aaaaaaa 9

5 tips tegen doemdenken (Let it go, let it go…)

 • 16 april 2018
 • 20 Reacties

Wat nu als het misgaat? Of als ik het niet kan? Of als ik de verkeerde keuze heb gemaakt en alles in de soep loopt? Doemdenken dus. Betrap jij jezelf er weleens op dat je erop los fantaseert over alles wat verkeerd zou kunnen aflopen? Bijvoorbeeld over onvoorziene problemen en beslissingen die slecht uitpakken? Er zijn vaak talloze scenario’s te bedenken waarin dingen anders lopen dan gehoopt. Zelf ben ik gelukkig niet zo’n doemdenker meer als een paar jaar geleden. Het lukt me beter om erop te vertrouwen dat het wel goed komt. Daarom wil ik je graag inspireren met 5 tips tegen doemdenken die mij helpen.

tips tegen doemdenken

1. Probeer te relativeren

Bij doemdenkscenario’s kunnen je gedachten flink op hol slaan. Misschien blijkt je fantasie wel eindeloos als het aankomt op dingen die mis kunnen gaan. Neem als voorbeeld het geven van een presentatie. Je kunt wel honderden dingen bedenken die verkeerd kunnen lopen. Naast dat je niet uit je woorden komt, kan er ook een stroomstoring ontstaan. Of misschien stelt er niemand vragen, krijg je een brok in je keel en een bijbehorend piepstemmetje of kom je te laat aan voor je eigen presentatie doordat de bus niet rijdt. Of, of… Allemaal mogelijkheden, maar hoe groot is die kans? Begin eens met bepalen hoe realistisch je gedachten zijn. Schrijf desnoods je doemdenkscenario’s uit en kijk er vervolgens kritisch naar. Zijn sommige scenario’s niet iets te ver doorgedacht?

2. Bedenk een scenario waarin alles wél goed gaat

Mijn tweede tip tegen doemdenken is om eens de andere kant op te denken. In plaats van te doemdenken over wat misschien wel in de soep loopt, kun je je als tegenhanger daarvan ook een scenario voor de geest halen waarin het wél goed uitpakt. Probeer je eens in te beelden hoe dat zou zijn. Hoe zou jouw dag, week, maand of misschien wel je hele leven er dan uitzien? Hoe zou je reageren? En hoe reageren anderen op jou? Het scenario mag zo mooi en desnoods onrealistisch zijn als je maar wilt. Het gaat erom dat het jou vertrouwen geeft dat het ook goed kan komen in plaats van dat de nare doemscenario’s uitkomen.

3. Verzamel bewijs dat het wél gaat lukken

Is het eerder voorgekomen dat je dacht dat iets niet zou lukken en dat het toch goed ging? Probeer die succeservaring dan als bewijs te gebruiken dat het wél goed uitpakt. Als je bang bent voor een presentatie, kun je bijvoorbeeld terugdenken aan een eerdere presentatie die prima verliep. Probeer je voor de geest te halen hoe je dat toen voor elkaar hebt gekregen. Of denk desnoods terug aan iets totaal anders dat tegen je verwachtingen in goed ging. In mijn geval zijn dat bijvoorbeeld mijn rij-examens. Ik was heel lang bang dat autorijden me nooit zou lukken. Maar guess what…uiteindelijk heb zelfs ik mijn roze papiertje bemachtigd en rijd ik nu vrij vrolijk in de auto. Die ervaring helpt me in soortgelijke situaties om erop te vertrouwen dat het wel zal loslopen.

tips tegen doemdenken

4. Focus je op het nu 

Bij doemdenken ligt de focus (vanzelfsprekend) op de toekomst. Je vreest bij voorbaat voor het ergste, terwijl je eigenlijk geen idee hebt hoe het in de toekomst zal lopen. Bovendien los je met doemdenken je toekomstige problemen niet op en maak je er tegelijkertijd je leven in het nu ook niet mooier op. Merk je dat je gaat doemdenken? Verleg je focus dan eens op een heel concrete manier naar het nu. Maak bijvoorbeeld een wandeling en richt je aandacht op de bloemen om je heen en op de wind die je hoort suizen. Of doe een creatieve activiteit waar je je aandacht bij nodig hebt. Wie weet helpt dat je om de toekomst even te laten voor wat hij is.

» Lees ook mijn 6 nuchtere tips om te leven in het nu.

5. Wat is het ergste wat er kan gebeuren?

En mijn laatste tip tegen doemdenken: wees kritisch tegenover je gedachten. Er zou natuurlijk van alles kunnen misgaan. Maar hoe erg en onoverkomelijk is dat dan? Zelfs als iets niet meteen loopt zoals je had gehoopt, kan alles nog op zijn pootjes terechtkomen. Pakt een presentatie niet perfect uit? Dat is vervelend, maar misschien laat dat je wel zien hoe je het hierna anders kunt aanpakken. Wellicht gaat een sollicitatiegesprek niet goed, maar komt er later een mooiere baankans op je pad. En slaag je niet voor je rijbewijs? Dan komt er heus een moment waarop jij wél met je roze papiertje thuiskomt. Het komt goed, echt waar. En anders leveren zelfs vervelende scenario’s soms iets moois op. Een nieuwe kans, een onverwacht mooie wending of in ieder geval een wijze les ♥

Ben jij een doemdenker?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marloes 16 april 2018 op 6:31 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Nummer 5 is er een die ik zelf vaak gebruik. Of eigenlijk, die ik de laatste tijd heb leren gebruiken. Ik kan ontzettend piekeren en ik vind het heel moeilijk om daar uit te komen. En ik zou ook wel meer vertrouwen kunnen hebben in mezelf, want zulke erge scenario’s zijn er nou ook weer nooit gebeurd. Gelukkig pieker ik al minder erg dan vroeger!

  • Romy 16 april 2018 op 3:51 pm - Beantwoord

   In ieder geval goed dat je hard je best doet om minder te piekeren en daar voor jezelf al manieren voor aan het vinden bent ? Dat piekeren kan zo lastig zijn en vaak is het inderdaad allemaal uiteindelijk niet zo erg als al die nare doemdenkgedachten je doen geloven ?

 2. Darina 16 april 2018 op 6:53 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik kan soms wel een beetje doemdenken maar ik probeer nu vaker tip 5 toe te passen.

  • Romy 16 april 2018 op 3:51 pm - Beantwoord

   Wat goed! Dat is ook een gedachte due mij heel erg kan helpen.

 3. Josephine 16 april 2018 op 6:54 am - Beantwoord

  Mooie tips! Ik geloof dat ik wat minder een doemdenker ben dan vroeger, maar ook ik heb zeker wel eens last van een pieker-rondje. EEn positief scenario verzinnen, daar had ik eerlijk gezegd nog niet aan gedacht. Wat pessimistisch, haha. Ik denk dat het verbeelden van een positief scenario je inderdaad een boost kan geven om een uitdaging met meer zelfvertrouwen aan te gaan.

  • Romy 16 april 2018 op 11:29 pm - Beantwoord

   5Leuk om te horen dat je die tip nog niet kende! Voor mij helpt het in ieder geval goed om soms mijn fantasie de vrije loop te laten op een positieve manier. Soms helpt dat echt om met een beetje meer vertrouwen aan iets te beginnen 🙂

 4. Shirley 16 april 2018 op 7:26 am - Beantwoord

  Ik ben ook echt een doemdenker, vooral op persoonlijk vlak en niet per se over mijn werk. Soms helpt het ook om het even van me af te schrijven.

  • Romy 16 april 2018 op 11:31 pm - Beantwoord

   De dingen uitschrijven is inderdaad ook een slimme tip! Daardoor kun je vaak al iets realistischer naar je gedachten kijken.

 5. Marije 16 april 2018 op 7:52 am - Beantwoord

  Goede tips!

  Ik probeer het tegenwoordig om te buigen en te visualiseren wat er gebeurt als het wel goed gaat en hoe ik mij dan zou voelen.

  • Romy 16 april 2018 op 11:32 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je er op die manier een meer positieve draai aan geeft! Dat is ook iets wat bij mij goed helpt 🙂

 6. Iris - Thebeautymagazine.nl 16 april 2018 op 7:54 am - Beantwoord

  Nummer 3 en 5 vind ik erg goed. Ik ben niet echt een doemdenker. Maar ik kan wel zenuwachtig zijn voor bepaalde dingen en daar helpen deze tips ook wel bij!

 7. Sandra 16 april 2018 op 9:19 am - Beantwoord

  Precies al deze vijf tips pas ik ook toe! Ik heb het allemaal geleerd van mijn psychologe die ik jaren geleden had. Je bereikt er niks mee met negatief denken en allerlei negatieve scenario’s uit te denken. Ja oke, je bereikt alleen dat je jezelf helemaal gek maakt… Wat is het ergste wat er kan gebeuren? En is dit eigenlijk wel zo realistisch? Vaak kom je er dan al achter dat je je gedachtengang even moet bijspijkeren, haha.

  • Romy 16 april 2018 op 11:34 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je hier ook zo veel aan hebt gehad en daardoor nu minder snel in negatieve scenario’s denkt! Ik heb zelf ook nog weleens doemscenariogedachten, maar merk dat het me beter lukt om die op tijd een beetje bij te sturen 😉

 8. Simone 16 april 2018 op 6:44 pm - Beantwoord

  Hallo, doemdenker hier! Haha, ja soms kan ik behoorlijk doemdenken. En het gekke is dat relativeren op zo’n moment zó moeilijk is. Dat lukt dan ook helaas lang niet altijd en dat kan echt wel eens heel erg vervelend zijn. Soms zijn het dingen waarvan ik dan ook echt niet meer kan slapen. Soms moet ik dan echt even diep ademhalen en denken dat het wel weer goed komt…

  • Romy 16 april 2018 op 11:38 pm - Beantwoord

   Het is soms inderdaad nog wel lastig om je gedachten bij te sturen. Wat heftig dat het bij jou soms zelfs zo ver gaat dat je er niet meer van kunt slapen. Misschien helpt in zo’n geval een beetje afleiding. Even je aandacht op iets anders focussen kan soms helpen om in ieder geval niet de hele tijd met de doemgedachten bezig te zijn.

 9. Nikita 17 april 2018 op 7:05 am - Beantwoord

  Ik ben op een doemdenker als het gaat op mijn eigen kunnen. En dat komt door dat gat in mijn zelfvertrouwen helaas. Een goed voorbeeld was gisteren in. De gymles. We gingen basketten en de leerkracht legde de opdracht uit en ik had schrik om fouten te maken. En eigenlijk is dat niet erg. Mijn klas is heel lief en zou mij nooit uitlachen. Vorige jaren was ik ook nooit de beste basketter, maar ik had plezier en deed mijn best. En mijn vriendin had ook moeite met die bal in de ring te krijgen. Dus niemand is perfect. En even later heb ik trouwens de hele groep verslagen in een spelletje met de basketbal. En daar was ik wel trots op haha.

  En ik was een beetje in paniek gisteren na de lunch door stage van voor de vakantie en alles wat nog moest gebeuren voor mijn eindwerk. Ik was bang dat ik het niet zou halen of dat mijn werk niet mooi zou zijn. Maar ik heb me-time genomen en gelezen. Waardoor ik mezelf heb gekalmeerd en zonder hulp. En in de namiddag werkte ik verdzr aan mijn eindwerk en was ik dik tevreden. Zelfs een klasgenootje zei hoe mooi mijn werk was!

  • Romy 17 april 2018 op 9:25 pm - Beantwoord

   Wauw, wat supergoed dat je toch maar mooi de hele groep hebt verslagen met basketbal, ondanks dat je dacht dat je het niet zou kunnen. Zo zie je maar dat je soms meer in je mars hebt dan je misschien wel denkt 🙂 Maar inderdaad, plezier hebben en ook kunnen lachen als het minder goed gaat, is ook al heel belangrijk!
   En je mag ook zeker trots zijn op jezelf dat je je tijdens het paniekmomentje zelf wist gerust te stellen. En als het resultaat dan ook nog eens beter is dan je zelf had durven hopen van tevoren, dan heb je al helemaal genoeg reden om heel trots te zijn! 🙂

 10. Sam - singlereadytomingleblog 17 april 2018 op 10:16 pm - Beantwoord

  Het even loslaten vind ik inderdaad echt een belangrijke. Soms kun je gewoon even niets aan de situatie doen en dat is echt kut, maar dan moet je dat ook kunnen loslaten. Ik heb nu niet bijster veel talenten, maar dat is er wel eentje van hehe. Dat relativeren is ook wel iets waar ik echt blij mee ben 🙂

  • Romy 19 april 2018 op 7:18 am - Beantwoord

   Wat een mooi en absoluut heel waardevol talent! Het kan zo erg helpen als je niet te lang in iets blijft hangen, zeker als je er niets aan kunt veranderen.

 11. Zo simpel is dan geluk 22 april 2018 op 5:44 pm - Beantwoord

  Goede tips! Gelukkig ben ik zelf niet zo’n doemdenker.

Recente blogs

Inkiekje #84 | Keukenhof, kroketafspraken & dé kapper

8 mei 2023|Persoonlijk|

De afgelopen twee weken zaten stampvol met fijne dingen. Soms waren dat kleine meevallers op het moment dat je het ergste verwacht, soms waren het momenten van puur geluk tussen de tulpen. Ook ontdekte ik na een lange zoektocht eindelijk dé kapper waar ik wel met een gerust gevoel in de stoel plaatsneem. Verder matchte ik met ons nieuwe douchegordijn, was ik creatief met verjaardagskaarten en maakte ik een vreugdesprongetje bij het zien van een nieuwe Lidl-box vol boodschappen. En het leukste van deze twee weken: een spontane ontmoeting bij het chipsschap die resulteerde in een superleuke meidendate. Kijk mee naar mijn inkijkje!

Hartige taart met pompoen en geitenkaas & groenten (glutenvrij)

9 november 2021|Recepten|

Het is pompoenseizoen! En daar hoor je mij als pompoenliefhebber niet over klagen. Wij hadden een grote pompoen in huis gehaald voor pompoensoep, maar uiteindelijk maakte ik er iets anders mee: hartige taart met pompoen en geitenkaas. Ik ben sowieso gek op ontbijttaartjes, dus avondeten met een taartje leek me ook geweldig. En dus stond ik mixend, bakkend en pompoen hakkend in de keuken. Het eindresultaat was een heerlijk herfstig gerecht met een zoet tintje. Een aanrader als jij net zo’n pompoenfan bent!

Outfit | Groen, paars & rood in één outfit

13 april 2020|Outfits|

Ik heb de smaak van de thuisoutfits te pakken. Niets zo fijn als ook op een niet al te bruisende dag toch een mooi kloffie uit mijn kledingkast trekken! Dit keer ging ik voor kleur. Heel. Veel. Kleur. Ik combineerde een groene blouse met een paars rokje en knalrode schoenen. Ik gun je graag een blik op mijn nogal kleurrijke outfit.