kerstboom 16

Tikkeltje kitsch, lekker kerstig | De kerstboom staat!

 • 14 december 2020
 • 17 Reacties
Categorieën: Interieur
koekmannetje in kerstboom

Bij heel wat huishoudens staat hij waarschijnlijk al een paar weken. Maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen vóór Sinterklaas een kerstboom in huis te halen. Toen Bart er dit weekend was, vond ik dat hét moment om ook hier de boom op te tuigen. Nu grootse kerstdiners er niet in zitten en thuisblijven het nieuwe normaal is, had ik des te meer zin om van mijn huis een kerstige boel te maken. En dus versierde ik samen met vriendlief mijn bescheiden kerstboom. Ik kon het niet laten om het resultaat uitgebreid vast te leggen en vol trots te laten zien. Zie ‘m shinen!

De kortdurende kerstboomjacht

Een nieuwe boom? Yup! Eigenlijk was mijn plan om mijn boom van vorig jaar dit jaar een tweede leven te geven. Maar ondanks dat mijn moeder de boom met veel liefde in heeft verzorgd in haar tuin, heeft hij helaas een paar stormen niet overleefd. Dat werd dus tóch een nieuwe boom in huis halen dit jaar. Ooit wil ik een mooie grote kunstboom, maar in mijn bescheiden woonkamer leek het me niet handig om met zo’n groot ding te zitten. Dus tot die tijd blijft het bij een mini-boom met echte naalden. Dit jaar ging daar geen uitgebreide kerstbomenjacht in tuincentra aan vooraf vanwege het je-weet-wel-virus. Ik haalde snel een boom bij de bloemist om de hoek en was daar eigenlijk ook dik tevreden mee. Scheelt sjouwwerk!

kerstengel dille en kamille
kerstboom optuigen
vogel kerst dille en kamille
kersttrein onder kerstboom

Kitsch all the way

Ik wachtte netjes totdat vriendlief er ook was om de boom gezellig samen te versieren. Met Sky Radio op de achtergrond (goh, het lijkt wel alsof ze elk half uur dezelfde liedjes draaien!) kon het grote versieren beginnen. Uiteraard waren we de eerste tien minuten bezig om alle knopen uit het lichtsnoer te krijgen, maar dat is op zich al onderdeel van de kersttraditie natuurlijk. Vervolgens konden alle ballen, kitscherige versiersels en slingers uit de kast. Eerst een mooi plekje zoeken voor de kitscherige hangers die ik het meest geweldig vond (en waar vriendlief niet altijd even enthousiast over was) en daarna de ballen ertussen hangen. Het werd een vrolijke chaos, precies zoals een kerstboom voor mij hoort te zijn.

Ik kwam zelfs nog een fout kersttreintje tegen, dat ik vorig jaar bij een dobbelspel had gewonnen. Ik dacht het al eens naar de kringloopwinkel te hebben gebracht, maar kwam het plotseling tegen in een la. Bleek nog verrassend leuk te staan onder een boom ook! Tja, als je toch al met kitsch bezig bent, kun je maar beter (jingle) all the way gaan toch?!

kerstboom versierd
romy en bart

Kerstboom + kat = een uitdaging

Pip keek ondertussen haar ogen uit en vermaakte zich prima met het lichtjessnoer, de haakjes van de ballen en alle andere kleine frutsels die niet per se voor haar pootjes bestemd waren. We spraken plechtig met haar af dat ze de boom laat staan, iets waar Pip uiteraard geen 100% garantie op kon geven. Ach, lang leve de vilten figuurtjes van Dille & Kamille. Niet alleen vrolijk en feestelijk, maar ook katproof!

Dat het treintje onder de boom afgelopen nacht is blijven staan, geeft alvast hoop. Pip liet het zelfs toe om mee te doen aan onze familiefoto in kersttruien, hoewel ze te druk bezig was met belangrijker zaken om voor deze foto haar poseerskills in de strijd te gooien.

koekmannetje kerstboom hanger
eekhoorn hanger kerstboom

Mijn tweede kerst in eigen huis

Dit jaar was mijn tweede kerst met eigen boom. Vorig jaar beleefde ik al helemaal een heuse mijlpaal: ik vierde voor het eerst kerst in mijn eigen huisje. Ik had nog geen één kerstbal liggen en shopte drie simpele dozen met ballen om er een kleurrijke boom van te maken. Dit jaar wilde ik naast die ballen meer kitsch in mijn boom hangen. Normaal ben ik geen groot kitschliefhebber, maar bij kerst is losgaan met kitsch wat mij betreft totaal veroorloofd.

Ik nam mezelf vorig jaar voor om elk jaar één echt mooie kitscherige hanger te kopen, zodat ik over een paar jaar allemaal mooie hangers met een dierbare herinnering in de boom heb hangen. Vorig jaar kocht ik de eekhoorn; dit jaar bestond mijn score uit het koekmannetje en zijn lieftallige vrouw.

kerstboom optuigen

Letterlijke lichtpuntjes

En nu staat de boom alweer een dag te shinen. Een letterlijk lichtpuntje om ook tijdens het thuiswerken heel vaak een blik op te werpen! Maar ook figuurlijk voelt zo’n boom als een lichtpuntje nu. Het is en was een gek jaar om meerdere redenen, en ook een jaar dat niet eindigt met het gebruikelijke kerstfeest met familie. Maar bij het versieren van de boom besefte ik weer dat er ook nu nog heel veel is wat wél het genieten waard is.

Dit jaar heeft me wat dat betreft één heel waardevolle les gebracht: je kunt het beste genieten van elke dag – juist van de kleine momentjes die er altijd zijn. Dáár herinnert de boom me aan. Focus niet op wat niet kan of niet mag. Maar kijk naar wat je wél kunt creëren aan geluk en probeer daar zoveel mogelijk van te genieten. Want zoiets als een boom versieren, dansen op foute kerstnummers, staren naar een spelende kat en iemand om je heen hebben die om jou geeft (of het nu een partner, een kind, een ouder of een vriend(in) is), is eigenlijk al immens groot geluk op zich.

Heb jij een kerstboom staan? En zo ja, hoe heb jij hem versierd?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Lisa 14 december 2020 op 7:40 am - Beantwoord

  Gezellig, en leuke foto’s. Hier ook een echt boompje met van alles erin, van kringloopballen tot een koekmannetje. Ik rol wel sinds een paar jaar bij het opruimen het snoer om een karton

 2. Darina 14 december 2020 op 8:03 am - Beantwoord

  Een hele mooie versierde boom. En een hele leuke foto van jullie en Pip samen. In onze boom hangt ook van alles, van zilveren tot ijsblauwe hangers en kitsch ertussenin. Ik hou ervan 🙂

 3. Els 14 december 2020 op 9:15 am - Beantwoord

  Echt een super leuke boom! Echt heel gezellig! Hier staat de kerstboom ook al. In onze boom hangen voornamelijk rode en witte kerstfiguurtje en witte kerstballen. Normaal kopen we elk jaar een nieuwe bijzonder figuurtje. Maar dit jaar wil ik niet onnodig naar een kerstshow. Volgend jaar weer :-).

 4. Anouk 14 december 2020 op 9:32 am - Beantwoord

  Wat een fijne boom! Ik ruim mijn kerstlampjes elk jaar trouwens gewoon netjes op zodat ze niet in de knoop raken 🙂

 5. Audrey 14 december 2020 op 9:58 am - Beantwoord

  Mooi boompje en dito decoraties! Ik vind dat treintje ook echt leuk. Mijn boom staat ook sinds dit weekend. Die is ECHT kitsch all the way, hahaha. We kopen juist altijd de lelijkste dingen die we kunnen vinden. Zoveel mogelijk rare kerstballen en decoraties in de boom, dat is ons doel. Ik heb natuurlijk een pup in huis, dus ik besloot om een deel van de puppyren in te zetten als extra beveiliging voor de kerstboom die al op een tafeltje stond…

 6. Jantine 14 december 2020 op 10:06 am - Beantwoord

  Ziet er gezellig uit, Romy! Mijn boom staat sinds 6 december. Een unicum voor mij, normaal komt ie er voor mijn verjaardag (aankomende week) niet in…maar ja, andere tijden. Zelfs mijn lief vroeg voor Sinterklaas al eens of we de boom zouden neerzetten, normaal houdt hij zich daar echt niet mee bezig maar voor de Sint vond ik echt niet kunnen…
  Dus 6 december mocht ie binnen. Ik heb een klein boompje in een pot dat al een paar jaar mee gaat, heel handig!
  Het ziet er wel gezellig uit, al die lichtjes in huis! Maar ik denk nu wel steds dat het al sneller kerst is dan het is, als je begrijpt wat ik bedoel….
  Groetjes
  Jantine

 7. Marloes 14 december 2020 op 10:32 am - Beantwoord

  Wat een leuke foto’s! Vooral die waar jullie met z’n drieën op staan, haha 🙂 Ik houd juist van zulke versiering in de boom! Wij hebben ook een boom staan en er hangen veel verschillende kerstballen in (die dan eigenlijk geen ballen zijn, maar bijvoorbeeld een tompouce of suikerspinmachine). Paulien Cornelisse had toevallig gisteren een column over kerstversiering in bomen. Dat het juist veel leuker is om zoveel gekke kitscherige dingen erin te hangen, dan “saai” alles in hetzelfde thema.

 8. Ida 14 december 2020 op 11:03 am - Beantwoord

  Wat een mooie boom! En wat een mooie afsluiting van je blog! Je hebt helemaal gelijk dat we van de kleine dingen ook moeten genieten en in deze tijd juist nog meer! Wij hebben ook de kerstboom opgezet net nadat Sinterklaas naar Spanje vertrok. Wij hebben een kunst maar ook nog een echt mini boompje. In de kunst zijn de kittens al wezen klimmen, oeps… Dus ik probeer ze er elke keer weer uit te halen en dan rennen ze weer achter een kerstbal aan, haha

 9. Katrien 14 december 2020 op 11:28 am - Beantwoord

  Mooie boom! Wij hebben een gelijkaardige en die is ook versierd met allerlei ballen en ornamenten die ik de voorbije jaren bijeen heb verzameld. Dat maakt dat het een heel persoonlijke boom is die misschien niet in een magazine past maar waar we wel héél blij van worden .

 10. bychristiana 14 december 2020 op 11:28 am - Beantwoord

  Ach, een kerstboom kan wat mij betreft niet kitscherig genoeg zijn! Ik kan me voorstellen dat Pippa die boom en al die lichtjes reuze interessant vind, heel slim inderdaad; de Pippa-proof vilten hangers. Die foto van jullie bij de boom is ook zo lief.

 11. Janne 14 december 2020 op 12:20 pm - Beantwoord

  Eigenlijk wel leuk dat je de bloemist op de hoek wat klandizie hebt bezorgd in plaats van naar een groot tuincentrum te gaan! Dit is wel het soort winkel dat je om de hoek wilt behouden, vind ik.

  Wat goed van Pippa dat ze de boom tot nu toe heel heeft gelaten. Heb je glazen of plastic ballen?

  • Romy 25 december 2020 op 12:31 am - Beantwoord

   Mijn ballen zijn van glas, dus dat was met Pippa erbij even extra spannend. Maar wonder boven wonder hangt alles nog en is er tot nu toe nog geen bal gesneuveld *nog maar een keer afkloppen*

 12. Justine 14 december 2020 op 3:32 pm - Beantwoord

  Ah wat een schattige boom heb je! Ik hoop dat Pip ‘m nog een paar weken heel laat 😉

 13. Daenelia 14 december 2020 op 4:00 pm - Beantwoord

  Het komt er maar niet van om de boom op te zetten. Ik sla dit jaar maar weer over. Er staan nog deocoraties van vorig jaar, dus het is al een poosje kerstig.
  Juist voor de katten, en de hond, hebben wij zachte kerstornamenten in de boom. Alles is van stof of onbreekbaar plastic. En er zijn ook een paar metalen ornamenten. De paar glazen dingetje die we nog hadden zijn of door de kat op de grond gegooid ivm het testen van de zwaartekracht (doet het nog steeds). En een paar bijzondere en oude traditionele dingetjes heb ik heel voorzichtig ingepakt om voorlopig nooit meer uit te pakken.
  Het wordt een rare kerst en dat lig niet eens alleen aan Covid nu.

 14. Giovanna Jansen 14 december 2020 op 4:38 pm - Beantwoord

  Heel leuk en sfeervol! Ik begrijp helemaal wat je bedoelt met je droom-boom, ik heb het een aantal jaren gedaan: een hele grote kunstboom gekocht. Eerlijkheidshalve moet ik erbij zeggen dat hij in die enorme hal van het tuincentrum helemaal niet zo groot leek, en het best even schrikken was toen thuis bleek hoe groot die was. Maar stiekem was het dé grote boom waar ik altijd van gedroomd had. Ondanks toen ook een kleine huiskamer. Dus ik zou zeggen: gewoon doen! Na kerst (of tegen kerst) zijn ze meestal afgeprijsd, en dan heb jij hem vast voor volgend jaar. 😉 Wie weet in voor groot huis je volgend jaar woont, en anders heb je een excuus om een grote huis bij je boom te kopen, haha.
  Maar zonder dollen, wat een geweldig leuke kerstbal die met dat eekhoorntje op die mailbox!! Weet je nog waar je die gekocht hebt? Hij zou ook super staan in mijn boom.

  • Romy 25 december 2020 op 12:28 am - Beantwoord

   Haha, de grootte van een boom blijft inderdaad lastig inschatten als je in een tuincentrum gaat. Misschien moet ik volgend jaar ook maar eens naar een joekel van een boom gaan kijken. Ik zie er nu al naar uit 😀
   De hanger met het eekhoorntje komt trouwens uit een boetiekje in Almere (vorig jaar gekocht), dus ik ben bang dat die niet meer te koop is. Het merk Vondels verkoopt wel ook heel mooie hangers in dezelfde stijl 🙂

 15. Naomi 14 december 2020 op 5:14 pm - Beantwoord

  Mooi bescheiden boompje hoor! Ik vind de koekhangers echt heel leuk. En ik heb geen kerstboom, maar die heb ik nooit gehad. Ik vind het leuk bij anderen om te zien, maar in mijn eigen huis vind ik het na tien minuten al rommel en dan wil ik alles weer weg hebben.

Recente blogs

Blij Lijstje #12: rare reisbus, regenboogtrap & ratatouille

5 augustus 2019|Persoonlijk|

De combinatie van zomer en vrije dagen doet mijn humeur altijd zichtbaar goed. Maar ook naast zonnige dagen vrij werd ik de afgelopen weken regelmatig enthousiast van fijne kleine en grote dingen. Dat varieerde van planten die een plotselinge opleving kregen tot een regenboogtrap in Amsterdam, en van een op het nippertje gehaalde terugreis tot mijn eerste ervaringen met poolen. Mijn blijmakers van de afgelopen tijd deel ik graag met je in deze twaalfde editie van Blij Lijstje.

Outfit | De perfecte súúperzachte roze trui

12 januari 2019|Outfits|

Soms loop ik bij de kringloopwinkel koopjes tegen het lijf waarvan mijn hart oprecht een sprongetje maakt. Onlangs was het weer zover toen ik de meest zachte trui tegenkwam die ik ooit heb gevoeld. En hij was ook nog eens roze, heerlijk warm én...mijn maat! Je begrijpt vast dat die trui als de wiedeweerga mijn winkelmandje in moest. In Antwerpen heeft de trui me op een ijskoude dag continu warm gehouden, dus ik vond dat hij wel een plek in een outfitpost verdiende. Ik laat je mijn nieuwe trui graag vol trots zien.

Life-hacks waarvan ik had gewild dat ik ze eerder had ontdekt

19 augustus 2021|Lifestyle|

Soms stuit je opeens op een gouden truc tegen huishoudgetreuzel, een bomvol hoofd of schuurpapierhanddoeken. Of dan ontdek je opeens op je 28e pas dat er gewoon fijne manieren bestaan om je hoofd leeg te maken, je krakkemikkige schouders los kunt krijgen of de wereld een beetje mooier te maken. Dit zijn 20 grote en kleine ontdekkingen waarvan ik had gewild dat ik ze eerder had gedaan.