1 3 4

Tijd besparen? Mijn tip: schrap deze 10 dingen!

 • 22 november 2018
 • 27 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Een gebrek aan tijd is vast niemand vreemd. We zouden vast allemaal weleens willen dat er meer uren in een dag zouden zitten. Maar bij gebrek aan mogelijkheden daartoe, zal je toch echt iets aan je eigen agenda moeten doen. Tijd besparen, hoe doe je dat nu? Want alles in je agenda is toch belangrijk? Nee hoor! Als lotgenoot met het zelf-gediagnosticeerde chronisch-tijdgebrek-syndroom weet ik inmiddels dat je prima dingen kunt schrappen om tijd te besparen. Dit zijn mijn 10 tips om tijd te besparen.

tips voor tijd besparen

Tijd besparen? Schrap deze 10 dingen!

Tijd besparen is zo moeilijk nog niet. Je krijgt het bijvoorbeeld al voor elkaar door deze 10 dingen uit je dagelijks leven te schrappen.

 1. Dingen die “moeten” (tussen aanhalingstekens!). Moet je te veel van jezelf? Bijvoorbeeld je hele boekenkast op alfabet sorteren? Of winkel na winkel checken om de mooiste verjaardagskaart te vinden? Wees dan eerst kritisch of die dingen wel echt nodig zijn of dat je ze aan jezelf oplegt. Ongetwijfeld zijn het dingen die je graag “wilt”, maar dat is wat anders dan dat je er van alles voor “moet” laten wijken.
 2. Het onhaalbare willen waarmaken. Zeker als je al om tijd verlegen zit, kun je maar beter elke vorm van gekkenwerk schrappen. Dan heb ik het over te krappe deadlines die je aan jezelf hebt opgelegd of een enorme waslijst aan to-do’s, maar ook over onmogelijke dingen die tussendoor komen. Vraagt iemand last-minute of je over een uurtje op de koffie komt, terwijl jij net middenin iets zit? Denk dan twee keer na voordat er ‘ja’ uit je mond floept. Of beter nog: zeg ‘nee!’. Wat niet kan, dat kan niet!
 3. 24/7 buurten op social media. Ongetwijfeld is het leuk om via social media live verslag te doen van jouw interessante leven. Maar wring jezelf niet in allerlei bochten om dagelijks een fotogeniek kiekje van je ontbijt op Instagram te plaatsen, om ieder uur de laatste updates op Facebook in de gaten te houden en om er zeker van te zijn dat je geen trending topic mist. Beperk je tijd op social media en houd zo meer offline tijd over.
 4. Tot diep in de nacht doorwerken. Weet je wat ik als typische nachtbraker heb gemerkt? Tegen de slaap vechten werkt vaak averechts. Je kunt soms maar beter je laptop dichtklappen als je rond middernacht met moeite je ogen kunt openhouden en door de slaap niet meer helder kunt nadenken. Diezelfde taak krijg je vast morgenochtend veel sneller gedaan als je wél uitgerust bent.
 5. Streven naar perfectie. Dingen hoeven niet altijd perfect te zijn om goed te zijn. Probeer je perfectionisme los te laten. Vaak kun je namelijk al tijd besparen door op een gegeven moment te bepalen dat iets “af” is, perfect of niet. Je kunt bijvoorbeeld wel tien keer naar een sollicitatiebrief kijken, maar die zal echt niet opeens de elfde keer veel beter zijn dan hij nu al is.
 6. Pleasen en aan verwachtingen voldoen. Je hoeft niet op vrijdagavond uit te gaan als je eigenlijk te moe bent om iets anders te doen dan in je pyjama een film te kijken. En je hoeft ook niet ’s avonds door te werken omdat je denkt jezelf te moeten bewijzen. Durf soms voor jezelf te kiezen en doe dingen niet alleen om verwachtingen waar te maken. Natuurlijk is het goed om iets liefs voor een ander te doen, maar liefdadigheid is heel wat anders dan iets doen om toe te geven aan je bewijsdrang.
 7. Eindeloze app- of chatgesprekken als het niet uitkomt. Heel logisch dat je er niet om staat te springen een urenlang app- of chatgesprek te voeren als je eigenlijk andere plannen had. Bij vriendinnen of familie of als het belangrijk is, doe ik dat met alle liefde. Maar dat is wat anders bij vage kennissen als ik alleen maar inlog om snel iets te checken. De oplossing? Wacht even met antwoorden in plaats van direct een reactie te sturen. Of geef eerlijk aan dat je geen tijd hebt.
 8. Gepriegel op je mobiele telefoon. Vaak kosten dingen mij veel minder tijd als ik ze op de computer doe dan op mijn telefoon. Zo gebruik ik vaak Web WhatsApp in plaats van de gewone versie van WhatsApp en doe ik mijn e-mail en blogdingen bijna altijd via de computer. Voor iemand als ik, die nog steeds met één vinger op haar telefoon typt (maar wel razendsnel typt op een computertoetsenbord) is dat ideaal om tijd te besparen.
 9. Ellenlange e-mails. Weet je hoeveel tijd het kost om een weldoordachte e-mail van een paar alinea’s op te stellen, die je misschien ook nog eens tien keer wilt nalezen? Nou, heel wat tijd! Ook ik maak me regelmatig schuldig aan lange e-mails met onnodige argumenten. En hoe vaak komt het wel niet voor dat iemand op zo’n e-mail antwoordt met een simpel ‘Prima!’? Ook regelmatig! Vermijd lange e-mails als dat niet nodig is en beperk het tot de kernboodschap. Of pak gewoon de telefoon. Dat gaat soms veel sneller.
 10. Zorgen om niets. De laatste tip om tijd te besparen: stop met piekeren. Je angst voor wat er gebeurt, is vaak vele malen groter dan achteraf nodig blijkt. Bovendien los je met zorgen maken je problemen niet op. Probeer je aandacht te verzetten of vrolijk jezelf op. Dat geeft je de tijd om dingen te doen die je blijer maken dan drukmakerij om niets.

Wat is jouw beste tip om tijd te besparen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Nikita 22 november 2018 op 6:36 am - Beantwoord

  Tijd, ik steek het bijna allemaal in school en anderen helpen. De kleine tijd die dan voor mezelf overblijft is schaars. Maar ik ben er wel mee bezig. Ik heb de avondlijkse kijkavondjes met mijn zusje verplaatst. In plaats van elke dag onze soap te kijken, gaan we nu de soap in een keer in het weekend kijken. Zo komt er voor mij terug tijd vrij en kan ik weer iets voor mezelf doen. En ook heb ik gemerkt als ik inspiratie genoeg heb, bloggen op de trein ook wel lukt. In plaats van te proberen al mijn schoolwerk gedaan te krijgen. Mijn planning en structuur is een beetje in de war gelopen toen mijn laptop kapot ging, maar vanaf vandaag ga ik weer braaf plannen. Want die planning gaf me toch echt heel veel rust en overzicht. En ik ga mijn sociale media tijd ook beperken. Ik heb mezelf uitgedaagd om enkel om 12u en 17u te kijken, meer niet. Alleen ben ik om 12u vaak aan het lunchen en het babbelen, dus ik vermoed dat 90 procent van de keren mijn sociale media gewoon naar 17u zal verschuiven. Niet erg natuurlijk! Maar als ik overdag iets wil posten, dan laat ik het wel toe van mezelf. Zolang ik niet ga doorscrollen. Ik ben momenteel vooral bezig om te kijken waar ik wat extra tijd voor mezelf kan inbouwen. Want dat kan ik heel erg gebruiken. Op dit moment ben ik vooral bezig met razen en racen om al mijn schoolwerk gedaan te krijgen. Soms veel te veel in een avond en daar merk ik de volgende dag de gevolgen van. Dit gaat zo niet werken, geen heel academiejaar lang

  Trouwens, ik was gisteren in mijn vorige school! Het was zo leuk. Mijn mentor was zo blij me terug te zien! Hij was zo benieuwd naar hoe het ging met me en hoe het leven me vergaat in de hoge school. En ik vond het ook heel leuk om weer eventjes daar te zijn. Ik voelde me heel eventjes terug een zevendejaartje. Mooie tijden gehad daar. Het nadeel is dat ik gistermiddag in het naar huis gaan wel een dipje kreeg, maar tegelijkertijd heb ik er ook wel deugd van gehad. Ik ben enorm blij dat ik daar ben geweest, ook al was het maar kort. Het deed me denken aan het feit dat ik na vijf jaar verzorging naar publiciteit ben gegaan en daar ook nog eens in ben geslaagd. Het deed me herinneren aan hoeveel ik in mijn mars heb. Nu is de motivatie om ervoor te gaan en om trouwens weer ‘beter’ te worden en te helen nog groter. Zodat ik weer die sterke Nikita kan worden die ik normaal ben. I can do this! <3

  • Romy 22 november 2018 op 7:24 pm - Beantwoord

   Goed dat je wilt proberen om meer tijd voor jezelf te nemen. Dat is zo ontzettend belangrijk, juist als je al heel vaak iets voor een ander doet én ontzettend druk bent met school. En wat goed dat je hebt geminderd met social media! Dat zal vast al veel schelen.
   Het klinkt inderdaad alsof je wel heel veel omhanden hebt en niet echt fijne momentjes voor jezelf hebt. Ik weet zeker dat een goede planning je al zal helpen. Zo hoef je hopelijk niet meer ’s avonds tot laat door te gaan met schoolwerk. Alleen dat zou al fijn zijn.

   En wat leuk om te horen dat je zo enthousiast werd ontvangen door je oude mentor op je vorige school! Heel fijn dat dat bezoekje aan school je goed heeft gedaan en je ook deed beseffen hoeveel je al hebt bereikt. Je mag hartstikke trots zijn op jezelf. En ik hoop dat dat beetje trots je ook helpt beseffen dat je ook uit deze lastige tijd nog sterker zal komen! <3

 2. Mirjam 22 november 2018 op 6:43 am - Beantwoord

  24/7 social media checken is echt zoiets waar ik mee op moet houden. Ik heb een tijdlang mijn telefoon beneden gelaten en ik denk dat ik daar weer mee moet beginnen. Alleen al het feit dat ik nu uit bed moet, maar dus nog ‘even snel’ wat blogs lees en reageer, in plaats van me aan te kleden en klaar te maken voor de dag, zegt dat ik verslaafd ben :S
  Daarnaast bespaard een gezond ritme mij veel tijd, op tijd naar bed en op tijd uit bed.

 3. Iris - Thebeautymagazine.nl 22 november 2018 op 7:45 am - Beantwoord

  Vooral met je telefoon bezig zijn kost heel veel tijd inderdaad. Vaak doe ik dit als ik in de trein zit. Even een sociaal momentje. Haha.

  • Romy 22 november 2018 op 7:27 pm - Beantwoord

   Wel een goede strategie om je telefoon beneden te laten liggen! Zelf vind ik de app Schermtijd (die standaard op mijn iPhone staat) heel handig. Door die app word je dagelijks, of je nu wilt of niet, geconfronteerd met de tijd die je op je telefoon zit. Ook kun je daar volgens mij een maximale tijd instellen voor bepaalde apps of voor je telefoongebruik in het algemeen. Wie weet heb je daar wat aan om in ieder geval niet in de verleiding te komen steeds je telefoon te pakken 🙂

  • Romy 22 november 2018 op 7:28 pm - Beantwoord

   In de bus en in de trein is mijn telefoon vaak ook mijn beste vriend, haha. Dan heb ik verder niet zoveel omhanden en is het eigenlijk best fijn om even met mijn telefoon te ontspannen zonder dat het als tijdverspilling voelt 😉

 4. Darina 22 november 2018 op 8:12 am - Beantwoord

  Goed artikel! Vooral telefoongebruik zou ik wel wat kunnen minderen. Ik heb nu wel voor mijzelf als regel gesteld dat ik na 20.00 uur niet meer op mijn telefoon kijk. Het went 🙂

  • Romy 22 november 2018 op 7:28 pm - Beantwoord

   Wat een goede uitdaging en knap dat dat je lukt ook! Ik kan me voorstellen dat dat ook helpt om ’s avonds meer te kunnen ontspannen.

 5. Josephine 22 november 2018 op 8:14 am - Beantwoord

  Check, check! Mijn belanrijkste tip sluit aan bij die van jou: Minder op mobiel of tablet kijken. Voor je het weet ben je weer tig keer verder geklikt van die ene blik op buienradar. Gelukkig lukt het me aardig goed om niet de hele dag met mijn mobiel bezig te zijn.

  Verder merk ik, dat ik door niet te multitasken sneller dingen af krijg. En dat scheelt meer tijd dan het multitasken zelf.

 6. Jenn 22 november 2018 op 8:23 am - Beantwoord

  Mooie tips. Ik denk dat die eerste wel de belangrijkste is, je móét niks.

 7. Tessa 22 november 2018 op 9:09 am - Beantwoord

  Handige tips! Ik ben nu steeds bezig met emails unscribe van bedrijven en andere onzin die ik niet hoeft te ontvangen. En dat voelt zo fijn om steeds minder troep te ontvangen.

  • Romy 22 november 2018 op 7:31 pm - Beantwoord

   Dat is zeker heel belangrijk. Zoals jij ook al zegt, één blik op je mobiel leidt soms ongemerkt tot een veel langere telefoonsessie waarbij je meteen van alles en nog wat checkt. Minderen met je telefoon is volgens mij tegenwoordig een van de belangrijkste manieren om tijd te besparen.
   Stoppen met multitasken is ook absoluut heel waardevol. Hoewel het soms heel effectief lijkt om van alles tegelijk te doen, heb je er vaak veel meer aan om eerst taak 1 af te ronden voordat je aan taak 2 begint.

  • Romy 22 november 2018 op 7:33 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je daarmee bezig bent! Minder onzinmails ontvangen, scheelt inderdaad ook echt al tijd. Maar ik herken wat je zegt: soms ontvang je zo veel nieuwsbrieven en andere mails dat het best een klus is om je voor al die e-mails uit te schrijven 😉

 8. Simone 22 november 2018 op 9:13 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel en zo waar. De laatste tijd ben ik me er meer bewust van als ik mijn tijd aan het verdoen ben. Het effect en resultaat hiervan is dat ik juist beter kan ontspannen omdat ik er nu regelmatig bewust voor kies om even niets te doen. Eerst zag ik juist dat als verdane tijd, terwijl dat natuurlijk helemaal niet zo is.

  • Romy 22 november 2018 op 7:35 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je nu meer bewust de tijd neemt om even niets te doen. Juist die rustmomenten kunnen inderdaad helpen om productief te blijven, terwijl veel mensen denken dat rustmomenten zonde zijn van je tijd. Supergoed dus dat je nu wel tijd besteedt aan ontspanning!

 9. bychristiana 22 november 2018 op 11:04 am - Beantwoord

  Ik vind inderdaad soms ook dat er veel te veel tijd gaat zitten in social media. Ik ben de laatste tijd bijvoorbeeld bewust veel minder actief op instagram. Ik sta daar al lange tijd ‘stil’ en heb me daar heel lang heel druk om gemaakt maar nu steek ik de meeste tijd vele malen liever in mijn blog. Daar heb ik namelijk meer dan genoeg bezoekers en een super leuke interactie met lezeressen. Ik steek liever tijd in het maken van mooie content en het lezen van artikelen en plaatsen van comments op blogs die ik ECHT leuk vind, zoals die van jou, dan eindeloos rond scrollen op intagram en allerlei foto’s van mensen voorbij zien komen die ik niet eens ken of heel leuk of inspirerend vind.

  • Romy 22 november 2018 op 7:44 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je heel bewust die keuze hebt gemaakt! En heel inspirerend om dat te horen in een tijd waarin heel wat bloggers opeens op Instagram lijken over te gaan. Zo jammer vind ik dat soms!
   Ik herken me helemaal in wat je zegt: ik vind bloggen veel leuker en steek daar graag al mijn tijd en energie in. Instagram vind ik ook leuk, maar ik check bijvoorbeeld vaak alleen ’s ochtends en ’s avonds de foto’s van anderen of de comments op mijn foto’s. Volgens Instagramgoeroes moet je echter de hele dag online zijn om iets van je Instagram te maken. Haha, daar haak ik al af 😉 Die tijd steek ik liever in mijn blog en inderdaad in het lezen van leuke blogs. Dat is wat ik veel leuker vind en waar ik meer voldoening uit haal.

 10. Ilona Wielinga 22 november 2018 op 6:57 pm - Beantwoord

  Fijn artikel en je hebt helemaal gelijk. Alhoewel ik de boeken nog steeds netjes op volgorde wil hebben staan, schrap ik tegenwoordig wel een hoop andere dingen. Ik gebruik nog amper mijn telefoon en social media, en merk dat ik veel meer tijd overhoud. En ik probeer niet alles meer ‘perfect’ te willen doen, maar soms wat eerder tevreden te zijn. En opeens heb ik geen chronisch tijd gebrek meer, maar af en toe zelfs tijd over om even lekker niets te doen.

  • Romy 22 november 2018 op 8:43 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je zo te horen drastisch hebt geminderd met social media en met je telefoon! Wat een tijd kan dat ongemerkt schelen! Met minder dan 100% perfect genoegen nemen is ook al een heel fijne stap om wat meer toe te komen aan tijd voor jezelf. Goed bezig! 🙂

 11. Maaike 22 november 2018 op 10:51 pm - Beantwoord

  Handige tips. En ja, ik weet het wel, maar ik ben perfectionistisch 🙁 Ik vind het moeilijk om iets los te laten, omdat ik dan geen rust zou hebben in mijn hoofd. Ook al is dat onzin natuurlijk 🙂

  • Romy 24 november 2018 op 8:35 am - Beantwoord

   Vervelend dat je last hebt van perfectionisme! Het lijkt soms inderdaad alsof het loslaten van je perfectionisme voor meer onrust zorgt, terwijl het eigenlijk heel wat tijd en rust kan opleveren als je dat kunt loslaten 🙂 Wel lastig, maar het kan je veel brengen!

 12. chucky1012 24 november 2018 op 8:07 am - Beantwoord

  Zulke fijne tips ?
  Goed artikel.

 13. Giovanna Jansen 24 november 2018 op 2:23 pm - Beantwoord

  Goeie tips weer!
  Ik ben door een tip in Babe, You Got This, kritisch gaan kijken naar de vriendschappen en afspraken die veel tijd kosten en niets opleveren. Dat klinkt misschien een beetje cru, maar je kan wel elke week met iemand afspreken omdat dat ‘moet’ (je kent elkaar nog van vroeger/bent collega’s/ooit deelden jullie dezelfde interesses/jullie moeders zijn bevriend/etc.), maar soms is het beter om mensen en relaties los te laten als het je alleen maar energie kost (en misschien wel juist stress oplevert).

  • Romy 24 november 2018 op 7:36 pm - Beantwoord

   Dat klinkt zeker niet cru, maar eigenlijk als een heel goede keuze. Het is ontzettend zonde als je veel tijd steekt in mensen die jou enkel energie kosten en geen energie opleveren. Ik probeer daar zelf ook wat strenger naar te kijken en dat helpt zeker.

 14. thebeautyreviewplanet 25 november 2018 op 10:24 pm - Beantwoord

  Bedankt voor de handige tips. Ik zal er echt moeten op beginnen letten.. mijn werkpunt is om minder op m’n telefoon bezig te zijn. Er kruipt zoveel tijd in.. zonder dat je het beseft.

  • Romy 26 november 2018 op 7:54 am - Beantwoord

   Lastig hè dat een telefoon soms ongemerkt veel tijd opslokt! Misschien heb je baat bij een app die je schermtijd bijhoudt, maar ook de tijd die je aan bepaalde apps besteedt. Daardoor word je je in ieder geval bewust van je schermtijd. Mij helpt dat wel 🙂

 15. Sara | MevrouwMiauw.nl 26 november 2018 op 10:50 pm - Beantwoord

  Vooral gepriegel op je telefoon en alle social media bij willen houden kost bij mij geregeld tijd. Meer tijd dan ik daar aan kwijt wil zijn. Helaas.. 🙁

Recente blogs

Hé, hoe gaat het nu eigenlijk? | Persoonlijke update

28 december 2019|Persoonlijk|

Tussen alle terugblikken door, vond ik het hoog tijd om weer even in het nu te zijn. Daarom deze maand geen maandoverzicht, maar een persoonlijke update. Hoe gaat het nu eigenlijk echt met mij, zo tussen de kerstdiners en de oliebollen door? (Spoiler: héél goed!) Wat spook ik de laatste tijd zoal uit? Hoe gaat het met alle veranderingen die gaande zijn? En wat zijn mijn wilde kerstvakantieplannen voor de allerlaatste dagen van 2020? Ik neem je graag mee in deze life update.

Recept vegan chocoladecake (gezonder, glutenvrij & snel gemaakt!)

10 september 2023|Recepten|

Kleffe cake verdient best een beter imago dan het heeft. Vind ik tenminste! Je denkt misschien aan zo'n kleverig plakje cake van de goedkoopste groothandel zoals je dat op een bedroevende begrafenis geserveerd krijgt. Maar geloof me: kleffe chocoladecake is wél heel errug lekker. En heeft gelukkig niets met droevige gebeurtenissen, handjes schudden en slappe bakjes koffie te maken. Deze vegan chocoladecake ontstond laatst spontaan in mijn keuken. Ik heb al een favoriet recept voor chocoladecake, maar ik wilde ook graag een vegan variant op die cake maken. Die heb ik nu. Deze vegan chocoladecake is smeuïg (klef op een goede manier!), intens chocolade-achtig en ook nog vele malen gezonder dan je zou denken.

14 leuke steden in Nederland waar je misschien niet zo snel aan denkt (mijn tips!)

26 augustus 2021|Op reis|

Dat je in Amsterdam mooie grachtenpanden kunt bewonderen, weten we allemaal wel. Dat Rotterdam de Erasmusbrug heeft en Utrecht de dom ook Maar er zijn ook minder bekende steden in Nederland die de moeite zeer zeker wel waard zijn. Dit zijn 14 bekende en minder bekende leuke steden in Nederland die mij enorm hebben verrast. Kan ze je van harte aanraden als je nog inspiratie zoekt voor jouw volgende toerist-in-eigen-land-tripje.