unnamed file 13 3

Tijd voor verandering: wat, wanneer en hoe?

 • 9 maart 2017
 • 44 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Zal ik je eens iets vertellen? Iets meer dan een half jaar geleden was ik er klaar mee. Na alle stress rondom mijn scriptie viel ik in een soort gat door de zeeën van tijd. Geen scriptie, geen baan, geen dagbesteding. Toen ik de uren van elke dag begon af te tellen, begon het tot me door te dringen dat het tijd was voor verandering. Ik nam meerdere baantjes en projecten aan en begon mijn blog. En nu? Nu ben ik aan het solliciteren en heb ik elke dag mijn werk, stage en blog. Die verandering heeft me meer dan goed gedaan. Het was er echt tijd voor. Baal jij ook van je huidige situatie? Wanneer weet je nu dat het tijd is voor verandering? En waar kun je die verandering in vinden?

tijd voor verandering

Deze quote komt uit de Flow Mindfulness & Creativiteit.

Je weet dat het misschien tijd is voor verandering als…

 • …je de tijd wegkijkt en je afvraagt hoe je de dag moet doorkomen.
 • …je het gevoel hebt dat je geen uitdaging meer vindt in wat je doet.
 • …je grootste dromen mijlenver weg lijken te zijn en dat je frustreert.
 • …je ’s regelmatig ’s ochtends opstaat in de hoop dat vandaag 360 graden anders is dan gisteren.
 • …je moe en zonder energie naar bed gaat en ’s ochtends ook moe en futloos weer opstaat.
 • …je tevergeefs hoopt op een wonder van buitenaf dat je situatie in één klap kan veranderen.
 • …je niet weet wat je met je dag of vrije tijd aan moet of juist niet weet waar je die vrije tijd vandaan wilt halen.
 • …je het gevoel hebt elke dag tijd tekort te hebben en niet toe te komen aan alles wat je wilt doen.
 • …je je passie en enthousiasme verliest voor dingen die je tot voor kort met veel plezier deed.
 • …je merkt dat je ervan opfleurt als je eens iets heel kleins net iets anders aanpakt.

Hoe breng je verandering aan?

Is het daadwerkelijk tijd voor verandering? Dan vraag je je waarschijnlijk af hoe je zo’n verandering kunt aanbrengen. Het leuke van veranderingen is dat ze helemaal niet zo groot hoeven te zijn om een verschil te maken. Dit zijn een paar suggesties die in mij opkwamen om zelf een verandering teweeg te brengen.

 • Een nieuwe hobby. Ga eens naar de bibliotheek om een boek te lenen of struin het internet af en ga op zoek naar nieuwe creatieve, sportieve of interessante hobby’s. Ik besloot me te storten op bloggen en fotografie en vond daar mijn grote passies in.
 • Zoek naar leuke vacatures. Voor een verandering hoef je niet per se fulltime aan het werk. Misschien kun je dat door omstandigheden ook niet. Je kunt dan ook zoeken naar een freelance klus, een mooi project of vrijwilligerswerk. Ook al is het maar voor twee uur per week, het contact met andere mensen en de nieuwe daginvulling kunnen je goed doen.
 • Verander je slaapritme. Ga je standaard te laat naar bed of slaap je elke ochtend iets te lang uit? Een verandering van je slaapritme kan je helpen om meer energie te krijgen. Zoek je bed structureel iets eerder op of zet je wekker eens iets vroeger.
 • Ruim je huis op. Troep en chaos doen een mens geen goed en kunnen veel onrust in je hoofd veroorzaken. Haal eens een stofdoek door het huis of pak een vuilniszak en neem afscheid van je oude spullen. Een opgeruimd huis kan al zo’n groot verschil maken in je hoofd.
 • Zoek nieuwe mensen op. Meld je aan voor een cursus of sportclub of knoop eens een gesprek met die vriendin van een vriendin op een verjaardag . Contact doet een mens goed en het kan fijn zijn om eens te horen wat iemand anders zoal bezighoudt.
 • Een andere levensstijl. Ook je levensstijl kan toe zijn aan een verandering. Probeer eens iets gezonder te eten of ga juist voor iets meer genietmomenten en gooi de #fitgirl overboord. Neem vaker de fiets, maak dagelijks een wandeling of verdiep je eens in een duurzame manier van leven.
 • Meer tijd voor leuke dingen. Stap eens in de trein om naar de andere kant van het land te reizen, plan vaker een uitstapje in het weekend of vraag een vriendin mee uit. Van leuke dingen kun je enorm opknappen en ze geven je meestal energie in plaats van alleen energie te slurpen.
 • Helemaal mindful en zen. Ook een vorm van verandering is om meer stil te staan bij jezelf. Letterlijk en figuurlijk. Je kunt elke dag een tijdje mediteren, maar je kunt ook gewoon je ogen even sluiten om een paar minuten mindful en zen stil te staan bij je dag voordat je deze begint of afsluit.

tijd voor verandering mindful

Tijd voor verandering in mijn leven

Een half jaar geleden kwamen er in één klap meerdere mooie dingen op mijn pad. Ik kreeg een paar geweldige kansen op werkgebied, regelde een stage, begon met solliciteren en startte mijn eigen blog. Geweldig, top en hartstikke leuk. Geloof me, deze situatie vind ik zoveel beter dan de leegte van eerst. Toch is er iets wat me dwarszit: soms word ik van iets te veel dingen enthousiast en loop ik mezelf nu juist voorbij. Ik voel me soms moe en futloos en merk daaraan dat ik weer een kleine verandering kan gebruiken. Meer vrije tijd, meer rust en meer bewuste me-time. Ik wil niet altijd meer hollen, vliegen en rennen, maar ook genieten van het hier en nu. Meer tijd voor leuke dingen en meer mindful en zen, minder stress en ren. Dat wordt de verandering waar ik aan wil werken de komende tijd. To be continued.

Welke verandering zou jij wel willen aanbrengen in je leven?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 9 maart 2017 op 7:36 am - Beantwoord

  Wat motiverend om te lezen en goed dat je de verandering hebt doorgezet. Veranderen is niet altijd makkelijk maar het levert je uiteindelijk wel veel op.

 2. jonna@burgertrutjes 9 maart 2017 op 7:54 am - Beantwoord

  jonn

 3. Sylvia 9 maart 2017 op 8:17 am - Beantwoord

  Dat gevoel ken ik heel goed. Je moet ook aan jezelf denken. Soms is het goed om ergens even een afstandje van te nemen. Zoals je weet blog ik ook met veel liefde maar mijn dochtertje komt altijd op de eerste plaats. Deze peutertijd zal ik nooit meer met haar terugkrijgen. Dus extra genieten van het hier en nu! .

  • Romy 9 maart 2017 op 9:11 am - Beantwoord

   Wat goed dat je je dat realiseert! Je dochter is inderdaad zoveel belangrijker dan bloggen, werken of wat dan ook 🙂 Ik realiseer me ook dat ik beter nu kan genieten van mijn jeugd dan dat ik het straks op mijn dertigste het liefst over zou willen doen.

 4. lisette 9 maart 2017 op 8:34 am - Beantwoord

  Wat fijn dat je je nu zoveel beter voelt door deze veranderingen! Ik herken het wel, het nuttig willen zijn. Mijn valkuil is dan ook weer teveel willen en dan weinig rust te hebben.

  • Romy 9 maart 2017 op 9:12 am - Beantwoord

   Het is net wat je zegt inderdaad. Dat gevoel altijd maar druk bezig te moeten zijn en jezelf vervolgens (mede door enthousiasme over alles) een beetje voorbijlopen. Ik weet hoe belangrijk ontspanning is, maar soms is het lastig om de daad ook bij het woord te voegen 😉

 5. Susan 9 maart 2017 op 8:48 am - Beantwoord

  Ik herken het ook wel. Goed dat het bij jou gelukt is!

 6. Aneta 9 maart 2017 op 8:51 am - Beantwoord

  Tja, soms zit een mens in een spiraal en blijft het hangen waar het zit. Dit heb ik ook namelijk. En dan welteverstaan op werkgebied. Ik ben iemand die te snel dingen wil en als dit niet lukt dan raak ik lichtelijk gefrustreerd haha. Jouw tips maken me weer bewust van het feit dat je als persoon zelf veranderdwoordelijk bent voor je eigen geluk en veranderingen. Goed van je dat je aan je verandering wil werken. Moe en futloos zijn is ook niet niks. Ik ben heel benieuwd voor welke veranderingen je zult kiezen. Liefs

  • Romy 9 maart 2017 op 9:16 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! Wat jammer dat je op werkgebied ook zo’n soort spiraal ervaart. Ik kan me voorstellen dat het niet meewerkt als je meer wilt dan dat soms in één keer lukt. Soms is het goed om zelf de touwtjes in handen te nemen en iets te veranderen. En alleen al bewustzijn is een eerste stap, hè? Jij komt er wel 🙂 Liefs!

 7. Josephine 9 maart 2017 op 9:53 am - Beantwoord

  Ja, het kan je heel veel opleveren als het je lukt om je leven een andere draai te geven! Zelf ben ik ook erg blij met een paar keuzes die ik heb gemaakt. Toch lijkt het me extra moeilijk als je, zoals veel mensen, verantwoordelijkheden hebt voor een partner, kinderen en een hypotheek. Daarom vind ik je meest nuttige tip denk ik die van ‘maak tijd voor leuke dingen’. Als je maar even een uurtje wat leuks kan doen, lijken de dagelijkse beslommeringen misschien weer wat minder erg.

  • Romy 9 maart 2017 op 8:04 pm - Beantwoord

   Ik ben het inderdaad met je eens dat grote veranderingen moeilijk te realiseren zijn als je veel verantwoordelijkheden hebt. Zeker met een baan kun je niet zomaar het roer omgooien. Maar kleine veranderingen als een uurtje tijd voor jezelf maken of een beetje tijd vrijmaken voor een hobby kan een mens ook al zoveel goed doen 🙂

 8. Liset - Beautydagboek 9 maart 2017 op 10:24 am - Beantwoord

  Een kleine verandering kan zoveel betekenen. Ik heb dat met mijn blog; het heeft me zoveel meer plezier gebracht en een doel om aan te werken toen ik chronisch ziek werd en mijn passie (namelijk dansen) niet meer kon uitoefenen. Ik voelde me nutteloos en het leek of ik nergens meer goed in was. Toen vond ik een passie in het schrijven van teksten, mijn blog en fotograferen. Wat een fijne verandering die me veel heeft gebracht!

  • Romy 9 maart 2017 op 8:05 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend mooi om te horen dat je blog je heeft geholpen om een nieuwe passie te vinden en om weer bezig te zijn met iets waar je veel plezier uit haalt. Ik lees je blog altijd graag en je hebt echt een talent voor zowel schrijven als fotograferen. Daar mag je heel trots op zijn 🙂

 9. laura 9 maart 2017 op 10:36 am - Beantwoord

  Heel mooi artikel weer Romy, Ik houd zelf ook van veel verandering in mijn leven en ik vind het niet zo moeilijk om die stap te nemen want soms is verandering gewoon nodig in je leven en dan merk je daar later pas de positieve gevolgen aan.

 10. Tine van Juwelendoosje 9 maart 2017 op 10:43 am - Beantwoord

  Soms is het inderdaad nodig dat er wat verandering in je leven komt, mijn grootste probleem is tijd maken ervoor, iets waar de meesten onder ons wel last van hebben vrees ik 🙁

 11. Merel 9 maart 2017 op 10:44 am - Beantwoord

  Wat een enorm herkenbaar stukje! Ik nam in December ontslag bij mijn vorige job, iets wat ik dacht dat ik nooit zou doen. Ik voelde me precies zoals je beschreef en was klaar voor verandering! Ik mocht twee maanden betaalt thuis zitten voordat ik uit dienst ging, ik zat toen echt een zo’n positieve flow: eindelijk kon ik weer een beetje mezelf worden en werken aan mijn energie. Inmiddels heb ik een hoop een gang gezet voor mijn toekomst en dat voelt goed. Al herken ik ook dat ik mezelf nu uitput met nieuw werk, een blog, een sociaal leven, vrijwilligers werk en alle andere dingen die ik aan wil pakken. Hopelijk vind je snel jou weg!

 12. Claire 9 maart 2017 op 10:53 am - Beantwoord

  Herkenbaar! Ik merk dat ik nu veel dingen wil en doe en juist wat meer stil moet staan. Iets meer genieten van wat ik doe en me time inlassen. Maar soms is het zo lastig om te rem erop te zetten!

  • Romy 9 maart 2017 op 8:05 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je al vaker veranderingen in je leven hebt aangebracht en dat je merkt hoe goed het je doet. Die ervaring heb ik zelf ook. Zelfs iets heel kleins kan soms al zo’n groot verschil maken 🙂

  • Romy 9 maart 2017 op 8:07 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar wat je zegt inderdaad! Ik heb zelf ook vaak een chronisch tijdgebrek voor bijvoorbeeld leuke dingen. Toch heb ik gemerkt dat een verandering niet altijd veel tijd hoeft te kosten. Je hoeft niet meteen een project voor 20 uur per week aan te gaan, maar kunt ook bijvoorbeeld elke dag een half uurtje iets voor jezelf doen. Dan wordt het al iets meer behapbaar.

  • Romy 9 maart 2017 op 8:09 pm - Beantwoord

   Wauw, wat heb je veel in je leven veranderd in een paar maanden tijd. Heel inspirerend om te horen hoe je ontslag hebt genomen en vervolgens veel hebt geleerd over de dingen waar jij blij van wordt en die je goed doen. Daar mag je echt heel trots op zijn! Lastig is dat laatste puntje dan soms, hè? Soms kan overenthousiasme op die manier ook een beetje tegen je werken 😉

  • Romy 9 maart 2017 op 8:10 pm - Beantwoord

   Ja, die rem vinden is echt zo lastig. Ik vind het ook echt lastig om ‘nee’ te zeggen en tijd voor mezelf vrij te maken, terwijl ik weet hoe goed het eigenlijk is. Hopelijk lukt het jou ook om wat meer een balans te vinden waarin je meer dingen gewoon voor jezelf kunt doen.

 13. Jessica J. 9 maart 2017 op 10:54 am - Beantwoord

  Leuk en motiverend om te lezen! Herkenbaar, ook. Soms word ik van zó veel dingen enthousiast dat ik niet weet wat eerst te doen. Daardoor doe ik dan soms helemaal niets. Contraproductief, haha. Af en toe een beetje gas terugnemen en bewust rustmomenten, me-time, een uitje, …. inplannen, dus. 🙂

  • Romy 9 maart 2017 op 8:11 pm - Beantwoord

   Haha, echt hè? Precies wat je zegt! Juist ontspanning kan soms helpen om je productiviteit te vergroten, maar dat is soms zo lastig. Inplannen kan bij mij ook al helpen. Dan moet ik wel en voel ik me minder schuldig als ik tijd aan mezelf besteed.

 14. Sandra 9 maart 2017 op 1:38 pm - Beantwoord

  Soms merk ik dat ik weer in zo’n sleur terecht kom en dan moet ik inderdaad echt dingen gaan veranderen. Ik herken wel een aantal dingen uit jouw lijstje die ik zelf dan toepas! Zoals meer tijd voor leuke dingen inlassen bijvoorbeeld. Dat heb je soms dan echt gewoon even keihard nodig! Inspirerend artikel weer Romy. 🙂

 15. Rianne 9 maart 2017 op 1:41 pm - Beantwoord

  Leuk artikel! Toevallig heb ik het op school bij het vak agogiek ook over veranderingen, veel overeenkomsten! Leuk om te lezen!

 16. Charel 9 maart 2017 op 7:09 pm - Beantwoord

  Lieve Romy word zo blij van jou positiviteit! En natuurlijk bedankt voor je tips <3

 17. Mariëlle 9 maart 2017 op 7:35 pm - Beantwoord

  Wat een leuk artikel weer 🙂 Ik heb zelf ook zo’n soort ‘gat’ gehad, maar ik was wel druk met bloggen en freelancen! Ik was vooral zoekende wat ik nu zou doen…

  • Romy 9 maart 2017 op 8:13 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! Wat mooi om te horen dat je hier ook mee bezig bent. Tijd voor leuke dingen is zo belangrijk en is ook echt iets wat ik de komende tijd toch maar iets meer wil gaan inlassen 😉

  • Romy 9 maart 2017 op 8:13 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je hier op school dingen over hebt geleerd! Dankjewel voor je leuke reactie 🙂

  • Romy 9 maart 2017 op 8:14 pm - Beantwoord

   Wat een lieve reactie! Dankjewel 🙂

  • Romy 9 maart 2017 op 8:14 pm - Beantwoord

   Dat zoeken herken ik wel inderdaad. Dat heb ik ook gehad voordat ik echt durfde te gaan solliciteren voor banen. Volgens mij heb jij ook helemaal je draai gevonden met je nieuwe studie en baan 🙂

 18. Nathalie 9 maart 2017 op 9:52 pm - Beantwoord

  Wat weer een mooie foto’s!
  Fijn dat je leven zo’n mooie kant op is gegaan!
  Goed dat je voor het bloggen bent gegaan want je schrijft zo leuk, you go girl!

  Liefs, Nathalie

  • Romy 10 maart 2017 op 8:08 pm - Beantwoord

   Wat een lieve reactie! Dankjewel voor al je complimentjes 🙂

 19. Nesrin 9 maart 2017 op 11:29 pm - Beantwoord

  Wederom mooi geschreven. Jij bent een topper en ik proef en merk aan jouw woorden dat je dit echt uit ervaring hebt geschreven.

 20. Sara | MevrouwMiauw 9 maart 2017 op 11:31 pm - Beantwoord

  Wat leuk dat je de “verander je levensstijl” optie hebt opgeschreven. Dat is zeker een ontzettend fijn advies want op die manier kun je het roer echt omgooien. Van een nieuwe levensstijl kun je heel erg veel energie krijgen. Nu ik steeds meer bezig ben met het ontwikkelen van een groene(re) levensstijl merk ik dat dit me echt energie geeft en dat ik het ook als een leuke uitdaging zie. Mooi advies dus.

  • Romy 10 maart 2017 op 8:09 pm - Beantwoord

   Ik heb inderdaad door meerdere blogs gemerkt dat je levensstijl veranderen, op welke manier dan ook, zoveel verschil kan maken. Wat fijn om te horen dat een groenere levensstijl jou ook echt meer energie geeft! 🙂

 21. Babs 9 maart 2017 op 11:33 pm - Beantwoord

  Fijne tips, ik denk dat veel mensen hier wat aan hebben! Ik ben al wat veranderingen aan het doorvoeren. Meer bewegen en weer begonnen met boeken lezen!

  • Romy 10 maart 2017 op 8:09 pm - Beantwoord

   Wat een mooie veranderingen! Dat boeken lezen wil ik ook weer eens meer gaan doen. Dat is nog een goed punt om aan mijn persoonlijke veranderingenlijstje toe te voegen 🙂

 22. Danique 10 maart 2017 op 1:20 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik voelde me een maand of drie geleden ook zo ‘nutteloos’. Ik heb toen ook besloten om mijn leven te veranderen. Sindsdien ben ik veel meer bezig met mijn hobby’s en dat voelt zo ontzettend fijn!

  • Romy 10 maart 2017 op 8:20 pm - Beantwoord

   Wat onwijs mooi en knap dat je op die manier je leven een beetje hebt veranderd. Tijd besteden aan hobby’s kan zo fijn voelen 🙂

 23. Mylène 11 maart 2017 op 2:34 pm - Beantwoord

  Wat een mooo artikel weer. Ik heb het punt dat ik van niets naar heel veel ging ook gehad. En daarna kwam ook het besef dat ik meer tijd voor mezelf wilde. Zo leren we onszelf iedere keer weer beter kennen. Maar ik moet zeggen dat ik nog steeds wel zoekende ben naar wat nou echt goed voor mezelf is. Beetje bij beetje kom ik er wel 😉

  • Romy 11 maart 2017 op 8:15 pm - Beantwoord

   Wat zeg je dat mooi! Het is inderdaad zo dat het hele leven eigenlijk een ontdekkingstocht is: soms iets te veel van het een, soms iets te veel van het ander. Maar juist die ontdekkingstocht maakt het leven soms zo leuk 🙂

Recente blogs