keuzes maken 3

Keuzes maken | FOBO (Fear of Better Options) + 5 tips

 • 14 augustus 2020
 • 16 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Hoe kun je ooit een knoop doorhakken over jouw toekomstige woning als Funda vol staat met huizen? En hoe kun je jouw grote liefde vinden als op je lijst met potentiële matches wel 98 knappe mannen naar je glimlachen? Keuzes maken is tegenwoordig haast een taak voor gevorderden. Er zijn bijna altijd wel tig andere opties. Hoe weet je dan zeker dat jij daar de beste optie voor jou uit weet te kiezen? Ik – ook geen enthousiaste keuzemaker – deel mijn gedachten en geef 5 tips om je keuzestress wat in te dammen.

Hoe je continu aan het twijfelen wordt gebracht?

Laatst las ik een artikel in FLOW over keuzes maken. Het herinnerde me er ten eerste aan hoe ellendig knopen doorhakken ook alweer is. Tegelijkertijd deed dat artikel me iets anders beseffen: keuzestress wordt deels door onze maatschappij aangewakkerd. Lekker felle uitspraak om een artikel mee te beginnen, maar ik vond dit dus wel een eye-opener. Alleen al door social media en advertenties word je dagelijks geconfronteerd met keuzes die je óók had kunnen maken. En dan heb ik het niet dus alleen over dat ene jurkje dat nu al vijf dagen lang de digitale achtervolging op jou heeft ingezet via advertenties.

 • Via LinkedIn word je geconfronteerd met die ene oud-collega die net een enorme carrièreswitch heeft gemaakt. Goh, zou jij niet ook?
 • Op social media volg je – ietwat jaloers – hoe jouw uit het oog verloren vriendin ervoor heeft gekozen met haar gezin op wereldreis te gaan. Goh, heb jij je roeping gemist door dat niet te doen?
 • Als je door je straat loopt, kom je verderop een ander huis met een ‘Te koop’-bord tegen. Zou dat niet een fijnere woning zijn dan je huidige stekkie?
 • In je mailbox ontvang je een nieuwe vacature, terwijl je net een jaar op je huidige werkplek zit. Zou dat niet nóg beter bij je passen?
 • En als je denkt de juiste studie te hebben gevonden, hoef je maar één pagina van de studiekeuzegids om te slaan om te weten dat er nog heel veel andere leuke opties zijn.
 • Je hoeft maar de Tinder-app te openen of je wordt al geconfronteerd met tig potentiële partners die allemaal misschien wel je nieuwe liefde zijn. Heb je net een leuke jongen gevonden, blijk je een swipe verder een nóg betere match te zien.

Kortom: je wordt bijna dagelijks aan het twijfelen gebracht over je keuzes. Niet omdat jouw keuze niet de juiste was, maar omdat je inzicht krijgt in alle andere mogelijke keuzes. Natuurlijk willen die marketeers, bedrijven, makelaars, werkgevers, etc. je allemaal doen geloven dat jij de verkeerde keuze hebt gemaakt door niet voor hun te kiezen. Ja, zelfs jouw Tinder-matches doen daar met hun heus niet ondoordachte bio’s en geposeerde foto’s vrolijk aan mee.

tips voor keuzes maken

5 tips voor keuzes maken

Maar hoe maak je dan in vredesnaam een keuze – laat staan: een perfecte keuze? Ik zal eerlijk zijn: het twijfelvirus heeft mij soms ook flink te pakken. Of het nu gaat over werk, mijlpalen of over dat ene jurkje dat me al 5 dagen achtervolgt, twijfelen kan ik als de beste. Toch heb ik langzaamaan wat keuzesprongetjes vooruit gemaakt. Dit zijn 5 tips voor keuzes maken die mij helpen.

Tip 1: breng jezelf niet onnodig aan het twijfelen

Als jij besluit om die ene vacature toch te bekijken, creëer je eigenlijk zelf jouw nieuwe dilemma. Terecht of niet. Je kunt er namelijk ook voor kiezen het mailtje ongezien in je digitale prullenbak te gooien. Hetzelfde geldt voor dat te-koop-bord verderop in de straat. Als jij met plezier in je huidige woning woont, hoef je niet per se een blik op Funda te werpen en tóch maar een bezichtiging te plannen. Je kunt ook je schouders ophalen en het bij een nieuwe vaas houden.

Oké, als Funda-junkie weet ik dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is. Maar het is goed om je te realiseren dat je deels zelf jouw keuzestress creëert door je in die andere opties te verdiepen. Natuurlijk is dat in veel gevallen logisch. Alleen maar goed om soms te checken wat er nog meer is op de banen- of huizenmarkt. Maar maak jezelf er niet gek mee. Tevreden zijn met wat je hebt, is ook een mooi iets.

Tip 2: besef dat je op keuzes kunt terugkomen

Bij het solliciteren voor mijn eerste baan praatte ik mezelf aan dat ik daar minimaal een jaar of vijf moest blijven plakken. Niet gek dat ik het moeilijk vond om een keuze te maken. Want hoe kon ik nou op mijn 22e weten of die ene startersvacature dé droombaan zou zijn? Pas later ging ik beseffen dat bijna elke keuze die je maakt helemaal niet zo definitief of langdurig is. Als jij besluit om ergens te gaan wonen, zit je niet meteen tien jaar aan die plek vast. Als je een baan accepteert, kun je daar altijd nog na een half jaar je ontslag indienen.

Oké, sommige keuzes zijn wel definitief. Bijvoorbeeld als je de naam van je vriend op je borst laat vereeuwigen of als je besluit om te proberen zwanger te worden. Ja, dat zijn keuzes die je voor het leven maakt. Maar heel veel keuzes zijn niet in beton gegoten. Je kunt er altijd op terugkomen.

Tip 3: stop de ‘Fear of Better Options’

In FLOW (en in dit artikel op Viva.nl) kwam ik een mooi woord tegen voor de o zo herkenbare keuzestress: Fear of Better Options. Oftewel, angst dat je geconfronteerd wordt door (nog) betere opties. Ik had die angst heel erg toen ik voor mijn eerste baan koos. Hoe kon ik nou zeker weten dat ik de allerleukste vacature had gevonden? Pas na een tijdje ging ik beseffen dat ik niet bang hoefde te zijn voor betere opties. Als er iets nog beters voorbijkomt, zie je dat tegen die tijd wel. De ‘what if’-scenario’s zijn nu geen prioriteit. Kies voor wat op dit moment de beste optie lijkt. Hoe dat over een jaar of twee zit, zie je dan wel weer.

Tip 4: een keuze hoeft niet perfect te zijn

Keuzes maken is niet iets wat je in één keer perfect moet doen. Soms kies je voor het best haalbare op dat moment. Het kan zomaar zijn dat je een baan accepteert die je heus niet helemaal het einde vindt, maar die wel voor de nodige ervaring en voor brood op de plank zorgt. Het grappige is: vaak is het zelfs makkelijker om je keuze te accepteren als je weet dat de perfecte optie er nu niet in zit. Dan ga je namelijk minder hard op zoek naar (nog) betere opties.

Dus wat nu als je jezelf vertelt dat je keuze niet perfect hoeft te zijn? Dat je een keuze mag maken die voor nu goed voelt? Ook al heb je niet alle voors en tegens 100x tegen elkaar afgewogen.

tips voor keuzes maken

Tip 5: maak keuzes niet groter dan ze zijn

Zoals ik al zei: veel keuzes zijn echt zo bepalend nog niet. Maak er geen groter ding van dan nodig. Als jij besluit met je Tinder-date wat af te spreken, dan ben je nog niet meteen in gemeenschap van goederen met hem getrouwd. En als je besluit je handtekening onder een arbeidscontract te zetten, dan betekent dat niet dat jij vanaf nu een heel decennium op dit kantoor slijt.

Ik maakte zelf bijvoorbeeld van mijn keuze om te ondernemen eerst een enorm ding. Wat nu als ik niet genoeg opdrachten zou hebben? Als ik ondernemen na een jaar niet meer leuk vind? Of als ik het niet kan? In werkelijkheid was er helemaal niet zoveel spannends aan. Ik had een financiële buffer en had al meerdere vaste opdrachten. Bovendien kon ik altijd nog in loondienst gaan als dit toch niet de juiste stap zou blijken. Dus waar maakte ik zo’n ding van?

Besef dat “foute” keuzes zo fout nog niet zijn

Nog iets om te onthouden: het is echt geen drama als je keuze een keer niet uitpakt zoals gehoopt. Fouten zijn goed. Zelfs onhandige misstappen leveren je uiteindelijk wat op. Ja, ook die sh*t-baan. Alles wat je doet, is uiteindelijk ergens goed voor. Die boodschap fluister ik mezelf in als ik weer eens mijn hoofd breek over een vakantiebestemming, vacature of een ‘Te koop’-bord in een tuin. Of ik nou doorloop of toch iets te lang blijf kijken, elke keuze brengt je uiteindelijk iets. Soms een geweldig mooi avontuur, soms vooral een wijze les. Beide zijn nodig om gelukkig te worden.

Over welke keuze heb jij heel lang getwijfeld?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Lianne 14 augustus 2020 op 6:37 am - Beantwoord

  Wat een mooi en inspirerend artikel! Ik snap dat heel veel mensen vanwege de vele opties en mogelijkheden anno nu veel last hebben van keuzestress. Bij mij valt dat op zich nog wel mee. Ik volg vooral mijn gevoel daarin en ik kies wat (op dat moment) goed voelt. Zo heb ik met een goed gevoel voor een virtual assistant gekozen en ook meteen de juiste. Ook vind ik dat nu de tijd rijp is om me fulltime te richten op schrijven en coachen. Ik herken jouw gedachten wel, maar ik weet ook dat ik geen betere keuze kan maken om gelukkig te zijn!

 2. Daenelia 14 augustus 2020 op 7:12 am - Beantwoord

  Je weet vaak niet meteen of je de beste keus gemaakt hebt. Soms kom je daar jaren later achter en maak je een nieuwe keus.
  Mijn laatste grote beslissing was onze hond, wel of niet doen. Het kiezen van de hond was simpel, ik heb goed gezocht en ik weet zeker dat ik de juiste koos. Maar de beslissing om er voor te gaan was moeilijk.
  Er is ook een geschil tussen beslissen en kiezen. Je neemt eerst het besluit om iets te doen, daarna kies je. Eerst beslis je om te verhuizen, daarna zoek je de woning.
  Soms kun je niet overzien of je de juiste beslissing neemt. Soms kun je de beslissing niet uitvoeren. En dat is niet erg.
  Als je alles van te voren weet, kun je met een kwartje de wereld door. Maar wat is daar dan nog de lol van?

 3. Darina 14 augustus 2020 op 7:12 am - Beantwoord

  Een heel inspirerens artikel met goede tips! Zo herkenbaar die keuzestress en ik heb er momenteel ook last van. Dus deze tips komen heel goed van pas!

 4. Ilona Wielinga 14 augustus 2020 op 7:39 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel met fijne tips. En soms maak je misschien de ‘verkeerde’ keuze, maar daar leer je ook weer van. En uiteindelijk is er denk ik niet iets zoals de goede of verkeerde keuze, van beide leer je weer.

 5. Geke 14 augustus 2020 op 7:42 am - Beantwoord

  Wat heb je dit gegeven perfect omschreven, Romy! Dank je wel voor de inzichten.
  Ik kan ook zo ontzettend twijfelen, soms over de meest belachelijke dingen. Misschien twijfel ik zelfs nog vaker over dingen die eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn zoals kleding… of in de supermarkt (dan ga ik eigenlijk beter naar Aldi, daar is minder keuzestress 😉 )
  De echt belangrijke keuzes helpt mijn gevoel vaak een handje, dat is wel fijn.
  En ja, voor ogen houden en jezelf afvragen hoe definitief een keuze is, helpt ook hier wel.

 6. Naomi 14 augustus 2020 op 8:34 am - Beantwoord

  Heel mooi en leerzaam, dit artikel. Keuzes voelen voor mij vaak heel lastig en definitief, terwijl ze inderdaad helemaal niet definitief hoeven te zijn. Gek genoeg kan ik soms ook juist vrij impulsief een keuze maken. Meestal gaat dat dan over relatief goedkope aankopen, zoals inderdaad dat ene jurkje dat me ineens toelacht tussen de advertenties. Over andere dingen denk ik meestal wat langer na;).

 7. Simone 14 augustus 2020 op 8:55 am - Beantwoord

  Ik heb best wel een hele lange tijd getwijfeld of ik op zoek zou gaan naar een baan naast mijn eigen bedrijf. Mijn eigen bedrijf ging niet zo als verwacht en ik voelde vaak geen voldoening. Van vaak ging dat naar continue. Misschien was het toen eigenlijk al wel te laat om aan de bel te trekken. Maar goed ik heb toen wel de keuze gemaakt. Niet makkelijk, maar inderdaad ook niet voor eeuwig. En ik blijf mijn bedrijf gewoon aanhouden.

 8. Els 14 augustus 2020 op 9:06 am - Beantwoord

  Keuzes maken kan soms zo lastig zijn, ik denk dan vaak, gaat de ene deur dicht, gaat er vast wel weer eentje open :-).

 9. johanna 14 augustus 2020 op 9:28 am - Beantwoord

  Daar heb ik niet zo’n last van. Als je voor belangrijke keuzes je lijst met eisen goed defineert, scheelt dat. Verder koop ik bijna niets impulsief. Ik denk er altijd een nachtje over na. En tot nu toe heb ik weinig gemist. Maar ik geef toe, dat er mensen zijn die altijd denken dat ze iets beters of mooiers kunnen krijgen, en dus eeuwig ontevreden zijn. Maar dat is niet mijn ding. Dus succes met je tocht door de alternatieven.

 10. Audrey 14 augustus 2020 op 9:30 am - Beantwoord

  Mooi artikel weer! Ik ben er wel vrij goed in om mezelf dan te overtuigen van dat ik nu goed zit. Huizen kijken vind ik nog steeds hartstikke leuk, maar verhuizen is zoveel gedoe (en ook duur) dat ik daardoor makkelijk kan denken: ik blijf lekker waar ik zit.

 11. Anna 14 augustus 2020 op 11:29 am - Beantwoord

  Wat een prachtig artikel Romy! Naast FOMO heb ik ook weleens last van FOBO, haha. Maar inderdaad, de gedachte dat je altijd kunt terugkomen op je keuzes geeft veel rust. En, tevreden zijn met wat je hebt ook!

 12. Giovanna Jansen 14 augustus 2020 op 11:31 am - Beantwoord

  Fijn artikel met mooie tips! De keuze is inderdaad of zo veel gebieden zo groot. Slim om je daar niet door mee te laten slepen.

 13. Evelyne - Gouden Momenten 14 augustus 2020 op 8:25 pm - Beantwoord

  Een artikel die perfect op tijd komt. Momenteel zijn er enkele keuzes in mijn hoofd die niet doorgehakt kunnen worden omdat ik niet weet waar ik wel en geen goed aan doe. Ik weeg te veel de voor- en nadelen af waardoor de knoop maar niet doorgehakt raakt. Ik zal dit artikel nog wel eens een paar keer opnieuw moeten lezen. Niet omdat ik het niet begrijp, wel om mezelf er aan te herinneren hoe ik best een keuze maak en misschien lukt het dan wel om de huidige knopen door te hakken 😉

 14. Lisa 15 augustus 2020 op 7:45 am - Beantwoord

  Mooi geschreven. Ik betrap me hier wel op. En door de twijfel beslis ik dan niets. Dank je wel.

 15. Zo simpel is dan geluk 16 augustus 2020 op 2:58 pm - Beantwoord

  Het blijft altijd wel een dingetjes, keuze maken! Als ik eenmaal een keuze heb gemaakt kijk ik er dus gewoon ook verder niet meer naar zodat ik het gewoon niet merk als er ineens toch beter opties zijn, haha!

 16. Meaghan 18 augustus 2020 op 11:08 am - Beantwoord

  Precies hier heb ik best wel vaak last van! Echt een fijn en inspirerend artikel! Ik kan echt heel lang tobben over keuzes. Zowel grote als kleine keuzes. Zo kan ik in een kledingwinkel lang twijfelen welk kledingstuk ik uiteindelijk ga aanschaffen, maar ook qua toekomstperspectief kan ik vaak niet makkelijk knopen doorhakken, omdat ik bang ben dat ik betere opties daarmee uitsluit. Ik vind dit artikel echt een eyeopener en het heeft me ook wel aan het denken gezet. Keuzes voelen voor mij vaak definitief, alsof er geen weg meer terug is, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Dat moet ik denk ik nog leren 😉

Recente blogs

Ontbijten met fruit | 2 smoothie bowl recepten die je in 5 minuten maakt

8 juli 2021|Recepten|

De ochtend is voor mij niet compleet zonder ontbijt. En dan bij voorkeur een ontbijt met véél fruit en vooral heul veul toppings. Best gek dus dat ik tot voor kort nog nooit een smoothie bowl voor mezelf had gemaakt. Dat is nu juist een makkelijke manier om te ontbijten met fruit. Ook is zo'n bowl een ideaal verkoelend ontbijtje voor een hete zomerdag. Je kunt wel ruiken wat er nu wekelijks op het menu staat. Juist, lekkere recepten voor smoothie bowls. Ik deel mijn twee favorieten met je.

7 Nederlandse podcasts die mijn leven een beetje veranderden

18 november 2022|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Elke week zit ik wel een paar keer met mijn oortjes in te luisteren naar de wijze woorden van een podcastmaker. Waar anderen graag schoonmaken met de radio aan of housemuziek uit de speakers, klinkt er bij mij meestal een interessante podcast in mijn oren. Een aantal Nederlandse podcasts waren voor mij zó eye-opening dat ik de dweil er acuut voor weglegde en mijn blocnote pakte. Dit zijn 7 podcast-afleveringen die ik je zeker kan aanraden.

Waarom "aan huis gekluisterd zijn" zo erg nog niet is?

29 juli 2020|Persoonlijk|

15 maart 2020. Ik herinner me die dag nog zo goed. Werken buiten de deur zat er voorlopig niet in. Uitgebreid shoppen en feestjes bezoeken ook niet. En de verse muntthee in restaurants moest voorlopig plaatsmaken voor mijn eigen kopje thee aan de eettafel. Even was het alsof mijn wereld instortte. Aan huis gekluisterd zijn. Hoe bizar dat deze volwassen vorm van parttime "huisarrest" nu - vier maanden later - best normaal voelt. En dat het me juist ook veel mooie dingen heeft gebracht.