50mm8 2 2

Snel afgeleid? | 9 tips om minder snel afgeleid te raken!

 • 15 januari 2019
 • 30 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Even een taak afronden? Even snel een tekst typen? Het klinkt zo simpel, maar is soms verrekte lastig als je met honderd mogelijke afleiders te maken hebt. Dat kan van alles zijn: oplichtende telefoonschermpjes, je collega die haar weekendverhalen nog kwijt wilt of gewoon je eigen gedachten die van hot naar her gaan. Hoe kun je dan ooit die ene taak afmaken zonder er úúren over te doen? Het kan! Tijdens mijn scriptieperiode dacht ik ook dat mijn concentratievermogens voor altijd verpest waren, maar ook ik mijn concentratie een paar jaar geleden teruggevonden. Geeft hoop, toch?! Dit zijn mijn 9 tips om minder snel afgeleid te raken.

minder snel afgeleid tips
Afleiding, wat is dat? Nee hoor, Lily laat zich niet afleiden door vogeltjes die buiten voorbijvliegen.

1. Minder snel afgeleid? Achterhaal de boosdoener!

Je weet vast wel wat jouw grootste zwakte is als het op afleiding aankomt. Even je telefoon erbij pakken? Ieder mailtje direct willen beantwoorden? Of gewoon verzeild raken in Google-zoektochten naar nutteloze feitjes? Bepaal wat de grootste boosdoener is en zorg ervoor dat die afleider geen kans meer krijgt om jouw productiviteit het leven zuur te maken. Leg je telefoon heel ver weg, klik het tabblad voor Google weg of schakel je mailbox en de notificaties uit. Stap 1 is gezet!

2. Stop met multitasken

Het lijkt zo verleidelijk om tien dingen tegelijk te doen. Misschien voelt het zelfs wel heel productief als je tussen het lezen van een verslag door binnenkomende e-mails beantwoordt en zo nu en dan wat door Instagram scrolt. Verrassing: echt goed werkt dat niet. Stop met multitasken! Die mailtjes kun je ook na een uur allemaal tegelijk beantwoorden. Dan hoef je niet steeds je focus te verliezen en kun je je concentratie óf op die e-mail óf op je verslag richten.

3. Zet je rondvliegende gedachten stop

Rondvliegende gedachten kunnen flink roet in het eten gooien als je je wilt concentreren. Je gedachten stopzetten is alleen geen makkie. Wat je wel kunt doen, is proberen om je gedachten te verplaatsen. Bijvoorbeeld naar een vel papier naast je. Schrijf de gedachten op die in je opkomen, zodat je ze tijdelijk kunt parkeren en weer verder kunt met waar je gebleven was.

4. Ga op zoek naar je eigen wondermiddel

Nee hoor, ik heb het nu niet over enge concentratiepillen. Maar er bestaan wel andere wondermiddelen om minder snel afgeleid te raken. Wat jouw wondermiddel is, zal je alleen zelf moeten ontdekken. Werk jij graag met muziek of heb je juist liever stilte door een koptelefoon te dragen die geluid tegenhouden. Werk je liever met andere mensen of juist alleen? Op een computer of juist op papier? Probeer eens wat dingen uit om te achterhalen wat wat jou helpt om minder snel afgeleid te raken.

5. Zorg voor een afleidingsvrije modus

Afleiding is altijd om ons heen. Dat klinkt bijna als een zin uit een thriller, maar gelukkig kun jij dit monster de baas zijn. Zorg van tevoren voor zo min mogelijk afleiding op je werkplek. Een paar punten om op te letten:

 • Zorg ervoor dat je maar één tabblad hebt openstaan als je aan het werk bent.
 • Zet, waar mogelijk, je internet uit als je alleen Word nodig hebt.
 • Haal de stapel overbodige papieren van je bureau.
 • Zet je telefoon op stil of helemaal uit.
 • Of leg je telefoon op z’n kop neer, zodat je geen notificaties ziet.
 • Een handige tip die ik ontdekte via Annic ten Duis: zet de toegangscode op je telefoon aan, zodat je elke keer een code moet intypen als je je telefoon pakt. Dat verhoogt de drempel om op je telefoon te kijken.
 • Laat aan mensen om je heen weten dat je je wilt concentreren, zodat zij je niet van je werk houden.
 • Haal mogelijke irritaties (piepende deuren, te koude kleding, tocht, etc.) weg voordat je aan de slag gaat.
minder snel afgeleid tips

6. Spreek jezelf streng toe als je afgeleid raakt

Iets wat ik heb gemerkt, is dat je afgeleid raken soms als een bewuste keuze kunt zien. Er is een factor van buitenaf die je afleidt, maar het is aan jou wat je daarmee doet. Dat klinkt misschien gemeen, maar die gedachte heeft mij wel geholpen om minder snel afgeleid te zijn. Schiet er nu bijvoorbeeld opeens door mijn hoofd “Ik moet nog gordijnen bestellen!”, dan probeer ik alleen te signaleren dat ik dat denk en schrijf ik die gedachte op in mijn notitieboekje. Zo kan ik een seconde later weer aan de slag in plaats van dat ik voordat ik “opeens” op een meubelsite beland.

7. Daag jezelf uit met doelen voor de dag

Doelen stellen helpt mij om minder snel afgeleid te raken. Schrijf bijvoorbeeld aan het begin van de dag op wat je vandaag minstens gedaan wil krijgen en maak daar een planning voor (houd het wel realistisch!). Stel jezelf eventueel iets leuks in het vooruitzicht zodra je je doel hebt behaald. Bijvoorbeeld een uitgebreide lunch voor als je drie teksten hebt geschreven. Je hebt dan een reden om geconcentreerd aan het werk te blijven. Hoe vaker je je laat afleiden, hoe langer die lunch immers op zich laat wachten.

8. Vind jouw ultieme werkplek, of creëer die zelf!

De plek waar je werkt, kan veel verschil maken. En het kan ook per activiteit verschillen waar je je het prettigst voelt en de minste afleiding ervaart. Werk je harder als je buiten de deur in een cafeetje zit? Of heb je juist liever een kantoor waar je in de werksfeer aan de slag kunt gaan? Ontdek wat voor jou fijn werkt en pas je werkplek eventueel op je activiteit aan. Dingen als rapporten schrijven voor mijn vaste baan doe ik bijvoorbeeld liever op kantoor, omdat ik daar een groter beeldscherm heb en dus twee programma’s tegelijk kan openen.

9. Neem regelmatig pauze

En ten slotte: vergeet de pauzes niet. Bijna niemand kan 9 uur achter elkaar in opperste concentratie werken. Niet gek dat je afgeleid wordt als je nooit pauze neemt, op een enkel uitje naar het kleinste kamertje na. Stop af en toe kort met waar je mee bezig bent, al is het maar 5 minuten per uur (naast je lunchpauze). Loop bijvoorbeeld even weg van je werkplek om iets te drinken te pakken. Of check wél die interieurwebwinkel om uit te zoeken of de gordijnstof er nog is. Zodat je daarna fris en fruitig weer aan de slag kunt gaan zónder afgeleid te worden.

Wat helpt jou om minder snel afgeleid te raken?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 15 januari 2019 op 6:39 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik merk dat ik afgeleid raak door mijn telefoon, gesprekken en mail. Telefoon leg ik nu in mij la, Outlook sluit ik af als dat kan en aan die gesprekken probeer ik mij zo min mogelijk te storen (uitdaging :))

  • Romy 16 januari 2019 op 8:31 am - Beantwoord

   Je afsluiten voor gesprekken is inderdaad nog een uitdaging. Maar wel goed dat je er zelf al voor hebt gezorgd dat je minder overlast hebt van je telefoon en e-mailnotificaties 🙂

 2. Marije 15 januari 2019 op 7:40 am - Beantwoord

  Mijn grootste boosdoener is mijn telefoon, ondanks die code om mijn telefoon te openen.

  Als ik mij echt moet concentreren, dan zet ik meestal een koptelefoon met muziek op en kan ik mij afsluiten. Op kantoor had ik een head set met noise cancellation. Echt ideaal.

  • Romy 16 januari 2019 op 8:32 am - Beantwoord

   Slim om een koptelefoon te gebruiken als je niet afgeleid wilt worden! Zo’n headset die alle geluid tegenhoudt, klinkt al helemaal heel handig.

 3. Mariska 15 januari 2019 op 7:42 am - Beantwoord

  Ik heb er vooral last van op mijn werk. Wij zitten met meerdere collega’s op een afdeling, wat super gezellig is, maar vaak ook wel druk. Dan doe ik mijn oordopjes in, luister Spotify en ga verder werken. Dat werkt bij mij heel erg goed.

  • Romy 16 januari 2019 op 8:33 am - Beantwoord

   Fijn dat muziek luisteren met oortjes in je al helpt om geen last te hebben van de drukte om je heen. Soms is het inderdaad wel fijn om je te kunnen afsluiten voor geluid om je heen, zeker als je met veel anderen in de buurt werkt.

 4. Mirjam 15 januari 2019 op 7:42 am - Beantwoord

  Goede tips, vooral een notitieboekje neerleggen om al die gedachten op te schrijven. Die ga ik vandaag gebruiken! Daarnaast is mijn telefoon is wel afleider nummer 1 en zeker op dagen dat ik wat minder energie heb. Ik gebruik nu een app waarmee je pauzes kunt instellen, zodat je dan op geen enkele app kan, behalve apps die je zelf instelt (bijvoorbeeld Spotify voor achtergrondmuziek). Als ik dan toch op m’n telefoon wil moet ik 5 minuten wachten… dat vind ik eigenlijk altijd te lang

  • Romy 16 januari 2019 op 8:34 am - Beantwoord

   Wat een slim idee, die app! Het klinkt ideaal. Als je 5 minuten moet wachten voordat je iets op je telefoon kunt opzoeken, verdwijnt inderdaad al snel de zin om dat nog te gaan doen. Handig bedacht! 🙂

 5. Iris - Thebeautymagazine.nl 15 januari 2019 op 7:52 am - Beantwoord

  Goeie tips. Helemaal als je thuis nog met je werk of huiswerk moet doen. Ik heb altijd veel tabbladen openstaan, waardoor ik snel afgeleid ben. Niet handig.

 6. Irene 15 januari 2019 op 9:29 am - Beantwoord

  Ik heb echt altijd 65274665 tabbladen open staan :p Maar ik doe wel tabblad per tabblad dus op zich werkt het wel voor me. Op mijn werk vind ik het soms wel moeilijk omdat wij met veel collega’s bij elkaar zitten en je constant geroezemoes op de achtergrond hebt. Ik ben wel bezig met wat ik moet doen maar het gaat soms heel traag omdat ik afgeleid raak. Als ik thuis tijdens bijvoorbeeld het bloggen afgeleid raak, vind ik dat eigenlijk niet zo heel erg maar handig is het niet :p

  • Romy 16 januari 2019 op 8:36 am - Beantwoord

   Haha, zo te horen ga je nog best gestructureerd met de vele tabbladen om, hoor. Ik werk voor onder andere mijn blog ook graag met veel tabbladen, zodat ik weet wat ik nog moet doen. Maar als ik op mijn werk zit, heb ik gemerkt dat ik wel echt in één of twee tabbladen moet werken voor de beste concentratie 😉
   Ik kan me voorstellen dat het geroezemoes wel lastig is als je je moet concentreren. En waarschijnlijk zijn oortjes ook niet echt een optie als je soms met mensen moet bellen. Lastig!

 7. Anna 15 januari 2019 op 9:29 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel Romy! Ik merk dat het bij mij echt per dag anders is, maar als ik eenmaal de flow te pakken heb ga ik er 100% voor! Dan vind ik het ook irritant als iemand me stoort 😉 Ik ga zeker een paar van je tips uitproberen! Een fijne werkplek zoeken, die heb ik al jaren niet echt meer… OOPS! Liefs

 8. Simone 15 januari 2019 op 9:54 am - Beantwoord

  Mijn grootste valkuil is mijn concentratie van een doperwt meestal haha. Gelukkig ben ik eigen baas, dus is het niet altijd zo erg. Maar praktisch in natuurlijk wat anders. Daar tegenover staat dat ik ook wel eens zo’n enorme werkflow heb, dat ik weer niet kan stoppen. Ach ja haha, dan gebeurt er in elk geval heel veel wat ik normaal in een week doe.

  • Romy 16 januari 2019 op 8:38 am - Beantwoord

   Wat is het toch altijd fijn als je echt in zo’n flow zit qua werk. Ik haal daar in ieder geval vaak zo veel voldoening uit 🙂 Leuk om te horen dat je iets aan mijn tips hebt! Zo’n fijne werkplek helpt echt.

  • Romy 16 januari 2019 op 8:40 am - Beantwoord

   Haha, de combinatie van niet zo geconcentreerde dagen én fijne workflows zorgt er vast voor dat je uiteindelijk toch nog even veel gedaan krijgt 😉 Maar ik kan me voorstellen dat het niet altijd fijn is als je je niet kunt concentreren. Hopelijk helpt het al mee dat je als eigen baas echt doet waar jij plezier aan beleeft 🙂

   • Simone 16 januari 2019 op 10:37 am - Beantwoord

    Dat werk absoluut mee! En inderdaad krijg ik dan toch wel gedaan wat ik moet doen. Dus daarom geef ik ook gerust toe aan een minder productieve dag.

 9. Katrien 15 januari 2019 op 10:20 am - Beantwoord

  Vooral wanneer ik thuis werk heb ik last van afgeleid worden. Eerst nog een wasje in de wasmachine, eerst nog even mail checken, ondertussen een kookpot op het vuur, … Ik heb ook geen vaste werkplek thuis maar daar ga ik de komende maanden verandering in brengen. Leuk projectje ?

  • Romy 16 januari 2019 op 8:42 am - Beantwoord

   Zo’n vaste en fijne werkplek thuis gaat vast al helpen. Vooral thuis zijn er inderdaad heel wat afleiders, dus ik kan me voorstellen dat je concentreren daar soms wat lastiger is. Hopelijk helpt een fijne werkplek die helemaal naar je zin is om wel zonder de storende factoren te werken 🙂

 10. Anna 15 januari 2019 op 11:06 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik vind het soms erg lastig om thuis aan de slag te gaan nu ik in loondienst werk. Zo’n dagje thuis voelt dan toch een beetje als een vrije dag, terwijl ik ook een heleboel freelance klussen moet en wil afronden, haha :p. Voor mij werkt het ook altijd goed om mijn telefoon heel ver weg te leggen, vooral als ik aan het bloggen ben.

  • Romy 16 januari 2019 op 8:46 am - Beantwoord

   Zo’n dag thuiswerken is inderdaad toch wel heel anders dan wanneer je op een werkplek bent. Ik kan me voorstellen dat je dan een beetje uit je workflow raakt en sneller leuke dingen voor jezelf oppakt. In ieder geval wel slim om je telefoon weg te leggen! Dat is tegenwoordig toch vaak stoorzender nummer 1 😛

 11. Lilian 15 januari 2019 op 11:58 am - Beantwoord

  Handige tips! Ik pas er best een aantal toe. Recent kwam ik er achter dat 9 heel goed werkt. Ik werk nu met de pomodoro timer, en dan mag ik na 25 minuten 5 minuten pauze (heb ik nu! ;-)), als je weet dat het tijdelijk is, is concentreren ook makkelijker.

  • Romy 16 januari 2019 op 8:47 am - Beantwoord

   Die Pomodoro-techniek is echt heel slim! Ik kan me voorstellen dat dat goed helpt om productief te zijn en veel gedaan te krijgen. Als je je “maar” 25 minuten hoeft te concentreren, is dat toch al wat meer behapbaar dan als je voor je gevoel urenlang in opperste concentratie moet werken 😉

 12. Anouk 15 januari 2019 op 11:46 pm - Beantwoord

  Ik merk dat mijn bullet journal enorm helpt: als ik een taak niet afmaak, moet ik hem voor de volgende dag opnieuw opschrijven. En ik moet niet gaan multitasken. En om dit minder te maken, gebruik ik ook weer mijn bujo. Ik ga multitasken doordat ik dingen bedenken en die bedenkingen schrijf ik nu gewoon kort en krachtig op zodat ik er later nog aan denk, want ik deed het meteen tussendoor omdat ik het anders waarschijnlijk zou vergeten.

  • Romy 16 januari 2019 op 8:49 am - Beantwoord

   Klinkt als een heel handige aanpak! Een bullet journal is daar inderdaad ideaal voor. En eigenlijk wel heel slim dat je niet afgeronde taken de volgende dag opnieuw moet opschrijven. Dat helpt toch om je extra te concentreren om het puntje van je to do list wél vandaag te kunnen afvinken.

 13. bychristiana 16 januari 2019 op 7:53 am - Beantwoord

  Ik vind vooral een opgeruimde werkplek belangrijk. Of eigenlijk moet ik zeggen; ik vind het altijd belangrijk dat het netjes en opgeruimd is om me heen. Ik kan bijvoorbeeld niet rustig op de bank zitten en een filmpje kijken met rommel om me heen. Dan MOET ik eerst die rommeltjes opruimen en pas dan kan ik relaxed zitten.

  • Romy 16 januari 2019 op 8:52 am - Beantwoord

   Herkenbaar wat je zegt en eigenlijk ook wel een positieve eigenschap. Zo voorkom je in ieder geval dat je, voordat je het weet, veel spullen om je heen hebt staan die daar niet horen 🙂

 14. evelien 16 januari 2019 op 9:13 am - Beantwoord

  Wat een super fijne tips! <3
  Ik vind het altijd prettig om een tijd in te plannen, bijvoorbeeld drie kwartier, en dan een kwartiertje pauze.
  En dit ook zonder telefoon! Werkt heel erg goed, en zorgt ervoor dat ik gefocust blijft.
  Liefs,
  Evelien

  • Romy 16 januari 2019 op 9:36 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je op die manier werkt en fijn dat het ook zo prettig werkt 🙂 Steeds een tijdje werken afwisselen met korte pauzes werkt voor mij ook altijd heel goed. Zeker met mijn telefoon buiten handbereik 😉

 15. Nikita 16 januari 2019 op 8:42 pm - Beantwoord

  Ik ben makkelijk afgeleid, maar ik probeer daar wel altijd iets aan te doen. Als ik afgeleid raak tijdens het bloggen, is dat meestal gewoon omdat ik aan het forceren ben en geen zin heb. Sommige dingen in het leven moet je tegen je zin doen, maar bloggen is een hobby. Als je het moet forceren, kan je het beter eventjes aan de kant leggen. Ik kan in principe heel geconcentreerd werken, voor schoolwerk doe ik dat het liefst met muziek. Niks beter dan mijn ontwerpen in Illustrator maken met een goed muziekje in mijn koptelefoon. Afgelopen tijd was Jacqueline een hele lieve steun tijdens het studeren. Normaal is die heel luid en dus echt afleiding. Maar deze keer was ze stil en gaf ze af en toe een kusje om me moed te geven. Toch echt wel heel lief van haar 🙂

  • Romy 16 januari 2019 op 10:01 pm - Beantwoord

   Jouw vogeltje klinkt zo onwijs lief. Wat kunnen huisdieren dat soort dingen soms toch goed aanvoelen!
   Je hebt gelijk dat het geen zin heeft om dingen te forceren. Soms kun je iets dan beter even laten liggen, zeker als het – zoals bloggen – geen verplichting met een deadline is. Dat komt vanzelf wel weer, zodra je de ergste drukte voor je examens achter de rug hebt.

Recente blogs

7 tips om thuiswerken leuker en productiever te maken

26 november 2019|Lifestyle, Carrière en ondernemen|

Verse lunch, mijn harige collega (a.k.a. poes Pippa) op schoot en zelf mijn dag indelen. Prima arbeidsvoorwaarden, toch?! Ja hoor, thuiswerken is wel aan mij besteed. Toch is dat weleens anders geweest. Zeker toen ik na mijn studie noodgedwongen maandenlang vanuit huis werkte in mijn zoektocht naar een baan, kwamen de muren op me af. Ik wilde niets liever dan ook maar één dag op kantoor zitten met collega's. Inmiddels vind ik thuiswerken juist héérlijk. Ik heb daar zo mijn handigheidjes voor gevonden. Dit zijn 7 tips om thuiswerken productiever en leuker te maken.

Favorieten | Oranje jurk, vega-koopje & Utrechtse hotspot

20 augustus 2019|Lifestyle|

Na een hele tijd wachten vond ik het hoog tijd om weer een paar favorieten in het zonnetje te zetten. Zo kocht ik een jurk in een voor mij bijzondere kleur. Ook kreeg ik een wel heel kleurrijke maaltijd voorgeschoteld en ontdekte ik het tweede seizoen van een serie die mij hard aan het lachen maakt. Dat en meer favorieten van de laatste tijd laat ik je uitgebreid zien in dit artikel. Met als grote hoogtepunt goedkope vega-burgers die zelfs ietwat geplet nog overheerlijk zijn.

Wat als je te veel wilt? Probeer deze 4 tips!

8 oktober 2018|Persoonlijke groei|

Te veel willen? Het is een probleem dat waarschijnlijk veel mensen (millennial of niet!) bekend voorkomt. Misschien wil je tegelijkertijd carrière maken, jezelf op persoonlijk vlak ontwikkelen, een uitgebreid sociaal leven hebben en ondertussen ook nog eens de hele wereld zien? Hartstikke leuk, maar hoe haalbaar is het om aan alles tegelijk te werken? Wat doe je als je te veel wilt? Ik deel 4 tips die mij hierbij hebben geholpen en waar ook jij hopelijk iets aan hebt.