tips voor je sollicitatiebrief

9 tips voor je sollicitatiebrief en cv (voor dé droombaan)

 • 11 februari 2020
 • 18 Reacties

Sollicitatiebrieven schrijven en cv’s checken – ik heb er altijd een zwak voor gehad. Het is dat professioneel sollicitatiebrievenschrijfster geen beroep is, maar anders had ik aan die functie graag een sollicitatiebrief gewaagd. Ik heb zelf in mijn leven best wel wat gesolliciteerd en help zo nu en dan vrienden of familie bij hun sollicitatiebrief of cv. Vind ik leuk! Expert ben ik natuurlijk niet, maar ik deel wel graag mijn ervaringen. Dit zijn 9 tips voor je sollicitatiebrief en cv. Misschien heb je er iets aan als jij dé droombaan of die ene leuke opdracht wilt bemachtigen.

1. Zet álles wat relevant is op je cv

Toen ik net klaar was mijn studie, had ik natuurlijk nog geen tien jaar werkervaring. Best lastig soms! Want hoe verkoop je jezelf als je nog geen járen ervaring of indrukwekkende projecten op je naam hebt staan? Ik denk dat het belangrijkste is nagaan wat jou wél interessant maakt. Zo kunnen bijbaantjes, stages, werkervaringsplekken, minoren of studieprojecten ook een goede bron van ervaring zijn. Echt alles wat er voor jouw potentiële werkplek toedoet, is een plekje op je cv waard.

Kom je er niet helemaal uit wat wel en niet op je cv thuis hoort? Via de volgende website kun je in 3 stappen een goed cv maken. Als je al je gegevens invult en een mooie opmaak kiest, rolt er een cv op maat uit het programma. Hopsakee! Voor handige tips of andere informatie over je cv kun je terecht op CVwizard. Op deze site kun je ook ter inspiratie spieken bij een aantal voorbeeldcv’s. Want je hoeft het wiel niet altijd zelf uit te vinden!

2. Laat irrelevante ervaring weg

Vergeet alleen niet dat niet álles relevant is. Ja, ik spreek uit ervaring. Ik herinner me nog dat ik mijn zomerbaantje als vakkenvuller bij Hema jarenlang op mijn cv heb laten staan. Dat terwijl het de communicatieafdelingen waar ik solliciteerde vast weinig interesseerde hoe goed ik drie jaar eerder de Jip-en-Janneke-champagne kon bijvullen. Die onvergetelijke drie maanden werk bij Hema heb ik dan ook inmiddels van mijn cv geschrapt. Met een ellenlang cv maak je niet per se indruk; het zorgt er vooral voor dat de lezer niet weet waar hij moet kijken. Benoem dus liever alleen wat er voor deze functie echt toedoet.

3. Begin je cv met een korte intro

Je cv is vaak een vrij lange opsomming van je werkervaring (voor de ene persoon iets meer dan voor de ander). Om de lezer door de tekst heen te helpen, begin ik mijn cv standaard met een korte introductie. Daarin stel ik mezelf in zo’n 5 regels voor en geef ik een samenvatting van mijn ervaring én van wie ik ben. De werkgever zal deze intro waarschijnlijk lezen vóórdat hij zich aan de lijst met werkervaring waagt. Dit is dus je kans om in een aantal kernwoorden aan te geven wat een mogelijke werkgever sowieso van jouw cv moet onthouden.

Omdat ik zelf meestal op creatieve functies solliciteerde waarin tekst een rol speelt, geef ik graag een leuke twist (iets persoonlijks of een woordspeling) aan deze intro.

4. Pas je cv aan op de functie

Toen ik net begon met werken, had ik één standaard cv waarmee ik op alle functies solliciteerde. Niet handig! Het verschilt namelijk vaak per functie welke ervaring je wilt uitlichten. Zo heb ik weleens gesolliciteerd voor een communicatiefunctie bij het Openbaar Ministerie. In dat geval wilde ik zeker wat meer vertellen over mijn communicatiestage bij de politie. Solliciteer ik op een functie waarin webteksten centraal staan? Dan leg ik juist extra nadruk op online taken die ik eerder voor werkgevers heb gedaan. En is voor een bedrijf persoonlijke ontwikkeling belangrijk? Dan wijd ik wat meer aandacht aan mijn blog op mijn cv.

Je hoeft je cv echt niet drastisch om te gooien voor elke functie, maar het loont wel om te kijken hoe je je cv iets op een functie kunt aanpassen.

5. Begin je sollicitatiebrief origineel

Een van mijn belangrijkste tips voor de sollicitatiebrief: wees origineel. Het liefst meteen! Zeker bij creatieve banen is een originele binnenkomer wel zo leuk. Dus niet “Bij het lezen van uw vacature was ik direct enthousiast”, maar een opvallende opening die de brieflezer onmogelijk over het hoofd kan zien. Zelf probeer ik er vaak wat humor tegenaan te gooien. Ook leuk is het om in te haken op een opvallend aspect van de vacature of op een leuk detail dat je op de site hebt gevonden. Na een kwartiertje Sherlock Holmes uithangen, kun je vaak echt wel een leuke ijsbreker bedenken.

tips voor je sollicitatiebrief en cv

6. Show don’t tell

Jezelf verkopen in een sollicitatiebrief voelt misschien wat ongemakkelijk. Je bent waarschijnlijk niet gewend om jezelf allerlei talenten toe te schrijven. Misschien twijfel je zelfs (onterecht!) of je die talenten wel hebt. Wat ik zelf vaak doe: niet benoemen dát ik een bepaalde eigenschap heb, maar met een voorbeeld laten zien hoe ik die eigenschap eerder hebt ingezet. Dat voelt voor mij natuurlijker en komt hopelijk ook krachtiger over.

Een voorbeeld: als in een vacature wordt gevraagd om iemand die “proactief” is, kun je er van op aan dat negen van de tien kandidaten ergens in hun brief met dat woord zullen strooien. Beter dan het woord klakkeloos in je brief te zetten, kun je dus een goed voorbeeld geven. Of laat je proactiviteit in de praktijk zien (bijvoorbeeld door alvast een proeftekst aan te leveren).

7. Maak de brief écht persoonlijk

Ik ben er zelf van overtuigd dat een goede werkgever of opdrachtgever je niet alleen aanneemt om wat je kunt, maar ook om wie je bent. Een persoonlijke klik is nogal belangrijk. En hoe kun je die nu beter creëren dan door wat eigens in je brief te stoppen? Laat blijken wat jou anders maakt dan ieder ander. Niet alleen qua werkervaring, maar juist ook als persoon. Zo laat ik weleens tussen neus en lippen door vallen dat ik uit te tekenen ben in kleurrijke blazers of dat ik houd van humor op z’n tijd. Niet in elke brief is dat natuurlijk gepast, maar vaak kun je dat zelf per bedrijf wel goed inschatten.

8. Wees enthousiast (en niet zo’n beetje ook!)

Zelfs al schrijf je tien brieven per week naar tien verschillende werkgevers, laat altijd in de brief blijken waarom juist deze baan jou helemaal het einde lijkt. Wat spreekt je aan in het bedrijf? Waarom wil je juist deze functie in het bedrijf uitvoeren? En wat triggerde jou in de vacature om te reageren?

Wat mij vaak helpt, is een vacature even op me laten inwerken. Dan kan ik vaak veel beter bepalen of ik echt enthousiast ben en waarom dan. Daarna is het een stuk makkelijker om mijn enthousiasme ook op papier te krijgen.

9. Lees je brief en cv voor het gesprek nog eens door

Heb je met je brief en cv hoge ogen gegooid en mag je op gesprek komen? Goed gedaan! Sollicitatiegesprekkenexpert ben ik helaas niet echt (mocht ik willen!), maar ik kan je wel uit eigen ervaring één tip meegeven: lees voor het gesprek altijd nog een keer je brief en cv door. Niet alleen om je zelfvertrouwen een kleine oppepper te geven, maar ook om weer helder te hebben wat je de werkgever voor motivatie hebt gestuurd. Daar kun je vast tijdens het gesprek uit putten.

Meer tips?

Meer lezen over dit onderwerp, naast deze tips voor je sollicitatiebrief en cv? Ik schreef eerder onder andere de volgende artikelen:

Heb jij nog meer tips voor een sollicitatiebrief en cv?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Shirley 11 februari 2020 op 6:54 am - Beantwoord

  Ik merk dat als een vacature leuk is en bij me past, ik heel snel iets op papier heb. Nu ben ik natuurlijk ook een schrijver, dat helpt vast mee. Als ik lang moet nadenken, is de vacature bij nader inzien meestal niets voor mij. En misschien kun je je bedrijf wel uitbreiden met cv’s en brieven. Why not? 😉

  • Romy 17 februari 2020 op 11:23 pm - Beantwoord

   Haha, wie weet is dat nog eens een goede uitbreiding van mijn diensten inderdaad 😉
   Goed punt trouwens! Ik denk inderdaad dat een brief schrijven altijd al een stuk makkelijker is als je écht enthousiast bent over een functie.

 2. Simone 11 februari 2020 op 8:01 am - Beantwoord

  Wat een goede tips! Het grappige is dat ik bij mijn huidige baan, waar ik het super naar mijn zin heb, alleen een kort mailtje heb gestuurd vol enthousiasme terwijl er niet eens een vacature openstond. Ik denk ook echt dat als je oprecht enthousiast bent dat snel doorschemert.

  • Romy 17 februari 2020 op 11:22 pm - Beantwoord

   Wat gaaf zeg dat je met alleen een mailtje bij je huidige werkgever wist binnengekomen! Goed gedaan, hoor! Met enthousiasme kom je volgens mij bij elke (mogelijke) baan het verst 🙂

 3. Naomi 11 februari 2020 op 8:03 am - Beantwoord

  Geweldige tips! Ik vind het ook leuk om anderen te helpen bij het schrijven van een sollicitatiebrief. Ik merk wel dat er behoorlijk wat tijd in gaat zitten als je het echt goed wilt doen. Maar ja, alles voor die droombaan hè;).

  • Romy 17 februari 2020 op 11:21 pm - Beantwoord

   Klopt, een écht goede sollicitatiebrief is nog best tijdrovend om te schrijven. Maar als het goed is, heb je daarmee wel extra kans op dé droombaan natuurlijk.

 4. Rachel Kromdijk 11 februari 2020 op 10:22 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips, ik vind vooral een foto altijd erg handig op een cv. Zo herinner je iemand altijd wat sneller.

  • Romy 17 februari 2020 op 11:20 pm - Beantwoord

   Ook een goede toevoeging inderdaad! Ik zet zelf ook altijd een foto op mijn cv. Dat maakt een cv toch net wat persoonlijker en makkelijker te onthouden.

 5. Haydée 11 februari 2020 op 10:28 am - Beantwoord

  Goede tips! Een CV-tip die ik ooit zelf gekregen heb is om mijn recentste werkervaring en recentste studies bovenaan te plaatsen, en dan (teruggaand in de tijd) de oudere zaken te plaatsen. Een werkgever ziet zo bijvoorbeeld eerst je universitair diploma, en niet je studierichting van in het middelbaar.

  • Romy 17 februari 2020 op 11:19 pm - Beantwoord

   Slimme tip inderdaad! Ik heb mijn ervaring om dezelfde reden op die manier geordend op mijn cv. Altijd goed om het belangrijkste bovenaan te zetten!

 6. Audrey 11 februari 2020 op 1:06 pm - Beantwoord

  Ik heb precies hetzelfde als jij: sollicitatiebrieven schrijven (en die van anderen beter maken) vond ik hartstikke leuk, maar gesprekken waren altijd wat minder mijn ding. Gelukkig ging dat de laatste keer alweer een stuk beter. Je brief en cv nog een keer doorlezen voor het gesprek hielp mij inderdaad ook heel erg altijd.

  • Romy 17 februari 2020 op 11:18 pm - Beantwoord

   Alleen al het feit dat je een leuke baan hebt gevonden, zegt natuurlijk genoeg over dat je laatste sollicitatiegesprek hartstikke goed is gegaan 🙂

 7. bychristiana 11 februari 2020 op 4:29 pm - Beantwoord

  Ik vind al je tips heel goed, vooral dat show don’t tell. Ik heb op mijn werk ook al heel wat sollicitanten voorbij zien komen, brieven trouwens ook, en het valt toch vaak op dat mensen zeggen wat ze denken dat je wilt horen. Maar ja, eigenlijk horen we natuurlijk liever iets anders, die voorbeelden uit de praktijk dus. Want waarom denk je dat je, in dit voorbeeld, procactief bent? Leuk om te lezen, ik weet zeker dat veel mensen iets hebben aan jouw goede tips.

  • Romy 17 februari 2020 op 11:16 pm - Beantwoord

   Precies, voorbeelden maken een brief of gesprek vaak al een stuk levendiger en persoonlijker. Volgens mij is het altijd goed om er daar een paar van te delen.
   Het lijkt me trouwens wel heel leuk om eens aan de andere kant van de sollicitatietafel te zitten. Weer eens wat anders dan zelf solliciteren 😉

 8. Jenn 12 februari 2020 op 12:27 pm - Beantwoord

  Goeie tips! Ik kreeg vaak complimenten over mijn sollicitatiebrieven, maar in de gesprekken ben ik niet zo goed.

 9. Anouk 13 februari 2020 op 8:56 am - Beantwoord

  Zo fijn om hier iets over te lezen! Tijdens mijn studie heb ik een keer een cursus over CV’s gehad waar de meeste van deze tips ook in zaten. Over brieven wist ik nog niets dus dit is ideaal! Over een jaar moet ik zelf op zoek gaan naar werk, hopelijk onthoud ik dan dat jij er deze blog over hebt geschreven!

  • Romy 17 februari 2020 op 11:45 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je iets aan mijn tips hebt! Solliciteren en werk zoeken blijft spannend, maar tegelijkertijd is het ook ontzettend leerzaam om te doen en levert het je natuurlijk hopelijk een mooie baan op.

 10. Suzanne 14 februari 2020 op 4:55 pm - Beantwoord

  Hele goede tips! Misschien heb ik het over een jaartje wel nodig!

Recente blogs

Review Kattenknutsels – DIY met katten

17 oktober 2016|DIY|

Voor mijn verjaardag kreeg ik een paar maanden geleden van een vriend het boek Kattenknutsels van Femke Vindevogel. Ik was meteen verkocht. Niet alleen omdat ik het geweldig vind om dit soort persoonlijk uitgezochte cadeaus te krijgen, maar vooral omdat dit boek en ik me een match made in heaven leken. Ik ben namelijk dol op DIY-projecten en heb ook een enorme liefde voor katten. Een combinatie van die twee, hoe geweldig zou dat zijn? Inmiddels heb ik het boek van voor tot achter bekeken en vandaag laat ik je mijn mening erover weten. Lees je mee?

Zo stel je haalbare doelen op voor jezelf!

5 februari 2017|Lifestyle, Persoonlijke groei|

In mij schuilt een grote dromer en ook iemand die best wel streberig is. Doelen stel ik dan ook regelmatig voor mezelf op. Ik heb alleen één grote valkuil, namelijk dat mijn doelen - tot mijn grote frustratie - niet altijd even makkelijk te realiseren zijn. Zo bedacht ik voor mezelf als doel om meer rust te pakken, maar daar is tot nu toe weinig van terechtgekomen. Zonde eigenlijk, want doelen zijn er om vol enthousiasme een vinkje achter te kunnen zetten. Ik vroeg me af: "Hoe doe je dat dan wel: haalbare doelen opstellen?". Vandaag geef ik je 5 tips om wel haalbare doelen op te stellen en voor dat felbegeerde vinkje achter je doelen te gaan.

12 bekentenissen van een lichtelijk verslaafde theeleut

19 juni 2020|Persoonlijk, Lifestyle|

Dat ik een theeleut ben, is nu niet bepaald een verrassende bekentenis op zich. Iedereen die mij kent, weet dat ik gerust zes koppen thee op een dag achteroversla. Of - in mijn geval - slokje voor slokje langzaam naar binnen klok. Maar als theeleut houd ik er zo mijn eigen theegewoontes op na. Thee meesmokkelen, altijd hetzelfde smaakje drinken en zelfs een paar ietwat neurotische theetrekjes. Deze 12 bijvoorbeeld!