Collage tweedehands 2

Tweedehands winkelen | Zo vind ik mooie koopjes! (6 tips)

 • 24 februari 2018
 • 39 Reacties
Categorieën: Groen doen, Lifestyle

Tweedehands, vintage of pre-loved. Hoe je het ook noemt, ik vind het een leuke zoektocht om regelmatig tweedehands een mooie schat op de kop te tikken. “Iew, tweedehands?!”, zeggen mensen weleens. Maar wat nu als ik je vertel dat ik alle items op de foto’s bij dit artikel tweedehands gescoord heb?! Het is soms een flinke zoektocht tussen de oude spullen, maar daar houd ik juist wel van. Een vriendin vroeg me laatst “Hoe weet jij altijd tweedehands leuke dingen te vinden?”. Daarom dit artikel! Dit zijn 6 tips voor tweedehands winkelen die mij helpen om de mooiste koopjes te vinden.

tips voor tweedehands winkelen

1. Zie tweedehands winkelen als een sport

Hoe je het ook aanpakt, tweedehands winkelen kost vaak meer tijd dan een bestelling plaatsen bij H&M of Zalando. Het is een kwestie van 1) goed zoeken en 2) een beetje mazzel hebben. Heb je eenmaal het perfecte jurkje gevonden, dan moet het immers ook nog de perfecte maat zijn en er netjes uitzien. Voor die flinke zoektocht moet je wel open staan. In die zin is tweedehands winkelen best een uitdaging. Maak er daarom iets leuks van door bijvoorbeeld op een vrije dag meerdere kringloopwinkels te bezoeken, door met een vriendin een dag naar de IJ-hallen te gaan of door een avond met een goede film op de achtergrond Marktplaats af te struinen. Zie het als een (leuke) sport.

2. Kijk door de ‘oude meuk’ heen

Tot een paar jaar geleden keek ik nooit tussen de rekken met tweedehands kleding. Ik vond het allemaal maar ‘oude meuk’: van clownspakjes tot seventies bodywarmers en bruidsjurken die minstens 10 maten te groot zijn. Maar echt waar, je zult pas iets leuks vinden als je toch tussen die oude meuk gaat kijken. Tussen de carnavalskostuums en afgedragen broeken kan namelijk net dat ene pareltje liggen waarvan jouw hart sneller gaat kloppen. Wie weet staat er tussen de vele oude boeken die nog net niet uit elkaar vallen van ouderdom precies hét boek dat jij al lange tijd zoekt. Ik kan uit ervaring spreken dat dat echt wel eens voorkomt.

3. Zoek op de juiste plek

Waar je het beste kunt kijken voor een tweedehands aankoop, hangt natuurlijk af van wat je zoekt. Zoek je iets specifieks, zoals een jurkje van een bepaald merk of een specifieke roman? Dan is de kans klein dat je daarvoor net bij jouw plaatselijke kringloopwinkel slaagt en is Marktplaats of (in het geval van boeken) Bol.com een betere optie. En wil je gewoon tussen héél veel kleding neuzen? Dan kan ik je de IJ-hallen aanraden. Wat je ook zoekt, er is altijd wel een geschikte plek. Dit zijn in ieder geval de plekken waar ik graag kom voor tweedehands winkelen:

 • Marktplaats (kleding, tassen, boeken, camera-apparatuur)
 • Facebook-groepen (knutselspullen, meubels)
 • United Wardrobe (kleding en accessoires)
 • Kringloopwinkel
 • Tweedehands-kledingwinkel
 • Bol.com (tweedehands boeken)
 • IJ-hallen (vooral kleding)
 • Plaatselijke vlooienmarkt
 • Vrijmarkt op Koningsdag

tips voor tweedehands winkelen

4. Neem regelmatig een kijkje

In de kringloopwinkel werken ze nu eenmaal niet met folders waardoor je precies weet wat je er wanneer kunt vinden. Dat is ook juist zo leuk aan de kringloopwinkel. Je loopt vaak onverwachts tegen mooie dingen aan waar je misschien niet eens naar op zoek was. Om mooie vondsten te doen, kan het helpen als je regelmatig een kijkje neemt op bijvoorbeeld Marktplaats of bij de kringloopwinkel. Zo zocht ik lange tijd de perfecte Oilily-tas. Door Marktplaats nauwlettend in de gaten te houden, kwam ik uiteindelijk als eerste geïnteresseerde dé tas tegen die aan mijn ideaalplaatje voldeed. Natuurlijk kom je ook weleens met lege handen thuis als je bijvoorbeeld regelmatig naar de kringloopwinkel gaat, maar uiteindelijk zal het je vast een mooie aankoop opleveren.

5. Bekijk de aankoop kritisch

Tja, wanneer je bij de kringloopwinkel iets koopt, krijg je meestal geen garantiebon mee en koop je vaak op eigen risico. Juist daarom is het belangrijk dat je goed checkt of een product wel helemaal in orde is. In ieder geval als je bijvoorbeeld in een kringloopwinkel bent. Zo probeerde ik een tweedehands cameralens ooit eerst even uit op mijn eigen camera en pas ik tweedehands kleding altijd uitgebreid. Bij online tweedehands winkelen is dat natuurlijk wat lastiger. Vraag daarom online om goede foto’s van een product. En kies je voor iets duurders? Kijk dan of ophalen misschien een optie is, zodat je er zeker van bent dat er geen gedoe van komt.

6. Koop sommige dingen gewoon NIET tweedehands

Ten slotte heb ik van tweedehands winkelen ook geleerd dat je sommige dingen gewoon maar beter niet tweedehands kunt kopen. En het is ook oké om die grens voor jezelf te trekken. Zo zou ik zelf nooit dingen als pyjama’s of ondergoed tweedehands kopen en ook open schoenen vind ik niet zo’n fris idee. Ook voor make-up betaal ik liever nieuw iets meer dan dat ik dat van iemand anders tweedehands koop. Het is goed om voor jezelf te bepalen waar voor jou de grens ligt en je daar ook aan te houden. Voelt iets niet goed? Of geef je liever iets meer uit voor een nieuw exemplaar? Dan is ook dat prima!

Waar winkel jij het liefst tweedehands?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. chucky1012 24 februari 2018 op 7:28 am - Beantwoord

  Handige en fijne tips!
  Sommige van je lijstje ken ik zeker.
  Ook ik hou ervan.
  Helaas dat de IJ hallen veel te ver weg is.

  Fijn weekend ?

  • Romy 24 februari 2018 op 9:52 am - Beantwoord

   Leuk om te horen dat jij ook graag tweedehands gaat shoppen! Mocht je ooit in de buurt van Amsterdam zijn, dan zijn de IJ-hallen zeker een aanrader 🙂
   Fijn weekend!

 2. Darina 24 februari 2018 op 8:07 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik vind het heel leuk om rond te snuffelen bij kringloop winkels. Laatst heb ik een heel leuk lampje op de kop getikt. Boeken koop ik vaak ook tweedehands.

 3. Maaike 24 februari 2018 op 8:34 am - Beantwoord

  Helaas hebben wij geen kringloopwinkel met leuke spullen. Maar marktplaats vind ik wel erg fijn!! Ik koop er vaak speelgoed voor de kinderen. Van duplo tot een glijbaan in de tuin. Van de term pre loved had ik trouwens nog nooit gehoord!

  • Romy 24 februari 2018 op 9:53 am - Beantwoord

   Marktplaats is ook de perfecte plek om spullen te kopen. En met zoiets als speelgoed kan ik me goed voorstellen dat je daar vaak rondkijkt. Bepaald speelgoed is volgens mij nieuw best wel duur.

 4. Anna 24 februari 2018 op 9:00 am - Beantwoord

  Helaas is er bij mij in de buurt geen goede tweedehands winkel. Ik heb al wel met een vriendin afgesproken dat we binnenkort een keertje lekker gaan rondsnuffelen ergens in Nederland. Als ik al jouw spulletjes bij elkaar zie krijg ik nog meer zin! Liefs

  • Romy 24 februari 2018 op 9:53 am - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je binnenkort een keer gaat tweedehands shoppen op een andere plek in Nederland! Ik ben heel benieuwd of je daar nog leuke koopjes tegenkomt 🙂

 5. Yvonne 24 februari 2018 op 9:32 am - Beantwoord

  Dit zijn ook precies de tips die ik toepas. Duurdere dingen haal ik sws ook liever op . En hier heb ik bij de kringloop weleens wat gekocht dat thuis kapot of niet compleet bleek te zijn. Ik belde meteen en mocht het terugbrengen. Vond ik heel netjes. Make-up ondergoed sloffen en pyama’s koop ik ook niet tweedehands tenzij het nieuw is. Zo had ik een keer een oogschaduw palet dat echt een fractie van de prijs was, niet geswatched en nog in de originele verpakking zat. Daar heb ik toen een uitzondering voor gemaakt.

  • Romy 24 februari 2018 op 9:55 am - Beantwoord

   Leuk om over jouw ervaringen te lezen! Wat netjes dat je gewoon terug kon gaan naar de kringloopwinkel met spullen die niet werkten of niet compleet waren. Dat oogschaduwpalet klinkt inderdaad als een goed koopje. Als het nog helemaal nieuw is, dan zou ik het ook nog wel aandurven om make-up bij de kringloopwinkel te kopen 🙂

  • Yvonne 24 februari 2018 op 10:02 am - Beantwoord

   ‘@Roy, nee de kringloop verkoopt volgens mij geen make-up. Ik had dat palet bij de Ijhallen vandaan.

 6. Saskia 24 februari 2018 op 9:52 am - Beantwoord

  Ik hou super van kringloopwinkels zoals je weet. Super tof om leuke hebbedingetjes en boeken op de kop te tikken.

 7. Talitha 24 februari 2018 op 9:59 am - Beantwoord

  Marktplaats is de hemel voor schoenen! Ik heb letterlijk al tientallen paren gekocht via Marktplaats de afgelopen 8 jaar. Altijd amper gedragen, in perfecte staat, nooit duurder dan 12 euro. Heerlijk!
  De IJ-hallen vind ik ook top, maar ik ben er al lang niet meer geweest. Het is best wel een reis nu vanuit Bos &
  Lommer (terwijl ik vroeger op de NDSM-werf woonde) en ik heb ook altijd het gevoel dat als ik er niet supervroeg ben, alle leuke dingen al weg zijn. Maar ik moet er wel echt nog een keertje heen, vind ik. Binnenkort!

  • Romy 24 februari 2018 op 12:57 pm - Beantwoord

   Wauw, wat een goede koopjes, die schoenen via Marktplaats! Ik zou daarvoor eigenlijk ook wat vaker op Marktplaats moeten kijken. Ik heb wel United Wardrobe een beetje ontdekt de laatste tijd. Daar staan ook regelmatig leuke kleding- en schoenenkoopjes op 🙂
   Hopelijk heb je binnenkort toch tijd om naar de IJ-hallen te gaan. Het is zo leuk om daar gewoon even rond te kijken. Voor mij is het ook nogal een reis (iets minder dan anderhalf uur met OV), maar ik vind het wel altijd de moeite waard. Ook als ik ’s middags ga, vind ik daar trouwens vaak nog wel leuke koopjes.

 8. Bente 24 februari 2018 op 10:10 am - Beantwoord

  Ik heb dus echt helemaal niets met tweedehands winkelen 😉 Mijn ouders wel, die zijn er dol op.. En mooie tweedehands meubels kan ik ook heel erg waarderen.. Maar.. ik hou van nette winkels waar alles helemaal geordent is, dus van tweedehands winkels word ik vaak niet warm of koud 😉

  • Romy 24 februari 2018 op 12:58 pm - Beantwoord

   Oh oké, dan had ik het verkeerd begrepen. In ieder geval een mooi koopje, zo’n oogschaduwpalet 🙂

  • Romy 24 februari 2018 op 1:00 pm - Beantwoord

   Haha, voor geordende winkels kun je inderdaad vaak beter niet naar de kringloopwinkel gaan 😉 Ik heb daar zelf echt doorheen leren kijken, maar moest in het begin ook wel even wennen. Je hebt trouwens ook wel online tweedehands outlets, die (in ieder geval online) heel netjes geordend zijn. Misschien is dat een leuke optie 🙂

 9. Martine 24 februari 2018 op 11:42 am - Beantwoord

  Hier ook al vele leuke dingen gevonden bij de kringloopwinkel zoals een nog zo goed als nieuwe Blond theepot voor € 4,50,- en voor mijn dochter de eerste 6 dvd’s van Harry Potter voor in totaal € 1,50 ,-. En ik was helemaal blij toen ik via Marktplaats voor maar € 7,50,- het Hygge boek kon overnemen van iemand. Dit zijn echt van die kleine geluksmomenten! Ik vind het ook altijd leuk om te lezen wat jij weer voor mooie vondsten gevonden hebt.

  • Haydée 24 februari 2018 op 11:56 am - Beantwoord

   Wauw, dit zijn echt wel mooie koopjes die je op de kop hebt kunnen tikken! Ik heb ooit voor 50 cent een wijnrekje gevonden op een rommelmarkt. Ziet er prima uit, en doet nog steeds dienst!

   • Romy 25 februari 2018 op 2:24 am - Beantwoord

    Wauw, wat een koopje ook, dat wijnrek! Ideaal als je voor zo weinig geld zoiets leuks vindt!

  • Romy 25 februari 2018 op 2:23 am - Beantwoord

   Wauw, dat zijn zeker goede koopjes! Voor dat geld trakteer je je dochter nog eens op een paar dvd’s ? Ik kan me voorstellen dat je helemaal blij wordt van dat soort vondsten. Ik kan daar ook echt heel enthousiast van worden ?

 10. Nesrin 24 februari 2018 op 2:10 pm - Beantwoord

  Precies die dingen zou ik ook niet tweedehands kopen. Ik koop graag vintage designertasjes, die van Chanel zijn tijdloos 🙂

  • Romy 25 februari 2018 op 2:18 am - Beantwoord

   Gaaf dat je regelmatig tweedehands naar designertassen zoekt! Die kun je inderdaad vaak tweedehands voor veel minder geld op de kop tikken.

 11. Johanne 24 februari 2018 op 6:39 pm - Beantwoord

  Fijne tips! Ben inderdaad ook één van die mensen die zich afvraagt hoe je het altijd doet ;-). Binnenkort een keertje naar de IJhallen, lijkt me superleuk om eens te doen.

 12. Smurfigeknutselfan 24 februari 2018 op 9:33 pm - Beantwoord

  Jij hebt echt leuke dingen gevonden. Bij ons in de buurt kun je in de zomermaanden naar verschillende markten gaan en hier staan dan mensen hun spullethes ook te verkopen. Als je geluk hebt vind je net wat je zoekt. En somers is er iedere maand een kofferbak markt , in een dorp verder, . Hier staan handelaren maar ook ieder die zijn spullen wilt verkopen.

  • Romy 25 februari 2018 op 2:19 am - Beantwoord

   Zeker doen een keer! De IJ-hallen zijn toch wel de plek waar je bijna altijd wel iets leuks vindt, zeker qua kleding ?

  • Romy 25 februari 2018 op 2:21 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat jij ook verschillende opties voor tweedehands koopjes hebt! Zo’n koffermarkt lijkt me ook wel leuk om nog eens te bezoeken.

 13. Josephine 25 februari 2018 op 9:31 am - Beantwoord

  In de kringloopwinkel! Wat een leuk artikel zeg, ik ben fan van tweedehands winkels. Op dit moment zoek ik vooral leuke serviesjes, maar ook boeken en dvd’s koop ik graag tweedehands.

  • Romy 25 februari 2018 op 7:02 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat jij ook graag op zoek gaat naar tweedehands spullen. Ook voor mooi servies kun je daar inderdaad vaak goed terecht 🙂

 14. Aidirey 25 februari 2018 op 11:29 am - Beantwoord

  Fijne tips! Ik heb 1 toevoeging: vintage by kilo!! Je betaalt vaak €4,50 per kilo. Ik heb daar prachtige jurken, jassen en schoenen gekocht!

  • Romy 25 februari 2018 op 7:15 pm - Beantwoord

   Dat is zeker een goede tip! 🙂 Dankjewel! Bij die winkel wil ik ook graag nog eens gaan kijken.

 15. Aidireyg 25 februari 2018 op 11:31 am - Beantwoord

  Sorry; vintage per kilo!

 16. Simone 25 februari 2018 op 4:39 pm - Beantwoord

  Ik koop niet heel veel tweedehands meer, maar de kringloopwinkel en Koningsmarkt zijn wel mijn favorieten. Lekker een beetje rondstruinen haha!
  Op vlooienmarkten kom ik eigenlijk nooit moet ik heel eerlijk bekennen.

 17. Irene 25 februari 2018 op 9:35 pm - Beantwoord

  Ik koop ook regelmatig tweedehands. Een paar van mijn mooiste laarzen kocht ik bijvoorbeeld voor €5 en ze zijn echt prachtig. Met kleren heb ik ook totaal geen probleem, maar pyjama of ondergoed zou ik nu ook niet meteen van iemand anders overkopen 😉 en sandalen ook niet, tenzij ze nieuw zijn. Ik kijk wel vooral online want in de kringwinkel hier is het niet vet :p

  • Romy 26 februari 2018 op 7:05 pm - Beantwoord

   Wauw, wat een megakoopje, die laarzen voor € 5! Niet alle kringloopwinkels zijn inderdaad even leuk. Ik heb echt mazzel gehad met de fijne kringloopwinkel in mijn eigen dorp. Enne, tweedehands sandalen lijken mij ook niet zo’n goed idee, haha.

 18. Dinja 25 februari 2018 op 10:34 pm - Beantwoord

  Ik snap sowieso niet dat mensen tweedehands vies of genant vinden. Als het kleding is, stop je het na aankoop (en foto) in de was en een leuk item maak je even schoon met een vochtig doekje ofzo. Niks vies aan 😉
  Het ‘aanbod’ verschilt wel een beetje waar je woont. Zo heb ik bij m’n moeder in het dorp een kringloopwinkel vol met oudemensenspullen (lees: soepjurken met bloemetjes) en vlakbij m’n werk zit er eentje in een nieuwbouwgedeelte van de stad met best hippe spullen.

  • Romy 26 februari 2018 op 7:06 pm - Beantwoord

   Precies! Gewoon bij aankoop goed checken of de kleding er goed uitziet en daarna even wassen en dan is er absoluut niets vies aan tweedehands.
   Ik herken trouwens wel wat je zegt over de verschillen tussen kringloopwinkels. Ik ken ook een paar kringloopwinkels waar vooral ‘oude meuk’ te vinden is. Wat dat betreft bof ik wel met de fijne kringloopwinkel die we hebben in het dorp waar ik woon.

  • Dinja 26 februari 2018 op 7:26 pm - Beantwoord

   Ohh dan heb je mazzel! Ik heb wel een mega kringloop in de buurt (paar minuten fietsen) die net geopend is maar ben er nog niet geweest :’)

 19. Anna 27 februari 2018 op 1:02 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik ga ook regelmatig naar de Kringloop, soms vind je er inderdaad echte pareltjes. Jouw tips komen heel goed van pas!

 20. stacyontheright 27 februari 2018 op 6:45 pm - Beantwoord

  Romy, thanks a lot for the article post.Much thanks again. Fantastic.

Recente blogs

5 zelfgemaakte kaarten van de laatste tijd

25 juli 2017|DIY|

Op het moment dat ik scrapbooken en scrapkaarten maken ontdekte, was ik verkocht. Inmiddels heb ik deze hobby alweer een jaar of tien. Zeker één keer per week kruip ik met schaar en papier in de aanslag aan de eettafel om er flink op los te knutselen. Meestal houd ik mijn creatieve uitspattingen buiten de spotlights op Vaker Vrolijk. Maar eigenlijk leek het me wel leuk om eens een paar van mijn favoriete zelfgemaakte kaarten te laten zien. Gewoon omdat dat kan. Dus spots on... Dit zijn 5 zelfgemaakte kaarten die de laatste tijd uit mijn handen kwamen rollen.