unnamed file 12 6

Zo leerde ik meer positief denken!

 • 17 april 2017
 • 44 Reacties
Categorieën: Positiviteit

De afgelopen tijd, zeker sinds ik mijn blog heb, ben ik steeds iets positiever gaan denken. Nee, ik ben geen blij ei dat de hele dag met een glimlach van oor tot oor over straat loopt. Ook ik heb regelmatig baaldagen en dieptepunten. Wel zie ik de laatste tijd mooie dingen waar ik eerder niet zo bij stilstond. Ik ben me ook meer bewust van dingen waar ik dankbaar voor mag zijn en doe mijn best om van elke dag iets moois te maken. Hoe heb ik dat eigenlijk voor elkaar gekregen: een beetje meer positief denken? Dit zijn 5 dingen die mij daarbij hebben geholpen.

positief denken

Leef in het nu 

Wat als ik nooit een baan vind? Wat als er voor mij geen droomprins bestaat? Wat als er iemand in mijn omgeving ziek wordt? Wat als…wat als…? Die twee woorden zijn toch wel heel regelmatig uit mijn mond gekomen. Nog steeds moet ik ervoor waken dat ik niet te veel in doemscenario’s denk, maar ik doe hard mijn best. In plaats van me steeds druk te maken over wat er allemaal in de toekomst kan gebeuren, probeer ik meer in het nu te leven. De toekomst kun je immers niet beïnvloeden, maar aan de situatie nu kun je wel iets doen. Ik probeer dan ook bewuster te genieten van wat er nu op mijn pad komt, alleen al door te bloggen over alles wat ik NU meemaak. Ook mindfulness kan je helpen om meer te leven in het nu. Ik gaf eerder tips hoe je dat op een niet-zweverige manier kunt aanpakken.

Schrijf positieve dingen op

Volgens mij heb ik dit inmiddels al zo’n 32532 keer op mijn blog gezegd, maar het helpt echt: schrijf op waar je blij van wordt. Ik had van nature vaak de neiging om negatieve dingen uit te vergroten en positieve dingen te vergeten. Inmiddels stel ik voor mijn blog, maar ook voor mezelf, lijstjes met positieve dingen op. Zo weet ik zeker dat ik die mooie momenten niet vergeet en sta ik er ook even bewust bij stil. Op het moment dat er negatieve gedachten opspelen, pak ik zo’n lijstje erbij of stel ik er eentje op. Soms voelt het heel tegenstrijdig of onnatuurlijk, maar juist op zo’n moment kan ik die positiviteit wel gebruiken.

Zorg dat je leuke dingen meemaakt 

Als je daadwerkelijk een boekje vol wilt schrijven met positieve dingen, dan zul je ook leuke dingen moeten meemaken. Dat is misschien wel wat mij het meeste helpt bij positief denken. Ik probeer nu elke week leuke plannen te maken. Of dat nu een verjaardag is of een middagje scrapbooken of iets leuks ondernemen met een vriendin. Dat soort mooie en positieve momenten kun je vaak zelf creëren. Natuurlijk is het niet elke dag feest en vooral doordeweeks ben ik meestal gewoon aan het werk in plaats van spannende dingen te beleven. Maar een leuk uitstapje of bezoekje op z’n tijd kan me echt een oppepper geven.

positief denken tips

Omdenken

Al een tijdje volg ik het Twitter-account van Omdenken met veel plezier. Omdenken houdt in dat je aan iets negatiefs een positieve draai geeft. Bij sommige negatieve dingen is namelijk ook wel iets positiefs te ontdekken. Ik ben de laatste die zal beweren dat je na bijvoorbeeld een afwijzing bij een sollicitatie of bij slecht nieuws over je gezondheid stralend verder moet. Dat kan ik ook niet. Maar als je maar hard genoeg zoekt, kun je vaak bij wat kleinere gebeurtenissen wel een positieve kant ontdekken. Gaat bijvoorbeeld een leuke afspraak niet door waar je zo naar uitzag? Dat geeft je wel tijd om eens flink je kamer op te ruimen of een middagje te Netflixen. Met een beetje creativiteit kun je zo toch positief denken, juist op de momenten waarop je daar misschien behoefte aan hebt.

Accepteer dat je niet altijd vrolijk kunt zijn

Dit laatste punt is niet zozeer een tip, maar meer een realisatie. Eerder dacht ik dat de hele wereld bestond uit blije eitjes. Ik zag zoveel mensen om me heen glimlachen, giechelen of zelfs bulderen van het lachen. Ik geloofde dan dat iedereen 24/7 vrolijk was. Inmiddels weet ik maar al te goed dat iedereen vervelende momenten heeft en dat ik niet de enige ben met af en toe een baaldag. Die gedachte helpt misschien niet direct bij positief denken. Wel kan het fijn zijn om te weten dat je niet de enige bent bij wie dingen weleens tegenzitten. Heb je een keer een rotdag, ben je even uit je humeur of zijn de zakdoekjes niet aan te slepen vanwege een huilbui? Accepteer het! Morgen is er weer een dag, die je hopelijk meer positiefs zal brengen.

Vind jij jezelf een positieve denker? Of denk je eerder negatief?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Michelle 17 april 2017 op 7:45 am - Beantwoord

  Mooi lijstje en zo waar! Omdenken ben ik een ster in geworden Haha! De laatste jaren ben ik vooral een positiever denker. Alleen wanneer ik gestrest ben of gespannen dan kan ik negatief zijn. Maar vaak pas ik het omdenken toe en dan kan ik weer enigszins positief denken.

  • Romy 17 april 2017 op 6:44 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je de laatste jaren wat positiever bent gaan denken en dat je ook veel hebt aan omdenken! Ik vind dat ook echt een fijne methode om iets positiever in het leven te staan. Maar bij spanning ben ik ook wel vaker een beetje negatief, hoor. Maar dat hoort er ook bij, denk ik.

 2. Maaike 17 april 2017 op 8:06 am - Beantwoord

  Mooi geschreven. Ik vind mezelf eigenlijk wel een positieve denker. Ik zie het glas als half vol :). Als dingen niet mee zitten of als ik niet goed in mijn vel zit probeer ik altijd te kijken naar de dingen die ik wel heb. En dat het altijd erger kan. En inderdaad wat je zegt: accepteren dat er mindere dagen zijn. Als je nooit in een dal zit, ervaar je ook niet het intense gevoel van het bereiken van een top toch?

  • Romy 17 april 2017 op 6:45 pm - Beantwoord

   Wat mooi hoe je je zo op de positieve dingen kunt focussen! En ik ben het helemaal eens met je uitspraak dat je zonder dalen de pieken ook niet zo weet te waarderen. Juist doordat ik af en toe een baaldag heb, kan ik genieten van de dagen die wél fijn zijn 🙂

 3. Marije 17 april 2017 op 8:19 am - Beantwoord

  Ik ben 90% van de tijd een omdenker. Was ik niet altijd maar gaat steeds beter. En ik begin de dag altijd met een positieve gedachte om de juiste vibe van de dag te bepalen.

  • Romy 17 april 2017 op 6:46 pm - Beantwoord

   Wat een mooi idee, zo’n positieve gedachte om de dag mee te beginnen! En wat goed dat je zo met het omdenken aan de slag bent gegaan. Bij mij helpt het ook om de negatieve spiraal een beetje kwijt te raken.

 4. Sylvia 17 april 2017 op 8:20 am - Beantwoord

  Ik ben wel een positieve denker! Ik probeer toch altijd wel ergens het positieve ergens in te zien. Ook is mijn doel ook al is het soms moeilijk om elke dag een keer de schaterlach te hebben met mijn dochtertje. We kunnen gelukkig echt om allemaal domme en gekke dingen lachen. Het leven hoeft namelijk allemaal niet zo serieus te zijn!

 5. Aneta 17 april 2017 op 8:53 am - Beantwoord

  Mooi wat je schrijft en goed van je dat je de negatieve dingen ook om kunt buigen naar positieve dingen. Laatst zag ik op de vlog van de huismuts iets over de ‘wet van aantrekkingskracht’ het schijnt dus te zijn dat alles wat je het universum in stuurt je weer terug krijgt. Heel interessant om te lezen. Bij jou zijn dat hele mooie dingen omdat jij veel positiviteit uitstraalt❤️

 6. Neverdullmoments 17 april 2017 op 8:55 am - Beantwoord

  Mooi artikel en wat goed dat je er zo mee bezig bent! Ik probeer overal ook het positieve van te zien, mijn glas raakt eigenlijk nooit leeg. Soms zitten er natuurlijk best wat minder druppels in zo’n glas, maar als ik dat van mezelf doorheb, denk ik meteen: “okee, nou ja hier leer ik ook van!” Dan plak ik een glimlach op mijn gezicht (echt of nep), en dan stromen de positieve gedachten direct weer door mijn lijf!

 7. Veerlez 17 april 2017 op 9:45 am - Beantwoord

  Dit zijn ook precies de dingen die ik heb gedaan om positiever te worden. Omring jezelf met mooie momenten, mensen en dingen. Wees er bewust van en schrijf ze op! En dan is het genieten geblazen! Mooi!

  • Romy 17 april 2017 op 6:47 pm - Beantwoord

   Wat een geweldig idee, elke dag schaterlachen samen met je dochter! Dat is dan toch een heerlijke blijmaker van de dag 🙂 En inderdaad, het leven hoeft ook niet altijd serieus te zijn. Dan zou er niets over blijven om echt van te genieten.

  • Romy 17 april 2017 op 6:48 pm - Beantwoord

   Wauw, dankjewel voor je compliment! Ik heb ook zelf wel een beetje gemerkt dat ik meer positiviteit terugkrijg nu ik zelf iets positiever probeer te zijn. Het klopt echt, die wet van de aantrekkingskracht 🙂

  • Romy 17 april 2017 op 6:55 pm - Beantwoord

   Wat omschrijf je mooi hoe je het aanpakt als een dag even iets minder vrolijk is! Het is inderdaad zo dat je juist van rotdagen vaak iets leert. Een lach faken helpt dan bij mij ook nog weleens. Het voelt op dat moment soms zo tegenstrijdig, maar kan er daarna echt voor zorgen dat ik me iets vrolijker voel 🙂

  • Romy 17 april 2017 op 6:56 pm - Beantwoord

   Precies! Een paar kleine stappen en dan kun je er al echt van genieten 🙂 Mooi gezegd!

 8. Josephine 17 april 2017 op 10:01 am - Beantwoord

  Mooi lijstje. Ik denk dat je precies de juiste punten noemt. Eigenlijk denk ik dat ik zelf in de loop der tijd positiever ben geworden dan voorheen. Er zijn wel dingen waar ik over pieker, maar niet meer zo veel. En dat komt heus niet doordat mijn leven perefect geworden is, maar ik denk gewoon dat ik wat rustiger in mijn vel zit.

  • Romy 17 april 2017 op 6:57 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je nu iets rustiger in je vel zit en daardoor ook wat positiever bent geworden. Ik merk ook dat positief denken soms los staat van hoe je leven eruitziet. Mijn leven is ook niet altijd geweldig, maar toch kan ik ook bij vervelende dingen proberen om het te accepteren of er iets moois tegenover te plaatsen.

 9. Mariska 17 april 2017 op 10:30 am - Beantwoord

  Positiever denken is niet altijd heel erg makkelijk, vooral als er op een bepaald moment veel gaande is. Petje af voor de mensen die altijd vrolijk en positief kunnen zijn, mij lukt dat niet.

 10. Danique 17 april 2017 op 10:46 am - Beantwoord

  Ik heb er zelf ook enorm veel moeite mee om overal iets positiefs in te zien. Door het op te schrijven sta ik wel echt stil bij alle leuke dingen in het leven. Sommige dagen heb ik er meer moeite mee dan andere dagen. Helaas kan ook niet ieder negatief ding worden omgevormd tot iets positiefs.

 11. Mariëlle 17 april 2017 op 11:31 am - Beantwoord

  Hele goede punten weer! Ik ben best wel positief ingesteld, maar ik krijg geregeld negatieve invloeden van thuis… Dat opschrijven heb ik overigens vaak overwogen, maar nog nooit gedaan haha!

 12. Merel 17 april 2017 op 12:44 pm - Beantwoord

  Ik probeer altijd wel om te denken. En probeer zoveel mogelijk positief in het leven te staan. En ja, Dat lukt lang niet altijd. Tegenwoordig probeer ik ook via mijn kerngedachtes mijn gedachten te veranderen. Van bijvoorbeeld ‘ik ben geen leuk mens’ naar ‘ik ben goed zoals ik ben’. En als je dan ook nog dingen er bij gaat zoeken waardoor die kerngedachtes worden versterkt sta ik al veel positiever en blijer in het leven. 🙂

  • Romy 17 april 2017 op 6:59 pm - Beantwoord

   Klopt helemaal wat je zegt! Ik heb zelf ook best veel meegemaakt en vind het nog steeds niet altijd makkelijk om het positieve van dingen in te zien. Ik ben ook niet iemand die altijd het zonnetje in huis is, maar het is me wel gelukt om iets vaker positief te zijn. Best lastig soms, maar het heeft me wel veel gebracht. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat het niet iedereen lukt om steeds positief te denken.

  • Romy 17 april 2017 op 7:01 pm - Beantwoord

   Klopt, helaas is ook niet van elk negatief ding iets positiefs te maken. Na een afwijzing of slecht nieuws zou ik daar ook niet echt een positieve draai aan kunnen geven, maar bij kleinere dingen lukt het soms wel. Ik vind het zelf ook niet makkelijk om steeds het positieve in te zien, maar het gaat me wel stapje voor stapje iets beter af. Wat mooi om te horen dat het bij jou helpt om dingen op te schrijven. Dat is al een eerste stap! 🙂

  • Romy 17 april 2017 op 7:02 pm - Beantwoord

   Haha, dingen bedenken en ze uitvoeren zijn ook twee verschillende dingen 😉 Ik vergeet het zelf ook weleens om die mooie momenten op te schrijven. Maar als ik het doe, helpt dat me wel. Wat naar dat je van thuis weleens negatieve invloeden krijgt. Ik kan me voorstellen dat dat niet echt bijdraagt aan je stemming op zo’n moment.

  • Romy 17 april 2017 op 7:03 pm - Beantwoord

   Wat onwijs mooi dat je op die manier naar de kern van je negatieve gedachten kijkt en daarmee aan de slag gaat! Dat lijkt me inderdaad heel waardevol. Ik vind het zelf nog best lastig om zo’n grote gedachte om te gooien, maar merk dat zo’n soort mantra wel echt effect kan hebben 🙂

 13. Evelyne 17 april 2017 op 12:53 pm - Beantwoord

  Ik ben eerder een negatief-denker.. Toch doe ik mijn uiterste best om positief te blijven denken, maar dat is soms heel moeilijk voor mij. Zeker in een down-moment kan ik daar een tijdje blijven hangen..

  • Romy 17 april 2017 op 7:04 pm - Beantwoord

   Wat vervelend dat je veel last hebt van negatieve gedachten. Maar het is al zo goed dat je desondanks heel erg je best doet om positief ingesteld te blijven!

 14. Mariska 17 april 2017 op 1:27 pm - Beantwoord

  Leuk om te horen dat je ook positiever bent geworden sinds de start van je blog. Een van de redenen waarom ik mijn blog ben gestart. Bedankt voor de tips!

 15. Charel 17 april 2017 op 1:44 pm - Beantwoord

  Inderdaad! Je kunt niet altijd positief en vrolijk zijn! Dat vind ik toch ook echt een belangrijk punt!

 16. Johanne 17 april 2017 op 3:21 pm - Beantwoord

  Leuk artikel weer. Ik word helemaal blij (vrolijk) van jouw blog! Heerlijke ontdekking. Vooral jouw eerste punt is een moeilijke. In het nu gaan leven is een echte omslag. Ik doe mijn best om diezelfde mindset te hebben, maar dat is soms nog best lastig.

 17. Saskia 17 april 2017 op 5:05 pm - Beantwoord

  Leuk om dit te lezen! Ik ben altijd een beetje allergisch voor negativiteit 😉 . Ik ben wat dat betreft altijd positief en probeer van een negatief iets, altijd de positieve kant te zien.

 18. Astrid 17 april 2017 op 6:04 pm - Beantwoord

  Wat een mooie tips. Vooral in he tnu leven vind ik belangrijk. Helaas is dat, met een aantal grote veranderingen di ebinnenkort in mijn leven gaan gebeuren, niet altijd makkelijk. Ik probeer dan ook inderdaad leuke dingen in te plannen, zoals dit paasweekend nog uit eten met mijn schoonfamilie. Maar ook een kleinere activiteit zoals een blogpost schrijven (wa tik veel te weinig doe) kan em energie geven.

  • Romy 17 april 2017 op 7:05 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat jouw blog je ook heeft geïnspireerd om positiever te zijn! Op die manier is bloggen ook eigenlijk iets heel waardevols voor jezelf 🙂

  • Romy 17 april 2017 op 7:06 pm - Beantwoord

   Wat een mooi compliment! Dankjewel! Ik kan me voorstellen dat leven in het nu vaak makkelijker gezegd is dan gedaan. Bij mij floept er ook nog weleens een ‘wat als…’ uit mijn mond. Maar het is al stap 1 om je daarvan bewust te zijn en te proberen die woorden te corrigeren. Dat helpt bij mij in ieder geval een beetje. Maar echt een hele mindset omgooien is vaak (helaas) niet te doen.

 19. Romy 17 april 2017 op 7:12 pm - Beantwoord

  Fijn artikel! Soms vergeten we door de drukte om te genieten! Ook van de gewone dagen ♥

 20. Lisette 17 april 2017 op 9:08 pm - Beantwoord

  Ik ben over het algemeen positief ingesteld. Ik heb op zich wel de instelling om in het nu te leven, en dat helpt wel goed. Leuke dingen doen is natuurlijk erg belangrijk! Leuk artikel weer!

  • Romy 17 april 2017 op 11:21 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Wat mooi om te horen dat jij zo positief bent ingesteld en ook goed in het nu kunt leven 🙂

 21. Benthe 17 april 2017 op 9:36 pm - Beantwoord

  Ooh ja, dat account van Omdenken vind ik ook heel leuk! En leuke dingen opschrijven helpt inderdaad ook, dat is natuurlijk ook een vorm van mindfulness. Mooie tips zo bij elkaar ?!

  • Romy 17 april 2017 op 11:22 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ja, wat is dat account leuk hè? Ik word er ook regelmatig door aan het denken gezet.

 22. Jessica 18 april 2017 op 1:03 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel! Ik denk dat mensen in Nederland/Europa veel te vaak in de toekomst leven en alsmaar dat geluk in de toekomst najagen. “Als ik eindig met die perfecte man ben ik gelukkig”, “Als ik die nieuwe baan krijg ben ik gelukkig”, enzovoorts. Terwijl er in het heden ook heel veel mooie dingen gebeuren waar je op DIT MOMENT van kunt en moet genieten. 🙂 Ik merk dat de meeste mensen die ik ken en erg positief in het leven staan vooral in het nu leven, dus zeker een goede tip!

  • Romy 18 april 2017 op 7:11 pm - Beantwoord

   Precies! Juist nu is er zoveel moois om van te genieten en het is zonde als we daaraan voorbijgaan. Ik vind in het nu leven soms nog best lastig, maar merk dat het me wel heel veel voldoening geeft als het lukt 🙂

 23. Maaike 19 april 2017 op 12:41 am - Beantwoord

  Heel fijn artikel! Vooral het leven in het hier en nu is eigenlijk wel heel belangrijk om je eigen goed te voelen 🙂

 24. Vivian 22 april 2017 op 5:00 pm - Beantwoord

  Mooi stuk! Ik herken het heel erg: positief denken is gewoon heel belangrijk voor hoe je in je vel zit. Gisteren had ik bijvoorbeeld een beetje een off-day: ik voelde me lamlendig en er kwam niet echt iets uit mijn handen: de schoolopdracht die ik had willen afmaken lukte niet en daar baalde ik van. Maar hé, denk ik dan, na het weekend probeer ik het gewoon opnieuw en dan met een andere aanpak en dan lukt het vast wél, en het kan niet altijd makkelijk gaan! En nu heb ik bovendien ontdekt wat er niet werkt, dat is ook wat waard 🙂

  • Romy 22 april 2017 op 7:18 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je het gisteren door die insteek kon accepteren dat er even niets uit je handen kwam. Het scheelt al zoveel als je je daar niet al te druk over maakt en het gewoon later nog eens een nieuwe kans kunt geven 🙂

Recente blogs