jezelf schamen 2

Jezelf schamen | 7 tips om daarmee te stoppen

 • 27 april 2019
 • 23 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Schaamte is iets wat we allemaal weleens hebben ervaren. Vaak heeft jezelf schamen te maken met “anders” zijn of niet goed genoeg zijn. Bijvoorbeeld omdat je niet aan de verwachtingen van jezelf of van een ander voldoet. De een schaamt zich voor een rommelig huis. Een ander schaamt zich als iemand anders vaker sport of meer werkt dan zij. En weer een ander schaamt zich misschien voor zijn vreemde trekjes of gekke hobby’s. Ook ik herken dat gevoel. Daarom vroeg ik me af: jezelf schamen, wat doe je daaraan? In dit artikel deel ik 7 tips tegen schaamte.

1. Leef in het nu

Een deel van onze schaamtegevoelens gaat vaak over oud zeer. We schamen ons dan voor dingen die we eerder hebben gezegd of gedaan. Eigenlijk zonde! Je lost de situatie er niet mee op door hem in je hoofd te blijven herhalen. Integendeel, je vraagt daarmee veel van je eigen kostbare tijd en energie en je weerhoudt jezelf er ook nog eens van om te genieten van wat er nu gebeurt. Meer dan onzekerheid en gepieker levert het niet op. Is het niet veel belangrijker om stil te staan bij wat je vandaag goed doet in plaats van wat je gisteren beter had kunnen doen? Focus je op het nu.

» Lees hier mijn 6 tips om in het nu te leven.

2. Besef dat je het leukst bent als jezelf

Misschien heb je het gevoel dat je je anders moet voordoen dan je bent. Je schaamt je voor je gedrag of voor dingen die je in jouw ogen misschien wel niet goed genoeg doet. Maar wist je dat je eigenlijk het leukst bent als je je niet laat remmen door schaamte. Mensen om je heen vinden je vaak het mooist zoals je bent. Ja, ook inclusief eventuele voorliefdes voor tekenfilms of slechte romcoms, niet-fashionable outfits, gênante bloopers en imperfecties. Wanneer je je laat leiden door schaamte en je keuzes daarop baseert, ben je eigenlijk een stukje minder jezelf. Sta daar goed bij stil en leer waarderen wie je bent. Alleen al dát helpt bij schaamte.

3. Bedenk dat elk moment voorbij gaat

Schaamte is vaak een gevoel dat je op een bepaald moment in een bepaalde situatie overvalt. Op dat moment voelt het misschien als iets heel groots. Je kunt wel door de grond zakken. Of je wilt niets liever dan een bepaalde situatie of een bepaald contact uitgummen alsof het nooit heeft plaatsgevonden. Goed nieuws: met de tijd worden momenten automatisch voor je uitgegumd. Of zullen ze in ieder geval langzaamaan vervagen. Oftewel, besef dat de dingen in jouw hoofd groter zijn dan ze waarschijnlijk eigenlijk zijn. Het moment gaat heus voorbij en zal al snel vergeten zijn.

4. Jezelf schamen? Gebruik humor!

Ik heb gemerkt dat schaamte soms in te ruilen is voor humor. Juist door de humor in te zien van een onhandige situatie of van je eigen onterechte schaamtegevoelens, maak je een situatie minder beladen. Ik merkte zelf een paar jaar geleden dat andere mensen soms totaal anders met gênante situaties omgingen dan ik. Juist doordat ze er zelf om moesten lachen en er een grappige opmerking over maakten, werd een situatie al wat luchtiger. Sindsdien ben ik dat ook vaker gaan proberen en dat bevalt me verrassend goed. Vooral naar jezelf toe kunnen humor en sarcasme een hele verademing zijn.

jezelf schamen tips

5. Relativeer!

Vaak heeft jezelf schamen ermee te maken dat je hersenen een loopje met je nemen. Ze laten je geloven dat jouw situatie ENORM beschamend is. Mensen zullen daar vast ALLEMAAL iets van denken. En die mensen laten die gedachte ook nog eens NOOIT meer los.

Ha, misschien een teleurstelling om dit te horen, maar eigenlijk zijn mensen helemaal niet zo met jou bezig.

Vaak hebben mensen het veel te druk met zichzelf om al hun hersencapaciteit aan jou te besteden. Toevallige voorbijgangers zijn je een paar minuten later misschien alweer vergeten. En ook bekenden zullen deze ene situatie echt niet jarenlang in hun geheugen gegrift hebben staan. Oftewel, tijd om te relativeren! Besef dat de situatie waar je je voor schaamt de tijd en energie vaak niet waard is.

6. Ga niet bedenken wat jij denkt dat mensen denken

Klinkt ingewikkeld hè?! Nou, denken voor anderen is inderdaad een nogal complex proces. Ik herken het, hoor.

Laatst had mijn buurvrouw mijn vader een paar uur zien klussen op het balkon. Ik was de hele dag binnen bezig geweest, dus mij had ze niet klussend gezien. Meteen schoot er door mijn hoofd “Ze zal wel denken dat ik lui ben en zelf niets doe.” Ik schaamde me voor het feit dat ze dat misschien zou denken. Dat terwijl ik helemaal niet kan weten wat er in haar hoofd omgaat. Misschien dacht ze gewoon “Goh, mooie balkontegels!”.

Je schamen door de gedachte aan wat anderen wel niet zouden kunnen denken, is eigenlijk nogal krom. Waarom zou je je je schamen om wat een ander misschien wel van je denkt, terwijl je niet eens weet of die gedachten kloppen?! Probeer daarmee te stoppen en te blijven bij wat je wél zeker weet (bijvoorbeeld met deze 5 tips).

7. Fantaseer over een situatie zonder schaamte

En ten slotte, besef dat je een keuze hebt om wel of niet mee te gaan in jouw schaamte. Jij kunt besluiten dat je je er niet door laat leiden en je eigen ding doet. Probeer je dat laatste eens voor te stellen. Of sterker nog, doe eens alsof dat zo is. Beeld je in hoe het zou zijn als jij geen enkele schaamte zou ervaren. Wat zou dat je opleveren? Hoe zou je je voelen? En wat zou je dan allemaal doen? Sta stil bij wat deze situatie jou zou brengen en laat je daardoor leiden in plaats van door schaamte. Wees jezelf. Zonder schaamte. Dan ben je het mooist!

» Extra tip: in deze video pleit Brené Brown voor praten over schaamte, omdat die kwetsbaarheid je veel kan brengen. Heel interessant en wat mij betreft een dikke aanrader!

Jezelf schamen, heb jij daar weleens last van?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 27 april 2019 op 7:17 am - Beantwoord

  Wel een artikel schrijven met zaken waar je je aan ergert bij andere mensen (kunstnagels die op een telefoon tikken, mensen die een toilet gebruiken etc) en dat dit artikel XD
  Gevoel voor humor heb je in ieder geval!

  • Romy 27 april 2019 op 7:49 am - Beantwoord

   Haha, nu ik er zo over nadenk wel een bijzonder contrast 😉 Gelukkig was het artikel van gisteren er een met een knipoog 😉

 2. Naomi 27 april 2019 op 8:18 am - Beantwoord

  Vooral het denken voor anderen is iets waar ik heel goed in ben. En het ergste is nog dat ik ook zoiets zou denken als jij dacht van je buurvrouw. Maar als ik zelf iemand anders bij de buren zou zien klussen, zou ik daar niks geks achter zoeken. Ik zou alleen denken hoe leuk dat voor de buren is. Toch gek.
  En tot slot vroeg ik me tijdens het lezen de hele tijd af: Hebben mannen ook zoveel last van schaamte? Voor mijn gevoel is het iets waar vooral vrouwen last van hebben…

  • Romy 29 april 2019 op 9:40 pm - Beantwoord

   Gek eigenlijk hè dat we soms gedachten invullen voor een ander, terwijl we die dingen zelf ook nooit zouden denken. Ik zou inderdaad ook nooit zoiets denken als ik mijn buurvrouw zou zien klussen.
   Interessante vraag trouwens van schaamte bij mannen vs. vrouwen. Ik las op internet dat schaamte wel vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Dat herken ik ook wel een beetje als ik om me heen kijk eigenlijk. Best bijzonder!

 3. Anna 27 april 2019 op 8:43 am - Beantwoord

  Goede tips Romy! Vaak zit schaamte toch in mijn eigen hoofd, maar ik kan er wel onderuit komen. Mooi artikel! Liefs

 4. Lianne 27 april 2019 op 9:10 am - Beantwoord

  Oh heel herkenbaar! Ik schaam me vaker wel dan niet en vooral vroeger had ik er erg veel last van. Wat zouden anderen wel niet van me denken? Ik liet me echt leiden door gedachten van anderen en dat heb ik nog steeds een beetje. Bijvoorbeeld als ik aan iemand vertel dat ik schrijf. Ook die situatie van je buurvrouw zou ik ook denken. Ik heb op de assertiviteitscursus geleerd dat je niet kunt weten wat anderen denken, en als ze iets over je denken dat het niet jouw probleem is (behalve als het tegen je wordt uitgesproken). Waarom zou je je er dus druk om maken? Ik denk dat we onszelf behoorlijk druk maken om iets terwijl een ander het niet eens ziet. Zoveel imperfecties zie ik namelijk zelf ook niet bij anderen, dus waarom die wel bij mij? Dit kan me nogal eens helpen als ik weer eens een bui vol schaamte heb!

  • Romy 29 april 2019 op 9:44 pm - Beantwoord

   Rot om te horen dat jij ook nog steeds wat last hebt van schaamtegevoelens. Zeker zoiets als je liefde voor schrijven is echt niets om je voor te schamen. Het is juist een talent waar je hartstikke trots op mag zijn en ik denk dat veel mensen om je heen het juist bewonderen 🙂
   Wat een mooie les trouwens die je bij de assertiviteitscursus hebt geleerd! Daar kan ik soms ook nog wel wat van leren. Vaak vergroot je je eigen imperfecties heel erg uit, terwijl je daar bij anderen inderdaad helemaal niet zo op let.

 5. Audrey 27 april 2019 op 9:41 am - Beantwoord

  Vroeger schaamde ik me een stuk vaker dan nu. Ik kan me veel van dat soort situaties nog altijd herinneren – fijn, een goed geheugen – maar gelukkig kan ik het nu meer relativeren.

  • Romy 29 april 2019 op 9:45 pm - Beantwoord

   Fijn dat je nu wat minder last hebt van je schaamte en nu in ieder geval die gedachten meer kunt relativeren. Daarmee kom je al een heel eind 🙂

 6. Ilona Wielinga 27 april 2019 op 9:51 am - Beantwoord

  Fijn artikel weer. Ik merk zelf dat ik tegenwoordig bewust probeer anderen niet te beoordelen voor ik ze heb leren kennen, en ik merk dat ik hierdoor ook een stuk minder stil sta bij wat anderen van me vinden. Relativeren helpt ook echt en als ik me dan toch schaam, gebruik ik inderdaad ook gewoon een dosis humor. En stiekem zou het denk ik ook best saai zijn als je je helemaal nooit voor jezelf schaamt, want dan heb je nog eens iets waar je achteraf een keer goed om kan lachen ;).

  • Romy 29 april 2019 op 9:47 pm - Beantwoord

   Wat een mooie insteek! Ik kan me voorstellen dat oordeelloos naar anderen kijken al helpt om zelf ook al minder bang te zijn voor oordelen van anderen. Mooi hoe dat werkt!
   En inderdaad, een beetje schaamte op z’n tijd is zo erg nog niet. Ik ben dankbaar voor de vele hilarische momenten die het me al heeft opgeleverd. Haha, daardoor heb ik in ieder geval regelmatig een grappig verhaal 😉

 7. Darina 27 april 2019 op 9:59 am - Beantwoord

  Inspirerend artikel. Vroeger schaamde ik me veel meer, nu relativeer ik meer, komt met de jaren denk ik 🙂

  • Romy 29 april 2019 op 9:47 pm - Beantwoord

   Mooi om te horen dat de schaamtegevoelens bij jou in de loop der tijd minder zijn geworden. Ik kan me goed voorstellen dat het wel iets is wat steeds wat meer afneemt naarmate je meer levenservaring hebt.

 8. Edith 27 april 2019 op 10:22 am - Beantwoord

  Goed artikel! Bedenken wat andere mensen over mij denken is echt mijn valkuil. Daar moet ik echt mee stoppen!

  • Romy 29 april 2019 op 9:48 pm - Beantwoord

   Lastig is dat, hè?! Niet denken voor andere mensen blijft ook bij mij een uitdaging.

 9. Evelyne 27 april 2019 op 11:28 am - Beantwoord

  Mezelf schamen? Ja.. voortdurend eigenlijk.. en bepaalde mensen in mijn omgeving helpen mij echt niet vooruit op dat vlak.. Puntje 6.. daar moet ik echt aan werken..

  • Romy 29 april 2019 op 9:50 pm - Beantwoord

   Rot om te horen dat jij ook veel last hebt van schaamte en dat sommige mensen om je heen dat gevoel extra aanwakkeren! Mensen die je zo’n vervelend gevoel geven, zijn je eigenlijk echt niet waard <3

 10. Saskia 27 april 2019 op 4:11 pm - Beantwoord

  Ik heb daar eigenlijk nooit last van, dat ik me schaam. vroeger had ik dat vaker, maar nu ben ik best wel blij met hoe alles is. Denk dat ik juist leer uit sommige situaties, dus helemaal niets om voor de schamen.

  • Romy 29 april 2019 op 9:51 pm - Beantwoord

   Mooi om te horen hoe jij er in staat! Heel inspirerend ook! <3

 11. Nikita 27 april 2019 op 8:38 pm - Beantwoord

  Ik kan me heel gemakkelijk schamen voor mijn eigen acties of de dingen waar ik enthousiast ben. Het goeie voorbeeld diende zich vandaag aan, ik had het hele jaar door al eens statussen gepost op Facebook waaruit bleek hoe hard ik de school mis. Ik heb ook oudleerkrachten op Facebook, en ik was altijd bang om te enthousiast over te komen. Maar door dat enthousiasme op mijn sociale media wist iedere leerkracht vandaag hoe hard ik ernaar uitkeek om eventjes binnen te springen. Ik moet leren mezelf zijn zonder schaamte en met minder kritiek. En leren geloven dat ik een leuk persoon ben, ook met die imperfecties.

  Trouwens, ik zag je reactie op Instagram. Het was supertof vandaag! Ik heb er heel veel deugd van gehad, en toen ik vertelde over mijn studies en stress die ik heb gehad en dat ik vooral aan het rusten ben, kreeg ik zoveel lieve reacties van al mijn oudleerkrachten. Het was echt heel fijn. Een van mijn leerkrachten waar ik vorig jaar nog les van had, was zo lief. Ik moest me inhouden om net niet te beginnen huilen. Niet uit verdriet, maar wel uit het feit dat ik zo geraakt was. Maar natuurlijk vond ik dat heel fijn! Ik heb twee jaar les van haar gehad dus ik weet hoe lief en bezorgd ze kan zijn. En ik voelde ook hoe gelukkig ik altijd ben geweest in school, gewoon om de persoon die ik was. Met haar enthousiasme en gekke kantjes. Het zou mooi zijn als ik mezelf weer zo kon bekijken. Maar ik ben op de goede weg! En ik heb natuurlijk mijn vertrouwenspersoon gesproken, ook hij was heel blij om me terug te zien. Omgekeerd ook en het was zo tof om ook hem nog eens te spreken. Ik heb heel veel positieve energie gehaald uit deze dag, en ik hoop dat die nog lang mag aanhouden.

  • Romy 29 april 2019 op 9:56 pm - Beantwoord

   Ik vind het juist heel mooi dat je zo enthousiast bent. Dat maakt jou jou en het maakt je juist een heel leuke meid 🙂 Ik kan me voorstellen dat de docenten het ook alleen maar prachtig vinden dat je zo vol enthousiasme naar deze dag hebt uitgekeken.
   Prachtig om te horen dat de dag op je oude school je zó veel nieuwe energie en positiviteit heeft gegeven. Een dag met een gouden randje zo te horen! En al helemaal heel mooi dat je er nog lieve reacties en prachtige woorden aan hebt overgehouden ook. Houd dat gevoel nog heel lang vast! <3

 12. Anna 28 april 2019 op 10:52 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel met handige tips! De situatie die je beschrijft bij het 6e punt is inderdaad heel herkenbaar, haha. Soms maak je je echt te druk om wat anderen wel niet denken, terwijl ze helemaal niet met je bezig zijn :p. Ik moet dat ook echt afleren.

  • Romy 29 april 2019 op 10:15 pm - Beantwoord

   Bizar hè, hoe dat soms werkt?! Ik denk zelf eigenlijk helemaal niet zo vaak dingen over andere mensen, terwijl ik wel heel vaak gedachten invul voor anderen. Een beetje krom toch wel 😉

Recente blogs

Een paar onmisbare en minder onmisbare dingen op mijn najaars-lijstje

13 oktober 2021|Lifestyle|

Terwijl het weer buiten guur wordt en het om zeven uur al pikdonker is, vermaak ik me wel achter mijn computer. Onder andere met fantaseren over mijn verlanglijstje van dingen die ik mezelf misschien wel, misschien niet cadeau wil doen. De één meer onmisbaar dan de ander. Dit is mijn wishlist voor het najaar. Voor Sinterklaas, voor Kerst of eigenlijk gewoon voor zomaar.

9 dingen die ik ooit dacht niet te kunnen (maar wél kon!)

30 juni 2019|Persoonlijk|

Mezelf over grenzen heen duwen, het einde van mijn comfortzone opzoeken en dingen doen waarvan ik denk dat ik ze niet kan? Ik haal er keer op keer heel wat voldoening uit. Het voelt geweldig om ergens met knikkende knietjes of gewoon vol ongeloof dat ik er iets van bak aan te beginnen en uiteindelijk te merken dat het toch maar mooi is gelukt. Dit zijn 9 dingen waarvan ik ooit dacht ze niet te kunnen, maar die toch maar mooi zijn gelukt. Naast het levend houden van mijn pannenkoekenplant uiteraard.

Meegesleept door negatief nieuws? 6 tips om jezelf staande te houden!

30 augustus 2021|Positiviteit|

Het nieuws liegt er niet om. In de wereld is veel gaande. En als je niet oplet, laat je je al snel door negatief nieuws meesleuren. Het overdondert je misschien. Want als er zoveel gaande is, doet jouw kleine bijdrage er dan nog wel toe? En als er van alles speelt, hoe ziet de wereld er dan over tig jaar uit? Is er nog een mooie plek om kinderen in op de wereld te zetten of te zien opgroeien? Ja, die is er. Dit artikel is voor als jij soms door de bomen het bos niet meer ziet met het negatieve nieuws.