Soms fantaseer ik over een dag in pyjama doorbrengen met niets anders dan een tijdschrift, de afstandsbediening en mijn favoriete pantoffels. Maar als ik heel eerlijk moet zijn, ben ik eigenlijk niet zo’n ster in niets doen. Toch probeer ik de laatste tijd iets vaker een moment zonder verplichtingen in te plannen. Oftewel iets doen wat niet per se als nuttig wordt gezien. Bijvoorbeeld een wandeling maken of door in een tijdschrift te bladeren. Heb jij ook weleens moeite om tijd vrij te maken voor dat fijne tijdschrift, die leuke serie of een uitgebreide baddersessie? Dit zijn 7 tips om even helemaal niets te doen.

tips niets doen niksen

1. Besef dat niets doen goed is

Voel jij je weleens schuldig als je even helemaal niets doet? Ik kan nog weleens last hebben van een schuldgevoel, terwijl dat eigenlijk nergens voor nodig is. Ik schreef al eerder dat iets ‘niet nuttigs’ doen juist hartstikke nuttig is. Zo’n moment zorgt ervoor dat je kunt opladen en geeft je frisse energie. Dat is juist heel hard nodig om de verplichte dingen goed te kunnen doen en om je energielevel op peil te houden. Niets doen begint er dus mee om te beseffen dat je je er geen seconde schuldig over hoeft te voelen als je even niet nuttig bezig bent.

2. Blok een moment in je agenda 

Goed, je hebt dus behoefte aan even niets doen? Als puntje bij paaltje komt, is het alleen soms best wel verleidelijk om 1001 excuses te bedenken om je toch op iets nuttigs te storten. Dé manier om je hiertegen te wapenen, is door van tevoren bewust tijd in je agenda te blokken voor ontspanning. Desnoods kun je een alarm instellen op je telefoon waarmee je jezelf herinnert aan de afspraak om even niets te doen. Je to do list zal immers nooit eindig zijn. De kunst is dan ook om te accepteren dat dat lijstje niet zomaar afkomt en het even links te laten liggen.

3. Ga efficiënt om met je tijd 

“Niets doen? Ja maar, daar heb ik toch helemaal geen tijd voor!” Het grappige is dat je eigenlijk meer tijd hebt om niets te doen dan je misschien denkt. Als je effectief met je tijd omgaat, dienen zich soms opeens momenten aan waarop je best even niets kunt doen.Tijdens een busrit naar werk kun je bijvoorbeeld ook prima een tijdschrift lezen in plaats van de e-mails te beantwoorden waarop je 2x zo snel thuis op de laptop kunt reageren. Ook minderen met social media of stoppen met multitasken en je op één taak focussen kan soms al heel wat tijd schelen.

4. Zoek een geschikte plek op 

Thuis vind ik niets doen een flinke uitdaging. Mijn twee goede vrienden Mr. Laptop en Mevrouw Telefoon heb ik immers altijd bij de hand en hebben een aantrekkingskracht als een magneet. En als zij het niet zijn die mijn aandacht vragen, dan is het wel de stapel met spullen die me opeens roept om opgeruimd te worden. Om van al die storende factoren af te zijn, kan het helpen om eens ergens anders naartoe te gaan. Zoek bijvoorbeeld een café op waar je wél ongestoord je boek kunt lezen of ga in een rustige kamer in huis zitten in plaats van in de buurt van je laptop.

tips niets doen niksen

5. Ruim eerst afleidende spullen op 

In aansluiting op mijn vorige punt, het kan ook al helpen om van tevoren afleidende spullen om je heen op te bergen. Dan heb ik het niet alleen over de elektronica die je graag op de hoogte houden van notificaties en het laatste nieuws, maar ook over bijvoorbeeld storende stapels papier of welke willekeurige troepjes om je heen dan ook. De papieren die nog uitgezocht moeten worden, de folders die je nog moet doornemen en de uitgeprinte formulieren die je snel eens wilt invullen? Niet ideaal als je even niet aan je to do list wilt denken! Het kan al helpen als je die spullen van tevoren even weglegt.

6. Zoek iemand anders op

Lukt het je even echt niet zo goed om zelf te ontspannen? Vraag dan eens iemand anders om samen iets leuks te gaan doen. Zelf merk ik dat ik me met iemand anders erbij vaak veel beter kan overgeven aan even niets doen dan wanneer ik alleen ben. Nu kun je natuurlijk niet zo makkelijk me-time houden als je samen iets onderneemt. Maar je kunt wel samen kletsen met een kop thee, een terrasje pakken, een film bezoeken of iets anders leuks doen met een vriendin. Ook dat kan een fijne manier zijn om bij te tanken.

7. Doe het op jouw manier

Mijn laatste tip voor niets doen is om het op jouw manier te doen. Het is immers jóuw gegnietmoment. Zelf ben ik bijvoorbeeld niet zo’n fan van filmmarathons of uren series bingewatchen. Nu kan ik mezelf dat wel opleggen, maar echt blij zou ik daar niet van worden. Zoek iets waar jij oprecht plezier aan beleeft. Of dat nu een boek lezen is, een wandeling maken of desnoods je postzegelverzameling sorteren in mapjes, doe waar jij blij van wordt! Wil je er een muziekje bij? Een stukje taart? Of doe je het graag met de kat op schoot? Maak het fijn voor jezelf en geniet!

Heb jij weleens moeite met even niets doen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Loes 23 oktober 2017 op 7:45 am - Beantwoord

  Ik heb totaaal geen moeite met niks doen, haha. Ik kijk ook heel erg uit naar woensdag, dat ik klaar ben met mijn tentamens en even lekker kan genieten van het niksen.

  • Romy 23 oktober 2017 op 11:45 pm - Beantwoord

   Haha, alleen maar goed toch als het wél lukt om af en toe lekker niets te doen. En groot gelijk heb je om na je tentamens even echt te ontspannen 🙂

 2. Shirley 23 oktober 2017 op 7:47 am - Beantwoord

  Ik denk altijd dat ik goed niets kan doen. Aan de ene kant is dat ook waar, maar tegelijkertijd is bijna altijd mijn telefoon wel in de buurt. Verder ben ik altijd wel bezig, bijvoorbeeld met rommelen in huis, oude spullen bekijken die opduiken…

  • Romy 23 oktober 2017 op 11:45 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar wat je zegt! Ik ben ook vaak wel bezig met kleine dingen als ik denk even niets te doen. Echt helemaal niets doen is nog niet zo makkelijk als je soms in eerste instantie denkt 😉

 3. Darina 23 oktober 2017 op 8:12 am - Beantwoord

  Ik heb er totaal geen moeite meer. Het gebeurt eigenlijk heel spontaan en het voelt heel goed! Ik probeer dan zeker mijn telefoon uit het zicht te zetten. Echt een aanrader!

 4. Nancy 23 oktober 2017 op 8:19 am - Beantwoord

  Ik moet, vanwege mijn ziekte, iedere dag mijn rust pakken. Maar ik vind dat heel moeilijk. Het lukt me eigenlijk alleen in de zomer als t mooi weer is. Dan met een boek de tuin in, dat is heerlijk. Meestal probeert ik wel in de namiddag o de bank te kruipen met een kop thee, maar eigenlijk is de telefoon dan ook altijd in de buurt.

  • Romy 23 oktober 2017 op 11:46 pm - Beantwoord

   Alleen maar mooi om te horen dat het je juist wel lukt om soms lekker spontaan even niets te doen. Heerlijk om even van de rust te genieten, zo zonder telefoon 🙂

  • Romy 23 oktober 2017 op 11:47 pm - Beantwoord

   Wat naar om te horen dat je vanwege ziekte veel rust moet pakken, maar dat je daar tegelijkertijd best veel moeite mee hebt. Ik kan me voorstellen dat het mooie weer in de zomer daar al een beetje bij helpt. Hopelijk kun je toch ook in de herfst af en toe lekker genieten van een boek of iets anders rustgevends.

 5. Sylvia - alovelyadventure 23 oktober 2017 op 8:26 am - Beantwoord

  Ik vind niks doen heerlijk maar doe het toch te weinig haha. Volgend jaar als we in ons nieuwe huurhuisje in Portugal zitten en Zoë naar school gaat hoop ik wel wat meer niks te doen. Al vind ik aan mn blog werken ook wel heel erg leuk..

  • Romy 23 oktober 2017 op 11:48 pm - Beantwoord

   Wat heerlijk dat je volgend jaar waarschijnlijk meer tijd voor jezelf hebt om een beetje te ontspannen. Maar ik kan me voorstellen dat aan je blog werken ook al een hele fijne ontspanning is. Daar ben ik het helemaal mee eens 🙂

 6. Susan 23 oktober 2017 op 8:30 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik heb nooit zoveel moeite om niks te doen, haha…

 7. Veronique 23 oktober 2017 op 8:31 am - Beantwoord

  Gisteren had ik een niks-doe-middag. Alleen dat wat ik leuk vind doen. Heeeeerlijk. Sinds mijn burn out plan ik deze momenten bewust in.

 8. evelien 23 oktober 2017 op 8:39 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel, meestal plan ik het voldoende in maar afgelopen week was het zo druk met school en afspraken dat het slecht lukte. Dat zal deze week ook wel zo zijn! Toch ga ik het wel proberen 🙂
  Liefs,
  Evelien

  • Romy 23 oktober 2017 op 11:49 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je zo bewust tijd vrijmaakt voor dat soort rustige momenten zonder nuttige plannen. Zeker als je een burn-out hebt gehad, is het zo belangrijk om dit soort momenten in te plannen 🙂

  • Romy 23 oktober 2017 op 11:49 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat niets doen in zo’n drukke week extra lastig is. Hopelijk kun je er deze week wel lekker de tijd voor nemen 🙂

 9. Sam - singlereadytomingleblog 23 oktober 2017 op 9:30 am - Beantwoord

  Ik ben wél heel goed in niets doen (fundamenteel lui en zo, haha), maar het komt er amper van. Ik vind afspreken en weggaan met vrienden veel leuker en daar heb ik achteraf ook veel meer aan. Maar zo af en toe een dagje niksen en Netflixen, zalig!

  • Romy 23 oktober 2017 op 11:50 pm - Beantwoord

   Daar heb je wel gelijk in: quality time met vrienden geeft soms gewoon meer voldoening dan helemaal niets doen. Een combinatie van beide is vast het allerfijnst 🙂 Maar met veel leuke plannen is helemaal niets doen niet altijd even makkelijk.

 10. Josephine 23 oktober 2017 op 9:54 am - Beantwoord

  Om eerlijk te zijn ben ik zelf niet zo goed in niets doen. Dat komt denk ik, omdat ik door mijn gezondheid al te vaak wordt teruggefloten. Dus het liefste ben ik bezig met een leuk historisch weetje uit te pluizen – het zit nu eenmaal lekkerder op de bank als je het gevoel hebt dat je iets leuks of nuttigs hebt gedaan!

 11. Johanne 23 oktober 2017 op 10:33 am - Beantwoord

  Ik ben een niks-doen-professional, haha. Doordeweeks wil ik ’s avonds nog wel eens nuttig blijven nadat ik mijn werk heb afgerond. Maar op vrijdagavond gaat de tv aan (of Netflix) en verstand op nul. Even helemaal niets. En dat lukt me in het weekend vaak ook aardig goed als we niets gepland hebben! Soms zou ik wel iets minder niks-doenerig willen zijn, omdat het me iets productiever zou maken, maar aan de andere kant weet ik ook dat ik het nodig heb om te kunnen functioneren.

  • Romy 23 oktober 2017 op 11:52 pm - Beantwoord

   Daar zit zeker wat in! Ik snap dat je je dan liever op iets leuks wilt storten om daarna een voldaan gevoel te hebben dat je iets leuks hebt kunnen doen. Zelf zou ik ook nooit uren achter elkaar niets kunnen doen, maar een half uurtje op z’n tijd vind ik tussen de verplichtingen door soms wel erg lekker 🙂

  • Romy 23 oktober 2017 op 11:54 pm - Beantwoord

   Alleen maar goed dat je van jezelf weet dat je heel erg behoefte hebt aan even niets doen! En er is niets mis mee als je dat in je vrije tijd doet, toch? Daar is het immers jouw vrije tijd voor 🙂 Stiekem kan ik weleens jaloers zijn op mensen die zo nu en dan een paar uur achter elkaar niets kunnen doen. Zelf krijg ik er na een tijdje toch wel echt de kriebels van om toch weer aan de slag te gaan 😉

 12. Haydée 23 oktober 2017 op 11:25 am - Beantwoord

  Ik denk dat de insteek van je artikel heel waardevol is voor deze hectische tijd met heel veel verschillende prikkels. Niks doen is helemaal oké. Meer zelfs, het is absoluut noodzakelijk om mentaal in balans te blijven.

  • Romy 23 oktober 2017 op 11:55 pm - Beantwoord

   Helemaal mee eens! Juist in de hectische tijd waarin we leven, kan het soms zo goed zijn om even te ontspannen. Juist in deze tijd is dat ook niet altijd even makkelijk, maar wel heel hard nodig 🙂

 13. Marije 23 oktober 2017 op 12:29 pm - Beantwoord

  Ik ben zoooo slecht in niets doen omdat ik zo weinig tijd heb naast mijn werk en zoveel wil doen. Maar af en toe niets doen is wel heel erg noodzakelijk en waardevol.

  goede tips

  • Romy 23 oktober 2017 op 11:56 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar! Ik besteed ook vaak veel tijd aan mijn werk, blog en andere hobby’s, waardoor niets doen er een beetje bij inschiet. Maar als ik er toch bewust de tijd voor maak, merk ik weer hoe waardevol en fijn het is om soms een half uurtje niets te doen 🙂

 14. Rebecca 23 oktober 2017 op 1:06 pm - Beantwoord

  Ik herken mezelf zo erg in het schuldig voelen als je niks doet. Ik bedenk me dan allemaal dingen die ik kan doen, of eventueel had kunnen doen. Toch vind ik het ZO belangrijk om tijd voor jezelf te nemen en te doen wat je wilt. Zelf heb ik wel door dat ik me beter voel als ik bijvoorbeeld naar het bos ga met mijn hond. Ik ben dan even alleen en mijn hond heeft het naar haar zin en kan lekker rennen. Het voelt niet als verplichting en voelt toch een beetje als niks doen. Heerlijk!

  • Romy 23 oktober 2017 op 11:58 pm - Beantwoord

   Wat fijn dat je in zoiets als een boswandeling een mooie oplossing kunt vinden om even te ontspannen en je toch niet schuldig te voelen. Het is inderdaad heel erg belangrijk om tijd voor jezelf te nemen in plaats van alleen aan je verplichtingen te voldoen. Juist daarom is dat schuldgevoel eigenlijk nergens voor nodig 🙂

 15. Irene 23 oktober 2017 op 7:11 pm - Beantwoord

  Ik ben volgens mij iets te goed in nietsen. Haha :p Voel me ook totaal niet schuldig als ik eens niets gedaan heb. Tijd genoeg om die dingen nog te doen denk ik altijd.

  • Romy 23 oktober 2017 op 11:59 pm - Beantwoord

   Je hebt helemaal gelijk! Niets doen is ook iets en je besteedt al genoeg tijd aan nuttige dingen. Ik zou graag eens een cursus niets doen bij je volgen, haha! Ik word er al iets beter in, maar heb nog heel wat stappen te zetten 😉

 16. Els 23 oktober 2017 op 7:29 pm - Beantwoord

  Niks doen is soms zo heerlijk! Ik ga het liefst in “mijn” hoekje in de bank liggen en lekker tv kijken :-).

 17. Nikita 23 oktober 2017 op 7:48 pm - Beantwoord

  Ik kan niet volledig niks doen, tenzij ik in de avond met ons vogeltje op mijn schouder naar buiten staar. Dan lukt mij dat prima, omdat ik dan verbonden ben met hem en dan dat moment niet wil eindigen omdat het dan zo fijn voelt. Liefde tussen huisdier en mens is zalig 🙂

  Maar op andere momenten heb ik iets nodig om me bezig te houden. Een kwartier op bed liggen en plafondstaren, daar zou ik gek van worden. Ik denk dat dat is omdat ik een paar jaar teveel stress heb ervaren, dit is een effectje ervan. Maar ik heb wel geleerd hoe ik dan op een andere manier niets kan doen. Ik heb mijn iPad eens goed opgeruimd en er een heleboel nieuwe spelletjes gedownload waar ik nu wel dagelijks eens eentje speel. En het is inderdaad niet nuttig om alweer aan level 90 van Candy Crush Soda Saga te zitten, maar moet dat dan? Weet je, het is juist fijn om eventjes te ontspannen. Ik moet iets om handen hebben, maar niet perse iets waar ik heel nuttig mee bezig ben. Een spelletje of boek lezen is een prima optie.

  Ik merkte dat trouwens vanmiddag, was van plan na de lunch een van mijn vakken samen te vatten, want na de vakantie hebben we een grote toets. Maar ik ontdekte al snel dat mijn boek van dat vak thuis lag. En eerst vond ik dat niet leuk, want zo was er weer werk uitgesteld. Maar aan de andere kant, nu kon ik gewoon genieten van mijn boek. En dat was dan wel gewoon fijn. Het voelde eventjes jammer, tot ik besefte dat ik aan mijn lievenlingsserie bezig was met lezen. Geloof me, dat jammer-gevoel was snel weg 😉

  • Romy 24 oktober 2017 op 12:01 am - Beantwoord

   Wat goed om te horen dat je juist wel zo nu en dan niets kunt doen! Jouw tv-avondje klinkt heerlijk en is meer dan verdiend op een vrije dag 🙂

  • Romy 24 oktober 2017 op 12:04 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je vogeltje je helpt om toch zo nu en dan momenten te pakken waarop je even niets kunt doen en kunt ontspannen. Ik kan me trouwens goed voorstellen dat helemaal niets doen in de vorm van staren niet zo jouw ding is. Dat zou ook niet mijn manier van niets doen zijn 😉 Ik duik dan ook liever weg in een boek of tijdschrift of ga wandelen. Niet per se nuttig, maar wel heel erg fijn!
   Zo fijn dat je vanmiddag onverwacht kon genieten van het boek dat je las! Op dat soort momenten denk ik weleens “Waarschijnlijk had het zo moeten zijn!”. Misschien was dit leesmoment je gewoon even gegund om van te genieten 🙂

 18. Evelyne 23 oktober 2017 op 8:10 pm - Beantwoord

  Hier heb ik nu eens geen moeite mee. Ik kijk altijd uit naar de vrije dagen waar ik dan eens echt lekker NIETS kan doen 🙂 Ik kan zo heerlijk genieten van een avondje tv-kijken. En meestal gebeurt dat op zaterdag met een glaasje wijn of cava en chips. Zàlig!

 19. Nesrin 23 oktober 2017 op 9:03 pm - Beantwoord

  Ik heb heel veel moeite met niks doen maar toevallig is het mij gisteren heel goed gelukt.

  • Romy 24 oktober 2017 op 12:00 am - Beantwoord

   Wat goed dat je dit weekend toch even niets kon doen! Heerlijk als dat dan wel een keer lukt!

 20. Rosita Elise 24 oktober 2017 op 8:22 am - Beantwoord

  Ik voel me bijna schuldig dat ik dus echt geen moeite heb met niks doen hahaha! Ik kan soms echt heerlijk op bed liggen en niks doen.

  • Romy 24 oktober 2017 op 6:46 pm - Beantwoord

   Haha, dat schuldgevoel is echt nergens voor nodig! Stiekem ben ik zelfs weleens jaloers op mensen die er niet zoveel moeite mee hebben om niets te doen. Ik zou dat ook wel iets beter willen kunnen 🙂

 21. Marleen 24 oktober 2017 op 10:23 am - Beantwoord

  Niks doen vind ik wel een beetje lastig soms. er is altijd wel wat te doen in huis, iets om schoon te maken of een wasje om te draaien! Maar ik beloon mezelf daarna altijd met een filmpje kijken ofzo, haha!

  • Romy 24 oktober 2017 op 8:06 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar! Als ik dingen te doen heb, vind ik het ook weleens lastig om de tijd te nemen en alles even te laten vallen. En dat terwijl zo’n pauze of beloning eigenlijk zo goed is!

 22. Beautyjuf 25 oktober 2017 op 9:08 pm - Beantwoord

  We kunnen elkaar de hand schudden, want ik ben namelijk ook geen ster in ‘niets doen’. Ik ben dan ook altijd een tikkeltje jaloers op de mensen die dat wel kunnen, haha!

  • Romy 26 oktober 2017 op 12:40 am - Beantwoord

   Haha, precies dat inderdaad! Ik zou graag eens een cursus nietsdoen volgen van iemand die daar wél goed in is 😉

 23. Anna 27 oktober 2017 op 10:13 pm - Beantwoord

  Ik vind niets doen ook wel moeilijk, er is altijd wel iets te doen. Sommige dingen zijn leuk, andere dingen minder leuk. Het gevoel van ‘niks moeten’ is toch wel heel erg fijn!

Recente blogs