Eigen baas? | Mijn 7 tips voor beginnen met ondernemen

 • 15 oktober 2018
 • 32 Reacties

Een eigen onderneming? Wauw, ik vond het nogal wat om te beginnen met ondernemen. In mijn ogen was ondernemen iets voor mensen met heel veel lef, een flinke portie zelfvertrouwen en een steengoed marketingplan. Ondanks die te hoge latten besloot ik toch de stap te wagen. In mei schreef ik me in bij de KvK om, naast mijn (leuke) baan in loondienst, aan de slag te gaan als freelance tekstschrijver, redacteur en blogger. Inmiddels zijn we 5 maanden en 2 kwartaalaangiftes verder. Beginnen met ondernemen, hoe is dat nu? Dit zijn 7 tips die ik heb geleerd over beginnen met ondernemen.

beginnen met ondernemen tips

De producten op bovenstaande foto heb ik gekregen van Anne Sara.

1. Doe het: ga beginnen met ondernemen!

Voordat ik me inschreef bij de KvK, had ik die stap heel lang uitgesteld. Ik vond dat ik eerst een ondernemersplan moest hebben liggen, inclusief een nauwkeurige inschatting van mijn omzet, een marketingstrategie, een eigen site voor mijn freelance activiteiten en alles wat ik dacht nodig te hebben voor een vliegende start. In werkelijkheid waren dat echter stuk voor stuk slechte excuusjes om niet te starten. Dus heb je een plan waar jij volledig in gelooft? Begin dan gewoon. Je moet niet alleen blijven dromen, maar vooral ook DOEN.

2. Gebruik een boekhoudprogramma

Bij ondernemer zijn komt (helaas) ook administratie kijken, maar gelukkig wordt dat al een stuk eenvoudiger door de prima boekhoudprogramma’s die tegenwoordig in omloop zijn. Zelf maak ik bijvoorbeeld gebruik van het gratis programma Rompslomp, maar ook MoneyBird werkt fijn. Met zo’n programma heb je alles overzichtelijk bij elkaar. Een tip? Je kunt via Boekhoudprogramma-vergelijken.com online boekhoudprogramma’s vergelijken. Zo kun je hier op basis van reviews over boekhoudsoftware bepalen welk programma het beste bij jouw wensen past.

3. Verdiep je in (belasting)voordelen

Over je financiën gesproken: verdiep je goed in eventuele (belasting)voordelen die je hebt als ondernemer. En bekijk ook eens goed welke kosten je eventueel kunt aftrekken. Zo kon ik de btw van mijn nieuwe camera aftrekken (toch mooi €100!). Ook zijn er onder andere regelingen voor kleine ondernemers en profiteer je van belastingvoordelen als je minimaal 1225 uur per jaar in je onderneming steekt. Het is soms even een uitzoekwerkje, maar ik kan je zeker aanraden om hier tijd in te steken. Of vraag iemand met financiële kennis om hulp.

4. Schrijf je in op ondernemerssites

Zelf heb ik veel gehad aan de Facebook-groepen Ambitieuze Meisjes en Bloggers Gezocht. Vooral Ambitieuze Meisjes is zeker een aanrader voor iedere vrouw die ondernemer is of wil beginnen met ondernemen. Hier vind je allerlei soorten opdrachten, bijvoorbeeld van mensen die een tekstschrijver zoeken of juist een fotograaf, een websitebouwer of een boekhouder. Maar ook kun je hier je vragen stellen aan mede-ondernemers. Verder bestaan er websites als Hoofdkraan.nl en Freelancer.nl, waar je kunt pitchen op opdrachten. Je betaalt wel een vast tarief per maand. Om die reden twijfel ik zelf nog of ik me voor een van beide sites wil aanmelden.

beginnen met ondernemen tips

5. Neem jezelf serieus als ondernemer

Jezelf presenteren als ondernemer is nog best wel een uitdaging. Vooral in het begin had ik de neiging om het heel klein te maken: “Ja, ik doe wat dingetjes met tekstschrijven enzo”. Stom, want ik doe wel meer dan “wat dingetjes”. En ook niet “enzo”. Ik weet heel goed wat ik doe, denk daar goed over na en steek elke week tijd in mijn plannen. Daar mag je best serieus over praten, zo schreef Dagmar ook laatst. Want hé, je bent ondernemer en bent daar hartstikke serieus mee bezig. Punt.

6. Steek er tijd in

Hoe graag ik ook zou willen zeggen dat het anders is, opdrachten komen niet uit de lucht vallen. Om te beginnen met ondernemen, zal je daar tijd in moeten steken. Tijd die zich in het begin niet altijd laat uitbetalen in geld. Je steekt misschien wel veel tijd in klanten werven, zonder dat je er direct iets voor terugkrijgt. Of wellicht bereid je een geweldige pitch voor en word je tóch niet uitgekozen. Ook dát hoort bij beginnen met ondernemen. Maar heb geduld en vergeet niet: ook iets wat niet direct resultaat geeft, kan op termijn iets opleveren. Een wijze les, een connectie of misschien wel een opdracht via via. Dat laatste is bij mij ook een paar keer gebeurd.

7. Leg de lat niet te hoog

Er bestaan talloze boeken over ondernemen, veelal succesverhalen van vrouwen die ooit begonnen op hun zolderkamer en uiteindelijk directeur zijn geworden van een miljoenenbedrijf. Hartstikke leuk en aardig, maar die boeken geven vaak een ietwat vertekend beeld. Zo doe ik het ondernemen naast mijn baan in loondienst en heb ik niet de ambitie om ooit fulltime te ondernemen. Dat is helemaal prima voor mij, ook al voldoet het niet aan de “Denk groot!”-adviezen in ondernemersboeken. Ik zou zeggen: leg de lat niet té hoog en stel doelen die voor jou haalbaar zijn. Succes is heel persoonlijk en kan volledig los staan van de hoogte van je omzet.

Buiten deze tips voor beginnen met ondernemen om, is het vooral heel belangrijk om plezier te hebben in wat je doet. Ondernemen is namelijk bovenal ontzettend leuk. Dus wil jij beginnen met ondernemen? Ga ervoor, durf te leren en geniet ervan!

Zou beginnen met ondernemen iets voor jou zijn?

beginnen met ondernemen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. chucky1012 15 oktober 2018 op 6:25 am - Beantwoord

  Zulke handige enzeer fijne tips waar iedereen die een eigen bedrijf wil starten iets aan heeft ?
  Op diverse blogs zijn zulke goede artikelen hierover te lezen….
  Ik ken het blog van bovengenoemde blogger.

  Een fijne dag ?

 2. Darina 15 oktober 2018 op 6:30 am - Beantwoord

  Hele goede tips! Misschien dat ik me ooit aan het ondernemerschap waag, maar daar ben ik nu nog te “klein” voor, maar weet in de toekomst 🙂

  • Romy 15 oktober 2018 op 9:25 pm - Beantwoord

   Je weet maar nooit! Wie weet gaat het ooit echt kriebelen en heb je een heel leuk plan om freelance wat te beginnen 🙂

 3. Marije 15 oktober 2018 op 7:44 am - Beantwoord

  Goede tips! Het is idd het gewoon doen.

 4. Iris 15 oktober 2018 op 7:49 am - Beantwoord

  Leuke positieve tips!

 5. Judith 15 oktober 2018 op 8:22 am - Beantwoord

  Fijne tips 🙂 Heb ik zeker iets aan!

 6. Femke 15 oktober 2018 op 8:34 am - Beantwoord

  Wat lief dat je allemaal tips deelt, daar hebben veel mensen ongetwijfeld wat aan. Ik ga eens even naar die Facebook groep Ambitieuze meisjes, die ken ik namelijk niet.

  • Romy 15 oktober 2018 op 9:27 pm - Beantwoord

   Ambitieuze meisjes is zeker leuk om een kijkje te nemen (en lid te worden)! Ook als je geen freelancer bent trouwens 🙂 Ik heb daar bijvoorbeeld ook voor mijn blog iemand gevonden die me met wat technische dingen heeft geholpen.

 7. Saskia 15 oktober 2018 op 9:21 am - Beantwoord

  Goede tips! Het zal niet echt wat voor mij zijn 🙂

 8. Lizzy 15 oktober 2018 op 9:43 am - Beantwoord

  Ik vind het nog steeds heel tof dat je deze stap heb gemaakt! Zelf lijkt het mij ook wel wat om in de toekomst freelance-klussen naast mijn werk te doen. Momenteel staat het nog niet op de planning bij mij, maar deze tips ga ik zeker meenemen als het eenmaal zover is.

 9. Anja - Minimalist Dutchie 15 oktober 2018 op 9:58 am - Beantwoord

  Ik ben al heel lang ondernemer (al 11 jaar) en zou het nooit meer anders willen. Leuk dat je het laagdrempelig maakt, maar de professionaliteit niet uit het oog verliest. Ik krijg zelf de kriebels van woorden als “ik heb een bedrijfJE” of – ook al gehoord – “ik heb niet echt een bedrijf hoor, ik ben gewoon freelancer” – HÈ WAT? Durf te staan voor wat je doet – wees er trots op, ook al heb je misschien geen ton op de bank of personeel in dienst. Als je met overtuiging spreekt over wat je doet, weerspiegelt dat in hoe je met je bedrijf omgaat.

  • Romy 15 oktober 2018 op 9:35 pm - Beantwoord

   Daar heb je helemaal gelijk in! De manier waarop je over je bedrijf praat, kan soms al heel veel uitmaken. Ik moet namelijk bekennen dat ik me aan die twee opmerkingen in maand 1 en 2 ook schuldig heb gemaakt 😉 Inmiddels let ik er veel bewuster op, vooral op de tweede variant. Ik merk alleen al stoppen met die uitspraken me heeft geholpen om een professionelere houding aan te nemen.

  • Romy 15 oktober 2018 op 9:36 pm - Beantwoord

   Trouwens, wat gaaf dat je al zo’n lange tijd ondernemer bent! 🙂

 10. Evelyne 15 oktober 2018 op 10:23 am - Beantwoord

  Het speelt wel steeds in mijn achterhoofd om iets voor mezelf te beginnen, maar tot op heden is daar nog geen concreet plan uit gekomen. Het ligt in mijn leven ook niet steeds voor de hand om zomaar iets te gaan doen. Ik moet steeds dingen overdenken en als ik dan denk aan wat er allemaal bij komt kijken, dan begin ik in mijn hoofd al af te haken.. Ik heb eerder iemand nodig aan mijn zij die mij begeleid in dat soort dingen. Ach, we zien wel.

  • Romy 15 oktober 2018 op 9:40 pm - Beantwoord

   Het lijkt me best wel rot als je je zo onzeker voelt over die plannen of er zo aan gaat twijfelen dat je uiteindelijk afhaakt. Ik ben zelf ook niet iemand die altijd vol zelfvertrouwen aan dingen begint, maar ik heb wel geleerd om ondanks dat soms een sprong in het diepe te wagen. Misschien kan het je helpen om eens stil te staan bij alle mooie dingen die je al hebt bereikt. Dat is iets wat mij zelfvertrouwen geeft. Of wellicht kun je eens met een loopbaancoach of iets in die richting praten. Zo iemand kan je soms ook al wat extra vertrouwen geven of bepaalde beren op de weg voor je wegnemen 🙂

 11. Lianne 15 oktober 2018 op 11:30 am - Beantwoord

  Fijne tips, en je hebt helemaal gelijk. Zo heb ik het ook helemaal ervaren. Ik dacht eerst altijd dat ondernemen betekende dat je echt het roer helemaal om moet gooien en je vaste baan moet gaan opzeggen en maar zien waar je de eerste paar jaar van kunt leven, totdat ik begreep dat je het om te beginnen ook naast je huidige werk kan doen. Dat is (voor op dit moment) meer mijn ding. Ook heb ik nog wel eens de neiging om het inderdaad klein te houden, maar eigenlijk is dat nergens voor nodig. Ik wil sowieso groeien!

 12. Mariska 15 oktober 2018 op 11:31 am - Beantwoord

  Goeie! Ik heb me 3,5 jaar geleden ingeschreven en had geen plannen klaarliggen, alleen in mijn hoofd wat ik wilde doen en bereiken. Daar ben ik nog steeds mee bezig 🙂 wel heb ik een boekhouder in de hand genomen om inderdaad van die regels gebruik te kunnen maken. Zelf heb ik daar te weinig kennis van.

  • Romy 15 oktober 2018 op 10:13 pm - Beantwoord

   Precies! Je kunt het ondernemerschap helemaal op je eigen manier vormgeven en kunt de stap zo groot of klein maken als je zelf wilt. Dat is een boodschap die ik zelf miste in veel ondernemersadviesboeken, maar dat inzicht heeft mij toen echt over de drempel getrokken 🙂 Ik heb zelf naast het tekstschrijven andere ambities (bijvoorbeeld op de universiteit) en dit was voor mij de perfecte combinatie.

   Mooi om te horen dat jij je ook goed voelt bij de combinatie van ondernemen en in loondienst zijn, in ieder geval op dit moment. Het is fijn om op deze manier te beginnen. En wie weet kun je juist door op deze manier te starten nog een keer de stap maken naar echt fulltime aan de slag gaan als ondernemer 😀

  • Romy 15 oktober 2018 op 10:30 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je al 3,5 jaar ondernemer bent! En wel een slimme zet zo te horen om een boekhouder te nemen! Zelf vind ik het op zich wel leuk om me in het boekhouden te verdiepen, maar het scheelt dat ik eventueel vragen aan mijn vader kan stellen. Die is goed thuis in de financiële wereld en in dit soort regelingen 🙂

 13. Johanne 15 oktober 2018 op 11:49 am - Beantwoord

  Ik vind het eigenlijk nog steeds lastig om mezelf te profileren als ondernemer. Feit is gewoon dat ik een heel fijn vangnet heb. Tegelijkertijd is dat ook mijn grootste valkuil, want daardoor houd ik geen tijd over om écht in mezelf als ondernemer te investeren. Fijne tips Romy en super leuk dat het je zo goed bevalt!

  • Romy 15 oktober 2018 op 10:36 pm - Beantwoord

   Het is alleen al supergoed dat je de stap naar ondernemen hebt gezet! Alleen al daar mag je heel trots op zijn 🙂 Ik kan me voorstellen dat het best wel een dilemma is of je (een stukje van) je vastigheid wilt loslaten of niet. Aan de ene kant is de zekerheid die je nu hebt natuurlijk fijn en maakte dat de stap naar ondernemen misschien ook minder lastig. Maar ik snap dat je aan de andere kant ook weleens benieuwd bent naar andere opties. Je zou je er altijd eens voor een paar uur per week in kunnen verdiepen. Het is eigenlijk net als de eerste stap naar het ondernemerschap zetten: iedere kleine stap (1 à 2 uur per week kijken wat je eventueel buiten je huidige werk kunt doen) is al een stap 🙂

 14. Anna 15 oktober 2018 op 2:39 pm - Beantwoord

  Wat een super goede tips geef je! Ik kan me in al je tips vinden! En inderdaad, leg de lat niet te hoog… Ik heb het gevoel dat dat juist veel mensen tegenhoudt om te doen wat ze leuk vinden. Ik ben zelf eigenlijk ook zonder een heel duidelijk plan begonnen, juist omdat ik ook als ondernemer graag verschillende opties wil openhouden. Wie weet ga ik over een paar jaar ineens een andere richting op met mijn bedrijf en die vrijheid wil ik graag behouden.

  • Romy 15 oktober 2018 op 10:41 pm - Beantwoord

   Precies! Juist doordat je vaak ook leest of hoort over grote ondernemers die het allemaal meteen voor elkaar lijken te hebben, is het soms lastig om te geloven dat je ook zonder al die duidelijke plannen kunt beginnen. Eigenlijk vind je vaak gaandeweg vanzelf wel je weg. En je kunt inderdaad altijd nog tijdens het ondernemen een heel ander pad inslaan. Juist dat maakt het ondernemen zo leuk 🙂

 15. Simone 15 oktober 2018 op 8:08 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips van je, Romy! Daar word ik blij van. Inderdaad, ondernemen doe je niet ‘eventjes’. Maar die vliegende start vind ik soms best eng hoor. Wat als? Ach ja, het komt vast goed!

  • Romy 15 oktober 2018 op 10:48 pm - Beantwoord

   Precies! Je moet eigenlijk gewoon ergens beginnen en zien waar het schip strandt. Als je je vol enthousiasme op het ondernemen stort en serieus en professioneel te werk gaat, dan komt het heus wel goed 🙂 En volgens mij ben jij al hartstikke goed bezig geweest de afgelopen maanden!

 16. Yvonne 15 oktober 2018 op 8:19 pm - Beantwoord

  Nog een tip: bezoek eens een netwerk event, in de meeste steden worden die dingen geregeld georganiseerd. Ook gratis! Word lid van LinkedIn netwerkgroepen uit je stad. Ik ben een paar keer naar een borrel en naar een zogenaamde ‘Open Coffee’ ochtend geweest. Spannend, maar zeker als tekstschrijver kun je hier best werk uit halen! (overigens raad ik je wel aan om dit soort bijeenkomsten niét met een verkooppraatje te bezoeken :)) En nog een tip, kijk eens of er ergens gratis flexwerkplekken in je stad te vinden zijn. In Breda kun je bijvoorbeeld gratis werken op flexwerkplekken in het Chasse Theater. Super tof, en ook daar kun je weer leuke contacten aan overhouden. Ik vind het soms wel fijn om even in een andere omgeving te gaan zitten werken.

  • Romy 15 oktober 2018 op 10:51 pm - Beantwoord

   Wat een goede tip van dat netwerkevent! Daar heb ik me nog nooit echt in verdiept, terwijl ik me er best iets bij kan voorstellen dat je klanten soms ook goed regionaal kunt vinden. Zeker als er geen verkooppraatjessfeer hangt, lijkt zo’n borrel me ook eigenlijk wel fijn. Het zijn namelijk die gehaaide verkooppraatjes (of ik ze nu zelf te horen krijg of moet produceren ;)) waar ik nooit zo enthousiast van word.
   De flexwerkplekken zijn ook een goed idee. Ik zal eens kijken of er zoiets bij mij in de buurt te vinden is. Het is altijd leuk om zo nieuwe mensen te leren kennen of misschien wat te kunnen sparren.
   Dankjewel voor je fijne reactie!

 17. Nikita 15 oktober 2018 op 9:32 pm - Beantwoord

  Ik zou misschien ooit freelancer illustrator willen worden. Of ook met schrijven. Dat weet ik nog niet, en dat is oke. De toekomst ligt nog ver, eerst mijn studies. Maar het klinkt echt als iets spannends en ook ik ben wel eens bang dat mij dat nooit gaat lukken. Onzin, want als ik kijk naar de dingen die ik de afgelopen jaren heb gepresteerd dan mag ik daar best trots op zijn. Soms moet je dingen gewoon doen en eventjes niet nadenken. Allee ja, je moet wel denken wat je wilt doen. Maar ik bedoel dat je die gedachen van ‘gaat het wel lukken’ of ‘wat als ik het niet kan?’, eventjes de kop indrukken en ervoor gaan. Soms is dat echt de beste remedie.

  • Romy 16 oktober 2018 op 7:38 am - Beantwoord

   Precies, eerst je studie en dan komt het ondernemen eventueel later wel! 🙂 Ik weet overigens zeker dat je dat prima aankunt. Het is in het begin misschien spannend, maar je kunt altijd meer dan je denkt 🙂 Vaak is het gewoon doen en zien waar het schip strandt de beste remedie 🙂

 18. Giovanna Jansen 21 november 2018 op 4:26 pm - Beantwoord

  Handige tips!
  Ik dacht dat eerst ook, dat je gelijk een superondernemer moest zijn en je baan opzeggen en je vol in je onderneming gooien. Toen ik ontdekte dat dat niet zo is, en je dat (freelance schrijven) ook prima naast een baan kunt doen, heb ik mij in januari dit jaar ingeschreven bij de KvK. Werkt prima naast een baan.

  • Romy 21 november 2018 op 7:39 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je de stap hebt gezet om jezelf in te schrijven bij de KvK! Dat kan inderdaad prima naast een baan. Sterker nog, de combinatie van ondernemen én een vaste baan kan ook juist heel leuk en fijn zijn. Zelf zou ik niet anders willen, omdat ik ook heel veel plezier beleef aan mijn vaste baan en blij ben met mijn collega’s daar 🙂
   Fijn om te horen dat deze combinatie jou ook heel goed bevalt!

Recente blogs

Mijn blogjaar: Vaker Vrolijk jaaroverzicht 2017

31 december 2017|Persoonlijk|

Hopelijk ben je mijn terugblikken op 2017 nog niet zat. Op de allerlaatste dag van 2017 heb je er namelijk nog één van mij tegoed. Dat is het Vaker Vrolijk-jaaroverzicht, waarin ik aan de hand van lijstjes (want ja, ik houd van lijstjes!) terugblik op mijn afgelopen blogjaar. Ik tel af van 9 naar 1 in lijstjes. Wat waren mijn 9 populairste Instagram-foto's? Op welke 5 artikelen ben ik het meest trots? Welke 2 artikelen werden het minst gelezen? En wat is dat ene blogdoel dat ik meeneem naar 2018?

Slechte concentratie? 12 tips om gefocust te blijven (ook bij drukte)

7 februari 2023|Carrière en ondernemen, Lifestyle|

Afleiding ligt altijd op de loer. Is je rinkelende telefoon niet de boosdoener, dan is het wel de fanatieke groepsapp van je schoonfamilie, een e-mail die je aandacht trekt of een "Oh even kijken of..."-gedachte. Voordat je er erg in hebt, ben je vijf minuten lang verzeild in receptvideo's, hondenfilmpjes en life updates van je achternicht op Instagram. Vaarwel focus! Daarom heb ik me de afgelopen jaren veel verdiept in productiviteit, leren concentreren en je focus behouden. Via boeken, cursussen en (eigenlijk vooral) door teksten te schrijven voor een productiviteitstrainingsbureau. Een goed moment voor een recap: dit zijn mijn 12 fijnste tips tegen een slechte concentratie.