Sinds ik mijn blog drie jaar geleden begon, ben ik 1200 artikelen verder en de nodige ervaring rijker. En – het belangrijkste – ik blog nog steeds met veel plezier. Soms krijg ik per e-mail vragen van beginnende bloggers. Hoe start je een blog? Welke tips zijn echt onmisbaar? Daarom leek het me leuk om eens een flinke lijst met tips voor bloggen te delen. Niet omdat ik alles heb uitgevogeld (ik heb nog genoeg te leren!), maar omdat ik graag mijn ervaringen deel. Dit zijn 19 tips voor bloggen die ik zelf onmisbaar vond.

tips voor bloggen
Foto’s gemaakt door Iris Zaagman.

Deze 19 tips voor bloggen vond ik onmisbaar

Note: De tips zijn niet bedoeld als richtlijnen. Dit zijn puur dingen die voor mij werken. Werkt voor jou iets anders fijner? Houd daar dan vooral aan vast 🙂

1. Plezier staat voorop!

Belangrijker dan of je geweldig goed schrijft, prachtige foto’s maakt of unieke ideeën hebt, is dat je plezier beleeft aan het bloggen. Als je het leuk vindt om blogartikelen te schrijven en te delen, dan zullen je lezers dat ook merken. Start een blog dan ook niet vanuit het idee dat je er wat mee wilt verdienen, maar doe het omdat je denkt er plezier uit te halen. En doe het ook vooral zolang je Bloggen is namelijk om meerdere redenen hartstikke leuk.

2. Kijk niet alleen naar de cijfertjes

Als je je eenmaal in je blogstatistieken gaat verdiepen, kun je wel eindeloos blijven spitten. Waarom wordt dit artikel niet gelezen? Hoe kan het dat mijn bezoekersaantallen zijn gedaald? Ik heb me nooit heel erg met mijn blogstatistieken beziggehouden. Eens in de zoveel tijd werp ik er een blik op uit nieuwsgierigheid, maar verder lig ik er niet wakker van als een artikel nauwelijks wordt gelezen. Mijn advies? Maak Google Analytics aan als je dat interessant vindt, maar staar je niet blind op de cijfertjes. Blijf vooral schrijven over onderwerpen die jou interesseren en doe jouw ding.

3. Verlies je privacy niet uit het oog

Ik denk dat privacy als blogger ontzettend belangrijk is. Wees je ervan bewust dat alles wat je deelt door iedere mogelijke persoon gelezen kan worden. Ja, ook je oudtante of die enge buurvrouw op de hoek.

Ik deel zelf regelmatig persoonlijke dingen op mijn blog. Dat doe ik omdat ik me er oké bij voel. Wel maak ik altijd bewust een afweging of ik onderwerpen bespreek of niet (deze dingen deel ik bijvoorbeeld niet). Een vraag die ik mezelf altijd stel, is of ik het erg zou vinden als een nieuwe opdrachtgever een bepaald artikel van mij zou hebben gelezen. Is het antwoord ‘ja’? Dan bespreek ik het onderwerp niet.

4. Blijf trouw aan jezelf

Iedere blogger pakt het bloggen anders aan. De ene persoon schrijft lange artikelen en geeft diepgaande tips. De andere blogger maakt weer prachtige foto’s en is wat korter van stof. En weer een andere blogger verzint de meest geweldige onderwerpen en is te grappig voor woorden. Maar hoe geweldig andere bloggers in jouw ogen ook zijn, ga niet aan jezelf twijfelen als een andere blogger iets in jouw ogen leuker of beter aanpakt. Of als iemand meer bezoekers of reacties heeft dan jij. Vergelijk jezelf niet met andere bloggers, doe jouw ding en benut jouw talenten.

5. Investeer in hosting en een thema

Een blog starten hoeft niet veel geld te kosten. Mijn enige opstartkosten waren de kosten voor mijn hosting en het thema dat ik heb gekocht. Beide vind ik overigens wel de (bescheiden) investering waard. Een goede hostingpartij maakt regelmatig back-ups van je blog en beschermt je ook tegen sommige cyberaanvallen. Ik ben zelf aangesloten bij Antagonist en ben erg over hun service te spreken (#nospon!). Dankzij hun handleiding kon ik ook zonder WordPress-kennis mijn blog volledig installeren.

Verder heb ik voor mijn lay-out een thema gekocht bij Pipdig. Ook een aanrader wat mij betreft! Ik betaalde zo’n €60,- voor mijn thema, waarna het volledig voor mij is geïnstalleerd. Met een paar simpele handigheidjes kan ik met dit thema nog steeds alle kanten op.

6. Kies een blognaam die bij je past

Voordat ik mijn blog startte, heb ik eerst een tijdje over mogelijke blognamen nagedacht. Ik wilde een naam die de lading zou dekken, maar die ook breed genoeg was om veel kanten mee op te kunnen. Dat werd Vaker Vrolijk – een keuze waar ik nog steeds blij mee ben. Ik kan je zeker aanraden om langer na te denken over de domeinnaam die je kiest. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor je eigen naam, een beschrijvende naam of een grappige woordspeling. Kies in ieder geval een naam waar je ook over een tijdje nog blij mee bent. Op Antagonist.nl kun je handige tips vinden voor je domeinnaam kiezen.

7. Gebruik een plug-in als Comment Reply

Een van de beste tips voor bloggen die ik als beginnende blogger kreeg: installeer de plug-in ‘Comment Reply’. Ik doe mijn best om op zoveel mogelijk reacties onder mijn artikelen te reageren, maar ik kan me voorstellen dat je als lezer niet continu je pagina ververst om te checken of de eigenaar van de blog al op je reactie heeft gereageerd. Gelukkig kun je dus een plug-in installeren waarmee lezers automatisch een bericht krijgen als je hun reactie beantwoordt. Bijvoorbeeld ‘Comment Reply’.

8. Durf je soms aan HTML te wagen (maar niet meer dan je kunt)

Ik dacht altijd van mezelf dat ik een ramp ben met techniek. Goed, in veel gevallen ben ik dat ook. Maar de technische kant van bloggen is zo lastig nog niet als je je er een beetje in verdiept. Ik vind het altijd zonde om geld uit te geven aan experts als ik iets misschien net zo goed zelf kan na een kleine Google-speurtocht. Geloof me: dankzij Google kun je – zelfs zonder technisch talent dus – een heel eind komen.

En wordt het allemaal te ingewikkeld? Investeer dan vooral in een goede websitebouwer, die dit voor je kan oppakken. Ik weet uit ervaring dat zelf met HTML stoeien niet altijd de beste optie is; soms kun je het beter aan een expert overlaten.

9. Zoek niet te ver naar onderwerpen

Bloginspiratie, waar vind je dat? Ik heb daar al eerder dit artikel over geschreven en deelde ook deze lijst met 44 ideeën voor bloglijstjes. Maar over het algemeen zou ik zeggen: zoek niet te ver. Zoek inspiratie in je eigen leven. Ja, ook als je de week grotendeels op een niet al te inspirerende bureaustoel achter een ook niet al te boeiende computer hebt gespendeerd. Sta bewust stil bij bijvoorbeeld inspirerende gesprekken en zie ook ervaringen op straat of grappige anekdotes als mogelijke blogonderwerpen.

10. Begin een braindump-lijstje

Nog een gouden tip die ik ooit kreeg voor meer bloginspiratie: maak een braindump-lijstje aan. Het idee is simpel: zorg ervoor dat je altijd een papiertje of een notitie-app bij de hand hebt en noteer daarin steeds je nieuwste ideeën voor blogonderwerpen. Zo heb je altijd blogonderwerpen achter de hand.

11. Laat een artikel soms even rusten

Artikelen schrijven doe ik meestal niet in één keer. Voor mij helpt het om eerst al mijn gedachten op het digitale papier te knallen en aan één stuk door te schrijven. Om vervolgens even iets anders te doen en dan later nog eens kritisch naar mijn ongeordende lap tekst te kijken. Wat kan ik schrappen? Hoe kan ik er een geheel van maken? Ook kun je op die manier vaak eenvoudiger taalfouten spotten.

12. Maak het persoonlijk

Wees niet bang om onderwerpen aan te snijden waar al duizend keer over is geschreven. Een blog is een persoonlijke site, dus mensen bezoeken de site omdat ze benieuwd zijn naar jou. Over onderwerpen als ‘rust pakken’ en een stedentrip naar Parijs is vast al door veel meer bloggers geschreven. Maar jouw ervaringen, insteek en schrijfstijl zorgen ervoor dat jouw blogartikel over het Louvre toch anders is dan al die andere museumverslagen. Geef dus je eigen draai aan artikelen en deel vooral jouw ervaringen.

de beste tips voor bloggen

13. Volg andere blogs

Het leukste aan bloggen vind ik zelf de interactie met anderen, onder meer met andere bloggers. Ik lees daarom ook graag mee bij anderen. Mensen opzoeken met wie je een hobby deelt, is sowieso een goed idee. Bovendien is het leuk om met anderen van gedachten te wisselen en te kijken hoe andere bloggers het weer op hun eigen manier aanpakken. En je weet maar nooit wat trouw meelezen op andere blogs je kan opleveren. Ik heb er al heel wat leuke contacten (ook in het echt!) aan overgehouden.

14. Link gerust naar jezelf

Heel waardevol is het om op je blog links op te nemen naar artikelen die je eerder hebt geschreven. Zeker als je al langer blogt, heb je vast wel andere relevante artikelen op je blog staan om je lezers op te wijzen. Ook handig is dat je daardoor jezelf niet hoeft te herhalen. Zelf vind ik interne links trouwens vooral fijn als ik heel kort iets aanstip waar ik eerder al uitgebreid over heb geschreven. Zo hoef je niet steeds iets volledig uit te leggen, maar kun je je lezers doorverwijzen naar de plek waar de uitleg al staat.

15. Let op met copyright

Wist je dat je ook als blogger (per ongeluk) de wet kunt overtreden? Bijvoorbeeld als je afbeeldingen van het internet plukt en die in je eigen artikelen verwerkt. Waarschijnlijk ben je je van geen kwaad bewust als je bijvoorbeeld de foto van je favoriete acteur opslaat en bij je artikel zet, maar officieel is dat niet toegestaan. Om die reden gebruik ik alleen maar eigen afbeeldingen of foto’s die absoluut rechtenvrij zijn. Ook stocksites als Pexels.com zijn trouwens een goede optie om rechtenvrije foto’s te vinden.

16. Wees niet bang om te leren

Wanneer je net begint met bloggen, zal je heus niet alles weten. Ook na jaren bloggen, moet je waarschijnlijk nog dingen uitvogelen. Gun jezelf de kans om dingen uit te vinden. En realiseer je dat het niet erg is als je bepaalde kennis nog niet hebt wanneer je een blog begint. Je kunt dingen altijd gaandeweg leren. Sterker nog, dat maakt het bloggen juist leuk en uitdagend. Als je niets meer te leren hebt, zou het maar saai zijn.

17. Sociale media zijn geen must

Bijna in elk lijstje met tips voor bloggen zal je deze tegenkomen: “Wees actief op social media”. En inderdaad, berichten plaatsen op Facebook en Instagram kan helpen om meer bezoekers te krijgen. Maar als social media niet zo jouw ding zijn, laat je dan zeker niet gek maken door de gedachte dagelijks iets te moeten delen. Maak je eigen plan en pak het op jouw manier aan.

18. Pas tips toe voor efficiënt bloggen

Bloggen is een tijdrovende bezigheid. Dat zal elke blogger beamen. Maar als het goed is, steek je er je tijd met liefde in. Wel kun je, bijvoorbeeld met deze 7 tips voor productief bloggen, je blogtijd efficiënter benutten.

De belangrijkste tip? Splits het schrijven van een artikel op in fases. Je hoeft bijvoorbeeld niet eindeloos een blogartikel te overdenken voordat je een letter op papier zet. Begin gewoon met schrijven en zie waar het schip strandt. Het perfectioneren komt later wel.

19. Geniet ervan (en niet zo’n beetje ook!)

En als afsluiter van deze tips voor bloggen: geniet van het bloggen. Doe het omdat je het leuk vindt en doe het ook zolang je het leuk vindt. Ga jezelf niet forceren als je een keer liever op de bank zit dan achter je computer te kruipen. Ga niet eindeloos op zoek naar inspiratie als je mojo met de noorderzon lijkt te zijn vertrokken. Schrijf artikelen omdat het je blij maakt. En beleef plezier aan wat je schrijft en hoe je dat doet. Bloggen is leuk. En zou dat ook moeten zijn. Geniet ervan!

Heb jij nog goede tips voor bloggen?

Tips voor bloggen Pinterest

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 30 november 2019 op 7:58 am - Beantwoord

  Goede tips! Vooral het plezier in bloggen en de interactie met de lezers maken voor mij het bloggen tot een feestje. Ik blog nu vier jaar en zou het echt niet willen missen.

  • Romy 9 december 2019 op 10:12 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen hoe enthousiast jij nog steeds wordt van bloggen. Heerlijke hobby is het ook!

 2. Naomi 30 november 2019 op 8:07 am - Beantwoord

  Wat een geweldige tips. Ik herken veel dingen die ik zelf ook doe bij het bloggen. Ik startte mijn blog echt voor mijn eigen plezier, maar er kwam al heel snel interactie. Dat had ik niet verwacht, dat dat (zo snel) zou komen, maar ik vind het superleuk!

  • Romy 9 december 2019 op 10:14 pm - Beantwoord

   Wat leuk zeg! Die interactie maakt bloggen juist zo’n fijne hobby. Het voelt toch heel bijzonder dat je niet alleen online wat deelt, maar daar ook met anderen over in gesprek kunt gaan 🙂

 3. bychristiana 30 november 2019 op 8:18 am - Beantwoord

  Ik kan me overal helemaal in vinden! Plezier in bloggen is inderdaad super belangrijk. Ik vind het ook echt belangrijk om alleen maar artikelen te publiceren waar ik achter sta. Dat betekent dat ik nooit maar dan ook nooit artikelen ‘afraffel’. Ik heb liever een dag niets nieuws online dan een artikel waar ik niet honderd procent tevreden over ben. Linken naar oude artikelen doe ik eigenlijk ook heel regelmatig. Soms wel eens lastig om de keus te maken; ga ik iets nog een keer uitleggen in een artikel terwijl ik daar al (meerdere keren) over geschreven heb? Of neem ik genoegen met een link naar een oud artikel? Het is namelijk niet altijd even duidelijk wie je publiek is, of ze je oude artikelen al kennen en hoe hun kennis over bepaalde onderwerpen is. Zeker als ik over huidverzorging schrijf, zit ik altijd een beetje met dat ‘dilemma’ 😉

  • Romy 9 december 2019 op 10:15 pm - Beantwoord

   Groot gelijk heb je inderdaad! Het is belangrijker dat je artikelen plaatst waar jij blij van wordt dan dat je elke dag iets online hebt staan.
   Wel een herkenbaar dilemma trouwens van het linken naar oude artikelen. Soms kan het ook juist fijn zijn om een onderwerp opnieuw kort te bespreken.

 4. Audrey 30 november 2019 op 8:48 am - Beantwoord

  Goede, complete lijst! Ik merk ook dat ik lang niet zoveel uit social media haal als iedereen altijd roept. Vooral het plezier is heel belangrijk. Ik heb soms het idee dat mensen hun blog wat te serieus nemen en heel erg bezig zijn met niches, ritmes en professioneel overkomen (bloggen zoals het “hoort”) dat ze vergeten waar het echt om gaat: plezier hebben.

  • Romy 9 december 2019 op 10:18 pm - Beantwoord

   Wel herkenbaar wat je zegt inderdaad. Het is jammer als mensen vooral bloggen als werk in plaats van omdat ze er als hobby plezier uit halen. Ik probeer zelf daarom vaak af te wisselen tussen SEO-proof artikelen en artikelen over hersenspinsels of leuke (vind ik) dingen waar niets SEO- of niche-achtigs aan is. Gewoon omdat dat bloggen zo leuk maakt!

 5. Wendy 30 november 2019 op 9:15 am - Beantwoord

  Bedankt voor je tips! En de link naar de blogpost over effectief bloggen. Die kan ik ook goed gebruiken. Op dit moment worstel ik namelijk met mijn blogmotivatie en -tijd. Er gaat op dit moment veel (mentale) energie in mijn nieuwe baan zitten. :/

  • Romy 9 december 2019 op 10:19 pm - Beantwoord

   Heel begrijpelijk dat je nieuwe baan ook veel energie kost. Succes in deze spannende eerste weken! Hopelijk komt je blogzin daarna snel weer lekker terug.

 6. Evelyne 30 november 2019 op 9:49 am - Beantwoord

  Fijn lijstje, die mij direct terug inspiratie geeft 😉

 7. Josephine 30 november 2019 op 10:02 am - Beantwoord

  Leuk om te lezen Romy, ik kan me er alleen maar bij aansluiten – en ben blij dat ik het meeste al doe! Ik heb zelf baat bij een goede planning, maar je moet ook niet bang zijn om er vanaf te wijken als het even niet lukt.
  Onder de noemer ‘blijf trouw aan jezelf’ kan ik ook aanraden om niet gelijk met de eerste de beste commerciële aanbieder in zee te gaan. Waarom zou je je blog te grabbel gooien voor een gratis pakje zakdoeken?

  Bedankt trouwens voor de tip voor comment reply, zoiets heb ik volgens mij niet (en dat zou ik natuurlijk wel moeten weten! 😉 )

  Trouwens, jouw foto’s zijn niet rechtenvrij, ze worden wel degelijk beschermd door het auteursrecht. En dat bezit jij. 🙂

  • Romy 9 december 2019 op 10:21 pm - Beantwoord

   Goed punt van de rechtenvrije foto’s. Daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in 🙂
   Leuk om te horen dat ik je met de Comment Reply-tip heb kunnen helpen. Ik ben zelf destijds heel lang op zoek geweest naar een plug-in met deze functie en ben er nog altijd blij mee.
   Jouw tip vind ik andersom ook een goede. Het is inderdaad zonde om commerciële samenwerkingen aan te gaan die niet bij jou en je blog passen of die je iets opleveren waar je toch niets mee kunt.

 8. Lianne 30 november 2019 op 10:09 am - Beantwoord

  Hele goede tips! Sommigen hanteer ik zelf ook. Ik kijk ook nooit naar bezoekersaantallen en ik schrijf echt omdat ik er plezier in heb. Natuurlijk zou het leuk zijn om nog meer lezers te hebben, maar ik mag niet klagen en ben tevreden hoe het nu is, want zo houd ik het leuk en haalbaar voor mezelf. Ik heb ook Pipdig en vind die superfijn! En je hebt helemaal gelijk wat betreft de blognaam. Ik ben nog steeds zo blij met Liannes Letters, die in een opwelling in mijn hoofd schoot en precies de lading dekt! Ik ben ook niet zo blog-technisch, dus misschien is het toch wel een goed idee om me eens te verdiepen in verschillende plug-ins, zoals comment reply. Het scheelt dat ik een vriend heb die me daarmee kan helpen! 🙂

  • Romy 9 december 2019 op 10:23 pm - Beantwoord

   Jouw blognaam Liannes Letters vind ik ook ontzettend leuk. Allitereert lekker en het is een naam waar je alle kanten mee op kunt 🙂
   Ideaal dat Stefan jou goed kan helpen met de technische kant van bloggen. Soms is het nog wel een doolhof met dingen als plug-ins, maar ik merk dat Google vaak mijn beste vriend is als ik weer eens ergens niet uitkom 😉

 9. Daenelia 30 november 2019 op 11:29 am - Beantwoord

  Eerlijk gezegd … je comment reply add on maakt dat ik eigenlijk nooit jouw reacties op mijn reacties lees XD WordPress heeft de optie voor mensen, die dat willen, om een vinkje te zetten bij ‘stuur een mail als er vervolgreacties zijn’. Ik vink dat nooit aan. En als ik dan dus wel een mail krijg, vind ik dat … niet zo leuk. Maak comment-reply optioneel, zou ik zeggen.
  Eens in de zoveel tijd kijk ik eens terug bij artikels waar ik me herinner gereageerd te hebben en dan lees ik het wel eens. Maar … 🙂 ik vind het dus irrittant en die mails vervuilen mijn inbox (dus er staat een rule op dat die gelijk verwijderd worden).
  Jouw blog is leuk en ik zie dat je enorm gegroeid bent en ik zie je volwassener worden. Dat is de aantrekkingskracht voor mij. Maar ik lees niet alles (logisch: ik heb niks met badschuim uit Duitsland en roze gietertjes 😉 ) maar wat ik lees vind ik leuk.
  (Antagonist is idd ontzetten fijn, ook voor beginners. Prima aanrader.)

  • Romy 9 december 2019 op 10:25 pm - Beantwoord

   Ik voelde me even bezwaard om op deze reactie te reageren, haha 😉 Ik hoop niet dat je je stoort aan de notificatiemail. Maar ik wilde je bedanken voor je mooie compliment én voor de tip over de Comment Reply plug-in. Ik kan helaas zelf niet optioneel maken dat mensen een notificatie ontvangen, maar ik geloof dat het vakje bij het contactformulier leeg laten wel helpt om géén mailtje ontvangen.

 10. Anna 30 november 2019 op 12:02 pm - Beantwoord

  Wat een geweldige tips Romy! Na bijna 7 jaar bloggen leer ik ook iedere keer weer bij, mede dankzij jouw artikel. Die plugin voor het beantwoorden van comments is echt precies wat ik nodig heb, ik reageer nu namelijk nooit op de reacties, omdat niemand het dan toch ziet! Ik heb ‘m gelijk even geïnstalleerd. Pipdig is inderdaad heel fijn voor WordPress templates, mijn beide websites hebben een Pipdig template 😀 Het is inderdaad super belangrijk om plezier te hebben in het bloggen, anders ga je het niet volhouden. Ik merk wel dat, nu mijn blog een groot onderdeel is van mijn bedrijf, dat dit soms een beetje ten koste gaat van de spontaniteit. Ik ben vaak aan het puzzelen en schuiven met mijn planning en ik vind het ook belangrijk dat er een goede afwisseling is tussen onderwerpen en betaalde opdrachten, maar soms lukt dat gewoon niet. Ik zou in het nieuwe jaar wel vaker wat spontanere stukjes willen schrijven!

  • Romy 9 december 2019 op 10:28 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je iets aan mijn tip over de plug-in hebt! Toch heel tof dat je na 7 jaar bloggen nog iets aan die tip hebt 🙂
   Ook een mooi doel trouwens om volgend jaar meer spontane artikelen te schrijven. Ik herken wel wat je zegt over afwisseling willen in je onderwerpen. Om die reden schuif ik ook weleens met artikelen, terwijl ik zelf juist vooral spontane artikelen leuk vindt om te schrijven.

 11. Els 30 november 2019 op 12:20 pm - Beantwoord

  Hier zitten echt goede tips tussen. Ik probeer er ook zoveel mogelijk plezier uit te halen :-). Dat komt ook omdat mijn blog over mijn hobby knutselen gaat. Verder plaats ik maar 2 artikelen per week. dat houdt het ook leuk!

  • Shirley 30 november 2019 op 2:10 pm - Beantwoord

   Plezier is echt heel belangrijk. Anders is het denk ook moeilijk vol te houden. Het elke dag bloggen zoals jij doet, lijkt me zelfs onmogelijk als je er geen plezier in hebt. Ik vind het leuk dat jij altijd op alle reacties reageert (en lees jouw reacties op mijne ook :-))

   • Romy 9 december 2019 op 10:30 pm - Beantwoord

    Ha, leuk om te horen dat je mijn reacties op jouw reacties (ingewikkelde zin dit ;)) ook leest! Soms vraag ik me bij het reageren af of mensen mijn reacties weer zullen lezen, maar blijkbaar wel 😀

 12. Lissanne 30 november 2019 op 5:58 pm - Beantwoord

  Super tips! Ik vind het soms zelf nog wel eens moeilijk. Ik moet van mezelf op bepaalde dagen plaatsen en als dat me niet lukt, dan voelt het gelijk niet goed meer.
  Ik moet er echt plezier in houden! Iets voor 2020 😉

  • Romy 9 december 2019 op 10:31 pm - Beantwoord

   Zeker een mooi doel voor het nieuwe jaar! Het kan best verleidelijk zijn om jezelf bepaalde blogdoelen op te leggen, terwijl het eigenlijk vooral belangrijk is om te bloggen wanneer je er plezier uit haalt om dat te doen.

 13. Mariska 30 november 2019 op 6:26 pm - Beantwoord

  Ja sowieso die comment reply plugin inderdaad. Vind het zo vervelend als ik bijvoorbeeld iets vraag op een blog en dan zelf de hele tijd moet kijken of er überhaupt al een antwoord is gekomen. Ook vind ik het fijn als links naar een externe pagina in een nieuw tabblad geopend worden in plaats van het verlaten van de blog.

  • Romy 9 december 2019 op 10:32 pm - Beantwoord

   Goed punt! Dat vind ik zelf inderdaad ook altijd fijn bij blogs. Ik laat ook altijd tabbladen openen in een nieuw tabblad. Anders raak je als lezer misschien ook de kluts kwijt.

 14. Geke 30 november 2019 op 6:47 pm - Beantwoord

  Dank je wel voor deze supertips! Ik ben aan het overwegen om mijn tuinblog volgend jaar wat ‘professioneler’ aan te pakken (misschien koppel ik hem aan mijn werk / werksite) dus deze komen heel goed van pas.

  En dat jij altijd op de reacties antwoord geeft, vind ik echt leuk, zo heb je het gevoel van ‘echt’ contact en wisselwerking.

  • Romy 9 december 2019 op 10:33 pm - Beantwoord

   Wat een mooi zakelijk doel voor volgend jaar om je tuinblog misschien te koppelen. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat 🙂
   En superleuk om te lezen dat je mijn reacties op reacties zo leuk vindt. Ik vind zelf ook juist de interactie met lezers heel tof aan bloggen.

 15. Meaghan 2 december 2019 op 9:28 am - Beantwoord

  Wat een fijne en mooie tips! Veel van die tips pas ik al toe. maar toch nog even fijn om over sommige punten nog wat extra bevestiging te krijgen! Ook kende ik een aantal tips nog niet en het is fijn om weer bij te leven. Vooral voor mijn plezier bloggen vind ik belangrijk! Daarom plaats ik ook niet elke dag een artikel, want dat zou mij veel te veel stress geven en het blogplezier wegnemen.

  • Romy 9 december 2019 op 11:06 pm - Beantwoord

   Mooi inderdaad dat je bewust kijkt naar welke blogfrequentie bij jou past. Niets zo belangrijk als doen wat voor jou goed en fijn voelt qua bloggen. Plezier is zo veel belangrijker dan bijvoorbeeld hoe vaak je iets plaatst 🙂

 16. Giovanna Jansen 2 december 2019 op 10:59 am - Beantwoord

  Wat een goeie tips allemaal! Die van Comment Reply ga ik mij in verdiepen, ik vind het inderdaad reuze fijn als ik een mailtje krijg met jouw reactie op mijn reactie op jouw blog. (wordt een reuze ingewikkelde zin zo ;-)). Dat lijkt mij voor de lezers van mijn blogs ook fijn.

  • Romy 9 december 2019 op 11:37 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je iets aan mijn tip voor die plug-in hebt. Ik vond het zelf ook een gouden vondst, die plug-in. Zelf kijk ik nooit echt op blogs of de blogger op mijn reactie heeft gereageerd, dus zo’n e-mailnotificatie vind ik zelf ook altijd heel handig.

 17. Suzanne 2 december 2019 op 1:15 pm - Beantwoord

  Ik kan mij helemaal vinden in jouw lijstje! Hele handige tips! Ik wist het van comment reply niet, maar dat kan ik nog wel eens gaan uitpluizen.

 18. Maaike 2 december 2019 op 10:16 pm - Beantwoord

  Heel goede tips! En ook belangrijk, blog ook voor jezelf. Soms dacht ik wel eens om mijn blog te verwijderen, door weinig of geen reacties. Maar ik weet inmiddels dat er ook veel stille lezers tussen zitten.

  • Romy 9 december 2019 op 11:43 pm - Beantwoord

   Wat een mooie en rake uitspraak! Inderdaad, bloggen doe je vooral voor jezelf, niet voor het aantal lezers of reacties. En je weet maar nooit wie je blog in stilte meelezen.

 19. Saskia 3 december 2019 op 7:59 am - Beantwoord

  Ik zit bij elke (vooral de eerste paar) heftig achter mijn laptop te knikken. Helemaal mee eens! Plezier staat voorop, ik mis dat nog wel eens bij de bloggers die groter en groter worden… het persoonlijke gaat ervan af, terwijl ik dát juist de leukste blogs vind. Inmiddels al +10 jaar verder met bloggen en vind het nog steeds een feestje om te doen 🙂

  • Romy 9 december 2019 op 11:52 pm - Beantwoord

   Niets is inderdaad zo belangrijk als plezier hebben in het bloggen. Ik vind dat zelf ook het belangrijkste bij de blogs die ik lees. Ik denk dat je het zonder plezier in het bloggen ook nooit echt lang kunt volhouden. Zeker niet tien jaar 😉
   Zo bijzonder en mooi dat jij al zo lang met veel plezier blogt!

 20. Claire 3 december 2019 op 11:17 am - Beantwoord

  Ahhh wat een goede tips! Ik pas ze ook bijna allemaal toe. Vooral het plezier hebben in bloggen is zo belangrijk! Aan het begin heb je nou eenmaal niet veel bezoekers (naast je familie), maar als je er lol in hebt maakt dat niet uit. Een andere tip die ik wil geven is om je niet te schamen. Ik vond het altijd een beetje ongemakkelijk om een eigen blog te hebben, want wie ben ik nou. Hierdoor durfde ik het vaak niet te promoten of te benoemen bij vrienden of onbekenden. En dat terwijl ik het zelf super leuk vond en er wel achterstond. Bloggen is helemaal niets om je voor te schamen, maar juist iets om trots op te zijn <3

  • Romy 10 december 2019 op 12:00 am - Beantwoord

   Wat een mooie tip! En vooral heel mooi om te lezen dat je je eigen schaamte van je af hebt kunnen schudden! <3 Ik herken het wel een beetje. Soms voelt het ongemakkelijk als voor mij nieuwe mensen en blik op mijn blog werpen. Maar die schaamte is echt nergens voor nodig. Het is juist heel tof dat je een eigen blog hebt en daar zo veel plezier aan beleeft. Alle reden om juist trots te zijn op je eigen site!

 21. patriciakleijn 4 december 2019 op 2:13 pm - Beantwoord

  Handige tips hoor, ik vlieg van de blog flow naar totaal geen zin om te bloggen en dat is ook goed. Deze maand waag ik me aan plog december daily wie weet kom ik zo weer een beetje in het ritme en ik vind het leuk om deze maand zo vast te leggen. Verder probeer ik me inderdaad niet teveel aan te trekken van social media daar zit ik echt puur op voor de lol en niet echt om lezers te trekken hoewel dat wel mooi meegenomen zou zijn natuurlijk..

  • Romy 12 december 2019 op 11:52 pm - Beantwoord

   Goed dat je accepteert dat je inspiratie even weg is. Dat is oké en hoort er eigenlijk bij elke blogger wel bij. En mooi dat je je eigen pad trekt qua social media. Niets zo belangrijk als gewoon lekker doen wat voor jou goed voelt 🙂

 22. Jessica J. 8 december 2019 op 11:58 am - Beantwoord

  Geweldige tips, Romy! Ik vind het volgen van andere bloggers ontzettend waardevol. Niet alleen heb ik zo al een he