Ontstressen is een van mijn doelen voor dit jaar. Ik wil me minder vaak gehaast of gestrest voelen. En ik heb het vermoeden dat er met mij meer mensen zijn die dit doel willen waarmaken. Ontstressen is alleen geen makkie: het betekent niet alleen een beetje (of een beetje boel) minder doen, maar ook acties ondernemen om meer rust in je hoofd te krijgen. Ik bedacht voor mezelf een actieplan en deel graag de 10 tips voor ontstressen die ik wil toepassen. Vaarwel stress! Nou ja, dat is in ieder geval het idee.

tips voor ontstressen
Ontstressen? Paco weet daar wel raad mee.

1. Zorg voor een goede planning

Ontstressen begint met een goede (en realistische!) planning. Elke avond een to do list maken voor de volgende dag is bijvoorbeeld iets wat mij heel erg helpt. Ook plan ik graag dingen van tevoren in en kan ik als echte controlfreak niet zonder een duidelijke (virtuele) agenda. Over het algemeen zit het met mijn planvaardigheden wel goed, maar in sommige opzichten is er nog winst te behalen. Zo wil ik meer vooruit werken voor mijn blog en een soort van planning in Excel maken voor blogartikelen. Daar kan ik altijd nog mee schuiven als ik spontaan iets nieuws wil plaatsen, maar zo kan ik wel meer gestructureerd werken. Vindt mijn hoofd fijn!

2. Reserveer voldoende tijd voor dingen

Een belangrijke tip voor ontstressen waar ik zelf ook nog wat van kan leren: plan voldoende tijd voor dingen. Maak van je dag geen race tegen de klok waarbij je in rap tempo alle punten van je to do list afvinkt. Reserveer liever iets te veel tijd voor afspraken, zodat je zeker weet dat je niet met je tijd in de knoei komt. Ga bijvoorbeeld niet razendsnel naar de supermarkt als je maar 5 minuten hebt. En zorg ervoor dat je ruim op tijd klaarstaat om naar de bushalte te gaan in plaats van last minute met een boterham in je mond de deur uit te hollen. Sta desnoods een paar minuten eerder op als dat helpt.

3. Zorg na een drukke dag voor rust

Soms heb je van die dagen waarop je van hot naar her gaat. Dat kan nu eenmaal niet altijd anders. Maar zorg er wel voor, als dat kan, dat je de volgende dag niet weer stad en land afreist. Als je meerdere afspraken buiten de deur op één dag plant, kun je soms maar beter de volgende dag je avond vrijhouden om in alle rust op de bank neer te ploffen. Wissel het voor jezelf af en plan bij voorbaat niet je hele week vol. Het zou zonde zijn als je in het weekend te uitgeput bent om van je vrije dagen te genieten.

4. Wees realistisch (en zeg soms ‘nee’!)

Ken je die mensen die alles voor elkaar lijken te hebben? Met de nadruk op ‘lijken’. Ze hebben een goede baan, gaan regelmatig op vakantie, hebben perfecte kinderen, gaan een paar keer per week naar de sportschool, hebben een bruisend sociaal leven, en…en… Je snapt het! Maar nee, laat me je uit die droom halen. Niemand kan al die ballen in de lucht houden en dan nog steeds met een glimlach rondlopen. Wees realistisch en kritisch als je een tijdsinvestering aangaat. Past het in je agenda? Krijg je er energie van? Als dat niet het geval is, durf dan soms nee te zeggen.

5. Kijk kritisch naar “verplichtingen”

Je hebt verplichtingen en je hebt “verplichtingen”. Sommige dingen word je geacht te doen, zoals regelmatig een stofzuiger door je huis halen (tenzij je een schoonmaakster hebt, lucky you!) of zo nu en dan je gezicht op je werk of op school laten zien. Maar er zijn ook verplichtingen die je jezelf onnodig oplegt. Ik heb daar zelf wel eens een handje van. Als iemand zegt “Mocht je tijd hebben om naar X te gaan, dan zou dat leuk zijn!”, wring ik me soms al in allerlei bochten om dat mogelijk te maken. En dat terwijl ik helemaal niet verplicht ben om mijn agenda erop aan te passen. Kritisch kijken of iets echt “moet”, kan je heel wat tijd én stress schelen.

tips voor ontstressen

6. Probeer tijd te besparen

Meer in het algemeen: tijd besparen is natuurlijk dé tip voor ontstressen. Maak eens een overzicht in Excel met daarin waar jij elke week tijd aan besteedt. Zo kun je op je telefoon (met een app) checken hoeveel tijd je doorbrengt achter je smartphonescherm. Maar ook kun je bijvoorbeeld in kaart brengen hoe lang je elke dag bezig bent met mailtjes beantwoorden. Zijn er van al die activiteiten dingen die je kunt schrappen? Of waar je minder tijd aan kunt besteden? Misschien kun je voor sommige mails een standaard antwoord opstellen. En ook qua tijd op social media is wellicht nog winst te behalen. Er zijn altijd mogelijkheden om tijd te besparen of dingen te schrappen.

» Lees ook: 5 voordelen van minder op social media zitten

7. Laad dagelijks je batterij op

Ontstressen betekent ook tot rust komen. Oftewel af en toe (het liefst dagelijks) je batterij even opladen. Doe dagelijks iets waar je niet bij na hoeft te denken en waarvan jij tot rust komt. Voor de een is dat misschien een foute serie kijken, de ander leest liever een boek en weer een ander vindt het fijn om een spectaculaire taart te bakken. Of maak een fijne wandeling, knuffel met je huisdier of maak een puzzel van 1000 stukjes. Wat jouw oplaadmethode ook is, maak er bewust elke dag een moment tijd voor vrij. Of – nog beter – een paar momenten.

8. Zoek op tijd je bed op

Ontstressen betekent ook goed uitrusten, oftewel op een fatsoenlijk tijdstip naar bed gaan. Natuurlijk verschilt het per persoon hoeveel slaap je nodig hebt. Een tijdje geleden las ik ergens dat slaapgebrek veel met je kan doen: van sneller geïrriteerd raken tot je niet kunnen concentreren of een continu gehaast gevoel ervaren. Je wordt dan ook niet bepaald productiever van weinig slapen. Dus zoek op tijd je bed op om uitgerust wakker te worden! Stel desnoods een wekker in voor het tijdstip waarop je in bed wilt liggen. En ja, dat zeg ik ook tegen mezelf. *stelt snel de app Bedtijd in*

9. Kom “uit je hoofd” 

Dit klinkt nu iets zweveriger dan bedoeld. Wat ik wil zeggen? Doe dingen waarbij je bewust je lichaam gebruikt in plaats van alleen je hoofd. Dat kan yoga of meditatie zijn, maar je kunt ook gaan hardlopen of een andere sport beoefenen. Mijn hoofd maakt elke dag overuren en sporten is voor mij een goede manier om mijn hersenpan stil te leggen. Zelf vind ik hardlopen fijn, maar ik overweeg ook om zumbalessen te nemen. Dat soort actieve dingen helpen mij beter om tot rust te komen dan bijvoorbeeld het kijken van een serie.

10. En neem de tijd!

Ontstressen betekent in mijn ogen ook je tempo soms iets verlagen. Dus niet tijdens het werken een boterham naar binnen proppen terwijl je de laatste hand legt aan een verslag, maar bewust even gaan zitten en van die boterham met pindakaas genieten. Of blijf na het avondeten even napraten met je gezellige gezelschap. En douche eens een keer niet ’s ochtends voordat je de deur uit moet, maar maak er ’s avonds een ritueel van een paar minuten meer van. Mét een fijne douchegel. Dat kost je nauwelijks meer tijd, maar zorgt er wel voor dat je hoofd even “uit” staat in plaats van dat je alweer bij je volgende activiteit bent.

Tijd om dit jaar met mijn eigen tips voor ontstressen aan de slag te gaan om ontstrest en wel 2019 door te komen. Doe je mee?

Heb jij nog meer goede tips voor ontstressen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 3 januari 2019 op 6:43 am - Beantwoord

  Ontstressen is iets waar ik ook aan wil gaan werken omdat dat vorig jaar even helemaal niet goed ging. Goede tips! Vooral goed plannen en de tijd nemen en bewust met dingen omgaan zijn heel belangrijk bij dit proces.

 2. Daenelia 3 januari 2019 op 8:22 am - Beantwoord

  Ja.
  Maar ik heb geen tijd om ze hier op te schrijven. XD
  Je bent op de goede weg. Ik kan savonds geen to do list maken, ik doe dat overdag of in de ochtend. Vaak herinner ik me wel wat ik moet doen. Vergeet ik iets, was het niet belangrijk genoeg.
  Laat lekker los.

  • Romy 3 januari 2019 op 6:18 pm - Beantwoord

   Het is inderdaad maar net wat je prettig vindt wat betreft de to do list. Voor mij helpt ’s avonds een to do list maken altijd om met een gerust hart te gaan slapen 😉 Dan kan ik de dag afsluiten en de volgende dag weer starten met wat ik nog wil doen. Maar overdag een to do list maken kan ook fijn zijn. Sommige dingen herinner je je waarschijnlijk overdag beter.

 3. evelien 3 januari 2019 op 8:39 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel, ik vind het belangrijk om voldoende tijd in te plannen.
  Ik heb regelmatig dat ik dat te weinig doe, en alsnog in de stress raak haha.
  Liefs,
  Evelien

  • Romy 3 januari 2019 op 6:19 pm - Beantwoord

   Herkenbaar wat je zegt! Als je wat meer tijd neemt voor dingen, geeft dat vaak al veel meer ruimte in je planning en daarmee ook rust 🙂

 4. Neverdullmoments 3 januari 2019 op 9:06 am - Beantwoord

  Herkenbaar dit! Ik ben echt een ‘van hot naar her’ persoon, soms heb ik op een vrije dag wel 6 plekken waar ik van mezelf dan heen ‘moet’, omdat ik overal ja op zeg. Sporten is inderdaad een hele goede! Mijn vriend en ik gaan nu ook proberen om elke dag even een avondwandeling te maken, zodat we met een leeg hoofd naar bed gaan. Heerlijk!

 5. Hermien - KouweKleren 3 januari 2019 op 9:13 am - Beantwoord

  Bij je eerste tip kreeg ik juist een beetje een stressgevoel, want hoewel lijstjes mij ook heel erg helpen, klinkt het toch een beetje als nog meer willen doen. Gelukkig zie ik in de rest van het artikel ook het lekker loslaten en rust pakken terug. Heel gezond! Ik vind het knap hoe je het allemaal voor elkaar bokst met je enorme activiteit op je blog en sociale media, maar ik gun je ook het lekker de boel de boel laten heel erg. Geniet ervan!

  • Romy 3 januari 2019 op 6:25 pm - Beantwoord

   Ik herken dat van hot naar her gaan wel. Soms race je zonder je ervan bewust te zijn zo’n beetje de hele stad door. Dat is in ieder geval iets waar ik wat meer op wil letten.
   Wat een goed idee, zo’n avondwandeling! Lijkt me heerlijk om zo de dag af te sluiten 🙂

  • Romy 3 januari 2019 op 6:31 pm - Beantwoord

   Het was niet de bedoeling om meer te gaan doen, hoor 😉 Lijstjes helpen mij juist om mijn gedachten te ordenen en dingen te plannen. Zo krijg ik vaak in minder tijd hetzelfde gedaan (= meer tijd over) en dat werkt voor mij heel fijn.

   Dankjewel voor je onwijs lieve reactie! Mijn blog is voor mij een van mijn fijnste hobby’s en uitlaatkleppen, dus daar steek ik met liefde tijd in. Het zijn vooral bepaalde “verplichtingen” die geen verplichting zijn, die ik wil loslaten. En wat extra tijd voor mezelf dit jaar is natuurlijk altijd fijn 🙂

   • Hermien - KouweKleren 4 januari 2019 op 11:37 am - Beantwoord

    Herkenbaar hoor! Ik houd ook van lijstjes, al zet ik stiekem altijd iets bovenaan wat ik al kan afstrepen.

    • Romy 5 januari 2019 op 3:20 pm - Beantwoord

     Haha, heel herkenbaar! Dat doe ik ook altijd, alleen al omdat het gevoel van dingen kunnen wegstrepen zo fijn is 😉

 6. Irene 3 januari 2019 op 10:08 am - Beantwoord

  Goeie tips! Vooral tijd nemen en niet te veel dingen opleggen vind ik belangrijk. Ik haat een opgejaagd gevoel dus ik zal er ook veel aan doen om dat te vermijden. Ik ga bijvoorbeeld nooit lopen voor m’n trein want ik heb er drie per uur en het is echt niet zo erg als ik eens een latere trein moet nemen als ik daardoor op mijn gemak ben. En mijn dagelijkse wandelingetjes helpen ook wel om wat meer rust te creëren.

  • Romy 3 januari 2019 op 6:44 pm - Beantwoord

   Dat is ook wel een goede tip inderdaad! Soms is het niet nodig om te rennen en kun je best even wachten op een volgende trein/bus/ronde. Dat kan heel wat stress schelen.
   Wandelen vind ik ook superfijn. Daar word ik altijd een beetje zen van 🙂

 7. Saskia 3 januari 2019 op 10:44 am - Beantwoord

  Zeker fijne tips die ik zeker al soms toepas. Zou het zeker meer kunnen doen en ben dat dan ook zeker wel van plan in 2019.

 8. marije 3 januari 2019 op 10:47 am - Beantwoord

  Voor mij is rust inplannen na een drukke dag of periode echt een must om te kunnen ontstressen. Ik ben zo makkelijk in door rennen dat het soms moeilijk is om even stil te staan. Maar door daar bewust mee bezig te zijn, kan ik ook makkelijker ontstressen.

  • Romy 3 januari 2019 op 6:46 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je er al meer bewust mee bezig bent om soms stil te staan. Dat is in ieder geval al een belangrijke eerste stap. Ik merk zelf ook dat ik er veel baat bij heb om bijvoorbeeld na een drukke dag buiten de deur even een rustige dag thuis of op kantoor te hebben.

 9. Meaghan 3 januari 2019 op 11:36 am - Beantwoord

  Wat een goede tips! Fijn artikel ook. Hopelijk kun je je de komende tijd vasthouden aan je eigen tips om je doelen te bereiken! Zelf kan ik je tips ook wel heel goed gebruiken de komende tijd. Ik heb nu nog vakantie, maar aanstaande maandag mag ik weer gaan studeren en dan komt dit zeker van pas! 🙂

  • Romy 3 januari 2019 op 6:51 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! Ik hoop dat jij jezelf, ook na de vakantie, ook wat meer rust kunt gunnen. Maar voor nu eerst nog even genieten van je laatste dagen vakantie 🙂

 10. Wendy Schuchmann 3 januari 2019 op 12:00 pm - Beantwoord

  Bedankt voor alle tips! Plannen (in een agenda, Bullet Journal of Excellijst), drukke en rustige dagen afwisselen, kritisch kijken naar verplichtingen, uit je hoofd komen en dingen met aandacht doen zijn inderdaad goede manieren om te ontstressen.
  Wat mij ook helpt, is stilte, de natuur ingaan of op een rustig moment een museum bezoeken.

  • Romy 3 januari 2019 op 6:52 pm - Beantwoord

   Mooie tips om tot rust te komen! De natuur of een rustige plek als een museum kan zeker ook helpen om te ontstressen en rust in je hoofd te krijgen.

 11. Dionne 3 januari 2019 op 12:31 pm - Beantwoord

  Wat een handig artikel. Iets waar ik helaas ook last van heb. En soms kan ik niets eens slapen.

  Maar mijn doel voor 2019 is om hier een betere balans in te vinden. En hopelijk gaat dat jou ook lukken.

  • Romy 3 januari 2019 op 6:54 pm - Beantwoord

   Mooi om te horen dat het vinden van balans/rust ook iets is waar jij aan wilt werken dit jaar! Ik wens je een mooi nieuw jaar toe waarin je hopelijk meer rust in je hoofd krijgt en ook wat beter kunt slapen.

 12. Evelyne 3 januari 2019 op 2:43 pm - Beantwoord

  Ontstressen, dat kan ik wel gebruiken. Alhoewel, ik moet zeggen dat het mij de laatste maanden wel goed gelukt is. Ik hoop dit te kunnen volhouden. Ik ga dan wel niet sporten (absoluut geen conditie!), maar gewoon even relaxed zijn is al ontstressen genoeg voor mij. Een douche of bad neem ik zowiezo steeds ’s avonds om de stress ’s ochtends te vermijden. Het enige wat ik ’s ochtends doe is mijn haren wassen en mijn gezicht verzorgen. Ik heb nogal een vettig haartype en mijn huid heeft ook voldoende verzorging nodig. Maar dat kan perfect in het ochtendritueel passen zonder enige extra haast-stress.

 13. Simone 3 januari 2019 op 4:08 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Om goed te ontstressen ga ik vaak diamond painten. Ken je dat? Nou dat is dus héérlijk rustgevend. Daarnaast ook nog eens een super leuke hobby. Dus 1+1=…. Precies! Ik kan het iedereen aanraden. Al werkt voor andere misschien kleuren beter, maar daar heb ik gek genoeg weer geen geduld voor haha!

  • Romy 3 januari 2019 op 6:56 pm - Beantwoord

   Wat goed dat het je de laatste maanden beter is gelukt om te ontstressen! Het even rustig aan doen is inderdaad al een goede manier daarvoor. En wat goed dat je je ochtendritueel en een douche- of badderbeurt op je gemak doet. Dat is alleen al een goede manier om tot rust te komen.

  • Romy 3 januari 2019 op 7:00 pm - Beantwoord

   Diamond painting ken ik wel. Het ziet er alleen al zo leuk uit en ik kan me voorstellen dat het ook heerlijk rustgevend is. Superfijn dat je daar veel ontspanning uit haalt 🙂

 14. Lianne 3 januari 2019 op 4:56 pm - Beantwoord

  Je geeft mooie tips! Wat goed dat je aan het ontstressen wilt werken 🙂 Ik plan wel eens bewust niks in op een vrije middag of avond om dan lekker iets voor mezelf te doen en wat rust geeft.

  • Romy 3 januari 2019 op 7:00 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je daar bewust tijd voor vrijmaakt! Ik kan me voorstellen dat dat ook heerlijk rustgevend kan zijn.

 15. Geke 3 januari 2019 op 5:11 pm - Beantwoord

  Goeie tips. En ja, die kattebeesten hebben geen moeite met ontstressen hé 🙂
  Het plannen is voor mij een aandachtspuntje. Ga nu proberen met werkdagen van minder uren maar hopelijk wel productievere dan. Als ik eerlijk ben, komt er op de laatste werkuren niet erg veel meer uit mijn handen. Dus als ik die tijd dan besteed aan rustig huishouden doen, een uurtje in de tuin werken,… moeten die dingen ook niet nog laat op de avond en kan ik meer mijn rust nemen.
  Ook op tijd gaan slapen wil ik meer moeite voor doen. Maar dat is dan weer het lastige aan met twee zijn en verschillende slaapbehoeftes. Als mijn man dan een uur (of meer) later komt slapen, ben ik weer wakker, en raak moeilijk weer in slaap. Dus ergens moeten we de middenweg vinden…

 16. bychristiana 3 januari 2019 op 5:59 pm - Beantwoord

  Hoewel ik altijd best drukke dagen hebben, maak ik dus echt NOOIT to-do lijstjes. Maar goed, ik heb een behoorlijk goed geheugen, dus wellicht maak ik ze onbewust in mijn hoofd toch haha. Op de een of andere manier zou ik er, hoe gek het ook mag klinken, denk ik juist gestresst van raken als ik alles opschrijf wat ik moet (of wil…) doen. Ik denk dat vooral een goede en realistische planning heel belangrijk is om te voorkomen dat je overweldigd of gestresst raakt.

  • Romy 3 januari 2019 op 7:03 pm - Beantwoord

   Wat slim om je tijd op die manier iets anders in te delen! Het klinkt als een prima plan om meer gedaan te krijgen, maar ook meer rust te kunnen pakken.
   Ik kan me voorstellen dat het wel lastiger is om je bedtijd te plannen als je met z’n tweeën bent. Ik zou haast zeggen: misschien kun je een half uur later naar bed en je man een half uur eerder als gouden middenweg 😉 Maar ik snap dat dat iets te simpel gedacht is.
   Hopelijk lukt het jou ook om dit jaar wet meer te ontstressen en voldoende rust te pakken.

  • Romy 3 januari 2019 op 7:06 pm - Beantwoord

   Ik kan me goed voorstellen dat to do lists voor de een perfect werken en voor iemand anders juist totaal niet. Ik krijg zelf last van chaos in mijn hoofd als ik dingen niet opschrijf, omdat er dan allerlei ideeën door mijn hoofd “rondfladderen”. Maar ik snap dat zo’n lijstje ook juist stressvol kan zijn, omdat je toch een lijst vol verplichtingen voor je ziet.
   Goed punt van de realistische planning! Dat is volgens mij al stap 1 om niet te druk te zijn en niet gestrest te raken.

 17. Zo simpel is dan geluk 3 januari 2019 op 6:16 pm - Beantwoord

  Goede tips heb je geschreven. Eigenlijk heb ik gelukkig niet veel stress. Alleen op mijn werk, maar dat heb je met een baan als de mijne zelf wat minder in de hand. Thuis heb ik weinig verplichtingen, dus ook weinig stress, wat voor mij ook wel noodzakelijk is om bij te kunnen komen van het werk.

  • Romy 3 januari 2019 op 7:07 pm - Beantwoord

   Fijn om te horen dat je naast je werk niet te veel last hebt van stress! Juist als je een stressvolle baan hebt, is het wel zo fijn om het thuis wat rustiger aan te doen.

 18. Femke 3 januari 2019 op 11:41 pm - Beantwoord

  Ik heb niet zo snel stress. Eén van mijn belangrijkste tips – en dat is 1 die jij ook geeft 🙂 – is ook zorgen voor rust. Ik vind het echt zo’n onzin als mensen zeggen dat ze het altijd druk hebben. Ik had dat ooit ook, maar dat is iets wat je zelf vaak creëert.

  • Romy 4 januari 2019 op 8:45 am - Beantwoord

   Klopt! Je zorgt er vaak zelf voor dat je te veel omhanden hebt en je bent zelf ook de enige die daar wat aan kan doen. Ik merk dat af en toe nee zeggen bijvoorbeeld al helpt om niet continu druk te zijn en wat rustmomentjes voor jezelf te creëren 🙂

 19. Nikita 5 januari 2019 op 10:33 pm - Beantwoord

  Mijn ultieme stress-reliever is tekenen. Ik snap dat dat voor anderen niet hetzelfde is. Ik ken mensen die het potlood door de kamer smijten door frustratie. Ik niet. Ik kom tot rust als ik me verlies in mijn tekening. Voor mij is dat een soort van ‘uit mijn hoofd’ komen. Omdat ik dan ook wel veel nadenk, maar dan over kleuren en vormen. En hoe ik die schaduw beter kan maken of hoe ik iets nog beter kan weergeven. Na een tekening voel ik me vaak lichter, en ook kan ik terug met een gerelativeerde mindset naar mijn ‘probleem’ kijken. Hangt er natuurlijk vanaf waardoor ik stress ervaar. Ik heb door de jaren heen wel ontdekt wat er wel en niet tegen stress helpt bij mij. Dat ik nu met mijn paniekaanvallen leer omgaan, dat zal ook helpen. Ik verwacht ook niet dat ik nooit meer een paniekaanval zal hebben en dat ik altijd zal kalmeren. That’s life. Maar ik weet dat ik het kan. Mijn therapeut toonde me donderdag een filmpje, waaruit ik zelf de conclusie kon trekken. Het draait er niet om om perfect te zijn of nooit fouten te maken in het leven. Het gaat erom dat je geniet van de tijd dat je hier bent. Want je leeft niet eeuwig.

  • Romy 6 januari 2019 op 1:00 am - Beantwoord

   Wat heb je dat prachtig verwoord! Het loslaten van (een stukje!) perfectionisme, zal alleen al voor veel minder stress zorgen. Heel mooi om te horen wat voor positiefs tekenen met je doet! Iedereen heeft inderdaad zijn eigen stress-relievers en het is toch prachtig dat tekenen dat effect op jou heeft 🙂

 20. Maaike 5 januari 2019 op 11:37 pm - Beantwoord

  Handige tips! Ik zou ook wel eens een keer van de stress af willen komen 🙂

 21. Odetta 6 januari 2019 op 9:47 am - Beantwoord

  Wees een toerist in je eigen woonomgeving! Dat kan heel erg verrassend zijn. Of het nu een evenement is wat je bezoekt. Of dat je door de ogen van iemand die daar niet woont je eigen omgeving bekijkt, waardoor je weer meer waardering krijgt. Of je bezoekt een wijk waar je nog niet bent geweest, wie weet wat je daar nog ontdekt. Pluspunt: je bent weinig reistijd kwijt.

  • Romy 6 januari 2019 op 12:11 pm - Beantwoord

   Wat een mooie tip! Dat is ook iets wat ik de afgelopen jaren meer ben gaan doen en dat zorgt er niet alleen voor dat je tot rust komt, maar ook dat je je eigen omgeving veel meer weet te waarderen. Ik ga nu bijvoorbeeld regelmatig naar Amsterdam om daar even te wandelen en foto’s te maken. Die stad is voor mij vrij dichtbij en sinds die bezoekjes ben ik onze hoofdstad veel meer gaan waarderen. En het werkt inderdaad nog rustgevend ook!

 22. Karin 6 januari 2019 op 11:23 am - Beantwoord

  Leuk artikel! Het verbaasd me echt dat je nog geen blog-kalender bijhoudt? Ik bedoel: het lukt je toch om netjes elke dag iets te posten! Ik gebruik hier zelf Trello voor. Daar verzamel ik sowieso mijn ideeen voor blogs, maar je hebt daar ook een Calendar functionaliteit waarmee je cards op een bepaalde dag kunt slepen. Als je interesse hebt, kan ik je een screenshot mailen 🙂

  Ik denk dat naaien voor mij ook een soort ontstressen is. Ik focus dan namelijk maar op een ding, en vergeet al het andere wat speelt. Daarom denk ik ook altijd “even een halfuurtje” en dan is het zo weer anderhalf uur later haha 😀

  Ik vind het echt vreselijk moeilijk om op tijd naar bed te gaan, maar het helpt ook niet echt mee dat mijn vriend een nog erger nachtmens is dan ik, haha! Maar als ik echt op tijd naar bed moet, zet ik inderdaad een wekkertje.

  • Romy 6 januari 2019 op 5:36 pm - Beantwoord

   Oeh, Trello klinkt ideaal! Ik ga daar ook eens naar kijken. Dankjewel voor de tip!
   Ik heb nu wel een soort halve blogplanning. Ik heb vaak een paar concepten klaarstaan, maar meestal bepaal ik de dag van tevoren welke van die concepten ik als artikel ga inplannen voor morgen. Maar een blogplanning voor in ieder geval 1 week vooruit lijkt me wel een stuk handiger. Trello klinkt ideaal om daaraan te werken. 🙂

   Heerlijk dat jij zo kunt ontspannen door te naaien. En dat levert dan ook nog eens prachtige creaties op! Onwijs leuk!
   Lastig hè, op tijd naar bed gaan?! Ik heb daar ook wel een issue mee, omdat ik nogal een avondmens ben. Misschien moet ik maar op zoek gaan naar een vriend die totaal geen avondmens is voor een portie goede invloed, haha.

 23. Yvonne 8 januari 2019 op 8:16 am - Beantwoord

  Realistisch zijn mbt hoeveel tijd iets kost. Dat helpt mij vooral heel erg. Ik heb de neiging om mijn beschikbare tijd enorm te overschatten! En wat jij zegt is ook waar: soms is het ook lekker om ergens juist méér tijd aan te kunnen besteden, zodat je ervan kunt genieten. Dat zal inderdaad wel helpen met ontstressen 🙂

  • Romy 8 januari 2019 op 8:45 pm - Beantwoord

   Herkenbaar wat je zegt! En inderdaad, met een beetje extra tijd voor je bezigheden kun je vaak veel meer genieten van waar je mee bezig bent. En dat werkt al ontspannend op zich!