Goeiemorgen! Of niet? Zelf ben ik best wel een ochtendmens en kan ik echt genieten van de ochtend, ook al gaat het er vrij hectisch aan toe. Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen even blij wordt van vroege ochtenden. En ik moet toegeven dat ook ik niet elke dag glimlachend opsta, zeker als het er in de winter om 6 uur nog uitziet alsof het middernacht is. Gelukkig zijn er genoeg manieren om, zelfs als je geen ochtendmens bent, de ochtend iets aangenamer te maken. Dit zijn daarom 9 tips waar je misschien iets aan hebt als je niet zo vrolijk wordt van de vroege morgen.

tips ochtendmens worden

 1. Sta op tijd op. Mijn eerste tip waar ik zelf bij zweer, is om je wekker iets eerder te zetten dan eigenlijk nodig is. De tijd nemen voor dingen is belangrijk, zeker ’s ochtends. Soms zijn 10 minuten al genoeg om je minder te hoeven haasten of om een klein momentje voor jezelf te creëren.
 2. Zet je verstand op nul. Als ik net ben opgestaan, vind ik het wel zo fijn om niet meteen mijn hoofd over van alles te hoeven breken. Begin je dag gewoon eens met iets waar je niet bij na hoeft te denken. Bijvoorbeeld een tijdschrift lezen, een vlog kijken, foto’s bewerken of gewoon even voor je uit staren en ultiem genieten van je ontbijt. Of doe de dingen ’s ochtends op de automatische piloot en ga voor een ochtendroutine.
 3. Maak je to do list een dag van tevoren. Ken je dat gevoel dat je bij het opstaan niet meteen weet hoe je dag eruitziet? Is het nu zaterdag of dinsdag? En wat waren je plannen ook alweer? Om dat te voorkomen, stel ik dus graag de avond van tevoren alvast mijn to do list op voor de dag erna. Ook daar hoef je je (wellicht vergeetachtige) ochtendbrein dan nog even niet voor te gebruiken.
 4. Begin de dag offline. Ik moet toegeven dat ik ’s ochtends al snel online te vinden ben voordat ik wegga. Maar ik heb al vaker gemerkt hoe fijn het is om niet meteen mijn mobiel te checken of mijn laptop op te starten. Zeker als je gevoelig bent voor stress, is het wellicht een optie om de dag eens zonder schermpjes te beginnen. Die gemiste notificaties, onbeantwoorde e-mails en Facebook-updates kunnen best even wachten.
 5. Begin de ochtend in je pyjama. Dit is waarschijnlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar zelf vind ik het fijn om ’s ochtends nog even in mijn warme pyjama  te zitten. Dan voelt de overgang van mijn bed naar de huiskamer net iets minder groot. Aandachtspuntje: vergeet niet dat je je daarna alsnog moet omkleden en dat het fijn is om dat niet 5 minuten te doen voordat je de deur uitgaat. Yep, ik spreek uit ervaring.
 6. Begin de ochtend alleen. Heb je last van een ochtendhumeur? Dan helpt het misschien om de dag alleen te beginnen. Soms is dat gewoon fijner dan iemand (zonder ochtendhumeur) om je heen te hebben. Als ik mijn dag ochtend een keer niet heb, vind ik het bijvoorbeeld heerlijk om even alleen beneden te zitten en mijn eigen ding te kunnen doen.
 7. Plan een fijn moment. De ochtend is meteen een stuk leuker als je iets inplant om naar uit te zien. Heb je een klein momentje voor jezelf over? Vul het dan met iets waar jij van kunt genieten, zodat je de ochtend met iets meer plezier begint. Dat kan bijvoorbeeld een blogrondje zijn, een heerlijk ontbijtje, het lezen van de krant of een knuffelmoment met je kat.
 8. Slaap voldoende. Misschien wel de belangrijkste tip voor als je geen ochtendmens bent: ga op tijd naar bed. Als je doodmoe wakker wordt na een te korte nacht, is de ochtend nu eenmaal niet echt een feestje. Een goede nachtrust doet wonderen, hoe lastig het misschien ook is om op tijd naar bed te gaan.
 9. Stel je verwachtingen bij. Ten slotte, accepteer dat je als niet-ochtendmens misschien niet bergen werk verzet voordat de klok 8 uur slaat en gun jezelf de tijd die je nodig hebt om je voor te bereiden. Je hoeft niet als een superwoman de ochtend door te komen als de avond meer jouw ding is. Let it be! Het wordt gelukkig vanzelf weer avond.

Ben jij een ochtendmens of juist totaal niet?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 25 september 2017 op 7:02 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik ben wel een ochtendmens maar zorg er zeker voor dat het meeste voorbereid is. Dat mijn kleding klaar ligt en mijn tas ingepakt is. Geeft zoveel meer rust.

 2. Shirley 25 september 2017 op 7:13 am - Beantwoord

  Toen ik nog bij mijn moeder en zusje woonde, sprong ik uit bed zodra mijn wekker ging. Sinds ik op mezelf woon, is dat minder geworden. Niemand heeft last van mijn wekker, dus die kan ik gerust even af laten gaan. Opzich ben ik nog steeds redelijk een ochtendmens. Ik begin ook vaak om 08.15 op mijn werk, vaak ook omdat ik ’s avonds gewoon genoeg andere dingen te doen heb en daarom liever op tijd thuis ben.

  • Romy 26 september 2017 op 1:09 am - Beantwoord

   Wat knap dat je al zo op tijd begint op je werk! Inderdaad wel fijn als je dan op tijd weer thuis bent om andere dingen te kunnen doen 🙂 ’s Ochtends schijnt ook je productiefste dagdeel te zijn, dus waarschijlijk krijg je ook meteen veel gedaan als je zo op tijd begint 🙂

 3. Aneta 25 september 2017 op 7:15 am - Beantwoord

  Ik ben zeker weten een ochtendmens, al vind ik het af en toe best fijn om nog even op bed te blijven liggen.

 4. Lianne 25 september 2017 op 7:21 am - Beantwoord

  Ik ben totaal geen ochtendmens, ook nooit geweest. Het is niet dat ik heel moeilijk mijn bed uit kom of een ochtendhumeur heb, want dat heb ik niet. Ik kom gewoon niet op gang ’s morgens en wat ik ook probeer, ik kan niet genieten van de ochtend. Ik heb me er maar bij neergelegd dat de ochtend gewoon niet mijn beste moment is en ik ’s avonds het productiefst ben 🙂

  • Romy 26 september 2017 op 1:12 am - Beantwoord

   Groot gelijk heb je! Als je echt niets hebt met de ochtend, kun je dat misschien maar beter accepteren en dan maar extra van de avonden genieten 🙂 Wel mooi om te horen trouwens dat je nooit last hebt van een ochtendhumeur, ondanks dat je niet zo’n ochtendmens bent 🙂

 5. Simone 25 september 2017 op 7:38 am - Beantwoord

  Helemaal mee eens! Ben van nature geen ochtendmens maar doordat ik op mijn werk de kans krijg eerder te beginnen en dan ook eerder klaar te zijn, kom ik toch mijn bed wel uit. Niets fijner dan om 16:00 uur het kantoor al verlaten!

  • Romy 26 september 2017 op 1:13 am - Beantwoord

   Wat heerlijk, die werktijden! Dat is inderdaad het voordeel van lekker op tijd begin: dan heb je ook nog wat aan je middag en avond daarna 🙂

 6. Edith-Sofia 25 september 2017 op 7:40 am - Beantwoord

  Handige tips! Ik ben dus écht geen ochtendmens, helaas. Elke ochtend is voor mij een struggle. Vooral vroeg naar bed gaan blijft bij mij moeilijk…

 7. Veronique 25 september 2017 op 7:43 am - Beantwoord

  Het varieert bij mij. De ene keer sta ik met plezier op enbde andere keer ben ik goed chagrijnig ?

 8. Sylvia - alovelyadventure 25 september 2017 op 7:46 am - Beantwoord

  Ik ben ook een ochtendmens maar ik moet er dan wel eerlijk bij zeggen dat het ook weer niet TE vroeg moet zijn haha. Half zes, zes uur vind ik een prima tijd. Mijn dochtertje heeft een fase gehad van een half jaar dat ze elke ochtend om 4 uur half vijf wakker was.. tja je moet dan wel maar echt functioneren doe ik dan echt nog niet haha

  • Romy 26 september 2017 op 6:43 am - Beantwoord

   Haha, wauw, vier uur of half vijf is inderdaad wel héél erg vroeg. Om die tijd zou ik waarschijnlijk ook niet echt het zonnetje in huis zijn 😉

 9. Iris 25 september 2017 op 7:47 am - Beantwoord

  Goedemorgen! Jij bent inderdaad altijd vroeg online. Ideaal! Ik heb toch wat meer opstart problemen. Helemaal vandaag, want die is de eerste dag na mijn vakantie…

  • Romy 26 september 2017 op 6:43 am - Beantwoord

   Zo’n eerste dag na de vakantie is inderdaad altijd even wennen. Hopelijk ben je hem toch een beetje goed doorgekomen 🙂

 10. Oui nathalie 25 september 2017 op 7:18 am - Beantwoord

  Ik ben ook niet echt een ochtendmens maar mijzelf de tijd gunnen vind ik heel belangrijk! Gek genoeg is dan om 5 uur opstaan een stuk minder erg:-)

  Liefs, Nathalie

  • Romy 26 september 2017 op 1:10 am - Beantwoord

   Wauw, om 5 uur opstaan?! Dat doe ik je niet na, hoor 🙂 Goed dat je jezelf dan toch wat tijd voor jezelf gunt!

 11. Josephine 25 september 2017 op 8:32 am - Beantwoord

  Goeiemorgen Romy! Ik ben zelf ook echt een ochtendmens, maar toch heb ik wat aan je tips. Vooral voldoende slaap krijgen is daarbij belangrijk, anders blijft er van dat ochtendmens ook niet zo veel meer over ;).

  • Romy 26 september 2017 op 6:44 am - Beantwoord

   Haha, precies! Na vier-vijf uur slaap kan ik me voorstellen dat je ook als ochtendmens wat opstartproblemen hebt 😉

 12. Lieke 25 september 2017 op 8:49 am - Beantwoord

  Deze tips heb ik wel nodig haha 😉 Ik ben niet echt een ochtendmens helaas maar ben de laatste tijd wel bezig met relaxter opstarten, eerder mijn wekker zetten (en eruit gaan) enz. 🙂

  • Romy 26 september 2017 op 6:46 am - Beantwoord

   Wat goed dat je je wekker iets eerder zet om de ochtend op tijd te beginnen 🙂 Dat kan al een zoveel fijnere start van de dag zijn.

 13. Daphne 25 september 2017 op 9:04 am - Beantwoord

  Fijne tips; ik ben erg blij dat ik er ’s ochtends heel goed uit kan en niet echt een humeur heb (zo lang ik die ochtend ook kan eten dan, haha). Wel ben ik ’s avonds helemaal uitgeteld!

  • Romy 26 september 2017 op 6:47 am - Beantwoord

   Wat fijn dat je ’s ochtends niet echt moeite hebt met opstaan! Maar als je echt een ochtendmens bent, kan ik me voorstellen dat je niet ook nog eens tot laat ’s avonds opblijft 😉

 14. Maaike 25 september 2017 op 9:17 am - Beantwoord

  Ik ben totaal geen ochtendmens. Al zou het misschien ook helpen om dat niet meer te zeggen. Maar goed, nummer 1 heb ik me vaak voorgenomen maar komt niet echt van de grond. En met nummer zes ben ik het meer dan eens. Ik kan s ochtends gewoon nog geen uitgebreide gesprekken voeren dus ben liever alleen. Met kinderen is dat wel een beetje lastig. Dus ik maak er Sochtends maar het beste van. Misschien moet ik gewoon daadwerkelijk eerder gaan opstaan en zeggen dat ik een ochtend mens ben 🙂

 15. Loes 25 september 2017 op 9:48 am - Beantwoord

  Ik ben ook niet echt een ochtendmens, ook al kan ik redelijk goed uit bed komen altijd. Het allerbelangrijkst is dat ik ruim de tijd heb. Ik wil op mijn gemak kunnen douchen, ontbijten en een blogrondje kunnen doen. Zo begin ik de dag het meest ontspannen!

 16. evelien 25 september 2017 op 10:15 am - Beantwoord

  Ik ben een echt ochtendmens, ik vind het fijn om dingen te doen en ga snel aan de slag.
  Een to-do lijstje de dag van te voren maken vind ik heel erg slim! Die tip ga ik gebruiken. 🙂
  Liefs,
  Evelien

 17. Sam - singlereadytomingle 25 september 2017 op 10:39 am - Beantwoord

  Haha, ik ben absolúút geen ochtendmens. Ik blijf zo lang mogelijk liggen (wel zonder gesnooze), spring in mijn kleren, heb natuurlijk te weinig tijd voor mijn make-up en zeker wanneer het in de winter -10 lijkt uit mijn bed, heb ik echt heel veel zelfmedelijden! 😉

 18. Justine 25 september 2017 op 11:19 am - Beantwoord

  ooooh ik ben zó geen ochtendmens. Slaap liever dan dat ik eerder opsta, dus zorg er altijd voor dat ik al weet wat ik aan doe, dat alles klaarligt als ik de deur uit moet, etc. Als je inderdaad een lange dag voor de boeg hebt is het overigens wel lekker om ff 10 minuten ofzo voor jezelf te hebben en te chillen.in plaats van te haasten, haha

  • Romy 26 september 2017 op 6:48 am - Beantwoord

   Haha, wie weet helpt het inderdaad al om uit te spreken dat je een ochtendmens bent. Misschien ga je er dan nog vanzelf in geloven ook 😉 Wat bij mij heeft geholpen met eerder opstaan, is om mijn wekker echt een heel stuk vroeger te zetten, zodat ik alsnog bijvoorbeeld 5 of 10 minuten kan blijven liggen. Dan heb ik al iets minder het gevoel dat ik er wel heel vroeg uit ga 😉

  • Romy 26 september 2017 op 6:49 am - Beantwoord

   Helemaal mee eens! Een rustige start van de dag waarbij je aan alles toe komt, is echt goud waard 🙂

  • Romy 26 september 2017 op 6:50 am - Beantwoord

   Haha, ik moest hardop lachen om de laatste zin van je reactie. Als je geen ochtendmens bent, is een beetje zelfmedelijden misschien ook wel op zijn plek als je opstaat terwijl het buiten ijskoud en donker is 😉

  • Romy 26 september 2017 op 6:51 am - Beantwoord

   Slim idee dat je van tevoren al zoveel voorbereidt! Dat is ook een manier natuurlijk om jezelf een wat rustigere ochtend te geven 🙂 En die tijd voor jezelf kan inderdaad zoveel goed doen. Mijn humeur bevordert het in ieder geval niet echt als ik ’s ochtends in alle haast dingen geregeld moet hebben 😉

 19. Johanne 25 september 2017 op 12:00 pm - Beantwoord

  Ik had vanmorgen zoooo’n zin om lekker tot acht uur door te slapen, maar helaas om kwart over zeven ging de deurbel. Hooooi, of je even alle deuren en ramen open wil zetten, want we gaan schilderen. Nooo. Nou ja, geen ochtendmens dus. Om acht uur opstaan vind ik niet zo’n probleem, maar om 5.30 wel. En dan maak ik het al erg krapjes, want ik moet om 6.00 de duer uit. Die ochtenden vind ik verschrikkelijk en ik weet ook niet zo goed hoe ik ze beter moet maken… ’t is sowieso fijn dat de rest van de wereld dan nog slaapt, want al mijn frustraties praat ik er gewoon tegen me zelf uit zodra ik in de auto zit. Voordeel van vandaag: ik zat al om half 8 achter de computer, dus ik ben ook lekker op tijd klaar!

  • Romy 26 september 2017 op 6:53 am - Beantwoord

   Wauw, half zes is inderdaad wel erg vroeg. Ik kan me voorstellen dat je dan niet heel graag je bed uit komt. Is er misschien een manier om een soort genietmomentje te creëren ’s ochtends? Een extra lekker ontbijt, een vlog die je nog wilde kijken of een positieve podcast aanzetten (desnoods in de auto). Dat zijn dingen die bij mij op vervelende ochtenden nog weleens willen helpen.

 20. Liese 25 september 2017 op 12:06 pm - Beantwoord

  Dat van de to do lijst vind ik een heel goede tip, ga ik zelf eens uitproberen! Ik heb ongeveer in mijn hoofd hoeveel tijd ’s morgens nodig is en in 95% van de gevallen komt dat goed uit 🙂

 21. Anna 25 september 2017 op 1:14 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik zit ook graag nog even in pyjama als ik vroeg weg moet. Maar meestal vlieg ik als een kip zonder kop de deur uit haha. Ochtenden zijn gewoon niet mijn ding :p

 22. Hilde 25 september 2017 op 3:12 pm - Beantwoord

  Hier ook een ochtendmens :-). Ik sta zelfs met veel plezier vroeger op om voor alles ruim de tijd te kunnen nemen. Ontbijten doe ik altijd in kamerjas (doet veel met je mindset hé) zelfs op dagen dat ik vroeger de deur uit ga. Ik geniet ook echt van het ontbijten, met of zonder zelfgemaakte granola. Voldoende uren slaap zijn voor mij ook echt heilig en ’s avonds tijdig offline helpt zeker ook wel.

  • Romy 26 september 2017 op 6:54 am - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je dat eens gaat uitproberen! Ik ben beneiwud hoe je het je bevalt. Maar zo te horen weet je het ’s ochtends al best prima te redden 🙂

  • Romy 26 september 2017 op 6:55 am - Beantwoord

   Haha, ochtenden zijn soms ook gewoon een uitgelezen stressmoment, zeker als je vroeg de deur uit moet. En ik kan me goed voorstellen dat niet iedereen even blij wordt van de ochtend 😉

 23. Madelon 25 september 2017 op 4:40 pm - Beantwoord

  Tip nummer 1 is echt zo fijn! Ik zet ook al jaren mijn wekker eerder dan moet (ik laat soms zelfs mijn klok expres voor lopen). Dan kan ik rustig wakker worden en heb ik tijd voor mijzelf, dan maakt de ochtend meteen lekker. Goede tips weer!

  • Romy 26 september 2017 op 7:04 am - Beantwoord

   Wat een slim idee om de klok iets voor te laten lopen! Dan weet je in ieder geval zeker dat je niet hoeft te haasten ’s ochtends 🙂

 24. Donna 25 september 2017 op 6:45 pm - Beantwoord

  Ik begin mijn ochtend altijd met een kwartiertje even niks en lekker hersenloos in bed door mijn telefoon scrollen. Dit helpt mij zo om wakker te worden!

 25. Natasja 25 september 2017 op 7:16 pm - Beantwoord

  Ha, goeie tips! Ik ben helemaal geen ochtendmens en hoewel ik wel uit mezelf aardig op tijd wakker word, merk ik nu het weer richting herfst ik echt weer trager op gang kom.

 26. Nikita 25 september 2017 op 8:00 pm - Beantwoord

  Ik ben er nog steeds niet uit of ik een ochtendmens ben. Ik hou er wel van dat ik nog een hele dag voor me heb, maar opstaan om 6u is altijd wel een kleine struggle. Ik zet alleen door omdat de gedachte aan mijn bus missen me genoeg helpt om uit bed te komen. Ik haat mijn bus missen, want dan ligt mijn hele routine aan diggelen en dat vind ik ook niet leuk. Vroeg opstaan zal nooit mijn grote vriend worden, uitslapen is dat wel. Maar ik kan gelukkig wel veel makkelijker opstaan dan vroeger. En ja, het vroeg naar bed gaan helpt heel erg. En meer zelfs; het heeft mijn dagen veel soepeler gemaakt. Exact een jaar geleden zat ik in een enorme dip en nu zit ik zoveel beter in mijn vel, ik ben springlevend. Dat was ik een jaar geleden absoluut niet. Ik weet nog als gisteren hoe ellendig en slecht ik me voelde. Maar sinds die week ben ik op mijn slaap gaan letten, en met veel tijd heeft mij dat geholpen. En ook bedenken dat je goed hebt geslapen en jezelf overtuigen dat je volle energie hebt, geeft ook een enorme boost. Gedachten kunnen veel doen!

  • Romy 26 september 2017 op 7:04 am - Beantwoord

   Dat klinkt als een heerlijk rustige start van de dag! Wat fijn dat je op die manier even zonder gehaast kunt wakker worden 🙂

  • Romy 26 september 2017 op 7:08 am - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat de bus precies halen een goede stok achter de deur is om toch wel je bed uit te komen. Wat fijn dat je ook iets makkelijker kunt opstaan dan eerder en dat je je zoveel fijner en energieker voelt! Soms kan een beetje extra slaap al echt wonderen doen voor je humeur 🙂
   Goede tip ook om jezelf te overtuigen dat je energiek bent aan het begin van de dag. Soms kan het zoveel helpen om je eigen gedachten een beetje te sturen.

 27. Simone 25 september 2017 op 8:26 pm - Beantwoord

  Ik heb niet echt een hekel aan de ochtend, als in dat ik chagrijnig ben ofzo. Maar het is ook niet mijn favoriete moment van de dag. Toch kan ik, na even wakker worden, makkelijk opstaan en eenmaal echt wakker is ook echt wakker. Soms tot ergernis van mijn vriend, die iets minder een ochtendmens is 😛

  • Romy 26 september 2017 op 7:35 am - Beantwoord

   Haha, de ochtend beginnen met iemand anders die geen ochtendmens is, is inderdaad ook niet altijd een pretje 😉

 28. Evelyne 25 september 2017 op 8:38 pm - Beantwoord

  Ik ben normaal geen ochtendmens, maar een avondmens. Al is dat toch verandert sinds ik fulltime werk, hoe raar dit klinkt. Vroeger kon ik slapen tot een uur of elf en dan haatte ik het als mijn vader weer eens luid riep ‘Ah, daar is ze eindelijk, si’ En ’s avonds bleef ik meestal op tot een uur of twaalf. Logisch als je zo lang uitslaapt 😉 Tegenwoordig is dat toch anders. Als ik moet werken sta ik om 6u30 op en ga ik om 22u of soms vroeger slapen. Wanneer ik vrij ben dan probeer ik ook op een vast tijdstip op te staan en niet te laat. Meestal word ik ’s avonds rond een uur of 10 alweer geeuwerig..

  • Romy 26 september 2017 op 7:37 am - Beantwoord

   Wat goed dat je iets meer een ritme voor jezelf hebt gevonden qua slaap. Op tijd naar bed gaan is inderdaad héél handig als je ’s ochtends alweer vroeg je bed uit moet komen 🙂

 29. Loes | Gewoon iets met Loes 26 september 2017 op 10:32 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips. Ik ben echt geen ochtendmens, en heb nu het weer wat donkerder is ’s ochtends, echt moeite met opstaan hoor. Mijn wake-up light helpt daar ook goed bij trouwens, want ik moet ’s ochtends gewoon echt wennen aan het licht, ha. En nu Lize naar school gaat, heb ik wel iets meer een stok achter de deur om op tijd op te staan, maar soms (heel soms), douche ik gewoon niet ’s ochtends en dan blijf ik nog lekker even liggen 🙂

  • Romy 27 september 2017 op 7:19 am - Beantwoord

   Wat een slim idee, zo’n wake-up light! Ik kan me voorstellen dat dat het opstaan al iets aangenamer maakt, doordat je niet meteen heel fel licht te zien krijgt. En verder heb je groot gelijk, hoor, om af en toe even te blijven liggen als dat kan 🙂

 30. Saskia 26 september 2017 op 11:02 am - Beantwoord

  Ik ben van jongs af aan al een echt ochtend persoon. En nu met mijn werk al helemaal, aangezien ik om 07:00 present moet zijn. Echt veel tijd ’s ochtends heb ik alleen hierdoor niet. Deste meer geniet ik van de weekend-ochtenden.

  • Romy 27 september 2017 op 7:21 am - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat je eigenlijk wel een ochtendpersoon móet zijn als je zo vroeg begint. Maar inderdaad, juist door de drukken ochtenden doordeweeks, weet ik de rustigere weekendochtenden ook meer te waarderen 🙂

 31. Patricia 26 september 2017 op 7:26 pm - Beantwoord

  Nee ook geen ochtendmens hier. In de zomer wel hoor. Dan spring ik een stuk makkelijker mijn bedje uit. Maar nu het nog donker is brrrr…

 32. Pauline 26 september 2017 op 10:10 pm - Beantwoord

  Haha, goede tips voor mij 😉 Zo leg ik altijd mijn kleding en handdoek de avond van tevoren klaar en zelfs de koffiezetter maak ik gebruiksklaar zodat ik ook als zombie toch