tijd voor jezelf maken

Tijd voor jezelf nemen (ook als je dat lastig vindt!) | 6 tips

 • 18 oktober 2019
 • 26 Reacties

Tijd voor jezelf héb je misschien niet altijd, maar kun je wel némen. Tegenwoordig worden we vaak geleefd door onze agenda. Met een agenda vol deadlines en afspraken is er dan haast geen ruimte meer voor tijd voor jezelf. Althans, zo lijkt het. Toch kun je zelfs in drukke periodes nog een moment voor jezelf nemen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik hier zelf ook nog volop lerende in ben, maar ik vind er wel steeds meer mijn weg in. Om jou (en mezelf) op weg te helpen, deel ik graag 6 tips om een moment voor jezelf te nemen.

Dank je, Nikita, voor de leuke artikelsuggestie!

1. Plan tijd voor jezelf in

Ook al klinkt het misschien wat suf om een groot kruis met de tekst ‘ik’ erbij in je agenda te zetten, het werkt écht. Noteer aan het begin van de week wanneer jij die week tijd voor jezelf wilt maken. Een groot kruis in je agenda is een goede reminder voor jezelf om niet alles vol te plannen. Voor je het weet glipt er anders toch weer een afspraak tussendoor. Door tijd te blokken, help je jezelf eraan herinneren dat je al andere plannen had, namelijk tot rust komen.

Sla je agenda open en kijk wat je aan verplichtingen hebt staan. Daar kun je de tijd voor jezelf mooi omheen plannen. Plan bijvoorbeeld nu al na een drukke dag een paar uur tijd voor jezelf in. Heb je een afspraak waar je erg tegenop ziet? Maak daaromheen dan tijd voor jezelf vrij om bij te komen.

2. Maak er een project van

Als ik tijd voor mezelf wil maken, helpt het me vaak om dat als een projectje te zien. Hoe ik dat bedoel? Ik neem me bijvoorbeeld voor om een X aantal pagina’s in een boek te lezen, een Y aantal afleveringen te kijken of aan een leuk creatief project te werken. Voor een ander klinkt dat misschien wat te veel als projectmatig werken, Agile, SCRUM en andere enge termen die je tegenwoordig in ieder werkomgeving wel tegenkomt, maar voor mij werkt het heel goed. Met deze methode krijg ik veel minder snel de neiging om bijvoorbeeld na vijf pagina’s lezen alweer naar mijn telefoon te grijpen.

Even voor de duidelijkheid: als ik het na vijf pagina’s lezen zat ben, dan leg ik mijn boek natuurlijk alsnog gewoon weg.

3. Ga naar buiten

Thuis ontspannen vind ik een stuk lastiger dan ontspannen wanneer ik buiten de deur ben. Binnenshuis valt mijn oog al snel op mijn mailbox, is de computer altijd binnen handbereik en zie ik ook altijd wel een stofje of een kattenbakkorrel die opgeveegd moet worden. Zet ik in mijn eentje thuis een film aan? Dan ga ik al snel tegelijkertijd ook iets anders doen. Vrouwen kunnen immers twee dingen tegelijk, toch?! (Niet dus, want de helft van de film gaat dan langs me heen.)

Buiten de deur (of met andere mensen) heb ik veel minder last van dat soort afleiders. Zo kan ik er helemaal zen van worden om buiten foto’s te maken van de natuur. Ook een korte wandeling vind ik heel ontspannend, net als buiten de deur wat gaan drinken. Of naar de bioscoop gaan, waar ik uiteraard niet tijdens het film kijken met mijn mailbox bezig ben.

tijd voor jezelf nemen tips

4. Neem een KLEIN moment voor jezelf

Een goede tip voor wie denkt dat tijd voor jezelf nemen om een grote tijdsinvestering vraagt: je kunt het zo groot of zo klein maken als je zelf wilt. Tijd voor jezelf betekent niet per se dat je een hele dag vrij plant of een avond lang op de bank ligt voor een Netflix-date met een maskertje op je gezicht. Je kunt bijvoorbeeld ook een kort blokje om lopen, jezelf een kwartier verwennen met een warme douche of ’s avonds een half uur lezen in bed. Je kunt het zo groot of zo klein maken als je maar wilt. Geen smoesjes meer dus! Zelfs als je het enorm druk hebt, kun je nog een moment voor jezelf nemen.

5. Besef de waarde van tijd voor jezelf

Eigenlijk verdient tijd voor jezelf best wat meer prioriteit. Dat is alleen niet altijd eenvoudig te beseffen als je agenda dichtgeslibd is met afspraken. Dan ligt je prioriteit waarschijnlijk bij alles behalve het kijken van die ene aflevering van je lievelingsserie. Wat mij daarom helpt, is beseffen wáárom tijd voor jezelf zo belangrijk is. Oftewel, ik ken het nut van “nietsdoen”. Daardoor kan ik veel beter inzien waarom het kijken van die ene serie-aflevering wél prioriteit heeft tussen het behalen van deadlines door.

 • Je hoofd leegmaken helpt om met frisse energie aan het werk te kunnen blijven.
 • Een moment voor jezelf houdt je productiviteit goed, veel meer dan wanneer je alsmaar “aan” staat.
 • Tijd voor jezelf maakt je creatiever dan de hele tijd achter een laptop te blijven plakken of andere verplichtingen af te gaan.
 • Tijd voor jezelf nemen is een belangrijk signaal naar jezelf toe. Je laat daarmee zien dat je jezelf belangrijk vindt en niet altijd andermans belangen laat voorgaan op die van jou.

6. Ontdek wat voor jou werkt

Natuurlijk verschilt het per persoon, wat je ontspannend vindt. Waar de ene persoon graag even helemaal alleen is, vindt een ander het misschien fijn om juist met anderen samen te zijn. Waar de een winkelen in de stad een prettig moment voor zichzelf vindt, vindt een ander de drukte in de binnenstad misschien vreselijk en zoekt diegene liever de natuur op. Een van mijn tips om tijd voor jezelf te nemen: vind uit wat tijd voor jezelf voor jou inhoudt. Voor mij betekent tijd voor mezelf bijvoorbeeld niet urenlang films kijken. Veel liever ga ik met schaar en papier in de weer, of schrijf ik een blogartikel.

Denk zeker niet dat wat “voor iedereen” werkt om te ontspannen, ook voor jou zal werken. Ontdek jouw manieren om te ontspannen en probeer eens wat uit. Het belangrijkste is dat het voor jou werkt.

Wat vind jij een fijne manier van tijd voor jezelf nemen?

Tijd voor jezelf nemen tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 18 oktober 2019 op 6:48 am - Beantwoord

  Dankjewel voor deze tips. Heel erg leerzaam voor mij. Nummer twee heb ik pas ook geprobeerd en eigenlijk werkte dat heel goed. En verder moet mijn telefoon ver weg als ik tijd voor mezelf wil pakken. Dat ding is anders nogal een afleidende factor.

  • Romy 19 oktober 2019 op 10:56 am - Beantwoord

   Leuk om te horen dat dat voor jou ook zo goed werkt! En inderdaad, je telefoon niet binnen handbereik hebben is ook al een belangrijke tip. Dat kan zó veel schelen om je aandacht even echt bij het momentje voor jezelf te kunnen houden.

 2. Darina 18 oktober 2019 op 7:03 am - Beantwoord

  Een heel fijn en inspirerend artikel. Ik maak vaak korte momentjes vrij op een dag. Het blokje om, lezen, serie kijken. En mijn telefoon wegleggen 🙂

  • Romy 19 oktober 2019 op 10:56 am - Beantwoord

   Wat goed! Soms kan een moment voor jezelf ook gewoon iets kleins zijn. Zo’n kort momentje is soms juist fijn, omdat je het even tussendoor kunt doen op een drukke dag 🙂

 3. Irene 18 oktober 2019 op 8:20 am - Beantwoord

  Ik heb dat ook wel, als ik iets van een film of serie op zet kan ik me moeilijk alleen maar bij het kijken houden. Vroeger zag ik werken aan mijn blog altijd als mijn me-time momentje maar ik doe het zo vaak tegenwoordig dat ik daar ook weleens een pauze van nodig heb. En tegelijkertijd vind ik het altijd lastig om iets offline te doen (de eeuwige roep van het wereld wijde web) terwijl ik daar wel het meeste van ontspan.
  Mij helpt het ook altijd om het me voor te stellen dat ik het ga doen. Dan ben ik op mijn werk en beeld ik me in wat ik zal doen als ik thuis kom (douchen, pyjama aan, serietje op) en dat helpt dan wel om het ook effectief te doen. Klinkt wat stom nu ik het zo schrijf, haha :p

  • Romy 19 oktober 2019 op 10:58 am - Beantwoord

   Soms is het bestaan van het wereldwijde web inderdaad wel een extra uitdaging om een moment voor jezelf te kunnen pakken. Goed dat je jezelf soms een pauze van je blog gunt! Ook al is bloggen op zich heerlijk ontspannend, soms is wat tijd offline net wat je nodig hebt.
   Best een slimme tip trouwens om je heel concreet voor te stellen wat je aan me-time gaat doen. Ik kan me er best wat bij voorstellen dat je dan sneller geneigd bent om het ook écht te doen.

 4. Lisa 18 oktober 2019 op 8:37 am - Beantwoord

  Fijne tips! Toevallig, ik ben een ‘project’ ontbijt gestart. Ik at altijd hetzelfde en ik was te duf om creatief te zijn. Ik heb nu een lijstje zodat ik niet hoef na te denken (fruit mee) en in het weekend ook echt iets lekkers heb (pancakes bijvoorbeeld).

  • Romy 19 oktober 2019 op 11:00 am - Beantwoord

   Wat goed, dat ‘project ontbijt’! Een kleine maar fijne manier om net wat vaker een (lekker) moment voor jezelf te hebben.

 5. Audrey 18 oktober 2019 op 8:49 am - Beantwoord

  Ik ga inderdaad graag een stukje wandelen als me-time. En het project-idee helpt mij ook: telefoon weg en bewust voor een activiteit kiezen.

 6. Mariska 18 oktober 2019 op 10:08 am - Beantwoord

  Zelf ben ik me enorm bewust om tijd voor mezelf te nemen (gelukkig) en dat is wat waard. Ik vul dat vooral in door ‘niks te moeten’ en geen lijstjes te maken. Gewoon doen waar ik op dat moment zin in heb en dat werkt 🙂

  • Romy 19 oktober 2019 op 11:03 am - Beantwoord

   Wat goed dat je bewust zulke momentjes voor jezelf neemt! Toegeven aan waar je op dat moment zin in hebt, is precies wat een momentje voor jezelf zo fijn maakt.

 7. Nikita 18 oktober 2019 op 11:50 am - Beantwoord

  Ik wilde eigenlijk door je eerste tip gaan kijken voor een papieren planner. Maar alle planners lopen nog tot 2019 en voor die drie maanden ga ik echt geen 15 tot 20 euro uitgeven aan een nieuwe planner. Maar ik heb wel de app van Google Agenda gedownload en ga die voorlopig gebruiken. Als het me bevalt blijf ik hem gebruiken. Maar dat zien we dan wel weer. Ik merkte ook dat ik mijn vrije dagen vol plande met ‘moetjes’. Dingen die helemaal geen moetjes horen te zijn. Bijvoorbeeld ‘Ik moet een boek lezen die dag’ of ‘Ik moet mijn series bijkijken op Netflix’. Nee. Het enige wat ik moet op vrije dagen is genieten van mijn dag vrij en niks anders. Netflix loopt niet weg en die boeken ook niet. En voor de bibliotheek bestaat er zoiets als verlengen. Ik merk gewoon dat ik te veel ‘spring’ voor anderen en niet voor mezelf. Ik ben sinds deze week wel iets bewuster bezig met m’n tijd gelukkig en daardoor ben ik al een stuk rustiger. Ik heb ook gemerkt dat bloggen niet altijd perse ontspanning is voor mij. Natuurlijk hou ik van bloggen en ik zou het niet willen missen, maar ik heb meer voldoening als ik een paar uur heb getekend of een uurtje heb gelezen. Dus ik ga blogtijd en vrije tijd ook bewuster inplannen. Gelukkig is bloggen geen straf, anders zou ik het wel stoppen. Maar creatief zijn is mijn ultieme manier om helemaal tot rust te komen en dat heb ik gisteren maar weer eens mogen ervaren. Gelukkig maar. Gisteren hield ik in mijn achterhoofd dat ik nadat ik mijn brief had opgehaald ik effectief wilde tekenen en dat heb ik ook gedaan. Ik ben ook best trots op mijn tekening, maar ook op mezelf. Er waren heel wat mensen die vroegen of ik X of Y met ze wilde doen of of ik meeging om boodschappen. Ik heb nee gezegd en ben gaan tekenen. Want dat was gewoon eventjes wat ik nodig had. Trouwens, ik vind het echt een hele eer dat mijn blog gelinkt staat op jouw blog. Ik bewonder je blog enorm. Graag gedaan voor de suggestie trouwens! Als ik de reacties nu al lees merk ik gewoon dat ik inderdaad niet de enige ben naast jou die hier moeite mee heeft. Dus ik denk dat je niet alleen mij hebt geholpen met je gouden raad. Dankjewel lieve Romy, je bent de beste 🙂

  • Romy 19 oktober 2019 op 11:07 am - Beantwoord

   In 2020 kun je vast een mooie nieuwe planner op de kop tikken, die je in het nieuwe jaar gaat helpen om wat meer momentjes voor jezelf te nemen.
   Zo te horen ben je al heel goed en bewust bezig om meer tijd voor jezelf te máken. Alleen al het feit dat je er zo bewust over nadenkt wat voor jou wel en niet ontspannend werkt, is heel waardevol. Goed dat je bijvoorbeeld beseft dat bloggen voor jou niet altijd ontspannend werkt, en dat je op sommige momenten meer ontspanning uit iets anders kunt halen. Je mag heel trots zijn dat je, ondanks de vele verzoekjes van anderen, tóch bent gaan tekenenen eergisteren. Dat was precies wat je op dat moment nodig had volgens mij.

   Nogmaals dank je wel voor het goede artikelidee! En ik ben heel blij dat ik je er een beetje mee op weg kon helpen 🙂

 8. Wendy 18 oktober 2019 op 1:20 pm - Beantwoord

  Oh, ik word thuis ook echt voortdurend afgeleid door van alles en nog wat. :/ Vooral omdat de ruimte waar ik werk precies dezelfde is als de ruimte waar ik Netflix, blog, chat, enzovoorts. Dat helpt niet bij het afbakenen (van mijn werkzaamheden en van de “me-time”). Een aparte werkruimte zou heel fijn zijn, maar zolang dat niet gaat, helpt het idd om in mijn agenda tijd te reserveren voor mezelf.

  • Romy 19 oktober 2019 op 11:09 am - Beantwoord

   Heel begrijpelijk dat het lastig is om te werken en te ontspannen in dezelfde ruimte. Dat maakt het toch wat verleidelijker om bijvoorbeeld nog snel wat voor werk te doen tussendoor (of andersom even iets leuks te doen tussen het werken). Goed dat je in je agenda bewust tijd vrijmaakt voor jezelf. Dat is in ieder geval een belangrijke eerste stap.

 9. Justine 18 oktober 2019 op 3:18 pm - Beantwoord

  Wat een goede tips! Tijd voor jezelf is zo zo zo zo belangrijk!
  Ik merk dat ik, met de baan die ik nu heb, me time zoveel meer waardeer, maar ook gelukkig veel beter in kan plannen omdat ik zo onregelmatig werk (lees: me time hebben wanneer al mijn vrienden toch aan het werk zijn). Wat ik misschien wel een van de mooiste lessen vind die ik heb mogen leren is: je niet schuldig voelen om me-time te nemen. Het geeft je zoveel meer terug als je tijd voor jezelf inplant, in welke vorm dan ook. Je omgeving zal er dan ook weer profijt van hebben, want jij bent een leukere jij.

  • Romy 19 oktober 2019 op 11:10 am - Beantwoord

   Wat mooi dat je werk je in die zin geholpen heeft om je me-time meer te waarderen! En prachtig gezegd trouwens! Je hebt helemaal gelijk: ook mensen om je heen hebben er baat bij als jij regelmatig een broodnodig momentje voor jezelf inplant. Die ga ik onthouden 🙂

 10. Janne 18 oktober 2019 op 5:36 pm - Beantwoord

  Ik vind tip zes de allerallerbelangrijkste van allemaal. Voor iedereen is tijd voor jezelf anders en voor iedereen is een andere set van tips nuttig. Voor mij zou het bijvoorbeeld niet werken om er een “project” van te maken, omdat ik al heel veel dingen moet van mezelf en dat project voor mezelf voelt dan ook gauw als moeten. Ik kan me heel goed verliezen in dingen die ik echt heel leuk vind, dus als ik in een boek begin en na vijf pagina’s alweer wat anders aan het doen ben, dan weet ik dat op dat moment het boek simpelweg niet leuk genoeg is. En dat mag, want het ging erom dat ik een leuk moment had voor mezelf! Ik heb de indruk dat ook als ik op een heel rustige plek ga zitten, ik wel afleiding vind als ik het zoek, dus ik kies vooral voor een rustige, telefoonloze plek als ik daar zin in heb en niet om te voorkomen dat ik afgeleid word van mijn tijd voor mezelf. Zo is het voor mij dus weer heel anders dan voor jou of voor weer iemand anders. 🙂

  • Romy 19 oktober 2019 op 11:12 am - Beantwoord

   Precies! Het belangrijkste is dat je ontdekt wat voor jou goed werkt. Ik kan me heel goed voorstellen dat het idee van een me-time-project voor veel mensen niet goed werkt, terwijl het voor mij weer niet handig is om het te vrijblijvend te maken. Zodra je hebt ontdekt hoe jij het beste tijd voor jezelf kunt nemen, ben je al een heel eind 🙂

 11. Giovanna Jansen 18 oktober 2019 op 7:17 pm - Beantwoord

  Wat een heerlijke tips weer! Mooie reminder. Ik ga vanavond tijd voor mijzelf inplannen, lekker anderhalf uur lezen in bed.
  Over lezen gesproken, wat grappig dat jij je ook voor neemt om een x aantal bladzijden van een boek te lezen, dat doe ik ook bijna altijd. Dacht dat ik de enige plannende-lezer was. ?

  • Romy 19 oktober 2019 op 11:12 am - Beantwoord

   Haha, ik vind het andersom ook leuk om te horen dat ik niet de enige ben die leest volgens een plan 😉 Hopelijk heb je heerlijk genoten van je avond lezen gisteren!

 12. Lianne 18 oktober 2019 op 7:53 pm - Beantwoord

  Fijne tips! Ik wil ook zoveel mogelijk proberen die telefoon of laptop dicht te klappen en gewoon eens een boek erbij gaan pakken. Vind ik soms ook nog wel eens lastig, maar kleine momenten voor jezelf zoals even naar buiten gaan of iets dergelijks kunnen al heel veel helpen!

  • Romy 19 oktober 2019 op 11:13 am - Beantwoord

   Inderdaad! Soms kunnen dat soort kleine momentjes voor jezelf al heel erg helpen. En daarbij je laptop of telefoon even wegleggen, is daarbij vaak al een belangrijke stap 1.

 13. bychristiana 20 oktober 2019 op 4:41 pm - Beantwoord

  Ik vind vooral jouw laatste tip heel goed! Ik ‘kan’ namelijk niet letterlijk niets doen, maar dat betekent niet dat ik me niet goed kan ontspannen. Ik vind het erg fijn om lekker te wandelen met muziek mee, maar ook Netflixen vind ik fijn. Lezen op de bank, bloggen, blogs lezen (zoals die van jou.-)), knuffelen met Sketch en zelfs bezig zijn in huis kan voor mij heel ontspannend werken!

  • Romy 28 oktober 2019 op 9:31 am - Beantwoord

   Heel herkenbaar! Soms kan juist dingen doen heel ontspannend werken. Zelfs het laatste puntje herken ik: dingen in huis doen kan ook nog weleens fijn zijn. Ik maak zelfs weleens schoon met YouTube-filmpjes op de achtergrond voor de ultieme ontspanning 😉

 14. Saskia 20 oktober 2019 op 5:20 pm - Beantwoord

  Zeker fijne tips om lekker tijd voor jezelf te nemen. Me-time is schaars nu we een bijna 4 maanden oude baby hebben maar probeer het zeker wel in te plannen.

Recente blogs

11 dagelijkse affirmaties om dicht bij jezelf te blijven

7 maart 2024|Zelfliefde|

Van het woord "affirmatie" alleen krijgen sommige mensen al een acute jeukbui. Maar wacht toch héél even voordat je met je muis richting het kruisje beweegt! Affirmaties hebben niets te maken met manifesteren, wierooksessies, lotushoudingen, cacaoceremonies en meer van dat. Dagelijkse affirmaties zijn simpelweg uitspraken die je één of een paar keer op een dag tegen jezelf zegt. Je maakt rotdagen of mental breakdowns er niet mee weg, maar helpt jezelf wel om op de juiste koers te blijven. Want hoe vaak neem jij jezelf 's avonds voor om voortaan écht dichter bij jezelf te blijven, maar komt daar de volgende dag de klad al in? Dit zijn 11 dagelijkse affirmaties die je helpen om je minder te laten meeslepen en meer jezelf te zijn en blijven.

7 uiterlijke kenmerken die ik ooit stom vond, maar nu waardeer

11 november 2022|Zelfliefde, Persoonlijk|

Had die moedervlek daar maar niet gezeten! Oh, wat zou het fijn zijn als ik een andere behamaat zou passen! Ik ben vast niet de enige die regelmatig wat aan te merken heeft op kleine details aan haar uiterlijk. Gaat het niet over een misplaatste moedervlek, dan gaat het wel over het litteken op mijn knie dat ik overhield aan een mountainbike-valpartij. Ik zal niet beweren dat ik elke dag dolblij naar mijn spiegelbeeld staar en mezelf het mooiste mens op aarde voel. Hoeft ook niet! Maar het lukt me wel steeds beter om minder over bepaalde uiterlijke kenmerken in te zitten. Dit zijn 7 uiterlijke dingetjes die ik ooit mega-storend vond, maar nu zelfs een beetje waardeer.

Inkiekje in mijn leven #1 | Mijn weken in snapshots

26 februari 2020|Persoonlijk|

Al tijden speelde ik met het idee om weekdagboekjes te maken. Maar aangezien ik mijn week grotendeels achter mijn laptop doorbreng en op sommige dagen de supermarkt het spannendste uitje van de dag is, leek een fotodagboek me wat ver gaan. Ik kan wel elke maandag vertellen dat ik weer bij pilates was en elke woensdag een laptopselfie delen, maar bijster interessant is dat vast niet. Daarom bedacht ik laatst iets nieuws toen ik weer eens dolenthousiast mijn nieuwe telefooncamera aan het testen was. Vanaf nu geef ik je graag zo nu en dan een ramdom 'Inkiekje' in mijn leven' aan de hand van telefoonfoto's. Kiek je mee?