50mm2 1 3

5 fijne tips om vandaag EXTRA lief voor jezelf te zijn

 • 14 februari 2019
 • 20 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

14 februari. Dé dag waarop je je dierbaren eens flink in het zonnetje kunt zetten. Of juist niet, omdat je het veel te erg een commerciële bedoening vindt. Dat kan natuurlijk ook! Maar hoe zit het nu eigenlijk met jezelf? Of je nu je leven deelt met een partner die je vandaag overlaadt met Valentijnscadeaus of juist hoopvol naar de brievenbus staart als single vrouw, je hebt alle reden om jezelf eens liefdevol in het voorzichtige lentezonnetje te zetten. En daarom stelde ik een stappenplan op met 5 lekker concrete tips waarmee jij vandaag EXTRA lief voor jezelf kunt zijn.

tips om vandaag lief voor jezelf te zijn

1. Praat tegen jezelf als tegen je beste vriend(in)

Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik het makkelijker vindt om vriendinnen (of bloglezeressen) lieve raad te geven dan mijzelf. Als een vriendin bijvoorbeeld zegt dat ze iets vreselijk heeft aangepakt, zal ik vast zeggen dat het zo erg nog niet is. Als iemand bang is het niet goed te doen, antwoord ik dat diegene volgens mij al heel goed bezig is. Maar die dingen ook op een lieve toon in mijn eigen oor fluisteren, blijkt niet alleen een fysieke uitdaging, maar vooral ook een lastig ding op zich. Is vandaag niet een mooie dag om eens net zo mild naar jezelf toe te zijn als naar een vriend(in)? Als je iets fout doet, wees dan eens bewust mild. Als je je rot voelt, gun jezelf dan een baaldag en de nodige verwennerij. Waarom zou je vandaag niet een keer je eigen beste vriendin uithangen?! Of beter nog: geef het vaker dan alleen vandaag een kans.

2. Zet een stap(je) op weg naar assertiviteit

Niet voor niets is een veelgehoorde uitspraak dat ‘nee’ zeggen tegen een ander vaak hetzelfde is als ‘ja’ zeggen tegen jezelf. Daarom daag ik je uit om vandaag een assertief stap(je) te zetten om ook op die manier extra lief voor jezelf te zijn. Het klinkt zo simpel: zeg vaker ‘nee’, kom op voor je mening en laat mensen niet over je grenzen heen gaan. Maar natuurlijk zijn dat geen lessen die je na het lezen van deze ene zin direct vlekkeloos toepast. Daarom daag ik je graag uit om vandaag op één van deze vlakken een muizenstapje te zetten. Zeg bijvoorbeeld nee tegen een verzoek waar je geen tijd voor hebt. Laat een appje even rusten omdat je druk bezig bent. Of kap die vervelende telefonische verkoper al na 1 seconde af zonder ‘sorry’ te zeggen. Jij kunt dit!

3. Doe vandaag iets wat helemaal ‘jij’ voelt

Er is vast wel iets wat jou ultiem blij maakt, maar wat je desondanks niet snel doet. Of beter: wat je niet snel DURFT te doen. Bijvoorbeeld je allermooiste jurk aantrekken op een gewone werkdag, lunchen met een patatje oorlog of een keer alleen naar de film gaan waar niemand in je omgeving over te spreken is. Of lekker impulsief iets doen waar je normaal wel tien keer over nadenkt. Want wat nu als anderen er wat van vinden? Beloof je me plechtig dat je vandaag die raderen in je hoofd tot stilstand brengt en één ding doet dat helemaal jij voelt? Ik durf te wedden dat er nu al allerlei wilde plannen in je overactieve hersenpan van je komen opzetten! Doe het gewoon! Zonder nadenken.

4. Noem 3 positieve dingen aan jezelf op

Ik ben vast niet de enige die meestal met een kritisch oog naar haar spiegelbeeld kijkt. Er is uiteraard altijd wel iets op de persoon in de spiegel aan te merken. Maar hé, het is niet voor niets vandaag de dag van de liefde. Ik daag je uit om het roer vandaag 180 graden om te gooien wanneer je in de spiegel kijkt. Van negatief naar positief. Neem daarvoor de tijd door extra goed in de spiegel te kijken. Vergeet je bad hair day en focus je op 3 dingen die je wél mooi vindt aan jezelf.

 1. Noem 1 aspect op dat je mooi vindt aan je uiterlijk. (Hier vind je mijn voorbeelden.)
 2. Noem 1 karaktereigenschap die je waardeert aan jezelf.
 3. Noem 1 prestatie waar je trots op bent.

Blijf net zo lang staan totdat je een lijstje met 3 mooie dingen aan jou hebt neergepend. Schrijf ze op post-its die je op de spiegel plakt, noteer ze in een notitieboek of sla ze ergens in je telefoon op. Zorg er in ieder geval voor dat je dit positieve lijstje niet zomaar uit het oog verliest.

5. Gun jezelf elementen uit jouw vrolijkheidscocktail

Bij de meeste medicijnen is het een kwestie van afwachten of ze werken. Maar bij dit “medicijn” ligt dat net even anders. Ieder mens heeft wel een eigen vrolijkheidscocktail (dit is die van mij!) die ervoor zorgt dat je bijna à la minute de vrolijkheid door je lichaam voelt gieren. Bedenk eens wat jou ALTIJD vrolijk maakt. Een film kijken, je favoriete nummer beluisteren of knuffelen met je kat bijvoorbeeld. Zoek een paar ingrediënten uit jouw vrolijkheidscocktail bij elkaar om daarmee vandaag een welverdiend feestje voor jezelf te creëren.

Wat doe jij vandaag om lief voor jezelf te zijn?

tips om vandaag lief voor jezelf te zijn

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Shirley 14 februari 2019 op 7:37 am - Beantwoord

  Ooit was Valentijnsdag mijn geluķsdag. Mijn hypotheek werd goedgekeurd, het jaar daarna kreeg ik loonsverhoging. Sindsdien gaat het weer bergafwaarts, dus vandaag zal ik er zelf maar iets van maken. Ik heb in ieder geval weer een pilatesles gepland, dus dat is een goed begin.

  • Romy 14 februari 2019 op 10:40 pm - Beantwoord

   Met dat soort gebeurtenissen wordt Valentijnsdag inderdaad wel een feestje. Hopelijk had vandaag ook zo’n hoogtepuntje voor je in petto en gaat het met je Valentijnsdagen langzaamaan weer bergopwaarts 😉

 2. Marije 14 februari 2019 op 8:08 am - Beantwoord

  Ik vind Valentijnsdag steeds commerciëler worden en er wordt voorbij gegaan aan de belangrijkste liefde, namelijk liefde voor jezelf. Daar begint het allemaal mee. En ja, ik weet dat dat niet de origine van Valentijnsdag is maar toch ben ik daarin een beetje dwars 😉

 3. Josephine 14 februari 2019 op 8:20 am - Beantwoord

  Goed idee, Romy. Eigenlijk ook als je wel een relatie hebt. Ik ga voor punten 3 en 5! Vandaag neem ik even gas terug en nestel ik mezelf met een boekje op de bank. Echt mijn (saaie?) idee van ontspannen! 😉

  • Romy 14 februari 2019 op 10:41 pm - Beantwoord

   Dat is alleen maar een mooie vorm van dwarsheid, toch?! En je hebt helemaal gelijk: liefde voor jezelf is een van de belangrijkste dingen. Ook omdat je vaak beter anderen kunt liefhebben als je eerst van jezelf houdt <3

  • Romy 14 februari 2019 op 10:41 pm - Beantwoord

   Niets saais aan, hoor! Heerlijk toch zo’n moment voor jezelf 🙂 Hopelijk heb je een geslaagde dag gehad met een ontspannen momentje voor jezelf!

 4. Darina 14 februari 2019 op 8:32 am - Beantwoord

  Omdat ik me niet helemaal lekker voel (verkoudheid) ga ik mijzelf vandaag trakteren op een mijn lievelingsgerecht. Hopelijk helpt het een beetje 🙂

  • Romy 14 februari 2019 op 10:42 pm - Beantwoord

   Dat lievelingsgerecht heb je zo te horen meer dan verdiend. Hopelijk heeft het goed gesmaakt en voel je je snel weer een stuk beter!

 5. bychristiana 14 februari 2019 op 8:33 am - Beantwoord

  Ik vind het extra lief zijn voor jezelf vooral zo belangrijk. Het gunnen van dingen aan jezelf en dan bedoel ik natuurlijk niet alleen ‘dingen’ of ‘spullen’, maar gewoon eens lekker doen en laten wat jij zelf wilt, niet omdat het (van iemand anders) moet of hoort.

 6. Jantine 14 februari 2019 op 9:00 am - Beantwoord

  Hoewel in het bezit van een hele lieve partner word ik vandaag niet overladen met cadeaus ?
  En sinds 2 jaar heeft 14 februari voor mij een compleet andere betekenis, mijn lieve mama is vandaag 2 jaar geleden overleden. Ik mis haar altijd verschrikkelijk, maar vandaag is het extra heftig. (Genoeg redenen om lief voor mezelf te zijn dus, maar dat is niet makkelijk, het gaat in elk geval niet vanzelf) Ik breng vandaag gelukkig wel door met mijn zus, dat voelt goed.
  Lieve groet,
  Jantine

  • Romy 14 februari 2019 op 10:43 pm - Beantwoord

   Absoluut! Het is zo fijn om jezelf regelmatig wat te gunnen, niet alleen materialistisch, maar ook gewoon qua tijd voor jezelf. Dat soort momentjes me-time zijn altijd welkom.

  • Romy 14 februari 2019 op 10:45 pm - Beantwoord

   Wat een zwaar en groot verlies! Ik kan me voorstellen dat dat grote gemis op Valentijnsdag nog een stuk groter is. Heel veel sterkte, juist vandaag!
   Veel liefs,
   Romy

 7. Anna 14 februari 2019 op 10:03 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Mijn vriend en ik doen niks aan Valentijnsdag en vanavond moet ik ook gewoon werken, het is dus gewoon een dag zoals alle andere :p. Vanavond plof ik in ieder geval in bed met vlogs en wat lekkers, daar kijk ik nu al naar uit! Ik wens je een hele fijne Valentijnsdag <3

  • Romy 14 februari 2019 op 10:47 pm - Beantwoord

   Dat klinkt inderdaad niet als een heel feestelijke Valentijnsdag, maar gelukkig hoeft dat ook niet 🙂 Zo’n momentje ’s avonds met vlogs en iets lekkers is ook al heerlijk. Hopelijk heb je daar volop van genoten vanavond!

 8. Eveline Fleur 14 februari 2019 op 6:17 pm - Beantwoord

  Nummer één is zo waar. Vriendinnen zouden jou nooit naar beneden halen, dus waarom jezelf naar beneden halen? Dit probeer ik ook steeds meer te doen, want ik kan heel streng voor mijzelf zijn. Super stom eigenlijk! En nummer twee is voor mij nog steeds wel een leermomentje, maar nu ik zwanger ben is het nee zeggen een stuk makkelijker geworden! Heerlijk eigenlijk hihi.

  • Romy 14 februari 2019 op 10:48 pm - Beantwoord

   Inderdaad! Het is eigenlijk zo zonde als je streng bent voor jezelf en daarmee bijvoorbeeld over je grenzen heen laat lopen of jezelf dingen nogal kwalijk neemt. Wel fijn dat je zwangerschap je in dat opzicht een stapje in de goede richting dwingt 😉

 9. Nikita 15 februari 2019 op 8:57 am - Beantwoord

  Mijn Valentijnsdag was vooral lastig, dat had niks te maken met single zijn of iets in die zin. Ik had gewoon echt mijn dag niet. Maar ik ben wel lief voor mezelf geweest, in tegenstelling tot vroeger. Na school heb ik mijn schoolgerief opgeborgen en ben ik gaan lezen. Ik heb een lange mail getypt om mijn gedachten te kunnen uitwerken, en nu ben ik terug wat rustiger. Mijn broertje kwam gisteren smeken om te helpen met zijn Frans, terwijl er nog mensen in ons huis dat konden. Ik help hem normaal elke avond, maar ik was op. Ik was doodmoe en wilde gewoon een momentje met mijn boek voor ik ging slapen. Ik ben niet rechtgestaan en uiteindelijk is er iemand anders hem gaan helpen. Het hoeft niet altijd ik te zijn. Hetgene wat me wel opvrolijkte, was dat ik een oudleerkracht had gemaild en hij een grapje had gemaakt over mijn vertrouwenspersoon in zijn mail (als collega’s, gewoon plagend) en ik moest wel lachen. Dat maakte mijn dag wel iets beter. Ik had trouwens gisteren mail van school met feedback op een opdracht, maar ik was niet in de beste (mentale) staat. Dus ik had besloten die mail pas vandaag te openen, als ik wat rustiger was. Omdat ik het niet perse negatief zag, maar als er een verbeterpuntje zou instaan ik waarschijnlijk een paniekaanval zou krijgen. Dus ik heb hem dichtgelaten en daar ben ik wel trots op. Inmiddels heb ik de feedback wel gelezen, en het is oke. Gewoon een paar kleine verbeterpuntjes. Geen ramp.

  • Romy 15 februari 2019 op 3:22 pm - Beantwoord

   Ondanks dat het totaal je dag niet was gisteren, klinkt het wel alsof je ontzettend mooie stappen hebt gezet waar je heel trots op mag zijn! Wat goed dat je jezelf de rust hebt gegund door je broertje niet te helpen en door de e-mail dicht te laten. Juist dat zijn manieren om op een moeilijke dag wat liever voor jezelf te zijn. En juist dat heb je op zo’n dag meer dan verdiend! 🙂

 10. Saskia 16 februari 2019 op 1:54 pm - Beantwoord

  Valentijnsdag was erg fijn! Ik kreeg van vriendinnen wat kaartjes in de bus en mijn lief stuurde een groot boeket naar mijn werk <3 Super leuk! Daarbij probeer ik elke dag een beetje lief voor mezelf te zijn en de druk die er is wat opzij te schuiven van de dagelijkse bezigheden. Niets hoeft, (wel in mijn hoofd) en alles mag. Daarbij werd ik getrakteerd op mijn favoriete avondeten dus mijn dag was erg fijn.

  • Romy 17 februari 2019 op 10:24 pm - Beantwoord

   Wat onwijs lief, zowel die bos bloemen als de kaartjes. Altijd mooi, zo’n attent gebaar! En mooi wat je zegt over elke dag lief voor jezelf (proberen te) zijn. Daarmee maak je je leven elke dag net iets mooier 🙂

Recente blogs

Jezelf vergelijken met andere bloggers? Niet nodig!

12 augustus 2018|Carrière en ondernemen, Lifestyle|

Bloggen is een van de dingen die ik het allerliefste doe. Maar soms - heel soms - kan daarbij vergelijkingsdrang wat roet in het eten gooien. Heeft een andere blogger mooiere foto's, meer volgers of leukere onderwerpen? Of iets anders wat jij in jouw ogen niet hebt? Dan is het hoog tijd om voor die gedachten een stokje te steken. Jezelf vergelijken met anderen is namelijk niet alleen frustrerend, maar ook nog eens totaal niet nodig. Gelukkig heb ik zelf minder last van mezelf vergelijken met andere bloggers dan in het begin. Dat gun ik jou ook! Dit zijn 5 redenen om nú te stoppen met jezelf vergelijken als blogger.

Mijn wish list voor mijn 24e verjaardag

14 mei 2017|Lifestyle|

Ik kan het zelf bijna niet geloven, maar volgende week word ik alweer 24 jaar. Lekker cliché, maar wat vliegt de tijd! Elk jaar krijg ik vlak voor mijn verjaardag dezelfde standaardvraag: "Wat wil je eigenlijk hebben?". Elk jaar breek ik ook weer mijn hoofd over die vraag en weet ik het eigenlijk niet zo goed. Dit keer besloot ik eens goed voorbereid te zijn voordat ik die vraag krijg en zocht ik een paar leuke spullen uit die op mijn wish list staan. Dit zijn een paar leuke producten waar ik op mijn verjaardag zeker wel vrolijk van zou worden.

Outfit | Een geweldige roze teddy-jas (en hij is zó zacht!)

27 oktober 2018|Outfits|

Roze, roze en nog eens roze. Soms heb ik ernstig de behoefte om de wereld door een roze bril te kunnen bekijken. En bij gebrek aan een roze bril vind ik het ook al te gek om zo nu en dan in een volledig roze outfit de straat op te gaan. Kwam dat even mooi uit, want al vanaf het voorjaar lag er een roze teddy-jas op mij te wachten om gedragen te worden. Het koude herfstweer van de afgelopen week vond ik dé gelegenheid om eindelijk in dit warme jasje de deur uit te gaan. Klaar voor een flinke dosis roze? Scrol dan snel verder!