Mijn tip voor als je het moeilijk hebt? Lichtpuntjes!

Maak jij op dit moment een moeilijke tijd door? Of zit je met jezelf in de knoop? Dan zou ik je heel graag iets willen zeggen. Misschien klink ik als de zoveelste “Heb je haar weer met haar adviezen”-persoon. Maar geloof me: ik weet uit het verleden hoe het is om een moeilijke tijd door te maken. En ik weet gelukkig ook hoe het is als het beter gaat en je daar meer dan ooit dankbaar voor bent. Mijn belangrijkste tip voor als je het moeilijk hebt? Zoek lichtpuntjes die zelfs een moeilijke dag een beetje beter maken. Daarom vandaag een kleine inspiratieboost voor jou, voor als jij die kunt gebruiken. Recht vanuit mijn hart!

tip voor als je het moeilijk hebt

Een moment van intens geluk

Lichtpuntjes of geluksmomenten zijn goud waard. Ze bezorgen mij soms zelfs kippenvel, juist omdat ik er de laatste jaren meer dan ooit van kan genieten. Neem afgelopen week. Er kwam een prachtig lied op de radio en al snel stroomden de tranen over mijn wangen. Tranen van geluk. Het nummer deed me terugdenken aan een paar jaar geleden toen ik het moeilijk had. En terwijl ik daaraan dacht, besefte ik plotseling dat ik op dat moment – met dat mooie nummer op de radio – intens gelukkig was. Precies op dat moment voelde ik meer dan ooit hoe blij ik ben met waar ik sta en hoe dankbaar ik ben dat ik dit kan ervaren.

Lichtpuntjes ontdekken

Als je een moeilijke tijd doormaakt, is het helaas niet altijd makkelijk om geluksmomenten bewust te ervaren. Iedere persoon die komt met tips als “Zie er het positieve van in” wil je misschien het liefst een enkeltje naar de maan cadeau doen. Maar hoe uitzichtloos een situatie nu misschien ook lijkt, er komt een moment waarop je weer oprecht kunt glimlachen en blij kunt zijn. Blijf daarin geloven en blijf eraan werken. Het begint misschien met één lichtpuntje per dag waar je eerst hard over moet nadenken, maar later zal je merken dat die lichtpuntjes makkelijker te ontdekken zijn en dat je lijstje met mooie momenten langer wordt.

De kracht van lichtpuntjes als je het moeilijk hebt

Lichtpuntjes zijn er om te sparen. Zeker als je het moeilijk hebt, is het heel belangrijk om ze te onthouden. Zelfs op nare dagen is er namelijk minimaal één piepklein lichtpuntje aan de horizon. Ook al is het maar die ene arm om je heen. Of de knorrende kat die tegen je aan kwam liggen. Of het prachtige liedje op de radio waarvan de eerste tonen precies op het goede moment ingezet werden. Hoe tegenstrijdig het ook lijkt om iets positiefs te zoeken wanneer je niet happy voelt, het kan je uiteindelijk wel vooruit helpen. Ik zeg niet dat het je problemen oplost, maar het kan je wel verlichting geven en helpen om hoop te houden.

tip voor als je het moeilijk hebt

Mooie momenten sparen

Als je het moeilijk hebt, is ieder geluksmoment en iedere grimas die ook maar neigt naar een glimlach goud waard. Herinner zo’n moment, schrijf er iets over op of maak er desnoods een foto van. Vooral in moeilijke periodes leer je namelijk hoe mooi de kleine dingen in het leven kunnen zijn. Ik kan nu intens genieten van de prachtige natuur, een lief bericht, een mooi compliment of zelfs van een grappig gesprek op straat. Dat betekent niet dat ik geen baaldagen heb of het nooit moeilijk heb, maar juist op die momenten helpen lichtpuntjes mij. Elke dag weer bezorgen ze me een voorzichtige grimas, een vrolijke glimlach of zelfs een brede lach op mijn gezicht. En die glimlach – voorzichtig of breeduit – is wat ik jou ook gun!

Lieve jij…

Lieve jij, als jij deze boodschap kunt gebruiken en als jij het moeilijk hebt: houd hoop en spaar de bijzondere momentjes van geluk. Hoe moeilijk de tijd ook is die je doormaakt, er komt een moment dat ook jij weer een traan van geluk zult laten. Of in de woorden van de Roosvicee-reclame: “Het komt goed, schatje!”

Wat helpt jou als je een moeilijke tijd hebt?

Volg:
Deel:

47 Reacties

  • Romy
   Auteur
   17 oktober 2018 / 19:08

   Dankjewel! En schrijven kan inderdaad een fijne manier zijn om je beter te voelen. Soms helpt het al om eens alles op papier te zetten.

 1. chucky1012
  17 oktober 2018 / 07:30

  Prachtig en zulke fijne tips ?
  Geluk zit in de hele kleine dingen…

  Mooie dag ☀

  • Romy
   Auteur
   17 oktober 2018 / 19:08

   Dankjewel! Voor jou ook nog een fijne avond!

 2. 17 oktober 2018 / 07:46

  Geluk zit inderdaad in kleine dingen en sinds ik in Edam woon (sinds mei) merk ik dat ik hier eigenlijk steeds gelukkiger word. Heb nu mijn eigen plekje waar ik helemaal op mijn plek zit :)
  Mariska blogde over…Catrice Astrology limited edition

  • Romy
   Auteur
   17 oktober 2018 / 19:17

   Wat fijn om te horen dat je je echt thuis voelt in je nieuwe woonplaats en je hier ook steeds gelukkiger voelt. Dat is heel wat waard :)

  • Romy
   Auteur
   17 oktober 2018 / 19:18

   Dankjewel! En dat is zeker waar: er is altijd wel een lichtpuntje, maar het is de truc om het lichtpuntje ook te kunnen zien :)

 3. 17 oktober 2018 / 08:45

  Heel knap hoe je dit onder woorden kunt brengen, zonder dat ik denk “vlieg jij maar lekker naar die maan”, haha! Ik herken me heel erg in jouw verhaal. Ik kan nu ook echt van dingen genieten maar er was een tijd dat ik dat allemaal niet zag en ik heb er nu achteraf spijt van dat ik daar niet van heb kunnen genieten op die momenten.

  • Romy
   Auteur
   17 oktober 2018 / 19:20

   Haha, gelukkig maar dat je mij niet naar de maan wilde sturen na het lezen van dit artikel :P Dankjewel voor je lieve reactie!
   En wat mooi om te horen dat je nu veel meer van dingen kunt genieten. Een vervelende tijd is verre van makkelijk en het is inderdaad achteraf verdrietig dat je in die tijd sommige dingen niet goed zag. Maar achteraf gezien kan juist een moeilijke tijd je wel helpen om de kleine geluksmomenten daarna veel meer te waarderen <3

 4. 17 oktober 2018 / 09:07

  Dit heb je weer mooi geschreven én ik ben het helemaal met je eens. Ik heb in de loop der jaren lichtpuntjes leren ontdekken. Niet dat ik het nou vaak moeilijk heb, maar soms heb je gewoon wel eens je momenten toch. Sinds een aantal jaar probeer ik dan ook bewuster stil te staan bij dingen waar ik blij van zal worden – en dat kan al zoiets simpels zijn als een mooie zonsopkomst of -ondergang.
  Femke blogde over…Review: Marblicious kunstnagels Matte & Shimmer

  • Romy
   Auteur
   17 oktober 2018 / 19:21

   Wat mooi om te horen dat jij ook meer bewust bent gaan stilstaan bij de dingen die je blij maken! Zelfs iets als een zonsopkomst of -ondergang kan inderdaad al een mooi lichtpuntje zijn – zowel letterlijk als figuurlijk ;)

 5. 17 oktober 2018 / 09:17

  Lichtpuntjes zijn zo kostbaar
  De ene keer zijn ze beter te zien dan de andere keer.

  Het helpt om ‘s avonds voor het slapen gaan de dag nog eens te overdenken.
  Wat was er allemaal goed deze dag.

  Een al is het maar klein berichtje van iemand vind ik ook een lichtpuntje.
  Op jouw vrolijke website vind je ook lichtpuntjes en dat meen ik!

  • Romy
   Auteur
   17 oktober 2018 / 19:22

   Dat is zeker een goede manier om bewust bij lichtpuntjes stil te staan. Ik doe dat nu mede door het boek ‘Elke dag een vraag’ ook meer en word er zeker blij van elke avond.
   Wat een lief compliment trouwens over mijn blog! Dat is dan weer mijn mooie lichtpuntje van vandaag :) Dankjewel!

 6. 17 oktober 2018 / 10:05

  Wat een mooi artikel, zo mooi onder woorden gebracht! Van mijn psycholoog heb ik ooit de tip gekregen om elke dag stil te staan bij waarvoor je dankbaar bent en wat er goed ging. Dus inderdaad ook zoeken naar mooie lichtpuntjes. En als er negatieve dingen in mij opkwamen, moest ik daaraan juist een draai geven. Bijvoorbeeld “Vandaag was niet leuk, ik voelde mij alleen maar somber. Maar morgen ga ik de dag besteden aan iets leuks, zodat ik mij beter voel.” Een hele fijn tip die ik nog steeds gebruik!
  Madelon blogde over…Hoe ik op mijn mentale gezondheid let

  • Romy
   Auteur
   17 oktober 2018 / 19:44

   Dankjewel voor je lieve reactie! Wat een fijne tip ook van jouw psycholoog! Dingen omdenken kan inderdaad ook heel erg helpen. Ik heb het boek ‘omdenken’ nog klaarliggen om een keer te gaan lezen, maar vind het altijd een mooi principe om aan negatieve dingen toch een positieve draai te geven.

 7. 17 oktober 2018 / 10:10

  Wat een fijn artikel. Komt op het juiste moment. Juist nu zit in weer in een lichte terugval, zoals de psycholoog het omschrijft en dat het heel normaal is. Ik ben de bomen in het bos een beetje kwijt, stil staan bij dingen die wel lukken en goed gaan of waar ik blij van word is nog veel belangrijker.
  Bedankt voor je tips.
  Jessica blogde over…Kerstswap – Secret Elf Surprise 2018 – #SelfS2018

  • Romy
   Auteur
   17 oktober 2018 / 19:46

   Wat naar om te horen dat je in een lichte terugval zit! Het is juist dan goed om toch stil te staan bij de dingen die wél goed gaan of waar je blij van wordt. De terugval zal niet voor altijd zijn en er komt echt weer een tijd waarin het beter zal gaan :) Sterkte!

 8. Katrien
  17 oktober 2018 / 10:24

  Mooi geschreven en fijne tips die heel toepasbaar zijn.
  Tegenwoordig geniet ik van de opkomende zon, nog heel fel maar toch al herfstig, wat een mooie kleurencombinatie oplevert. Ik geniet er bewust van.

  • Romy
   Auteur
   17 oktober 2018 / 20:52

   De zonsopkomst op dit moment is zeker prachtig! Ik kan me voorstellen dat je daar heel erg van kunt genieten :) Ik heb vorige week ook bewust de tijd genomen om foto’s te maken van de zonsondergang en vond dat ook een fijn lichtpuntje (letterlijk en figuurlijk!) :)

 9. 17 oktober 2018 / 10:35

  Zo mooi geschreven! Ik moet eerlijk toegeven dat hij spijtig genoeg op het juiste moment komt. Je blogpost is wel een mooie hulp, maar ik had hier liever geschreven dat het goed gaat. Het gaat ook wel goed, de hoge school is fantastisch. Maar ik zit slecht ik mijn vel, en dat komt niet door school. Op school heb ik het prima naar mijn zin en ik heb mijn vrienden en doe mijn opleiding enorm graag. Ik maak zingend mijn huiswerk. Daar is geen woord van overdreven.

  Het is mijn onzekerheid die weer de kop opsteekt. Ik denk gewoon dat ik nogal overweldigd ben geweest door al die nieuwe dingen en daardoor kwetsbaarder ben geweest. Mijn angst voor imperfectie is niet toegeslagen. Of eigenlijk wel, maar op een compleet andere manier. Ik voel me slecht over alles wat ik zeg of doe, behalve als ik aan schoolwerk bezig ben. Of tijdens bloggen. Maar verder los ik veel te veel zaken van anderen op en niet de mijne. En als het slecht gaat met iemand anders voelt het als mijn taak om die op te vrolijken en het op te lossen. En als dat niet lukt voel ik me nog mislukter en ellendiger. En dat is een cirkeltje dat blijft gaan. En daardoor steek ik mijn zelfzorg achteruit. En zo blijf je gaan natuurlijk. Maar het komt wel goed. Ik ben moe, maar ik geef niet op <3
  Nikita blogde over…Soms is dat stemmetje er weer…

  • Romy
   Auteur
   17 oktober 2018 / 21:01

   Wat rot om te horen dat je niet zo goed in je vel zit op dit moment en dat je veel last hebt van onzekerheid! Het klinkt zeker alsof je heel wat op je bordje hebt de laatste tijd en dan eigenlijk dingen die niet eens jouw taak zijn. Ik begrijp dat het lastig is om anderen niet te kunnen helpen en dat je het liefst iedereen wilt opvrolijken. Maar als jij een moeilijke tijd doormaakt, ben jijzelf echt de belangrijkste prioriteit. Als je zelf al niet goed in je vel zit, trek je je de problemen van anderen vaak nog veel meer aan en helpt dat jou niet. En als de mensen om je heen iets niet willen, dan is het wel dat jij eraan onderdoor gaat. Pas goed op jezelf en trek voor jezelf een grens als je voelt dat je daar overheen neigt te gaan. Je hebt de zelfliefde meer dan verdiend! <3

  • Romy
   Auteur
   17 oktober 2018 / 21:02

   Wat rot dat je met een angststoornis worstelt! Goed dat je jezelf wel realiseert dat er een moment is waarop het beter zal gaan. Het is niet makkelijk om hiermee te moeten dealen, maar houd vooral de hoop dat het beter wordt. Dat wordt het zeker! <3

  • Romy
   Auteur
   17 oktober 2018 / 21:02

   Wat mooi om dat te horen! Dankjewel voor je lieve reactie!

 10. 17 oktober 2018 / 13:13

  Ahhhh, prachtig geschreven. En het is echt zo: het komt wel goed, schatje. Hoe dan ook! Het is soms enorm lastig om lichtpuntjes te zien in donkere tijden, maar als het je lukt dan is dat zo veel waard. Hoop dat veel mensen hier iets aan hebben. Hoopvol kunnen zijn. <3

  • Romy
   Auteur
   17 oktober 2018 / 21:06

   Dankjewel voor je mooie reactie! <3 Ik hoop ook dat ik er misschien ook maar één iemand mee kan inspireren :)

 11. 17 oktober 2018 / 14:21

  Dit kon ik wel even gebruiken. Het is soms best lastig om positief te blijven als het even tegenzit, dus goede reminder dit. En vooral die afsluiter! Wat heb je toch een gouden hart Romy, echt!
  Justine blogde over…My life in photos – oktober 2018 #2

  • Romy
   Auteur
   17 oktober 2018 / 21:09

   Wauw, wat een onwijs lieve reactie! Dankjewel! <3 Mooi om te horen dat je er iets mee kunt!

 12. 17 oktober 2018 / 17:16

  Wat je zegt is zó waar, en bovendien schrijf je het prachtig neer. Het komt helemaal niet over als ‘daar is ze weer met haar tips’ hoor :) Het zijn juist superfijne praktische tips die makkelijk in de praktijk te brengen zijn. En dat is, juist wanneer het even moeilijk gaat, nodig, want ingewikkelde tips helpen op zo’n moment toch niet. Ik probeer nu ook elke dag even stil te staan bij wat mooi en goed was en die dingen neer te schrijven in een boekje. Soms lukt dat geweldig goed, maar op andere dagen lijk ik het niet te zien.

  • Romy
   Auteur
   17 oktober 2018 / 21:12

   Wat een lieve reactie op mijn artikel! Dankjewel voor je mooie woorden!
   Supergoed dat jij ook dagelijks probeert stil te staan bij de mooie en goede dingen van die dag. Ik kan me voorstellen dat het de ene dag makkelijker is dan de andere, maar het is alleen al heel goed dat je er bewust de tijd en moeite voor neemt :) Dat is al stap 1.

 13. 17 oktober 2018 / 17:18

  Wanneer ik een moeilijke tijd doormaak kan ik app’en naar mijn bff’s en weet ik dat zij mij zullen bijstaan met raad en advies. En eerlijk, het is niet altijd wat ik wil horen. Maar diep vanbinnen weet ik dat ze gelijk hebben. Ik heb dat wel eens nodig, een duwtje van ‘hé, kom op, laat je kop niet hangen’.

  • Romy
   Auteur
   17 oktober 2018 / 21:14

   Soms hebben vriendinnen inderdaad de gave om precies de spijker op z’n kop te slaan met hun advies, ook al is het misschien niet meteen het advies dat je had willen horen. Maar vaak zit er dan toch eigenlijk wel echt een kern van waarheid in. Het is mooi als je op die manier een klein duwtje in de goede richting krijgt.

 14. 17 oktober 2018 / 23:20

  Je schrijft altijd zo fijn, ook dit is weer een artikel waar ik weer van kan leren, thanks for sharing

  • Romy
   Auteur
   18 oktober 2018 / 07:31

   Dankjewel! Wat een lief compliment!

 15. 19 oktober 2018 / 00:46

  Ik vind het zo erg om te horen dat jij zo’n moeilijke tijd hebt door moeten maken! Maar juist dat maakt zo’n artikel als dit wel heel waardevol, omdat je weet waar je over praat. Juist zo’n kleine lichtpuntjes kunnen al zoveel helpen! Gelukkig heb ik al een tijdje geen moeilijke periode meer gehad, maar hier zou ik zeker wel veel aan kunnen hebben mocht het ooit nog zover komen!
  Lianne blogde over…Hoe zorg je voor een beter zelfbeeld?

  • Romy
   Auteur
   19 oktober 2018 / 08:10

   Dankjewel! Die tijd ligt wel al een tijdje achter me gelukkig :) Ik zie die lastige tijd nu vooral als iets waar ik heel veel van heb geleerd, zoals genieten van kleine dingen, en wat me heeft gemaakt tot wie ik ben. In die zin kunnen zelfs lastige periodes soms iets moois teweegbrengen, ook al is het op het moment dat je in zo’n periode zit natuurlijk vooral lastig.
   Mooi om te horen dat jij al een tijdje geen moeilijke periode meer hebt gehad :)

 16. 20 oktober 2018 / 01:03

  Wat een fijn en heerlijk artikel dat ik op dit moment goed kan gebruiken. Dank je wel!! <3

  • Romy
   Auteur
   21 oktober 2018 / 00:01

   Wat mooi om te horen dat je er iets aan hebt! <3

 17. 20 oktober 2018 / 10:57

  Geluk zit inderdaad in de kleine dingen, een motto waar ik zeker voor leef :-) Ik probeer altijd het goede te zien in situaties/dingen, ook als het erg lastig is. Dit maakt zeker dat je niet bij de pakken neer gaat zitten.

  Fijn weekend! x

  • Romy
   Auteur
   21 oktober 2018 / 11:12

   Wat mooi dat ook jij graag geluk in de kleine dingen zoekt! Ik vind jouw positieve instelling ook altijd prachtig :)
   Jij ook een fijn weekend! <3

 18. 20 oktober 2018 / 19:44

  Mooi gezegd Romy! Het zijn de kleine dingen, als een glimlach of een lief berichtje die een lichtpuntje kunnen zijn inderdaad.
  Als ik een baaldag heb wordt ik sneller weer vrolijk door vrolijke muziek te luisteren, door te lezen of door leuke foto’s te kijken op Instagram of Pinterest.
  Giovanna Jansen blogde over…Schrijven is schrappen

  • Romy
   Auteur
   21 oktober 2018 / 11:22

   Mooi om te horen wat jou vrolijk kan maken op een lastige dag! Iets kleins als een vrolijk muziekje kan op zo’n moment soms al veel goeds met je doen.

 19. Merel
  24 oktober 2018 / 15:18

  Een tip voor mensen die zelf niet door een moeilijke tijd heen gaat, maar wel iemand kent die wat minder goed in zijn vel zit of het zwaar heeft met werk/studie: stuur een kaartje. Juist in deze digitale tijd is een kaartje per post zo bijzonder. En ik kan uit ervaring zeggen dat het echt iemands week kan maken als die een simpel maar oprecht kaartje ontvangt met ‘ik denk aan je’. Hoop dat mensen dit lezen en onthouden want het kan echt veel kracht geven :)

  • Romy
   Auteur
   24 oktober 2018 / 19:40

   Wat een mooie tip! Je hebt helemaal gelijk. Een kaartje kan mensen echt blij maken en is, zeker met een lieve en persoonlijke boodschap, onwijs waardevol.
   Dankjewel voor je goede tip! Ik hoop ook dat er meer mensen zijn die dit lezen en besluiten om een kaartje te versturen naar iemand die dat goed kan gebruiken :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge