Als er één woord is dat ik alleen met veel moeite over mijn lippen krijg, dan is het wel het woord ‘nee’. Het is een woord van maar drie letters lang, maar toch durf ik mensen niet vaak nee te verkopen. Het gevolg? Soms neem ik iets te veel hooi op mijn vork of doe ik dingen waar ik eigenlijk helemaal niet zo blij van word. Hartstikke zonde en eigenlijk nergens voor nodig! Maar leren nee zeggen, hoe doe je dat dan? Ik belandde laatst in een niet zo handige situatie waarin ik absoluut ‘nee’ had moeten zetten. Om dat voortaan te voorkomen, bedacht ik 5 tips (voor jou en mij) om te leren nee zeggen.

leren nee zeggen tips

1. Koop tijd voor jezelf

Deze wijze raad kreeg ik van een vriendin. Hoe vaak ik al niet in mijn enthousiasme ‘ja’ heb gezegd tegen een leuke uitdaging om daar vervolgens toch wel iets te veel nachtelijke uurtjes in te steken. Op het moment zelf denk je er niet altijd bij na wat de impact is als je ‘ja’ zegt. Koop daarom wat tijd voor jezelf om er rustig over na te denken en de consequenties af te wegen. Geef bijvoorbeeld aan dat je er morgen op terugkomt. Nog een voordeel van tijd kopen voor jezelf is dat je daarmee aangeeft dat je niet zomaar gaat rennen voor een ander als diegene je nodig heeft. Wanneer jij altijd meteen ‘ja’ zegt, zullen mensen namelijk sneller geneigd zijn om het steeds bij jou te proberen.

2. Bedenk voor jezelf een goede reden

Wanneer je nee wilt zeggen, heb je vast helder voor ogen waarom je dat wilt doen. Het kan al helpen als je voor jezelf goed in kaart brengt wat jou motiveert om ‘nee’ te zeggen. Niet omdat je je zo kunt verantwoorden naar de ander, maar omdat het je wellicht sterkt in je eigen keuze. Zo ben je misschien minder geneigd om je op het moment suprême toch te laten overhalen. Er zijn overigens heel wat goede redenen om ‘nee’ te zeggen:

 • Je hebt er nu niet de tijd voor.
 • Je kunt er niet de tijd in steken die je zou willen.
 • Je hebt er ab-so-luut geen zin in.
 • Je hebt op dit moment andere dingen aan je hoofd.
 • Je had hier geen rekening mee gehouden en hebt andere prioriteiten.
 • Je bent toe aan wat tijd voor jezelf (en dat is prima!).
 • De andere persoon doet ook nooit iets voor jou.

Daarnaast is een van de beste redenen misschien wel dat nee zeggen gelijkstaat aan keuzes maken. Wanneer je op alles ‘ja’ zegt, kun je namelijk eigenlijk geen van die dingen écht goed doen. Je brengt geen focus aan, maar steekt je tijd overal een beetje in. Door op sommige dingen ‘nee’ te zeggen, kun je je volledig storten op andere dingen. Die dingen kun je juist beter doen doordat je daar al je aandacht aan kunt besteden.

3. Ga je niet meteen verontschuldigen

Je kunt dan wel heldere redenen in je hoofd hebben om nee te zeggen, maar dat betekent niet dat je je meteen moet verontschuldigen wanneer je nee zegt. Vergelijk jezelf eens met anderen (ja, in dit geval mag dat!). Hoe vaak heb je anderen wel niet nee horen zeggen?! Bovendien heb je misschien wel gemerkt dat anderen dat ook op een heel nette manier kunnen doen. Waarom zou jij je dan moeten verontschuldigen als je hetzelfde doet? Houd het daarom simpel en zeg het gewoon waar het op staat in plaats van jezelf in allerlei bochten te wringen met excuses. Een keer de reden noemen, komt een stuk krachtiger over dan wanneer je met slechte smoesjes komt.

leren nee zeggen tips

4. Bedenk een middenweg

Soms is ‘nee’ gewoon ‘nee’. Maar voelt het toch niet oké om nee te zeggen? Dan hoeft het nog niet meteen ‘ja’ te zijn, maar kun je ook voor een middenweg kiezen. Denk in mogelijkheden. Stel je voor dat iemand die een uur bij je vandaan woont, je vraagt om hem thuis op te halen met de auto. Misschien is ergens onderweg ophalen ook wel een optie. En vraagt iemand je om te helpen bij een verhuizing, maar heb je geen tijd om er de hele dag bij te zijn? Zeg dan dat je alleen in de ochtend komt. Zo maak je het voor jezelf al iets makkelijker zonder direct ‘nee’ te zeggen.

5. Nee zeggen is ook een antwoord!

Of je nu helemaal nee zegt of een beetje, besef in ieder geval dat nee ook een antwoord is. Je krijgt zelf waarschijnlijk ook weleens ‘nee’ te horen. Waarom zou je zelf dan niet ook dat antwoord geven als dat goed voelt? Nee, ik kan je niet ophalen. Nee, je kunt vandaag niet mee-eten. En nee, ik kan dit niet binnen één dag voor je doen. Nee, nee, nee! Hoe cliché het ook mag klinken, wanneer je nee zegt tegen een ander, zeg je eigenlijk ja tegen jezelf. Je houdt meer tijd over, bespaart jezelf een flinke vermoeidheid en geeft je grenzen aan. Nee zeggen kan je op persoonlijk vlak ver brengen. En dat kun je dus allemaal bereiken met maar drie letters!

Vind jij nee zeggen weleens moeilijk?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 24 januari 2018 op 6:37 am - Beantwoord

  Nee zeggen vind ik een van de moeilijkste dingen die er is en voelde mij er vaak schuldig over. Maar nee zeggen hoort ook bij het bepalen van je grenzen.

 2. Nikita 24 januari 2018 op 7:02 am - Beantwoord

  Dit blijft gewoon lastig voor mij. Soms vind ik het makkelijk om nee te zeggen, maar lang niet altijd. Het resultaat? Een uitgeputte Nikita die weer eens over haar grenzen ging. Een tijdje terug was ik vlak voor de examens gewoon OP omdat ik al een week niet meer had gelezen. Of niet degelijk. En ja, dat klinkt misschien dramatisch. Maar mijn boeken zijn mijn oplaadpunt. Ook voel ik me verantwoordelijk voor de gevolgen dan. Dat het mijn schuld is. Dit weekend diende het perfecte voorbeeld aan, maar ik was niet moe dus ik heb met plezier geholpen. Mijn zusje had een taak en die had ze denk ik al een week. Maar ze had het uitgesteld. Waardoor de enige optie een powerpoint was, en ze vroeg mij hoe ze daarmee moest werken. Ik heb het haar uitgelegd, met plezier. Maar als ik nee zou gezegd hebben omdat ik er geen zin in had, zou ik me schuldig hebben gevoeld en slecht omdat het mijn schuld zou zijn dat ze haar taak niet in orde zou hebben. Onzin, want wie heeft die taak een week vooruitgeschoven? Ik niet. Het besef is er meestal wel, nu nog de rest.

  Ik heb soms het gevoel dat ik het deel wat de rest van de wereld niet helpt, ik moet compenseren door meer te helpen. Maar dat is onzin. Niet alles is mijn verantwoordelijkheid en ik heb recht op mijn stukje me-time.

  • Romy 24 januari 2018 op 8:13 pm - Beantwoord

   Wat naar om te horen dat je soms best wel ver over je grenzen heen gaat doordat je niet echt nee durft te zeggen. Rust en een opladdmoment is ook gewoon heel belangrijk, dus ik kan me voorstellen dat je jezelf onlangs flink voorbij was gelopen.
   De situatie met je zusje klinkt zeker herkenbaar. Ik kan me voorstellen dat je op zo’n moment moeilijk nee kunt zeggen, maar eigenlijk is het inderdaad niet jouw verantwoordelijkheid om haar nog last-minute te hulp te schieten. Als het goed voelt, is het oké. Maar je hoeft jezelf zeker niet verplicht te voelen. Het zou geweldig zijn als je iedereen kunt helpen, maar er is één iemand die je daar absoluut niet mee helpt: jezelf. En tijd besteden aan jezelf en ook opkomen voor wat voor jou goed is, is juist daarom zó belangrijk! 🙂

 3. Aneta 24 januari 2018 op 7:04 am - Beantwoord

  Nee zeggen vond ik vroeger erg moeilijk. Ik moet zeggen dat ik dit gelukkig niet meer zo lastig vind. Ik heb geleerd dat je je het zelf alleen maar moeilijk maakt als je continu Ja blijft zeggen. Op een gegeven moment zit je zelf tot aan je nek in taken of dingen die je eigenlijk niet wil doen. Dat is me niet waard.

  • Romy 24 januari 2018 op 8:14 pm - Beantwoord

   Helemaal waar wat je zegt! Uiteindelijk maak je het allemaal voor jezelf niet leuker als je maar op alles ja zegt. Fijn dat het je met dat besef ook wel iets beter afgaat nu 🙂

 4. Darina 24 januari 2018 op 7:06 am - Beantwoord

  Vroeger vond ik nee zeggen heel moeilijk maar ik begin het steeds meer te leren waar ik me heel fijn bij voel. Het geeft me veel meer rust.

 5. Loes 24 januari 2018 op 7:11 am - Beantwoord

  Nee zeggen is vaak mega moeilijk, zeker door het schuldgevoel inderdaad. Ik heb daar ook wel last van helaas. Maar dit zijn zeker goede tips!

 6. chucky1012 24 januari 2018 op 7:44 am - Beantwoord

  Ik heb het ook geleerd om vaker nee te zeggen….
  Denk aan jezelf….

 7. Sylvia - alovelyadventure 24 januari 2018 op 7:48 am - Beantwoord

  Ik ben het nog steeds aan het leren. Vind het echt enorm moeilijk om nee te zeggen ben dan ook wel een beetje een pleaser. Wil iedereen graag helpen en daar heb ik mijzelf al heel vaak mee in de vingers gesneden. Want als ik dan een keer hulp nodig heb, is er niemand die tijd of zin heeft. Tja het moet wel van twee kanten komen. Vandaar dat ik die goede tip van je vriendin ook ga proberen toe te passen.. “Kan ik er even over nadenken”.

  • Romy 24 januari 2018 op 8:21 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je jezelf ook regelmatig in de problemen hebt gebracht door overal ja op te zeggen. Pleasen kan soms best wel frustrerend zijn voor jezelf, zeker als je niet altijd de hulp van anderen terugkrijgt. Hopelijk hebt het je om jezelf wat bedenktijd te geven. Voor mij is het in ieder geval al een paar keer een uitkomst geweest. Ook op mijn werk doe ik dat weleens als ik bijvoorbeeld een wel heel groot verzoek binnenkrijg. Vaak kan ik daar dan veel redelijker naar kijken en meer voor mijn eigen planning opkomen als ik het een dag laat rusten 🙂

 8. Josephine 24 januari 2018 op 8:08 am - Beantwoord

  Ah, zo’n bekend probleem! Door de jaren heen heb ik noodgedwongen Nee leren zeggen. Niet echt leuk, maar ook wel handig dat ik het nu niet meer zo moeilijk vind. Vogens mij zijn het trouwens altijd dezelfde harde werkers die niet durven te weigeren, en dat zouden ze best vaker mogen doen! (Ik ken er een heel aantal…) En vanaf de andere kant: Met een helder Nee is beter mee te werken dan een ‘ik kijk wel of het lukt’. Daar dacht ik aan bij jouw laatste punt; duidelijkheid is ook wat waard.

 9. Evelyn 24 januari 2018 op 8:26 am - Beantwoord

  Ik heb vooral moeite met nee zeggen als ze mij om hulp vroegen op school. Na een tijdje weten mensen dat ze aan jou vanalles kunnen vragen en dat je het gaat doen ook. Nu ik niet meer naar school ga, hoor ik soms alleen iets van medestudenten (die nog op school zitten) die iets van mij nodig hebben. Nu heb ik al beter geleerd om nee te zeggen zodat ik meer tijd heb voor mezelf.

  • Romy 24 januari 2018 op 8:24 pm - Beantwoord

   Fijn om te horen dat je in de loop der jaren wel beter hebt leren ‘nee’ zeggen, ook al is het inderdaad niet altijd leuk om ergens met nee op te moeten antwoorden. Ik herken wel wat je zegt trouwens. Ik heb ook vaak het gevoel dat ik iemand ben die overal ‘ja’ op zegt en dat het dezelfde mensen zijn die eigenlijk nooit helpen. Juist daarom wil ik toch iets vaker proberen om dingen af te wijzen. Anders blijf ik bezig 😉
   Je laatste punt is ook wel een mooie eye-opener. Wanneer je eigenlijk geen zin of tijd hebt, kun je inderdaad misschien maar beter duidelijk zijn dan dat je eromheen draait. Dat is eerder vervelend voor de ander dan als je meteen duidelijk maakt dat het niet gaat lukken.

  • Romy 24 januari 2018 op 8:26 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je hier veel last van hebt gehad op school! Zeker als je een keer ja zegt, heb je ook inderdaad kans dat mensen het steeds vaker proberen. Wat rot dat mensen dan zelfs naar je toe komen nu je ze verder nooit meer spreekt. Dat is echt een perfecte situatie om ‘gewoon’ eens nee te zeggen. Fijn om te horen dat je daar ook wel wat beter in bent geworden!

 10. Iris 24 januari 2018 op 8:38 am - Beantwoord

  Dit artikel moet ik echt vaker gaan lezen. Het is zo lastig om nee te zeggen. Het idee dat je iemand teleurstelt… Maar je hebt gelijk. Het is juist goed om af en toe nee te zeggen.

 11. Susan 24 januari 2018 op 8:46 am - Beantwoord

  Vroeger vond ik dit altijd moeilijk maar tegenwoordig heb ik er geen problemen meer mee. Goede tips wel!

 12. Mevrouw Marloes 24 januari 2018 op 9:00 am - Beantwoord

  Ik heb gelukkig in de afgelopen jaren geleerd om veel vaker nee te zeggen. Vroeger was ik dan bang dat ik iemand teleur zou stellen of boos zou maken, maar het tegendeel is waar. En als andere mensen nee zeggen, waarom ik dan niet? 🙂

  • Romy 24 januari 2018 op 8:27 pm - Beantwoord

   Precies! Iedereen zegt weleens nee, dus ook jij hebt daar alle recht toe. Zelf heb ik ook ervaren dat mensen in de praktijk eigenlijk vaker wel begrip hebben voor je ‘nee’ dan je soms in eerste instantie verwacht.

 13. Smurfigeknutselfan 24 januari 2018 op 9:30 am - Beantwoord

  Nee zeggen is moeilijk. Ik zeg ook altijd te snel ja. Maar zeg tegenwoordig vaker nee en voel me hier veel beter bij. Het doet jezelf soms goed om nee te zeggen. Het is soms een opluchting.

 14. Milou 24 januari 2018 op 9:37 am - Beantwoord

  Nee zeggen vind ik heel moeilijk. Met als resultaat dat ik me in allerlei bochten moet wringen terwijl het eigenlijk echt niet uit komt. Denk dat het komt omdat ik bang ben om mensen te kwetsen, ofzo? Sinds ik moeder ben gaat het wel ietsje makkelijker. (alsof ik nu een beter excuus heb haha)

  • Romy 24 januari 2018 op 8:30 pm - Beantwoord

   Fijn om te horen dat het je nu in ieder geval iets beter afgaat om nee te zeggen. Grappig eigenlijk dat het moederschap daar ook wel invloed op kan hebben 🙂 Maar het blijft inderdaad moeilijk. Bij mij hebben de gevolgen van steeds ‘ja’ zeggen me wel geholpen om toch eens met nee te antwoorden. Juist doordat ik merkte hoe moeilijk ik het soms voor mezelf maakte, denk ik nu iets beter na wanneer iemand me iets vraagt.

 15. Bente 24 januari 2018 op 9:44 am - Beantwoord

  Ik denk dat iedereen wel eens moeite heeft met nee zeggen, maar ik moet ook zeggen dat ik er steeds minder moeite mee heb. er zijn nou eenmaal maar zo veel uren in een dag, en als iets niet kan, dan kan het gewoon niet.

 16. Justine 24 januari 2018 op 9:53 am - Beantwoord

  Nee zeggen is moeilijk! Maar het kan zoveel rust opleveren en tijd voor jezelf, dat het zeker de moeite waard is om wat vaker nee te zeggen. En zo gauw je dat doet, kom je er waarschijnlijk ook achter dat het helemaal niet zo erg is om eens nee te zeggen 😉
  Ik hoop dat je eigen tips helpen <3

  • Romy 24 januari 2018 op 8:31 pm - Beantwoord

   Precies! Eigenlijk is het veel beter om te kijken naar hoeveel tijd je nog hebt in plaats van naar of je iemand anders uit de brand kunt helpen. Het is zonde als je jezelf volledig wegcijfert, alleen maar uit angst om nee te zeggen.

  • Romy 24 januari 2018 op 8:33 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Dat gaat vast goed komen 🙂 Ik merk dat het me sowieso al helpt om niet altijd meteen te reageren op bepaalde vragen. Dan heb ik net iets meer tijd om er goed over na te denken en de consequenties af te wegen. Net wat je zegt, naarmate je gewoon eens nee zegt, merk je pas dat het eigenlijk zo erg nog niet is 🙂

 17. Edith-Sofia 24 januari 2018 op 10:12 am - Beantwoord

  Nee zeggen blijft moeilijk! As ik het dan toch heb gedaan voel ik me zoveel beter en opgelucht! Van te voren bedenk ik allerlei scenario’s hoe mensen gaan reageren als ik nee zeg en dat ze misschien wel boos worden. Daarna blijkt het wel dat ik me weer eens veel te druk om niks heb gemaakt.

  • Romy 24 januari 2018 op 8:34 pm - Beantwoord

   Herkenbaar! In de praktijk is nee zeggen vaak eigenlijk zo erg nog niet, maar in je hoofd kun je er best wel een ding van maken van tevoren. Wat mij helpt, is om te bedenken dat andere mensen ook regelmatig nee zeggen. En als iedereen dat doet, waarom jij dan niet?! 🙂

 18. evelien 24 januari 2018 op 10:27 am - Beantwoord

  Ik vind het zo lastig om nee te zeggen, ik merk dat ik de laatste tijd steeds meer nee zeg en daarbij ook op een fijne manier je grens aan geeft. Ik merk dat ik het de laatste steeds beter doe en dat het ook helemaal niet erg is om nee te zeggen!
  Liefs,
  Evelien

  • Romy 24 januari 2018 op 8:35 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat het de laatste tijd beter lukt om nee te zeggen en dat je je daar ook goed bij voelt. Het kan inderdaad heel fijn zijn als je duidelijk je eigen grenzen aangeeft. En het is in de praktijk gelukkig vaak zo erg nog niet om eens nee te zeggen dan je soms van tevoren denkt.

 19. Irene 24 januari 2018 op 11:01 am - Beantwoord

  Ik vind het soms wel moeilijk ja. Eigenlijk vooral om eerlijk te zijn over waarom ik nee zeg. Ik heb altijd het gevoel dat ik mij moet verantwoorden. Ik zeg vaak nee gewoon omdat ik geen zin heb maar ik geef altijd een andere reden. Terwijl je eigenlijk geen reden moet geven vind ik. Je gaat je toch ook niet verantwoorden als je ja zegt? Maar ja, in mijn hoofd is het altijd heel helder en duidelijk en heb ik er een sterke mening over maar om het dan ook echt in de praktijk toe te passen is wel wat moeilijker.

  • Romy 24 januari 2018 op 8:37 pm - Beantwoord

   In je hoofd weten dat ‘nee’ het juiste antwoord is, is inderdaad wel wat makkelijker dan daar ook in de praktijk naar handelen. Ik snap dat je soms de neiging hebt om redenen te bedenken, maar eigenlijk is geen zin hebben ook een prima reden inderdaad. Je kunt het wel iets anders omschrijven, zoals dat iets je niet zo ligt of dat je je erop had ingesteld om in die tijd iets anders te doen. Dat zijn ook prima redenen om het niet te doen. En buiten dat, eigenlijk is nee inderdaad net zo goed een antwoord als ja en ben je niemand verantwoording verschuldigd.

 20. Anna 24 januari 2018 op 11:04 am - Beantwoord

  Wat een goed artikel! Ik vind nee zeggen soms ook best lastig. Ik ben dan vaker geneigd om een smoesje te verzinnen dan om te zeggen dat ik bijvoorbeeld liever een avond alleen ben, omdat ik druk ben geweest. Het voelt zo stom om af te zeggen vind ik. Dan ben ik blij als de ander afzegt als ik er ook al geen zin in had, haha!

 21. Mariska 24 januari 2018 op 11:16 am - Beantwoord

  Nee zeggen is niet heel makkelijk, maar wel een soort van must als je aan jezelf wilt denken.

 22. Esmee 24 januari 2018 op 11:48 am - Beantwoord

  Jaaa! Goeie blog. Ik vind dat ‘geen zin’ gewoon een reden zou moeten zijn. Soms ben ik gewoon net even te druk geweest en wil ik graag even ontspannen. Heeft dan niks met de persoon die wil afspreken te maken.

  • Romy 24 januari 2018 op 8:38 pm - Beantwoord

   Haha, herkenbaar voor mij dat je soms stiekem hoopt dat iemand anders afzegt. Ik vind het inderdaad ook niet makkelijk om iets af te zeggen, terwijl je daar soms wel heel erg behoefte aan kunt hebben. Maar eigenlijk is een avond alleen willen zijn ook een prima reden om niet te gaan. Iedereen heeft die tijd voor zichzelf af en toe nodig, toch? 🙂

  • Romy 24 januari 2018 op 8:39 pm - Beantwoord

   Precies! Het is helemaal niet erg als je een keer geen zin hebt en dat is ook hartstikke begrijpelijk als je bijvoorbeeld net een drukke week achter de rug hebt. In zo’n geval kun je prima eens nee zeggen, al is het alleen al om te doen waar jij op dat moment duidelijk behoefte aan hebt: rust en tijd voor jezelf 🙂

 23. Els 24 januari 2018 op 12:01 pm - Beantwoord

  Nee, zeggen is inderdaad soms wel moeilijk. Ik voel me dan soms zo schuldig, maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig.

 24. Hermien - KouweKleren 24 januari 2018 op 2:14 pm - Beantwoord

  Fijne tips, ik denk dat veel mensen hier een probleem mee hebben. En dan zeggen ze nog dat Nederlanders zo direct zijn. De eerste tip pas ik ook vaak toe. Ik geef aan eerst in mijn agenda te moeten kijken en doe dat op een rustig moment. Anders denk ik ‘oh, lege pagina, ik kan’, terwijl ik me pas later herinner dat ik dan de was zou doen/de cactus water ging geven/gewoon even thuis wilde zijn.

 25. marleen 24 januari 2018 op 3:04 pm - Beantwoord

  Ik vind nee zeggen ook niet meer zo moeilijk als vroeger (gelukkig) maar het is nog steeds wel lastig soms. En dat terwijl ik me dan bedenk: Wat als iemand nee tegen mij zegt? Is dat dan zo erg? Het antwoord is vaak ook nee 😉

  • Romy 24 januari 2018 op 8:43 pm - Beantwoord

   Precies! Als anderen ook nee kunnen zeggen zonder dat dat erg is, dan heb jij daar ook alle recht toe. Dat is ook een van de dingen die ik in mijn achterhoofd probeer te houden. Iedereen mag nee zeggen, ik ook 🙂

 26. Sija 24 januari 2018 op 5:06 pm - Beantwoord

  Handige tips Romy! De eerste tip gebruik ik zelf ook vaak. Soms moet je er gewoon even over nadenken en ook dat is niet erg. Het is in je hoofd vaak moeilijker dan dat het in werkelijkheid is, want een ander gaat je echt niet minder aardig vinden of een hele tirade houden omdat je een keer nee zegt haha.

 27. Evelyne 24 januari 2018 op 6:40 pm - Beantwoord

  Nee zeggen vind ik verschrikkelijk moeilijk. En als ik dan wel eens een grote dikke nee roep dan bekijkt men mij meestal met een blik van ‘hé, wat krijgt die nu?’ En dan voel je je schuldig en boem patat ’t is voorbij met de nee.

  • Romy 24 januari 2018 op 8:45 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je veel moeite hebt met nee zeggen en dat je je daarna weleens verplicht voelt om er toch een ‘ja’ van te maken. Misschien helpt het je om tijd voor jezelf te kopen en er bijvoorbeeld later via de app of e-mail op terug te komen. Dan heb je minder kans dat iemand je direct probeert over te halen om het toch te doen en kun je er misschien beter over nadenken hoe je in zo’n geval voet bij stuk houdt.

 28. Margo 24 januari 2018 op 8:40 pm - Beantwoord

  Toen ik jonger was (spreekt oma) vond ik nee zeggen ook heel lastig. Tegenwoordig heb ik hier minder moeite mee, hoewel het vooral op werkgebied nog niet altijd makkelijk is. Prive kan ik dit prima: wil ik niet mee naar een feestje, dan blijf ik thuis. Heel vaak vragen mensen dingen aan je omdat ze gewend zijn dat je toch wel ja zegt. Heb in het verleden wel situatie gehad waar ik buikpijn van kreeg en daarom heb ik wel geleerd nee te zeggen. Ook dat tijd kopen is een goeie tip van je! Dit is zeker op het werk een goeie. Even laten bezinken, een nachtje over slapen.

  • Romy 25 januari 2018 op 7:19 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je in ieder geval privé makkelijker nee kunt zeggen. Je hebt er ook eigenlijk niets aan om bijvoorbeeld naar een verjaardag te gaan waar je als een berg tegenop ziet. En naarmate je vaker nee zegt, wordt het voor jezelf ook makkelijker én gaan andere mensen eerder beseffen dat het niet altijd ‘ja’ is. Hopelijk lukt het op je werk na een tijdje ook beter. Mij helpt het tijd kopen voor mezelf in ieder geval goed. Ook als collega’s met een bijna onhaalbaar verzoek komen waarvan ik denk “Wat moet ik daar nu mee?”, wacht ik gewoon een dag. Dan weet ik vaak een stuk beter hoe ik erop moet reageren en of er bijvoorbeeld een minder strakke deadline nodig is.

 29. Sam - singlereadytomingleblog 24 januari 2018 op 10:05 pm - Beantwoord

  Ik ben daar ook echt niet goed in. Vaak zijn het ook gewoon van die kleine dingen waarvan ik het dan echt ‘gemeen’ vind om ‘nee’ tegen te zeggen, maar ik ben dan wel weer een kwartier van mijn tijd kwijt, haha. Misschien toch maar eens beginnen op te letten 🙂

  • Romy 25 januari 2018 op 7:22 pm - Beantwoord

   Ook in dat soort kleine dingen kan soms nog best wel veel tijd gaan zitten, zeker als het na een tijdje bijvoorbeeld vijf kleine dingen zijn 😉 Zeker goed om eens te oefenen met nee zeggen op zo’n klein verzoekje. Al is het alleen al omdat het je veel rust en iets meer me-time kan geven.

 30. Talitha 25 januari 2018 op 6:00 pm - Beantwoord

  Grappig, veel mensen hebben hier blijkbaar last van. Maar ik meestal niet, eigenlijk. Als ik geen tijd heb, dan heb je pech. Ik heb er geen moeite mee om mijn grenzen aan te geven. Als het iets is wat ik wel bereid ben om te doen, stel ik wel altijd een andere oplossing voor. Maar ik moet toegeven dat als ik nee zeg omdat ik geen zin heb, ik er ook meestal wel een andere reden voor bedenk. De enige mensen waar ik eigenlijk niet makkelijk nee tegen kan zeggen, ook al wil ik echt echt echt niet, zijn for some reason deur-aan-deurverkopers en collectanten enzo. Die kan ik dan toch niet makkelijk afwimpelen. Slaat eigenlijk nergens op, nu ik er zo over nadenk ?

  • Romy 25 januari 2018 op 8:31 pm - Beantwoord

   Haha, die deurverkopers en collectanten (en zelfs callcentermedewerkers) kan ik ook maar moeilijk afwimpelen. Dat vind ik dan zo onbeleefd ofzo, terwijl ik ze eigenlijk gewoon snel zou moeten zeggen dat ik geen interesse heb 😉
   Fijn om te horen dat je verder niet zo veel moeite hebt met nee zeggen. Ik denk dat het je heel erg kan helpen als je je grenzen aangeeft. Tegelijkertijd hebben andere mensen er ook baat bij: zij zien je toch liever ook niet uitgeput half werk leveren 😉

 31. Saskia 28 januari 2018 op 7:17 pm - Beantwoord

  Goed artikel! Ik was hier vroeger heel onzeker in, maar ben er nu een soort van aan gewend. Ik zeg vaker nee, kies voor mezelf en heb er eigenlijk geen moeite meer mee dit te doen. Juist omdat ik weet dat het voor mezelf beter is om soms w