“Ik moet nog naar mijn werk, een vriendin bezoeken en boodschappen doen. Oh ja, ik moet ook nog een artikel schrijven, mijn e-mail checken en niet vergeten om mijn moeder even te bellen.” Moeten, moeten, moeten. Het is bij veel mensen (ook bij mij!) misschien wel een van de meest voorkomende woorden in hun vocabulaire. We moeten met elkaar van alles, terwijl er helemaal geen tijd is om dat allemaal te doen. Hoe doe je dat nu: overleven in een wereld waarin je meer ‘moet’ dan dat je kunt doen? Ik bedacht een paar tips waar jij en ik hopelijk mee uit de voeten kunnen.

teveel moeten van jezelf

Van wie moet het?

Een vraag die mij helpt om minder te moeten, is ‘Van wie moet het?’. Misschien heb je het idee dat de buitenwereld dingen van je verwacht die je moet waarmaken. Bijvoorbeeld druk bezig zijn of voor iedereen lief, leuk en aardig zijn. Misschien denk je een 8 te moeten halen voor je tentamen of van je blog een geweldig goed lopend bedrijf te moeten maken. Bij de gedachte aan al die verplichtingen alleen al raak je toch al bijna uitgeput?! Maar vraag je eens af van wie je dit alles eigenlijk moet. Is er echt iemand die al deze dingen van je verwacht? Of ben je vooral zelf zo veeleisend? Dat telefoontje naar je moeder bijvoorbeeld. Wie zegt dat je dat móet doen? Het kan soms helpen om jezelf te realiseren dat niet alle verplichtingen echt verplichtingen zijn.

Moet ik dit of wil ik dit?

Ook kun je jezelf afvragen of er sprake is van willen of moeten. In het ideale geval is wat jij wilt gelijk aan wat je moet doen. Helaas is daar niet altijd sprake van. Je vindt je baan of studie ongetwijfeld niet 100% van de tijd leuk. Maar denk eens aan de dingen die niet helemaal verplicht zijn. Vanavond nog die e-mail versturen bijvoorbeeld, is dat wat je voor je gevoel moet doen of doe je dat echt met plezier? Of het idee je moeder ’s avonds te moeten bellen, heb je daar echt zin in of voelt het als een verplichting? Probeer het woord ‘moeten’ eens te vervangen door ‘willen’. Je wilt misschien van alles, maar niet alles is verplicht. Met het woordje ‘willen’ worden sommige dingen geen keiharde eis, maar meer een vrijblijvende wens. Dat kan al een beetje ruimte creëren in je hoofd.

Waar ligt mijn prioriteit?

Als je van alles van jezelf moet, ben je misschien ook weleens iets te veeleisend voor jezelf. Misschien zou je het liefst een superwoman willen zijn die van hot naar her racet, het iedereen naar de zin maakt en straalt van oor tot oor. Maar je kunt niet uitblinken in alles. Je kunt niet alle ballen tegelijk in de lucht houden. En dat is oké. Als je de lat hoog legt voor jezelf, probeer dat dan voor één of hooguit twee dingen te doen. Focus je juist daarop en niet op alles tegelijk, oftewel stel prioriteiten. Dit maakt het makkelijker om te bereiken wat je wilt bereiken en daar vervolgens met trots bij stil te staan.

Jij bent de enige die er iets aan kan doen

Als je te veel moet van jezelf, realiseer je dat je zelf de enige bent die daar iets aan kan doen. Dat idee van torenhoge verwachtingen van anderen zul je vast niet snel kwijtraken. Besef dan wel dat jij zelf keuzes kunt maken en kunt bepalen wat je daarmee doet. Als je altijd alle klusjes opknapt en het uiterste van jezelf vraagt, zal die verwachtingsdrempel alleen maar hoger komen te liggen. Niemand zegt dat jij niet even mag uitbuiken op de bank om een serie te kijken. Je bent alleen zelf degene die de knoop moet doorhakken om dat ‘gewoon’ te doen. Jij bent degene die zichzelf misschien net over dat randje duwt, maar die ook het heft in handen heeft om net voor dat randje te stoppen.

Herken je dit: moet je ook weleens te veel van jezelf?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Aneta 12 april 2017 op 7:26 am - Beantwoord

  Oja, de was, stofzuigen, sporten, boodschappen doen en nog veel meer. En dat MOET ook allemaal in 1 dag. Vroeger kon ik me helemaal gek maken met het woordje MOET. Maar nu stel ik prioriteiten. Mijn vriend zij ooit: als ik op een dag drie dingen doe dan heb ik een voldaan gevoel. En dat kan vanalles zijn. Dus deze norm heb ik mezelf ook gesteld. En dat voelt fijn

  • Romy 12 april 2017 op 7:26 pm - Beantwoord

   Wat goed dat het je nu beter afgaat om prioriteiten te stellen! Die norm van je vriend is echt een goede. Als je maar een paar dingen écht goed kunt doen, dan voelt dat zoveel fijner dan die hele moet-lijst proberen af te werken en veel dingen waarschijnlijk niet eens gedaan krijgen.

 2. jonna@burgertrutjes 12 april 2017 op 7:36 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar! En goed om hier eens bij stil te staan. Niks moet, alles mag! Toch?!

  • Romy 12 april 2017 op 7:26 pm - Beantwoord

   Precies! Uiteindelijk ben je tot (bijna) niets verplicht 🙂

 3. Mariska 12 april 2017 op 7:36 am - Beantwoord

  Zo ontzettend waar! Ik moet ook altijd veel van mezelf en dat maakt me inderdaad soms al doodmoe voordat ik er überhaupt aan begonnen ben. Er bij stil staan waarom ik iets doe helpt bij mij vaak!

  • Romy 12 april 2017 op 7:27 pm - Beantwoord

   Goed punt inderdaad! Ik kan me voorstellen dat het al helpt om te bepalen waarom je iets doet en dat je dan beter prioriteiten kunt stellen.

 4. Claire 12 april 2017 op 8:10 am - Beantwoord

  Herkenbaar! Ik gebruik altijd het woordje moet in plaats van wil. Zo gek eigenlijk want alleen door het woord ‘moeten’ heb ik er al een negatieve associatie bij. Ik ga er eens opletten 😉

  • Romy 12 april 2017 op 7:29 pm - Beantwoord

   Hier nog een schuldige aan het woord ‘moeten’ in plaats van ‘willen’ 😉 Ik hoop dat het je helpt om eens op dat woordje te letten. Ik probeer er zelf de laatste tijd ook iets bewuster mee bezig te zijn en merk dat het echt een beetje helpt.

 5. Jenn 12 april 2017 op 8:18 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar ja!

 6. Lisette 12 april 2017 op 8:20 am - Beantwoord

  Ja zeker heel herkenbaar! Soms moeten er natuurlijk wel dingen gebeuren, verplichtingen. Maar dat is niet alles. Ik kan van mezelf wel moeten strijken bijvoorbeeld, maar als mijn dochter mij nodig heeft en wat aandacht wil, dan geef ik daar mijn aandacht aan. Tevreden zijn met wat je hebt helpt ook bij mij.

  • Romy 12 april 2017 op 7:30 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je dat soort beslissingen kunt nemen. Je dochter is ook eigenlijk veel belangrijker en een veel leukere tijdsbesteding dan strijken 🙂 Goed punt van dat tevreden zijn met wat je hebt! Ik denk dat dat inderdaad ook kan helpen.

 7. Susan 12 april 2017 op 8:43 am - Beantwoord

  Herkenbaar!

 8. Klaske 12 april 2017 op 9:14 am - Beantwoord

  Herkenbaar! Ik ben zo goed in mezelf ontzettend veel dingen opleggen. Ik ga proberen je tips in de praktijk toe te passen!

 9. Nesrin 12 april 2017 op 9:47 am - Beantwoord

  Oh zo herkenbaar, ik wil ook altijd te veel helaas. Ik moet veel van mezelf terwijl het echt niet allemaal hoeft.

 10. marije 12 april 2017 op 9:50 am - Beantwoord

  Super herkenbaar. Ik heb tijdens mijn revalidatie geleerd dat minder meer is en dat je daardoor juist beter dingen kunt doen. Maar ik val ook nog wel eens terug in moeten.

  • Romy 12 april 2017 op 7:31 pm - Beantwoord

   Ja precies! Dat is ook iets waar ik me steeds bewuster van word: door prioriteiten te stellen, kun je een paar dingen echt goed doen in plaats van alles een beetje af te raffelen in alle haast.

 11. Ayla 12 april 2017 op 9:53 am - Beantwoord

  Goeie timing Romy! Gisteren vloog ik voor de zoveelste keer tegen de muren op omdat ik weer allemaal dingen moest doen die ik helemaal niet wilde doen. Dus toen ben ik even stil gaan zitten en heb ik bedacht ‘wat wíl ik nu eigenlijk graag doen om me beter te kunnen voelen?’ De conclusie was: ik wil op de bank liggen en koekjes eten en Netflixen. Zo gezegd, zo gedaan en ik voelde me aan het einde van de middag een heel stuk beter! Vandaag moest ik ook weer vanalles maar door jouw artikel doe ik dat misschien niet allemaal 🙂

  • Romy 12 april 2017 op 9:58 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend goed dat je jezelf daar zo bewust van was en toen ook echt even een pauze hebt genomen! Ik hoop dat je jezelf ook vandaag een beetje rust hebt gegund 🙂

 12. Irene 12 april 2017 op 9:55 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar. Ik probeer het woord “moeten” uit mijn vocabulaire te krijgen. Dus ik “mag” boodschappen doen, ik “moet”niets. Dat geeft alleen maar stress!

 13. Sylvia 12 april 2017 op 10:02 am - Beantwoord

  Jeetje Romy, wat heb je dit weer goed omschreven. Soms is het even goed om stil te staan en na te gaan wat prioriteit heeft en wat niet want ook ik wil teveel. En soms is het goed om even gas terug te nemen want een dag heeft maar 24 uur en die zijn altijd te snel voorbij haha

  • Romy 12 april 2017 op 9:59 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! Een dag vliegt inderdaad voorbij voordat je er erg in hebt. Ook ik heb daar regelmatig last van 😉 Het is dan zo fijn als het lukt om prioriteiten te stellen en iets minder te moeten.

 14. Josephine 12 april 2017 op 10:38 am - Beantwoord

  Oh ja, heel herkenbaar! Dat had ik de laatste dagen ook. Daarom had ik gisteren zoiets van: ik regel alleen een paar dingen en voor de rest ga ik de hele dag een boek lezen. Telefoon uit, tablet uit. Lekker rustig. Dus misschien een leuke tip 5: gewoon een keer een dagje / dagdeel helemaal voor jezelf nemen? Ik voelde me daarna heel ontspannen en had weer het gevoel dat alles wel ging lukken. 🙂

  • Romy 12 april 2017 op 10:01 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je toen hebt besloten om het iets rustiger aan te doen en er een boek bij te pakken. Soms is het hard nodig om even bij te tanken. Zeker een goede tip nummer 5! Houd dat fijne gevoel vooral vast, zou ik zeggen 🙂

 15. Monique | WritingMonique 12 april 2017 op 12:28 pm - Beantwoord

  Oh! Heel herkenbaar, en de eerste stap is al meteen een hele goede! Van wie moet het? Meestal leg ik veel te veel druk op mezelf! (trouwens, ik vind al jouw tips, blogposts echt supergoed!)

 16. Mike 12 april 2017 op 1:39 pm - Beantwoord

  Net zoals vele, zo herkenbaar. Ik probeer al langer het wordt moeten niet meer te gebruiken, zo lastig. Deze week ben ik begonnen om een einde van de dag drie dingen op te schrijven die ik de volgende dag wil doen. Dit is tot zover al een groot succes…

 17. TypischKim 12 april 2017 op 2:32 pm - Beantwoord

  Wat een fijn en handig artikel dit!

 18. Marlieke 12 april 2017 op 3:26 pm - Beantwoord

  Mooi artikel weer!
  Mag ik er een tip aan toevoegen?

  MOET ik dit nu doen?
  moet IK dit nu doen?
  moet ik DIT nu doen?
  moet ik dit NU doen?
  moet ik dit nu DOEN?

  1 zin, steeds de klemtoon op een ander woord.
  In veel gevallen kun je 5x nee zeggen. Dan is het heel duidelijk… 😉

  • Romy 12 april 2017 op 10:01 pm - Beantwoord

   Wauw, wat een mooi compliment! Dankjewel 🙂

 19. Lianne 12 april 2017 op 4:14 pm - Beantwoord

  Goede tips! Naast werken zijn er veel dingen die altijd moeten, zoals schoonmaken, eten koken, even dit en dat… Je wordt er inderdaad al moe van als je eraan denkt, maar inderdaad: niks hoeft. Ik probeer mijn taken altijd zoveel mogelijk over de week te verdelen, en niet alles in een keer te doen. Dan heb ik wat meer rust!

  • Romy 12 april 2017 op 10:14 pm - Beantwoord

   Je taken verdelen lijkt mij ook een fijne manier om iets meer rust te creëren. Zeker als je op jezelf woont en niet alleen naar school gaat en hoeft te werken, lijkt dat me heel belangrijk!

 20. Sofie 12 april 2017 op 4:44 pm - Beantwoord

  Herkenbaar hoor. Ik kondigde maandag nog maar aan op mijn blog dat ik even twee in plaats van drie posts per week zou schrijven door omstandigheden, en vandaag had ik alweer bijna de neiging om toch al iets online te zetten en vrijdag ook. Nee, ik heb het niet gedaan, maar het ingepland voor morgen. En die andere post die bijna af is kan dan volgende week. Niemand gaat daar van dood!

 21. Dorine 12 april 2017 op 6:24 pm - Beantwoord

  Ik herken mezelf daar ook helenaal in. Ik kan helemaal gestressed raken bij de taken die ik nog moet doen. Plannen is ook niet mijn sterkste punt. Misschien ligt het ook aan het feit dat ik hooggevoelig(HSP) ben. Ik heb het idee dat jij daar ook wel kenmerken van zou kunnen hebben. Misschien een idee voor een blogpost?

 22. Mariëlle 12 april 2017 op 6:35 pm - Beantwoord

  Wat een tof artikel weer 🙂 Ik leg mezelf ook altijd heel veel op, maar ik weet ook dat ik veel kan doen in een dag. Als ik me eens echt niet lekker voel, dan geef ik mezelf zeker wel rust. Maar ik probeer toch altijd zoveel mogelijk te doen, dan voel ik me gewoon goed!

 23. Lifeaholic.nl 12 april 2017 op 7:12 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar en kan zeker wel wat met deze tips! Bij vriendlief herken ik dit ‘moeten’ niet zo haha! Vrouwen dingetje ?!

  • Romy 12 april 2017 op 10:22 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je er toch voor hebt gekozen om aan je plan vast te houden, alhoewel ik me kan voorstellen hoe erg je de drang voelt om het anders te doen. Maar inderdaad: niemand gaat dood van een artikel minder en het is zo belangrijk om vooral na te gaan wat goed is voor jóu 🙂

  • Romy 12 april 2017 op 10:25 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het met hooggevoeligheid al helemaal lastig is om veel dingen in te plannen en met alle prikkels om te gaan die dat met zich meebrengt. Ik moet zeggen dat ik niet heel veel van hooggevoeligheid afwist en even een testje heb gedaan op internet. Daar kwam uit dat ik een beetje sensitief ben, maar niet hooggevoelig. Ik herken wel veel van de kwetsbaarheid en gevoeligheid voor opmerkingen, maar kan me bijvoorbeeld wel goed afsluiten voor prikkels en vind het best fijn om juist veel mensen en geluid om me heen te hebben. Maar je reactie zette me in ieder geval aan het denken over hooggevoeligheid en wat ik daar van heb. Heel interessant om eens zo’n testje in te vullen! 🙂

  • Romy 12 april 2017 op 10:27 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ik kan me voorstellen dat je ook juist energie kunt krijgen van heel veel dingen doen. Zelf heb ik dat ook wel regelmatig een beetje. Zolang je maar op tijd rust neemt, is dat op zich ook prima 🙂

  • Romy 12 april 2017 op 10:27 pm - Beantwoord

   Wat grappig om te horen! Daar was ik me nooit zo van bewust, maar het zou inderdaad best kunnen dat vooral vrouwen hiermee bezig zijn 😉

 24. Iris 12 april 2017 op 7:57 pm - Beantwoord

  Heel fijn om te lezen! Het mag inderdaad af en toe wel een tandje langzamer 😀

 25. Benthe 12 april 2017 op 8:39 pm - Beantwoord

  Oooh dit is zo herkenbaar! En wat een goede boodschap zit er in je artikel: we moeten (haha) liever zijn voor onszelf! Fijne tips ook ?

 26. Lilian 12 april 2017 op 9:38 pm - Beantwoord

  Oh zo herkenbaar! Ik kan af en toe al moe worden van alles wat ‘moet’ voordat ik het überhaupt gedaan heb. Ik heb gewoon moeite met prioriteiten stellen. En uiteindelijk als je ouder wordt gaat het wel beter, maar het blijft altijd lastig.

  Je tweede tip vind ik een hele goede. Soms werkt het ook bij dingen die je ‘moet’ om je te realiseren dat je iets moet om een verder doel te bereiken dat je ‘wil’. En als je dat voor ogen hebt, is het altijd makkelijker om iets te doen.

 27. Rebecca 12 april 2017 op 9:38 pm - Beantwoord

  Vooral het verschil tussen willen en moeten is vaak iets waar ik erg tegenop zie. Ik heb ook een artikel hierover geschreven en het lijkt erg op het stukje wat je beschrijft. Ik heb hier erg moeite mee en leer nu stapsgewijs hoe ik hier aan moet werken om uiteindelijk meer aan jezelf te denken.

 28. Sara | MevrouwMiauw 12 april 2017 op 9:50 pm - Beantwoord

  Als er één woord is dat vaak voorkomt in dingen die ik zeg dan is het inderdaad het woord “moeten”. Vooral de laatste tijd. Ik merk dat ik zó moet wennen aan het fulltime bloggen en tegelijkertijd wil (en noem ik het dus moet) ik mijn blog ook nog bijhouden. Daarnaast Instagram, Twitter, mails en een sociaal leven. Ik blijf maar moeten van mezelf. Daar moet ook echt wat in veranderen.

 29. Josine 12 april 2017 op 11:13 pm - Beantwoord

  Dit zal ik echt vaker tegen mezelf moeten zeggen. Goede tips 🙂 Liefs Josine

 30. Johanne 13 april 2017 op 12:04 pm - Beantwoord

  Ik lees hierboven iets over het veranderen van het woord willen in moeten. En dat is volgens mij juist vaak het probleem! We maken er vaak een grote ‘moet’ van terwijl als je er goed bij nadenkt het slechts een ‘wil’ is. En wat je zegt he, je kan er zelf iets aan doen. Ik vind dat idee van Aneta’s vriend wel een goeie :). Eens kijken of ik dat ook kan, haha.

  • Romy 13 april 2017 op 7:34 pm - Beantwoord

   Klopt helemaal, vaak denken we dat iets een verplichting is, terwijl het eigenlijk gewoon iets is wat we graag willen doen. Dat idee van Aneta’s vriend vind ik zelf ook heel slim bedacht. Hopelijk kun je daar ook iets mee 🙂

 31. Vivian 13 april 2017 op 12:15 pm - Beantwoord

  Vooral die eerste twee punten! Het scheelt echt zoveel om góed onderscheid te maken tussen wat je moet en wilt doen: dat haalt echt heel veel stress weg. En ook: ergens serieus mee bezig zijn betekent nog steeds niet dat je het móet doen! Op die manier is het mij gelukt om mezelf minder te pushen om iets te doen waar ik eigenlijk geen zin in had en dat voelt best wel fijn 🙂

  • Romy 13 april 2017 op 9:34 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je er op die manier voor hebt gezorgd dat je minder moet van jezelf! Je hebt ook eigenlijk gelijk dat serieus bezig zijn met iets niet betekent dat je het moet doen. Soms voelt het voor mij ook wel een beetje zo, maar eigenlijk is dat ook iets wat je jezelf op zo’n moment oplegt.

 32. Kreanimo 13 april 2017 op 2:58 pm - Beantwoord

  Ik ben er vrij goed in geworden om de boel de boel te laten als het me even niet gaat.

  Ik heb dan gewoon tijd nodig voor mezelf om op te laden.
  Sinds ik met drie kinderen vaak alleen thuis ben door de job van mijn man, heb ik dat echt kunnen leren.

  • Romy 13 april 2017 op 9:38 pm - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat je echt hebt geleerd om meer tijd voor jezelf vrij te maken en zo een beetje bij te tanken. Zeker met kinderen en met een man met een drukke baan lijkt me dat zo belangrijk!

 33. Astrid 13 april 2017 op 4:43 pm - Beantwoord

  Herkenbare valkuil! Ik probeer altijd tegen mezelf te zeggen dat ik niets MOET. Dat werk vaak ontspannend 😉

 34. Evelyne 13 april 2017 op 11:09 pm - Beantwoord

  Zo herkenbaar.. En toch moeten we niets. Of toch, ademen. Dat is het enige wat volgens mij moet om te overleven. Tjah, we moeten wel gaan studeren, werken, sporten, koken, .. maar dat wil onze maatschappij volgens mij.

  • Romy 13 april 2017 op 11:34 pm - Beantwoord

   Precies! Er is zoveel dingen waarvan wij denken dat anderen ze van ons verwachten, maar vaak zijn dat eigenlijk meer je eigen invulgedachten dan dat mensen er echt vanuit gaan dat dit gebeurt.