Action kaart2 2 1

Weinig tijd? 7 tips om productief te bloggen

 • 30 september 2017
 • 39 Reacties

Bloggen is een hele leuke, maar soms ook tijdrovende hobby. Er gaat vaak meer tijd zitten in een artikel dan je misschien van tevoren denkt. Toch kun je in mijn ogen ook prima aan een blog werken zonder zeeën van tijd. Ook als je zin hebt om te bloggen in een drukke periode op het werk is er soms meer mogelijk dan je denkt. Ik ben zelf niet iemand die in 1 uur een heel blogartikel uit de grond stampt, maar ik heb wel wat manieren gevonden om effectief met mijn blogtijd om te gaan. Benieuwd hoe je dat aanpakt en hoe je misschien ook met weinig tijd productief kunt bloggen? Dit zijn mijn 7 tips voor productief bloggen.

productief bloggen tips

1. Plezier staat voorop!

Ten eerste wil ik graag een belangrijk punt aankaarten: blogplezier. Voel je de verplichting om een blog te schrijven? Dan is het misschien goed om even achter je oren te krabben. Het allerbelangrijkste bij bloggen is immers dat je er plezier aan beleeft. Mijn belangrijkste advies als je weinig tijd hebt om te bloggen, is daarom om niets af te dwingen. Dwing jezelf er niet toe om te schrijven als je een keer liever op tijd naar bed gaat of gewoon de inspiratie en zin niet hebt. Jouw plezier is veel belangrijker dan of je regelmatig op vaste momenten iets plaatst.

2. Breng jezelf in blogmodus

Goed, heb je toch echt zin om – ook met weinig tijd – even aan je blog te werken? Dan is het in mijn ogen stap 1 om jezelf in de blogmodus te krijgen. Daarmee bedoel ik dat je een fijne blogplek voor jezelf creëert en je even helemaal op je blog kunt focussen. Oftewel laat je telefoon even links liggen, klik je mailbox weg en zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt om dat ene artikel te typen. Zo kun je in korte tijd vaak meer gedaan krijgen dan wanneer je hetzelfde artikel schrijft met ondertussen een tv-serie aan, een appje hier en daar en spullen waar je je aan stoort.

Bonustip: Zelf typ ik mijn artikelen soms niet direct in WordPress, maar eerst in Word met mijn laptop in vliegtuigstand. Dan heb ik de tekst vaak veel sneller af dan wanneer ik eenmaal op het internet zit en het wel heel verleidelijk is om ondertussen webshops te bekijken, mailtjes te checken en nutteloze zoekopdrachten uit te voeren.

3. Splits je blogtaken op

Verder kun je, om je productiviteit bij het bloggen te vergroten, je blogtaken opsplitsen. Je hoeft niet in één keer een heel artikel van concept tot definitieve tekst uit te werken. Je kunt bijvoorbeeld ook eens een half uur foto’s maken of bewerken, blogideeën bedenken of een blogidee grof uitwerken. Je kunt bijvoorbeeld alvast foto’s bewerken, blogideeën op je inspiratielijstje zetten of plug-ins updaten. Meer ideeën nodig voor aan je blog werken als je eigenlijk geen blogtijd hebt? Vivian schreef er eerder een artikel over met hele handige tips.

4. Zorg voor ideeën op de plank

Mijn lijstje met blogideeën heb ik al eerder aangehaald, maar ik zweer er dus echt bij. Ik heb een Word-bestand van inmiddels 20 pagina’s met allemaal blogideeën die ik nog een keer wil uitwerken. Elke week kan ik daar een paar ideeën van afvinken en komen er ook wel weer een paar ideeën bij. Dat lijstje helpt me heel erg op inspiratieloze momenten. Ik hoef dan alleen maar een idee van mijn lijstje te kiezen en dat uit te werken. Ideaal!

5. Maak tijd voor leuke (offline) momenten

Inspiratie voor een blogartikel komt niet zomaar uit de lucht vallen. Soms is het voor je blogproductiviteit juist goed om achter je laptopscherm vandaan te komen en er even op uit te gaan. Als ik voor mezelf spreek, dan krijg ik vaak juist bergen inspiratie van een dag niet met mijn blog bezig zijn. Juist daardoor heb ik dan weer frisse zin om aan de slag te gaan en borrelen de ideeën vanzelf weer op in mijn hoofd. Daardoor kan ik vervolgens ook makkelijker (en sneller!) een artikel schrijven.

6. Ga ergens anders bloggen

Bij mij komt het mijn blogproductiviteit nog weleens ten goede als ik ergens anders aan mijn blog ga werken dan thuis. Een nieuwe omgeving, andere mensen om je heen of een rustgevende plek? Alles kan je blogproductiviteit en inspiratie een kleine boost geven. Ik blog zelf bijvoorbeeld weleens in de bus, maar het lijkt me ook fijn om een keer in een koffietentje te werken aan mijn blog. Zo’n rustige omgeving waarin ik me volledig op mijn blog kan storten, zorgt er vast voor dat ik meer gedaan krijg in minder tijd.

7. Ga ‘vrij schrijven’

Een laatste tip voor productief bloggen is om eens gewoon achter je computer te gaan zitten, je vingers op het toetsenbord te zetten en in gewoon alles te typen wat er in je hoofd omgaat. Vrij schrijven, noemen ze dat. Je kunt er later altijd nog een correctieronde (of twee of drie) tegenaan gooien om er een goed lopende tekst van te maken. Ik heb zelf al regelmatig meegemaakt dat op deze manier de blogartikelen tot stand kwamen waar ik uiteindelijk zelf het meest blij mee was.

Heb jij nog een goede tip voor productief bloggen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 30 september 2017 op 7:55 am - Beantwoord

  Ik schrijf mijn blogs ook vaak eerst in Word. Helemaal als ik overloop van inspiratie.

 2. Darina 30 september 2017 op 8:34 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik heb ook heel veel concepten en werk ook graag buitenshuis waar ik dan ook vaak weer inspiratie opdoe 🙂

 3. Els 30 september 2017 op 9:18 am - Beantwoord

  Goed tips hoor! Ik heb momenteel te veel inspiratie waardoor ik te veel projecten aan het doen ben. Dat vind ik zelf niet zo fijn. Dus nu ben ik alles aan het afmaken eerst.

  • Romy 30 september 2017 op 10:44 am - Beantwoord

   Dat kan natuurlijk ook nog: dat je juist te veel inspiratie hebt om lekker aan de slag te kunnen. Goed dat je er nu bewust mee bezig bent om eerst wat dingen af te maken 🙂

 4. Danielle 30 september 2017 op 9:38 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips,ik heb ook wel eens momenten dat ik er geen zin in heb. Dan doe ik het ook niet, ik vind het heel belangrijk dat het leuk blijft. Het moet geen zware verplichting worden.

 5. Simone 30 september 2017 op 9:57 am - Beantwoord

  Ik neem soms – met veel tegenzin – wel eens afstand van het bloggen. Ik weet nu nog steeds niet goed of dat een goede manier is voor productiviteit. Maar heb soms voor langere periode geen inspiratie en dan las ik wel eens zo’n pauze in. Op de één of andere manier komt het dan meestal vanzelf wel weer…

  • Romy 30 september 2017 op 10:45 am - Beantwoord

   Ik denk dat het alleen maar goed is om soms een pauze in te lassen als je daar behoefte aan hebt. Of het nu goed is voor je productiviteit of niet, het is in ieder geval veel beter voor je blogplezier dan jezelf ertoe dwingen iets te schrijven 🙂

 6. Josephine 30 september 2017 op 10:01 am - Beantwoord

  Goede tips, Romy! Het is duidelijk dat jij er al een stuk of 400 op hebt zitten! Zelf vind ik het belangrijk om genoeg rust in te plannen, en dan komt de inspiratie vanzelf!

 7. Iris 30 september 2017 op 10:33 am - Beantwoord

  Wat een handige tips! En wat handig dat je zo veel ideeën hebt! Wow!
  Ik bedenk vaak een paar dagen (soms ook wel een dag van te voren) waar ik over ga schrijven. Gewoon omdat ik geen vooruit-planner ben als het om mijn blog gaat.

  • Romy 30 september 2017 op 10:46 am - Beantwoord

   Dat kan natuurlijk ook! Ik vind het soms ook wel fijn werken om juist pas vlak van tevoren een blogpost te schrijven, soms zelfs de avond van tevoren. Het hangt er een beetje van af hoe plotseling de inspiratie opkomt 🙂

 8. Anne-Wil 30 september 2017 op 11:40 am - Beantwoord

  Fijne tips! Ik heb de laatste tijd inderdaad moeite met het vinden van tijd voor mijn blog, en dan met name de foto’s.. Aan deze tips heb ik zeker iets!

  • Romy 1 oktober 2017 op 2:16 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je iets aan mijn tips hebt ?

 9. Amy 30 september 2017 op 11:42 am - Beantwoord

  Wat een leuke tips! Ik schrijf zelf wel in WordPress en maak gebruik van een kalender plugin. Daarin zet ik wat ideetjes als concept en plan ik een beetje hoe dat mooi afgewisseld op mijn blog kan verschijnen. Vaak werk ik ze dan uit, soms ook helemaal niet meer. En genoeg rust en offline tijd is voor mij het allerbelangrijkste om weer met plezier te bloggen!

  • Romy 1 oktober 2017 op 2:18 am - Beantwoord

   Wat een slim idee, die kalender. Dat ga ik ook eens onthouden, want ik kan me voorstellen dat het heel handig werkt. En rust en tijd zonder je blog zijn inderdaad ook zo belangrijk, zowel voor je inspiratie als voor je eigen blogplezier.

 10. Evelyne 30 september 2017 op 12:36 pm - Beantwoord

  Dat ‘vrij schrijven’ gebeurt regelmatig bij mij. Soms zit ik met een idee in mijn hoofd die ik wil uitwerken, maar dat lukt dan niet. Die plaats ik in concepten en enkele dagen later komt dat toch tot stand. Maar het gebeurt ook wel dikwijls dat ik mijn blog open en gewoon begin te schrijven. Ik heb dat dan in een mum van tijd wel geschreven en na een paar keer na te lezen ben ik blij dat het af is. Ik herwerk niet graag iets wat ik al getypt heb. Dan klopt een zin niet of word er in 1 alinea over alles en nog wat gesproken terwijl de andere alinea’s over iets anders gaan. Enfin, het komt er op neer dat wanneer ik een artikel schrijf het zo op de blog komt mits de -dt fouten er zijn uitgehaald (wat ik zeer weinig of zelden maak)

  • Romy 1 oktober 2017 op 2:21 am - Beantwoord

   Er zit zeker wat in wat je zegt. Soms kun je maar het beste bij je oorspronkelijke artikel blijven, want een foutje glipt er al snel doorheen als je zinnen gaat herschrijven. En dat vrije schrijven komt je productiviteit en authenticiteit alleen maar ten goede 🙂

 11. Rachel 30 september 2017 op 3:13 pm - Beantwoord

  Goede tips. Ik had de laatste tijd behoorlijk last van dat het allemaal niet opschoot. Een combinatie van druk, lichte herfstdip en kinderen die niet slapen zorgde ervoor dat ik inspiratieloos werd en niet productief kon werken. Een rondje hardlopen heeft uiteindelijk wonderen gedaan en die avondje alleen met mijn notitieboekje kon ik een bladzijde aan ideeën opschrijven. Nu nog de tijd vinden om deze uit te schrijven.

  • Romy 1 oktober 2017 op 2:24 am - Beantwoord

   Wat ontzettend fijn dat dat momentje voor jezelf je zoveel nieuwe blogideeën heeft opgeleverd. Ik kan me voorstellen dat alle hectiek daar een beetje bij in de weg zit. Hopelijk vind je snel tijd om alles lekker uit te werken ?

 12. Nikita 30 september 2017 op 7:29 pm - Beantwoord

  Ik schrijf tegenwoordig al mijn blogposts eerst uit in Word, want dat vind ik gewoon fijner. Welk verschil ik wel merk tussen boekenblogger zijn en het bloggen wat ik nu doe, is dat er niet altijd even makkelijk een blogpost uitkomt. Als boekenblogger was het altijd makkelijk om een dag te vullen want ik lees het ene boek na het andere en had dus wel altijd iets te vertellen over hoe goed ik een boek vond (of net niet, dat is ook wel vaker voorgevallen). Alleen op het einde was ik bang om te lezen omdat ik niet meer graag recensies schreef. En Nikita zonder lezen, dat gaat niet. Dus er moest wel iets gebeuren. Mijn blog nu is zoveel beter voor mijzelf en ik werk er terug met volle liefde aan. Bloginspiratie haal ik makkelijk uit mijn eigen leven. Doordat ik zelf voor een twintigjarige heel veel wijsheid heb (en ja, daar ga ik nu een keer zelf mee opscheppen haha) haal ik vaak lessen of bepaalde gedachten uit veel situaties. En die gedachten werk ik dan uit in een volwaardig blogartikel. Weet je, soms is het heel irritant om alles te analyseren en alles te willen begrijpen, maar voor mijn blog is dat ideaal en het is bovendien een hele goede uitlaatklep.
  Constant naar dat knipperde streepje op een volledig wit word-scherm zal je absoluut niet helpen, daar ben ik van overtuigd. En wat ik zeker doe als ik mijn gedachten nog net wat meer wil stimuleren, is rond mijn onderwerp quotes of tekstjes of foto’s opzoeken op Pinterest. Ik help mijn hersenen dan een handje, en dan komt het zeker goed!

  • Romy 2 oktober 2017 op 12:29 am - Beantwoord

   Goed dat je voor jezelf een fijne manier hebt gevonden om te bloggen door alles eerst in Word uit te schrijven 🙂
   En wat ontzettend fijn om te horen dat je zo je draai hebt gevonden in het bloggen dat je nu doet. Ik merk al heel erg aan je reacties dat je echt heel veel wijsheid in je hebt zitten, maar ook mooie ervaringen om te delen. Zelf vind ik het ook geweldig om te schrijven over dingen die ik zelf meemaak of waar ik juist tegenaan loop. Zo is het bloggen een fijne uitlaatklep en help je er misschien ook een ander nog mee.
   Wat een goede tip trouwens van die quotes, teksten en foto’s ozoeken. Ik kan me voorstellen dat dat je inspiratie ook echt kan stimuleren.

 13. Irene 30 september 2017 op 7:43 pm - Beantwoord

  Supergoeie tips! Vooral die laatste vind ik leuk en doe ik wel regelmatig. Ik schrijf eigenlijk sowieso als ik tijd heb en ik vind dat ik niet mag klagen op dat vlak 🙂 Maar met een schema snap ik wel dat het soms moeilijk is om het vol te houden en dan zijn je tips wel extra handig!

  • Romy 2 oktober 2017 op 12:30 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat jij ook graag aan vrij schrijven doet. Stiekem vind ik zelf juist dat soort ‘vrij geschreven’ blogs ook vaak zo leuk om te lezen 🙂

 14. Saskia 1 oktober 2017 op 9:37 am - Beantwoord

  Fijne tips! Ik neem vaak offline even de tijd te genieten en op te laden voor het online-gebeuren 🙂

 15. Johanne 1 oktober 2017 op 12:44 pm - Beantwoord

  Hele fijne tips! Ik ben een verschrikkelijke planner en vaak ook niet even productief. Ik heb sinds kort een deskplanner op mijn bureau staan die me helpt iets efficiënter en productiever te zijn. Mijn hoofd is tegenwoordig met honderd dingen tegelijk bezig, dus ik heb besloten dat ik iets plaats wanneer ik dat wil en vooral wanneer ik daar tijd voor heb! Ik schrijf overigens altijd eerst mijn artikelen in word, maar dat is eigenlijk vooral omdat ik bang ben online artikelen kwijt te raken. Niet dat m’n laptop niet kan crashen, maar toch.

  • Romy 2 oktober 2017 op 12:40 am - Beantwoord

   Eigenlijk wel een slim idee om altijd eerst in Word te schrijven om te voorkomen dat je artikelen kwijtraakt. Ik ben daar ook nog weleens bang voor, maar sla mijn artikelen eigenlijk nooit op in Word als ik ze eenmaal heb gepubliceerd. Misschien toch eens doen!
   Verder geef ik je groot gelijk dat je alleen iets publiceert als je daar zin en tijd voor hebt. Zo houd je het bloggen ook leuk voor jezelf en dat is het allerbelangrijkste 🙂

 16. Anna 1 oktober 2017 op 3:50 pm - Beantwoord

  Wat een super fijne tips, hier kan ik zeker wat mee! Ik ben ook heel snel afgeleid en dat is tijdens het bloggen natuurlijk helemaal niet handig. Ook zou ik wel minder perfectionistisch willen zijn wat betreft schrijven en fotograferen.

  • Romy 2 oktober 2017 op 12:44 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je iets met mijn tips kunt!
   Verder is perfectionisme inderdaad ook nog wel een ding met bloggen. Ook ik worstel daar nog weleens mee. Zo lastig af en toe! Hopelijk kun je dat ook stapje voor stapje een beetje loslaten. Misschien helpt het om jezelf bijvoorbeeld een maximale tijd te geven die je aan een artikel besteedt. Op die manier kan ik bij mezelf nog weleens voorkomen dat ik 10 correctierondes doe bij één artikel 😉

 17. Shirley 1 oktober 2017 op 5:52 pm - Beantwoord

  Ik vind het heel knap dat je naast je werk nog zoveel artikelen schrijft. Bij mij komt de meeste inspiratie als ik op vakantie ben. En inderdaad: ideeën opschrijven. Het liefst meteen, want soms denk ik dat iets wel onthoud. Niet dus.

  • Romy 2 oktober 2017 op 12:48 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment! En opschrijven is inderdaad een van de belangrijkste dingen als er een idee in je opkomt. Het zou jammer zijn als zo’n idee alweer weg is voordat je het ergens hebt vastgelegd.

 18. Dinja 1 oktober 2017 op 9:18 pm - Beantwoord

  Ik ga me eens in je tips verdiepen (dus daadwerkelijk uitvoeren). Ik heb al een periode niet geblogd (door het werk) maar mis het wel heel erg. Ik heb ook genoeg inspiratie maar als ik thuis kom van werk, eten sta te koken, eten heb gegeten dan heb ik daarna gewoon geen energie meer over om m’n laptop erbij te pakken en een blogje tikken.

 19. Oui Nathalie 2 oktober 2017 op 5:51 am - Beantwoord

  I NEED IT!
  Deze tips zijn zoo handig, ik heb namelijk echt weinig tijd..
  Vaak ben ik nog de dag van te voren aan t schrijven. Ik moet het echt beter gaan plannen..
  Liefs, Nathalie

  • Romy 2 oktober 2017 op 11:34 pm - Beantwoord

   Tijdgebrek is inderdaad soms echt lastig met bloggen. Zelf werk ik ook nog weleens een dag van tevoren mijn blogs aan het schrijven, maar soms kan dat op zich ook prima werken. Stress is alleen voor jezelf niet zo fijn. Hopelijk heb je iets aan mijn tips 🙂

 20. Annika 2 oktober 2017 op 1:11 pm - Beantwoord

  Dank je voor de tips! Ik heb de laatste tijd moeite om mijn planning te halen, door tijdgebrek, maar ook omdat ik heel druk ben en eenmaal thuis geen zin meer heb om nog aan het werk te gaan.

  • Romy 2 oktober 2017 op 11:57 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het met een druk leven nog best lastig is om het bloggen in te plannen of daar de energie voor te vinden. Hopelijk kun je iets met mijn tips 🙂

 21. Laurine 2 oktober 2017 op 3:07 pm - Beantwoord

  Hele fijne tips! Nu het schoolleven weer begonnen is voor mij komen deze tips zeker en vast van pas!

 22. Jessica J. 4 oktober 2017 op 4:50 pm - Beantwoord

  Wat een goede tips, zeg! Vooral die van de laptop in vliegtuigstand is een topper! Die moet ik ook ‘ns proberen.
  Trouwens, wat heb ik een bewondering voor jouw ideeënbestand! Ik heb een aantal ideeën in m’n concepten staan en foto’s voor een aantal andere in mapjes op m’n bureaublad, maar aan 20 bladzijden kom ik láng niet!

  • Romy 5 oktober 2017 op 7:13 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je enthousiaste reactie 🙂 Die 20 bladzijden heb ik ook wel echt in de loop van het jaar opgespaard, maar het voelt nu wel fijn om altijd wat ideetjes achter de hand te hebben.

 23. Vivian 29 november 2017 op 12:59 pm - Beantwoord

  Superlief dat je naar mij hebt gelinkt! Goeie tips ook: bij mij werkt het de laatste tijd erg goed om inderdaad echt volledig te focussen op het schrijven van een artikel en niet intussen op internet rond te surfen. Dan schrijf ik echt veel sneller!

Recente blogs

Outfit | Blauw, blauw en nog eens blauw

26 september 2019|Outfits|

Je kunt waarschijnlijk wel aan de kleur van mijn blog zien dat ik van blauw houd. Ook in mijn kledingkast is heel wat blauw te bekennen. Bijvoorbeeld deze turquoise blazer die de laatste tijd al talloze keren uit mijn kast mocht komen. Ik combineerde hem met mijn bloementop van Steps voor een chique outfit die ook in de herfst nog prima kan. Want waarom zou blauw niet een "herfstkleur" zijn?!