A11

12 tips om tot rust te komen (ook als je leven een hectische boel is)

 • 1 februari 2023
 • 6 Reacties

Tot rust komen? Dat doe ik wel een keer als we op onze zomervakantiebestemming aankomen. Dan laat ik met mijn neus in de LINDA. en een zonnehoed op mijn hoofd alle spanning gewoon in één keer van me afglijden terwijl ik van de mooie zonsondergang geniet. Klinkt leuk! Maar tot rust komen is natuurlijk eigenlijk iets wat je vaker moet doen dan alleen tijdens die ene week op een eiland met kokospalmen. Ik was altijd zwaar belabberd in rust nemen, maar ben er de afgelopen jaren – door schade en schande – ietsje beter in geworden. Dit zijn 12 tips die mij als ex-stresskip helpen om tot rust te komen.

Tot rust komen – hoe kan dat nou in alle chaos?

Ik heb heel lang gedacht dat tot rust komen gewoon geen skill was die ik beheerste. Iedereen heeft zo zijn talenten. Dit was er blijkbaar niet één van mij. Jammer, dan maar lekker de bezige bij uithangen. Ik heb toch veel energie, dus dat kan prima. Dacht ik tenminste.

Tuurlijk, je kunt prima een tijdje op een hoge versnelling doorgaan. Maar hoe lekker je ook gaat op die energieke-duizendpoot-flow, op een gegeven moment is ook jouw vuurtje opgebrand. Ik merkte zelf bijvoorbeeld dat ik wel altijd kon doorgaan, maar dat mijn hoofd dan ’s avonds nog te vol zat met nadenkvoer om in slaap te vallen. Kortom: tot rust komen is geen hype die is bedacht door meditatiegoeroes en zenmasters. Het is bittere noodzaak voor iedereen. Dat heb ik zelf wel ondervonden.

En weet je wat ik ook ben gaan merken? Iedereen kan tot rust komen. Ook ik met mijn overactieve brein en mijn eerdere aversie voor mediteren. Ook jij met je drukbezette bestaan. Het is alleen een kwestie van ontdekken wat jou de rust brengt die je zoekt.

12 tips om tot rust te komen

Gelukkig ben ik er nu beter in om mijn stekker er op tijd uit te trekken en aan de oplader te hangen. Wat ik kan, kun jij ook! Misschien helpen deze 12 tips om tot rust te komen je daarbij.

1. Ontdek wat jou rust geeft

Het internet wemelt van de tips voor meer rust in je hoofd. De één raadt je een stilteretraite aan voor de prijs van een drieweekse vakantie naar Dubai. De ander vindt een avondje Netflixen het perfecte medicijn. Maar dat andere mensen daar rustig van worden, betekent niet dat dat ook voor jou geldt.

Ontdek wat jou, los van alle adviezen van anderen, rust in je hoofd bezorgt. Krijg jij al onrust bij het idee van drie uur stilzitten voor een serie? Besef dan dat dat niet JOUW manier is. Dat is prima. Soms geeft het al rust om te beseffen dat je jouw eigen ontspanhandleiding mag uitvinden.

Dat jij niet de beste bingewatcher bent en moeite hebt om drie uur stil te zitten, betekent niet dat rust in je hoofd voor jou niet is weggelegd. Je moet alleen de manier vinden die wél bij jou past.

Ik ben zelf bijvoorbeeld nogal een bezige bij. Series kijken is niet zo mijn ding. Althans, niet drie afleveringen achter elkaar. Maar ik kan wél ontspannen van koken, wandelen, schrijven of foto’s maken. Daarom doe ik die dingen als ik wil ontspannen en probeer ik de “Joh, ga eens op de bank zitten met een serie”-tips lekker achterwege te laten.

tot rust komen 2

2. Gun jezelf uit-het-raam-staar-tijd

Op de bank liggen scrollen door de nieuwste kattenfilmpjes is waarschijnlijk geen activiteit die dagelijks op je takenlijst prijkt. Er zijn nuttigere dingen te bedenken, denk je misschien. Maar bankhangen, uit het raam staren en doelloos door filmpjes scrollen is nuttiger dan je denkt. Je hebt die momenten óók nodig om niet altijd maar aan te staan. Je kunt niet continu creatieve ideeën spuwen als je nooit de stekker eruit trekt. Je concentratie houdt het ook niet vijf lange pauzeloze uren achter elkaar vol. Die korte break is juist nodig om je op andere momenten gefocust op je werk te storten.

Dus voel jij de behoefte om onderuitgezakt in je bureaustoel tien minuten te kijken naar katten die hilarische taferelen uithalen. Doe je ding! Staar uit het raam, kijk ongegeneerd naar voorbijgangers of blader een tijdschrift door. En vergeet dat dat “doelloos” zou zijn.

3. Creëer een plek die rust in je hoofd geeft

Voor rust in je hoofd is het fijn als de plek waar je bent daar ook iets aan bijdraagt. Tot rust komen gaat makkelijker zonder stapels papier en bakken met nog uit te zoeken spullen naast je. Nu is het zeker niet zo dat je eerst als een Marie Kondo je hele huis door moet gaan voordat je een keer kunt gaan zitten. Maar het helpt wel als je één plek in huis creëert waar je altijd rust voelt. Al is het maar één hoekje zonder chaos om je heen en met een afgesloten deur.

Een concrete tip daarvoor: zorg dat je een bank hebt die uitnodigt om op te ploffen. Dan kun je van je zithoek díe rustgevende plek maken. Ben jij een bankligger? Kies een bank die lang genoeg is om compleet uitgestrekt op neer te ploffen. Bij Houweling Interieur hebben ze bijvoorbeeld een enorm aanbod als je zoekt naar een relaxbank. Ook kun je hier terecht voor een modern bankstel in elk type smaak: van strak en neutraal tot kleurrijk en hip.

Zorg ook dat alles om de bank heen rust uitstraalt, bijvoorbeeld door regelmatig troepjes van de salontafel op te ruimen. Dan is je zithoek in elk geval een plek waar je tot rust kunt komen.

4. Maak van “moeten” liever “mogen” of “willen”

Drukte in mijn hoofd komt bij mij vaak doordat ik van alles moet. Ik moet nog bepaalde taken afronden. Ik moet de was nog opvouwen. Ik moet nog naar de supermarkt om dat extra pakje rijstwafels te halen. Ik moet nu vriendin X terug appen, want mijn reactie laat al veel te lang op zich wachten.

De simpelste manier om rust in je leven te brengen, is de gum door die moetjes halen.

Oké, de was moet misschien vandaag gevouwen worden en die ene werkmail moet de deur uit. Maar die vriendin maakt het heus niet uit of ik het appje vandaag of morgen verstuur.

Daarnaast is het soms goed om van “moeten” “mogen” te maken. Het gevaar van to-do-lists is dat leuke dingen opeens moetjes worden die een vinkje moeten krijgen. Maar er staan misschien ook hartstikke leuke dingen op je lijstje. Probeer daarbij het woord “moeten” te schrappen. Maak er “mogen” of “willen” van. Ik wil boodschappen doen, want ik neus graag rond tussen de nieuwe producten. Ik wil stofzuigen, want dat levert me een opgeruimd huis op.

Klinkt beter, toch?!

tot rust komen 3

5. Ga de deur uit voor een snufje rust

Komen binnen alle moetjes en muren op je af? Soms helpt naar buiten gaan om weer tot rust te komen. Hoe druk een dag ook is, ik probeer elke dag wel een paar stappen (het liefst meer dan “een paar”) buiten de deur te zetten. In de natuur is vaak veel meer rust dan in je huis waar de telefoon je regelmatig meldingen voorschotelt. Naar buiten gaan helpt mij om minder in mijn hoofd te blijven hangen en me los te koppelen van alles wat moet gebeuren.

Tip voor extra rust: zet je 4G uit als je naar buiten gaat. Dan kan je nog wel gewoon gebeld worden, maar word je niet gestoord door mogelijke appjes.

6. Maak van ontprikkelen een to-do

Als je net als ik een lijstjesfanaat bent die alle taken in een vrolijk Action-notitieboekje neerpent, dan is dit een belangrijke om te onthouden. Zet op je takenlijst niet alleen alle urgente dingen die je gedaan moet krijgen. Maak ook van tot rust komen een to-do voor vandaag.

Vind je het lastig om aan tijd voor jezelf toe te komen? Maak een plan voor wanneer je een moment pakt vandaag en wat je dan gaat doen. Zet het in je agenda. En dan niet als leuk-voor-als-er-tijd-overblijft-punt, maar als prioriteit.

Ook als niet alles lukt, mag je ontspannen. Rust is geen beloning voor heel hard werken. Het is iets wat we allemaal nodig hebben en verdienen.

7. Zet je FOMO aan de kant

Fear of Missing Out dus. De angst om iets mogelijk leuks of belangrijks te moeten missen. Tja, tot rust komen vraagt soms ook om ‘nee’ zeggen. Dingen niet doen. Niet evenveel avonturen beleven als je favoriete Instagrammer. Of als enige niet meegaan op een groepsuitje. Gewoon omdat je voelt dat je eerst energie moet bijtanken voordat je die weer kunt besteden.

Probeer in zulke gevallen niet te denken in “Ja maar nu mis ik…” of “Ik had ook X kunnen doen”. Besef hoe waardevol uitrusten is, juist om daarna weer wél dat soort dingen te kunnen doen. Tot rust komen betekent niet álles doen wat je mogelijk in je agenda had kunnen proppen. De volgende keer ben je er vast weer bij, maar dan wél met energie.

tot rust komen tips
Deze foto is gemaakt door Gea van Blooming Picture.

8. Blijf niet in je eentje met gedachten zitten

Volle planningen zijn niet de enige veroorzaker van een onrustig gevoel. Soms zijn je eigen hersenspinsels de boosdoener. Je hoofd zit zo vol met gedachten of emoties dat je te druk bent met al je hersenspinsels om eens goed tot rust te komen. In zo’n geval is er één ding wat mij nog meer helpt dan mediteren, Netflixen of welke tot-rust-kom-tip dan ook: praten met anderen.

In mijn eentje kan ik gedachten soms compleet opblazen. Je kent hem wel: de mug die tot olifant (pardon: zeg maar gerust mammoet) uitgroeit. Praten met anderen relativeert vaak. En zit je ergens mee door een ander? Spreek het dan al helemaal uit. Frustraties over bepaald gedrag of een opmerking worden er meestal niet minder op zolang je ze voor jezelf houdt.

9. Las schermloze tijd in

Tot rust komen kan al zo simpel zijn als een paar uitknoppen indrukken. Heel even onbereikbaar zijn. Even niet naar een scherm staren. Even geen appjes of e-mails ontvangen. Gewoon ontkoppeld je eigen offline leven leiden. Merk je dat de onrust door je lijf giert? Zet je telefoon eens uit. De wereld kan je ongetwijfeld een paar uur missen zonder dat er nieuwswaardige wereldrampen gebeuren.

Ik ken mensen die zelfs complete schermloze dagen houden. Ik moet bekennen dat ik iets te verknocht ben aan bepaalde apps om dat te doen. Maar ik kan me zeker voorstellen dat dat je al helemaal een fijne reset geeft.

tot rust komen

10. Doe prestatieloze dingen

Hardlopen kan heel ontspannend zijn. Maar als je je timer erbij houdt en tijdens je hardlooprondje persoonlijk records wilt verbreken, hangt er meteen een “moeten” aan. Zo zijn er wel meer dingen die op zich rust kunnen brengen, maar niet als je er een prestatiedruk op legt. Denk aan een tekening die prachtig moet zijn, een geschreven tekst waarin geen spelfout te bekennen mag zijn of een baksel dat verrukkelijk moet worden. Ook díe druk kan stress geven.

Kijk of je vrijetijdsbestedingen kunt vinden waarbij je alle prestatiedrang loslaat.

 • Bak een taart en wees er oké mee als het recept compleet mislukt.
 • Schrijf dingen van je af en check je tekst eens niet op taalfouten en kromme zinnen.
 • Lees een boek, maar dan zonder het doel om vandaag tot pagina 132 te komen. Pagina 11 is ook prima.
 • Sla aan het borduren of breien en veroordeel jezelf niet als het anders wordt dan gehoopt.

Het gaat niet altijd om het eindresultaat. Veel belangrijker is dat jij van het proces hebt genoten. En dat kan ook prima wanneer je taart als een zwart geblakerde vulkaan uit de oven komt. Had je op z’n minst plezier bij het maken ervan!

11. Laat het los

Tot rust komen in je hoofd draait eigenlijk vooral om één ding: loslaten waar je mee bezig was en zijn in het moment. Dat is alleen ietsje lastiger dan het op papier lijkt. Er zijn altijd klusjes te doen, berichten te beantwoorden en nieuwtjes te lezen. Maar moet je continu iets met dat alles? Nee, op zich niet.

Voor mij is tot rust komen leren om gedachten uit te stellen. Ik mag heus denken “Goh, ik heb ik een leuk kookidee. Even spieken of…”. Het gaat erom dat ik niet meteen in actie kom, maar er ook later naar kan kijken.

Dit zijn een paar tips die mij daarbij helpen:

 • Zet op een paar momenten op de dag je 4G en wifi uit, zodat je even notificatieloos bent.
 • Leg een notitieboekje op je bureau en naast je nachtkastje en schrijf daarin al je spontane ideeën op waar je mogelijk iets mee moet of wilt. Kun je daar later naar kijken in plaats van nu!
 • Weersta soms de “Even kijken of…”-neiging. Kijk wat er gebeurt als je niet nu even kijkt, maar het in je notitieboekje noteert. Waarschijnlijk denk je er over tien minuten niet eens meer aan.
 • Zoek een andere omgeving op waar je minder last hebt van bepaalde prikkels.
 • Onderneem dingen waarbij je hoofd niet ergens anders aan kán denken. Boeken lezen of series kijken waarin je compleet wordt meegezogen bijvoorbeeld.
 • Mediteer (als dat bij je past) of doe ademhalingsoefeningen. Dat is een mooie manier om jezelf te trainen in gedachten voorbij laten vliegen.
A11

12. Stop met “even snel” dingen doen

Het woord “even” is een van mijn stopwoordjes. Op zich is daar niets mis mee. Maar ik gebruikte het ook vaak in combinatie met het woord “snel”. Als in:

 • Ik ga even snel boodschappen doen.
 • Ik moet even snel iets afmaken en kom er dan aan.
 • Ik ga eerst even rap douchen.
 • Ik breng nog wel even snel die vuilniszak weg voordat ik de deur uitga.

Door steeds op die manier over activiteiten te praten, voelde ik er ook continu een soort haast bij. Dat terwijl ik negen van die tien dingen helemaal niet op marathontempo hoefde te doen. Je kunt ook gewoon op je gemak boodschappen doen. Gewoon douchen zonder dat het “snel snel” moet.

Mij helpt het enorm om me bewust te zijn van dat soort haasttaal. Als jij dit herkent, probeer eens of je die woorden kunt schrappen. Maak niet overal een haastklus van, maar neem de tijd.

Echt overprikkeld? Neem een paar dagen om tot rust te komen

Merk je dat het echt even veel te veel is? Onderneem dan actie. Niet door even een uurtje te wandelen, maar door echt radicaal jezelf meer rust te geven.

Ik herken dat soort momenten wel in drukke periodes. In zo’n geval weet ik dat ik vooral even heel hard de stekker eruit moet trekken. Dan moet ik niet alsnog mezelf naar een afspraak slepen of toch dat leuke koffietentje ontdekken. Nee, gewoon niet. Niet nu tenminste.

Plan liever een weekend vrij om tot rust te komen. En dan echt vrij! Ook als je vriendin tussendoor vraagt of je niet even wilt thee drinken, zeg je nee. Ook als je partner een spontaan plan heeft, schud je je hoofd.

Ja, dat roept bij mij ook FOMO op. Frustratie soms. Maar je kunt beter nu die rust nemen dan dat je straks nog verder van huis bent.

Wat is jouw ultieme manier om tot rust te komen?

1 20
1 19

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Jantine 1 februari 2023 op 7:00 am - Beantwoord

  Muziek maken helpt mij heel erg! Of zingen en dansen zonder dat het mooi hoeft te zijn. Dan kan je hoofd even niet zoveel denken, maar zit je echt ‘in je lichaam’. 😃

 2. Darina 1 februari 2023 op 8:07 am - Beantwoord

  Mij helpt het om een flinke wandeling te maken zodat ik me kan focussen op wat ik onderweg tegenkom. Of een goed boek lezen, een stuk schrijven in mijn notitieboek.

 3. Naomi 1 februari 2023 op 8:56 am - Beantwoord

  Uit-het-raam-staar-tijd ben ik ook echt dol op! Ik ben met je eens dat dat heel erg nuttig is. Mij helpt lezen of iets creatiefs doen om tot rust te komen. En een middagdutje:).

 4. Daenelia 1 februari 2023 op 9:17 am - Beantwoord

  Ik denk dat het goed is te beseffen dat er twee soorten rust zijn (minimaal!): een is je lichaam tijd geven om te herstellen – slaap, eten en drinken. En rust voor je brein en je gemoed. Daar is slaap ook een belangrijk onderdeel van, maar er zit een verschil in hoe je het aanpakt. En soms, heel soms, rust je brein juist niet als je slaap omdat je door blijft malen. Dat geeft volgens mij (in ieder geval bij mij!) soms ook het idee dat ik niet goed geslapen heb. Dan ben ik wel uitgerust, maar mijn hersenen zijn gewoon ‘wakker’ geweest.
  Voor mijn breinrust is wandelen met de hond echt geweldig. Geen passieve rust, want in beweging. Maar als ik wandel met de hond kan ik niks. En mijn brein is daar nu op ingesteld. Alles wordt gewoon even losgelaten (tot ik weer achter mijn bureau zit en dan vaak ook nog met een oplossing kom!).
  Ik ben heel erg allergisch voor binge watching, want ik geloof echt dat je dan juist NIET van series houdt. Een aflevering van een hele goeie serie (Better Call Saul bijvoorbeeld), daar moet je even van bijkomen. Daar zit zo veel aan verhaal in, dat kun je niet bingen en er ook nog ‘in’ zitten. Kan niet. Dan mis je de helft. Dat is slapen met je ogen open. Zonde.

 5. Johanna 1 februari 2023 op 9:58 am - Beantwoord

  Ik heb maar 1 tip op dit gebied, “neem je poes als voorbeeld”. Die geeft de hele dag het goede voorbeeld. Yoga, streching, naar buiten staren, mediteren, slapen etc.

  • Romy 2 februari 2023 op 9:03 pm - Beantwoord

   Zeker weten 🙂 Katten zijn hét voorbeeld van ultiem zen zijn (tenzij er een vliegje voorbij vliegt ;))

Recente blogs

9 onverwachte dingen waarvan ik ontspan

29 oktober 2019|Persoonlijk, Zelfliefde|

Dat series kijken op Netflix, een boek lezen of luieren op de bank ontspannend kan zijn, zullen veel mensen wel weten. Maar ieder mens heeft ook zo zijn of haar eigen ontspannende bezigheden. Zo zijn er een paar bijzondere activiteiten die ik gek genoeg nogal ontspannend vind werken. Stofzuigen, mijn e-mail checken en boodschappen doen op vrijdagmiddag bijvoorbeeld. Dit zijn 9 ietwat vreemde dingen die ik ultiem ontspannend vind.

Shoptherapie? | Mijn tweedehands blouse van Fabienne Chapot

9 mei 2020|Outfits|

Op Koningsdag kon ik er niet omheen. Terwijl half Nederland aan de oranje tompoucen zat, fantaseerde ik stiekem over de vrijmarkt die hopelijk volgend jaar weer wél georganiseerd mag worden. Ik besloot mezelf voor één keer wat shoptherapie te gunnen. Maar dan wel tweedehands! Via Vinted deed ik mezelf mijn allermooiste blouse ooit cadeau van het merk Fabienne Chapot. Een cadeautje dat werd bezorgd in een bubbeltjesenvelop met als afzender een metaalbedrijf, maar de inhoud was er niet minder leuk op.

Action shoplog | Kalligrafeerset, waterverf & vrolijk papier

17 mei 2018|Lifestyle|

De knutselafdeling van Action was voor een vriendin en mij dé hotspot tijdens een dagje weg. Aangezien we allebei onze tijd graag doorbrengen met een berg knutselspullen voor onze neus, mocht een bezoek aan Action niet ontbreken. Eerder die week ging ik zelf ook al langs om te neuzen tussen de Action-knutselspullen. Die twee bescheiden shopsessies leverden samen toch wel een tas vol met leuke aankopen op. Ik scoorde onder andere leuke producten voor kaarten maken en handletteren, waaronder een gave kalligrafeerset. In deze Action shoplog laat ik je mijn aankopen zien.