Barcelona5 1 3

Eerste baan? 5 tips voor minder onzekerheid als starter

 • 16 maart 2018
 • 34 Reacties

Als starter op de arbeidsmarkt kom je nog wel eens voor uitdagingen te staan. Terwijl jij je plekje nog moet veroveren en dat indrukwekkende cv misschien nog moet opbouwen, draaien sommige collega’s wellicht al jaren mee. Je eerste grotemensenbaan is een opeenstapeling van heel wat eerste keren en een kwestie van beginnen bij het begin. Nog steeds stuit ik daarbij wel eens op onzekerheden, maar ik merk tegelijkertijd dat ik ook een flinke groei heb doorgemaakt. Zit jij in dezelfde situatie als starter op de arbeidsmarkt? Deze 5 tips voor minder onzekerheid bij je eerste baan hebben mij geholpen.

tips eerste baan starter op de arbeidsmarkt

1. Neem jezelf serieus

Als starter is het vooral heel belangrijk dat je jezelf serieus neemt. Je bent immers niet zonder reden aangenomen. Mensen hebben vertrouwen in je, je hebt misschien wel diploma’s op zak en wellicht kun jij als starter juist met nieuwe ideeën en inspiratie komen. Aarzel dus vooral niet om jouw mening te geven (afhankelijk van hoe stellig en baandoorbrekend die is natuurlijk!). Schaam je ook niet als dingen niet meteen goed gaan. Ook ik maak weleens foutjes, maar tegelijkertijd heb ik mezelf soms ook positief verrast. Kijk naar wat goed gaat en zie jezelf niet als diegene die net om de hoek komt kijken, maar als de stoere nieuwbakken werknemer die dit toch maar mooi doet.

2. Trek je kritiek niet persoonlijk aan

Iets wat mij ook heeft geholpen, is om me sommige dingen niet persoonlijk aan te trekken. Soms is een collega het misschien niet met je eens of is iemand geïrriteerd of boos. Besef dan dat die irritatie of boosheid gaat over jouw rol op het werk, maar niet over jou als persoon. Ondanks dat ik meestal best wel gevoelig ben voor kritiek, lukt het me door die gedachte prima om op mijn werk dingen makkelijker van me af te laten glijden. Ook zelf kritisch zijn is iets wat me op het werk beter afgaat dan privé, alleen al omdat een kanttekening plaatsen bij een idee iets totaal anders is dan iemand persoonlijk aanvallen.

3. Doe het op jouw manier

Een andere tip voor een eerste baan is om voor lastige dingen je eigen methodes te ontwikkelen. Iemand op het moment zelf tegenspreken is voor mij bijvoorbeeld niet echt vanzelfsprekend en ook improviseren is niet mijn grootste talent. Daarom verzamel ik vaak van tevoren alvast argumenten om een advies te onderbouwen. Ook zet ik weleens dingen op de mail, zodat ik niet alles ter plekke hoef te bedenken. Dat helpt me om beter beslagen ten ijs te komen. Verder maak ik voor evaluatiegesprekken vaak lijstjes en bij lastige telefoongesprekken neem ik me goed voor wat ik wil zeggen. Zo maak ik het mezelf een stuk makkelijker.

tips eerste baan starter op de arbeidsmarkt

4. Gun jezelf de tijd om je te ontwikkelen

In het begin vond ik het soms lastig als ik iets niet begreep of niet meteen goed deed. Nergens voor nodig eigenlijk, want laat dat nu juist zijn waarvoor een eerste baan bedoeld is: leren! Al werkende leer je namelijk nog onwijs veel en dat is, naast een fijne uitdaging, ook een gedachte die helpt als iets niet meteen perfect gaat. Ook kun je eventueel een groter struikelblok aanpakken (of juist een van je talenten verder ontwikkelen) door een training te volgen. Zelf overweeg ik bijvoorbeeld een assertiviteitstraining, maar eigenlijk bestaat er voor iedere vaardigheid wel een training. Zo zag ik bij Horizon Training ook professionele trainingen op het gebied van leiderschap en trainingen in effectieve communicatie.

5. Geloof in jezelf: jij komt er wel!

Mijn laatste tip voor je eerste baan is misschien wel de belangrijkste. Geef jezelf de ruimte om aan je baan te wennen, maar geloof daarbij ook in jezelf. Dat je een starter bent, betekent niet dat je onderdoet voor welke collega dan ook. Jij staat gewoon aan het begin van een proces dat sommige collega’s misschien al eens hebben doorgemaakt. Mijn eerste baan is bij mij vooral een kwestie geweest van doen, ervaren en groeien in mijn rol. Nog steeds weet ik absoluut niet alles, maar dat is nu juist wat je een starter maakt. Het is als starter misschien allemaal spannend en nieuw, maar you will survive! Het werkzame leven is namelijk, naast spannend, ook ontzettend leuk.

Meer leesvoer over je eerste baan?

Zelf heb ik ook dit artikel van NRC.nl (over de eerste 100 dagen op je werk overleven) met veel plezier gelezen. Zeker een aanrader! Ook kun je op mijn blog onder andere lezen over werken vs. studeren en vind je hier mijn update na een half jaar fulltime werken.

Wat was of is jouw allereerste baan?

tips eerste baan

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 16 maart 2018 op 6:34 am - Beantwoord

  Leg de lat ook niet te hoog en vind vooral niet dat je alles meteen moet kunnen. Dat zie ik zo vaak gebeuren bij de mensen die ik begeleid en dat geeft zoveel onnodige stress.

  • Romy 16 maart 2018 op 6:47 pm - Beantwoord

   Goede punten inderdaad! Ik kan me voorstellen dat veel starters last hebben van stress en bewijsdrang. Het is toch best spannend als je net op de arbeidsmarkt begint, terwijl veel mensen om je heen misschien al meer ervaring hebben.

 2. Darina 16 maart 2018 op 6:51 am - Beantwoord

  Mijn eerste baan was niet zo heel leuk, gelukkig is het daarna goed gekomen 🙂 Het was bij een advocatenkantoor als secretaresse.
  Ben nog steeds secretaresse maar nu bij een ander bedrijf dat beter bij mij past.

 3. Maaike 16 maart 2018 op 7:22 am - Beantwoord

  Goede tips! Mijn eerste echte baan was bij de Gemeente Utrecht. Wat was dat een toffe baan. En ik heb daar meteen iets heel belangrijks geleerd: dat je het altijd moet aangeven als je in het begin teveel hooi op je vork krijgt. Of als je de gang van zaken nog niet precies weet bij dingen. Kortom; durf vragen te stellen!

  • Romy 16 maart 2018 op 6:49 pm - Beantwoord

   Wat fijn dat je nu meer op je plek zit bij je huidige werkplek! Ik kan me voorstellen dat een eerste baan je in dat opzicht ook juist kan laten inzien wat wel en niet bij je past.

  • Romy 16 maart 2018 op 6:52 pm - Beantwoord

   Vragen durven stellen is absoluut ook een must! Ik werk zelf bij een financieel bedrijf en wist eigenlijk nog niet zo veel van die branche en van de processen toen ik hier net begon. Wat ben ik blij dat ik nog steeds altijd met mijn vragen ergens terecht kan 🙂 Niet te veel hooi op je vork nemen is ook een hele goede, juist omdat je als starter (ik in ieder geval wel) soms nog best wel last kunt hebben van bewijsdrang.

 4. Loes 16 maart 2018 op 9:35 am - Beantwoord

  Handig artikel, met goede tips! Mij lijkt een eerste echte baan echt mega eng, haha. Gelukkig ben ik nog even aan het studeren!

  • Romy 16 maart 2018 op 6:53 pm - Beantwoord

   Haha, ik vond het ook echt onwijs spannend toen ik net met werken begon, maar gelukkig went het echt wel heel snel 🙂 Twee jaar geleden zag ik het werken nooit zo voor me, maar nu zou ik me juist niet meer kunnen voorstellen dat ik studeer en de hele dag met mijn neus in de studieboeken zit 😉

 5. Anna 16 maart 2018 op 10:52 am - Beantwoord

  Kritiek niet persoonlijk nemen is heel belangrijk! Heb ik zelf enorme moeite mee gehad maar gaat al wat beter. Mijn allereerste baan was bij een fotografiewebshop. Heeft geen goede indruk achter gelaten dus hierna niet zoveel baantjes meer gehad! Ik moet gewoon voor mezelf beginnen haha! Een fijn artikel Romy! Liefs

 6. Lianne 16 maart 2018 op 11:13 am - Beantwoord

  Goede tips, vooral jezelf serieus nemen en je dingen niet persoonlijk aantrekken vond ik erg lastig toen ik nog op de opleiding zat. Vooral op stage had ik er heel veel moeite mee om feedback niet persoonlijk op te vatten. Nu kan ik dat gelukkig wel van me af laten glijden, maar mezelf serieus nemen heb ik nog steeds moeite mee. Dan denk ik: ik kan toch niet zoveel? Wie zit er nou op mij te wachten? Eigenlijk geen goede instelling als je pas ondernemer bent, maar dan denk ik aan de woorden van Femke en Tedje en komt het hopelijk ooit wel goed 🙂

  • Romy 16 maart 2018 op 6:54 pm - Beantwoord

   Jammer dat je eerste baantje niet echt goed beviel! Zeker met een eerste baan is het volgens mij ook wel echt een kwestie van mazzel hebben dat je meteen iets vindt dat perfect bij je past. En voor jezelf beginnen is inderdaad ook altijd nog een optie! Alhoewel daar wel weer andere onzekerheden bij komen kijken misschien, haha 😉

  • Romy 16 maart 2018 op 6:56 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je nu in ieder geval beter met feedback kunt omgaan en het jezelf niet al te persoonlijk meer aantrekt. Jezelf serieus nemen is ook gewoon iets lastigs, zeker als je (zoals wij) nog jong bent. Ik worstel daar ook nog wel eens mee. Maar Femke en Tedje hebben inderdaad helemaal gelijk dat er meer mensen op je zitten te wachten dan je misschien wel denkt. Dat gaat echt helemaal goed komen! ♥

 7. Anna 16 maart 2018 op 11:18 am - Beantwoord

  Wat een super goede tips, hier heb ik zeker wat aan als ik mijn eerste echte baan heb!

 8. Jorinde 16 maart 2018 op 11:19 am - Beantwoord

  Super goede tips! Leg de lat ook niet te hoog en inderdaad, leren omgaan met kritiek is soms een vak apart. Je bent als persoon toch geneigd het je persoonlijk aan te trekken.

 9. Iris 16 maart 2018 op 11:22 am - Beantwoord

  Je eerste baan is altijd spannend. Maar ook je tweede, derde en vierde baan is spannend. Handige tips dus voor iedereen!

 10. Simone 16 maart 2018 op 11:27 am - Beantwoord

  Fijne tips! Ik ben nu bijna twee maanden werkzaam bij mijn eerste echte grotemensenbaan. Dat is soms nog best wel spannend. Ik heb best een hoog verantwoordelijke functie. Maar bij dit bedrijf heb ik daar gelukkig weinig moeite mee. Bij mijn stagebedrijf kon ik mezelf maar moeilijk ontplooien, terwijl het hier eigenlijk zo goed als vanzelf gaat.

  • Romy 16 maart 2018 op 6:57 pm - Beantwoord

   Wat goed om te horen dat deze baan je zo goed afgaat en dat je de verantwoordelijkheid niet beangstigend vindt. Ik kan me voorstellen dat zo’n verantwoordelijke baan je ook juist een beetje meer voldoening en zelfvertrouwen kan geven dan de stage waarbij je niet echt jezelf kon ontwikkelen 🙂

 11. Mevrouw Marloes 16 maart 2018 op 11:57 am - Beantwoord

  Ik heb nog geen echte baan gehad (tenzij je al mijn bijbanen meetelt, hahah). Als ik ben afgestudeerd en begin aan mijn eerste ‘echte’ baan, heb ik zeker weten wat aan deze tips!

 12. Linda 16 maart 2018 op 12:49 pm - Beantwoord

  Ik denk dat geloven in jezelf een hele goede is. Een eerste baan kan nogal overweldigend zijn. Zeker omdat je omringd bent met collega’s die al een poosje meedraaien. En daarnaast scheelt het enorm als je doet wat je blij maakt. Dat heeft mij enorm geholpen. En als ik terugdenk aan mijn eerste baan in de gehandicapten zorg dan krijg ik toch wel wat last van heimwee, ik mis die periode soms best wel 🙂 En het gevoel dat er nog een heel leven voor je ligt en dat alles nog een ontdekkingsreis is, zo leuk!

  • Romy 16 maart 2018 op 7:00 pm - Beantwoord

   Dat laatste is zeker zo! Ik heb ook juist door mijn baan het gevoel dat ik nog zo’n mooie en lange weg te gaan heb, qua werk, maar ook qua persoonlijke ontwikkeling. En dat is eigenlijk wel een heel leuk vooruitzicht 🙂
   Iets doen wat je blij maakt, is ook absoluut een belangrijk punt. Dat maakt al die spannende eerste keren als nieuwbakken werknemer meteen een stuk leuker 🙂

 13. Johanne 16 maart 2018 op 1:47 pm - Beantwoord

  Die eerste tips is zo belangrijk! Onderschat jezelf niet. Ook als je de baan net hebt, is het belangrijk om jezelf op waarde te schatten. Anders mis je zoveel. Ik wou dat ik mezelf tijdens mijn eerste sollicitaties serieus nam. Dan had ik het stukken beter gedaan én hadden mensen me meer gewaardeerd.

  • Romy 16 maart 2018 op 7:02 pm - Beantwoord

   Dat is inderdaad ook echt een van mijn belangrijkste inzichten. In het werkzame leven zijn er ook gewoon situaties waarin je voor jezelf moet opkomen en dat is niet bepaald makkelijk, maar wel zó belangrijk.

 14. Nikita 16 maart 2018 op 6:24 pm - Beantwoord

  Ik studeer nog en heb nog geen job gehad, ook geen vakantiejob. Ik heb er nooit behoefte of drang naar gehad en ben er nooit zo mee bezig geweest. Maar ik denk dat ik jouw tips wel op mijn stage momenteel kan toepassen. Ik heb twee lastige dagen gehad deze week waarin ik alles perfect wou doen. Ik vergat alleen een ding; je bent op stage om te leren, en dan maak je fouten. Ik keek op naar de mensen die daar al werken en alles in een zwaai of beweging kunnen. Maar die vrouw waarmee ik samenwerk heeft ook wel al twaalf jaar ervaring. En ik? Ik ben nog in opleiding. Dus ik moet mezelf niet als een sukkelaar of iemand die niks kan zien, maar ook mezelf de kans geven en accepteren dat er nog wel eens dingen misgaan. Daarvoor ben je op stage. Bij je laatste puntje moest ik aan mijn vertrouwenspersoon denken trouwens. Altijd als hij merkt dat mijn zelfvertrouwen zakt of ik het even niet meer zie zitten zegt hij dat ook altijd. Dan zegt hij meestal: ‘Ik weet zeker dat het goedkomt met jou’. Of zoiets als; ‘Jij krijgt je probleem wel snel onder de knie’. Hij schreef dat in zijn mailtje toen ik mijn perfectionisme beschreef en toen ik vertelde hoe erg het mijn leven overnam. Maar het komt wel goed 🙂 De eerste job klinkt trouwens eng, maar ik weet zeker dat dit later helemaal niet zo eng meer zal klinken. Eerder nostalgisch.

 15. Evelyne 16 maart 2018 op 8:22 pm - Beantwoord

  Aargh, één van de punten waar ik echt aan moet gaan werken is kritiek niet persoonlijk te nemen. Ik betrap mezelf er elke keer weer op dat ik alles veel te persoonlijk oppak. Deze week nog op het werk. Mijn God, heb ik mij weer innerlijk kwaad gemaakt, maar waarom denk ik nu. En toch.. had ik voldoende reden om kwaad te zijn vond ik. (ter info, ik heb mij alleen innerlijk kwaad gemaakt en dit niet openbaar vertoond, verdienen ze niet). Mijn eerste job? Ongeveer 6 maand een vervanging van een vervanging in een rusthuis. Ik vond het er zo leuk en wou er gerust nog een tijdje blijven, maar helaas.. In mijn concepten staat er trouwens een blog over dit onderwerp, maar die moet nog uitgewerkt worden 😉

  • Romy 17 maart 2018 op 12:34 am - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je je kritiek zo persoonlijk kunt aantrekken! Ik kan me voorstellen dat dat vooral voor jezelf erg lastig is, omdat je je dan misschien meer druk maakt dan nodig of het je zelfvertrouwen geen goed doet. Wel goed dat je de woede in je hebt gehouden. Misschien helpt dat op termijn al een beetje om er niet al te veel een punt van te maken.
   Je eerste baan klinkt wel erg leuk trouwens. Jammer dat je daar niet kon blijven!
   Ik ben benieuwd naar jouw artikel over dit onderwerp 🙂

 16. Sabine 16 maart 2018 op 9:09 pm - Beantwoord

  Wat een super motiverend stuk Romy. Heel fijn, komt precies op het goede moment. Ik merkte dat ik de laatste tijd overweldigd werd, omdat ik de lat veel te hoog leg. Ik had een paar fouten gemaakt en nam de kritiek daarop natuurlijk veel te persoonlijk en voelde me echt dom. Nergens voor nodig en heel normaal als starter. Jouw tips zijn erg herkenbaar dus!

  • Romy 17 maart 2018 op 12:35 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je iets aan mijn artikel hebt en dat je juist op dit moment iets met mijn tips kunt.
   Best wel herkenbaar wat je schrijft. Het leven als starter is ook gewoon niet altijd even simpel en soms is het goed om je ervan bewust te zijn dat je als starter niet alles meteen perfect hoeft te kunnen. Je moet ook ergens beginnen om te leren en uiteindelijk is iedereen ooit zonder jarenlange werkervaring als starter begonnen 🙂

 17. Irene 17 maart 2018 op 11:04 pm - Beantwoord

  Dat van die kritiek vind ik een goeie! Ik probeer mezelf dat ook voor te houden. Wel moeilijk soms, maar het helpt inderdaad wel om dingen niet persoonlijk te nemen. Ik denk ook altijd bij mezelf: ik doe mijn ding en als ik het niet goed doe, moeten ze maar iets zeggen.

  • Romy 17 maart 2018 op 11:58 pm - Beantwoord

   Dat is wel een mooi uitgangspunt! Je zult vast niet voor alles complimentjes krijgen, maar dat is geen reden om te denken dat je iets niet goed doet. En inderdaad, als je iets echt verkeerd aanpakt, dan had je daar vast wel een keer iets over te horen gekregen.

 18. Mariska 18 maart 2018 op 9:02 am - Beantwoord

  In jezelf geloven en vertrouwen hebben in jezelf is soms wel lastig! Al weet je inderdaad dat ze je hebben aangenomen omdat ze in je geloven kan je wel erg onzeker zijn evengoed.

 19. Saskia 18 maart 2018 op 12:28 pm - Beantwoord

  Goed stuk! Mijn eerste baan was in de kinderopvang bij een kinderdagverblijf, 4 dagen.

 20. Sam - singlereadytomingleblog 18 maart 2018 op 10:24 pm - Beantwoord

  Ik werkte als communicatiemedewerker bij een verzekeringskantoor. Was heel leuk als eerste ervaring en ook echt een heel toffe omgeving om in te werken, maar na een tijdje werd het iets te weinig creatief. Nu ben ik redactrice voor twee online magazines 🙂

  • Romy 18 maart 2018 op 11:32 pm - Beantwoord

   Wat gaaf dat je nu als redactrice aan het werk bent! Dat klinkt als een leuke baan 🙂 Ik snap dat je bij je eerste baan na een tijdje de creativiteit wel miste. Je moet uiteindelijk toch ergens beginnen en vaak leer je ook gaandeweg door maar gewoon te beginnen met werken wat je wel en niet leuk vindt 🙂

Recente blogs

Inkiekje #69 | Kattendocu, kortingsboxen & een klein Utrecht-uitstapje

10 oktober 2022|Persoonlijk|

Van de Posbank naar Utrecht, en van Amsterdam-Noord naar Dordrecht. Voor mijn doen bezocht ik aardig wat stukjes Nederland in twee weken tijd. Maar los daarvan hing ik ook lekker de huismus uit. Mijn lievelingsactiviteit voor zowel het weekend als doordeweeks! Ik leefde compleet op van een nieuw soort supermarktbox die ik ontdekte (en wel drie keer bestelde...), keek met de kat samen naar de meest boeiende documentaire ooit, sloeg aan het tweedehands shoppen met mijn moeder en deed een paar supermarktontdekkingen die ik je niet wil onthouden. Kiek maar mee!

"Verlegen zonsdagskind" | 7 misvattingen die mensen over mij hebben

9 juni 2021|Persoonlijk|

Zonder dat we het door hebben, hebben we vaak al een oordeel over mensen klaar. Ja, iedereen. Zelfs als je beweert dat jij niet aan oordelen doet. Maar soms hebben mensen het met die oordelen goed mis. Ik merk ook om me heen dat mensen het weleens totaal bij het verkeerde eind hebben als ze me voor het eerst zien. Om vervolgens te horen "Oh, maar jij bent veel ... dan ik dacht!". Mijn blog leek me dé plek om een paar van die vooroordelen te tackelen.

Thuiswerken met je partner | 9 tips om frustraties te voorkomen

8 juli 2022|Carrière en ondernemen, Lifestyle|

Thuiswerken met je partner is sinds de eerste lockdown het nieuwe normaal in huize Romy-Bart. Toen ik besloot fulltime te ondernemen, wist ik zeker: thuiswerken is mijn ding. Wist ik toen veel dat we ooit bijna de hele week samen zouden thuiswerken. Vijf dagen per week tik ik vanaf de eettafel teksten; Bart stort zich 3 dagen per week vanuit huis op zijn werk. In het begin vond ik het best een uitdaging samen in ons niet heel grote huis. Zit je net midden in een serieuze tekst, verklaart je partner zijn digitale vrijmibo voor geopend inclusief feestbri