Aan de zomer komt ieder jaar weer een eind. En dat betekent dat de dagen korter worden en dat je niet meer tot ’s avonds laat in het zonnetje kunt barbecueën. Oftewel: de donkere dagen zijn aangebroken! De een is er gek op, de ander heeft er helemaal niets mee. Ik moet eerlijk zeggen dat ook ik geen groot fan ben. Een herfstdip of winterdip ligt altijd op de loer. Wat ik doe om als zomermens toch de donkere dagen door te komen? Dit zijn 11 tips voor de donkere dagen waarmee ik de laatste maanden van het jaar een stuk vrolijker doorkom.

tips voor de donkere dagen

11 tips voor de donkere dagen

 • Zoek een leuke binnenhobby. Geen zin om de gure wind, kou of regenbuien te trotseren? Ga dan op zoek naar een hobby waarmee je je binnen bij de kachel kunt vermaken. Probeer bijvoorbeeld iets nieuws! Stort je een keer niet op je favoriete Netflix-serie, maar op een paar veelgeprezen filmklassiekers van IMDB. Of begin met kaarten maken (dat is echt niet zo moeilijk als je denkt!), lees een totaal ander genre boeken dan anders of test in de keuken of er een verrassend goede keukenprins(es) in jou blijkt schuil te gaan.
 • Scoor goede herfst- en winterkleding. Met een leuke herfstouftit of een fijne winterjas worden de donkere dagen al een stuk aangenamer én leuker. Ook op donkere dagen kun je overigens prima een vrolijk gekleurde outfit uit de kast trekken. Trek daarbij ook zeker je lievelingstrui uit de kast. Of – als je die nog niet hebt – ga op zoek naar een trui die jouw nieuwe favoriet gaat worden.
 • Zoek je bed op tijd op. Aandachtspuntje #1 voor mij. Zodra de dagen korter worden, hebben we vaak meer slaap nodig om ’s ochtends fris en fruitig uit bed te komen. Aangezien uitslapen niet voor iedereen is weggelegd (ahum, werk roept!), is op tijd naar bed gaan dé oplossing. Gun jezelf de nodige rust en duik op tijd onder de warme dekens.
 • Pas je dagritme aan. Kun je er niet goed tegen dat het ’s middags vroeg donker wordt? Pas je dagritme daar eventueel op aan. Start bijvoorbeeld ’s ochtends iets eerder (nadat je de tip hierboven hebt toegepast!). Dan kun je eerder stoppen en pik je misschien nog de laatste zonnestralen of de prachtige zonsondergang mee.
tips voor de donkere dagen
 • Let op je vitamines. Deze tip voor de donkere dagen geef ik uit eigen ervaring. Veel Nederlanders kampen in de winter met een vitamine D-tekort, omdat er nu eenmaal weinig zon is voor en na werktijd. Voel je je moe en futloos? Laat dan zeker bloedprikken of haal voor de zekerheid een potje vitamine D-tabletten bij de drogist. Vorig jaar bleek ik een tekort te hebben en voelde ik me door de tabletten in no time véél beter.
 • Zorg voor voldoende daglicht. Heb je de kans om overdag naar buiten te gaan? Maak daar dan gebruik van om zonnestralen mee te pikken. Loop in de pauze een blokje om, ga lopend of met de fiets naar de supermarkt of ga een dagje weg. Ingepakt in een dikke jas of een fijn vest is het buiten goed vertoeven.
 • Slow down. Heb je niet de energie voor tien die je in de zomer hebt? Geen stress! Letterlijk dus. Doe het wat rustiger aan dan anders. Neem het jezelf bijvoorbeeld niet kwalijk als jij al om 4 uur ’s middags in de badjas op de bank ligt. Of – sterker nog – als je een keer op een luie zondag je badjas helemaal niet uittrekt.
 • Eet en drink warme dingen. Gek op (vegetarische) snert? Dol op warme chocolademelk? Of geef je de voorkeur aan een kop thee? Trakteer jezelf regelmatig op iets warms. Met een flinke sloot thee, een verwarmd broodje of een kom zelfgemaakte soep stijgt je lichaamstemperatuur vanzelf weer, zelfs na een koude wandeling waarbij voor je gevoel de oren van je hoofd vroren.
tips voor de donkere dagen
 • Rek de feestdagen uit-uit-uit. Wie zegt dat alleen december een feestmaand is? Haal de kerstversiering gerust al in november van zolder. En de pepernoten? Joh, als ze toch al in augustus in de supermarkt liggen, kun je ze met een gerust hart van augustus tot en met januari snaaien, toch?! Maak er een feestje van en gebruik de donkere dagen als excuus!
 • Trommel mensen op voor leuke dingen. De donkere dagen worden een stuk leuker als je ze met andere mensen deelt. Of dat nu met warme pantoffels en een kop thee voor de open haard is of op een kerstmarkt aan de andere kant van het land. Ontdek samen wat die echte Hollandse gezelligheid is.
 • Bedenk wat je wél kunt waarderen aan de donkere dagen. Hoe vervelend je de donkere dagen ook vindt, er is vast wel IETS wat je er toch aan kunt waarderen. De prachtige zonsondergang? De herfstblaadjes die van de bomen vallen en straks de mist en het ijs? De gezelligheid in huis? De feestdagen? Probeer van dat ene ding bewust te genieten. Juist nu! Of stel een lijstje met verheugmomenten op om alvast blij van te worden.

Meer tips nodig? Bekijk mijn 50 (!) tips voor een herfstachtige dag! Of lees meer over 7 zomerse gewoontes die ook NA de herfst heel handig zijn.

En merk je dat je het echt moeilijk hebt? Dan is mijn beste tip voor de donkere dagen: durf hulp in te schakelen en met iemand te praten. Geef aan dat je het moeilijk hebt en wees vooral een beetje lief voor jezelf! ♥

Wat is jouw beste tip voor de donkere dagen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 16 november 2018 op 6:23 am - Beantwoord

  Ik vind deze periode heerlijk. Pas in januari gaat het mij vervelen.

  Op tijd gaan slapen is idd wel een puntje want ik ben wel altijd moeier.

  • Romy 16 november 2018 op 7:45 am - Beantwoord

   Wat fijn dat jij juist wel van deze periode kunt genieten! Ik merk ook dat ik in de winter vaak al meer moe ben. Dan is op tijd slapen zeker geen slecht idee 🙂

 2. chucky1012 16 november 2018 op 6:54 am - Beantwoord

  Fijne tips ?
  Leuk artikel.
  Ze zijn zo handig.

  Happy Friday ?

 3. Darina 16 november 2018 op 6:54 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik hou ook van deze periode máár het moet niet al te lang duren 🙂

  • Romy 16 november 2018 op 7:46 am - Beantwoord

   Dankjewel! Ik wens jou ook een mooie vrijdag.

  • Romy 16 november 2018 op 7:47 am - Beantwoord

   Hihi, ik zou het inderdaad ook geen probleem vinden als de winter bijvoorbeeld in januari zou eindigen. Helaas 😉

 4. Iris - Thebeautymagazine.nl 16 november 2018 op 7:23 am - Beantwoord

  Je hebt al heel wat tips en lijstjes bedacht. Hoe kom je er iedere keer toch op.
  Deze tijd van het jaar vind ik wel fijn. Lekker uitkijken naar de feestmaand!

  • Romy 16 november 2018 op 7:48 am - Beantwoord

   Hihi, met een beetje brainstormen komen de ideeën voor tips op mijn blog vaak vanzelf 😉 Leuk om te horen dat jij juist wel kunt genieten van de donkere dagen. De feestmaand is inderdaad wel een heerlijk vooruitzicht.

 5. Femke 16 november 2018 op 8:11 am - Beantwoord

  Goede tips. Vooral proberen iedere dag toch even naar buiten gaan doet mij op donkere dagen goed. Enne lekker om binnen in loungekleding lekker een serie of film te kijken met een kop thee en kaarsjes aan 🙂

  • Romy 16 november 2018 op 11:41 pm - Beantwoord

   Oh ja, binnen blijven met fijne loungekleding aan is inderdaad héérlijk! Op een ideale herfstdag maak ik eerst een wandeling buiten en zit ik daarna heerlijk in mijn warme vest binnen 🙂

 6. Josephine 16 november 2018 op 8:15 am - Beantwoord

  Vandaag werd mijn aandacht voor je blog meteen getrokken door je prachtige eerste foto! Wow, wat een mooie kleuren, goed gedaan!

  En nu on topic ;-). Ik moet toegeven dat ik het opstaan in de wintermaanden ook wel pittig vind, maar in de avond vind ik het donkere ook wel gezellig – binnen, dan. Lekker lichtjes aan, theedrinken en de tijd nemen voor binnenhobby’s, zoals je zegt. Verder hou ik van de feestelijkheden in december en begin ‘op tijd’. Strooigoed koop ik traditioneel pas na de aankomst van de Sint, maar het eerste kerstbaksel heeft hier al wel op tafel gestaan. 🙂

 7. bychristiana 16 november 2018 op 8:28 am - Beantwoord

  Oef. Ik moet eerlijk zeggen dat ook ik even moest wennen aan de kou. En eigenlijk nog. Mijn haar zit verschrikkelijk en mijn huid is van slag en ik heb mijn elektrische deken in de avond al weer aan. Maar toch kan ik gelukkig wel genieten van de rondfladderende bladeren, kaarsjes aan, chocolade-pepernoten….;-) Oh ja, en ik ben alle kerstfilms op Netflix aan het kijken. Je hebt nooit een beter excuus dan nu!

  • Romy 16 november 2018 op 11:45 pm - Beantwoord

   Wat leuk om dat te horen! De eer voor het herfsttafereeltje gaat overigens naar mijn creatieve moeder. Dit tafereeltje staat op deze manier bij ons op de bijzettafel. Ik heb alleen een paar dingen iets verschoven en heb het toen gefotografeerd 🙂

   Mooi om te horen dat jij ook wel kunt genieten van de gezelligheid op een donkere herfst- of winteravond! Met een heerlijk kerstbaksel, thee en lichtjes erbij wordt zo’n avond natuurlijk alleen maar nóg fijner. Wat een discipline trouwens dat je nog trouw wacht met strooigoed kopen totdat de Sint echt in het land is. Oftewel, morgen mag je weer “inslaan” 😉

  • Romy 16 november 2018 op 11:58 pm - Beantwoord

   Het is ook wel echt even wennen, dit koudere weer! Ik merkte zelf ook dat mijn haar een paar weken voortdurend heel slap en dof was. Inmiddels voelt het weer een stuk fijner aan, dus er is nog hoop 😉 Gelukkig kun je tussendoor ook wel genieten van de fijne dingen die de donkere dagen met zich meebrengen. Ik heb toevallig vandaag ook mijn eerste kerstfilm gekeken 😉 Mocht je The Christmas Prince op Netflix nog niet kennen, dan kan ik je die bij dezen zeker aanraden 🙂

 8. Irene 16 november 2018 op 10:21 am - Beantwoord

  Inderdaad veel naar buiten gaan, kerstlichtjes en lekker warme kleding vind ik ook lifesavers! Net zoals warme choco. Ik drink dat nu regelmatig terug op mijn werk en helpt zo goed! Echt zo’n cosy momentje en je wordt er lekker warm van.

  • Romy 16 november 2018 op 11:59 pm - Beantwoord

   Oh wat heerlijk! Volgens mij is een kopje warme chocolademelk echt een fijne traktatie om de werkdag even te breken 🙂

 9. Simone 16 november 2018 op 10:40 am - Beantwoord

  Ik hou echt niet van de winter. Komt waarschijnlijk ook omdat mijn lichamelijke klachten verergen. Zo ook vandaag. Wat een verschrikking. Gelukkig heb ik genoeg hobby’s om me te vermaken, maar kom wel graag buiten. Dus lekker tegenstrijdig allemaal haha!

 10. Shirley 16 november 2018 op 10:54 am - Beantwoord

  Tijdens de eerste donkere dagen lukte het me heel goed om op tijd naar bed te gaan. Helaas was het van korte duur. De laatste jaren ga ik vaker vrijwillig naar buiten als het koud is. De wandeling in de lunchpauze gaat dus gewoon door. En thee en warme chocolademelk zijn het hele jaar door goed, maar nu extra.

  • Romy 17 november 2018 op 12:00 am - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je lichamelijk veel last hebt van het winterse weer! Ik kan me voorstellen dat dat niet echt meehelpt om blij te worden van de winterse dagen. Hopelijk bieden de fijne binnenhobby’s een beetje welkome afleiding.

  • Romy 17 november 2018 op 12:04 am - Beantwoord

   Op tijd naar bed gaan is ook wel echt een uitdaging. Dat gaat bij mij ook niet altijd even goed als ik mezelf voorneem, haha 😛
   Wel goed dat je ook in de winter nog in de lunchpauze gaat wandelen trouwens! Bikkel! 🙂 En wat betreft het drinken van thee geef ik je groot gelijk. Ook ik drink zelfs hartje zomer nog grote mokken thee.

 11. Mariska 16 november 2018 op 11:12 am - Beantwoord

  Vitamine D heb ik weleens bij geslikt in de winter en was voor mij echt een must op dat moment.

 12. Evelyne 16 november 2018 op 11:45 am - Beantwoord

  Ookal hou ik van de lange zomeravonden met een ijsje of cocktail in de hand, toch kan ik een donkere dag in de herfst ook wel appreciëren. Een tv-avond vol met marathons van serie’s die we opnemen, of gewoon bloggen en blogs lezen.. daar kan ik van genieten, gewoon een luie donkere dag 🙂

  • Romy 17 november 2018 op 12:05 am - Beantwoord

   Zo’n luie donkere dag klinkt absoluut zo vervelend nog niet! Deze donkere dagen zijn inderdaad zo slecht nog niet als je heerlijk kunt bloggen of blogs kunt lezen.

 13. Katrien 16 november 2018 op 12:01 pm - Beantwoord

  Ik vind de kou niet altijd even fijn, eigenlijk zijn het vooral de regen en somberheid die ik niet echt kan waarderen. Koude op een zonnige dag vind ik eigenlijk wel fijn.
  De open haard aan ’s avonds, een dekentje en kopje thee met stukje chocolade erbij, ja, zo kan ik de winteravonden wel doorkomen. En overdag een dikke trui en wollen sjaal en niet te vergeten dikke wanten!
  Leuk artikel met heel veel kleuren die meteen tijdens het lezen al voor een opkikkertje zorgen.

  • Romy 17 november 2018 op 12:07 am - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je enthousiast wordt van mijn kleurrijke artikel 🙂 En zoals jij het omschrijft, klinken de donkere dagen ook absoluut zo slecht nog niet. Met warme kleding, een zonnetje erbij en wat lekkers worden de donkere dagen al vanzelf een beetje leuker 🙂

 14. Johanne 16 november 2018 op 1:28 pm - Beantwoord

  Hier iemand die vooral geen fan is, haha, Net als mijn vriend trouwens. Die is nog herfstdip-gevoeliger dan ik ben. Maar het is precies wat je zegt: op tijd slapen helpt al zo veel. Gelukkig is dat voor mij geen probleem. En binnenkort, hopelijk met jou!, lekkere warme dingen shoppen. Daar heb ik wel helemaal zin in, leuke dingen kopen.

  • Romy 17 november 2018 op 12:12 am - Beantwoord

   Yes! Hopelijk komen we met veel leuke, warme kledingstukken terug van de IJ-hallen. Zou leuk zijn en ideaal voor de winterse dagen die daarna nog komen! 🙂
   Ik besef trouwens net pas dat mijn artikel helemaal in lijn is met jouw Hygge-artikel van deze week. Great (summer) minds thinking alike 😀

 15. Jenn 16 november 2018 op 3:03 pm - Beantwoord

  Fijne tips! Ik vind dit een super gezellige periode, maar als ik moet kiezen heb ik echt liever zomer. Ik merk wel echt dat ik minder energie heb als het langer donker is. Vitamines slikken en overdag regelmatig even naar buiten gaan helpt me dan wel.

  • Romy 17 november 2018 op 12:15 am - Beantwoord

   Goed dat je met vitamines en de nodige buitenlucht extra goed voor jezelf zorgt met dit donkere weer! Ik heb zelf een beetje hetzelfde als jij: de zomer is hier favoriet, maar de winterse gezelligheid kan ik gelukkig ook wel waarderen.

 16. Ilona Wielinga 16 november 2018 op 6:57 pm - Beantwoord

  Fijn artikel met handige tips! Ik ben zelf dol op de herfst en winter. Heb ondanks dat jarenlang last gehad van een winterdepressie, bleek dat ik een chronisch vitamine D te kort heb (ja, ook in de zomer helaas). Dus slik nu braaf elke dag een pilletje.
  Maar ben ondanks dat nog steeds onwijs blij met onze donkere herfst en winter, het is niet altijd even handig met foto’s maken maar ik vind het zo lekker ’s avonds lekker met een dekentje op de bank te zitten of wandelingen door de bossen te maken.

  • Romy 17 november 2018 op 12:19 am - Beantwoord

   Wat naar, zo’n chronisch vitamine D-tekort! Ik heb zelf ook wel vaker buiten de winter om een vitamine D-tekort en merk dat een paar weken vitamine D bijslikken al een enorm verschil kan maken. Fijn dat zoiets al helpt!
   Gelukkig kun je de herfst en winter verder wel waarderen tegenwoordig. Geniet nog maar even lekker van de boswandelingen de komende weken! 🙂 Het is nu zo mooi buiten.

 17. Zo simpel is dan geluk 16 november 2018 op 7:00 pm - Beantwoord

  Ik vind het altijd heel erg lastig om ’s ochtend op te staan als het nog zo donker is. Maar daar heb ik eerlijk gezegd nog niks op gevonden, haha!

  • Romy 17 november 2018 op 12:22 am - Beantwoord

   Opstaan in het donker is ook gewoon niet een van de leukste dingen om te doen 😉 Mijn hobby is het ook niet. Ik heb weleens gehoord dat een daglichtlamp (in plaats van een wekker) kan helpen, maar heb daar zelf nog niet echt ervaring mee. Het enige waarvan ik zeker weet dat het helpt bij opstaan in het donker, is op tijd naar bed gaan 😉

 18. Geke 16 november 2018 op 8:23 pm - Beantwoord

  De herfst lijkt gelijk een stuk leuker met deze tips 🙂 dank je wel!

  Maar nee, ik moet bekennen, de donkere seizoenen zijn niets voor mij. Vooral met de kou heb ik het moeilijk. Wie ontwerpt eens een mobiele verwarming die je overal mee naartoe kan nemen?

  En ik mis het werken in de tuin natuurlijk ook… dus ik denk dat ik eens ga zoeken om een to do lijstje te maken voor tuingerelateerde dingetjes die in de winter ook kunnen zoals mijn keramieken kikkerbeeldjes restaureren, de zadendoos sorteren, nieuwe zaden bestellen,…
  Hoewel niet in de tuin kunnen / moeten / hoeven werken heeft ook zijn voordelen hoor, meer tijd voor de andere hobby’s dus misschien kom ik weer eens aan het schrijven toe.

  • Romy 17 november 2018 op 12:25 am - Beantwoord

   Oeh, zo’n mobiele verwarming klinkt zeker niet als een slecht idee! Doe mij er ook maar zo een 😉
   Goed plan om een lijstje te maken met tuingerelateerde activiteiten die je ook in de winter kunt doen! Wie weet maakt dat de winter al iets leuker. En wie weet kun je inderdaad nog andere binnenhobby’s bedenken. Schrijven is daar natuurlijk het perfecte voorbeeld van 🙂

 19. Nikita 17 november 2018 op 12:19 am - Beantwoord

  Ik hou van de sfeer die er in de winter hangt. Het feit dat het over minder dan een maand Sinterklaas is maakt me hyper. Maar ook omdat ik rond Kerst weer mag werken en leuke dingen ga doen met familie en vrienden maakt me blij. Alleen zal de grootste uitdaging dit jaar echt zijn om op mezelf te letten tijdens die dipjes. Want ik moet daar ieder jaar op letten, maar ik denk dat dat dit jaar nog extra nodig zal zijn. Ik heb vandaag mijn laptop kunnen halen dus ik kan dit weekend weer naar hartelust bloggen en ik zal deze week mailen voor een afspraak binnen de hoge school. Nu ben ik voor schoolopdrachten niet meer gebonden aan school en ben ik terug vrijer om ze te maken. Vandaar dat ik eventjes wachtte. Alle vrije tijd die ik op school had ging naar taken. Niet dat ik dat erg vind hoor, ik hou van mijn opleiding. Maar dat de druk en stress minder zal worden doordat ik weer thuis en overal kan werken, is natuurlijk wel mooi. En in januari heb ik na de examens ook intersemesterweek. Wat betekent dat ik vrij heb. Volledig vrij want het is VERBODEN om ons dan taken of studiemateriaal te geven. Geen enkele docent mag ons huiswerk meegeven die week. Dus dat is echt onze eigen vrije week.

  • Romy 17 november 2018 op 1:43 pm - Beantwoord

   Fijn om te horen dat je leuke vooruitzichten hebt voor de winter, met die volledig vrije week natuurlijk als hoogtepunt! Dat maakt dit seizoen al een stuk leuker.
   Heel goed dat je op jezelf blijft letten. Dat is juist nu onwijs belangrijk. Hopelijk krijg je snel een reactie op je mailtje naar school. In ieder geval al supergoed dat je deze stap gaat zetten! 🙂 Fijn dat de laptop je sowieso heel veel meer vrijheid en rust geeft! Geniet er lekker van 🙂

 20. Evelien 18 november 2018 op 10:22 pm - Beantwoord

  Dit zijn echt de tips die ik ook zou geven aan iemand. Vooral het op tijd naar bed gaan, maar dat vind ik sowieso belangrijk. Ik heb zelf amper moeite met de donkere dagen. Ik kruip op de bank onder een dekentje en kijk de hele avond Netflix, ik ga in bad of ik ga lekker bloggen. Genoeg te doen voor mij! Ook heel mooi je punt, dat je iets moet vinden wat je waardeert aan de donkere dagen. Er valt zoveel positiefs uit dingen te halen <3

  • Romy 18 november 2018 op 11:09 pm - Beantwoord

   Superfijn dat je de donkere dagen niet zo erg vindt! Zoals jij het omschrijft, zijn die dagen zeker zo erg nog niet. En inderdaad, met een positieve kijk op iets wat wél fijn is aan de donkere dagen kom je al een heel eind 🙂

 21. Haydée 20 november 2018 op 1:53 pm - Beantwoord

  Echt goed tips Romy! Ik pas er zelf ook veel van toe, want ik ben net als jij geen zo’n donkere-dagen-liefhebber. Gelukkig is er in elk seizoen wel iets wat we kunnen waarderen! Zondag was dit voor mij een boswandeling met mijn neefje waarin we met de herfstblaadjes speelden. 😀

  • Romy 21 november 2018 op 7:35 am - Beantwoord

   Wat heerlijk zeg, zo’n boswandeling! Het zijn inderdaad dat soort kleine dingen die de donkere dagen al een stuk leuker maken 🙂

Recente blogs