tips voor luisterboeken 4

6 luisterboeken die ik in komkommertijd beluisterde (+ mijn oordeel erover)

  • 8 augustus 2023
  • 3 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Ja, ook ik merk het: er is bar weinig te zien op tv. Ik ken de lyrische verhalen van veel mensen over B&B Vol Liefde, maar ik kom er niet doorheen en ben al bij aflevering 1 afgehaakt. Gelukkig heb ik mijn andere liefde: Storytel. Daarmee kom ik zelfs de komkommertijd wel door. Ik heb het luisterend lezen helemaal ontdekt. Eerder bleef mijn gelezen-boeken-teller vaak steken bij hooguit 5 boeken in een jaar, maar opeens verbreek ik dat persoonlijk record moeiteloos in een paar weken tijd. Dit waren de 6 boeken die ik de afgelopen tijd beluisterde: van een boek vol anekdotes om van te smullen tot zelfhulpboeken om een traantje bij weg te pinken. Er zitten een paar mega-aanraders bij én een boek waarbij ik al trots was dat ik tot pagina 50 wist te komen…

Onderweg – Bente van der Wouw

Misschien ken je Bente van der Wouw wel van Instagram. Ze plaatst daar geweldig herkenbare filmpjes en posts over haar leven als introvert in een extraverte wereld. Dat zijn vaak korte inzichten of mini-anekdotes, maar in het boek Onderweg deelt ze haar volledige verhaal. Toen haar ogenschijnlijk perfecte leven in tientallen stukjes was gebrokkeld na een relatiebreuk en een gigantische burn-out en een angst- en paniekstoornis, besloot Bente vrij spontaan om de Santiago del Compostela te wandelen. Bente loopt die pittige pelgrimstocht niet om de zoveelste topprestatie te leveren, wel om zichzelf opnieuw te vinden.

In dit boek beschrijft Bente op een mooie (nee, schitterende!) manier haar ervaringen tijdens die wandeltocht. Tegelijkertijd blikt ze al wandelend door het Spaanse landschap terug op de intense periode die hieraan voorafging, waarin angst en overspannenheid haar leven beheersten. Ze vertelt erover met prachtige metaforen en oneliners die ik niet anders kon dan direct in een boekje noteren. Dit is echt zo’n luisterboek waarvan je het liefst het papieren exemplaar ook wilt, gewoon om de mooiste zinnen te kunnen markeren.

Elk hoofdstuk staat gelijk aan één dag van de Santiago de Compostella. Het boek laat (zonder irritante “Weet je wat jij zou moeten doen…”-adviezen zien hoe je, ook als alles overhoop lijkt te liggen, jezelf weer bij elkaar kunt rapen. Hoe de weg kwijt zijn niet het einde van de wereld hoeft te betekenen. En hoe je jezelf stukje voor stukje kunt terugvinden en er sterker uit kunt komen.

Het is een prachtig boek voor wie zich soms alleen voelt met bepaalde mentale struggles, angsten of gevoeligheden. Het biedt je steun als je zelf even de weg kwijt bent en laat je zien dat zelfs de grootste beproevingen in het leven te overwinnen zijn als je je angsten aankijkt, jezelf bij elkaar raapt en niet bang bent om dingen anders te doen. Ik herkende veel van Bentes struggles als gevoelig kind in een niet altijd even gevoelige wereld. Haar momenten van afbrokkelen en instorten deden me denken aan mijn eetstoornis en hoe ik vanaf een bepaald punt niet anders kon dan gaan vechten. Het boek heeft me mede daardoor enorm geraakt. In positieve zin. En dan vooral de tekst die ook op het omslag prijkt:

‘Er is iets magisch aan breken in duizend stukjes. Want nu al die scherven aan je voeten liggen, met scherpe randen en vreemde hoekjes, zijn je armen vrij om te bewegen. Hoef je geen angst meer te voelen om uit elkaar te vallen. Want dat is al gebeurd. En dus laat je los.’

Bente van de Wouw

Cijfer: 9

tips voor luisterboeken 3

Dagboek van een verloskundige – Marlies Koers

Dit is geen boek vol met inzichten die je je leven lang bijblijven, wel een heerlijk wegleesboek voor tussendoor. Vooral als je baby’s en bevallingen reuze-boeiend vindt. Daarbij moet ik meteen iets bekennen: al toen ik een tiener was, had ik een vrij bizarre fascinatie voor bevallingsverhalen. Ik weet het: een tikkeltje vreemde interesse als je zelf krap 11 jaar uit de baarmoeder bent. Maar nog altijd vind ik verloskunde, bevallingen en baby’s bijzonder boeiende onderwerpen. Laat je je daar nu met het boek Dagboek van een verloskundige volledig in kunnen onderdompelen.

Verloskundige Marlies Koers neemt je in dit boek mee in haar dagelijkse werk als verloskundige en dan met name in de meest smeuïge, grappige, ontroerende en soms ook emotionele momenten uit haar werk. Ik vloog werkelijk waar door dit boek. De laatste keer dat ik een boek in drie dagen uit had, kan ik me niet herinneren. Maar met dit boek slaagde ik daar moeiteloos in.

Het boek is lekker vlot geschreven en door Marlies’ beeldende beschrijvingen is het net alsof je naast haar aan het bed van de kraamvrouw staat. En nee hoor, niet beeldend in dát opzicht. De Too Much Information details blijven je bespaard. In elk hoofdstuk staat een bepaald bevallingsverhaal, een telefoontje of een kraambezoek centraal. Soms was ik ronduit ontroerd door de prachtige ervaringen, soms vond ik het reuze-interessant om meer over het menselijk lichaam te weten te komen, soms lag ik in een deuk om de meest hilarische ervaringen uit haar praktijk en soms rolde er even een oprechte traan over mijn wang.

Het meest grappig vond ik het verhaal over een stel dat “het verkeerde gat” bleek te gebruiken en daarom maar niet zwanger raakte. En iets over een stel dat met intens tongzoenen de bevalling wilde opwekken terwijl de verloskundige ernaast stond. Hoewel dat nu klinkt als een slechte doktersroman, is dit boek dat absoluut niet. Het geeft je vooral een eerlijk inkijkje in het werk van een verloskundige waarin geen dag hetzelfde is én waarin je nog eens bijzondere (bijzonder mooie, bijzonder grappige en bijzonder rare) dingen meemaakt in het werk.

Cijfer: 9

Wat als je lichaam nee zegt – Gabor Maté

Oké, oké, ik moet direct bekennen dat ik dit boek niet tot de laatste pagina heb uitgelezen. Dat vind ik ook meteen een van de fijne dingen aan Storytel. Als je echt niet door een boek heen kunt komen, dan heb je er niet meteen € 25 aan verspild, maar klik je gewoon weer een ander boek aan. Goed, dat verraadt dus al iets over wat ik van dit boek vond.

Op zich vind ik de insteek van het boek heel sterk. Dat was ook waarom ik het boek opende. ‘Wat als je lichaam nee zegt’ gaat over hoe bepaalde lichamelijke klachten vaak het gevolg zijn van opgekropte trauma’s, stress of jarenlang je emoties binnen houden en het woord ‘nee’ niet over je lippen laten glippen. Als je maar lang genoeg geen ‘nee’ zegt en dingen laat gebeuren die niet oké zijn, dan komt er een moment dat je lichaam ‘nee’ voor je zegt. Dat is waar het boek op neerkomt.

Dat herken ik zelf zeker. En ik geloof ook absoluut dat mijn tegensputterende darmen (hoi, PDS!) daar lange tijd deels aan te wijten waren. Daarom was ik ook benieuwd naar het boek. Ik merkte alleen dat ik na een tijdje onmogelijk nog een hoofdstuk verder kon komen. Het is nogal een dikke pil en ik vond het boek niet heel beeldend beschreven, nogal taai door de vele wetenschappelijke onderbouwingen en ook ingewikkeld qua zins- en woordgebruik. Ook barst het boek van de voorbeelden die min of meer op hetzelfde neerkomen. De auteur wil daarmee laten zien dat je lichaam ‘nee’ voor je zegt als jij het niet doet. Oké, punt. Snap ik. Ik merkte alleen dat ik na tien voorbeelden ernstig de neiging kreeg om naar de auteur te roepen “Jaha, ik weet het nu wel!”.

Daarnaast kon ik me niet in al zijn meningen goed kon vinden. De auteur schrijft ook heel ernstige aandoeningen (zoals kanker of MS) toe aan stress, trauma of geen ‘nee’ zeggen. Daarvan gingen om eerlijk te zijn mijn nekharen rechtovereind staan (omdat ik geloof dat dit soort heftige ziektes het gevolg zijn van domme pech of een foutje van moeder natuur, en misschien ook wel omdat ik helaas zelf mensen ben verloren aan deze vreselijke ziektes). Dus nee, daarmee sloeg hij de plank wat mij betreft aardig mis.

Al met al heb ik drie uur geluisterd en vond ik toen dat ik het punt wel snapte en dat ik mezelf deze lastige woordenbrij en veel van hetzelfde voorbeelden niet meer hoefde aan te doen. Alsnog goed dat het boek er is, maar het had van mij iets korter en soms een stuk genuanceerder gemogen!

Cijfer: 4,5

tips voor luisterboeken

De introverte moeder – Shirley Visser

Ik vond het toch een beetje gek om een boek met deze titel te kopen terwijl ik geen moeder ben én geen rammelende eierstokken heb. Dan is een luisterboek ideaal! Zo kon ik proberen of het iets voor mij is. En of het een boek voor mij is! Dat ontdekte ik al na een paar pagina’s. Als introvert heb ik me vaak afgevraagd of het niet heel pittig is om als moeder veel minder alleentijd te hebben, verplicht sociaal te moeten doen op het schoolplein, soms kinderen te spelen te krijgen terwijl je eigenlijk liever met je koptelefoon op voor je uit zou staren… Puur uit nieuwsgierigheid luisterde ik dit boek. En vooruit, ook omdat ik benieuwd was of ik er als niet-moeder-maar-wel-introvert nog iets van zou opsteken.

Nou en of dat ik er veel van opstak! Shirley vertelt op een eerlijke manier hoe het voor haar was en is om als introvert moeder te worden en dus veel aan te staan. In dit boek deelt ze wat haar toen hielp en nu nog steeds helpt om een balans te vinden tussen me-time en we-time (of dat nu is met je kind, met je partner, met vrienden of met wie dan ook). Sommige stukjes gaan specifiek over het moederschap, maar ik vond dat veel voorbeelden en anekdotes óók herkenbaar of waardevol zijn als je geen jonge kinderen hebt rondlopen.

Het boek is gericht op praktische en positieve tips waarmee je het moederschap en überhaupt het leven makkelijker maakt voor jezelf als introvert. Dit fijne boek mag dan De introverte moeder heten. Ook ik heb er veel handige tips door opgedaan. Shirley heeft allerlei inzichten en handigheidjes gebundeld die zij zelf toepast om minder snel overprikkeld te raken. Daarbij heeft ze een in mijn ogen heel goede insteek: soms moet je over je grenzen gaan uit liefde voor een ander (maar probeer dan wel achteraf op te laden), soms moet je voor jezelf kiezen (omdat je batterij vooraf al leeg was).

Vooral fijn vond ik de vele concrete voorbeelden die ze noemde van situaties waarin ik zelf waarschijnlijk over mijn grenzen zou gaan, maar zij (door eerder vallen en opstaan) leerde om het meer naar haar hand te draaien. Zo vertelde ze dat ze naar verjaardagen soms maar een uurtje gaat in plaats van een hele avond. Of dat ze als haar partner spontaan een vriend ontvangt na een tijdje iets voor haarzelf gaat doen als ze voor die tijd al moe was.

Ik heb veel geleerd dankzij het boek. Ten eerste liet het me opnieuw inzien dat introvert zijn 100% oké en ook mooi is, als je maar jouw manier vindt om niet te snel overprikkeld te raken door deze karaktertrek. Ten tweede inspireerde het boek me om opnieuw kritischer naar mijn weekplanningen te kijken en vaker mijn plan te trekken.

Ik vond het boek een dikke aanrader. Ja, ook als je geen moeder bent! Ik denk dat het boek juist heel fijn is om te lezen als je wel ooit kinderen wilt, maar je soms afvraagt of je daar als introvert wel geschikt voor bent. Shirley laat namelijk heel mooi zien dat je als introvert júist een heel goede moeder kunt zijn met alle voordelen die introversie met zich meebrengt.

Cijfer: 8

Maak ze gek! – Aartjan van Erkel

Bij het lezen van die titel denk je misschien: “Wat heeft zíj nu weer gelezen?”. Maar de aandachttrekkende titel past wel goed bij waar het boek over gaat: opvallende marketingstrategieën. Het boek is geschreven door Aartjan van Erkel, die een bekende marketeer (in het bijzonder op het gebied van e-mailmarketing) is. Ik las het boek dan ook om hopelijk voor mijn werk als freelance tekstschrijver nog wat van op te steken.

Het boek barst van de concrete tips en voorbeelden waarmee je het anders dan anderen kunt aanpakkenin je marketing. Je leert bijvoorbeeld hoe je slimme psychologische trucs toepast om beter te verkopen, hoe je succesvolle nieuwsbrieven schrijft die niet direct in de digitale prullenbak belanden en hoe je LinkedIn-posts tikt waarop mensen gretig reageren.

Ik zal eerlijk zijn: op sommige punten vond ik Aartjans (ik mag Aartjan zeggen 😉 ) adviezen iets te sales-y voor mij persoonlijk. Misschien werken bepaalde dingen bij mij ook anders, omdat ik als zzp’ende tekstschrijver niet 100 uur in een week aan klanten kan verkopen en dus niet als doel heb om maar zoveel mogelijk “Wil je voor mij schrijven?”-verzoeken in mijn mailbox te krijgen. Dan moet ik “nee” zeggen en daar ben ik toevallig geen ster in.

Maar los van die paar tips waarbij ik tegen mezelf fluisterde “Not my cup of tea!”, zaten er ook zeker veel marketingtips tussen die wél bruikbaar waren. Ik vond het fijn dat Aartjan veel dingen superconcreet maakt door er voorbeelden bij te halen van echte ondernemers. Vooral aan zijn tips voor e-mailmarketing en social-media-posts had ik wel wat. Niet eens per se om voor mezelf toe te passen, maar wel om soms met klanten te kunnen meedenken of om teksten voor sommige klanten iets commerciëler in te steken.

Ik zou het boek niet per se aanraden aan elke tekstschrijver, marketeer of ondernemer. Maar als je concreet zelf iets met je teksten wilt doen of je websiteverkeer of e-mailstatistieken wilt verbeteren, kan het boek zeker een fijn eerste opstapje zijn.

Cijfer: 6

tips voor luisterboeken 2

Dan ga ik nu maar eens lekker van mezelf zitten houden – Lianne Sanders

Bij de titel alleen al ging ik helemaal aan. Ik vind zelfliefde een belangrijk thema, maar heb het tegelijkertijd niet zo op met de boeken die iets te filosofisch ingaan op hoezeer je jezelf de allermooiste persoon op aarde moet vinden. Zelf zie ik het allemaal wat genuanceerder en praktischer. Ook Lianne staat er lekker nuchter in. Heel eerlijk vooral. Precies dat is wat dit boek zo allemachtig prachtig maakte om naar te luisteren.

Het is een vrij dun boek (de totale luistertijd was 3 uur en 13 minuten), maar maakte meer indruk op me dan menig dikke pil. Lianne vertelt hoe ze nadat haar ex-vriend vreemdging uiteindelijk niet blijft hangen in de boosheid, maar na jaren van dingen opkropt de moed bij elkaar raapt om in haar eigen verleden en patronen (zoals verlatingsangst) te duiken.

Lianne had heus weleens therapie geprobeerd, maar het hielp nooit echt. Totdat een therapeut haar erop wijst dat ze moet stoppen met continu afleiding zoeken en onverwerkte gebeurtenissen uit haar verleden voor het eerst echt moet aankijken. Niet meer vluchten, maar voelen, dingen er laten zijn en kijken hoe dat is.

‘Dan ga ik nu maar eens lekker van mezelf zitten houden’ is een prachtig verhaal dat je laat zien dat je zelfs als altijd-druk-bezig-persoon met neigingen tot binnenvetten de moed kunt verzamelen om dingen aan te kijken, niet te vluchten in jongens, werk of andere dingen, maar oké te zijn met wat er is.

Het was een pijnlijk herkenbaar verhaal (als in: ik heb nooit te maken gehad met vreemdgaan of intens liefdesverdriet, wel met vluchten, binnenvetten en dingen van vroeger wegmoffelen onder een tapijt van eindeloze afleiding). Soms moest ik een brok in mijn keel wegslikken, maar gelukkig wisselden de pijnlijk herkenbare stukken zich af met vermakelijke metaforen en grappige anekdotes. Het is al met al een prachtig boek over zelfacceptatie dat totaal anders is dan de doorsnee zelfliefde-boeken met algemene en filosofische quotes. Lianne maakt het veel persoonlijker en herkenbaarder.

Ik kan me zo voorstellen dat iedereen die lastige dingen heeft gemaakt (wat dat dan ook mag zijn) er mooie lessen uit kan trekken die je helpen op jouw reis. Een reis naar meer gevoelens toelaten, meer jezelf zijn, meer open zijn tegenover anderen, minder bang zijn in contacten en bovenal maar eens lekker van jezelf gaan zitten houden 🙂 Deze mooie quote (die inmiddels mijn mantra is voor als ik me een keer eenzaam of rot voel) uit het boek kon ik je niet onthouden:

Ik ben hier alleen en alles is goed.

Cijfer: 9

Wat was het laatste boek dat jij las of luisterde?

De links naar bol.com zijn affiliate links.

luisterboeken tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Naomi 8 augustus 2023 op 7:17 am - Beantwoord

    Goed idee om de komkommertijd ‘op te vullen’ met luisterboeken. Ik moet bekennen dat het bij mij denk ik al vier jaar geleden is dat ik mijn laatste boek luisterde. Op de één of andere manier lees ik toch liever.

  2. Daenelia 8 augustus 2023 op 9:26 am - Beantwoord

    Ik ben juist net weer in lezen gedoken. Luisterboeken houden mijn aandacht niet echt vast. Ik luister liever naar muziek als ik me wil ontspannen. (Ik kijk zelfs YouTube filmpjes liever met ondertitels en het geluid uit …)
    Gabor leek me al een vreemde vogel, en jouw voorbeelden bevestigen dat ik niet geinteresseerd ben in zijn verhaal. Ik wéét namelijk dat sommige aandoeningen zoals kanker echt niet veroorzaakt worden door geen ‘nee’ zeggen. Dat is echt de grootste en afschuwelijkste kul die je mensen kunt verkopen: dat er blijkbaar iets mentaal aan je schort en dat je daarom doodgaat aan een vreselijke ziekte. Bah.
    Ik lees ook liever leuke boeken, zoals bijvoorbeeld de Griekse Mythen opnieuw verteld door Stephen Fry. … Als hij zelf de boeken zou lezen op de luistervoekversie, dan zou ik misschien nog wel eens een luisterboek aanschaffen. Heerlijke stem, die ik ook al hoor als ik zijn boeken lees.

  3. Giovanna Jansen 18 augustus 2023 op 8:12 pm - Beantwoord

    Leuke luistertips! Ik ga er zeker een paar opzoeken.

Recente blogs

Aankomen in gewicht terwijl “iedereen afvalt” | Hoe was dat? + 9 tips

13 mei 2022|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

“Joh, weet je wel hoeveel suiker er in zo’n taartje zit?”, vroeg iemand me toen ik vrolijk met mijn vork in een stuk appelgebak prikte. En “Nu nog even zondigen, morgen gaan we weer richting de sportschool om de kilo’s eraf te trainen”, klinkt het vaak genoeg bij het kerstdiner. Tegenwoordig doen die opmerkingen van anderen me weinig. Maar toen ik in mijn herstel van mijn eetstoornis zit, viel het me pas op: mensen zijn massaal bezig met gewicht, labels op voedingsstoffen plakken, afvallen en bikinistress. Best lastig als jij juist moet aankomen in gewicht. Dit is hoe ik daar destijds mijn weg in heb gevonden en toch 14 kilo kon aankomen.

Inkiekje #13 | Spaarsucces, puffen in de hitte & post uit Duitsland

10 augustus 2020|Persoonlijk|

De afgelopen week bracht ik grotendeels aan mijn eettafel voor de ventilator door. Tropenrooster en hittemodus aan! Toch heb ik tussen het puffen en oerhollandse klagen over de warmte door, nog genoeg foto's van mijn dagelijks leven gemaakt. Het is tijd voor een nieuwe editie van Inkiekje. Met dit keer onder meer een nieuwe succesvolle mijlpaal in mijn volwassen leven, een leuke verrassing uit Duitsland en een bijzondere vakantiefoto in eigen dorp. Kiek maar mee!

Een kijkje in mijn dagboek van 13 jaar geleden

19 januari 2019|Persoonlijk|

Met opruimen voor een verhuizing kom je nog eens wat tegen. Meestal vooral spullen die ik een enkeltje kringloopwinkel gun. Maar dit keer vond ik iets wel heel bijzonders: mijn stapel dagboeken van 12-15 jaar geleden. Natuurlijk kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen, ondanks dat ik zelf ooit met koeienletters "AFBLIJVEN" op de zijkant had geschreven. Voordat ik het wist las ik pagina na pagina over mijn eigen tiener- en brugpieperleven terug. Soms hard lachend, soms zwaar ontroerd en soms zelfs met een brok in mijn keel. Ik geef je graag een inkijkje in een paar van mijn oude dagboekfragmenten.