Waar sommige mensen op vakantie elke dag roepen dat ze nooit meer naar huis willen, tel ik stiekem juist de dagen tot vertrek af. Ik vind op vakantie zijn leuk. Echt. Maar al vanaf jongs af aan gaat op vakantie bij mij ook gepaard met heimwee. Niet in dramatische vormen gelukkig. Wel mis ik het gevoel van thuis, kan ik me daar soms de eerste twee dagen best rot over voelen en moet ik even wennen aan slapen op een andere plek. Op vakantie gaan doe ik alsnog met plezier, want – heimwee of niet – ik ontdek graag voor mij onbekende stukjes wereld. Gelukkig heb ik door tips en door eigen ervaringen ontdekt hoe ik het scherpste randje van de heimwee kan afschrapen. Mocht dit je bekend voorkomen, misschien heb je iets aan deze 8 tips tegen heimwee.
Heimwee: als je op vakantie thuis mist
Over heimwee wordt soms wat lacherig gedaan. Iedereen mist weleens het pak hagelslag van thuis of de fijne supermarkt die je alleen op je eigen adres om de hoek hebt. Maar heimwee gaat een heel stuk verder dan het hagelslag-missen-gevoel. Het is een intens gemis van je vertrouwde omgeving, waarbij je je zelfs wat down kunt voelen, misschien angstig bent of minder geniet van het moment.
Heimwee kun je voelen als je op vakantie bent, maar ook na een verhuizing. Het principe is hetzelfde: je gaat je (eerdere) thuisomgeving idealiseren en hebt daardoor moeite om de plek waar je nu bent als (tijdelijke) nieuwe verblijfplaats te accepteren. Het liefst zou je misschien de eerste de beste trein naar huis pakken. Dán pas is je gevoel van heimwee echt weg. Maar ja, dat is natuurlijk niet de oplossing; je bent niet voor niets op vakantie gegaan.
Heimwee komt overigens gemiddeld gezien vaker voor bij mensen die introvert en/of hoogsensitief zijn en bij mensen die veel waarde hechten aan routines. Laat ik nou net alle drie de eigenschappen uit dat pretpakket hebben. Wat ik nog meer heb? Heimwee dus.
Mijn heimwee
Ik ben nooit heel open geweest over mijn heimwee. Het is niet iets waar ik trots op ben. Soms voel ik me er ook een aansteller door.
Als ik zie met welk gemak sommige mensen elke maand een keer in het vliegtuig stappen of een paar maanden in het buitenland verblijven, dan voelde ik me altijd maar een moeilijkdoener dat ik al tijdens een weekje aan de andere kant van Nederland heimwee kan voelen.
Het stomme is: heimwee heeft er ook niets mee te maken dat ik de vakantie niet leuk vind. Ik kan het alsnog enorm naar mijn zin hebben. Maar vooral de eerste twee dagen voel ik vaak dat kleine donkere randje: een soort verheerlijking van alles wat ik thuis heb en hier niet.
Inmiddels weet ik dat dit gevoel vaak na twee dagen al minder is bij mij. Het helpt mij om zoveel mogelijk uit de vakantie te halen, leuke dingen te plannen en te beseffen dat ik hier nu eenmaal een X aantal dagen ben en dat ik er wat moois van wil maken. Zelfs al overheerst op dag 1 het heimweegevoel, het helpt om mezelf dat te blijven voorhouden. Gelukkig heb ik mazzel met Bart, die heel lief is als ik op die dagen niet de leukste mede-vakantieganger ben en die het niet raar vindt als ik dan een keer extra mijn ouders bel om te checken hoe Pippa het thuis maakt. Als je mensen in je omgeving hebt die je serieus nemen en meedenken, helpt dat enorm.
Overigens ga ik zelf ondanks mijn heimwee wel gewoon op vakantie. Dat heb k altijd al gedaan. Hoe gek het misschien ook klinkt, ik heb ook een grote behoefte om mooie stukjes Nederland en Europa te ontdekken. Het is een kwestie van uitzoeken hoe ik de vakantie voor mezelf zo fijn mogelijk kan maken om de heimwee te beperken. De onderstaande 8 tips tegen heimwee helpen mij daarbij een handje.
Mijn tips tegen heimwee
Volgens sommigen is de enige echte oplossing voor heimwee dat je naar huis gaat. Maar goed, daarvoor ben je niet op vakantie gegaan. En als je eerlijk naar jezelf kijkt, wil je dat misschien ook niet echt (althans, dat is bij mij altijd zo: ik wil heel graag lekker vakantie vieren en deze mooie plek in me opnemen). Mijn ervaring is dat heimwee pas minder kan worden als je tóch op vakantie gaat en kunt ervaren dat het gevoel kan wegebben – juist door de uitdaging aan te gaan.
Ik heb zelf een paar tips tegen heimwee ontdekt die mij helpen om mijn heimwee te temperen. Nog los van fijn reisgezelschap meenemen bij wie je je altijd thuis voelt. Yup, Bart voldoet daar voor mij zeker aan. Cheesy maar waar.
1. Neem een stukje van thuis mee naar je vakantieadres
Dit is zo’n simpele en praktische tip tegen heimwee dat ik hem haast zou vergeten. Toch is het iets wat mij ontzettend helpt om minder heimwee te hebben. Ik kreeg de tip laatst eens van een HSP-coach en bedacht me toen dat ik dit eigenlijk altijd al toepas op vakantie. Ik ga van tevoren bij mezelf na wat ik nodig heb om me thuis te voelen. Welke van die “benodigdheden” kan ik naar mijn vakantieadres meenemen?
Als kind sjouwde ik bijvoorbeeld elke vakantie een plastic tas vol knuffels mee, omdat ik me daardoor meer thuis kon voelen. Tegenwoordig heb ik pluche beesten niet nodig voor een thuisgevoel. Wel kijk ik altijd kritisch wat ik graag om me heen heb om het gevoel van thuis ook op reis te hebben.
Daarvoor neem ik bijvoorbeeld het volgende mee:
- Mijn laptop, zodat ik altijd nog blogs kan tikken, mijn favoriete Netflix-series kan kijken of een mailtje naar het thuisfront kan tikken.
- Mijn favoriete theesmaakje (een van deze). Noem me een tikkeltje raar, maar ik prop altijd wat theezakjes van thuis in mijn koffer. Die smaken echt beter dan de theesoorten die de gemiddelde Airbnb heeft liggen.
- Mijn hoofdkussen. Van andere kussens dan het ergonomische kussen waarop ik elke nacht slaap, krijg ik vaak nekpijn.
- Soms iets van etenswaren die ze op vakantie niet hebben. Als we op autovakantie gaan en we dus een hele achterbak tot onze beschikking hebben om vol te proppen, durf ik zelfs mijn lievelingspot pindakaas in de bagage te sneaken.
- Op mijn telefoon een aantal foto’s van mijn lieve thuisfront dat niet mee-vakantieviert, a.k.a. poes Pippa.
Uiteraard kun je ook dierbare spullen mee op reis nemen. Niets mis met een fotolijstje meesjouwen of een dierbaar sieraad dragen dat jou aan iets moois herinnert. Als jou dat een thuisgevoel geeft, neem het mee! En laat los dat dat gek zou zijn. Tuurlijk is het wat vreemd dat ik het liefst de pindakaaspot onder mijn arm meezeul naar Duitsland, maar wat is daar mis mee als dat mijn vakantiegeluk een beetje vergroot?
2. Doe zoveel mogelijke leuke dingen
Ook al mis je thuis en ben je vooral in de stemming om daar – bij wijze van spreken – een potje sip over te zijn, geef jezelf alsnog een schop onder je kont om leuke dingen te ondernemen. Verdiep je in al het moois wat in de omgeving te doen is en probeer daar oprecht van te genieten. Al is het op dag 1 misschien niet van harte, probeer het toch.
Het mooie van op vakantie gaan is dat je nieuwe dingen kunt ontdekken. Dat is een stuk lastiger als je thuis tussen je vertrouwde vier muren zou blijven. Zie daar de mooie kanten van in.
Ga op zoek naar dingen die jou aanspreken en probeer er hoe dan ook van te genieten. Zoveel als maar kan. Dat biedt ook afleiding van de heimwee.
3. Verdiep je van tevoren in de bestemming
Mij helpt het enorm als ik van tevoren ongeveer weet waar ik terechtkom, hoe de omgeving eruitziet en wat er zoal te doen is. Nu is dat alles niet heel lastig te ontdekken als je – zoals wij – alleen of samen met je partner zelf te reis uitzoekt. Maar ook als jij niet Hoofd Vakantie Boeken bent, is het aan te raden om een rondje Google Maps of Google Street View te doen, zodat je ongeveer weet waar je de komende dagen of weken zult doorbrengen.
Dat alles helpt mij ook om, tussen de inpakstress door, voorpret voor de vakantie te hebben. Ik fantaseer alvast over de heerlijke lunchtentjes waar we naartoe kunnen gaan, verdiep me in mooie wandelroutes, spiek op Pinterest op zoek naar fotogenieke trekpleisters en bedenk dat we een week lang kunnen doen wat we wil zonder wasgoed, volle mailboxen, belletjes en andere verplichtingen.
Als ik bij alle mooie dingen van de vakantieplek stil staan, wordt het hele idee van even weg van huis zijn minder lastig. Mooi en aantrekkelijk eigenlijk zelfs.
4. Accepteer je heimwee
Je vindt er misschien van alles van dat je heimwee hebt. Kinderachtig. Stom. Ondankbaar. Raar. Zomaar een paar oordelen die ik over mijn heimwee heb of heb gehad. Maar het is toch echt zo dat je de heimwee pas kunt dempen als je zelf accepteert dat je dit gevoel hebt. Stop met jezelf kwalijk nemen dat je verlangt naar huis en besef dat dit nu eenmaal iets is waar je last van hebt. Het is al rot genoeg. Je hoeft het niet nog lastiger voor jezelf te maken door er ook nog negatieve oordelen op te plakken.
Probeer de situatie te nemen voor hoe het is. Je bent niet bewust de vakantie aan het saboteren of moeilijk aan het doen. Heimwee is een gevoel waar je nu eenmaal mee te dealen hebt.
Sta de angst, het verdriet of het vervelende gevoel toe en kijk naar wat jij nodig hebt, in plaats van je schuldig te voelen.
5. Praat over je heimwee
Waarschijnlijk ben je niet alleen op vakantie of heb je anders op z’n minst iemand in je contactenlijst staan bij wie je je hart kunt luchten. Blijf niet in je eentje met de heimwee zitten, maar deel waar je mee zit en geef aan waar je behoefte aan hebt. Zo vertel ik het altijd gewoon eerlijk tegen Bart als ik even thuis mis. Hij slaat een arm om me heen en luistert naar me. Ook al herkent hij het gevoel van heimwee zelf totaal niet, hij kan er wel voor me zijn.
Ook al ben je niet met je partner op vakantie, maar met vrienden, schoonouders, ouders of anderen – deel alsnog waar je mee zit. Het wordt allemaal zoveel luchtiger als je het vervelende gevoel niet in je eentje hoeft uit te zitten.
6. Bel of app met het thuisfront (maar niet overdreven vaak!)
Als je thuis echt mist, kun je altijd nog naar de telefoon grijpen. Bel iemand op van het thuisfront of app je ouders, een vriend, de kattenoppas, etc. Als je dat drie keer per dag doet, is het misschien niet heel bevorderlijk voor je heimwee (tenminste, dat kan ik me zo voorstellen). Maar één keer per dag of eens in de zoveel dagen is prima.
Zo vind ik het altijd heel fijn om van mijn moeder filmpjes van een enthousiast spelende Pippa te ontvangen. Niet dat ik bang was dat mevrouw zich stierlijk verveelde (hele dagen doen wat normaal niet mag van de baasjes moet heerlijk zijn!), maar het doet me weer even beseffen “Oh ja, alles thuis loopt op rolletjes. Ik kan hier gewoon genieten.”
7. Neem routines van thuis mee
Dat je je thuisomgeving mist, kan er ook aan liggen dat je veel waarde hecht aan je vertrouwde routines. Je vindt het heerlijk om thuis elke ochtend te starten met een kop koffie en een podcast in je oren of je eindigt graag de avond met een meditatie. Als jij dat soort dingen fijn vindt om te doen, doe ze dan ook lekker op vakantie. Je bent dan misschien op een andere plek en sommige dingen gaan anders, relaxter of meer op vakantietempo. Maar dat betekent niet dat jij je dagelijkse meditatie moet schrappen of ‘s ochtends niet naar een podcast kunt luisteren.
Kijk hoe je dat soort vaste rituelen ook in je vakantie kunt inbouwen. Misschien niet elke dag (uit eten gaan in plaats van mediteren ‘s avonds is ook fijn!), maar wel een aantal keer.
Zo neem ik zelf graag een klein tasje met knutselspullen mee als we naar een huisje op vakantie gaan, en stop ik ook weleens mijn hardloopschoenen in mijn tas om op mijn vakantieadres een rondje te rennen. Sinds ik ben gaan beseffen dat ik echt niet alles wat ik thuis graag doe hoef te laten als ik op vakantie ben, kan ik veel meer genieten van vakanties.
8. Vergeet als HSP’er of introvert je alleentijd niet
Als HSP’er of introvert kan vakantie met anderen een extra uitdaging met zich meebrengen: je bent non-stop met andere mensen. Reuze-gezellig, dat zeker. Maar het kan ook betekenen dat je minder tijd hebt om in je eentje bij te tanken of dat je voortdurend aan staat. In het verleden vond ik het soms ook lastig om dat soort momenten te pakken. Ik wilde het liefst de hele tijd gezellig meedoen.
De laatste jaren probeer ik het meer aan te geven als ik een momentje alleen nodig heb en bij mijn ouders was dat gelukkig ook nooit een probleem tijdens vakanties. Ook al ben je samen op vakantie, dat betekent niet dat je alles hand in hand hoeft te doen. Als Bart en ik samen in een huisje zitten, doen we gerust soms dingen los van elkaar. Die momentjes alleentijd maken dat ik minder snel overprikkeld ben en daardoor ook leuker gezelschap ben. Bovendien merk ik dat ik me daardoor meer op mijn gemak voel en dat de heimweegevoelens minder heftig opspelen.
Een handige tip tegen heimwee voor mensen met een sterke alleentijdbehoefte dus!
De rode draad van de tips tegen heimwee: kijk wat jij nodig hebt
Zo, dat waren 8 tips voor heimwee waar ik zelf dankbaar gebruik van maak. De heimwee-tips draaien eigenlijk allemaal om één ding: kijk hoe je de vakantie voor jou aangenamer kan maken. Bereid je voor, neem dierbare spullen mee, geef aan wat jouw behoeften zijn en houd je grenzen en alleentijdbehoefte in de gaten. Heimwee heb je nu eenmaal. Leuker kunnen we het niet maken. Maar je kunt het gevoel wel verminderen door de vakantie ook voor jou fijner en ontspannender te maken.
Nog een laatste ding ter afsluiting van de tips tegen heimwee: vakantie vieren is leuk, maar het is ook oké als jij het even niet zo leuk vindt of je veilige thuishaven mist. Stop met jezelf willen veranderen en kijk hoe je de situatie iets kunt veranderen waardoor jij je hier fijner voelt. Er zijn waarschijnlijk een heleboel mouwen aan te passen. Dat is althans mijn positieve ervaring.
Heb jij last van heimwee? En zo ja, heb jij nog gouden tips tegen heimwee?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Inkiekje #47 | Pakjesavond, Pippa’s partysnacks & pakketjesparade
Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat ik een chocoladeletter in mijn schoen vond en op cadeautjesjacht ging voor de Sint. Toch was het echt pas vorige week. Dit Inkiekje is dan ook voor mezelf een leuke manier om momenten te herbeleven. Ik neem je onder andere mee naar mijn Pakjesavond, laat je de complete Heel Holland Bakt-uitzet zien die ik mee naar huis nam en laat je meegenieten van de pakketjesparade dankzij de bezorger die ons huis de afgelopen tijd goed wist te vinden.
Leven met minder verwachtingen | 6 inzichten en tips
"Verwacht er niet te veel van, hoor!" Het is een welbekende zin bij veel zenuwachtige cadeaugevers die zichzelf alvast willen indekken. Voor als jij op z'n minst een parelketting had verwacht in plaats van de USB-stick die je straks ietwat beteuterd uit het gouden inpakpapier haalt. Maar er zijn meer situaties waarin hoge verwachtingen tot frustratie of teleurstelling leiden. Bijvoorbeeld als het universum een stokje voor je doelen steekt of als je partner jouw ergernis over de slingerende onderbroeken niet ziet. Hoe kun je leven met minder verwachtingen? Dit zijn 6 helpende inzichten.
Werkstress voorkomen? 27 super-praktische tips voor meer rust
Nog 29 ongelezen e-mails, 3 gemiste oproepen en 4 langdradige vergaderingen te gaan. En dan moet je ook nog een offerte de deur uit doen, een reeks taken uit je agenda proberen af te vinken én de collega die de hele ochtend al op je schouder tikt antwoord geven op haar prangende vraag. Help, werkstress alom! Ik ben zelf ook een stressgevoelig type, maar heb me - sinds ik ondernemer ben - heel wat trucjes eigen gemaakt om werkstress te voorkomen. Want hoe stressvol en "dynamisch" je werk ook is, met sommige simpele aanpassingen is élke baan op z'n minst iets minder stressgevend te maken. Dit zijn mijn 27 tips.
Ik heb heimwee, maar ik heb er geen last van. Als ik echt ongelukkig zou zijn op mijn vakantiebestemming, dan ga ik weg. En ik ben wel eens zo ongelukkig geweest, op een twee-daagse trip, dat we na één nacht weg zijn gegaan. … Maar dat was niet zo zeer omdat ik ‘mijn plekje’ mistte. Maar meer omdatde B&B zo ontzettend smerig was dat ik onder geen beding daar nog een nacht in de viezigheid zou willen zitten. Ik mis wel vaak onze huisdieren, maar daarom nemen we nu ook vaker de hond mee. Dat vergt wat meer aanpassing en voorbereiding. Meer dan waard.
Men vergeet nog wel eens dat een vakantie echt niet hoeft te betekenen dat je van huis gaat. Ik heb een hele tijd een baantje gehad waarbij ik gewoon geen geld had om op vakantie te gaan. Daar ben ik geen steek slechter van geworden. En nu sla ik verre reizen over in verband met het milieu. Mijn grote tip zou dan ook zijn om gewoon niet op vakantie te gaan als je ongelukkig of kribbig bent op je vakantie adres. Nergens voor nodig.
Oeh, ik ben nu al heel benieuwd naar de uitkomst van die test 🙂 Pippa draagt voor mij absoluut ook bij aan een thuisgevoel, maar helaas doe ik haar geen plezier met een ritje (in de 3 minuten durende rit naar de dierenarts gilt ze al alles bij elkaar ;)). Maar ik weet dat veel katten daarin wat makkelijker zijn dan Pip 😉
Heel erg fijne tips. Dankjewel! Ik heb ook heimwee en zó erg dat ik bijvoorbeeld op de middelbare school niet meeging tijdens werkweken. Ik kon het gewoon niet. Naar huis bellen of iets van thuis horen maakte het voor mij alleen maar erger, dus dat was sowieso geen optie.
Het gevoel van thuis meenemen is denk ik wel de meest rake tip voor mij. Voor mij is het overigens ook heel belangrijk dat ik (ook als we met heel de familie ergens heen gaan) mijn eigen auto heb. Dat geeft me het gevoel dat ik ieder moment van de vakantie (als het moet lekker in m’n eentje) kan gaan en staan waar ik wil. Alleen al dat gevoel helpt voor mij heel erg.
Wat een fijne tips! Heimwee heb ik niet echt maar ik ben wel altijd weer blij als ik thuis ben!
Deels. Na 2 weken wil ik weer naar huis…. Mijn tips, goed voorbereiden. Maar op vakantie wel de tijd nemen echt te ontspannen. En een “programma” waar iedereen blij van wordt. En ja… als het kan, het huisdier mee. Want zoals de Italianen zeggen (en we bij de Oekrainers hebben gezien) hoort het huisdier bij de familie. Maar dat punt is niet nog niet getest. Komt nog… hoor je dan wel.
Toen we nog in onze flat in Antwerpen woonden, ging ik graag op vakantie en had dan ook weinig last van heimwee. Allicht omdat we op de vakantiebestemming rustiger zaten en een tuin ‘hadden’ dan thuis.
Nu met ons huis blijf ik veel liever thuis. Het is hier rustig, hebben een fijne grote tuin en kan me inderdaad ook makkelijk terugtrekken in mijn kamer. Dus nu gaan we eigenlijk veel minder weg.
Ook wel omdat ik opzie tegen ver rijden enzo.
En al helemaal tegen vliegen sedert onze laatste trip naar Berlijn van een paar jaar terug. De stad is fijn maar die luchthaven… en rijden is dan wel weer ver.
Ik snap je helemaal! Als je fijn woont, is op vakantie gaan inderdaad wellicht minder hard nodig. Het is ook juist een mooi teken eigenlijk dat je je zo fijn voelt thuis 🙂 Zo ervaar ik dat ook.
handige tips hoor, ik vroeger had ik ook vaak heimwee, als ik bij mijn oma sliep aan de andere kant van het dorp wilde ik vaak voor 23u alweer naar huis.. en op schoolkamp hielp het dat ik thuis mocht bellen als ik wilde in de avond. Gelukkig ben ik er overheen gegroeid en heb ik nu eigenlijk geen last meer van heimwee
Wat fijn dat je nu geen last meer hebt van heimwee! De dingen die jij beschrijft uit je kindertijd herken ik wel. Ik vond schoolkamp ook best spannend en was blij dat ik als het nodig was het thuisfront mocht bellen. Was vaak niet nodig, maar het idee alleen al hielp 😉
Wat een fijn en herkenbaar artikel! Jup, ook ik heb heimwee. En vooral naar mijn kat. Ik kan haar niet uitleggen als ik lang weg ben. En dat vind ik moeilijk, want mijn kat heeft een beetje last van verlatingsangst. Ik probeer altijd wat dingetjes van thuis mee te nemen zoals een knuffel. En muziek en afleiding helpt me vaak.