Barcelona13 2 2

Jezelf door een moeilijke tijd heen slepen (7 tips!)

 • 28 maart 2018
 • 34 Reacties

Maak jij nu een moeilijke tijd door? Heb je een flinke dip? Of zelfs een langere periode waarin je je rot voelt? Dat is natuurlijk ontzettend #$%&* [vul een niet al te net woord naar keuze in]. Ook al bestaat er geen medicijn dat voor iedereen werkt, ik vertel je graag wat mij eerder in moeilijke tijden heeft geholpen. Al is het alleen al om je misschien een beetje moed te geven dat er uitzicht is op lichtpuntjes en mooiere dagen. Dit zijn mijn 7 tips om jezelf door een moeilijke tijd heen te slepen ♥

tips jezelf door een moeilijke tijd heen slepen

1. Afleiding is key!

Wat mij misschien wel het meeste heeft geholpen in moeilijke tijden, is om afleiding te zoeken. Als ik alleen zat en niets omhanden had, ging ik bijvoorbeeld eerder piekeren en malen. Juist wanneer je het moeilijk hebt, is het soms goed om iets te ondernemen wat jou wél blij maakt. Meld je aan voor een cursus, begin met een nieuwe hobby of geef zoiets als puzzelen of hardlopen eens een kans. Dat hielp mij in iedere geval om mijn gedachten te verzetten, maar ook om de genietmomenten te creëren die je juist nu hard nodig hebt.

» Tip: lees ook eens mijn 12 tips om je gedachten te verzetten.

2. Praten, praten, praten!

Ook iets wat mij in moeilijke tijden heeft geholpen, is om issues niet voor mezelf te houden. Zelfs al tijdens een gesprek met een dierbare kan je stemming in positieve zin totaal omslaan, omdat je je hart kunt luchten. Zoals je ook al kon lezen in dit artikel over waarom praten zo belangrijk is, is een goed gesprek soms een fijn medicijn. Soms helpt praten je om dingen te relativeren of om anders naar jouw situatie te kijken. Of wellicht put je simpelweg troost uit een luisterend oor en een arm om je heen.

3. Spaar positieve momenten

Ook al lijken lichtpuntjes in een moeilijke tijd misschien verder weg dan ooit, ze zijn er wel degelijk. Juist wanneer je niet goed in je vel zit, is het belangrijk om toch positieve momenten te sparen. Houd bijvoorbeeld elke dag je lichtpuntjes bij in een boekje of maak ’s avonds tijd vrij om jouw genietmoment van de dag op te schrijven. Dat hoeven overigens geen grootse en meeslepende dingen te zijn. Ook een bed dat fijn slaapt, een knuffel van een dierbare of een mooie bloem kan al een (voorzichtige) blijmaker zijn.

4. Balans tussen energieslurpers en energiebronnen

Als je een moeilijke tijd doormaakt, heb je misschien de neiging om afspraken als een sporttraining of een verjaardag te laten zitten. Toch helpt het soms juist om wél te gaan, ook al is het met frisse tegenzin. Dan kun je weer even genieten en de nare dingen vergeten. Tegelijkertijd moet je jezelf natuurlijk ook niet voorbijlopen. Ga daarom goed na wat jou energie geeft en wat vooral energie kost. Een verjaardagsfeest van een dierbare vriendin bezoeken, is misschien een fijne oppepper. Maar een weekend met drie verjaardagen is wellicht iets te veel van het goede.

5. Zorg goed voor jezelf

In moeilijke tijden is de verleiding soms groot om jezelf niet goed te verzorgen. In feite heb je echter juist in die periodes goede self-care hard nodig. Bijvoorbeeld in de vorm van een extra uur slaap, goede voeding, voldoende drinken of wat welverdiende persoonlijke verzorging. Vergeet daarom niet om lief te zijn voor jezelf. Luister ook zelf naar waar jouw lichaam behoefte aan heeft. Juist nu! Wacht niet totdat iemand jou met een dekentje toedekt, maar durf dat ook zelf te doen. Je hebt het al moeilijk zat!

6. Gun jezelf de tijd

Het kan heel frustrerend zijn wanneer je in een moeilijke tijd sommige dingen niet kunt doen. Misschien kun je tijdelijk niet al je vakken volgen of kun je niet al je uren maken op het werk. Of wellicht moet je een bepaalde hobby of cursus even op een lager pitje zetten. Probeer toch die frustratie los te laten. Steek je kop niet in het zand door vooral maar dóór te gaan, maar gun jezelf de tijd om aan dingen te werken. Achteraf heb je er zo veel meer aan als je nu tijd voor jezelf neemt en er dáárdoor weer bovenop komt.

7. Blijf hoop houden (ook in een moeilijke tijd!)

En ten slotte een belangrijke reminder: vergeet niet te geloven en te hopen dat het beter wordt. Zelf als je situatie uitzichtloos lijkt, blijf hoop houden dat het goed komt en dat er betere tijden aankomen. Er kunnen mooie dingen op je pad komen. Het leven kan je positief verrassen. En na een week, een maand of een jaar kan je hele leven er zomaar totaal anders uitzien. In positieve zin! Zet dus door en blijf hoop houden. You will survive!

Wat sleept jou door een moeilijke tijd heen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 28 maart 2018 op 7:08 am - Beantwoord

  Goede tips! Helaas heb ik een moeilijke tijd gehad dit eerste kwartaal maar het gaat weer beter. Mij hielp afleiding (wandelen, lezen en winkels bekijken) en schrijven het meest. Zo kon ik weer de positieve dingen ervaren.

  • Romy 28 maart 2018 op 9:31 pm - Beantwoord

   Wat onwijs naar om te horen dat je een lastige tijd achter de rug hebt! Gelukkig gaat het nu wel iets beter en had je er veel aan om afleiding te zoeken en te schrijven. Ik hoop dat je die nare periode snel echt achter je kunt laten.

 2. Nikita 28 maart 2018 op 7:51 am - Beantwoord

  Mooi artikel Romy. Eentje die wel aankomt bij mij zoals je waarschijnlijk wel weet. Dit is gewoon een lastige periode in mijn leven omdat ik mijn perfectionisme moet leren loslaten en ik besta voor 95 procent daaruit. Als ik de lat wat lager leg voelt het eng, want dan voelt het alsof ik mezelf verlies. Dat zal tijd kosten. Tijd om te accepteren dat niet perfect ook goed is. Dat het oke is om niet voor iedere toets of taak een 10 te halen. Mentaal zal dat nog wel een tijdje een strijd worden, maar ik kan dit. Ik heb in het verleden al zoveel overleefd, dat ik hier ook wel doorheen kom. Ook door mijn stage deze week. Morgen is alweer de voorlaatste dag. En volgende week heb ik twee weken paasvakantie en ik ga mezelf belonen. Maandag heb ik dat al gedaan trouwens. Was ook een lastigere dag, maar de zon scheen wel. Niet heel fel, maar genoeg voor mij. Toen ik thuiskwam heb ik mijn waterfles, boek, oortjes en muziek gepakt en toen heb ik een uurtje in de zon gelezen. Ik voelde me zoveel beter daarna! Mensen nemen perfectionistisch zijn altijd als iets wat je maar moet loslaten en dat je zelfvertrouwen moet opbouwen. Maar slechts weinig mensen begrijpen dat dat een strijd is en dat dat niet zomaar is gebeurd. Toch zal het mij lukken. Op een dag zal ik alles teruglezen, mijn blog en reacties hier en zal ik beseffen dat ik dit overwonnen heb.

  En trouwens, praten is een aanrader! De steun die ik van veel mensen krijg is niet te beschrijven. Zoveel mensen die er voor me zijn. Mooi artikel Romy, ik heb er echt bewondering voor <3

  • Romy 28 maart 2018 op 9:35 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je wat aan mijn artikel hebt! Ik snap dat juist deze periode heel moeilijk voor je is. Het is niet niks om in te gaan tegen het stemmetje in je hoofd dat zegt dat je alles perfect moet doen. Daartegenin gaan vraagt om nóg veel meer strijd en moeite dan de dingen altijd perfect willen doen. Dat zegt wel genoeg, want dat laatste moet al onwijs moeilijk zijn. Ik heb respect voor hoe je toch zo hard vecht, hoe moeilijk dat elke dag ook is.
   Ik vind het mooi dat je zo te horen al kleine stapjes zet door bijvoorbeeld toch wel jezelf een avondje vrij te gunnen afgelopen maandag. En zoals je zelf ook al zegt, er komt een moment dat je kunt terugkijken op hoe ver je bent gekomen en beseft hoe trots je mag zijn op de weg die je hebt afgelegd ♥

 3. Aneta 28 maart 2018 op 8:13 am - Beantwoord

  Mooie tips. Ze beschermen je ook om niet te blijven piekeren. Praten helpt bij mij enorm. Het lucht op en geeft me een andere kijk op het ‘probleem’

 4. Manon 28 maart 2018 op 8:16 am - Beantwoord

  Mooi lijstje weer! 🙂
  Ik merk dat deze dingen voor mij ook helpen. Al kan afleiding zoeken en leuke dingen doen soms ook een negatieve uitwerking op me hebben. Ik merk dat als ik in een vervelende periode zit, ik veel minder energie heb. Ik heb dan soms helemaal geen zin om er op uit te gaan. Ik ben dan veel gelukkiger met een boekje op de bank. Dat geeft me dan de ontspanning die ik nodig heb.
  Praten vind ik fijn, maar lastig. Als ok voor de 10e keer hetzelfde vertel, ben ik bang dat ik mensen ga vervelen. Soms komen anderen met oplossingen waar ik niet op zit te wachten. Ik merk daarom dat schrijven ook heel goed werkt. Het schriftje praat niet terug en beoordeeld me niet.

  • Romy 28 maart 2018 op 9:38 pm - Beantwoord

   Het is ook alleen maar goed als je in moeilijke tijden doet waar jij baat bij hebt. En als dat juist ontspanning is in plaats van eropuit gaan of met mensen praten, dan is dat ook helemaal prima 🙂
   Dingen opschrijven kan inderdaad ook heel fijn zijn, al is het alleen al voor jezelf. Zelf merk ik wel dat andere mensen uiteindelijk vaak alleen maar blij zijn als je je hart bij hun lucht. Zelfs als je je verhaal al eerder hebt gedaan. Mensen hebben soms liever dat ze je kunnen helpen door een luisterend oor te bieden dan dat ze weten dat er iets speelt maar niets kunnen doen. Maar ik ben het met je eens dat ongevraagde oplossingen niet altijd even fijn zijn 😉

 5. Sandra 28 maart 2018 op 8:48 am - Beantwoord

  Praten, afleiding (in de zin van iets ontspannends) en focussen op de positieve dingen helpen bij mij altijd wel goed. Vooral blijven praten vind ik heel belangrijk! Afleiding zoeken in combinatie met niet praten werkt bij mij niet en is eerder mijn kop onder het zand steken dan, dus praten staat op 1. 🙂

 6. Jenn 28 maart 2018 op 8:54 am - Beantwoord

  Goede tips! Ontspanning/afleiding zoeken vind ik erg fijn.

 7. Loes 28 maart 2018 op 8:56 am - Beantwoord

  Wat een mooie tips! Voor afleiding zoeken werkt heel goed vind ik, maar jezelf ook een momentje gunnen om je rot te voelen. De balans daarin vinden is het belangrijkst denk ik!

  • Romy 28 maart 2018 op 9:39 pm - Beantwoord

   De combinatie van andere dingen gaan doen en jezelf vooral afzonderen, is inderdaad niet echt handig 😉 Dan stap je vaak een beetje over je struggles heen in plaats van ermee aan de slag te gaan. Maar die combinatie van afleiding zoeken en een goed gesprek voeren vind ik zelf ook perfect werken 🙂

  • Romy 28 maart 2018 op 9:40 pm - Beantwoord

   Absoluut! Het is ook heel goed om jezelf de tijd te gunnen en er niet over in te zitten als je je rot voelt. Af en toe kan het alleen al opluchten als je jezelf die baaldag gunt en op zo’n dag even lief voor jezelf bent.

 8. Susan 28 maart 2018 op 9:12 am - Beantwoord

  Goede tips Romy!

 9. Anna 28 maart 2018 op 9:29 am - Beantwoord

  Afleiding zoeken werkt voor mij persoonlijk altijd het beste. Ik probeer vriendinnen die het moeilijk hebben ook op die manier te helpen. Gezellig naar de Efteling… beste medicijn! Liefs

  • Romy 28 maart 2018 op 9:44 pm - Beantwoord

   Oeh ja, de Efteling is absoluut een goed medicijn. Daar zou je mij ook direct blij mee maken 🙂 Wat lief dat je regelmatig vriendinnen ook helpt in een moeilijke tijd door iets leuks met hen te gaan doen.

 10. Haydée 28 maart 2018 op 9:31 am - Beantwoord

  Een mooi artikel weeral, en zo waar! Jezelf tijd geven en weten dat er andere (en betere) tijden aankomen zijn zo belangrijk! Maar ook je andere tips zijn heel waardevol. Een tip die ik zelf ook goed vind is ‘bewegen’. Het komt al aan bod in verschillende van je tips, maar bewegen (en als het kan: sporten) zijn heel belangrijk voor je psychisch welzijn.

 11. Lesley 28 maart 2018 op 9:58 am - Beantwoord

  Wat een goede tips Romy! Ik kan er niet omheen ze zijn allemaal even waar en hebben mij regelmatig ook uit lastige periodes geholpen! Vooral praten is voor mij dan nog altijd een dingetje. Meestal als ik ergens mee zit hou ik het liever voor mijzelf.

  • Romy 28 maart 2018 op 9:45 pm - Beantwoord

   Zeker een goede aanvulling! Volgens mij is het zelfs zo dat je door beweging allerlei stofjes aanmaakt die goed voor je zijn. Maar ook daarbuiten kan het je echt goed doen om even van je stoel te komen en je op bijvoorbeeld een hardlooprondje te storten. Alleen al om even ‘uit je hoofd’ te zijn en niet te kunnen piekeren 🙂

  • Romy 28 maart 2018 op 9:47 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! En wat goed om te horen dat je aan sommige van deze dingen ook veel hebt gehad in lastige tijden! Praten is ook inderdaad wel echt een ding soms, zeker als je je rot voelt en daar anderen niet mee wilt belasten. Eerst vond ik het ook moeilijk om te bespreken waar ik mee zat, maar nu merk ik dat het echt helpt om lastige dingen uit te spreken. Al is het alleen al omdat iemand anders je er soms op een andere manier naar kan laten kijken 🙂

  • Lesley 28 maart 2018 op 9:49 pm - Beantwoord

   Ja dat is zeker waar Romy! Mijn vriend is gelukkig erg van het praten en ziet het direct aan mij. Hij trekt het soms dan ook echt uit mij en dat helpt zoveel. Vaak is het altijd minder erg dan dat je er in je hoofd van hebt gemaakt 🙂

   • Romy 28 maart 2018 op 10:45 pm - Beantwoord

    Wat goed dat je echt veel aan je vriend hebt om toch over lastige dingen te praten. En inderdaad, vaak blijkt iets eigenlijk helemaal niet zo lastig of erg te zijn als je het met gepieker in je hoofd kunt maken 🙂

 12. Anna 28 maart 2018 op 10:07 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel! Afleiding is inderdaad erg belangrijk. Praten is niet voor iedereen even makkelijk, maar ook dat helpt zeker wanneer je een moeilijke tijd doormaakt.

 13. Johanne 28 maart 2018 op 10:07 am - Beantwoord

  In moeilijke tijden is het soms zo moeilijk om jezelf tot sociale activiteiten te dwingen, maar uiteindelijk helpt dat zoveel. Een paar jaar geleden toen ik me echt even niet goed voelde na een relatiebreuk wilde ik eigenlijk helemaal niets doen. Het liefst lag ik dagenlang op bed met series erbij. Op dat moment leek het de beste oplossing, maar uiteindelijk hielp het zoveel meer om er gewoon op uit te gaan, dingen te doen en te praten met anderen! En me beseffen dat het altijd wel goed komt, helpt me ook.

 14. Inge | Monsieur Mango 28 maart 2018 op 1:07 pm - Beantwoord

  Het zijn stuk voor stuk fijne tips. Ik ben absoluut geen prater en zal dat denk ik ook niet worden. Afleiding werkt voor mij het beste, maar ook vooral tijd nemen voor mijzelf. Even niets meer moeten, maar doen waar ik blij van word. 🙂

  • Romy 28 maart 2018 op 9:53 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je jezelf uiteindelijk toch door die moeilijke tijd heen hebt weten te slepen! Ik kan me voorstellen dat zo’n relatiebreuk er wel flink inhakt. Maar juist dan is eropuit gaan of iets doen ter afleiding volgens mij wel fijn soms. Toen mijn relatie over was, vond ik het in ieder geval heel fijn om dan iets met vriendinnen te doen en zo mijn gedachten te verzetten.

  • Romy 28 maart 2018 op 10:08 pm - Beantwoord

   Groot gelijk heb je om even een moment voor jezelf te nemen als je niet zo goed in je vel zit. Dat kun je juist op zo’n moment soms wel goed gebruiken. En als je geen prater bent, is het ook alleen maar fijn om even de rust op te zoeken 🙂

 15. Iris 28 maart 2018 op 6:59 pm - Beantwoord

  Ah leuk positief lijstje!

 16. Evelyne 28 maart 2018 op 7:47 pm - Beantwoord

  Praten helpt bij mij heel veel, alleen kan ik dat maar met bepaalde personen. Thuis kan ik dus totaal niet praten over moeilijke dingen. Ze weten bijvoorbeeld wel dat ik door een moeilijke periode ga op het werk, maar gaan nu niet mee naar een oplossing zoeken, integendeel.. Dat vind ik zo jammer 🙁 Dat zorgt er helaas voor dat ik ongelukkig blijf rondlopen en ik steeds in mijn hoofd heb ‘dan moet ik dit maar verder blijven doen, zeker?’. Ach.. Voor de rest helpt afleiding ook wel, maar dan bots ik opeens weer op de realiteit en ja.. dan zijn we terug naar af. Maar hé, ik probeer echt positief te blijven (hoe moeilijk dat soms ook is)

  • Romy 28 maart 2018 op 10:43 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat het praten niet met iedereen even goed lukt! Dat merk ik zelf ook weleens inderdaad. Ik ben blij dat ik een aantal mensen heb met wie ik goede gesprekken kan voeren, maar er zijn helaas altijd mensen die het misschien minder goed begrijpen.
   Heb je weleens overwogen om bijvoorbeeld met een coach te gaan praten? Zo iemand kan in ieder geval goed naar je luisteren en ook met je meedenken zonder je te onderbreken en zonder over je te hebben. Misschien kan het echt helpen om eens met iemand te praten die je onafhankelijk advies kan geven of er gewoon voor je is. Dat zou ik je in ieder geval echt gunnen in deze lastige tijd 🙂

 17. Zo simpel is dan geluk 29 maart 2018 op 4:42 pm - Beantwoord

  Mooie tips! Praten vind ik zelf altijd lastig, maar in plaats daarvan vind ik het erg fijn om het van me af te schrijven.

  • Romy 29 maart 2018 op 7:30 pm - Beantwoord

   Dingen opschrijven waar je mee worstelt, is ook zeker een goede manier om ermee om te gaan! Fijn dat dat je echt helpt 🙂

 18. Maaike 29 maart 2018 op 10:44 pm - Beantwoord

  Heel fijne tips! Vooral afleiding zoeken werkt heel goed. En je grenzen bewaken 🙂

 19. Sam - singlereadytomingleblog 31 maart 2018 op 11:00 pm - Beantwoord

  Muziek! Vaak zelfs ook echt triestige muziek, ik moet soms gewoon echt even ‘in my zone’ zitten. Moet alleen ook niet te lang duren, daarna moet ik iets gaan doen en mensen zien of ik word gek. Maar ik heb het wel nodig om even muziek te kunnen luisteren en mijzelf dat momentje ook te gunnen.

  • Romy 1 april 2018 op 1:13 am - Beantwoord

   Soms kan het inderdaad juist wel helpen om naar iets verdrietigs te luisteren of kijken. Net als dat romcoms soms best fijn zijn als je liefdesverdriet hebt 😉 In ieder geval mooi dat die muziek je op een moeilijk moment echt even kan helpen. Of nou ja, in combinatie met afspreken met mensen dan!

Recente blogs

Leedvermaak nodig? | 15 akward situaties die mij overkwamen

20 april 2019|Persoonlijk|

Een blooperkoningin, een enorme kluns of gewoon iemand die toevallig geregeld wat onhandige dingen zegt of in niet al te handige situaties belandt? Tja, hoe je het ook noemt, awkward situaties zijn mij zeker niet vreemd. Al eerder deelde ik een dosis lachvoer in de vorm van awkward situaties uit mijn leven. Tijd voor een nieuwe portie leedvermaak! Dit zijn 15 awkward situaties of bloopers van mij van de afgelopen tijd.

April 2021 | Minder racen, meer rust & gewoon wat meer Romy

30 april 2021|Persoonlijk|

April was een goede maand. Eentje waarin ik stuiterde van enthousiasme om een doos groenten, mezelf de tijd gunde om meer mijn eigen ding te doen en tegelijkertijd genoot van de nieuwe situatie die samenwonen heet. Ik verkocht een aantal keer met knikkende knietjes 'nee' aan opdrachtgevers en zei tegelijkertijd heel hard 'ja' op dingen waar ik wél een stoot aan enthousiasme van krijg. Ik was in de hieperdepiepstemming om een bloesemfoto, lanceerde een nieuw project voor werk en was een feestdag net niet helemaal vergeten. Laten we terugblikken op april!

Online zichtbaar zijn | Privacy, twijfels en misvattingen

16 juni 2020|Persoonlijk|

Bijna vier jaar geleden koos ik ervoor voortaan een stukje van mijn leven op internet te gooien. Best wel een stap! Gelukkig support iedereen om me heen mij daar alleen maar in. Maar van buitenstaanders krijg ik zo nu en dan heus vragende blikken. Een paar maanden geleden nog. Ik zat bij een verzekeringsadviseur voor een zakelijke verzekering. De nette man in pak had na een snelle blik o