1 13 3

10 tips voor ontspullen (ook als je géén minimalist bent)

 • 5 oktober 2018
 • 36 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Groen doen

Chaos in huis betekent chaos in je hoofd. Althans dat is bij mij vaak het geval. Maar hoe doe je dat nu als je regelmatig leuke spullen op de kop tikt, maar van je huis of kamer toch geen volgepropte opslagruimte wilt maken? Het uitzoeken van een stijlvolle prullenbak in leuke kleuren kan al helpen, maar natuurlijk moeten er ook spullen IN die prullenbak en in je vuilniszak voor de kringloopwinkel belanden. Daarom kijk ik zelf eens in de zoveel tijd kritisch naar mijn spullen en doe ik heel wat dingen weg. Hoe ik dat voor elkaar krijg? Deze 10 tips voor ontspullen zijn voor mij effectief.

tips voor ontspullen
 1. Begin klein. Als je gaat opruimen, hoef je niet in één keer je hele huis te doen. Begin gewoon eens met één kastje en deel jouw opruimproject op in kleine projecten. Dat maakt het meer behapbaar.
 2. Houd een prullenbak of vuilniszak bij de hand. Bij mij helpt het vaak als spullen uit het zicht zijn wanneer ik eenmaal heb besloten dat ik ze niet nodig heb. Dan kan ik me niet alsnog bedenken of er lang bij stilstaan of ik iets wil houden of niet. Zorg er dus voor dat je altijd een prullenbak of vuilniszak hebt klaarstaan. Zet bijvoorbeeld drie zakken klaar, waarbij je sorteert wat je wilt verkopen, weggooien en weggeven.
 3. Kijk extra kritisch als je meer van hetzelfde hebt. Het is nergens voor nodig om bijvoorbeeld 3 haarborstels te hebben liggen of 5 blauwe truien waarvan je er nog maar één draagt. Heb je meerdere exemplaren van iets liggen? Kijk daar dan extra kritisch naar en bepaal of je een van de exemplaren kunt missen.
 4. Hoe vaak ga je dit product gebruiken? Natuurlijk hebben alle vijf blauwe truien in je kast wel wat. Maar in plaats van steeds te denken “Deze is ook zo leuk”, kun je beter realistisch kijken naar wat je met die spullen doet. Trek je al die truien in het najaar minstens één keer per maand aan? Dan is het prima om ze te houden. Maar hangt een trui al 3 jaar ongedragen in je kast? Dan is het misschien beter om hem weg te doen.
 5. Kieper een hele lade om. Opruimen is iets waar ik nog wel eens flink tegen opzie. Wat dan helpt, is om bijvoorbeeld een hele lade om te kieperen. Daarmee dwing ik mezelf om de hele inhoud uit te zoeken. Ik kan in zo’n geval in ieder geval onmogelijk stoppen voordat alles is opgeruimd.
 6. Verdien wat bij met oude spullen. Nog een tip voor ontspullen die mij helpt, is om waardevolle spullen niet zomaar weg te gooien, maar te koop te zetten. Verkoop oude spullen bij de IJ-hallen (klik hier voor verkooptips van de IJ-hallen) of zet items te koop via Marktplaats of Vinted. Zeker als ik twijfel of ik iets wel weg wil doen, is zo’n extra zakcentje een goede stok achter de deur om er toch afscheid van te nemen.
 7. Maak opruimen leuk. Zelf zet ik tijdens het opruimen vaak een leuke serie op. Zo wordt ontspullen nog leuk ook. Ook op andere manieren kun je opruimen minder vervelend maken. Zo kun je met een kleurrijke prullenbak van opruimen al meer een feestje maken (nou ja, bijna dan!). En vrolijke muziek op de achtergrond doet vast ook veel goeds. » Lees ook mijn 6 opruimtips voor wie niet van opruimen houdt.
 8. Ruim elke dag op. De beste remedie tegen een dichtslibbend huis is natuurlijk om elke dag op te ruimen. Dat hoeft niet lastig te zijn! Neem bijvoorbeeld elke avond 10 minuten de tijd om gebruikte spullen op te bergen waar je ze vandaan hebt gehaald. Al die kleine beetjes besparen je uiteindelijk een grote opruimsessie.
 9. Maak foto’s van spullen. Kun je van bepaalde spullen geen afscheid nemen door de herinneringen erachter, maar is het te veel om te bewaren? Maak dan foto’s van die spullen. Ik heb dat zelf bijvoorbeeld ooit gedaan met knutselwerkjes van de peuterspeelzaal. Ik heb nog maar een paar bijzondere werkjes liggen en heb van de rest foto’s op mijn laptop staan.
 10. Wees streng voor jezelf (ook ná het opruimen). Wanneer je hebt opgeruimd, is het natuurlijk verleidelijk om weer nieuwe spullen te kopen. Ruimte zat! Het is alleen niet ideaal als je over drie maanden opnieuw een flinke opruimsessie moet houden om van je uitpuilende kasten af te komen. Ben je van plan om nieuwe aankopen te doen? Zorg er dan voor dat je daar alvast ruimte voor hebt. En past een nieuwe aankoop toch niet meer in de kast? Doe daar dan iets anders voor weg.

Houd jij van opruimen of moet je jezelf daar echt toe aanzetten?

Dit artikel betreft een samenwerking met Brabantia.

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 5 oktober 2018 op 6:40 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik vind opruimen niet vervelend, het geeft me na afloop een heel fijn gevoel.

  • Romy 5 oktober 2018 op 8:24 am - Beantwoord

   Dat zeker! Dat fijne gevoel achteraf is ook voor mij de reden om regelmatig aan het opruimen te slaan 🙂

 2. Marije 5 oktober 2018 op 7:10 am - Beantwoord

  Ik was net van plan om dit weekend mijn keuken te gaan ontspullen dus je tips komen goed van pas.

  • Romy 5 oktober 2018 op 8:24 am - Beantwoord

   Wat leuk om dat te horen! Succes met opruimen dit weekend 🙂

 3. Iris - Thebeautymagazine.nl 5 oktober 2018 op 7:51 am - Beantwoord

  Ik heb een tijdje geleden op een rommelmarkt gestaan. Toen heb ik best wel veel verdiend en het ruimde lekker op.

  • Romy 5 oktober 2018 op 8:25 am - Beantwoord

   Leuk dat je op de rommelmarkt hebt gestaan! Dat lijkt me alleen al een leuk dagje weg en het levert ook nog een leuk zakcentje op 🙂

 4. chucky1012 5 oktober 2018 op 8:32 am - Beantwoord

  Hele fijne en zeer goede tips om de boel eens flink op te ruimen (y)

  Fijne dag 😉

 5. Sandra 5 oktober 2018 op 8:37 am - Beantwoord

  Hier moet nodig een grote uitruiming gedaan worden. Mijn vriend en ik hebben gister besloten dat we onze kasten uit gaan zoeken en kleding die we niet meer aan hebben naar een goed doel doen of verkopen. Het is echt nodig… Zeker met oog op de verhuizing die binnen een half jaar plaats gaar vinden. Dan is het wel zo fijn dat je niet wéér al die zooi mee gaat sleuren terwijl dat onnodig is! Ik hou altijd de regel aan: als ik iets en jaar al niet meer heb gebruikt of aangehad, dan kan het makkelijk weg. 🙂

  • Romy 5 oktober 2018 op 10:38 am - Beantwoord

   Goed bezig hoor! ? Een verhuizing is natuurlijk ook de perfecte stok achter de deur om flink op te ruimen ? De regel die jullie hanteren, klinkt in ieder geval heel handig. Die ga ik ook eens onthouden bij het opruimen!

 6. Loesl 5 oktober 2018 op 8:42 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik merk dat zodra ik in die opruimflow zit ik zo een heleboel weg kan gooien, maar eraan beginnen.. Eigenlijk zou ik ook dingen moeten verkopen maar vind United Wardrobe oid vaak teveel werk, dus ik doneer het maar gewoon.

  • Romy 5 oktober 2018 op 10:40 am - Beantwoord

   Het is inderdaad vaak even die drempel die je over moet. Dat herken ik ook wel. Maar naderhand voelt het wel altijd supergoed als alles weer netjes is ? Doneren is natuurlijk ook heel goed trouwens. Scheelt wat tijd en je maakt er vast een ander weer blij mee ?

 7. Femke 5 oktober 2018 op 9:16 am - Beantwoord

  Weer goede tips :-). Vooral het klein beginnen vind ik een goede. Ik gooi / doe zelf makkelijk spullen weg. Wat ik alleen altijd doe is eerst meer zooi maken, voor het dan eindelijk opgeruimd is en ergens halverwege dat proces ben ik er klaar mee. Soms stop ik dan ook en ga ik pas later of de volgende dag weer verder haha.

  • Romy 5 oktober 2018 op 10:42 am - Beantwoord

   Haha, eerst meer zooi maken doe ik ook altijd ? Mijn moeder kijkt me altijd vreemd aan als ik zeg dat ik aan het opruimen ben en er juist een flinke berg spullen om me heen ligt ? Maar als je het uiteindelijk alsnog opruimt, ook al is het de volgende dag, kan het op zich niet zoveel kwaad, toch?! ?

 8. Rosanne 5 oktober 2018 op 9:42 am - Beantwoord

  Wat een goede tips Romy! Na de verhuizing terug naar mijn ouders in maart (vanwege mijn gezondheid), heb ik nu inmiddels na al die maanden nog steeds niks op kunnen ruimen of weggooien, terwijl ik het altijd leuk vond… Helaas gooit mijn gezondheid dus roet in het eten, maar met mijn therapeut heb ik afgesproken, zoals jij in tip8 beschrijft, een tijdslot te hebben. Dit heb ik nu 2x toegepast en werkt echt goed. Wat me ook goed helpt, is dat ik nu een doel heb voor mijn kleding/spullen. Ik ga het namelijk doneren aan de kledingbank. Ik houd van de kringloop, maar er zijn ook zo veel mensen in armoede of mensen in azc’s voor wie zelfs de kringloop nog te duur is. Ik denk dat het helpt zo’n mooi doel te stellen, zorgt voor extra motivatie!

  • Romy 5 oktober 2018 op 7:43 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het lastiger is om op te ruimen als je gezondheid je tegenwerkt. Een klein beetje opruimen (bijvoorbeeld elke dag 10 minuten of een kwartier) is dan misschien al een goede oplossing inderdaad. Net als het bedenken van een mooi doel voor spullen, zoals jij zelf ook beschrijft. Als je een ander blij maakt met spullen die jij niet meer gebruikt, is dat een prachtige stok achter de deur om toch op te ruimen 🙂
   Zo te horen ben je al heel goed bezig met ontspullen op een manier die wel lukt, hoor 🙂

 9. Jessica J. 5 oktober 2018 op 12:39 pm - Beantwoord

  Ik ga binnenkort de Minimalism Challenge maar weer eens doen! Denk dat ik deze keer begin bij de kleerkast, want wat heb ik een berg items die ik niet meer draag … Goede tips! Dat omkieperen van een lade heb ik eerder dit jaar nog gedaan. Wat daar allemaal úítkwam! :’D

  • Romy 5 oktober 2018 op 8:55 pm - Beantwoord

   Haha, soms komt er inderdaad verbazingwekkend veel uit je eigen kasten en lades! Wat een goed idee, die Minimalism Challenge! Ik ben heel benieuwd hoe het je zal bevallen 🙂

 10. bychristiana 5 oktober 2018 op 12:57 pm - Beantwoord

  Haha, JA! Ik ben een zeer fanatieke opruimer. Ik vind het heerlijk. Als blogger krijg je natuurlijk een hoop spulletjes toegestuurd en daarnaast verander ik ook nogal graag van interieur. Gelukkig vind ik opruimen dus absoluut geen straf. Ik kan ook vrij makkelijk dingen wegdoen. Kritisch kijken is inderdaad een goede tip, mijn stelregel is meestal; heb ik het langer dan zes maanden niet gebruikt of wist ik niet meer dat ik het had, dan kan het weg. (uitzonderingen van koffers en kerstspullen enzo daargelaten;-))

  • Romy 5 oktober 2018 op 8:57 pm - Beantwoord

   Ideaal als je zo van opruimen kunt genieten! Zeker als je regelmatig spullen krijgt of graag nieuwe interieurspullen koopt natuurlijk. Ik vind jouw stelregel ook zeker een goede tip. Vaak kijk ik op die manier naar mijn kledingkast en dat werkt best fijn 🙂 Of nou ja, het is niet zo dat ik in de zomer winterkleding wegdoe omdat ik die een half jaar niet heb aangetrokken, maar je snapt wat ik bedoel. Haha!

 11. Nikita 5 oktober 2018 op 8:21 pm - Beantwoord

  Ik ruim graag op en ik hou enorm van netheid. Als ik mijn deel van de kamer aanpak (ik deel hem met mijn zusje) dan neem ik meestal mijn kledingkast ook mee. Dus eens in de zoveel tijd wordt die ook gesorteerd en opgeruimd. De kleren die er nu nog inliggen draag ik werkelijk ook nog. Alleen een trui is te klein aan het worden, maar er zit een emotionele herinnering achter. Ik had die trui aan toen mijn pepe in het ziekenhuis lag en hij was ongeneeslijk ziek. En die trui had ik aan toen ik hem voor de laatste keer knuffelde. Juist door die krachtige en verdrietige herinnering kan ik het niet aan om hem weg te doen. Hij ligt me een beetje te nauw aan het hart daarvoor. Ik heb het een paar jaar terug heel moeilijk gehad ook daardoor en toen heb ik een tijdje met die trui in mijn armen geslapen omdat dat troost gaf. Ik ben wel een verzamelaar, maar vergeleken met vroeger doe ik spullen die ik niet meer gebruik nu wel weg. Alles wat in mijn kamer hangt of staat zijn dingen die ik of nog gebruik, of gewoon heel mooi vind. De kast die het volst ligt is trouwens toch wel mijn rek waar mijn tekenspullen liggen. Die ligt vrij vol, maar ik gebruik nog alles. En ik zou het zeker niet over mijn hart kunnen krijgen dat weg te doen. Het is namelijk hetgene wat mij zo gelukkig maakt! Net als je kaartje die voor die spulletjes staat 🙂

  • Romy 6 oktober 2018 op 11:51 pm - Beantwoord

   Wat een mooie herinnering zit er achter die trui! Ik kan me voorstellen dat je die trui dan liever niet wegdoet en dat hij je erg dierbaar is. Dat is een kledingstuk om voor altijd te koesteren.
   Zo te horen ben je onwijs georganiseerd. Knap hoor! En wat leuk om te horen dat mijn kaartje een plek tussen je spullen heeft gekregen 🙂

 12. jessica 5 oktober 2018 op 10:11 pm - Beantwoord

  Handige tips!
  Eigenlijk probeer ik gewoon minder prullaria te kopen, maar soms wil dat nog niet lukken.
  Eens in de zoveel tijd ga ik lades, kasten en andere hoeken af en sorteren of ik iets nog kan gebruiken of dat het weg mag.
  Ik vind het niet vervelend om te doen. Ik kom dan altijd weer van alles tegen.

  • Romy 6 oktober 2018 op 11:52 pm - Beantwoord

   Het is soms ook best lastig om leuke prullaria te laten liggen. Er is zo veel leuks te krijgen! Maar als je opruimen leuk vindt om te doen, kom je vaak al een heel eind. Zelf vind ik het ook altijd wel leuk om op die manier weer vergeten spullen tegen te komen. Altijd fijn om bijvoorbeeld weer een jurkje tevoorschijn te toveren waarvan je even was vergeten dat je het nog had liggen 🙂

 13. Mariska 6 oktober 2018 op 10:21 am - Beantwoord

  Eens in de zoveel tijd ga ik eens door mijn huis en ga ik dingen op Marktplaats of de plaatselijke Facebookgroepen zetten.. op die manier verdien ik iets en is iemand anders er weer blij mee.

  • Romy 7 oktober 2018 op 12:23 am - Beantwoord

   Goed bezig! Ik vind het zelf ook altijd fijn om wat spullen te koop te zetten. Zo verdien je wat bij en het ruimt ook lekker op natuurlijk 🙂

 14. Giovanna Jansen 7 oktober 2018 op 1:34 pm - Beantwoord

  Goeie tips!
  Vooral dat van die hele lade omkieperen. Ik wil dat vaak te voorzichtig doen, waardoor je het eigenlijk maar half uitzoekt en de rest laat zitten. 🙂

  • Romy 7 oktober 2018 op 9:51 pm - Beantwoord

   Een lade in één keer omkieperen is vaak echt een goede stok achter de deur. Ik voel dan in ieder geval de drang om niet te stoppen voordat alles weer netjes is 😉

 15. Saskia 7 oktober 2018 op 4:31 pm - Beantwoord

  Ik ben zeker aan het ontspullen, vooral op zolder. Man, man, man.. Wat hadden wij een zooi zeg met de verhuizing… Nu nog een extra kast in elkaar en dan kan er NOG meer weggedaan en georganiseerd worden 🙂 Zin in! Vooral straks met de koude, donkere dagen gaan we weer lekker ruimen in huis.

  • Romy 7 oktober 2018 op 9:55 pm - Beantwoord

   Goed bezig, hoor! Ik kan me voorstellen dat een verhuizing nogal wat opruimwerk met zich meebrengt. Gelukkig is opruimen op regenachtige dagen altijd wel een fijne bezigheid 🙂 Succes alvast!

 16. HIlde 9 oktober 2018 op 8:52 pm - Beantwoord

  Hier ook een crea bea in hart en nieren dus ja…leuke knutselspullen horen daar bij. Ik las laatst een tè geweldige quote van Einstein, die toch is blijven hangen: ‘Als een opgeruimde kamer staat voor een opgeruimd hoofd, waarvoor staat dan een lege kamer?” Een mooie balans daarin vinden is de kunst maar tè is nooit goed, in geen van beide opzichten. Het blijft evenwel een oefening, ook hier. Ik deed al eens zo’n ’30 day minimalism challenge’ en dat heeft toen echt goed geholpen bij me. Verkopen, daar kom ik dan weer niet zo makkelijk toe. Naar de kringwinkel breng ik wel af en toe eens iets. Je doet er me aan denken dat ik dat best nog een keertje doe binnenkort. Bedankt voor deze inspirerende blog!

  • Romy 10 oktober 2018 op 7:16 am - Beantwoord

   Haha, wat een leuke quote! En eigenlijk zit daar echt wel een kern van waarheid in. Ik ben het met je eens dat beide uitersten (te veel spullen of een bijna lege kamer) beide niet echt positief zijn. Een middenweg is dé oplossing! Goed om te horen dat die challenge je heeft geholpen.
   Hopelijk kun je binnenkort nog een keer met een goed gevoel wat spullen naar de kringloopwinkel brengen 🙂

 17. Wendy (B) 12 oktober 2018 op 11:51 am - Beantwoord

  Bij mij lukt het gewoonweg niet om iets te verkopen :s
  De spullen die ik heb zijn nochtans in zeer goede staat of zelfs nieuw en ik vraag niet veel.
  Niet leuk zo 🙁

  • Romy 12 oktober 2018 op 11:01 pm - Beantwoord

   Oh wat balen! Wat voor verkoopkanalen gebruik je zoal? Ik weet dat Facebookgroepen in de omgeving soms ook nog wel goed kunnen hepen om oude spullen te verkopen. Dat is soms effectiever dan spullen verkopen via Marktplaats.

 18. Wendy (B) 13 oktober 2018 op 6:59 am - Beantwoord

  Via 2Dehands.
  Vroeger was dat Kapaza.
  Facebook heb ik niet.

  • Romy 14 oktober 2018 op 11:30 am - Beantwoord

   Ah oké, die site ken ik niet. Misschien kun je Marktplaats eens proberen. Ik heb daar in ieder geval goede ervaringen mee voor onder andere boeken.

Recente blogs

4x Zo ga je van dromen naar doen!

24 april 2017|Persoonlijke groei|

Ik ben een echte dromer. Al op mijn veertiende had ik een hele toekomst voor ogen, tot aan de namen van mijn toekomstige kinderen aan toe. Nog steeds kan ik dagdromen over de toekomst en fantaseren over wat het leven me zal brengen. Maar van dromen naar doen? Dat is dan weer een volgende stap, die vaak iets lastiger is. Hoe pak je dat aan? Hoe maak je van je dromen werkelijkheid? Voor Saskia's blog schreef ik laatst een artikel over mijn grote droom: voor mijn werk iets met schrijven, taal of communicatie kunnen doen. Een van haar vragen was hoe ik dat wilde aanpakken. Dat vormde de inspiratie voor dit artikel: van dromen naar doen, hoe doe je dat?

Positief blijven bij tegenslagen, hoe dan?! (10 tips)

29 juli 2019|Positiviteit|

Allemaal krijgen we weleens met tegenslagen te maken. Helaas. Je wordt bijvoorbeeld afgewezen voor een leuke baan, je feestje valt in het water of je wordt "verrast" door een kapotte wasmachine die een deel van je spaarrekening opeist. Ik krijg weleens vragen over positief blijven bij tegenslagen. Hoe doe ik dat? Wat helpt mij daarbij? Nou, soms lukt het heel goed, soms iets minder, maar oefening baart kunst. Dit zijn 10 tips die mij helpen om positief te blijven als het tegenzit.