Beginnen met scrapbooken | Mijn beste tips op een rij!

tips beginnen scrapbooken

Heb je weleens gehoord van scrapbooken. Oftewel: het creatief inplakken van foto’s? Mijn liefde voor scrapbooken begon meer dan 10 jaar geleden. Inmiddels staan er in mijn kast talloze albums vol met scrapbookpagina’s en mijn kasten puilen uit van de materialen. Nog steeds is scrapbooken een van de dingen die ik het liefst doe. Lijkt het jou ook wel wat om te beginnen met scrapbooken? Met deze tips help ik je een eind op weg, zodat ook jij straks een mooi scrapbookalbum kunt maken.

Wat heb je nodig om te beginnen met scrapbooken?

Veel mensen denken dat je voor beginnen met scrapbooken heel veel spullen nodig hebt. Natuurlijk kun je het zo gek maken als je zelf wilt, maar je kunt ook met weinig materialen al aan de slag. Deze basisbenodigdheden heb je in ieder geval nodig:

 • Schaar
 • Inkt (ik gebruik Distress Ink van Tim Holtz)
 • Snij-apparaat of snijmesje
 • Papier (kan gewoon van Action!)
 • Lijm (Aleene’s Tacky Glue is mijn favoriet!)
 • Dubbelzijdige tape (ik gebruik die van Action)
 • Potlood of pen

Daarnaast kun je voor scrapbooken allerlei versiersels, stempels en verf gebruiken. Denk aan stickers, plakparels, houten figuurtjes of washi tape. Zelf heb ik ook een stansapparaat, de Big Shot, waarmee ik met snijmallen vaak leuke figuurtjes uit papier stans. Zo’n stansapparaat is wel een flinke investering en ook de mallen zijn meestal niet goedkoop. Daarom zou ik je aanraden om even te wachten met zo’n apparaat aanschaffen.

Zeker in het begin kun je het beste vooral investeren in goed gereedschap en mooi papier en versiersels. Voor dit soort standaard benodigdheden ga ik zelf graag naar Scrapbookdepot. Goede service en ze helpen je graag als je vragen hebt!

Budgetproof scrapbooken

Het klopt dat scrapbooken helaas geen goedkope hobby is. Toch zijn er tegenwoordig talloze budget alternatieven die deze hobby iets vriendelijker voor je portemonnee maken. Bij winkels als Action, Xenos, Wibra en Boekenvoordeel kun je ook al hele bruikbare spullen vinden.

Alleen op lijm en snij-apparaten kun je in mijn ogen beter niet besparen. Bij Action heb je bijvoorbeeld hele goedkope alleslijm te koop, maar ik merkte dat die na een tijdje loslaat. Daarom koop ik liever de duurdere Aleene’s Tacky Glue bij online hobbywinkels. Die plakt echt alles. Ook na een paar jaar laat het papier niet los als ik die lijm gebruik. Ook een goed snij-apparaat is de investering zeker waard. Goedkope snij-apparaten gaan vaak al na een tijdje kapot, terwijl een goed exemplaar jaren meegaat.

beginnen met scrapbooken tips

Kies een formaat waarop je wilt scrapbooken

Als je begint met scrapbooken, kun je het best eerst bepalen wat je precies wilt maken. Ga je voor een grote scrapbookpagina of maak je een kleiner album? Alles is mogelijk! De standaard scrapbookpagina’s zijn 30×30 centimeter. Dit is wel een vrij groot formaat en je zult ook grote albums nodig hebben om deze pagina’s in op te bergen.

Gelukkig kun je in feite scrappen op welk formaat je maar wilt. Je kunt bijvoorbeeld ook een scrapbookpagina maken van 20×20 centimeter of op A4-formaat. Het voordeel is dat je albums dan makkelijker op te bergen zijn en dat je pagina sneller af is. Een andere optie is om een mini-album of een Project Life-boekje te maken. Je maakt dan niet één pagina, maar een wat kleiner boekje met allerlei foto’s en teksten. Ook kun je aan elk thema één boekje wijden.

Neem de foto als uitgangspunt

Het is gebruikelijk om een foto als uitgangspunt te nemen voor een scrapbookpagina. Kijk naar de kleuren in de foto en naar de sfeer die de foto uitstraalt. Op basis daarvan bepaal je vervolgens welk papier je wilt gebruiken. Voor een ouderwetse foto is het misschien leuk om donker vintage-achtig papier te gebruiken, terwijl een foto met kleurrijke bloemen om een meer felgekleurde scrapbookpagina vraagt.

Vind je het lastig om te werken met de kleuren in de foto? Print hem dan eens in zwart-wit of sepia, zodat je foto meer neutraal is en je er alle kanten mee op kunt. Zelf druk ik mijn foto’s vaak af bij Pixum.nl. Ik kies dan meestal voor de optie om mijn foto’s met een wit randje te laten afdrukken, omdat een foto daardoor net iets meer opvalt. Natuurlijk kun je ook zelf zo’n randje maken door een stukje karton uit te snijden dat net iets groter is dan de foto.

scrapbookcreaties

Zoek inspiratie of maak iets anders na

Toen ik net begon met scrapbooken, wist ik niet altijd goed hoe ik de ruimte van zo’n groot vel papier moest opvullen. Lang leve het internet, waar je allerlei inspiratie vandaan kunt halen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Pinterest naar creaties van anderen. Ook op mijn eigen Pinterest-account heb ik veel scrapbookpagina’s, kaarten en andere creaties staan.

Of blader door tijdschriften en kijk hoe artikelen er qua opmaak uitzien. Maak daar eens een tekening van en probeer die na te maken op jouw eigen creatie. Verder zijn er websites met ideeën voor pagina-ontwerpen, die je kunt gebruiken als schets. Twee van mijn eigen favoriete websites zijn Creative Scrappers en Stuck?! Sketches. Neem zo’n ontwerp als eerste opzet en laat vervolgens je creativiteit de vrije loop. Eventueel kun je in een notitieboekje je favoriete sketches plakken of natekenen. Zo heb je nooit last van inspiratiegebrek.

Van idee tot resultaat

Als je eenmaal een idee in je hoofd hebt en een papierlijn hebt gekozen, kun je çht beginnen met scrapbooken. Overigens raad ik je aan om, zeker in het begin, vooral met papier uit één lijn of papierblok te werken. Dan weet je zeker dat alles mooi bij elkaar past. Als je iets meer uitdaging zoekt, kan het ook leuk zijn om te mixen & matchen. Ga ook bij jezelf na wat voor stijl jouw voorkeur heeft.

Houd je van minimalistisch of, zoals ik, juist van lekker druk? Gebruik je graag veel symmetrie of ga je liever lekker los met verf en inkt? Het is jouw creatie, dus je kunt het aanpakken zoals jij maar wilt. Zelf vind ik het leuk om versiersels symmetrisch op te plakken of te clusteren. Zo ontstaat er een soort rust in je creatie. Overigens plak ik ook mijn embellishments altijd op met Aleene’s Tacky Glue (#nospon). Daarmee blijven zelfs metalen of houten figuurtjes goed zitten.

beginnen met scrapbooken tips

Beginnen met scrapbooken? Heb er plezier in!

En dan nu mijn belangrijkste tip van allemaal als je wilt beginnen met scrapbooken: zorg er vooral voor dat je plezier beleeft aan het scrapbooken. Je eerste creaties hoeven niet meteen meesterwerken te zijn. Ga gewoon lekker aan de slag en kijk wat er ontstaat. Heb je even geen inspiratie? Dwing jezelf dan niet om tot iets moois te komen, maar laat het even rusten. Scrapbooken is oprecht een van mijn favoriete creatieve uitlaatkleppen en tegelijkertijd is het een manier om mooie herinneringen vast te leggen. Ik kan er 100% van genieten. Misschien jij ook!

Wil je meer zien van mijn scrapbookwerk? Kijk dan op Scrapstuff and More. Op Vaker Vrolijk geef ik je trouwens ook tips om scrapbookkaarten te maken – ook een leuke hobby, vind ik zelf!

Veel scrapplezier! Mocht je nog een vraag hebben, stel die dan gerust in een reactie of stuur me een mailtje.

Heb jij weleens een scrapbookpagina of -album gemaakt?

beginnen met scrapbooken tips
Volg:
Deel:

50 Reacties

 1. 15 maart 2017 / 07:55

  Ik heb het nog nooit gedaan, maar het lijkt me een hele leuke hobby! Goede opmerking over de lijm. Ik heb altijd lijm bij de Bruna vandaan als ik 3D kaarten knip.

 2. 15 maart 2017 / 08:05

  Heerlijk dat je hier aandacht aan besteed. Ik scrap ook al ruim 15 jaar en het blijft mijnn favoriete hobby. Ben blij dat je nu bij budget winkels terecht kan voor hobbyspullen. Dat maakt het een nog leukere hobby
  marije blogde over…Weekly picture wednesday: week 10 2017

  • Romy
   Auteur
   15 maart 2017 / 19:24

   Wauw, wat doe je al lang aan scrapbooken. Hartstikke leuk! En inderdaad, lang leve de budgetwinkels die ook leuke scrapspullen verkopen!

  • Romy
   Auteur
   15 maart 2017 / 19:26

   Dankjewel :) Wat leuk dat je oma dat soort kaartjes maakte! Ik maak zelf ook regelmatig kaarten met scrappapier en vind dat ook heerlijk om te doen.

 3. 15 maart 2017 / 09:17

  Wauw je kan zien dat je hier goed in bent! Je scrapbook kunstwerken zien er mooi uit! Ik heb vroeger weleens een plakboek gemaakt maar niets van dit niveau haha. Ik voel het wel ineens kriebelen als ik dit zie. Heel goed beschreven en uitgelegd Romy!

  • Romy
   Auteur
   15 maart 2017 / 19:27

   Dankjewel voor je superlieve complimentje! Wat leuk om te horen dat het bij jou ook gaat kriebelen na het lezen van mijn artikel! Misschien kunnen we eens een hobbyswitch doen: dan leer ik jou scrapbooken en leer je mij handletteren :)

 4. Aneta
  15 maart 2017 / 08:18

  Wat onwijs leuk dat je je passie hierin gevonden hebt. Je kunt eindeloos aan de gang. Zelf heb ik een scrapboekalbum genaakt toen mijn ouders 25 jaar getrouwd waren. Bij de Action hadden ze stickers en allerlei andere prullaria die met trouwen te maken hadden, dus dat was erg leuk
  Aneta blogde over…Een ontmoeting na 21 jaar – we zitten weer recht tegenover elkaar

  • Romy
   Auteur
   15 maart 2017 / 19:25

   Wat leuk zeg! Dat is echt een mooi cadeau! Ik heb ook ooit voor het 45-jarig huwelijk van mijn opa en oma zo’n album gemaakt en zij waren er toen ook zo blij mee :)

  • Romy
   Auteur
   15 maart 2017 / 19:25

   Wat leuk om te horen dat mijn passie ook uit mijn artikel blijkt :) Je moet er inderdaad wel een beetje geduld voor hebben, want zo’n scrapbookpagina gaat al snel een paar uur werk in zitten. Maar op z’n tijd vind ik dat echt heerlijk ontspannend.

  • Romy
   Auteur
   15 maart 2017 / 19:28

   Dankjewel! Wat leuk om te horen dat je ook weleens een poging hebt gewaagd om te scrapbooken. Het hoeft ook niet in een keer geweldig mooi te worden, hè? Toen ik net begon, maakte ik zo’n beetje alles bijna helemaal na van anderen, omdat ik geen idee had hoe ik het anders moest doen. En dat is ook allemaal prima, zolang je het zelf maar leuk vindt om te doen :)

 5. 15 maart 2017 / 09:56

  Wauw wat ben jij creatief zeg! Dat zien er uit als kleine kunstwerkjes. Ik herken dit van vroeger en het is zo leuk om te bewaren en later allemaal terug te kijken :)

  • Romy
   Auteur
   15 maart 2017 / 19:29

   Dankjewel voor je lieve compliment! Ja, het is echt geweldig om dan een tijdje later nog eens terug te bladeren door mijn albums. Ik vind het zo leuk om op deze manier herinneringen vast te leggen en tegelijkertijd ook creatief bezig te zijn :)

  • Romy
   Auteur
   15 maart 2017 / 19:30

   Dankjewel voor je lieve compliment! Op zich kun je trouwens ook op kleinere pagina’s scrappen en ook Project Life (albums met mini-insteekhoesjes) zijn helemaal hip tegenwoordig. Je kunt er eigenlijk alle kanten mee op en juist dat maakt het zo leuk :)

 6. 15 maart 2017 / 10:19

  Wat gaaf zeg! Dit lijkt mij echt geweldig om te doen, maar ik heb er nu gewoon echt geen tijd voor. Wellicht in de toekomst, als ik nog een leuke hobby zoek :)

  • Romy
   Auteur
   15 maart 2017 / 19:32

   Dankjewel! Ja, het is zo leuk om te doen als je er de tijd voor hebt! En als je moeder bent, heb je al helemaal waarschijnlijk genoeg leuke foto’s om te scrappen :)

 7. Mylene
  15 maart 2017 / 10:24

  Jaaa ik ken het! Wilde het ooit een keer doen met foto’s van Indonesië, maar uiteindelijk is het er nooit van gekomen. Het kost toch wel wat tijd. Maar ja, aan de andere kant heb je wel echt iets moois en unieks!

  • Romy
   Auteur
   15 maart 2017 / 19:33

   Wat een gaaf idee, een album van je vakantie! Ik kan het je echt aanraden, want het is zo’n leuke herinnering voor later. Als je geen tijd hebt voor een groot album, kun je ook nog altijd een mini-album overwegen van bijvoorbeeld 10×15 centimeter. Daarvoor heb je vaak zelfs kant-en-klaarpakketjes te koop bij de hobbywinkel, waardoor je er veel minder tijd aan kwijt bent :)

 8. Esmee
  15 maart 2017 / 09:47

  Wat een mooie scrapbookpagina’s heb je gemaakt! Aleene’s Tacky Glue is echt mijn favoriete lijm… ik heb alle soorten!

  • Romy
   Auteur
   15 maart 2017 / 19:28

   Dankjewel! Ja, geweldig is die lijm, hè? :)

  • Romy
   Auteur
   15 maart 2017 / 19:33

   Wat leuk dat je ook weleens hebt gescrapt! Washi tape vind ik zelf ook zo leuk om mee te werken.

 9. Kim
  15 maart 2017 / 11:10

  Erg leuke blog. Hoop dat je hier meerdere bloggen aan wijd. Misschien leuk als je een pagina maakt en hier stap voor stap laat zien hoe je het gedaan hebt. Ik heb het ook geprobeerd maar lang niet zo proffesioneel als jij.

  • Romy
   Auteur
   15 maart 2017 / 19:34

   Superleuk om te horen dat je enthousiast bent over mijn artikel :) Ik ben inderdaad van plan om een keer stap voor stap te laten zien hoe ik een scrapbookpagina maak. Al is het alleen al zodat ik zelf een goed excuus heb om weer lekker te scrappen, hihi.

  • Kim
   15 maart 2017 / 20:03

   Super! 2 vliegen in 1 klap ? ik hou het in de gaten ?

 10. 15 maart 2017 / 13:58

  Super gezellig dat je aandacht besteed aan scrapbook. Goede tips ook. En inderdaad; jaren geleden ben ik ook zo begonnen. Afgelopen jaar deed ik vaak van alles wat; kaartjes, Project-Life, projectjes, scrapbook. Ik heb me voor dit jaar voorgenomen om weer veel vaker terug te gaan naar wat ik echt leuk vind, en dat is scrapbook. Lukt aardig tot nu toe. Al 5 layouts gemaakt dit jaar. Dat is al meer dan vorig jaar in het hele jaar, haha. Ook ik heb er mijn eigen blog over. Vooral als naslagwerk voor mezelf, maar heel leuk om te merken dat ik er anderen mee kan inspireren en als ze dan ook nog reacties achterlaten is dat helemaal leuk. Ook plaats ik op Pinterest en Facebook. En toevallig gisteravond met een clubje creatievelingen gesproken over Instagram. Dat heb ik (nog) niet en dat was eigenlijk een bewuste keuze. Maar als ik als die enthousiaste reacties over Instagram dan weer hoor, ga ik toch weer denken en overwegen om het misschien toch te doen. Heb jij ervaring met Instagram?

  • Romy
   Auteur
   15 maart 2017 / 19:36

   Wat goed om te horen dat je weer vaker aan het scrapbooken bent en ook al een paar lay-outs hebt gemaakt. Ik zag inderdaad al een paar prachtige exemplaren op je blog voorbijkomen :) Instagram kan ik je zeker aanraden. Er zijn zoveel leuke creaties te vinden op Instagram en er zijn best wel veel scrappers op actief. Ik moet zeggen dat ik mijn eigen Instagram vooral voor mijn blog gebruik en niet zoveel scrapwerk plaats, maar ik heb wel een aantal scrapbookers onder mijn volgers. Ik vind het zeker het overwegen waard :)

 11. 15 maart 2017 / 15:59

  Ik vind dat zo leuk! Heb het vroeger ook veel gedaan, maar maak er nu gewoon geen tijd meer voor vrij.

  • Romy
   Auteur
   15 maart 2017 / 19:37

   Wat leuk dat je eerder ook weleens hebt gescrapt! Jammer dat je er nu niet echt meer tijd voor vrijmaakt, maar wie weet ooit… :)

  • Romy
   Auteur
   15 maart 2017 / 19:38

   Dankjewel voor je compliment over mijn scrapbookpagina’s! Wat leuk dat je ook weleens hebt gescrapt. Het hoeft ook niet heel spectaculair te zijn, toch? Iedereen heeft zijn eigen stijl en juist dat maakt het zo’n leuke hobby :)

 12. Anke
  15 maart 2017 / 16:45

  Wauw, je maakt er hele kunstwerkjes van! Heel mooi. Ik was ook van plan om te ‘scrapbooken’, maar ik wist nog niet echt hoe ik dit aan moest pakken. Aan deze tips heb ik dus heel veel! X

  • Romy
   Auteur
   15 maart 2017 / 19:38

   Wat leuk om te horen dat je iets met mijn tips kunt! En dankjewel voor je lieve compliment!

 13. 15 maart 2017 / 21:11

  Wauw, het ziet er heerlijk creatief en vrolijk uit ?! Ik heb ooit weleens een poging gedaan, maar zoals met alle hobby’s maak ik er uiteindelijk toch niet echt tijd voor. Dit ziet er wel echt tof uit! Misschien kan ik wat meer foto’s gaan gebruiken in mijn bullet journal ?.

  • Romy
   Auteur
   16 maart 2017 / 08:48

   Haha, herkenbaar! Ik heb naast scrapbooken ook talloze hobby’s gehad, maar scrapbooken is het enige waar ik mezelf echt de tijd voor gun ;) Leuk idee om in je bullet journal foto’s te gebruiken! Dan heb je ook een soort scrapbook :)

 14. 15 maart 2017 / 21:41

  Wat een leuke tips en mooie creaties! Altijd leuk om lekker te knutselen en bezig te zijn. Heb ik precies zo met de DIY’s

  • Romy
   Auteur
   16 maart 2017 / 08:48

   Dankjewel :) Ik vond de DIY op jouw blog ook erg gaaf. Altijd leuk om creatieve ideetjes op te doen!

 15. 15 maart 2017 / 22:10

  Wat tof dat je dit zo goed kan. Het ziet er echt heel tof uit. Leuk ook dat je jouw tips deelt. Je hebt het zo te zien ook echt in de vingers. Leuk om te zien!

  • Romy
   Auteur
   16 maart 2017 / 08:48

   Dankjewel voor je lieve reactie :)

 16. 15 maart 2017 / 23:26

  Ik vind het heel mooi. Ik heb het zelf nog nooit gedaan, ik kan niet zo nauwkeurig werken ;-)
  Je bent hier goed in en tof dat je jouw tips deelt.

  • Romy
   Auteur
   16 maart 2017 / 08:49

   Dankjewel voor je lieve woorden :)

 17. 17 maart 2017 / 00:09

  Oh, ik vind het er zo leuk uit zien! Ik wil Anna’s fotoboek graag scrapbooken, maar ik moet nog beginnen.

  • Romy
   Auteur
   17 maart 2017 / 19:46

   Wat leuk dat je een scrapbook voor haar wilt maken! Het is zo’n mooi aandenken. En alles op z’n tijd, toch? Je kunt het gelukkig zo ingewikkeld en tijdrovend maken als je zelf wilt.

 18. 7 april 2021 / 10:47

  Hallo Romy, het ziet er super strak en vooral mooi uit. Complimenten!!
  Een vraagje wat gebruik je als je een fixatielaag er over heen wilt doen. als je het bv voor de buitenkant van een boekje wilt gebruiken als extra bescherming?

  Groetjes,
  Dina

  • Romy
   Auteur
   19 april 2021 / 23:08

   Hi Dina, Sorry voor de wat late reactie. Ik zag je berichtje nu pas :)
   Ik gebruik zelf eigenlijk niet echt een fixatielaag. Mijn scrapbooklay-outs doe ik in albums met plastic hoesjes en de buitenkant is dan meestal een stoffen kaft. Bij kleine albums waarvoor ik zelf een kaft maak, gebruik ik gewoon extra stevige lijm om ervoor te zorgen dat alles goed vastzit ;)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge