Snel afgeleid? | 9 tips om minder snel afgeleid te raken!

Even een taak afronden? Even snel een tekst typen? Het klinkt zo simpel, maar is soms verrekte lastig als je met honderd mogelijke afleiders te maken hebt. Dat kan van alles zijn: oplichtende telefoonschermpjes, je collega die haar weekendverhalen nog kwijt wilt of gewoon je eigen gedachten die van hot naar her gaan. Hoe kun je dan ooit die ene taak afmaken zonder er úúren over te doen? Het kan! Tijdens mijn scriptieperiode dacht ik ook dat mijn concentratievermogens voor altijd verpest waren, maar ook ik mijn concentratie een paar jaar geleden teruggevonden. Geeft hoop, toch?! Dit zijn mijn 9 tips om minder snel afgeleid te raken.

minder snel afgeleid tips
Afleiding, wat is dat? Nee hoor, Lily laat zich niet afleiden door vogeltjes die buiten voorbijvliegen.

1. Minder snel afgeleid? Achterhaal de boosdoener!

Je weet vast wel wat jouw grootste zwakte is als het op afleiding aankomt. Even je telefoon erbij pakken? Ieder mailtje direct willen beantwoorden? Of gewoon verzeild raken in Google-zoektochten naar nutteloze feitjes? Bepaal wat de grootste boosdoener is en zorg ervoor dat die afleider geen kans meer krijgt om jouw productiviteit het leven zuur te maken. Leg je telefoon heel ver weg, klik het tabblad voor Google weg of schakel je mailbox en de notificaties uit. Stap 1 is gezet!

2. Stop met multitasken

Het lijkt zo verleidelijk om tien dingen tegelijk te doen. Misschien voelt het zelfs wel heel productief als je tussen het lezen van een verslag door binnenkomende e-mails beantwoordt en zo nu en dan wat door Instagram scrolt. Verrassing: echt goed werkt dat niet. Stop met multitasken! Die mailtjes kun je ook na een uur allemaal tegelijk beantwoorden. Dan hoef je niet steeds je focus te verliezen en kun je je concentratie óf op die e-mail óf op je verslag richten.

3. Zet je rondvliegende gedachten stop

Rondvliegende gedachten kunnen flink roet in het eten gooien als je je wilt concentreren. Je gedachten stopzetten is alleen geen makkie. Wat je wel kunt doen, is proberen om je gedachten te verplaatsen. Bijvoorbeeld naar een vel papier naast je. Schrijf de gedachten op die in je opkomen, zodat je ze tijdelijk kunt parkeren en weer verder kunt met waar je gebleven was.

4. Ga op zoek naar je eigen wondermiddel

Nee hoor, ik heb het nu niet over enge concentratiepillen. Maar er bestaan wel andere wondermiddelen om minder snel afgeleid te raken. Wat jouw wondermiddel is, zal je alleen zelf moeten ontdekken. Werk jij graag met muziek of heb je juist liever stilte door een koptelefoon te dragen die geluid tegenhouden. Werk je liever met andere mensen of juist alleen? Op een computer of juist op papier? Probeer eens wat dingen uit om te achterhalen wat wat jou helpt om minder snel afgeleid te raken.

5. Zorg voor een afleidingsvrije modus

Afleiding is altijd om ons heen. Dat klinkt bijna als een zin uit een thriller, maar gelukkig kun jij dit monster de baas zijn. Zorg van tevoren voor zo min mogelijk afleiding op je werkplek. Een paar punten om op te letten:

 • Zorg ervoor dat je maar één tabblad hebt openstaan als je aan het werk bent.
 • Zet, waar mogelijk, je internet uit als je alleen Word nodig hebt.
 • Haal de stapel overbodige papieren van je bureau.
 • Zet je telefoon op stil of helemaal uit.
 • Of leg je telefoon op z’n kop neer, zodat je geen notificaties ziet.
 • Een handige tip die ik ontdekte via Annic ten Duis: zet de toegangscode op je telefoon aan, zodat je elke keer een code moet intypen als je je telefoon pakt. Dat verhoogt de drempel om op je telefoon te kijken.
 • Laat aan mensen om je heen weten dat je je wilt concentreren, zodat zij je niet van je werk houden.
 • Haal mogelijke irritaties (piepende deuren, te koude kleding, tocht, etc.) weg voordat je aan de slag gaat.
minder snel afgeleid tips

6. Spreek jezelf streng toe als je afgeleid raakt

Iets wat ik heb gemerkt, is dat je afgeleid raken soms als een bewuste keuze kunt zien. Er is een factor van buitenaf die je afleidt, maar het is aan jou wat je daarmee doet. Dat klinkt misschien gemeen, maar die gedachte heeft mij wel geholpen om minder snel afgeleid te zijn. Schiet er nu bijvoorbeeld opeens door mijn hoofd “Ik moet nog gordijnen bestellen!”, dan probeer ik alleen te signaleren dat ik dat denk en schrijf ik die gedachte op in mijn notitieboekje. Zo kan ik een seconde later weer aan de slag in plaats van dat ik voordat ik “opeens” op een meubelsite beland.

7. Daag jezelf uit met doelen voor de dag

Doelen stellen helpt mij om minder snel afgeleid te raken. Schrijf bijvoorbeeld aan het begin van de dag op wat je vandaag minstens gedaan wil krijgen en maak daar een planning voor (houd het wel realistisch!). Stel jezelf eventueel iets leuks in het vooruitzicht zodra je je doel hebt behaald. Bijvoorbeeld een uitgebreide lunch voor als je drie teksten hebt geschreven. Je hebt dan een reden om geconcentreerd aan het werk te blijven. Hoe vaker je je laat afleiden, hoe langer die lunch immers op zich laat wachten.

8. Vind jouw ultieme werkplek, of creëer die zelf!

De plek waar je werkt, kan veel verschil maken. En het kan ook per activiteit verschillen waar je je het prettigst voelt en de minste afleiding ervaart. Werk je harder als je buiten de deur in een cafeetje zit? Of heb je juist liever een kantoor waar je in de werksfeer aan de slag kunt gaan? Ontdek wat voor jou fijn werkt en pas je werkplek eventueel op je activiteit aan. Dingen als rapporten schrijven voor mijn vaste baan doe ik bijvoorbeeld liever op kantoor, omdat ik daar een groter beeldscherm heb en dus twee programma’s tegelijk kan openen.

9. Neem regelmatig pauze

En ten slotte: vergeet de pauzes niet. Bijna niemand kan 9 uur achter elkaar in opperste concentratie werken. Niet gek dat je afgeleid wordt als je nooit pauze neemt, op een enkel uitje naar het kleinste kamertje na. Stop af en toe kort met waar je mee bezig bent, al is het maar 5 minuten per uur (naast je lunchpauze). Loop bijvoorbeeld even weg van je werkplek om iets te drinken te pakken. Of check wél die interieurwebwinkel om uit te zoeken of de gordijnstof er nog is. Zodat je daarna fris en fruitig weer aan de slag kunt gaan zónder afgeleid te worden.

Wat helpt jou om minder snel afgeleid te raken?

Volg:
Deel:

30 Reacties

 1. 15 januari 2019 / 06:39

  Goede tips! Ik merk dat ik afgeleid raak door mijn telefoon, gesprekken en mail. Telefoon leg ik nu in mij la, Outlook sluit ik af als dat kan en aan die gesprekken probeer ik mij zo min mogelijk te storen (uitdaging :))
  Darina blogde over…Hoe draag je een baret? 7 Tips!

  • Romy
   Auteur
   16 januari 2019 / 08:31

   Je afsluiten voor gesprekken is inderdaad nog een uitdaging. Maar wel goed dat je er zelf al voor hebt gezorgd dat je minder overlast hebt van je telefoon en e-mailnotificaties :)

 2. 15 januari 2019 / 07:40

  Mijn grootste boosdoener is mijn telefoon, ondanks die code om mijn telefoon te openen.

  Als ik mij echt moet concentreren, dan zet ik meestal een koptelefoon met muziek op en kan ik mij afsluiten. Op kantoor had ik een head set met noise cancellation. Echt ideaal.
  Marije blogde over…DIY || Go for it

  • Romy
   Auteur
   16 januari 2019 / 08:32

   Slim om een koptelefoon te gebruiken als je niet afgeleid wilt worden! Zo’n headset die alle geluid tegenhoudt, klinkt al helemaal heel handig.

  • Romy
   Auteur
   16 januari 2019 / 08:33

   Fijn dat muziek luisteren met oortjes in je al helpt om geen last te hebben van de drukte om je heen. Soms is het inderdaad wel fijn om je te kunnen afsluiten voor geluid om je heen, zeker als je met veel anderen in de buurt werkt.

 3. 15 januari 2019 / 07:42

  Goede tips, vooral een notitieboekje neerleggen om al die gedachten op te schrijven. Die ga ik vandaag gebruiken! Daarnaast is mijn telefoon is wel afleider nummer 1 en zeker op dagen dat ik wat minder energie heb. Ik gebruik nu een app waarmee je pauzes kunt instellen, zodat je dan op geen enkele app kan, behalve apps die je zelf instelt (bijvoorbeeld Spotify voor achtergrondmuziek). Als ik dan toch op m’n telefoon wil moet ik 5 minuten wachten… dat vind ik eigenlijk altijd te lang
  Mirjam blogde over…Schrijfdoelen #1 Bingo 2019

  • Romy
   Auteur
   16 januari 2019 / 08:34

   Wat een slim idee, die app! Het klinkt ideaal. Als je 5 minuten moet wachten voordat je iets op je telefoon kunt opzoeken, verdwijnt inderdaad al snel de zin om dat nog te gaan doen. Handig bedacht! :)

 4. 15 januari 2019 / 07:52

  Goeie tips. Helemaal als je thuis nog met je werk of huiswerk moet doen. Ik heb altijd veel tabbladen openstaan, waardoor ik snel afgeleid ben. Niet handig.

 5. 15 januari 2019 / 09:29

  Ik heb echt altijd 65274665 tabbladen open staan :p Maar ik doe wel tabblad per tabblad dus op zich werkt het wel voor me. Op mijn werk vind ik het soms wel moeilijk omdat wij met veel collega’s bij elkaar zitten en je constant geroezemoes op de achtergrond hebt. Ik ben wel bezig met wat ik moet doen maar het gaat soms heel traag omdat ik afgeleid raak. Als ik thuis tijdens bijvoorbeeld het bloggen afgeleid raak, vind ik dat eigenlijk niet zo heel erg maar handig is het niet :p
  Irene blogde over…Project Minimaliseren

  • Romy
   Auteur
   16 januari 2019 / 08:36

   Haha, zo te horen ga je nog best gestructureerd met de vele tabbladen om, hoor. Ik werk voor onder andere mijn blog ook graag met veel tabbladen, zodat ik weet wat ik nog moet doen. Maar als ik op mijn werk zit, heb ik gemerkt dat ik wel echt in één of twee tabbladen moet werken voor de beste concentratie ;)
   Ik kan me voorstellen dat het geroezemoes wel lastig is als je je moet concentreren. En waarschijnlijk zijn oortjes ook niet echt een optie als je soms met mensen moet bellen. Lastig!

 6. 15 januari 2019 / 09:29

  Wat een fijn artikel Romy! Ik merk dat het bij mij echt per dag anders is, maar als ik eenmaal de flow te pakken heb ga ik er 100% voor! Dan vind ik het ook irritant als iemand me stoort ;) Ik ga zeker een paar van je tips uitproberen! Een fijne werkplek zoeken, die heb ik al jaren niet echt meer… OOPS! Liefs
  Anna blogde over…My to-read list for 2019

  • Romy
   Auteur
   16 januari 2019 / 08:38

   Wat is het toch altijd fijn als je echt in zo’n flow zit qua werk. Ik haal daar in ieder geval vaak zo veel voldoening uit :) Leuk om te horen dat je iets aan mijn tips hebt! Zo’n fijne werkplek helpt echt.

 7. 15 januari 2019 / 09:54

  Mijn grootste valkuil is mijn concentratie van een doperwt meestal haha. Gelukkig ben ik eigen baas, dus is het niet altijd zo erg. Maar praktisch in natuurlijk wat anders. Daar tegenover staat dat ik ook wel eens zo’n enorme werkflow heb, dat ik weer niet kan stoppen. Ach ja haha, dan gebeurt er in elk geval heel veel wat ik normaal in een week doe.
  Simone blogde over…Ondernemen 2.0 | Hoe ging het afgelopen halfjaar?

  • Romy
   Auteur
   16 januari 2019 / 08:40

   Haha, de combinatie van niet zo geconcentreerde dagen én fijne workflows zorgt er vast voor dat je uiteindelijk toch nog even veel gedaan krijgt ;) Maar ik kan me voorstellen dat het niet altijd fijn is als je je niet kunt concentreren. Hopelijk helpt het al mee dat je als eigen baas echt doet waar jij plezier aan beleeft :)

   • 16 januari 2019 / 10:37

    Dat werk absoluut mee! En inderdaad krijg ik dan toch wel gedaan wat ik moet doen. Dus daarom geef ik ook gerust toe aan een minder productieve dag.

 8. Katrien
  15 januari 2019 / 10:20

  Vooral wanneer ik thuis werk heb ik last van afgeleid worden. Eerst nog een wasje in de wasmachine, eerst nog even mail checken, ondertussen een kookpot op het vuur, … Ik heb ook geen vaste werkplek thuis maar daar ga ik de komende maanden verandering in brengen. Leuk projectje ?

  • Romy
   Auteur
   16 januari 2019 / 08:42

   Zo’n vaste en fijne werkplek thuis gaat vast al helpen. Vooral thuis zijn er inderdaad heel wat afleiders, dus ik kan me voorstellen dat je concentreren daar soms wat lastiger is. Hopelijk helpt een fijne werkplek die helemaal naar je zin is om wel zonder de storende factoren te werken :)

 9. 15 januari 2019 / 11:06

  Wat een fijne tips! Ik vind het soms erg lastig om thuis aan de slag te gaan nu ik in loondienst werk. Zo’n dagje thuis voelt dan toch een beetje als een vrije dag, terwijl ik ook een heleboel freelance klussen moet en wil afronden, haha :p. Voor mij werkt het ook altijd goed om mijn telefoon heel ver weg te leggen, vooral als ik aan het bloggen ben.
  Anna blogde over…MLBB #135 | Oud en Nieuw, naar de Noordshow en gourmetten!

  • Romy
   Auteur
   16 januari 2019 / 08:46

   Zo’n dag thuiswerken is inderdaad toch wel heel anders dan wanneer je op een werkplek bent. Ik kan me voorstellen dat je dan een beetje uit je workflow raakt en sneller leuke dingen voor jezelf oppakt. In ieder geval wel slim om je telefoon weg te leggen! Dat is tegenwoordig toch vaak stoorzender nummer 1 :P

 10. 15 januari 2019 / 11:58

  Handige tips! Ik pas er best een aantal toe. Recent kwam ik er achter dat 9 heel goed werkt. Ik werk nu met de pomodoro timer, en dan mag ik na 25 minuten 5 minuten pauze (heb ik nu! ;-)), als je weet dat het tijdelijk is, is concentreren ook makkelijker.
  Lilian blogde over…Capsule Wardrobe: zo begin je ermee

  • Romy
   Auteur
   16 januari 2019 / 08:47

   Die Pomodoro-techniek is echt heel slim! Ik kan me voorstellen dat dat goed helpt om productief te zijn en veel gedaan te krijgen. Als je je “maar” 25 minuten hoeft te concentreren, is dat toch al wat meer behapbaar dan als je voor je gevoel urenlang in opperste concentratie moet werken ;)

 11. 15 januari 2019 / 23:46

  Ik merk dat mijn bullet journal enorm helpt: als ik een taak niet afmaak, moet ik hem voor de volgende dag opnieuw opschrijven. En ik moet niet gaan multitasken. En om dit minder te maken, gebruik ik ook weer mijn bujo. Ik ga multitasken doordat ik dingen bedenken en die bedenkingen schrijf ik nu gewoon kort en krachtig op zodat ik er later nog aan denk, want ik deed het meteen tussendoor omdat ik het anders waarschijnlijk zou vergeten.

  • Romy
   Auteur
   16 januari 2019 / 08:49

   Klinkt als een heel handige aanpak! Een bullet journal is daar inderdaad ideaal voor. En eigenlijk wel heel slim dat je niet afgeronde taken de volgende dag opnieuw moet opschrijven. Dat helpt toch om je extra te concentreren om het puntje van je to do list wél vandaag te kunnen afvinken.

 12. 16 januari 2019 / 07:53

  Ik vind vooral een opgeruimde werkplek belangrijk. Of eigenlijk moet ik zeggen; ik vind het altijd belangrijk dat het netjes en opgeruimd is om me heen. Ik kan bijvoorbeeld niet rustig op de bank zitten en een filmpje kijken met rommel om me heen. Dan MOET ik eerst die rommeltjes opruimen en pas dan kan ik relaxed zitten.
  bychristiana blogde over…Dít zijn de grootste fabels over huidverzorging

  • Romy
   Auteur
   16 januari 2019 / 08:52

   Herkenbaar wat je zegt en eigenlijk ook wel een positieve eigenschap. Zo voorkom je in ieder geval dat je, voordat je het weet, veel spullen om je heen hebt staan die daar niet horen :)

 13. 16 januari 2019 / 09:13

  Wat een super fijne tips! <3
  Ik vind het altijd prettig om een tijd in te plannen, bijvoorbeeld drie kwartier, en dan een kwartiertje pauze.
  En dit ook zonder telefoon! Werkt heel erg goed, en zorgt ervoor dat ik gefocust blijft.
  Liefs,
  Evelien

  • Romy
   Auteur
   16 januari 2019 / 21:36

   Wat goed dat je op die manier werkt en fijn dat het ook zo prettig werkt :) Steeds een tijdje werken afwisselen met korte pauzes werkt voor mij ook altijd heel goed. Zeker met mijn telefoon buiten handbereik ;)

 14. 16 januari 2019 / 20:42

  Ik ben makkelijk afgeleid, maar ik probeer daar wel altijd iets aan te doen. Als ik afgeleid raak tijdens het bloggen, is dat meestal gewoon omdat ik aan het forceren ben en geen zin heb. Sommige dingen in het leven moet je tegen je zin doen, maar bloggen is een hobby. Als je het moet forceren, kan je het beter eventjes aan de kant leggen. Ik kan in principe heel geconcentreerd werken, voor schoolwerk doe ik dat het liefst met muziek. Niks beter dan mijn ontwerpen in Illustrator maken met een goed muziekje in mijn koptelefoon. Afgelopen tijd was Jacqueline een hele lieve steun tijdens het studeren. Normaal is die heel luid en dus echt afleiding. Maar deze keer was ze stil en gaf ze af en toe een kusje om me moed te geven. Toch echt wel heel lief van haar :)

  • Romy
   Auteur
   16 januari 2019 / 22:01

   Jouw vogeltje klinkt zo onwijs lief. Wat kunnen huisdieren dat soort dingen soms toch goed aanvoelen!
   Je hebt gelijk dat het geen zin heeft om dingen te forceren. Soms kun je iets dan beter even laten liggen, zeker als het – zoals bloggen – geen verplichting met een deadline is. Dat komt vanzelf wel weer, zodra je de ergste drukte voor je examens achter de rug hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge