vakantiestress tips 6

Zonder vakantiestress op reis – 11 tips voor een vrolijkere vakantie

 • 11 december 2023
 • 1 Reactie
Categorieën: Op reis, Zelfliefde

Als ik tegen mensen zeg dat ik niet drie keer per jaar op vakantie hoef, word ik vaak raar aangekeken. Hoe geweldig leuk een vakantiebestemming ook is, de dagen vóór de vakantie zijn niet mijn beste dagen. Sorry not sorry! Dat heeft er deels mee te maken dat ik een heimwee-hebbende huismus ben, deels dat ik licht in de vakantiestress schiet. Misschien herken je het wel: de angst om spullen te vergeten (ondanks dat je je lijstje al tien keer bent langsgegaan), de nachtmerrie dat je de internationale trein of het vliegtuig mist of de vrees dat je je mobiel op het vliegveld laat slingeren. Oké, genoeg stress aangewakkerd! Vakantiestress voorkomen, hoe doe je dat?

Vakantiestress klinkt misschien als een gekke paradox. Je gaat toch op vakantie om van de dagelijkse stress af te komen? Maar vakantie kan ook stress geven. Bij mij komt het doordat ik lichte controlfreak-trekjes heb én last heb van heimwee. Ik kan jaloers zijn op mensen die met een enkele backpack een week op reis gaan en “het wel zien”. Ik heb van tevoren de complete Airbnb en de omgeving al doorgespit. Een light packer ben ik zeker niet en koffers inpakken is bij mij een meerdagenplan. Tegelijkertijd vind ik herinneringen maken op reis waardevol en ben ik gek op buitenlandse eettentjes proberen. Dus ik laat me door de vakantiestress zeker niet tegengehouden en trek er alsnog elke zomervakantie een keer op uit.

Wat zijn de oorzaken van vakantiestress?

Vakantiestress zal bij iedereen andere oorzaken hebben. Dit zijn er een paar die ik zelf herken:

 • Je gaat vóór de vakantie extra hard werken om al je werk (zelfs die last-minute vragen van je collega) nog op tijd af te krijgen. Daardoor ga je je vakantie moe in.
 • Je krijgt stress van inpakken en bent bang om spullen te vergeten. Daarom zeul je heel veel mee, ben je als een wervelwind door het huis aan het rennen en check je wel tien keer of je paspoort écht in je handbagage zit (guilty!).
 • Je doet alles last-minute. Hoewel je weet dat dat je vakantiestress bezorgt, ben je standaard te optimistisch met je planning.
 • Misschien ben je erg gehecht aan je thuisomgeving en vind je het spannend om die te verruilen voor een andere plek waar je je routines niet hebt. Ook heimwee kan hierbij meespelen.
 • Je bent bang voor vakantie-irritaties. Met je partner, met de drukke kinderen tijdens de 6 uur durende rit naar Frankrijk… Op elkaars lip zitten brengt nu eenmaal spanning met zich mee.
 • Het kan ook zijn dat je je zorgen maakt over andere dingen. Als je een allergie hebt, ben je misschien bang dat ze in een ander land niet de juiste producten hebben. Of je bent bang dat er tijdens de vakantie iets ergs met jou of een ander gebeurt.

Wat de oorzaak van vakantiestress ook is, misschien merk je achteraf dat het nergens voor nodig was. Op veel dingen is wel iets te bedenken, waardoor je met minder stress en meer pret de vakantie in gaat.

vakantiestress tips (2)

11 tips tegen vakantiestress

Ik kan nog steeds niet zeggen dat ik 100% zen in de trein of auto stap en dat het inpakken van mijn koffers stressvrij verloopt. Maar ik heb inmiddels wel ontdekt dat vakantiestress met kleine aanpassingen te verminderen is. Dit zijn 11 tips die mij helpen om de vakantiestresskip in mij te temmen.

 1. Maak een standaard paklijst. Naar veel vakanties zal je min of meer dezelfde spullen meenemen (behalve dat je naar de Noordkaap je bikini thuis kunt laten natuurlijk). Het is dan handig om in Word een standaard paklijst op te stellen. Maak een lijstje met spullen die altijd mee moeten, zoals je tandenborstel, medicijnen en de pot pindakaas (of ben ik gewoon een te erge pindakaasfreak?). Zet daaronder een paklijst voor vakanties naar een zonnig oord en één voor bijvoorbeeld een minder zonnige plek, een stedentrip of wintersport. Zo hoef je niet iedere vakantie het inpakwiel opnieuw uit te vinden.
 2. Laat je vakantie al starten voordat je weggaat. Dit is mijn ultieme tip tegen vakantiestress. Neem al een paar dagen vrij voordat je met vakantie gaat. Dus ga bijvoorbeeld op maandag op reis als je vanaf vrijdag vrij bent in plaats van op zaterdag direct in de auto te springen. Ik vind het zelf fijn om midden in de week weg te gaan. Als je op woensdag weggaat en vanaf vrijdag vrij neemt, heb je een paar dagen om tot rust te komen. Ook geeft dat mij speling als ik niet al het werk op vrijdag af krijg.
 3. Bedenk praktische oplossingen voor jouw vakantiestress-oorzaak. Weet je wat jou de meeste vakantiestress geeft? Kijk of je daar een oplossing voor kunt bedenken. Ben je bijvoorbeeld bang dat jou op vakantie iets overkomt, dat je auto het begeeft of dat er noodweer over je bestemming raast? Misschien verlicht een reisverzekering online afsluiten de stress. Als er dan iets gebeurt op vakantie, hoef je niet bang te zijn voor hoge kosten en word je door de verzekeraar geholpen. Krijg jij er stress van dat je dieetproducten niet op je vakantieadres te vinden zijn? Neem ze mee van huis! Vind je het spannend dat je op vakantie je e-mail niet kunt checken? Als het jou rust geeft om wél je e-mails te zien binnenkomen, why not? Ik besteed zelf een kwartier per dag aan mijn inbox op vakantie en mij geeft dat veel rust.
 4. Vraag je af “Wat is het ergste wat er kan gebeuren?”. Hoeveel vakanties heb je al gehad waarin alles prima verliep en je voor tegenzit-dingen alsnog een oplossing vond? Het helpt mij om te bedenken voor welke doemscenario’s ik bang ben én daar meteen een oplossing voor te bedenken. Misschien vergeet je inderdaad je regenjas mee te nemen. Nou en? Je kunt een nieuwe op vakantie kopen. Krijg je extreme heimwee? Dan kun je erover praten met je reisgezelschap of bellen met het thuisfront. Wat als je het vliegtuig mist of de trein niet rijdt? Dan is er vast alternatief vervoer. Word je ziek tijdens de reis of blijkt het hotel een ramp? Als je besluit een doorlopende reisverzekering af te sluiten, word je in zulke gevallen door de verzekeraar geholpen en krijg je zorg in het buitenland. De ergste doemscenario’s zijn zeldzaam én er is vaak iets om ze te verhelpen of minder erg te maken.
vakantiestress tips 3
 1. Verlies je niet in inpakstress. Ontspan tussendoor. Het klinkt misschien efficiënt om twee dagen lang door het huis te sjezen en alle koffers in te pakken, wasjes te draaien en vloeren te boenen. Maar in plaats van twee dagen lang non-stop de schoonmaaktornado en Hoofd Koffers Inpakken uit te hangen, kun je beter tussendoor mini-breaks nemen. Al is het maar voor een korte wandeling of om een half uur een boek te lezen!
 2. Vergeet dat alles perfect moet. Ik kon mezelf er voor een vakantie compleet in verliezen dat ik alles perfect wilde achterlaten. Dan wilde ik opeens allerlei achterstallige klusjes in huis oppakken, moest de complete wasmand leeg zijn of stond ik ’s ochtends voor vertrek nog een derde keer het aanrecht te schrobben omdat er weer drie kruimels lagen… Totdat ik me afvroeg: waar doe ik dit voor? Degene die op je huis past, verwacht echt niet in een showroom terecht te komen. Schoon is schoon genoeg. Die klusjes kunnen ook na de vakantie. Ook een werkproject hoeft misschien niet compleet af te zijn voor je vertrek. Durf dingen te laten liggen.
 3. Accepteer dat vakanties niet alleen maar #lovemylife-waardig zijn. Het mag op social media dan lijken alsof het alleen maar genieten is op dat Griekse strand of in de Noorse bergen. Maar weet dat niemands vakantie 100% perfect is. Op Instagram zie je niet dat je vriendin na die idyllische bergwandeling ook drie blaren had en dat haar hoogtevrees flink opspeelde. Van de gezellige vakantiekiekjes van je collega kun je niet afzien dat haar kinderen elke dag ruzie hadden. Sowieso is je hele hebben en houwen in een koffer proppen voor de meeste mensen geen zenmakende bezigheid. Als je het ideaalbeeld loslaat en beseft dat er zowel fantastische momenten als soms kleine tegenvallers zijn, ga je met minder verwachtingen op reis.
 4. Maak geen te lange must see-lijst. Je kunt ook vakantiestress krijgen van het idee dat je in weinig tijd elke millimeter van de omgeving moet verkennen. Timmer daarom niet je complete planning dicht. Laat ook ruimte over voor spontane dingen. Misschien geeft het jou al rust als je weet dat het ook een geslaagde vakantie kan zijn wanneer je die ene toeristische trekpleister hebt overgeslagen. Schrijf op welke dingen je absoluut wilt doen en houd dat lijstje bescheiden.
vakantiestress tips 4
 1. Maak een lijstje van verheugdingen. Focus op de leuke dingen die vakantie je brengt en bedenk ook waarom je op vakantie gaat. Vind je het leuk om een nieuwe cultuur en omgeving te ontdekken? Verheug je je op het heerlijke eten in een ander land? Lijkt het je fantastisch om weer aan die dikke stapel boeken toe te komen? Of om met je partner of gezin tijd door te brengen zonder werklaptop voor je neus? Noteer de dingen waar je je op verheugt deze vakantie. Zo maak je van de vakantie, ook tussen de uitpuilende koffers door, een leuk vooruitzicht.
 2. Weet dat je tijd voor jezelf mag nemen. Samen op vakantie gaan betekent niet dat je de hele tijd aan elkaar vastgeplakt zit. Heb jij behoefte aan alleentijd? Realiseer je dan dat je ook dingen alleen kunt doen op vakantie. Dat is niet stom of asociaal. Het is heel menselijk dat je soms in je eigen bubbel wilt kruipen, zeker als introvert. Sta er vooraf bij stil dát je die momenten in je eentje mag nemen. Dat tilt misschien een last van je schouders.
 3. Laat los dat vakantie stressvrij moet zijn. Wat mij nog het allermeest heeft geholpen, is accepteren dat vakanties een beetje een stresskip van mij maken. Ik ben gestopt met mezelf daar stom om te vinden. Juist door te denken “Pff, waarom ben ik zo gestrest?”, kreeg ik nog meer stress. Het is prima om er een klein beetje tegen op te zien en later te merken dat het op z’n pootjes terecht komt. Praat erover en voel je niet stom als jij gespannen bent, heimwee hebt of in een controlfreak verandert zodra de vakantiekoffer tevoorschijn komt. Het is oké.

Wat zijn jouw tips om vakantiestress te voorkomen?

1
1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 11 december 2023 op 10:04 am - Beantwoord

  Wie zijn dan die mensen die drie keer op vakantie gaan? Ik zit denk ik in een heel ander cirkeltje. Het ligt er ook aan wat je ‘op vakantie gaan’ noemt, denk ik. Zo kan ik naar Londen gaan en wérken, of naar Noord-Engeland en bij familie langsgaan, maar dat zijn echt geen vakanties. Daarentegen kan ik rustig een weekje thuis zitten, tijd hebben om Baldur’s Gate te spelen en dát vakantie noemen.
  (Mijn vakantie zit er aan te komen: de laatste twee weken van december – ook nog eens een doodzonde voor ondernemers, dat je dan niet bezig bent met klanten binnenhalen …)
  Vakantiestress is in mijn beleving een luxe. Sorry (not sorry), maar er zijn echt wel heftigere stressperiodes. Ik hoef namelijk helemaal niet weg op vakantie als ik dat niet wil. Thuisblijven kan ontzettend fijn en stressloos zijn! 😀

Recente blogs

Vegan gado gado met mango (zonder pakjes & zakjes)

21 februari 2024|Recepten|

Gado gado. Als je het op z'n Hollands uitspreekt, klinkt het alsof het cadeautjesfestijn is losgebarsten. Maar gado gado is toch echt iets om op te eten, niet om uit te pakken. En dit is zeker weten een gerecht waar je met plezier je tanden in zet! Deze heerlijke Indonesische maaltijd met een flinke dot satésaus gaat er bij mij altijd wel in. Bij jou ook? Probeer dan ook deze vegan gado gado. Zonder pakjes en zakjes, mét zoete mango als heerlijke toevoeging. Het gerecht is makkelijk te maken, zit tjokvol met groenten en smaakt door de vegan kipstukjes en zelfgemaakte satésaus verdomd goed naar the real deal. Voilà, het recept!

Nine to Five | 12 blazers om je girlboss in te voelen

9 mei 2017|Outfits|

The word is out! Ik ga over minder dan twee weken beginnen bij mijn nieuwe baan. Een van de dingen die er op mijn to do list staan voor die tijd, is een aantal blazers kopen. Een mooie blazer geeft mij altijd zo'n girlboss-gevoel en ik voel me er meteen een stuk volwassenen door. Het leek me daarom leuk om een paar mooie blazers op een rijtje te zetten. Felgekleurd, chic of juist heel vrolijk. Er staat van alles tussen. Ook dit keer heb ik trouwens gedacht aan de mensen die liever voor fair fashion gaan. Er staan daarom 2 fair fashion blazers tussen.

Review 'Het kleine-dingen-boek' van Bij Bonnie (om vrolijke momenten vast te leggen)

11 januari 2022|Lifestyle|

Kleine geluksmomentjes verzamelen? I’m in! Daarom werd ik alleen al blij van de titel van ‘Het kleine-dingen-boek’ van Bonnie Nottroth. Beter bekend als ‘Bij Bonnie’, een creatieve en enthousiaste YouTuber die ik al vier jaar trouw volg. Elke week beantwoord ik in haar boek vrolijke vragen die me inspireren om klein geluk te zoeken, mooie dingen vast te leggen en soms iets nieuws te proberen. Een lekker kleurrijk boek waarin ik je graag laat meespieken. Ik show je ook meteen mijn antwoorden op een aantal vragen, zodat jij mij beter leert kennen.