1 5 5

Stop die negatieve spiraal! (7 handige tips)

 • 22 mei 2018
 • 40 Reacties
Categorieën: Positiviteit

Positief denken is soms nog knap lastig. Er hoeft dan maar één ding te gebeuren om in een negatieve spiraal te belanden. Stel: het allermooiste droomhuis is net voor je neus weggekaapt. Vervolgens schiet je te binnen dat dit niet de eerste keer is en dat je ook nog eens al heel lang wacht op de prins op het witte paard én dat je auto net niet door de APK-keuring is gekomen. Poeh, het zit je ook allemaal niet mee… Ho stop! Dit is het moment om je niet te laten meesleuren in negatief denken. Met deze 7 tips tegen een negatieve spiraal help ik je graag op weg.

focus op het positieve tips

1. Schop onder je kont tegen een negatieve spiraal

Misschien is dit niet wat je wilt horen, maar soms vraagt een negatieve spiraal om een schop onder je kont. Dat is in ieder geval bij mij nogal eens zo. Op sommige dagen lijkt het misschien alsof alles tegenzit. Laatst was ik bijvoorbeeld gestrest door drukte op het werk, had mijn bus flinke vertraging en voerde ik een niet zo leuk telefoongesprek. “Pff, wat een rotdag! Alles gaat mis!”, schoot er door mijn hoofd. Maar daarbij vergat ik dat er ook genoeg leuke dingen waren. Ik moest mezelf alleen een schop onder mijn kont geven om niet in de negativiteit te blijven hangen en aan iets leukers te denken.

2. Leer dingen accepteren

Als ik in een negatieve spiraal beland, komt dat vaak doordat ik me rot blijven voelen over een situatie die niet te veranderen is. Een belangrijke eerste stap uit zo’n negatieve spiraal is dan om dingen te leren accepteren. Blijf niet dagelijks klagen en piekeren over dat ene ding dat niet lukt. Natuurlijk is dat heel vervelend, maar op een gegeven moment moet je soms je schouders ophalen en dóórgaan. Probeer het los te laten en te accepteren dat sommige dingen op dit moment nu eenmaal zijn zoals ze zijn.

3. Denk in mogelijkheden

Samenhangend met de vorige tip tegen een negatieve spiraal, soms kun je wél actie ondernemen. Denk in zo’n geval in mogelijkheden. Natuurlijk kun je niet zomaar het roer omgooien, maar misschien kun je wél een haalbare eerste stap bedenken. Zoek je meer uitdaging in je leven? Dan hoef je niet meteen maandenlang op reis te gaan. Overweeg bijvoorbeeld eens een cursus. Ben je niet blij met je baan, maar kun je je niet iets anders veroorloven? Denk dan aan vrijwilligerswerk voor erbij. En kun je een huis nu niet betalen? Misschien kun je tijdelijk op het huis passen van iemand die op vakantie gaat.

4. Leg de positieve dingen vast

Ook focus op de positieve dingen helpt natuurlijk. Onze hersenen lijken weleens zo ingesteld dat je 10 positieve dingen alweer bent vergeten zodra je 1 negatieve gebeurtenis meemaakt. Wanneer er dan nog iets negatiefs gebeurt, tel je de negatieve gebeurtenissen bij elkaar op. 1 + 1 = 2, wat een rotdag! Probeer daarom eens bewuster stil te staan bij positieve dingen. Je kunt bijvoorbeeld elke dag een paar positieve dingen opschrijven of elke dag een foto maken van iets waar jij blij van werd. Of schrijf lieve complimenten of leuke opmerkingen op die je zijn bijgebleven. Zo heb je genoeg leuke dingen om tegenover het negatieve te zetten.

tips tegen een negatieve spiraal

5. Kijk ook naar de kleine, fijne dingen!

Grote mijlpalen om intens gelukkig van te worden, maak je niet elke dag mee. De truc is juist om positiviteit uit kleine dingen te halen. Er zijn genoeg kleine blijmakers (kijk hier en hier maar!). Maar ook helpt het al als je ogenschijnlijk gewone dingen niet voor lief neemt, maar je er bewust van bent hoe bijzonder die dingen zijn. De maaltijd die vandaag op jouw bord ligt bijvoorbeeld. Geniet daar eens extra van!

6. Neem een moment om stil te staan

Ingaan tegen een negatieve spiraal vraagt om bewust stilstaan bij de fijne dingen. Denk eens terug aan wat je eerder hebt bereikt. Wat heb je overwonnen en waarin heb je jezelf ontwikkeld? Wat heb je gedaan terwijl je het eigenlijk onwijs spannend vond? En welke dingen lukten tóch ondanks dat je dacht het niet te kunnen? Neem regelmatig 5 minuten de tijd om bij die vragen stil te staan. Maak een wandeling om erover na te denken of zet het allemaal op papier. Zo verzamel je genoeg bewijs dat je leven echt wel leuk is.

7. Kijk vooruit!

En vergeet ten slotte vooral niet om vooruit te kijken! Misschien loopt het nu even niet zoals je zou willen, maar je hebt ongetwijfeld ook leuke dingen op de planning staan. Al is het maar een nieuwe aflevering van een serie die je volgt, een dagje weg of een leuk pakketje. Blader eens door je agenda naar de pagina’s waar met sierlijke letters en markeerstift je leukste vooruitzichten staan. Zie je nu alleen een paar lege vlakken? Plan dan direct iets leuks in! Maak vanavond je lievelingsrecept of bel een vriendin om iets af te spreken. Zo creëer je à la minute een echte blijmaker! ♥

Wat is jouw beste tip tegen een negatieve spiraal?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 22 mei 2018 op 6:13 am - Beantwoord

  Accepteren en loslaten .. niet altijd het makkelijkst maar wel de enige manier om los te laten.

 2. Darina 22 mei 2018 op 6:39 am - Beantwoord

  Ik probeer vaak in mogelijkheden te denken en te accepteren.

 3. Judith 22 mei 2018 op 8:52 am - Beantwoord

  Ik ben hier ook steeds meer mee bezig en het gaat steeds beter 🙂 Op heel veel zaken heb je toch geen invloed, dus dan kun je er maar beter het beste van maken!

  • Romy 22 mei 2018 op 9:47 pm - Beantwoord

   Precies! Soms makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is zo fijn als je het los kunt laten en je kunt focussen op waar je wél invloed op hebt. Wat goed dat het jou steeds beter lukt om uit een negatieve spiraal te komen 🙂

 4. Lianne 22 mei 2018 op 9:47 am - Beantwoord

  Ik heb hier ook nogal eens last van. Even een momentje pakken voor jezelf waarin je toch even wat leuks voor jezelf doet kan nog wel eens helpen! 🙂

 5. Daenelia 22 mei 2018 op 10:09 am - Beantwoord

  Soms lijkt het inderdaad net of alles tegenzit en zie je alleen de mislukkingen nog. Ik probeer altijd de lichtpuntjes te zien, de zon achter de wolken, de mogelijkheden in plaats van de doodlopende wegen. Als iets niet lukt, dan is dat vaak een moment om iets te leren en iets nieuws te proberen.
  En als je dat even niet ziet zitten, helpt het ook echt om even heel hard te huilen. En dan opstaan en verder gaan.

  • Romy 22 mei 2018 op 9:47 pm - Beantwoord

   Zeker een goed punt! Tijd voor jezelf of iets leuks doen ter afleiding is altijd fijn op zo’n moment 🙂

  • Romy 22 mei 2018 op 9:51 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend mooi (en raak) gezegd! Juist van die moeilijke momenten waarop alles lijkt tegen te zitten, kun je inderdaad heel veel leren. Zolang je de mogelijkheden blijft zien die er wél zijn, kan zo’n vervelend moment je zelfs helpen om nieuwe uitdagingen aan te gaan of dingen te doen waar je echt blij van wordt. En een huilbui op z’n tijd kan inderdaad flink opluchten. Soms moet je je even rot voelen om jezelf daarna weer uit de put te kunnen halen.

 6. Anja - Minimalist Dutchie 22 mei 2018 op 11:47 am - Beantwoord

  Helemaal waar. Ik schreef pas een berichtje over ‘soms is het leven gewoon k#t’ omdat we vaak allemaal net doen alsof het allemaal maar toppie joppie is. Dat is niet altijd zo en dat accepteren is inderdaad key. En zoals Daenelia zegt: en dan opstaan en weer door.

  • Romy 22 mei 2018 op 9:52 pm - Beantwoord

   Het helpt inderdaad alleen al om te beseffen dat je niet de enige bent bij wie het niet altijd rozengeur en maneschijn is. Ook al lijkt het online misschien soms alsof mensen perfecte levens lijden, ieders leven is weleens k*t. En als je dat kunt accepteren, kom je al een stuk verder.

 7. Loes 22 mei 2018 op 12:31 pm - Beantwoord

  Het helpt mij vaak inderdaad om vooruit te kijken en te bedenken wat voor dingen er komen na een negatieve periode. In stressvolle tentamenweken kan ik vaak veel energie halen uit vakanties of leuke dingen die ik na die periode gepland heb. Dat helpt!

 8. Charel 22 mei 2018 op 1:02 pm - Beantwoord

  Bedankt Romy voor je altijd fijne blogjes, zo begin ik altijd weer aan een fijne nieuwe week haha!

  • Romy 22 mei 2018 op 9:53 pm - Beantwoord

   Fijne vooruitzichten zijn altijd fijn, zeker als je in een wat mindere periode zit of het even lastig hebt. Zo’n leuke vakantie of gewoon een dagje weg op de planning hebben staan, is dan echt een fijn idee om wat positiviteit uit te halen 🙂

  • Romy 22 mei 2018 op 9:54 pm - Beantwoord

 9. Haydée 22 mei 2018 op 2:23 pm - Beantwoord

  Niet te lang blijven stilstaan bij negatieve zaken, en denken: “morgen is een nieuwe dag.”

  • Romy 22 mei 2018 op 9:54 pm - Beantwoord

   Inderdaad! Geloven in nieuwe kansen (en die kunnen zelfs al morgen zijn!) kan al echt helpen om uit die negativiteit te komen.

 10. Minke 22 mei 2018 op 2:40 pm - Beantwoord

  Die negatieve spiraal is een bitch, ik kan soms ook echt verlamd raken door mijn negativiteit. Dan komt er helemaal niks nuttigs meer uit mijn handen, zelfs de afwas doen lukt dan niet. Je tips zijn erg fijn!

 11. Hermien - KouweKleren 22 mei 2018 op 3:40 pm - Beantwoord

  Dingen accepteren en denken in mogelijkheden zijn degene die ik het meest actief probeer te doen. Het voelt goed om je gedachten actief een positieve kant op te sturen, al is dat in de ene situatie natuurlijk makkelijker dan in de andere. Ik heb altijd veel bewondering voor mensen die niet bij de pakken neer gaan zitten, ook in erg moeilijke omstandigheden.

  • Romy 22 mei 2018 op 9:56 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je iets hebt aan mijn tips! Er is inderdaad niets vervelender dan in zo’n spiraal van negativiteit belanden. Als ik daar uiteindelijk toch uit weet te komen of er in ieder geval voor zorg dat het niet erger wordt, voelt dat vaak al zo fijn.

  • Romy 22 mei 2018 op 9:58 pm - Beantwoord

   Die bewondering heb ik ook zeker. Ik vind het knap als mensen in een rottijd toch nog de mooie dingen kunnen inzien. Van programma’s over ernstig zieke mensen met een mooie bucketlist krijg ik bijvoorbeeld echt kippenvel.
   Als ik me ergens echt rot over voel, heb ik zelf vaak wel even een schop (van mezelf) onder mijn kont nodig om daar uit te komen. Toch lukt dat wel steeds iets beter. Je gedachten sturen is niet altijd makkelijk, maar het kan je wel veel goeds brengen 🙂

 12. Daniëlle Springer 22 mei 2018 op 5:23 pm - Beantwoord

  Dit artikel ga ik even opslaan, want soms vind ik het echt lastig om uit die negatieve spiraal te komen.

  • Romy 22 mei 2018 op 9:59 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je iets aan mijn tips hebt! ♥

 13. Nikita 22 mei 2018 op 6:33 pm - Beantwoord

  Ik heb mijn dagen dat ik negatief blijf denken en er niet uit raak. Maar ik heb ook dagen dat ik die negatieve gedachten heel makkelijk omzet naar goede dingen. Ik leer ook elke dag bij over mezelf en over wie ik ben. Vandaag kreeg ik mijn eindevaluatie van stage (die van maart). Toen de leerkracht zei dat ze die ging uitdelen begon mijn hart uit angst sneller te slaan. Maar ik heb gewoon een voldoende en ben geslaagd voor stage. En misschien niet heel hoog volgens mijn leerkrachten, maar ik heb me door heel veel heengeslagen tijdens stage en heb het elke dag moeilijk gehad. Ik denk dat mensen van buitenaf niet altijd beseffen welke strijd ik soms voer. En weet je, ik ben dan misschien niet de beste van de klas, maar dat accepteer ik maar. Het goede van mijn eindevaluatie was wel dat ik niet enkel de slechte aspecten heb onthouden. Integendeel, ik weet nog wel een paar negatieve dingen die erin stonden. Maar er stonden ook zoveel goede dingen in, en die heb ik deze keer ook onthouden. Dus mijn complimentjesdagboek werkt echt want ik ga er steeds meer op letten 🙂

  • Romy 22 mei 2018 op 10:12 pm - Beantwoord

   Wauw, wat onwijs goed dat je een voldoende voor je stage hebt gehaald! Je mag heel trots zijn op waar je je doorheen hebt gevochten en dat je ondanks de tegenslagen en moeilijke momenten toch met dit cijfer je stage hebt weten af te ronden. Zeker als je kijkt naar de strijd die je tegelijkertijd voert, mag je jezelf best een schouderklopje geven voor deze prestatie. Een mooie toevoeging aan je complimentjesdagboek! Wat goed om te horen dat dat dagboek echt werkt trouwens! 🙂

 14. Evelyne 22 mei 2018 op 7:53 pm - Beantwoord

  Momenteel zit ik in een negatieve spiraal (hoogstwaarschijnlijk schrijf ik er ooit wel over, maar ik wil wachten tot ik echt weet hoe het zit) en hoop ik er binnenkort uit te raken. Ik kan wel enkele duimen gebruiken 😉

  • Romy 22 mei 2018 op 10:00 pm - Beantwoord

   Wat naar om te horen dat je zo’n lastige periode doormaakt en daardoor in een flinke negatieve spiraal zit. Ik ga in ieder geval hard voor je duimen dat het beter wordt. Verlies in ieder geval niet de hoop. Ook voor jou komen er mooiere tijden aan waarin je wel het positieve zult inzien. Het komt uiteindelijk goed, zolang je maar de hoop blijft houden! ♥

 15. Sara | MevrouwMiauw 22 mei 2018 op 9:59 pm - Beantwoord

  Ik vind het ook altijd zo bijzonder hoe zoiets werkt: er kunnen 100 geweldige dingen gebeuren op een dag maar als er zich dan dan één negatieve gebeurtenis voordoet dan zijn alle positieve dingen als sneeuw voor de zon verdwenen. Niet echt natuurlijk, maar zo voelt het dan wel. Dingen opschrijven is daarom zeker een goed idee!
  P.S. Ik zag dat je in je sidebar ook verwijst naar je privacyverklaring maar daar kan ik niet op klikken. Na je tweetje was ik heel benieuwd geworden naar je privacyverklaring. Gelukkig staat deze ook bovenaan in je menu. 🙂 Ik ga ‘m even lezen hoor.

  • Romy 23 mei 2018 op 12:38 am - Beantwoord

   Gek is het eigenlijk hè, hoe dat werkt met positieve en negatieve dingen? Als je het op papier zet, kun je soms al beter inzien dat er eigenlijk ook hartstikke positieve dingen zijn gebeurd. Handig tegen zo’n mindfuck 🙂
   Wat leuk dat je mijn privacyverklaring gaat bekijken trouwens! En dankje voor de tip over het linkje in de sidebar. Ik heb hem meteen even aangepast 🙂

 16. Ivon 22 mei 2018 op 10:09 pm - Beantwoord

  Aiii, dit artikel is helaas te herkenbaar van momenten dat ik wel degelijk in die negatieve spiraal blijf hangen.. Vooral aan punt 2 probeer ik te werken. Ik kan me zo op laten fokken over zaken waar ik totaaal geen invloed op heb. Met meditatie probeer ik hier beter in te worden. Maar heel fijn artikel, ik zal deze zeker nog eens teruglezen.

  • Romy 23 mei 2018 op 12:36 am - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat je iets aan mijn artikel hebt! Het is ook best lastig om met zo’n negatieve spiraal om te gaan. Het is al supergoed dat je er met meditatie aan probeert te werken. Ik kan me voorstellen dat dat op zo’n moment wat fijne rust in je hoofd geeft.

 17. Shirley 23 mei 2018 op 8:04 am - Beantwoord

  Ik heb niet vaak zo’n dag, maar als ik er echt een heb, werkt eigenlijk alleen vroeg naar bed gaan. De volgende dag voelt alles beter.

  • Romy 23 mei 2018 op 7:32 pm - Beantwoord

   Dat is ook een goede strategie inderdaad! Een baaldag op tijd afsluiten en de volgende dag beginnen met een schone lei is soms al een heel fijn idee!

 18. Anna 23 mei 2018 op 8:31 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel! Nu ik bezig ben met mijn eigen bedrijfje zie ik soms ook alleen maar beren op de weg, haha! Denken in mogelijkheden is inderdaad heel belangrijk. Soms gaat het niet precies zoals je wil, maar als het op de een of andere manier toch lukt, geeft dat echt een kick!

  • Romy 23 mei 2018 op 7:31 pm - Beantwoord

   Precies! Zelfs als de dingen niet lopen zoals je had verwacht of gehoopt, komt het vaak wel op zijn pootjes terecht. Er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden 🙂 En met jouw bedrijfje gaat het vast helemaal goed komen! Ik zag nu al zo veel gave ontwerpen voorbijkomen ♥ Maar spannend blijft het wel natuurlijk!

 19. Saskia 26 mei 2018 op 12:26 pm - Beantwoord

  Goede tips! Ik ben sowieso al een positief ingesteld persoon, mede door mijn opvoeding. Zo blij mee en maakt ook dat ik dit in mijn privé en werk vaak heb qua flow.

  • Romy 26 mei 2018 op 12:53 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat jij zo positief bent ingesteld! Daar heb je zeker heel veel aan op alle gebieden in je leven 🙂

 20. Elisabeth 28 mei 2018 op 10:43 pm - Beantwoord

  Leuke tips! Zelf probeer ik positief te denken. En veel lachen hebt ook. Ook in de minder leuke dingen iets grappigs proberen te zien.

  • Romy 29 mei 2018 op 12:10 am - Beantwoord

   Lachen en dingen met humor benaderen is inderdaad ook al een goede manier om met negativiteit om te gaan! Als je ergens toch nog een beetje om kunt lachen, ben je al een heel eind 🙂

 21. Cindy 19 mei 2020 op 10:45 am - Beantwoord

  Pff …nog week aan de winkel … dankbaar voor de tips ..al ga ik bij schrijven ook heel chaotisch nu te werk …als ik het al klaarkrijg …hulptips welkom hierin of een voorbeeld van iemand die eens laat zien hoe je dit doet op en afschrijven …in deze sfeer lukt het me nog niet al zie Ik wel mogelheden se …beetje positief he

  • Romy 23 mei 2020 op 4:25 pm - Beantwoord

   Bij het van je afschrijven van dingen gaat het er vooral om dat je doet wat voor jou goed voelt. Dat hoeft niet geordend te zijn. Je kunt ook gewoon in de wilde weg neerpennen waar jij op dat moment aan denkt. Zolang het jou maar helpt!
   Wat ik zelf fijn vindt, is om bij het van me afschrijven een tijdlimiet aan te houden, juist zodat ik niet de tijd heb om het allemaal perfect te willen doen. En dat helpt ook om er niet door het schrijven weer langer in te blijven hangen.

   Ik hoop dat je daar iets mee kunt 🙂 Sterkte!

Recente blogs