Zoals ik op 1 januari 2018 al bekendmaakte, wil ik graag meer tijd aan mezelf te besteden. Als puntje bij paaltje komt, vind ik dat alleen nog best een uitdaging. Ik ben graag lekker actief en altijd bezig. Stilzitten heeft in mijn woordenboek nog geen plekje veroverd. Maar waar een wil is, is een weg. Ik weet dat ik niet de enige ben die hiermee worstelt en besloot daarom een aantal tips te bedenken om mezelf (en jou misschien ook) vooruit te helpen. Dit zijn 7 tips voor meer tijd voor jezelf.

tijd voor jezelf tips

1. Bewaak je eigen agenda

Zelf heb ik weleens het gevoel dat mijn agenda ongemerkt voller en voller wordt. Niets is minder waar, want eigenlijk is iedereen (deels) eigen baas over zijn agenda. Jij kunt je agenda blokken en tijd voor jezelf inplannen en die tijd ook bewaken. Ook als anderen daar misschien geen rekening mee houden. Heb je een avond voor jezelf op de planning staan? Dan is dat eigenlijk ook een afspraak. Een afspraak met jezelf. En die afspraak kun je minstens zo hard beschermen tegen tussentijdse verzoekjes als welke andere belangrijke afspraak dan ook.

2. Zoek naar mogelijkheden voor tijd voor jezelf

“Ja maar, ik heb geen tijd!” Dat excuus floept nog weleens mijn mond uit als het gaat om tijd voor mezelf nemen. Juist daarom wil ik leren om niet te denken in onmogelijkheden, maar op zoek te gaan naar wat wél kan. Misschien zit een hele dag voor jezelf er niet in, maar lukt een half uur per dag wel. Kun je je dag misschien anders indelen om het toch mogelijk te maken? Denk bijvoorbeeld aan een boek lezen in de bus in plaats van doorwerken op je laptop. Of ’s avonds een kwartier eerder de computer afsluiten om in bed een boek te lezen. En moet je echt naar de stad om een cadeau te kopen? Misschien is een bestelling via Bol.com ook een optie.

3. Maak er een gewoonte van

Goed, ik ken mezelf. Ik kan me heel goed voornemen om meer tijd aan mezelf te besteden, maar zonder concreet plan kan ik volgend jaar weer hetzelfde doel opstellen. Tijd voor actie dus! Voor mij werkt het vaak goed als ik iets nieuws onderdeel maak van een routine. Wanneer ik op een dag zelf druk bezig ben met dingen, zal ik al snel van de tijd voor mezelf afsnoepen. Wanneer ik er echter een gewoonte van maak dat ik bijvoorbeeld elke avond een kwartier ga lezen, dan is het meteen al minder verleidelijk om het te laten zitten. Overigens kun je van tijd voor jezelf ook iets structureels maken door je aan te melden voor een cursus of bij een vereniging. Voor mij was een paar jaar geleden een schrijfcursus bijvoorbeeld een goede stok achter de deur om tijd vrij te maken voor mijn schrijfhobby.

4. Wat vind jij fijn om te doen?

Tijd voor jezelf kan er voor iedereen anders uitzien. Ik heb bijvoorbeeld weleens de tip gekregen om een paar uur achter elkaar series te kijken om zo te ontspannen, maar dat ligt mij gewoon niet zo. Ik word al wiebelig van het idee alleen al. Daarom is mijn vierde tip voor meer tijd voor jezelf om te bepalen wat jij fijn vindt. Schrijf het gewoon eens op, zodat je meerdere opties hebt. De een maakt misschien graag een wandeling, terwijl een ander daar helemaal niets aan vindt. Of misschien word je wel heel blij van sorteerbakken omkiepen en de inhoud daarvan opnieuw sorteren (Ahum, dat gaat niet over mij, hoor! Echt niet!). Zo maak je tijd voor jezelf ook aantrekkelijk.

tijd voor jezelf tips

5. Ga er op uit

Als ik gewoon thuis zit tussen de vele spullen en met mijn laptop in de aanslag, dan is de verleiding groot om toch iets nuttigs te gaan doen. Ja ja, ik ben hardleers wat dat betreft. Wat mij daarom helpt, is om zo nu en dan in mijn eentje er op uit te gaan. In een omgeving die anders is dan jouw huis of kamer kan het soms al veel makkelijker zijn om je echt alleen op jezelf te richten. Bezoek in je eentje een museum, ga naar de bioscoop, ga een middag winkelen of maak de mooiste foto’s terwijl je een wandeling maakt.

6. Leg je telefoon weg

Tijd voor mezelf nemen klinkt als een geweldig plan. Maar zodra ik mijn telefoon een ‘ping’-geluid hoor maken, weet ik niet hoe snel ik moet opveren. Weg tijd voor mezelf, welkom terug drukte! Mailtjes, appjes en andere berichten kunnen flink roet in het eten gooien als het op tijd voor jezelf aankomt. Verstop je telefoon daarom in een lade of zet je geluid op stil. Nu is het tijd voor jou!

7. Zie tijd voor jezelf als een investering

Last but not least wil ik mijn mindset over tijd voor mezelf veranderen. Ik ben zelf zo’n sufkont die zichzelf weleens afvraagt waarom ik tijd voor mezelf zou nemen als ik ook iets nuttigs kan doen. Tijd voor jezelf is alleen eigenlijk minstens zo nuttig als alle andere dingen die moeten gebeuren. Tijd voor jezelf is een investering die je doet om alle andere dingen beter, creatiever of productiever te kunnen aanpakken. Het is een oplaadpunt dat hard nodig is om te genieten van dingen, om goed in je vel te zitten en om goed te kunnen presteren op alle vlakken.

En daarom vind ik het vanavond weer eens tijd om een boek uit de kast te trekken!

Neem jij regelmatig tijd voor jezelf of vind je dat ook wel ‘een ding’?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 2 januari 2018 op 6:33 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik heb vorig jaar meer tijd voor mijzelf gemaakt en ik kan wel zeggen dat ik geslaagd ben daarin en hoe fijn is het! Het gaat jou ook lukken, succes!

  • Romy 2 januari 2018 op 11:31 pm - Beantwoord

   Wat goed dat het vorig jaar is gelukt om meer tijd voor jezelf te maken! Dat geeft me zeker hoop dat het mij ook dit jaar gaat lukken 🙂

 2. Hennie 2 januari 2018 op 6:38 am - Beantwoord

  Hier zitten inderdaad wel bruikbare tips tussen. Vanaf dit jaar is de vrijdagmiddag ‘mijn’ middag. Deze middag is vrij en hierin kan ik bloggen (alleen als ik dat wil, anders niet) of gewoon andere dingen doen waar ik zin in heb. Normaal moest ik dan schoonmaken in huis (BLEH) maar vanaf nu hebben we ook een hulp in de huishouding dus deze middag wordt echt van mij. Het zijn maar vier uurtjes maar ik bewaak ze met mijn leven. Om jouw eerste tip gelijk maar toe te passen heb ik ze ook in mijn agenda geblokt. VAN MIJ! 🙂

  • Romy 2 januari 2018 op 11:43 pm - Beantwoord

   Wat heerlijk dat je sinds dit jaar op vrijdagmiddag vrij bent en een hulp in de huishouding hebt. Dat geeft genoeg mogelijkheden om wat meer tijd vrij te maken voor jezelf. Goed dat je die uren nu al hebt geblokt in je agenda. Niemand pakt die vrijdagmiddag meer van je af! 🙂
   Bij mij op het werk is 36 uur fulltime, dus ik ben één dag per twee weken vrij. Ik wil er dit jaar ook maar eens werk van gaan maken om die tijd meer te blokken voor mezelf.

 3. Josephine 2 januari 2018 op 6:45 am - Beantwoord

  Op zich probeer ik wel genoeg pauze te houden, maar dat lukt niet altijd. Toevallig heb ik voor deze maand geprobeerd om niet alles vol te plannen; hopelijk lukt dat ook echt. In ieder geval vind ik lezen meer ontspannen dan opruimen en sorteren. 😉

  • Romy 2 januari 2018 op 11:45 pm - Beantwoord

   Haha, ik kan me voorstellen dat opruimen niet voor iedereen een geweldige manier van ontspanning is 😉 Wat goed dat je je tijd deze maand iets minder vol hebt gepland. Het is inderdaad een uitdaging om je daar dan ook aan te houden als er toevallig toch iets tussendoor komt, maar hopelijk gaat het je lukken.

 4. Marije 2 januari 2018 op 7:40 am - Beantwoord

  Ik roep graag dat ik te druk ben maar afgelopen maanden heb ik bewust tijd voor mijzelf gepland en dat is mij geweldig bevallen. Ik ben mij bewust dat alleen ik mijzelf die rust kan gunnen. Niemand anders.

 5. Sabine 2 januari 2018 op 8:05 am - Beantwoord

  Moeilijk he? Welkom bij team ME-TIME. Ik heb er ook een handje van om alleen nuttige dingen te willen doen, maar opladen is ook belangrijk. Succes!

  • Romy 2 januari 2018 op 11:46 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend goed dat je meer tijd voor jezelf hebt gemaakt de afgelopen maanden! Inderdaad best lastig, zeker omdat je het helemaal zelf moet doen, maar het kan zo fijn zijn om toch dat moment voor jezelf te pakken.

  • Romy 2 januari 2018 op 11:47 pm - Beantwoord

   Precies dat inderdaad! Ik vraag me bij bijna alles wat ik doe af wat het nut ervan is. En juist dat is een gewoonte die ik eens moet afleren om meer te genieten en meer rust te krijgen. Dat we dit jaar maar allebei iets meer oplaadmomenten kunnen inplannen! 🙂

 6. Judith 2 januari 2018 op 8:36 am - Beantwoord

  M’n telefoon wegleggen scheelt echt al een heel stuk bij mij, geeft zoveel rust! Heerlijk.

 7. Susan 2 januari 2018 op 9:17 am - Beantwoord

  Ik heb nooit zoveel moeite om tijd voor mezelf te nemen haha! Misschien omdat ik nog student ben .. 😉

  • Romy 2 januari 2018 op 11:48 pm - Beantwoord

   Haha, alleen maar mooi toch dat je de tijd voor jezelf wel kunt pakken?! Ik vond het zelf ook als student al lastig trouwens, dus misschien is het bij mij ook gewoon een beetje de aard van het beestje 😉 Maar toch, ik vind het hoog tijd om dat in ieder geval een klein beetje af te leren 🙂

 8. Sam - singlereadytomingleblog 2 januari 2018 op 9:45 am - Beantwoord

  Ik heb er echt geen moeite mee om tijd voor mezelf uit te trekken (toch nog een voordeel aan inherent lui zijn, haha). Mijn gsm even wegleggen is wel nog iets dat ik moet leren 🙂

 9. evelien 2 januari 2018 op 9:56 am - Beantwoord

  Ik vind tijd voor mezelf heel erg belangrijk en ik las het regelmatig in, ik vind het de laatste tijd heerlijk om een boek te lezen of een serie te kijken. <3
  Liefs,
  Evelien

 10. Simone 2 januari 2018 op 10:05 am - Beantwoord

  Ik heb op dit moment nog even heel veel me-time. Wat mij betreft te veel, maar ik probeer het te zien als vakantie. Op zich kan ik prima mijn rust pakken of me-time pakken. Al ben ik juist graag onder de mensen en niet zo graag alleen. Maar wie weet verandert dat wel weer als ik weer werk 😛

 11. Lies 2 januari 2018 op 10:08 am - Beantwoord

  Ik ben alleen dus ik heb eigenlijk tijd met hopen voor mezelf. Alleen is dat niet altijd kwali-tijd. Dan zit ik maar een beetje doelloos te zappen of moet ik mijn huis gepoetst hebben van mezelf.
  Dus ik wil misschien ook wel wat meer tijd nemen om te lezen (al lees ik al best vaak hoor) of intensiever met een hobby bezig te zijn.

  • Romy 2 januari 2018 op 11:50 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het nu even apart voelt om heel wat tijd voor jezelf te hebben, zeker als je liever onder de mensen bent. Maar wie weet verandert dat inderdaad straks als je werkt! Juist nu ik een stuk drukker ben door mijn werk, merk ik dat ik eigenlijk echt behoefte heb aan een beetje me-time, al is het maar een kwartiertje per dag.

  • Romy 2 januari 2018 op 11:50 pm - Beantwoord

   Wat een mooie voornemens! Ik kan me voorstellen dat het fijner voelt om echt iets leuks te doen in die tijd voor jezelf in plaats van bijvoorbeeld te zappen. Een boek lezen kan je dan al een stuk meer voldoening en rust geven 🙂

 12. Saskia 2 januari 2018 op 10:19 am - Beantwoord

  Zeker goede tips, vooral 1& 3 vind ik het belangrijkste. Maar ook echt doen wat je leuk vind. Ik ben daar de afgelopen maanden meer mee bezig en het voelt zó goed.

 13. Hermien - KouweKleren 2 januari 2018 op 10:38 am - Beantwoord

  Leuk, ik ben ook begonnen met goede gewoontes in plaats van goede voornemens. En dan niet te fanatiek. Zo wil ik bijvoorbeeld 4x in de week tijd maken om te lezen. Het hoeft niet elke dag en hoe lang maakt ook niet uit. Zo hoop ik het vol te houden zonder ‘ verplicht’ gevoel. Het gaat immers om de lol!

  • Romy 2 januari 2018 op 11:53 pm - Beantwoord

   Wat een mooie gewoonte om op te pakken de komende tijd! De manier waarop jij erin staat, is ook precies hoe ik het wil aanpakken. Het voelt voor mij al snel als een verplichting als ik mezelf bijvoorbeeld dwing om elke dag een uur te lezen, terwijl ik daar misschien helemaal geen zin in heb. Het belangrijkste is toch dat het iets is wat je leuk vindt en dat je er op dat moment plezier aan beleeft.
   Heel veel succes met je goede gewoonte voor dit jaar! 🙂

 14. Lianne 2 januari 2018 op 11:44 am - Beantwoord

  Ik neem elke dag tijd voor mezelf, heerlijk! Inderdaad met een serie, film kijken en hopelijk met mijn nieuwe boekenchallenge kan ik ook weer eens ’s avonds lekker een boek gaan lezen. Je moet er inderdaad een gewoonte van maken en elke dag voor jezelf gaan zitten. Misschien is het voor jou een idee om sowieso een keer per week goed een relaxavondje te nemen en een film te kijken. Op die manier kun je alle andere avonden nog even ‘bezig’ blijven!

  • Romy 2 januari 2018 op 11:57 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je zo bewust dagelijks tijd voor jezelf vrijmaakt! Daar kan ik absoluut een voorbeeld aan nemen. Dankjewel voor de fijne tip van de relaxavond! 🙂 Voor nu vind ik bijvoorbeeld een kwartier of een half uur op een avond al best een uitdaging, dus ik probeer maar heel voorzichtig te beginnen. Op zich voelt mijn blog gelukkig ook als fijne tijd voor mezelf, dus dat scheelt 🙂 Maar hopelijk zit na een tijdje zo’n echte relaxavond er ook in. Het idee klinkt wel heel fijn namelijk 🙂

 15. Nesrin 2 januari 2018 op 11:54 am - Beantwoord

  Nummer 7 is nogal een opgave hier, ook ik moet hier echt aan werken. Fijne tips geef je, ik kan hiermee aan de slag en moet me trainen om meer tijd voor mezelf vrij te maken.

 16. Nikita 2 januari 2018 op 12:02 pm - Beantwoord

  Ik kan op zich wel tijd voor mezelf nemen. Mijn probleem is alleen, als ik dan net mijn boek heb gepakt dan heeft iedereen me ineens nodig. En ik ben dan zo iemand die niet durft te zeggen dat ze aan het lezen is en niet wil helpen. Omdat ik bang ben grof over te komen. Maar dan help ik iedereen en uiteindelijk pak ik terug mijn boek en weet ik niet meer waar het over gaat. Dus dan heeft er weer iemand mijn me-time verpest. Gelukkig is dit niet altijd het geval, wel 50 procent van de keren. Ook mijn telefoon is een stoorzender. Hij staat meestal wel op stil, maar ik kan de gedachte dat er mensen kunnen smsen niet loslaten. En dat ligt niet aan een verslaving. Ik weet dat er werkelijk mensen boos worden als ze niet direct antwoord krijgen. En dat legt natuurlijk een bepaalde druk op me. Maar in 2018 ga ik eraan werken!

  • Romy 2 januari 2018 op 11:58 pm - Beantwoord

   Het is ook best een uitdaging om tijd voor jezelf vrij te maken! Hopelijk kom jij ook meer aan tijd voor jezelf toe dit jaar. De voornemens zijn er in ieder geval, zo te horen 😉

  • Romy 3 januari 2018 op 12:00 am - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je me-time regelmatig wordt verstoord door dingen die je tussendoor wilt doen voor andere mensen. Ik kan me voorstellen dat het op zo’n moment niet makkelijk is om nee te zeggen en voor jezelf te kiezen. Die uitdaging herken ik zelf ook wel. Toch weet ik dat het heel belangrijk is. Andere mensen weten niet dat je eigenlijk even tijd voor jezelf nodig hebt als je dat niet aangeeft. En juist daarom is grenzen aangeven zo waardevol, hoe moeilijk het ook is.
   Ik vind het al heel mooi en stoer dat je hier in 2018 aan wilt gaan werken 🙂 Zet hem op!

 17. marleen 2 januari 2018 op 12:46 pm - Beantwoord

  Vooral de telefoon wegleggen! Eigenlijk verspil ik zoooveel tijd daarmee! Zonde 🙂

 18. Liese 2 januari 2018 op 12:50 pm - Beantwoord

  Super dat je meteen aan het werk gaat met je doelen! Ik ben best wel vaak alleen maar spendeer die tijd niet altijd even nuttig – beland nogal snel op internet via laptop of via GSM. Gewoontes helpen me daarbij ook, zoals een boek op mijn nachtkastje leggen, elke dag proberen te gaan wandelen en tekenen,… Iets om meer op te letten, bedankt voor de tip 😉

  • Romy 3 januari 2018 op 12:01 am - Beantwoord

   Fijn om te horen dat gewoontes je goed kunnen helpen om hier werk van te maken en toch de quality time voor jezelf te vinden. Dat 2018 maar een mooi jaar mag worden met meer van dit soort fijne momenten voor jezelf 🙂

 19. Johanne 2 januari 2018 op 1:44 pm - Beantwoord

  Ik hoop dat je wat meer tijd voor jezelf kunt maken dit jaar! Fijne tips! Voor mij is dat meestal geen probleem. Ik heb een redelijk vast werkritme, waarna ik nog heel even aan mijn blog werk en vaak (meestal/soms) na het eten heb ik alles af wat ik af moet hebben en ga ik lekker een boek lezen of serie kijken. Op de dagen dat ik vanuit Groningen thuis kom, dan weet ik al dat ik écht even tijd voor mezelf nodig heb en doe dan lekker heeeelemaal niks. Soms val ik gewoon op de bank al in slaap haha. Zeker als ik een uur in de file heb gestaan!

 20. Mevrouw Marloes 2 januari 2018 op 2:17 pm - Beantwoord

  Goede tips! Ik heb best een drukke agenda en ik vind het heerlijk als ik soms eindelijk even tijd voor mezelf heb.

 21. Anna 2 januari 2018 op 3:41 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik probeer wel veel tijd voor mijzelf te nemen, maar soms ben ik tussendoor nog met allemaal dingen bezig (ook dingen voor anderen), waar ik op dat moment eigenlijk geen zin in heb. Ik vind het dan extra moeilijk om te genieten van tijd voor mezelf, dus dat wil ik dit jaar anders gaan aanpakken.

  • Romy 3 januari 2018 op 12:05 am - Beantwoord

   Mooi om te horen dat je dit jaar ook meer tijd voor jezelf wilt maken! Er kan inderdaad regelmatig van alles tussendoor komen. Dat is vaak ook een beetje mijn probleem. Ik vond het hoog tijd om daar toch eens actief mee aan de slag te gaan, want die tijd voor mezelf is zo fijn en belangrijk 🙂

 22. Manon 2 januari 2018 op 5:39 pm - Beantwoord

  Hele fijne tips, vooral die telefoon neerleggen is toch wel belangrijk als je tijd voor jezelf neemt!

 23. Evelyne 2 januari 2018 op 8:34 pm - Beantwoord

  Tijd nemen voor mezelf, het is een extra doel voor 2018. Ik zou wel weer wat vaker willen weggaan met vrienden (is er in 2017 amper van gekomen). Mijn hoofd leegmaken hoort ook tot dat doel, ik hoop dat dat wel lukt in 2018. Die telefoon is voor mij net ontspannig, dus die leg ik liever niet te ver van mij af, haha.

 24. smurfige knutselfan 2 januari 2018 op 9:37 pm - Beantwoord

  Ik doe het soms te weinig, maar wie niet. Maar onder het eten neem ik geen telefoon op telefoon ligt weg en stast op stil. Moeten ze me hebben bellen ze wel terug. Zit ik op de fiets neem ik geen telefoon op ,hij zit in mijn tas, jammer voor andere. En soms neem ik mijn telefoon helemaal niet mee, ik krijg hier wel eens commentaar over, maar daaar trek ik me niets van aan. ( ik heb wel een kleine tel bij me voor noodgevallen, mijn familie heeft t nummer.) Dit vind ik echt fijn.
  Ontspannen kan ik goed doormiddel van te gaan knutselen! 🙂

  • Romy 3 januari 2018 op 12:08 am - Beantwoord

   Dat zijn mooie doelen voor het nieuwe jaar! Ik hoop dat je dit jaar meer fijne momenten voor jezelf hebt en je hoofd kunt leegmaken.

  • Romy 3 januari 2018 op 12:11 am - Beantwoord

   Je hebt groot gelijk dat je je telefoon op die momenten even op stil zet. Soms even niet bereikbaar zijn (tenzij het dringend is) is ook heel belangrijk en kan je al heel veel rust geven.
   En knutselen is ook voor mij een heerlijke manier om te ontspannen, zeker met een leuke serie op de achtergrond 🙂

 25. Stien 2 januari 2018 op 10:08 pm - Beantwoord

  Hey, ik ben nieuw hier. Dit is het eerste artikel dat ik lees op je blog. Meteen even wat ik nodig had 🙂 Fijne tips! Tijd voor jezelf vrij maken is zó belangrijk, dat vergeten velen nog wel eens. Het maakt je een beter mens voor anderen, als je zelf gelukkig bent 🙂

  • Romy 3 januari 2018 op 12:12 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je mijn blog hebt gevonden en dat mijn artikel past bij waar je op dit moment behoefte aan hebt 🙂 De laatste zin van je reactie is ook zeker waar. Als je aan je eigen geluk werkt, word je vaak ook voor andere mensen een leuker mens 🙂

 26. Annelies 2 januari 2018 op 11:05 pm - Beantwoord

  Amen! Tijd voor jezelf is zo belangrijk. Ik heb gelukkig het afgelopen jaar al wat stappen gezet op dat vlak. Alleen die dekselse telefoon wat vaker wegleggen, dat blijft zo moeilijk!

  • Romy 3 januari 2018 op 12:15 am - Beantwoord

   Wat goed dat je op dit vlak al stappen hebt kunnen zetten dit jaar! Juist in deze tijd kunnen telefoons zo’n stoorzender zijn soms. Maar het is op zich al wat dat je je ervan bewust bent, toch? 🙂

 27. yvonne 3 januari 2018 op 7:10 am - Beantwoord

  Ik heb het echt moeten leren maar het lukt steeds beter.

 28. Katrien 3 januari 2018 op 9:00 am - Beantwoord

  In tijd voor mezelf ga ik na de drukke maand december zeker investeren in januari. Dagen heel bewust leeg houden, geen horloge in het oog houden, mezelf terugtrekken en me niet schuldig voelen dat ik eventjes niet heel sociaal wil zijn 😉

  • Romy 4 januari 2018 op 12:00 am - Beantwoord

   Heel mooi dat je in het nieuwe jaar ook meer tijd voor jezelf wilt maken! Je plannen klinken in ieder geval heerlijk en zeker welverdiend na de drukke decembermaand 🙂

 29. Lilian 3 januari 2018 op 10:07 pm - Beantwoord

  Goed artikel! Ik heb elke dag tijd voor mezelf en ik heb dat ook echt nodig. Elke ochtend als ik Anna naar school hebt gebracht loop ik een kwartiertje, terwijl ik interessante podcasts luister. En elke avond nadat ik haar naar bed heb gebracht, mediteer ik tien minuten. En ik sport en ik wandel – als ik daar behoefte aan heb. Ik blog. En ik luister interessante boeken tijdens het afwassen. Nee, ik mag niet klagen 🙂

  • Romy 4 januari 2018 op 12:21 am - Beantwoord

   Wat mooi en fijn dat je regelmatig tijd voor jezelf neemt en daar ook bewust van geniet. Trouwens ook een goed idee om tijdens een wandeling een podcast op te zetten! Dat ga ik eens onthouden. Ik wandel wel (bijna) elke dag, maar vaak is het vooral een kwestie van hard doorlopen en vergeet ik te genieten. Een podcast of fijne muziek zou daar al bij kunnen helpen 🙂

 30. Odetta 7 januari 2018 op 9:30 am - Beantwoord

  Ik neem heel graag tijd voor mijzelf. Om mij accu op te laden, om over bepaalde dingen na te denken en lekker te rommelen.
  Het is heel belangrijk om in je eentje jezelf te vermaken.

  • Romy 7 januari 2018 op 10:26 am - Beantwoord

   Wat mooi dat je regelmatig echt tijd voor jezelf neemt. Het is inderdaad zo belangrijk om dat te doen, al is het alleen al om even je gedachten op een rijtje te zetten.