blond1 2

Mijn huis inrichten? Zo heb ik dat aangepakt! (11 tips)

 • 4 juli 2019
 • 36 Reacties
Categorieën: Interieur

En daar sta je dan: met de sleutel van je woning in handen. Of net een verbouwing achter de rug. In een leeg huis met muren die vooral heel hard je eigen geluiden weerkaatsen en die om een fris likje verf in de kleur van jouw wensen schreeuwen. Gefeliciteerd! Het leukste moment van verhuizen of verbouwen is aangebroken: je huis inrichten. Althans, dat vond ik. Met veel plezier heb ik van mijn lege woning een eigen plekje gemaakt, de nodige sjouwsessies, woonwinkelbezoekjes en Pinterest-uurtjes verder. Een huis inrichten, hoe pak je dat aan? Ik deel 11 tips die het inrichten voor mij een feestje maakten.

1. Doe inspiratie op

Bij mij begon de voorpret over het inrichten van mijn woning al vroeg. Zelfs al voordat ik mijn sleutel in handen kreeg, was ik al vele woonwinkels aan het afstruinen en bracht ik heel wat tijd door op Pinterest. Geweldig vond ik het om een kijkje te nemen in hoe anderen het hebben aangepakt. Ik liep dan ook regelmatig met mijn Hollandse kijken-kijken-niet-kopen-instelling door meubelboulevards en vermaakte me verder goed met allerlei inspirerende interieuraccounts op Instagram. Inspiratie opdoen heeft mij heel erg geholpen om te ontdekken wat mijn stijl is: kleurrijk, modern en met een Scandinavisch tintje.

» Benieuwd naar mijn eerste moodboards voor mijn droomhuis? Bekijk dan dit en dit artikel, beide alweer lang geleden gemaakt.

2. Bedenk een kleurenpalet per ruimte

Ik vind zelf veel verschillende kleurencombinaties mooi. Een keuze maken tussen het hele schap vol mooie kleuren bij Gamma vond ik dan ook niet eenvoudig. De oplossing? Meer dan één kleurencombinatie kiezen. Ik heb zelf voor elke ruimte een ander kleurenpalet bedacht. In mijn woonkamer heb ik gekozen voor blauw, oudroze en okergeel in combinatie met neutrale tinten. Mijn logeerkamer is geel in combinatie met botanische printjes. Voor mijn slaapkamer koos ik voor pasteltinten. En mijn hobbykamer is dan weer bijna helemaal wit. Die kleurenpaletten hebben me goed geholpen om mijn huis in te richten. Daardoor kon ik bijvoorbeeld gerichter meubels kiezen.

je huis inrichten tips

3. Ga op zoek naar tijdloze items

Dat ik gek ben op kleuren is natuurlijk geen geheim. Toch is mijn huis niet één bonte kleurenverzameling. Ik heb bewust bij veel meubels voor meer neutrale tinten gekozen. Een blauwe bank is bijvoorbeeld al veiliger dan een knalpaars of een fuchsiaroze exemplaar als je van jezelf weet dat je een veranderlijke smaak hebt. Voor veel grote meubels, zoals mijn eettafel en bed, heb ik gekozen voor tijdloos of neutraal. Als ik dan een keer iets heel anders wil, kom ik met wat nieuwe accessoires en een fris kleurtje op de muur een heel eind en hoeven die meubels niet meteen de deur uit.

4. Ga gericht op zoek naar accessoires

Een van mijn valkuilen bij mijn huis inrichten is dat ik al snel allerlei decoratie zag. Ik vond het dan ook nogal verleidelijk om alvast van alles in huis te halen. Voor echt mooie items waar je razend enthousiast over bent, kan dat natuurlijk prima. Maar verder zou mijn advies zijn om toch even te wachten totdat je een aantal meubels hebt staan. Vaak zie je veel beter wat er nog ontbreekt en wat nog past als je huis deels ingericht is. Je hebt dan een beter beeld van wat je precies zoekt, waardoor je niet met allerlei overbodige accessoires thuis komt waar je eigenlijk geen plaats voor hebt.

je huis inrichten tips

5. Zorg voor persoonlijke touches

Ik voel me net zo’n überhippe interieurstylist uit een tv-show als ik het heb over “persoonlijke touches”. Maar het is toch echt zo dat persoonlijke toevoegingen van je huis een thuis maken. Dat kunnen foto’s zijn, maar ook dierbare spullen die je al een tijdje hebt. Ik heb zelf bijvoorbeeld een mooie vaas staan die ik op mijn vijftiende ooit met mijn zuurverdiende krantenwijkloon heb gekocht (ik geloof dat hij wel drie weeksalarissen kostte). Ook heb ik op mijn bank een paar kussens liggen die in mijn ouderlijk huis een plek op mijn bed hadden. En ik vond het leuk om een paar mooie foto’s een plekje te geven, zoals je bijvoorbeeld in dit artikel al kon zien.

6. Neem de tijd

Ik weet nog dat ik in het begin enorme haast had met mijn huis inrichten. Ik wilde het liefst alles al op zijn plek hebben staan toen de eerste visite langskwam. Inmiddels ben ik erachter dat het juist goed is om de tijd te nemen. Een huis inrichten kost ook gewoon tijd. Je hoeft niet na één rondje door Ikea en één zondag rondbanjeren door de woonboulevard je hele inrichting bij elkaar te hebben. Soms moet je juist tegen iets aanlopen in plaats van er eindeloos naar te zoeken. Zo heb ik echt de tijd genomen om mijn hobbykamer kastje voor kastje in te richten. Daardoor voelt het juist heel erg als mijn eigen plekje.

je huis inrichten tips

7. Ga online op zoek naar winkels en items

Ik heb ontdekt dat het niet echt mijn ding is om een hele dag doelloos door een woonboulevard te lopen. Liever zoek ik een paar fijne winkels uit, waar ik gericht een kijkje neem. Een gele tv-kast vind je bijvoorbeeld niet in iedere willekeurige winkel. Lang leve het internet wat dat betreft! Mijn tip? Bekijk van tevoren het assortiment van bepaalde winkels op hun website voordat je een warme zondag in een verlaten woonmall doorbrengt. Dat geeft je van tevoren al een goed beeld of de winkel bij jou past.

Zo ontdekte ik online dat er bij De Bommel Meubelen heel wat mooie stoelen in alle soorten en maten te vinden zijn (onder andere industriële stoelen met Scandinavische pootjes – helemaal mijn ding!). Als ik nog eens nieuwe stoelen nodig heb, dan wil ik zeker een paar van die stoelen in het echt gaan bewonderen.

je huis inrichten tips
foto op acryblok

8. Ga voor een mix van betaalbaar en soms wat duurder

Ik ben ervan overtuigd dat een mooi interieur niet duur hoeft te zijn. Zelf heb ik per item in huis bekeken hoeveel ik ervoor over had. Gaf ik aan het ene item meer uit dan gemiddeld? Dan zocht ik voor iets anders een goedkoper alternatief. Zo waren mijn gordijnen niet bepaald goedkoop en heb ik ook aan mijn bank en bed goed geld uitgegeven. Daarentegen heb ik mijn lange eettafel laten maken door een klusser die dat voor een heel vriendelijk prijsje deed. En de “kunst” aan de muur (waar ik al verrassend veel complimenten over heb gehad) komt gewoon van Ikea. Een mix van design en budgetproof dus!

» Lees ook mijn artikel met 11 tips om te besparen op je interieur.

9. Bereid je voor als je meubels of accessoires koopt

Zeker als je nog in de fase van het meubels uitzoeken zit, is het nogal belangrijk om van tevoren het nodige meetwerk te doen. Toen ik net begon met mijn huis inrichten, kwam ik regelmatig tot de ontdekking dat ik bepaalde handige “metenswaardigheden” over het hoofd had gezien. Denk aan de hoogte van mijn eettafelstoelen (die moeten wel onder de tafel passen natuurlijk!) en de grootte van mijn tv op de tv-kast. Het nodige uitzoekwerk komt vaak goed van pas. Ook foto’s maken van je interieur of staaltjes opvragen en die meenemen tijdens het winkelen kan al helpen. Dan weet je zeker dat je voor een matchende kleur kiest.

je huis inrichten tips

10. Ga op zoek naar tweedehands pareltjes

Deze tip had je vast wel zien aankomen. Als groot liefhebber van tweedehands winkelen kon ik het niet laten een bezoekje aan de kringloopwinkel of rommelmarkt te promoten. Tweedehands kun je vaak de leukste spullen vinden met karakter. Van oubollige vaasjes tot mooie stoelen, en van rieten manden tot bloemetjesservies – tussen de “oude meuk” zijn genoeg pareltjes te vinden. Juist met dat soort items maak je van je huis een uniek plekje.

11. Geniet van je huis inrichten!

En als laatste tip: vergeet niet te genieten van het hele proces van je huis inrichten. Je huis inrichten is wat anders dan je woning zo snel mogelijk leefbaar maken. Neem de tijd om een plek te vinden voor je accessoires en geniet van het bij elkaar shoppen van mooie spullen. Er is niets leuker dan je huis meubel voor meubel, kussen voor kussen en kaarsje voor kaarsje te zien groeien tot een plek die helemaal bij jou past en waar je met plezier ’s avonds je voeten op de bank legt na een lange werkdag. Geniet!

tips voor je huis inrichten

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 4 juli 2019 op 6:30 am - Beantwoord

  Hele goede tips! Ik vind het heel erg leuk om met interieur dingen bezig te zijn en probeer met accessoires of een ander kleurtje kleine veranderingen aan te brengen.

 2. Meaghan 4 juli 2019 op 7:47 am - Beantwoord

  Wat een goede tips! Deze blog ga ik even opslaan voor later. Kan altijd van pas komen. Bedankt voor het delen 🙂
  Het lijkt mij inderdaad nog best lastig om elke kamer van je huis goed in te richten. Vooral kleurencombinaties en het daarbij kiezen van geschikte meubels lijken me nog een uitdaging!

  • Romy 4 juli 2019 op 7:48 am - Beantwoord

   Leuk dat je de blog alvast opslaat! 🙂 Het is inderdaad wel een uitdaging om je huis helemaal naar je eigen smaak in te richten, maar het is tegelijkertijd (gelukkig) wel een heel leuke uitdaging.

 3. Ilona Wielinga 4 juli 2019 op 7:49 am - Beantwoord

  Wat ben handige tips en mooie foto’s!

 4. Iris 4 juli 2019 op 8:02 am - Beantwoord

  Ja dit zijn hele goede tips! Ik sluit me er helemaal bij aan. Vooral persoonlijke dingen maken je huis gezellig. Maar ook wisselen met materialen.

 5. Simone 4 juli 2019 op 8:13 am - Beantwoord

  Hele fijne tips. Bij jou is het echt fantastisch gelukt, het is volgens mij 100% Romy. Ik hoop echt dat ik binnenkort een appartement kan kopen, dan ga ik het helemaal naar mijn zin maakt.

  • Romy 7 juli 2019 op 8:42 am - Beantwoord

   Wat een lief compliment over mijn huisje! Dankjewel! En ik duim hard met je mee dat je binnenkort een heel fijn eigen appartement vindt. Jouw interieursmaak kennende wordt dat vast een heel mooi ingericht plekje 🙂

 6. Naomi 4 juli 2019 op 8:23 am - Beantwoord

  Dit zijn fijne tips. Ik zou bij een volgende verbouwing of verhuizing ook meer willen werken met een kleurenpalet voor de verschillende kamers.
  Verder heb ik voor de meubels gekozen voor wit hout. Dat kan altijd en als ik ’t zat ben, kan ik combineren met gekleurde items. Wat betreft de tijd nemen: Soms bedenk ik nú nog hoe het anders zou kunnen en hoe leuk ik dat zou vinden. Ik vind dat overigens prima, een beetje ideeën mogen er altijd wel borrelen.

  • Romy 7 juli 2019 op 9:04 am - Beantwoord

   Goede keuze, wit hout! Licht hout is inderdaad altijd goed en kun je natuurlijk met van alles combineren.
   En je hebt helemaal gelijk wat betreft het verwisselen van spullen in huis. Het is juist leuk om regelmatig met dingen te wisselen. Zo blijft je huis jouw plekje.

 7. Audrey 4 juli 2019 op 8:39 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik vond het inderdaad ook echt superleuk om mijn huis in te richten. Ook echt heerlijk om dat in je eentje te doen, zodat je geen compromissen hoeft te sluiten 😉 Gezellige hulp is natuurlijk altijd welkom, maar zelf kiezen is echt leuk!

  • Romy 7 juli 2019 op 9:06 am - Beantwoord

   Haha, dat klopt zeker! Het is heerlijk dat ik alle keuzes voor meubels en decoratie zelf kon maken. Met een man erbij waren heel wat (roze) meubels in mijn huis waarschijnlijk niet direct door de keuring gekomen, haha.

 8. Marloes 4 juli 2019 op 8:46 am - Beantwoord

  Heel leuke tips! Mijn vriend wilde veel bruine kleuren in huis. Dus we hebben een lichtbruine vloer, een cognackleurige bank, donkerbruine gordijnen… Op een gegeven moment zei ik dat andere kleuren mij ook leuk leken, haha. Zo heb ik ervoor gezorgd dat er een wit bureau in huis staat. Dat vind ik erg mooi. En er staan veel planten in het huis 🙂 De kat is trouwens ook bruin, maar we hebben haar daar natuurlijk niet op uitgezocht, hahahh. Dat zou wel heel erg zijn.

  Liefs,
  Marloes

  • Romy 7 juli 2019 op 9:07 am - Beantwoord

   Haha, toch fijn dat de kat matcht met het interieur 😛 Maar bruine tinten in huis zijn ook heel mooi! Goed dat je toch ook een beetje jouw smaak hebt “doorgedrukt”. Het moet wel een plekje van jullie allebei zijn natuurlijk 🙂

 9. Jessica J. 4 juli 2019 op 10:42 am - Beantwoord

  Hoe leuk ingericht! Slim om voor iedere ruimte een andere kleurenpalet samen te stellen. Knappe foto’s, Romy!

 10. Arlette 4 juli 2019 op 10:50 am - Beantwoord

  Ik ben een half jaar geleden verhuisd en hoewel ons huisje aardig af is, missen er toch wat accessoires en finishing touches. Zo lastig vind ik dat altijd. Bedankt voor de tips. Zeker de 2e handswinkels moet ik eigenlijk eens gaan proberen 🙂

  • Romy 7 juli 2019 op 9:09 am - Beantwoord

   De perfecte finishing touches vinden kan inderdaad ook wel een uitdaging zijn. Tweedehands winkels zijn zeker een aanrader, al helemaal voor accessoires. Vaak vind je daar met een beetje goed zoeken echt leuke en unieke spullen.

 11. Lianne 4 juli 2019 op 11:56 am - Beantwoord

  Mooie tips! Toen ik op mezelf ging wonen, heb ik nooit de kans gehad om van tevoren inspiratie op te doen en op internet rond te neuzen, omdat alles toen heel snel is gegaan. Ik moest daar zo snel mogelijk intrekken omdat ik al in die stad aan het werk was. Dus heb ik gewoon alles snel snel snel bij IKEA gehaald zonder echt te kijken naar wat nou bij mij past en wat mijn stijl is. Nu ik erover nadenk vind ik dat wel jammer, maar op dat moment ging het niet anders. Nu in ons eigen huis heb ik er nu gelukkig jaren de tijd voor om ons huis in te richten zoals ik het wil hebben, te beginnen met mijn werkkamer. Nu pas ben ik gericht gaan zoeken naar wat ik wil en wat me leuk lijkt zonder alles maar te moeten kopen omdat het ‘moet’. Wat een feestje is dat!

  • Romy 7 juli 2019 op 9:16 am - Beantwoord

   Heel begrijpelijk dat je op dat moment vooral zo snel mogelijk spullen in huis wilde hebben. Gelukkig kun je het in jullie huis nu wel allemaal op je gemak aanpakken en echt op zoek gaan naar de spullen waar jij en Stefan blij van worden 🙂 Heerlijk is dat! Ik weet zeker dat je werkkamer een geweldige plek zal worden.

 12. Evelyne 4 juli 2019 op 7:12 pm - Beantwoord

  Waauw, wat ziet het er allemaal zo mooi uit op je foto’s!

 13. Carmen 4 juli 2019 op 8:47 pm - Beantwoord

  Ik vind je inrichting echt zo leuk en zo goed bij je passen, ik word er helemaal vrolijk van ;). Als goede tip bij tweedehands shoppen (wat ik zelf ook graag en vaak doe) heb ik ook nog de volgende: kijk niet naar de maat op het label, maar kijk naar het kledingstuk en schat in of het je zou passen (al dan niet oversized) of niet. Zo keek ik ‘vroeger’ alleen maar naar mijn eigen maat (S), maar eigenlijk beperk je jezelf daarmee enorm. Want sommige dingen vallen juist kleiner of groter, of zijn ook leuk als ze iets ruimer vallen.

  • Romy 7 juli 2019 op 9:21 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen! Dankjewel!
   En een goede tip ook trouwens voor het tweedehands winkelen. Ik probeer zelf ook weleens kleding in maat M, terwijl ik eigenlijk maat XS heb. Bij jurken werkt dat meestal niet 😉 Maar bijvoorbeeld vesten kun je inderdaad soms prima een maatje groter kopen.

 14. Shirley 4 juli 2019 op 9:09 pm - Beantwoord

  Leuk als je ergens tegenaan loopt dat perfect in je bijna ingerichte huis past. Hier moeten nog steeds wat dingen gebeuren en van andere dingen weet ik al dat we ze nooit gaan doen. Zo hangen er bijvoorbeeld nog drie peertjes en ik weet gewoon dat daar geen echte lampen komen. Ach, zolang wij ons er maar thuis in voelen, haha. Maar als ik dan zie hoe anderen hun huis al heel snel helemaal op orde maken (toevallig bij een vriendin nu) dan zou ik wel willen dat ik dat talent ook had!

  • Romy 7 juli 2019 op 9:22 am - Beantwoord

   Haha, je hebt groot gelijk, hoor! Het belangrijkste is dat je jezelf thuis voelt in je huis, of dat nu met een of andere designlamp is of met drie peertjes. Als je maar licht hebt, toch? 😉

 15. Lisa 5 juli 2019 op 8:56 am - Beantwoord

  Fijne tips, wat een toffe foto’s. Nog één: het hoeft niet (in één keer) perfect te zijn. Vooral met iets verplaatsen, wat andere accessoires, een kleurtje of een plant heb je zo weer een ander interieur. En de kringloper is ook blij als je iets komt brengen. En laat zien dat je huis bij jou hoort (geen showroom interieur).

  • Romy 7 juli 2019 op 9:37 am - Beantwoord

   Mooie tips! En inderdaad, het is prima om soms wat spullen te verwisselen. Extra leuk dat dat je dan weer een compleet nieuw interieur kan opleveren!

 16. Anouk - Reading Traveller 5 juli 2019 op 10:46 am - Beantwoord

  Wat heb je je huis sfeervol ingericht! Heel erg leuk, vooral de plantjes ❤️

 17. Anouk 5 juli 2019 op 11:22 am - Beantwoord

  Vooral de tijd nemen vind ik bij een huis heel belangrijk, als je langer in een ruimte leeft wordt het (denk ik) ook vanzelf meer jezelf. Ik ben trouwens echt helemaal verliefd op jou kleuren in je huis, ik zou spontaan ook een muur roze willen verven!

  • Romy 7 juli 2019 op 10:03 am - Beantwoord

   Ah wat leuk om dat te horen. Dankjewel! En inderdaad, je huisje wordt steeds meer eigen als je de tijd neemt om er echt jouw plekje van te maken.

 18. Anna 5 juli 2019 op 9:38 pm - Beantwoord

  Wat een super goede tips! Ik vind het zelf ook fijn om tijdloze items in huis te hebben. Toch zou ik dan weer niet zo snel voor een grijze bank gaan, dat vind ik zo standaard! Haha. Maar ik ben wel dol op wit en houtkleur, daar kan je ook veel kanten mee op.

  • Romy 7 juli 2019 op 10:19 am - Beantwoord

   Wit en houtkleur zijn inderdaad altijd goed. Maar wat je zegt, ik zou zelf ook niet snel voor een neutrale bank gaan. Ik ben helemaal blij met mijn blauwe exemplaar 🙂

 19. Nikita 7 juli 2019 op 9:55 pm - Beantwoord

  Ik ben nog lang niet bezig met verhuizen en een eigen stekje. Dat komt op een dag ook wel, dat weet ik zeker. Misschien zal ik daar een laatbloeier in zijn, maar ieder op zijn tempo. Daar is niks mis mee. Ik heb wel al een heleboel decoratie op mijn kamer hangen en staan die ik later sowieso een plekje in huis wil geven. Daarmee heb ik nog geen meubels en verf of huis, maar wel al een begin. Zoals mijn bescheiden collectie dromenvangers bijvoorbeeld. Maar ik ga je tip om interieur-inspiratie op te doen op Pinterest wel onthouden. Denk dat ik binnenkort eens een bord ga aanmaken met inspiratie. En voor de handigheid zal ik dit artikel er ook in pinnen. Dan is een overzichtje tips altijd dicht bij de hand 😉

  • Romy 9 juli 2019 op 9:21 pm - Beantwoord

   Daar is absoluut niets mis mee! Ik ben nu net 26 en was tot twee jaar geleden ook nog totaal niet bezig met mijn eigen plekje zoeken. Het moment waarop je merkt “Nu is het tijd” komt vanzelf wel. En als het zover is, zal je dat waarschijnlijk heel goed merken. Of dat nou morgen is of over vijf of tien jaar, alles is helemaal prima 🙂
   Leuk dat je alvast wat wilt gaan pinnen! Zelfs al heb je nog geen zicht op een eigen huisje, ook dan is het al heel leuk om over je droomhuis te fantaseren. Dat heb ik ook al van jongs af aan gedaan 😉

 20. Matgroep 17 november 2020 op 4:46 pm - Beantwoord

  Wat een goede tips! Ik vond het heel erg leuk om mijn eigen huis in te richten. Ik ben er wel achter gekomen dat een mooi en strak plafond ook enorm belangrijk is. Hier zal ik de volgende keer zeker rekening mee houden.

  Gr.

  Anne

Recente blogs

Je hoeft niet altijd sterk te zijn | 5 inzichten

27 oktober 2020|Persoonlijke groei|

"Je bent sterker dan je denkt" is een zin die best wel vaak in mijn artikelen verschijnt. Maar de afgelopen tijd kwam ik tot het besef dat sterk zijn eigenlijk helemaal niet altijd hoeft. Of nee, het zit anders: soms is niet volhouden en niet doorgaan het sterkste wat je kunt doen. Jij hoeft niet altijd de schouder te zijn waarop anderen uithuilen. Je mag ook best een keer zelf een schouder opzoeken. Dit zijn 5 dingen die ik daarover leerde.