Heb jij weleens last van de zogenaamde Monday blues? Sinds ik mijn baan heb, vind ik de maandagochtend gelukkig zo erg nog niet. Vaak zie ik op zondag zelfs uit naar een nieuwe week met fijne vooruitzichten en leuke afspraken. Zou jij ook weleens enthousiast en blij uit je bed willen springen op maandagochtend? Of in ieder geval zonder tegenzin die eerste dag van de week doorkomen? Wat zou jou blij maken als jouw wekker gaat op de eerste dag van de week? Dit zijn mijn 7 tips om jouw maandag geweldig (of gewoon iets leuker) te maken.

tips maandag leuker maken

Wat heb jij nodig? Sta eens stil bij wat jij nodig hebt om van maandag een heerlijke dag te maken. Is dat een nieuwe uitdaging? Een kortere to-do-list? Een opgeruimde kamer? Meer leuke afspraken? Of misschien iets heel simpels als meer nachtrust of een goed boek? Neem 5 minuten de tijd om je concrete ideeën op papier te schrijven. Jij kunt jouw maandag zelf vormgeven en er zelf iets mooiers van maken.

❀ Begin met orde in de chaos. Ik schreef al eerder over 7 redenen waarom maandag wél leuk is. Een daarvan is dat maandag een schone lei betekent. Om de maandag leuker te maken, kun je dan ook eerst 10 minuten de tijd nemen om orde te creëren. Dat doe ik op maandag graag door mijn notitieboekje weer tevoorschijn te toveren en mijn mailbox door te ploegen. Maak bijvoorbeeld een lijst met al jouw plannen voor de week. Schrijf je fijne vooruitzichten op, ruim je bureau op en breng alvast je belangrijke doelen in kaart voor een goed begin van de week.

❀ Zorg voor verheugmomenten. Juist de maandag kan wel een verheugmoment (of twee of drie) gebruiken. Dat kan natuurlijk iets spectaculairs zijn, maar je kunt het ook iets eenvoudiger aanpakken. Probeer eens een paar van deze simpele verheugmomenten uit. Zet je mes in een verse pot Nutella, trek je nieuwste jurkje uit de kast, probeer je favoriete lipstick uit of neem de tijd voor een knuffelsessie met je kat. Doe iets wat jou direct een fijn gevoel geeft, ook op maandag.

❀ Geniet na op maandag. Je kunt maandag zien als het einde van een geweldig weekend óf als een verlengstuk daarvan. Dat laatste maakt de maandag natuurlijk meteen iets meer geweldig. Begin de maandag door een lijstje op te stellen met 5 dingen die je leuk vond aan het weekend. Wat maakte jouw weekend onvergetelijk en nagenietwaardig? Neem een moment om daarbij stil te staan. Dat kan trouwens ook door aan het begin van de dag met je collega’s het weekend uitgebreid door te spreken. Zo begin je je maandag goed!

❀ Doe iets anders dan anders. Wat maakt het weekend eigenlijk anders dan het begin van vijf dagen vol verplichtingen? In mijn ogen is dat vooral het gebrek aan sleur in het weekend en de spontaniteit. Gelukkig kun je die spontaniteit ook best om je wekelijkse verplichtingen heen plannen. Ook doordeweeks kun je zorgen voor afwisseling en onverwachte wendingen. Alleen al zoiets als een andere route nemen kan daaraan bijdragen. Benieuwd hoe je die sleur vermindert? Daar schreef ik eerder dit artikel met 10 tips over.

❀ Plan iets weekendachtigs op maandag. Doe eens op maandag iets wat je normaal op vrijdag of zaterdag doet. Nee, een discoavond op maandagavond is misschien niet heel verstandig. Maar je kunt bijvoorbeeld wel jezelf trakteren op een weekendmaal (pannenkoeken als ontbijt!), iets eerder opstaan en daardoor ook eerder kunnen stoppen of tussen de middag lunchen in de stad. Voor het ultieme weekendgevoel kun je die fijne dingen voor de verandering eens op maandag plannen.

❀ Maandagavonden zijn de beste! Er gaat niets boven een productieve maandag op een fijne manier afronden. De kop is eraf en de nieuwe week is van start! Eindig de maandag bijvoorbeeld in bad met een Lush-bruisbal en een uitgebreide pampersessie (de body butter staat voor je klaar!). Of ga naar de bioscoop, plan een etentje of spreek af voor een bijkletsavond. Maandagavonden zijn de beste! Je hoeft het niet laat of spectaculair te maken om er een heerlijke maandagavond van te maken waar je de hele dag naar uitziet.

Wat doe jij om jouw maandag geweldig (of gewoon iets leuker) te maken?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 20 november 2017 op 6:46 am - Beantwoord

  Ik heb nooit zo’n problemen met de maandag. Nieuw begin van de week vind ik altijd prima. Plus dat de maandagen bij ons op het moment heel druk zijn en ik geen eens tijd heb om erover na te denken.

  • Romy 21 november 2017 op 12:34 am - Beantwoord

   Die maandagdrukte is inderdaad ook een perfect medicijn! Zelf vind ik het ook heerlijk om de week weer te beginnen op maandag met een drukke werkdag 🙂

 2. Darina 20 november 2017 op 6:47 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik heb niet altijd last van de maandag blues maar nu ik net 15 minuten in de regen op de trein heb moeten wachten, kan ik deze tips wel gebruiken 🙂

  • Romy 21 november 2017 op 12:35 am - Beantwoord

   Oeh, dat is inderdaad niet de perfecte start van de maandag! Hopelijk is het daarna toch nog een leuke dag geworden 🙂

 3. Josephine 20 november 2017 op 7:43 am - Beantwoord

  Haha, ik ben dus wel iemand die ’traditioneel’ wat tegen de maandag op ziet. Maar jouw artikel maakt me dan wel weer vrolijk, dus misschien moet ik maar even keihard ‘I don’t like Monday’s’ van de Boomtown Rats draaien. Best een leuk mee-blèr-nummer! 🙂

  En je hebt gelijk, misschien moet ik voor vanavond maar een leuke film inplannen. Daar kan ik me dan wel op verheugen!

 4. Babs 20 november 2017 op 7:55 am - Beantwoord

  Leuke tips, vooral de “doe op maandag iets weekendachtigs” vind ik briljant gevonden. Vroeger vond ik de zondag altijd zo een saaie dag, was blij dat de week weer begon.

 5. Shirley 20 november 2017 op 8:11 am - Beantwoord

  Toen ik net werkte, had ik op zondag heel vaak al zin om maandag te gaan werken. Dat was wel heel extreem. Inmiddels heb ik dat niet meer, maar gelukkig zie ik ook niet tegen maandag op. Ik vind mijn werk leuk, plan dingen waar ik naar uit kan kijken en het wordt altijd vanzelf weer weekend. Deze maandagochtend moet ik een gaatje laten vullen, daar heb ik wel wat minder zin in!

  • Romy 21 november 2017 op 12:37 am - Beantwoord

   Haha, dat blijft inderdaad een heerlijk nummer! Ik vind alleen al het verhaal achter dat nummer best wel bijzonder 😉
   Hopelijk heb je vandaag toch nog een goede dag gehad met een fijne afsluiter 🙂

  • Romy 21 november 2017 op 12:39 am - Beantwoord

   Leuk om te horen dat ik niet de enige ben die weleens juist uitziet naar de maandag om weer aan de slag te mogen gaan. Zeker in drukke weken heb ik echt zin om weer te werken na het weekend 🙂
   Zo te horen heb jij ook prima maandagen tegenwoordig! Heerlijk! Op die tandartsafspraak van vandaag na dan. Hopelijk ben je de dag toch een beetje goed doorgekomen.

 6. Simone 20 november 2017 op 8:20 am - Beantwoord

  Ja helemaal mee eens! De maandag vliegt bij mij vaak ook voorbij en dan denk ik alweer: het is zo weer weekend! Ik eindig de maandag bijna standaard met een flinke workout na een hele dag op kantoor. Heerlijk vind ik dat!

  • Romy 21 november 2017 op 12:41 am - Beantwoord

   Wat een fijne afsluiter van de maandag! En inderdaad, vaak is het alweer weekend voordat je er zelf erg in hebt 🙂

 7. Rosita Elise 20 november 2017 op 8:55 am - Beantwoord

  Fijne tips! Ik werk onregelmatig dus heb ook wel eens weekend op maandag dus dit is njet heel erg voor mij; maar toch kan ik me er wel in vinden! Ik ga altijd sporten op maandag; zo begin ik de week goed heb ik altijd het idee!

  Liefs!

  • Romy 21 november 2017 op 6:51 am - Beantwoord

   Goed idee inderdaad, sporten op maandag! En ik kan me voorstellen dat het ook weer anders is als je soms juist op maandag weekend hebt 🙂

 8. Laura 20 november 2017 op 9:08 am - Beantwoord

  Ik vind iets weekendachtigs plannen echt een goede. Dan heb je inderdaad net even dat extra weekend gevoel en vrije tijd 🙂

 9. Lieke 20 november 2017 op 9:13 am - Beantwoord

  Wat een goede tips! Iets weekendachtigs doen op maandag vind ik echt een topidee! Ga ik eens proberen 🙂

 10. Sija 20 november 2017 op 9:25 am - Beantwoord

  Leuke tips Romy! Vroeger had ik een hekel aan maandag maar nu vind ik het een fijne dag omdat ik doe wat ik leuk vind! Ik zie het elke week weer als een frisse start, heerlijk!

  • Romy 21 november 2017 op 6:52 am - Beantwoord

   Wat goed om te horen dat je nu juist van de maandag kunt genieten! Het belangrijkste is inderdaad dat je doet wat je leuk vindt. Dan is de maandag al een stuk fijner 🙂

 11. Lindsey Beljaars 20 november 2017 op 9:26 am - Beantwoord

  Haha wat een leuke tips zeg!!

 12. Maaike 20 november 2017 op 9:59 am - Beantwoord

  Ik heb eigenlijk niet zo’n probleem met maandag. Vind het wel altijd jammer dat het weekend voorbij is. Maar de maandag is vaak wel zo’n lekkere rustige dag.

 13. Patricia (Mommy Stories) 20 november 2017 op 10:27 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips weer. Ik ben weer helemaal gemotiveerd na het lezen van je artikel. Vooral die verheugmomenten werken voor mij goed. Iets hebben om naar uit te kijken.

  • Romy 21 november 2017 op 6:53 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat mijn artikel je motiveert! Hopelijk heb je gisteren toch een leuke maandag gehad 🙂

 14. Loes 20 november 2017 op 11:50 am - Beantwoord

  Ideale tips! De maandag kan zo’n rotdag zijn.. Helaas is deze maandag voor mij niet zo geweldig omdat ik nog steeds een beetje ziek bent, maar ik probeer het toch maar om te toveren tot een knus dagje!

  • Romy 21 november 2017 op 6:59 am - Beantwoord

   Wat balen dat je nog steeds ziek bent! Hopelijk was het toch een beetje een leuke dag gisteren. Beterschap! ♥

 15. Johanne 20 november 2017 op 12:05 pm - Beantwoord

  Wat fijn dat je niet opziet tegen de maandagen! Toen ik ’s maandags nog naar kantoor moest, zag ik er eigenlijk wel altijd tegenop. Dat betekende namelijk dat ik weer vroeg op moest en de auto moest inspringen. En voor mij stonden maandagen ook altijd gelijk aan bazen die allerlei ideeen hadden opgespaard en daarom moesten spuien. Niet erg, maar ik start mijn maandagen liever wat rustig ;p. En dat kan nu wel, want ik heb niemand om me heen en dat vind ik heerlijk, haha! Ik heb daarom ook geen last meer van zondagavond blues. Fijne tips, vooral nummer 1 past zou heel goed bij mij passen!

 16. Kim 20 november 2017 op 12:15 pm - Beantwoord

  Zo een to do list is wel een goede. Ik merk dat ik het heel fijn vind om zondagavond alvast helemaal opgeruimd te hebben zodat ik maandag meteen goed aan de slag kan. Omdat ik thuis werk, wil het nog weleens voorkomen dat ik anders teveel tijd besteed aan het opruimen en in de avond chagrijnig word omdat ik weinig heb gedaan, haha!

  • Romy 21 november 2017 op 7:01 am - Beantwoord

   Wat fijn dat je de maandagen een stuk minder erg vindt nu je meer vanuit huis werkt. Als je even moet wennen aan de overgang naar een nieuwe week, is het inderdaad niet ideaal als je op kantoor meteen allerlei klussen en nieuwe ideeën over je heen krijgt 😉

  • Romy 21 november 2017 op 7:03 am - Beantwoord

   Slim idee om alles op zondag alvast op te ruimen, zodat je je op maandag echt op het werk kan storten. Ik herken wel wat je zegt trouwens over het thuiswerken. Toen ik nog vanuit huis werkte, was ik ook nog weleens afgeleid door troep om me heen, die ik dan eerst allemaal wilde opruimen voordat ik aan de slag ‘kon’ 😉

 17. Anna 20 november 2017 op 3:09 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips allemaal! Zelf vind ik de maandag ook wel een fijne dag, alleen lukt het mij nooit om vroeg op te staan, omdat ik in het weekend ’s nachts werk. Ik heb de maandag altijd nodig om weer een beetje in mijn ritme te komen haha! Dus heel productief ben ik meestal niet… :p

  • Romy 21 november 2017 op 7:05 am - Beantwoord

   Haha, groot gelijk heb je! Als je tot laat doorwerkt op zondagavond, is het zo erg ook niet als je op maandag iets later opstart, toch? 😉

 18. Nesrin 20 november 2017 op 5:03 pm - Beantwoord

  Ik heb gelukkig ook geen moeite met de maandag. Ik vind het juist fijn om met een nieuwe week te (mogen) beginnen.

 19. Kirsten 20 november 2017 op 5:10 pm - Beantwoord

  Maandag is dit semester mijn vrije dag, dus met die maandagblues valt het nog wel mee. Het scheelt een stuk wanneer je de week kan beginnen met uitslapen en rustig opstarten voor je aan de slag gaat. Toch vind ik je tips erg handig, want eigenlijk is dinsdag nu even ‘mijn’ maandag.

  • Romy 21 november 2017 op 7:06 am - Beantwoord

   Heerlijk dat je dit semester vrij bent op maandag! Hopelijk kom je ook deze maandagachtige dinsdag goed door 🙂

 20. Liese 20 november 2017 op 6:20 pm - Beantwoord

  Mooie hulde aan het begin van de week! Mijn maandagen werden fijner door meer bezig te zijn met wat werkgewijs bij me past, plus de negativiteit van de dag te ‘verwijderen’ en het letterlijk (telkens) als een nieuw begin te aanschouwen. 🙂

 21. Evelyne 20 november 2017 op 7:52 pm - Beantwoord

  Sinds een jaar en half, sinds ik full-time werk, heb ik last van Monday-blues, Tuesday-blues, Wednesday-blues,.. Ik kijk echt uit naar de vrije dagen en tel af. Nog zoveel keer slapen, nog zoveel keer.. ’s Ochtends probeer ik dan te zeggen, als ik nu vertrek dan ben ik sneller op het werk en kan ik sneller beginnen en heb ik sneller gedaan en kan ik weer thuiskomen..

  • Romy 21 november 2017 op 7:07 am - Beantwoord

   Wat omschrijf je dat mooi! Heel fijn dat dit je heeft geholpen om de maandag meer te waarderen. Het is inderdaad vooral belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt. Dat maakt de maandag al meteen iets beter 🙂

  • Romy 21 november 2017 op 7:08 am - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je eigenlijk altijd aftelt naar je vrije dagen, omdat je het op het werk niet zo naar je zin hebt. Ik vind het wel knap hoe je jezelf dan toch weet te motiveren om snel naar het werk te gaan.

 22. Lies 20 november 2017 op 8:37 pm - Beantwoord

  Ik ging net een pasgeboren baby bezoeken dus deze maandag was alvast top!

  • Romy 21 november 2017 op 7:09 am - Beantwoord

   Wat onwijs leuk! Met zo’n kraambezoek kan de maandag inderdaad bijna niet anders dan leuk zijn 🙂

 23. Beautyjuf 20 november 2017 op 9:05 pm - Beantwoord

  Ik moet altijd eventjes weer wennen aan de wekker op maandagochtend, maar verder vind ik het een fijne (werk)dag. De eerste dag van een nieuwe week. Ook al geniet ik van mijn weekenden, ik vind het ook weer leuk om aan het werk te gaan. En, het is mijn vaste yoga-avond. Met frisse energie ga ik mijn week tegemoet.

 24. Ivon 20 november 2017 op 9:48 pm - Beantwoord

  Fijn artikel, ik kom met name maandag echt mega moeilijk uit mijn bed.. dus dit artikel is wel op zn plek 😉

 25. Maaike 20 november 2017 op 11:05 pm - Beantwoord

  Soms heb ik last van de maandag, soms valt het mee. Ik probeer gewoon iets leuks te doen. Afleiding zoeken, of knuffelen met mijn kat.

 26. Nikita 21 november 2017 op 5:59 pm - Beantwoord

  Ik rol mijn bed uit op maandagochtend, eerlijk waar. Maar dat is niet altijd zo geweest. En eerlijk, er zijn ook maandagen waarop ik er geen zin in heb of op de bus zit en het liefst in bed had gelegen. Ook mijn leven is verre van perfect. Maar dat houdt mij niet langer meer tegen om te genieten. Wat ik ook doe is op maandagochtend bedenken of er leuke dingen aankomen of dingen die mij motiveren. En deze reden klinkt gek, maar toch is het zo bij mij. Meeste mensen gaan net geen zin hebben in die schoolweek als ze weten dat er toetsen gaan vallen, maar ik net niet. Ik wel, want dan heb ik iets om voor te werken die week. Huistaken net hetzelfde. Maar ook de creatieve vakken spreken mij aan en als ik een keer een afspraak heb met mijn vertrouwenspersoon omdat er iets scheelt of ik hem iets kwijt moet, dan ben ik ook zeer gemotiveerd om uit bed te komen en daar kijk ik altijd naar uit. Vooral als het moeilijk gaat, want dan geeft zijn advies weer richting in mijn leven. En met onze school en klas is het moeilijk om niet gemotiveerd uit bed te komen, althans dat vind ik toch 🙂

  • Romy 22 november 2017 op 7:12 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je nu met meer plezier je bed uit komt op maandagochtend. Of nou ja, in ieder geval meestal, want dat soort vermoeiende ochtenden die minder fijn zijn horen er helaas ook bij 😉
   Superfijn dat je opdrachten en toetsen en andere dingen die je voor school doet, je echt motiveren om uit je bed te komen ’s ochtends. Het is altijd fijn om zoiets te hebben om naar uit te zien 🙂

 27. yvonne 22 november 2017 op 9:38 pm - Beantwoord

  Wat een leuk artikel! En hele goeie tips!

 28. Saskia 26 november 2017 op 11:27 am - Beantwoord

  Ik vind Maandagen altijd fijn: een nieuwe frisse start en een hele blanco week om weer nieuwe dingen te ontdekken, ontwikkelen en beleven! Morgen weer een maandag die eraan komt! Jeej. Maar nu eerst genieten van de Zondag!

Recente blogs