tijd overhouden 2

Tijd overhouden? 31 dingen om genadeloos te schrappen uit je leven & agenda

 • 22 september 2023
 • 4 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Ik kon er niet onderuit. Met fantastisch leuke werkopdrachten, een klusagenda, een verbouwing, een huisverkoop en veel sociale dingen waren er ergens in mijn agenda én leven een paar rode strepen nodig. Meer ruimte voor rust, minder meuk en vooral minder van die dingen doen die echt geen tijd waard zijn. Dus ging ik schrappen! Ik ontdekte dat ik veel dingen eigenlijk maar deed omdat ik ze altijd zo deed. Een flinke bezem door mijn agenda, mijn leven én mijn huis zorgden voor meer rust. Sterker nog: het hielp me bij tijd overhouden, zelfs in een drukke periode. Mocht jij ook extra tijd kunnen gebruiken, dit zijn 31 dingen om te schrappen voor meer agendaruimte en minder opgeslokte minuten.

Tijd overhouden – schrappen is de enige optie

Als rupsje nooitgenoeg met een chronisch overschot aan hobby’s en een groot verantwoordelijkheidsgevoel had ik standaard te weinig tijd. Ik dacht heel vaak dat de oplossing lag in dan maar productiever zijn. Sneller werken. Vlotter schoonmaken. Een tikkie harder rennen. De aflevering van Heel Holland Bakt laten liggen zodat ik nog iets “nuttigs” kon doen. “Goed bezig!”, siste ik mezelf toe als ik dan tóch op zondag alles had weten te bolwerken. Zo voelde het ook echt. Alsof ik goed bezig was geweest door me in allerlei bochten te wringen en niemand teleur te stellen.

Min of meer noodgedwongen leerde ik er anders naar te kijken. “Goed bezig” zijn heeft niets te maken met jezelf voorbijrennen, iedereen tevreden stellen en energieloos verschijnen op kinderverjaardagen van achterneefjes die je niet eens kent. Als je écht goed bezig wilt zijn en van je volle agenda (en een vol hoofd) af wilt, zit er maar één ding op: schrappen. En ja, dat is mogelijk!

Het is net als met teksten schrijven. Het lijkt in eerste instantie alsof je in jouw zo zorgvuldig geformuleerde tekst geen enkel woord kunt doorstrepen. Maar ja, je hebt nu eenmaal een woordlimiet van 1000 woorden en zit daar met je 1500 woorden ruimschoots overheen. Het past niet! Schrappen zal je. En omdat je wel moet, ga je merken dat je meer kunt schrappen dan je dacht.

Dat is wat ik de afgelopen tijd ben gaan doen met mijn tijd. Verbouwen en verhuizen leerden me dat ik meer ruimte goed kon gebruiken. De extra woonruimte hebben we straks (als we van 70 vierkante meter naar een rijtjeshuis verkassen). Maar wat ik miste, was ruimte in mijn hoofd, ruimte in mijn tijd en ruimte voor creatieve uitspattingen. Dus ging ik strepen, krassen, weggooien, afketsen, kritischer kijken, doorhalen of hoe je het ook noemt. Gewoon genadeloos schrappen. Vooral in overbodige dingen.

tijd overhouden 2

31 dingen om te schrappen voor extra tijd

Leuk idee hoor, dat schrappen! Maar ook ik keek vervolgens glazig naar mijn agenda. Ik moest toch echt die kennis helpen? Ik kan mijn huis toch niet laten versloffen? En dat werkspoedje, dat moet toch ook gewoon gebeurden? Ik zag een paar maanden geleden zo snel niets wat anders kon. Dacht dat ik al reuze-efficiënt was. Maar er is écht genoeg wat je kunt schrappen als je van tijd overhouden jouw grote doel maakt. Deze 31 dingen bijvoorbeeld:

 1. Geef jezelf een limiet voor e-mails beantwoorden. Ik kwam er laatst achter dat ik soms wel een half uur bezig was met een e-mail beantwoorden, gewoon omdat ik zó volledig wilde zijn dat ik er al mijn tijd in stak. Dat liet me inzien dat ik vaker een limiet mag zetten op simpele e-mails. Ik probeer sneller op de Send-knop te drukken en ook bij lastige e-mails sneller te denken “Oké, nu versturen!” en die dan niet drie keer na te lezen.
 2. Schrap de extra jassen aan de kapstok. Wij hadden permanent een overvolle kapstok. De winterjassen hingen er in mei nog aan. Toen we voor de bezichtigingen onze kapstok moesten leegmaken, merkte ik pas hoeveel rust dat geeft. Binnenkomen zonder direct meuk vanuit je ooghoek te zien, is een verademing. Het geeft mij veel rust in mijn hoofd en scheelt me steeds zoeken naar die ene fijne jas. Tip: koop twee boxen voor onder het bed en stop daar de jassen in die je nu niet draagt. Opgeruimd staat netjes!
 3. Dump “Oh nee, ik moet nog…”-gedachten op je to-do-list. Die horen niet thuis in een piekerend hoofd. Als je ze op papier zet, kun je er iets mee doen en vergeet je ze niet. Zijn het dingen die pas over een tijdje af hoeven te zijn? Zet ze in je agenda voor ergens deze week of maak er een wensenlijstje van dat je in Word bewaart voor een later moment.
 4. Sluit alle overtollige tabbladen. Yup, ik spreek uit ervaring als mens met de eeuwige neiging om 25 tabbladen tegelijk open te hebben staan. Maar als er iets onrust geeft… Dus beter ik mijn leven nu (of doe ik in elk geval een poging daartoe). Het geeft echt rust als je je focus maar op één tabje tegelijk hoeft te leggen en niet steeds allerlei sites ziet staan waar je óók nog iets mee kunt doen (en vervolgens te lang op verzeild raakt).
 5. Gooi notificaties van je telefoon. Die voor e-mails, WhatsApp en de “Je rente is gestegen”-meldingen van KNAB vind ik reuze-handig. Maar de meldingen voor social media heb ik allemaal uitstaan. Geeft heel veel rust! Je kunt dan zelf beslissen wanneer je in de social-media-meldingen duikt in plaats van dat Instagram je daar steeds op onhandige momenten toe verleidt.
 6. Zet een streep door onnodig kreunen. Ik zal niet ontkennen dat een goed potje klagen soms best fijn is. Het lucht regelmatig op. Maar sommige onbenullige tegenvallers (traagrijders voor jou op de weg, openstaande bruggen, files, vergeten de container buiten te zetten…) zijn écht je aandacht niet waard. Zucht er één keer om, zeg er één keer iets van en besluit dan om je er niet drukker over te maken dan nodig is. Accepteer dat het zo is als je er niets aan kunt veranderen.
 7. Schrap uitstelgedrag. Neem bijvoorbeeld nú het besluit om morgen het scheve plankje aan je muur te fixen (in plaats van er elke dag langs te lopen en dan wéér te denken “Die moet ik toch eens recht hangen!”). Start vandaag je dag met de administratie (in plaats van het tot het laatst te bewaren). Of stuur direct het antwoord op het appje waarvan je al zeven dagen denkt “Chips, weer vergeten haar te antwoorden!”. Doe het nu, zodat het niet steeds door je hoofd spookt en een mega-ding wordt.
 8. Cancel de eindeloze nieuwsstroom. Elke paar minuten gebeurt er wel iets verschrikkelijks in de wereld dat een plek op NOS of NU.nl verovert. Yep, het is handig als je de grote lijnen van het wereldnieuws kent. Maar als je gevoelig bent voor negatief nieuws of gewoonweg meer tijd wilt overhouden, is het best fijn om de eindeloze nieuwsstroom meer binnen de perken te houden. Open de nieuwsapp alleen wanneer jij eraan toe bent en daar tijd voor hebt. Schrap de app van je telefoon en ga gewoon naar de NOS-site. Dan bepaal jij wanneer je het nieuws tot je neemt in plaats van dat het nieuws dat voor je bepaalt.
tijd overhouden 4
 1. Meld je af voor overbodige digitale post. Eens in de maand haal ik de bezem door alle overbodige reclamemails die ik krijg. Zelfs zonder me ooit voor iets in te schrijven, lijken het er steeds meer te worden. Dus ga ik zorgvuldig mijn digitale prullenbak door om alle niet-leuke nieuwsbrieven eruit te filteren en me daarvoor uit te schrijven. Scheelt een hoop afleidende e-mails op een dag én een boel verleidingen om impulsaankopen te doen.
 2. Stop de aanbiedingen die je niet wilde kopen. Om diezelfde reden hebben wij ook een ‘Ja nee’-sticker op onze brievenbus. Folders zijn voor mij van die dingen die mijn zin om spullen te kopen aanwakkeren terwijl ik daarvoor niet eens wist dat ik die spullen nodig had. Daarom wil ik bewust geen folders ontvangen. Dat scheelt koopdrang (en bijbehorende “Ik moet echt dit weekend naar [naam winkel”-neigingen, wat ook tijd kost).
 3. Wuif “Weet je wat iets voor jou is…”-uitnodigingen weg. Die vriendin die hoopt je mee te krijgen naar de verjaardag van iemand die je niet eens kent. Een kennis die je meesleurt naar een klimmuur terwijl je gigantische hoogtevrees hebt (maar ja, je wilde “gezellig doen”). Of een film waar je vooral naartoe gaat omdat je partner niet in zijn eentje met een popcornbak wilde zitten. Als je tijd wilt overhouden, stop dan met enkel “Ja” zeggen om de ander te pleasen. Kies vaker voor jezelf en voor jouw tijd. Als je erop gaat letten, zal je merken hoeveel tijd het je in een week oplevert als je vaker zegt “Nee, dat doe ik niet”.
 4. Stop de schoonmaakperfectie. Er is een verschil tussen “goed schoon” en “de president van Amerika belt zo mogelijk aan”-schoon. Tikkie overdreven natuurlijk. Maar feit blijft dat er best een stofdeeltje op je plint mag liggen als je schoonmoeder langskomt en dat je beste vriendin het je vast niet kwalijk neemt als er nog twee pannen op het aanrecht staan. Laat los dat je naar anderen toe moet uitstralen dat jij het huishouden perfect voor elkaar hebt. “Goed schoon” is goed genoeg. De kans is wel heel klein dat Mr. President himself toevallig bij je aanschuift voor de stamppot.
 5. Haal je telefoon van tafel. Wil je even iets voor jezelf doen of doe je iets waarbij je je focus goed kunt gebruiken? Haal je telefoon van tafel en leg hem in de lade, in je tas of in elk geval ergens buiten handbereik. Dan wordt je neiging om het apparaat erbij te pakken kleiner en bespaar je jezelf heel wat ongemerkte telefoontijd op een dag.
 6. Verban te spannende series uit je leven. Je weet wel: die series die je de rillingen geven als je ze ’s avonds kijkt en waarna je elk lichtknopje in huis aanklikt uit angst dat dat enge monster uit de serie opeens achter je staat. Of ben ik de enige die horror en spannende crimeseries maar matig kan verdragen? Als je er last van hebt, schrap ze. Of kijk ze alleen overdag of op een klein scherm (dat is mijn strategie!). Hoe dat je extra tijd oplevert? Je bespaart jezelf er slapeloze nachten mee én “nog even kijken hoe het afloopt”-momenten die je later naar bed laten gaan de bedoeling was. Of is dat ook iets waar alleen ik last van heb?
 7. Stop met spoedjes die geen spoedjes zijn. Als een collega je vraagt om een tekst voor haar na te kijken, betekent dat niet dat die taak vandaag of morgen af moet. Misschien is je collega ook blij als het je ergens volgende week lukt. En een mailtje dat je om 15.00 uur ontvangt, hoeft echt niet die dag nog van een antwoord voorzien te zijn. Maak niet te snel spoedjes van taken die geen spoedjes zijn. Koop meer tijd voor jezelf. Zelfs als iets wél haastige spoed heeft, kun je kijken of er speling is. Geef gerust aan dat vandaag niet lukt, maar morgen wel. Grote kans dat dat ook prima is, waardoor jij geen gekkenwerk op de late avond hoeft te leveren.
 8. Schakel 4G uit tijdens wandelingen. Deze tip ontdekte ik geheel per ongeluk toen ik tijdens een stroomstoring mijn complete 4G-bundel erdoorheen had gejast op de 10e dag van de maand. Het bleek minder dramatisch dan gedacht. Opeens kon ik wandelen zonder mailtjes of appjes te zien. Ik stond weer bij de bushalte gedichtjes te bedenken of in gedachten verzonken te zijn in plaats van mailtjes te beantwoorden. Het gaf me zoveel rust in mijn hoofd dat ik nog steeds regelmatig mijn 4G uitzet als ik een wandeling maak. Daardoor kan ik tijdens een ommetje mijn hoofd leegmaken, wat daarna helpt om productiever te zijn en dus tijd over te houden.
 9. Houd soms een make-uploze dag. Laat de eyeliner, foundation, mascara of wat je ook gebruikt voor wat het is. Het slurpt ongemerkt nog best wat tijd, ook als je – zoals ik – bar weinig verstand hebt van make-up en het dus in minimale hoeveelheden gebruikt. Toch is een make-uploze dag soms heerlijk. Het scheelt zo 5 minuten in mijn ochtendroutine én het scheelt ’s avonds heel lang wrijven met een watje met tonic om mijn waterproof mascara eraf te krijgen. Een mooie besparing van je tijd en energie. En eerlijk? Met mijn blotebillengezicht rondlopen vind ik ook gewoon heel fijn.
 10. Maak je voorraadkast leger. Als onze voorraadkast uitpuilt, kost dat me veel energie, frustratie én tijd. Ik kan dan nooit vinden wat ik zoek en raak elke keer geïrriteerd als ik de deur opendoe en dezelfde ongeorganiseerde chaos aantref als de avond ervoor. Best de moeite waard dus om soms alles opnieuw uit te zoeken. Of nog beter: om dingen op te eten die er al te lang staan. Daardoor vind je straks sneller wat je zoekt, kun je misschien een paar boodschappenrondes overslaan en heb je die kastfrustratie niet steeds.
 11. Stop met direct in actie komen. Als iemand anders omhoog zit, betekent dat niet dat jij acuut alles moet laten vallen en voor diegene moet rennen. Althans, wel in ernstige situaties. Maar als jouw collega dat ene document op haar harde schijf nergens kan vinden, hoef jij daarvoor niet à la minute je werk weg te klikken. En als je partner zijn sportsokken zoekt, hoef jij niet acuut mee te zoeken. Zelfs bij grotere problemen hoef je niet altijd direct in de actiestand te schieten. Wacht heel even en kijk of het probleem misschien ook zonder jouw hulp opgelost kan worden.
tijd overhouden
 1. Schrap prullaria. Nadat wij ons huis verkoopklaar maakten en daarvoor best wat spullen wegdeden, weet ik één ding zeker: je huis minimaliseren (maar dan minder drastisch dan de echte Marie Kondo’s onder ons!) brengt rust. En nog iets wat ik inmiddels weet: je kunt meer wegdoen dan je denkt. Zo bleken 30 nagellakpotjes best enthousiast voor iemand die al 4 jaar geen nagellak heeft gedragen. Ook namen we bijvoorbeeld eindelijk afscheid van twee kasten die al een eeuwigheid in de weg stonden in de berging en van een te grote plant die altijd stof verzamelde (die staat nu bij het plantenasiel!). Hoe dat alles helpt bij tijd overhouden? Ik ben veel minder tijd kwijt aan stoffen, ben minder vaak op zoek naar dingen, kan mijn fiets weer makkelijk uit de berging rijden, etc. Het zijn de kleine dingen die tellen.
 2. Stop met tv-programma’s die je alleen maar ellende brengen. Ooit keek ik alles wat los en vast zat op tv. Dus ook een heleboel reality-tv. Inmiddels kijk ik nog maar heel weinig tv-programma’s. Ik zet de tv alleen aan voor dingen die ik écht interessant of vermakelijk vind en kijk nooit enkel en alleen tv omdat dat nu eenmaal een logische avondactiviteit is. Er zijn regelmatig zoveel leukere dingen om je tijd aan te besteden dan tv, zeker in komkommertijd. Als je blij wordt van bepaalde tv-programma’s, geniet er dan lekker van! (Dat heb ik ook met Boer Zoekt Vrouw, Heel Holland Bakt, Oogappels en dat soort gezellige programma’s) Maar merk je dat je vooral kijkt om maar iets aan te hebben staan, probeer dan eens een andere avondbesteding te bedenken. Pak er een boek bij of bedenk een activiteit waarvan je altijd roept dat je er nooit tijd voor hebt. Nu is je moment!
 3. Reken af met de “Oh ja, ik moet echt eens…”-gedachte. Ik moet echt eens iets aan mijn conditie doen. Ik moet echt vaker mijn oma bellen. Ik moet echt vroeger opstaan. We kennen vast allemaal dit soort gedachten. Ze kosten veel piekertijd, maar uiteindelijk kun je ze heel simpel verhelpen. Óf je besluit om jezelf dat niet steeds toe te spreken en er vrede mee te hebben dat je conditie niet is zoals je wilt, dat je je oma niet wekelijks belt of dat je nu eenmaal geen ochtendmens bent. Óf je besluit om er actief mee aan de slag te gaan. Dat scheelt een hoop mentale ruimte.
 4. Word een vroege vogel. Alleen als je daar zin in hebt uiteraard. Maar ik vind zelf vroeg opstaan één van de beste veranderingen die ik vier jaar geleden doorvoerde. Doordat ik al om half 8 start met werken (als een groot deel van werkend Nederland nog niet achter de laptop zit), heb ik voor mijn gevoel meer tijd op een dag. Ik kan in dat uur veel werk verzetten, start de dag rustiger dan anders en heb meer tijd over aan het eind van de dag.
 5. Stop met altijd in de startblokken staan voor Jan en alleman. Blok momenten in je agenda die je écht voor jezelf of voor een bepaalde activiteit reserveert. Wees op die momenten niet bereikbaar (of doe alsof je dat niet bent – behalve in spoedgevallen). Zeg ook ‘nee’ als er toch iets tussen dreigt te komen. Voor jezelf kiezen is niet egoïstisch. Het is GEZOND egoïstisch en regelmatig bittere noodzaak. Je moet tijd overhouden voor jou, voor de dingen die jou leuk vindt en voor energieopladers. Niemand kan altijd aan staan.
 6. Ga kritisch door je volglijst. Als er iets is wat ongemerkt veel tijd kan slurpen, dan zijn het wel social media. Instagram en Facebook zijn er zo op ingericht dat je nooit uitgescrold raakt. Zelfs als je alles denkt te hebben gehad, heeft je favoriete social-media-platform nog een paar suggesties. Wat kan helpen om minder tijd door te brengen op social media, is regelmatig kritisch door je volglijst gaan. Delete eens in de paar maanden de accounts die je met minder plezier volgt of die je onzeker maken. Dat scheelt je scroltijd en de nodige irritatie of onzekermakende content.
 7. Schrap “Omdat het moet”-praatjes. Natuurlijk is het soms reuze-gezellig om over de tuin te kletsen met je buurvrouw of om een praatje te maken bij het bushokje. Ik merkte dat ik het zelf soms lastig vond om die gesprekken af te kappen als ik eigenlijk haast had. Dan kwam ik bijvoorbeeld 5 minuten te laat bij de fysio omdat ik me opgehouden voelde door onze eenzame buurvrouw die het graag over de plafonds in de berging wilde hebben. Inmiddels probeer ik er- hoe vervelend ook – harder in te zijn. Als ik écht door moet, geef ik dat aan en ga ik door. Ook bij meetings trouwens.
 8. Hang vervelende verkopers op. In een ver verleden was ik nog zo braaf dat ik het hele verkooppraatje van zo iemand afwachtte en dan ook nog keurig alle vragen van de verkoper beantwoorden om me dan met veel moeite onder een aanbieding uit te vechten. Inmiddels zie ik hierin dé manier om tijd te besparen. Zeg direct dat je geen interesse hebt en ga vrolijk door met wat je deed.
 9. Stop met wikken en wegen totdat je een ons weegt. Stop met de zoektocht naar dat ene per-fec-te cadeau voor je vriendin (terwijl je haar ook áltijd blij maakt met die ene Rituals-douchel). Stop met eindeloos zoeken naar dé kleur aan de muur (terwijl het verschil tussen oudroze-tint #1 en #2 echt niet enorm is). Of staak de zoektocht naar het perfecte recept voor vanavond. Koop, kook of kies gewoon iets. Misschien is het niet de meest perfecte keuze van alle opties, maar je hebt tenminste gekozen. Hier minder tijd aan besteden kan je zo een kwartier eetdilemmatijd schelen en bij de cadeautjeszoektocht misschien zelfs twee uur cadeauloos de stad afstruinen.
 10. Schrap de moetjes die geen moetjes zijn. Wie zegt dat jij je vrienden dezelfde dag nog moet terugappen? Wie zegt dat jij het groepscadeau moet zoeken en dat iemand anders uit de vriendengroep dat niet kan doen? Wie zegt dat jij de was moet ophangen terwijl de helft van de was toch echt van je huisgenoot (slash partner) is? Maak niet van alle moetjes JOUW moetjes. En maak überhaupt niet van alles wat jij denkt te moeten een moet-moetje.
 11. Pieker er niet over. Piekeren is één van de dingen die het meest zonde is van je tijd. Dan heb ik het over piekeren over dingen die allang zijn gebeurd en niet meer te veranderen zijn én over piekeren over dingen die misschien (waarschijnlijk) helemaal niet gaan gebeuren. Eén van mijn favoriete anti-piekertips is de “Wat dan”-methode. Blijf jezelf afvragen “Oké, en wat dan?”. Dus: ik ben bang dat mijn presentatie niet goed gaat morgen. Oké, wat dan? Nou, dan nemen mensen me niet meer serieus. Oké, wat dan? Dan verlies ik misschien klanten. Wat dan? Nou, dan heb ik misschien geen omzet. Wat dan? Dan moet ik iets anders gaan doen qua werk. Wat dan? Dan vind ik dat werk misschien saai. etc. etc. Zo zal je uiteindelijk merken dat jouw ergste doemscenario echt geen ramp is en dat er vaak veel oplossingen en plannen B te bedenken zijn. Zonde dus om een half uur van je kostbare tijd je hoofd over zoiets te breken!
 12. Stop met alles alleen willen doen. Het is oké om die ene taak bij je collega te laten liggen, om je partner eens te laten koken als het jou niet lukt (ook al is woensdag meestal je vaste kookdag) of om een schoonmaker, boekhouder, schilder, oppasmoeder of wie dan ook in te schakelen als dat jou helpt.

Vaak genoeg vallen er veel mouwen aan te passen om tijd over te houden. Te beginnen met één ding: stop met alles willen, met alles moeten en met alles doen. Schrap. Haal de rode pen uit je tas, streep dingen door, roep vaker ‘nee’, stop met alles in je eentje doen, maak je niet te druk en realiseer je dat er meer tijd kan overblijven dan je denkt.

P.S. Tijd overhouden, rustiger leven en ontprikkelen zijn een paar lievelingsonderwerpen van mij om me in te duiken. Wil je er meer over lezen? Dan vind ik dit een paar toffe boeken over deze onderwerpen (de bol.com-links zijn affiliate links):

Heb jij nog een handige tip voor tijd overhouden?

tijd overhouden

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 22 september 2023 op 6:38 am - Beantwoord

  Zo herkenbaar dat je maar harder gaat rennen als je leven vol(ler) wordt. Want dan prop je ‘gewoon’ maar meer in een dag. Tijdens mijn burn-out heb ik wel gemerkt en geleerd dat het ook anders kan en ik herken dan ook veel van je tips. Ik kan me wel voorstellen dat jij de komende maanden even extra moet schrappen om tijd over te houden voor de verbouwing. Maar groot gelijk dat je daarnaast óók tijd voor hobby’s wilt hebben. Succes met het vinden van de balans de komende drukke tijd!

 2. Geri 22 september 2023 op 9:08 am - Beantwoord

  Moet lachen om de potjes nagellak. Ik probeer momenteel ook op te ruimen en weg te doen. Dit geeft merkwaardige gevoelens, maar ook verbazing over allerlei dingen die ergens staan en niet eens meer weten dat ze er zijn. Hup, weg ermee in de meeste gevallen.

 3. Johanna 22 september 2023 op 10:37 am - Beantwoord

  Leuke tips, maar “helaas” niets nieuws voor mij. Opruimen, ontspullen etc zijn allemaal projecten die ik me voor dit jaar het voorgenomen en die behoorlijk goed op weg komen. Overigens met te weinig schoonmaken of stofzuigen heb je als je een poes hebt geen problemen, want muizen krijg je dan toch niet. Succes!

 4. Daenelia 22 september 2023 op 10:40 am - Beantwoord

  Tijd of energie. Er zijn dagen waarop er meer lukt dan op andere dagen. Ik probeer dan uit te vinden waarom ik die ene dag meer energie had. Had ik beter geslapen, of leukere dingen gedaan? Soms krijg je van bepaalde dingen meer energie en dan moet je die dingen dus juist niet schrappen (zoals hobbies!).
  Het moeilijkste is om dingen te schrappen waar andere een beetje ‘de dupe’ van worden, maar je hebt er niks aan energie (en tijd) te steken in zaken waar je alleen maar leeg van wordt. En mensen die je dat kwalijk nemen zijn vaak mensen die alleen maar nemen. Dus blijf vooral geven, maar weet dat het geen zin heeft als je jezelf niet vaak genoeg op nummer 1 zet.

Recente blogs

Social media – de angst om iets te missen

17 november 2016|Lifestyle|

Stel je voor je gaat een avondje uit eten en naar de bioscoop. Voordat je iets eet, verschijnt er eerst een foto van je perfect gestylede maaltijd op Instagram. Tijdens de reclame voor de film wil je nog je nieuwe Facebook-updates bekijken. Als de film eenmaal bezig is, moet je de neiging onderdrukken om snel Snapchat te checken. Social media zijn het tegenwoordig helemaal en bijna iedereen doet eraan. De laatste tijd merk ook ik dat ik steeds meer aan mijn telefoon gekluisterd ben om alles bij te houden. Ook bij mij ligt de welbekende Fear Of Missing Out (angst om iets te missen) op de loer. Daarom vroeg ik me af: 'Hoe laat je het niet te ver gaan?'

Inkiekje #29 | Box, Bloesempark & broccoli-schilderen

5 april 2021|Persoonlijk|

Aan belevenissen geen gebrek de afgelopen weken. Net als aan leuke eerste keren. Zo kon ik voor het eerst sinds coronatijd weer eens naar het prachtige park om die mooie plek aan Bart te laten zien. Verder scoorde ik mijn eerste twee Groente- en Fruitboxen van Lidl (spoiler: ik was onder de indruk!) en had ik een paar creatieve bezigheden die allebei een typisch gevalletje 'Pinterest made me do it' waren. Over dat en meer lees je in dit Inkiekje!

Kerstkaarten maken met Action 3D Die-cut Blocks

22 oktober 2018|DIY|

Kerstkaarten maken. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen, toch?! Omdat ik zelf in december graag een stapeltje zelfgemaakte kerstkaarten verstuur, begin ik vaak ruim op tijd aan mijn "voorraad". Dit jaar vond ik bij Action iets wel heel leuks om nog sneller zelf kerstkaarten te maken: de Action 3D Die-cut Blocks. Ik kocht 3 van deze blokken voor €1,99 per stuk en laat je graag de blokken zien en 3 kerstkaarten die ik ermee heb gemaakt.