4 2 5

Meer geduld | Ongeduldig zijn en geduldig worden (10 tips)

 • 30 mei 2019
 • 25 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Geduld. Ik moet heel eerlijk zeggen dat het mij daar weleens aan ontbreekt. Wanneer de bus weer eens tien minuten te laat komt, ontsnapt er regelmatig een zucht uit mijn mond. Ook heb ik een looptempo dat bij menigeen de vraag oproept of ik de trein moet halen, terwijl ik in mijn beleving rustig naar de supermarkt wandel. Tja, ik kan er niet onderuit dat ik de vraag “Wat is jouw ontwikkelpunt?” bij sollicitatiegesprekken standaard moet beantwoorden met “Dat ik een beetje ongeduldig ben!”. Waar komt ongeduld vandaan? En wat kun je eraan doen? Ik verdiepte me daarin en deel 10 tips voor meer geduld.

Ongeduld als een gewoonte

Laatst las ik op de website van Psychologie Magazine dit artikel over geduld en ongeduld. Daar ben ik eens geduldig voor gaan zitten! In het artikel wordt onder andere beschreven dat geduld een gewoonte is. Het is niet zo dat je het wel of niet bezit, maar het is een gewoonte die je jezelf kunt aanleren. Wanneer je in een ellenlange rij staat voor de kassa, kun je besluiten om je daar NIET druk over te maken. Net zoals je kunt besluiten om juist wel een diepe zucht van frustratie uit je mond te laten komen. Volgens het artikel is ongeduld iets wat veel mensen zichzelf hebben aangepraat door de maatschappij waarin we leven. En daar zit best wat in.

Onze razendsnelle maatschappij

Die maatschappij dus. We hebben een cultuur waarin haast en stress de normaalste zaak van de wereld lijken te zijn. Op stations zie je mensen rennen om hun trein te halen, in de supermarkt willen we zo snel mogelijk klaar zijn en we zijn gewend dat onze berichtjes via welke digitale toepassing dan ook razendsnel worden beantwoord. Denk maar aan het bestaan van WhatsApp, waar je je door de beruchte blauwe vinkjes bijna gedwongen kunt voelen om snel te reageren.

De positieve kant van ongeduld: efficiëntie

Toch zie ik ongeduld niet altijd per se als iets negatiefs. Ik zou mezelf niet ongeduldig noemen in vriendschappen en relaties, en in professionele settings heeft de neiging tot ongeduld me vaak geholpen om efficiënt te werken. Ook helpt het me soms om doelen te bereiken. Ik ben niet het type persoon dat een doel stelt en vervolgens maandenlang wacht om dat waar te maken. En heb ik het idee dat een taak sneller kan worden volbracht? Dan denk ik graag na over een oplossing om tijd te winnen. Best handig!

Ongeduld wordt in mijn ogen pas negatief wanneer je er niet mee kunt omgaan dat dingen niet zo efficiënt of snel gaan als je zou willen. Dat is waarmee je jezelf dwars kunt zitten.

Moeite met doelen uitstellen

Een van de dingen waarbij ongeduld mij weleens dwarszit, is als ik bepaalde doelen liever vandaag dan morgen wil waarmaken. “Morgen weer een dag” is niet bepaald mijn levensmotto. Zo wil ik soms wat veel hooi op mijn vork nemen omdat ik doelen liever niet laat wachten. Dan wil ik alles tegelijk, ondanks dat ik de tijd daar niet voor heb. Vrijwel onmogelijk als je ook nog meer dan 3 uur per nacht wilt slapen. Dan ben ik te enthousiast om dingen te laten rusten en moet het acuut gebeuren, terwijl ik eigenlijk niet bepaald om bezigheden verlegen zat. Een pas op de plaats en het vermogen om dingen te laten rusten tot de volgende dag, week of maand zou dan geen overbodige luxe zijn.

tips voor meer gedulda

Tijd is maar relatief

Iets waar ik meer bij probeer stil te staan, is dat tijd maar relatief is. Soms irriteert het me bijvoorbeeld als dingen voor mijn gevoel tergend langzaam gaan. Denk aan een vertraagde busverbinding met een gemiste overstap tot gevolg. Maar hoe erg is het eigenlijk als je 10 minuten langer moet wachten? Hoe vervelend is het om iets langer in de rij te staan, als je je bedenkt dat iedere dag 1440 minuten telt? Bovendien is tijd niet vaak echt verloren. Misschien is de vertraging wel een goed moment om een boodschappenlijstje te maken of om de dag te overdenken. Juist in onze 24/7 draaiende maatschappij is dat helemaal niet verkeerd.

Een tandje lager

Soms ben ik net een razende tornado die het liefst door- en doorgaat. Dat kan een kracht zijn, maar ook een valkuil. Een keer je tempo verlagen in een maatschappij die altijd maar door- en doorgaat is juist heel goed. Daarom ben ik blij dat ik in mijn omgeving mensen heb die me soms afremmen. Soms moet je accepteren dat dingen pas morgen kunnen. Of dat iets nog langer dan dat duurt. Gewoon omdat je leven niet van die paar minuten of van die ene dag afhangt. En zelfs dat ene telefoongesprek met die irritante instantie waarbij je tien minuten naar een irritant bandje moet luisteren is niet het einde van de wereld. Zet je telefoon op speaker, doe je ding en wacht geduldig af.

10 tips voor meer geduld

Voor mezelf (en misschien ook voor jou) zet ik 10 tips voor meer geduld op een rij.

 1. Stop met multitasken en focus je op één ding. Ga bijvoorbeeld lezen, tv kijken of eten met volle aandacht.
 2. Verlaag je tempo als je gaat wandelen en besteed aandacht aan je omgeving.
 3. Werk niet alleen met to-do-lists voor vandaag, maar maak een lange-termijnplanning, waarbij je ook doelen kunt opschrijven voor bijvoorbeeld over een paar weken of maanden.
 4. Laat berichtjes soms even rusten. Antwoord niet direct op een e-mail of appje als het niet uitkomt.
 5. Zorg ervoor dat je een boek of iets anders bij je hebt als je een keer lange tijd moet wachten.
 6. Ga wat eerder weg van huis voor een afspraak, waardoor je niet hoeft te haasten.
 7. Doe soms even helemaal niets en leg je telefoon vooral even weg.
 8. Besef dat je met ongeduld niets aan de situatie verandert. Met meer geduld maak je het aangenamer voor jezelf.
 9. Probeer ongeduldige reacties als een diepe zucht of kijken op je horloge te voorkomen. Zelfs dat helpt soms al.
 10. Neem een kat voor meer geduld. Qua geduld kunnen we aan katten als Pippa nog een voorbeeld nemen 😉

Heb jij ook weleens last van ongeduldig zijn?

Tips voor meer geduld

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 30 mei 2019 op 8:42 am - Beantwoord

  Fijne tips zijn dit. Ik zeg altijd dat ik zonder geduld geboren ben en ik herken vooral wat je schrijft over dingen gelijk willen doen. Als ik het uitstel, blijft het namelijk in mijn hoofd hangen en heb ik er geen rust van. Ik probeer ’t te leren, maar ik vind het nog best ingewikkeld.

  • Romy 30 mei 2019 op 11:32 am - Beantwoord

   Lastig hè als je gewend bent om plannen meteen uit te voeren?! Soms is het een zegen om meteen de daad bij het woord te voegen, maar het kan er ook weleens voor zorgen dat je iets te veel hooi op je vork neemt. Hopelijk leren we allebei met de tijd om daarin wat meer rust te krijgen 😉

 2. Mariëlle 30 mei 2019 op 8:43 am - Beantwoord

  Hele goede tips Romy! Ik was vroeger ook mevrouwtje ongeduld :$ Iets met genen.. máár dat betekent niet dat je er niets aan kunt doen. Ik mediteer nu zo’n 3 jaar en dat geduld van mij is écht verbeterd 😀

  • Romy 30 mei 2019 op 11:33 am - Beantwoord

   Wat goed om dat te horen! Ik heb ook weleens het idee gehad dat zoiets als meditatie of yoga mij best wel zou kunnen helpen. Ik denk dat ik best wel wat baat zou hebben bij zo’n rustgevende bezigheid 🙂

 3. Audrey 30 mei 2019 op 8:49 am - Beantwoord

  Ik ben ook ZO ongeduldig, dus ik kan idd wel wat tips gebruiken 😉 Wat je zegt over die razende tornado herken ik zeker. Ik denk dat ongeduld vaak ook samenhangt met energiek en enthousiast zijn.

  • Romy 30 mei 2019 op 11:34 am - Beantwoord

   Klopt! In die zin kan ongeduld uit enthousiasme ook juist een mooie eigenschap zijn, maar soms kun je jezelf er ook flink mee in de weg zitten. Althans, dat is mijn ervaring 😉

 4. Laurine 30 mei 2019 op 9:37 am - Beantwoord

  Dit artikel komt als geroepen! Vroeger vond ik mezelf best een geduldig persoon, maar de laatste tijd merk ik dat ik me erg kan opwinden als de dingen niet zo snel gaan als ik wil. Bijvoorbeeld een trage fietser voor me, daar kan ik me dan zo over opwinden. Dat is toch nergens voor nodig?! Ik ga deze tips nog maar eens zorgvuldig lezen en -hopelijk- toepassen!

  • Romy 30 mei 2019 op 11:35 am - Beantwoord

   Heel herkenbaar wat je zegt! Als dingen een stuk langzamer gaan dan je zou willen of had verwacht, kan dat nog knap lastig zijn. Dat terwijl die paar minuten vertraging soms eigenlijk helemaal geen ramp zijn. Een tandje lager is soms zelfs best prima. Leuk om te horen dat je iets aan mijn tips hebt 🙂

 5. Simone 30 mei 2019 op 9:47 am - Beantwoord

  Super toevallig! Hier heb ik me de afgelopen tijd mee bezig gehouden en het is inderdaad echt iets wat je jezelf kunt aanleren! In sommige situaties (zoals bijvoorbeeld bij een kassa waar het niet opschiet, in de file etc) voel ik me nu veel relaxter! Heel fijn is dat.

  • Romy 30 mei 2019 op 11:37 am - Beantwoord

   Wat goed zeg dat je hier zo bewust mee bezig bent geweest! Heel fijn als je in dat soort situaties wat relaxter kunt zijn inderdaad. Haast of ongeduld levert je vaak weinig op, terwijl het leven een stuk fijner wordt als je dat een beetje van je af kunt laten glijden 🙂

 6. Darina 30 mei 2019 op 9:51 am - Beantwoord

  Hele goede tips. Ik kan ook heel ongeduldig zijn maar leer hier steeds meer mee omgaan. Al blijven sommige dingen gewoon te langzaam gaan voor mijn idee 🙂

  • Romy 30 mei 2019 op 11:37 am - Beantwoord

   Haha, dat laatste is wel herkenbaar. Als een instantie bijvoorbeeld heel inefficiënt werkt, zal ik dat altijd wel lastig blijven vinden. Maar het scheelt al als je in veel situaties net iets meer geduld kunt ervaren 🙂

 7. Saskia 30 mei 2019 op 10:59 am - Beantwoord

  Goede tips. Ik heb een beetje van beide, heel gek haha. Thuis ben ik ongeduldig, op mijn werk heb ik engelen geduld.. haha. Mijn man zegt wel eens, neem werk-Saskia eens mee naar huis 😉 Ik kan thuis 100x op de muis klikken en super geïrriteerd raken als het niet werkt. Terwijl ik op werk 10 minuten bezig kan zijn met een peuter om zijn jas zelf aan te laten doen.

  • Romy 30 mei 2019 op 11:39 am - Beantwoord

   Haha, wat grappig dat daar zo’n verschil in zit. Ik moet wel zeggen dat niet werkende computers ook op mijn zenuwen werken. Dan komt Mrs. Ongeduld wel in mij naar boven. Wie weet helpt het al als jullie straks een kindje hebben rondlopen. Volgens mij moet je dan haast wel geduldiger worden 😉

 8. Minke 30 mei 2019 op 12:24 pm - Beantwoord

  Ik ben niet zozeer ongeduldig, denk ik. Wel heb ik een hekel aan treuzelen, ik pak graag door en ik kan slecht niks doen en ik loop ook stevig door. Maar als de trein vertraging heeft dan is dat juist voor mij een momentje om even rust te nemen, omdat het dan even niet anders kan, haha.

  • Romy 1 juni 2019 op 9:36 am - Beantwoord

   Herkenbaar wat je zegt. Treuzelen is ook niet zo aan mij besteed en dat zie ik zelf ook wel als een goede eigenschap 🙂 Wel goed dat je wel geduldig op bijvoorbeeld een vertraagde trein kunt wachten. Net wat je zegt, eigenlijk zit er op zo’n moment ook even niets anders op 😉

 9. Evelyne 30 mei 2019 op 12:49 pm - Beantwoord

  Door mijn job heb ik geduld gekweekt. Doch ik ook eens ongeduldig kan zijn als die ene weer eens traag vooruit gaat en ik snel vooruit moet. Dat zijn meestal situaties waarin ik vermoeid de dag probeer door te komen. Maar ik ga niet snel roepen op iemand of het moet zijn dat die persoon mij echt irriteert.

  • Romy 1 juni 2019 op 9:37 am - Beantwoord

   Je klinkt zeker wel heel geduldig en ik kan me voorstellen dat je werk in de zorg daarbij ook heeft meegeholpen. Volgens mij moet je in de zorg wel geduldig zijn. Knap hoor! Niet iedereen zou dat kunnen 🙂

 10. Giovanna Jansen 30 mei 2019 op 1:03 pm - Beantwoord

  Goeie tips! Ik ben bij veel dingen best geduldig, maar kan soms ook heel ongeduldig zijn. 😉 Interessant om te lezen in het artikel op Psychologie Magazine dat ongeduld geen eigenschap is maar aangeleerd. Jouw tips helpen vast bij het afleren ervan. 🙂

  • Romy 1 juni 2019 op 9:38 am - Beantwoord

   Inderdaad wel een interessant inzicht! Ik had daar ook nooit zo bij stilgestaan en vond het een heel interessant artikel 🙂

 11. Nikita 30 mei 2019 op 4:50 pm - Beantwoord

  Ik denk dat ongeduldig zijn iets is wat komt door onze veranderende en steeds sneller gaande maatschappij. De technologie gaat ook steeds sneller en we verwachten inderdaad snel al een appje terug als we iets sturen. Ik geef toe dat ik soms wel eens bang ben dat als ik niet direct antwoord, ik bang ben om boze mensen op mijn kap te krijgen. Maar ik kan dat gevoel steeds meer loslaten. Ook als ik zelf muziek aan het luisteren ben via mijn laptop, hoor ik soms mijn mobieltje niet. Dan ben ik gewoon eventjes zoned-out. Want luide muziek (niet zo luid dat het mijn oren beschadigt) werkt nu eenmaal ontspannend voor mij. Ik geloof ook dat ongeduld iets is wat je aanleert. Als kind was ik niet supergeduldig, dat geef ik toe. Maar in de jaren daarna ging het prima. Als de bus te laat was zuchtte ik wel eens, maar het was oke. Nu begin ik te stressen omdat ik bang ben te laat te komen op mijn afspraak. Hoewel dat niet voorkomt, want ik neem net altijd een bus of twee vroeger om dat net te voorkomen. Maar dan komen gedachten zoals ‘Wat als de volgende bus ook te laat komt?’. Gek word ik daarvan. Ik ben het aan het oefenen, maar ik denk dat ik het aan het leren ben. Niet perse in de alledaagse dingen zoals wachten op de bus of op iemand. Maar met mezelf. Ik ben verschrikkelijk in met mezelf geduld hebben. Een ware ramp. De houding die ik afgelopen dagen naar mezelf had, voelde wel fijn. Heel zacht en begrijpend. Maar ik heb wel hetzelfde voordeel als jij. Mijn huiswerk was vroeger in het middelbaar vrijwel binnen de week af, en ook als er iets is wat ik nog moet doen zal ik het niet zo snel uitstellen. Gewoon ook om van dat knagende gevoel af te zijn. Maar soms zou een beetje meer geduld (met mezelf vooral) niet verkeerd zijn. Dat weet ik zelf ook.

  • Romy 1 juni 2019 op 9:51 am - Beantwoord

   Wat goed dat het je beter lukt om wat geduldiger om te gaan met appjes beantwoorden. Het is inderdaad nergens voor nodig om altijd direct iets terug te sturen.
   Wel lastig om te horen dat je met jezelf wat minder geduldig bent, hoewel je zo te horen de afgelopen dagen wel wat liever voor jezelf bent geweest. Je mag vaker op die manier wat liever voor jezelf zijn. Dat heb je meer dan verdiend! <3

 12. chucky1012 31 mei 2019 op 10:57 am - Beantwoord

  Zeer goede en fijne tips….
  Ik kan heel erg lang geduldig zijn…
  Maar het houd een keer op.

 13. Lisa 1 juni 2019 op 7:29 am - Beantwoord

  Leuk om over na te denken. Ik heb één moment waarop ik echt ongeduldig ben en dat mij stoort: wanneer ik ga slapen gaan m’n kleren snel op een stoel….over die die er al liggen. Waarom heb ik niet het geduld om dat even op te ruimen?

  • Romy 1 juni 2019 op 10:10 am - Beantwoord

   Heel herkenbaar wat je beschrijft van toen ik nog bij mijn ouders woonde. Pas sinds ik mijn eigen huisje heb, ruim ik mijn was altijd netjes meteen op. Bij mijn ouders kon gewassen kleding ook gerust een week blijven liggen uit mijn eigen luiheid. Oeps!

Recente blogs

12 kleurrijke bestemmingen in Europa op mijn bucketlist

8 september 2018|Op reis|

Zin in een kleurrijke bestemming op vakantie? Ik wel! Op vakantie heb ik een zwak voor bestemmingen waar je nog net niet wordt verblind door de vele knalkleuren. Ik heb al een paar prachtige kleurrijke bestemmingen in Europa mogen bewonderen. Maar daarnaast heb ik ook nog een flinke bucketlist met kleurrijke oorden op ons continent die mij meer dan de moeite waard lijken. Zin in een kleurrijke reis? Ik zet 12 kleurrijke bestemmingen in Europa op een rij: 6 die ik al heb bezocht en 6 die ik graag nog eens wil bewonderen.

Niet in slaap komen – 11 tips om wél te slapen als een roosje

23 juli 2021|Lifestyle|

Niet in slaap komen is superfrustrerend. Je bent doodmoe en hoopt direct naar dromenland te vertrekken zodra je hoofd je kussen raakt, maar in werkelijkheid blijf je maar woelen en zijn je gedachten niet stil te krijgen. "Waarom kan ik niet slapen?", vraag je je steeds af. Ondertussen pieker je vrolijk door over hoe je morgen ooit de dag moet doorkomen als je wekker al over zes uur gaat. Ik ken het probleem en deel 11 tips die voor mij helpen om van slapeloze nachten af te komen.

Maak de herfst leuker met deze 7 zomerse gewoontes!

14 september 2018|Positiviteit|

Met de komst van de herfst lijken er soms twee kampen te ontstaan. De ene helft veert nog net niet op van enthousiasme als de blaadjes van de bomen vallen en de gure wind weer opsteekt. De andere helft kijkt verbitterd toe hoe de dagen korter worden en de regen tegen de ramen tikt. Nee hoor, zo zwart-wit is het gelukkig niet! Ook als groot zomerliefhebber, zoals ik, kun je iets moois maken van de herfst. Hoe? Nou, door simpelweg sommige fijne zomerse gewoontes in de herfst vast te houden. Met deze 7 zomerse gewoontes kun jij de herfst leuker maken.