katvriendelijke bank

11 tips voor een katvriendelijk huis waar je kat én jij blij van worden

  • 29 mei 2025
  • 5 Reacties
Categorieën: Interieur

Een mooi ingericht huis én een kat als huisgenoot? Tja, hoe combineer je designmeubels met een minder charmante kattenbak? En hoe gaat je lievelingsbank samen met een enthousiaste klimmer met scherpe nageltjes? Gelukkig kun je prima een huis creëren waar jij én je kat blij van worden. Ontdek hier 11 tips hoe je een katvriendelijk huis creëert waarin het voor je kat goed vertoeven is en waar jij alsnog je interieurliefde in kwijt kunt.

Waar moet een katvriendelijk huis aan voldoen?

Een katvriendelijk huis is een huis dat zo is ingericht dat je kat aan zijn trekken komt. Katten zijn van nature buitendieren; geen dieren die gewend zijn in een keurig interieur te wonen waarin ze nergens aan mogen komen. Ze hebben zo hun behoeften, bijvoorbeeld aan krabben, hun territorium afbakenen en achter dingen aanrennen. Een katvriendelijk huis voldoet aan dat alles. Maar een katvriendelijk huis moet ook wel voldoen aan jóuw interieurwensen, zeker als je net zo dol bent op interieurstyling als ik.

De truc zit ‘m in creatief omgaan met de ruimte, zorgen voor voldoende prikkels, veilige plekjes bieden en vooral je kat goed observeren. Wat vindt jouw kat prettig? Waar ligt hij graag? Wat vermijdt hij juist? En als hij krabt, wat kun je daar dan aan alternatieven voor verzinnen?

Een katvriendelijk huis vraagt bijvoorbeeld hierom:

  • Creëer verticale ruimte. Katten houden van hoogte. Plankjes, een klimboom of een hoge kast is top.
  • Maak verstopplekjes. Een nisje achter de bank of een mandje in een kast geeft een veilig gevoel.
  • Zorg voor uitzicht. Zet een “opstapje” (a.k.a. een poef, krukje of stoel) bij het raam waar je kat lekker kan turen.
  • Bied genoeg krabopties. Het liefst een mooie krabpaal!
  • Vergeet de speeltjes niet. Katten houden van rennen en spelen. Dus zorg dat je het nodige in de kamer hebt liggen: balletjes, een hengel, speelmuisjes…
  • Zet de voer- en drinkbak niet pal naast elkaar. Dat vinden katten niet hygiënisch. Ze drinken in het wild geen water dat zich naast hun “prooi” bevindt.

Tijd om verder in te zoomen op hoe je je huis katvriendelijk én stijlvol maakt. Dit zijn 11 tips die wij (en Pippa) in ons kleurrijke huis toepassen.

katvriendelijke bank 2

1. Koop een katvriendelijke bank

Niet elke bank is een goede match met katten. Katten klimmen, krabben en vergeten nog weleens hun nageltjes in te houden als ze over je mooie meubels lopen (onze Pippa wel in elk geval). Gelukkig zijn er ook katvriendelijke banken met stoffen die daar beter tegen kunnen.

Van onze bankverkoper leerde ik dat fluweel vaak een slimme keuze is: de gladde structuur maakt het lastig voor katten om met hun nagels grip te krijgen. Ook banken met een grof geweven stof (zoals die van ons!) zijn een aanrader: kleine haakjes vallen hierin minder op. Zowel onze huidige als vorige bank zijn van grof geweven stof. De vorige bank zag er na 5 jaar nog steeds als nieuw uit, terwijl Pippa er dagelijks op te vinden was.

Vermijd liever fijn geweven stoffen of leer. Leer beschadigt snel én is vaak aantrekkelijk voor katten om aan te krabben.

Extra tip: leg een dekentje over het favoriete bankplekje van je kat. Dat scheelt haren én beschermt de bank tegen nageltjes.

krabpaal

2. Trakteer je kat op een krabplek (of twee)

Krabben is natuurlijk gedrag voor katten. Ze scherpen er hun nagels mee, bakenen zo hun territorium af en laten stress los. Niet gek dus dat katten het soms op je bank gemunt hebben: ze moeten die krabdrang ergens op kwijt! Zorg daarom voor goede krabalternatieven, zodat je bank gespaard blijft. Een stevige krabpaal is bij veel katten een hit (Pippa klimt dagelijks in haar hoge krabtroon). Maar je kunt ook een stuk sisalstof bevestigen aan een hoekje muur of een kartonnen krabplank kopen.

Zet de krabplek op een strategische plaats, bijvoorbeeld bij de slaap- of chillplek van je kat. Dan blijft hij niet onopgemerkt. Maak deze plek eventueel extra aantrekkelijk door er kattengras naast te zetten. Daar worden katten over het algemeen razend enthousiast van.

Wist je dat er ook interieurproof krabpalen bestaan? Ik koop zelf altijd het liefst een krabpaal van hout of bamboe. Die materialen blijven lang mooi en is nog best stylish ook.

katvriendelijk interieur 7

3. Zorg voor uitkijkplekjes

Katten hebben graag overzicht. Ze voelen zich het veiligst als ze goed zicht hebben op hun omgeving. Klimplankjes aan de muur zijn daarvoor ideaal; katten houden van klimparcours die de hoogte in gaan. Maar je kunt ook creatief zijn met stoelen, poefjes of bijzettafeltjes bij het raam als uitkijkplek. Onze Pippa is niet zo’n springer en gebruikt bijvoorbeeld graag stoelen en poefjes als opstapje om bij haar favoriete vensterbank-spot te komen en zo al liggend de buurt in de smiezen te houden.

Merk je dat jouw kat ergens bij wil komen waar hij of zij niet bij kan? Sommige katten zijn echte springers; andere pluizebollen snakken naar een tussenstop. Zorg dus dat hogere plekken voor je kat toegankelijk zijn (tenzij je je kat daar bewust vandaan wilt houden natuurlijk).

katvriendelijk interieur 8

4. Kies voor robuustere meubels

Zeker als je kat ’s nachts stiekem op de tafel klimt (hoi, Pippa!), kun je maar beter kiezen voor meubels waarop een kras niet meteen enorm opvalt. Denk aan robuuste tafels van massief hout of oppervlakken met een verweerde of matte look. Die zijn niet alleen stijlvol, maar verbergen kleine beschadigingen ook beter dan gladgelakte of glanzende materialen.

Materialen als robuust hout, metaal, rotan of steigerhout zijn over het algemeen krasproof. Wil je meer keuze hebben qua materialen en stijl? Dan kun je ook een maatwerk tafel samenstellen bij Robuustetafels.nl. Zo houd je rekening met jouw wensen én die van je kat.

Materialen zoals wit fineer of glad gelakt hout houden het over het algemeen minder lang vol met een tikkeltje klunzige viervoeters die nog weleens krassen maken. Daarom halen wij dat soort materialen zo min mogelijk in huis.

katvriendelijk interieur 3
houten kattenbakombouw

5. Werk je kattenbak netjes weg

Een kattenbak is bittere noodzaak met een kat, maar is meestal niet bepaald een pronkstuk. Gelukkig zijn er manieren om de bak stijlvol weg te werken, zodat het een minder opvallend gevaarte is. Zo kun je het “Hol”-meubel van IKEA omtoveren tot kattenbakombouw (check deze tutorial). Of ga voor helemaal fancy: laat een op maat gemaakte kattenbakombouw maken (of klus daar zelf aan!). Wij lieten onze kattenbakombouw maken via Katvriendelijk Thuis. Compleet met naamplaatje voor Pippa!

Let wel op dat de bak goed toegankelijk blijft en dat je kat zich er prettig voelt. Het is fijn voor jou als de kattenbak is weggewerkt, maar je kat moet er wel relaxed zijn behoefte kunnen doen.

142A9971 1 2

6. Koop kattenmandjes (als je kat die waardeert)

Voor kattenliefhebbers is dit vast een bekend feit: katten zijn ronduit kieskeurig. Je kunt een prachtig kattenmandje met veel zorg uitkiezen, maar de kans is groot dat ze alsnog liever in een gratis kartonnen doos liggen. Ook wij hebben nogal wat zowat onaangeroerde mandjes in huis staan… Toch is het de moeite waard om in elk geval 1-2 kattenligplekjes aan te bieden. Kijk daarbij wat je kat fijn vindt. Ligt je kat graag op een ruwe of juist gladde ondergrond? Houdt je kat van overdekt of juist open? En van iets laags of juist hoogs? Iedere kat heeft zo zijn voorkeuren, dus koop vooral een mandje dat past bij jouw pluizige huisgenoot.

Onze enige écht succesvolle kattenmandaankoop zie je hierboven. Pippa is dol op haar 2-etages-mandje van Designed by Lotte. Bovenop het mandje chilt ze graag met uitzicht; onderin zoekt ze verkoeling als het snikheet is.

katvriendelijk interieur kunstbloemen

7. Haal kunstbloemen in huis

Wist je dat sommige bloemen giftig zijn voor katten? Zo is het gevaarlijk voor katten om te knabbelen aan lelies, chrysanten, een amaryllis en tulpen. Als je kat de bloemen met rust laat (in dat opzicht boffen wij met Pip!), kun je ze prima in huis halen. Maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je ook kiezen voor kunstbloemen. Die zijn tegenwoordig zo realistisch dat je het verschil nauwelijks ziet. En ze zijn gegarandeerd veilig, zelfs voor knaaggrage katten!

Ook fijn: kunstbloemen hoef je niet te vervangen, laten geen stuifmeel los en zijn makkelijk in onderhoud. Win-win!

katvriendelijk interieur planten

8. Dubbelcheck je planten

Helaas zijn niet alle planten geschikt voor een katvriendelijk interieur. Sommige zijn giftig voor huisdieren. Bekende boosdoeners zijn:

  • dieffenbachia
  • lepelplant
  • monstera
  • philodendron
  • ficus
  • sansevieria
  • aloë vera
  • clivia
  • kerstster
  • cyclamen

Als je kat absoluut nooit aan planten knaagt (dat geluk hebben wij!), dan durf je het misschien wel aan om alsnog een van die planten in huis te halen. Zit je kat weleens aan planten en wil je toch groene gezelligheid in huis? Zet de planten dan op boven-kat-hoogte. Wij hebben bijvoorbeeld veel kleine plantjes uitgestald op onze ‘Satsumas’-plantentafel van IKEA. En durf je het niet aan? Kies voor katvriendelijke planten, zoals de graslelie, palmlelie of een pannenkoekenplant.

9. Gebruik Feliway in je no-go-areas

Krabt je kat steeds aan één specifieke plek die niet voor kattennageltjes bestemd is? Dan kan een hormoonspray uitkomst bieden. Wij hebben die spray bijvoorbeeld gebruikt bij het vloerkleed waar Pippa zich helaas steeds met haar nagels op stortte. Een voorbeeld hiervan is Feliway. Er is een versie met synthetische feromonen: een hormoon dat katten normaal gesproken afscheiden als ze zich veilig voelen. Door die geur te sprayen op bijvoorbeeld een kleed, de deurpost of een meubel, help je je kat om die plek juist níét als krabplek te gebruiken.

Let op: spray niet op krabpalen of favoriete slaapplekjes. Dat werkt averechts.

katvriendelijk interieur 9

10. Zorg voor een bescheiden speelverzameling

Een kat die zich verveelt, gaat zich misdragen en stort zich dus mogelijk op je interieur. Zorg daarom voor voldoende speelgoed en neem regelmatig de tijd om met je kat te spelen. Bied bijvoorbeeld balletjes, hengels, een voerbal (waarbij je kat moeite moet doen om het voer uit de bal te krijgen) of zelfs voerpuzzels aan.

Wissel speeltjes af en haal items weg waar je kat duidelijk geen bal aan vindt. Enne, die kartonnen doos blijft uiteraard ook leuk!

11. Geef je kat eigen rustplekjes in een katvriendelijk huis

Een kat heeft – net als mensen – behoefte aan rust. Richt daarom bewust één of meer plekjes in waar je kat zich kan terugtrekken. Zet daar geen felle lampen of speakers bij en zorg dat er niet continu kinderen of andere huisdieren langslopen.

Een mandje in een kast, een dekentje onder het bed of een hangmatje aan de verwarming zijn allemaal fijne opties. En het mooie? Die plekjes hoeven helemaal niet op te vallen in je interieur. Zo heb je voor de ‘Kallax’-kast van IKEA een leuke katteningang die je netjes in de kast wegwerkt. Je kunt ook zelf een rondje uit een meubel zagen voor je kat. Of zet gewoon een kant-en-klaar-mandje neer waar je kat in kan chillen.

planten in leven houden 7

Dit is Pippa’s favoriete relaxplek: op een fluweelzachte stoel naast het raam.

P.S. Nóg een fijne tip: koop een robotstofzuiger. Katten staan ook garant voor rondfladderende haren in huis. Onze robotstofzuiger Freek is absoluut een van mijn beste aankopen van het afgelopen jaar.

Een stijlvol én katvriendelijk huis? Het kan!

Een katvriendelijk huis betekent echt niet dat je huis volstaat met felgekleurde krabmeubels, lelijke kattenbanken en rondslingerende speelgoedmuizen. Met een beetje creativiteit kun je fijne plekjes voor je kat prima combineren met een Pinterest-proof interieur. Jouw huis blijft mooi én je kat voelt zich er blij. Of zoals Feliway dat in zijn veel te cheesy reclames zegt: “Happy cat, happy family”.

Nu ben ik benieuwd: wat is jouw beste tip (of die van je kat!) voor een katvriendelijk huis?

1
stijlvol wonen met kat

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Anne 29 mei 2025 op 10:00 am - Beantwoord

    Vind het echt super hoe je wel samenwerking hebt, maar wij daar als lezer nooit last van hebben.
    Leuk stuk weer Romy! Kan eigenlijk alles afvinken, Kroepoek lijkt tevreden.

    • Romy 29 mei 2025 op 8:56 pm - Beantwoord

      Ah wat tof om te horen! Dank je wel 🙂 Dat is precies mijn bedoeling bij dit soort artikelen.

  2. Ina 29 mei 2025 op 7:23 pm - Beantwoord

    Wij hebben een zelfreinigende kattenbak gekocht, net iets minder mooi dan een ombouw (kon geen Maine Coon-formaat kattenbak in), maar ook zeker niet lelijk. We hebben ook inderdaad zo’n robuust houten tafel, daar vallen krassen niet op. En qua planten hebben we alleen pannenkoeken planten en een gifvrije palm (weet even niet hoe die heet😅), want onze katten knabbelen daar helaas wel veel aan. We hebben ook van die doorzichtige plaksheets op de deurpost gedaan, omdat een van de katten daar steeds aan ging krabben en dat werkt prima! Kan overigens ook op veel banken en andere meubels.

  3. Hilde 29 mei 2025 op 10:42 pm - Beantwoord

    Wat boft Pippa toch met 2 zulke lieve baasjes! Dat naambordje op haar kattenbak.Helemaal geweldig!

  4. Maaike 1 juni 2025 op 11:38 pm - Beantwoord

    Wat een leuke post en zoveel is herkenbaar voor mij als cat owner! <3 Geweldige huistijgers zijn het.

Recente blogs

Blij Lijstje #60 | Kapperssuccessen, kleding verkopen & kerstdagen die nét even anders verlopen

26 december 2022|Persoonlijk, Positiviteit|

Terwijl ik dit typ, klinken de kerstliedjes op de achtergrond en staat de oven onze kerstlunch te verwarmen. Onze kerstdagen liepen door het beruchte virus (niet bij Bart en mij, maar bij de schoonfamilie) ietsje anders dan anders. Maar we hebben thuis in kersttruien alsnog een fantastische dag gehad. Daarnaast was er de afgelopen maand ook een heleboel niet-kerstachtigs om blij van te worden. Dit is mijn Blije Lijstje. Met dit keer onder meer de eerste kapper die wél begreep hoe klein "de puntjes" zijn, kleding verkopen zonder verzendgedoe, een paar kerstclichés (iets met Robert ten Brink) en een beslissing waarmee ik mezelf veel decemberstress bespaarde.

Rust vinden in een doordenderende wereld – 15 tips

3 januari 2025|Zelfliefde, Persoonlijke groei|

Het lijkt soms een eindeloze zoektocht. Die naar rust vinden in een wereld waarin we gewend zijn te haasten en racen. De meditatiegoeroes die zijn verhuisd naar Bali kunnen er wat van. Monniken zijn er steengoed in. En de stresscoaches op Instagram ook. Maar hoe kun je, ook zonder yogaretraites te boeken, rust vinden in een drukke wereld? Het kan écht. Ook ik dacht dat ik gedoemd was een stresskip te zijn en dat mijn standaard tempo nu eenmaal op ik-moet-de-bus-nog-halen-niveau lag. Maar inmiddels heb ik door dat rust vinden heus kan. Ook zonder radicale ommezwaaien. Dit zijn 13 dingen die ik doe om me rustig(er) te voelen.

Mijn kleine maar fijne 25-doelen-lijstje voor 2025

21 januari 2025|Persoonlijk|

Goede voornemens heb ik al een paar jaar geleden met Ctrl + Alt + Delete uit het raam gemikt. Ik geloof niet meer zo dat ik vanaf 1 januari een compleet nieuwe versie van mezelf moet worden en nu écht eens 4x per week in de sportschool ga staan of 3 miljoen ga verdienen. Wél houd ik ervan om elk jaar een lijstje met kleine maar fijne plannen op te stellen. Dat zijn dan plekken die ik wil bezoeken, uitdagingen die ik wil aangaan of eettentjes waar ik absoluut een keer wil neerploffen dit jaar. Oké, daar komt-ie: dé 25 plannen die ik in 2025 wil uitvoeren.

Ga naar de bovenkant