To selfie or not to selfie? – 5 voordelen van selfies

 • 30 november 2016
 • 27 Reacties
Categorieën: Lifestyle

De selfie wordt steeds populairder. Niet voor niets is selfie in 2013 uitgeroepen tot woord van het jaar. Ook ik klungel er regelmatig op los door mijn ene arm zo ver mogelijk uit te strekken en met mijn andere hand onhandig op een knopje te drukken. Daarin ben ik niet de enige. Mensen fotograferen zichzelf met een selfiestick op vakantie of zetten vol enthousiasme zelf hun nieuwe look op de foto. Toch stuit ik weleens op vooroordelen over selfies. Vooral jongens vinden het weleens narcistisch om foto’s van jezelf te maken. Toch zou ik de vraag “To selfie or not to selfie?” volmondig met “To selfie!” beantwoorden. Vandaag geef ik 5 redenen waarom.

selfie romy

Niet alleen maar achter de camera

Tot een paar jaar geleden kwam ik regelmatig terug van vakanties of dagjes weg met bijna geen foto’s van mezelf. Ik had talloze foto’s op mijn SD-kaart staan, maar was simpelweg vergeten om iemand te vragen een foto van mij te maken. Heel jammer, want het leek dan net alsof ik niet zelf op stap was gegaan. Nu kun je natuurlijk je camera uitlenen, maar er is niet altijd iemand in de buurt om foto’s te maken. Bovendien vind ik dat op drukke toeristische plekken niet altijd zo’n goed idee; je weet maar nooit wie je wel en niet kunt vertrouwen. De oplossing: je steekt gewoon zelf je hand uit en maakt zelf die ene leuke foto met jou erop.

Altijd een gewillig foto-object

Ook loop ik regelmatig tegen een ander probleem aan: bij ons thuis is helaas niet iedereen even blij met mijn passie voor fotograferen. Vooral mijn lieftallige broertjes staan er vaak niet om te springen om hun mooiste lach op te zetten voor een leuke foto. Zelfs de katten zijn er na een paar keer klikken vaak wel klaar mee. Toch wil je misschien zo nu en dan wat afwisseling in je foto’s hebben en bijvoorbeeld niet alleen vakantiekiekjes met gebouwen of bloemen hebben, maar ook iets met een persoon op de voorgrond. Gelukkig is er dan altijd die ene persoon die gewillig poseert voor jouw camera: jijzelf. Ook hier biedt de selfie dus uitkomst.

Zoveel fotopogingen als je maar wilt

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet snel tevreden ben met een foto van mezelf. Op de ene foto zit er net een plukje haar verkeerd en op de andere foto houd ik mijn hoofd iets te scheef. Als dat dan eindelijk allemaal in orde is, vind ik vaak dat ik wel heel vreemd lach. Wanneer mijn moeder foto’s van me maakt, vraag ik haar dan ook vaak meerdere keren om het nog eens te proberen. Gelukkig is mijn moeder gezegend met engelengeduld, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen op zoveel fotopogingen zit te wachten. Ook hier is de oplossing om het gewoon lekker zelf te doen. Dan kun je met een gerust hart honderden foto’s maken totdat jij tevreden bent.

Zelf de controle over je foto

Vooral sinds ik op de fotografiecursus zit, vind ik het soms nog best lastig om mijn camera uit handen te geven. Ik heb zelf door hoe ik alles moet instellen, maar niet iedereen kan even goed met een spiegelreflex overweg. Bovendien weet ik zelf heel goed wat ik mooi vind qua licht en compositie en kan ik dat niet altijd even goed uitleggen. Juist daarom houd ik graag de touwtjes zelf in handen en dat al helemaal als ik zelf op de foto ga (zie punt 2). Als ik selfies maak, weet ik zeker dat ik de juiste instellingen gebruik, dat ik volledig in beeld sta en dat alles gaat zoals ik het in mijn hoofd had. Mijn perfectionistische kant wordt dan ook altijd erg blij van een selfie.

Blogfoto’s

Ook als het op foto’s voor mijn blog aankomt, zou ik zonder de uitvinding van de selfie nergens zijn. Het is niet zo dat mijn blog volstaat met foto’s van mezelf, maar zo nu en dan vind ik het leuk om boven een persoonlijk artikel mijn eigen gezicht te zetten. Aangezien er niet altijd iemand thuis is en ik mijn foto’s vaak nog last minute maak, maak ik op zo’n moment dankbaar gebruik van mijn selfiekunsten. Ook voor beautyfoto’s zou ik zonder selfies nergens zijn. Als ik bijvoorbeeld een middagje experimenteer met lipsticks, zal ik toch zelf de foto’s moeten maken van het resultaat. Dus ook in dat opzicht is het wat mij betreft lang leve de selfie!

Maak jij weleens selfies?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Lieke - Life As Lieke 30 november 2016 op 9:27 am - Beantwoord

  Leuk artikel en goede punten! Ik maak weleens selfies maar ze mislukken eigenlijk bijna altijd haha

 2. Charel 30 november 2016 op 9:48 am - Beantwoord

  Goede duidelijke punten! Ik maak serieus nooit selfies, is dat raar? Ik ben nooit tevreden en fotografeer liever iemand anders dan mezelf!

  • Romy 30 november 2016 op 9:58 am - Beantwoord

   Tuurlijk is dat niet raar 🙂 Heel herkenbaar juist dat je liever anderen fotografeert! Het kost mij ook altijd wel een stuk of 50 foto’s voordat ik er met één tevreden ben 😉

 3. Josephine 30 november 2016 op 11:44 am - Beantwoord

  Haha, zo heb ik er nog nooit over nagedacht. Ik ben zelf niet zo van de selfies, omdat je dan vaak te dicht met de camera op je gezicht zit, en dat vertekent soms de verhouding van bijvoorbeeld neus en oren. Maar ik geef toe dat ik het soms wel leuk vind om samen met iemand een selfie te maken, gewoon voor de lol.

  Het kan ook anders: laatst kocht mijn vader een selfie-stick. Ik was helemaal verbaasd dat hij op de moderne toer ging, maar hij had hem niet nodig voor selfies. Waarvoor wel: Het controleren van de dakgoot. ?

  • Romy 30 november 2016 op 6:58 pm - Beantwoord

   Haha, dat is nog eens een goede vinding! Multifunctioneel, zo’n selfie-stick!

 4. Sandra 30 november 2016 op 1:10 pm - Beantwoord

  Selfies zijn niet zo mijn ding. Ik laat liever iemand anders een foto van mij maken, want ik vind een foto van dichtbij (dus een selfie) altijd vreselijk haha. Heb er geen hekel aan om op de foto te gaan in ieder geval! Voor in mijn diary maak ik wel eens een foto van mezelf, maar dat is dan meer om te vertellen want ik aan het doen was, in plaats van dat het doel is om een leuke foto van mezelf te maken (dat lukt toch niet!). :’)

  • Romy 30 november 2016 op 6:58 pm - Beantwoord

   Haha, het zijn inderdaad niet altijd de meest charmante foto’s van zo dichtbij 😉 Gelukkig ben ik er de laatste tijd iets handiger in geworden.

 5. Rachel 30 november 2016 op 1:39 pm - Beantwoord

  Ik wil ook mijn spiegel reflex beter begrijpen vooral met close up foto’s!

 6. Lesley 30 november 2016 op 3:37 pm - Beantwoord

  Ik vind het ook superleuk om selfies te maken haha. Meestal maak ik ook van andere dingen foto’s ivp van mezelf maar het is gewoon handig dat je het tegenwoordig zelf kunt. Ik heb op mijn camera een speciaal draaischerm hihi.

  • Romy 30 november 2016 op 6:57 pm - Beantwoord

   Oh dat is helemaal ideaal! Ik maak zelf gelukkig ook vooral foto’s van andere dingen en ben niet hele dagen selfies aan het maken, maar zo op z’n tijd is het wel heel handig dat het kan 🙂

 7. Dineke 30 november 2016 op 4:42 pm - Beantwoord

  Wat leuk om zo de voordelen te lezen! Ik maak ze soms best vaak (oeps), maar vaak mislukken ze, haha. Dus veel komen er ook niet online, dat scheelt weer, haha!

  • Romy 30 november 2016 op 6:56 pm - Beantwoord

   Haha precies! Nog een voordeel van zelf de foto’s maken: je kunt zelf bepalen of je ze wel of niet online zet.

 8. Rebecca 30 november 2016 op 5:37 pm - Beantwoord

  Haha heerlijk he dat je zelf gewoon 100 foto’s kan maken zonder het zat te zijn. Nja, zelf maak ik niet heel vaak Selfie’s omdat het me nooit echt lukt. Mijn moeder is fotograaf dus die ziet het allemaal veel beter dan ik ^^

  • Romy 30 november 2016 op 6:56 pm - Beantwoord

   Zo’n moeder is al helemaal ideaal natuurlijk 🙂 Als ze alle foto’s van jou op je blog heeft gemaakt, dan is ze wel echt heel goed! Je hebt altijd prachtige foto’s!

 9. Lisa 30 november 2016 op 5:47 pm - Beantwoord

  Selfies zijn inderdaad heel handig voor het maken van blogfoto’s! En wij bloggers vinden fotograferen heel leuk, maar helaas de mensen in onze omgeving niet altijd haha. Dan vind ik selfies maken echt een uitkomst hoor! Gelukkig heb ik nu een hele fijne camera met een 180 graden kantelbaar scherm, waardoor selfies heel gemakkelijk gemaakt zijn 🙂 Ik vind de foto die je in dit artikel hebt toegevoegd ook echt een leuke foto van jou Romy! Lekker spontaan 🙂

  • Romy 30 november 2016 op 6:55 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment 🙂
   Wat ideaal zeg, zo’n kantelbaar scherm! Dan weet je zeker dat je helemaal op de foto staat. Als ik nog eens een camera koop, ga ik er ook maar eens op letten dat hij zo’n scherm heeft.

 10. Sarah 30 november 2016 op 9:07 pm - Beantwoord

  Ik ben het helemaal eens met al je puntjes! Op drukke plekken is het gewoon erg makkelijk om snel zelf een foto van jezelf te trekken. En dat je controle hebt over je eigen foto is ook alleen maar mooi meegenomen vind ik. De foto in dit artikel is trouwens ook erg leuk. Zo vrolijk, past perfect bij je blog 😉

  • Romy 1 december 2016 op 1:45 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment 🙂 Leuk om te horen dat je je herkent in mijn punten!

 11. Sara | MevrouwMiauw 30 november 2016 op 9:32 pm - Beantwoord

  Ik ben zelf niet zo’n fan van selfies. Ik houd er niet echt van om op de foto te gaan. Toch doe ik het weleens voor mijn blog. In het verleden overigens vaker dan nu, want in het verleden schreef ik vaker een make-up review. Bij zo’n artikel vind ik een selfie ook echt essentieel. En hoewel ik niet zo van de selfies ben, vind ik het inderdaad wel jammer dat ik vrijwel nooit vakantiefoto’s heb waar ik zelf op sta.
  Mocht je trouwens nog iets handigs willen voor je selfies: je kunt voor de meeste spiegelreflex camera’s (daar maak jij ook gebruik van toch?) een afstandbediening kopen. Op Ebay kun je ze vaak super cheap scoren. Ik heb die van mij voor €1,00 inclusief verzendkosten besteld, en hij werkt heel erg goed. Als je er naar gaat zoeken en er niet uit komt, dan weet je me te vinden he? 🙂

  • Romy 1 december 2016 op 1:45 am - Beantwoord

   Oh wauw, dat klinkt echt ideaal! Ik gebruik inderdaad altijd een spiegelreflex, maar had geen idee dat er afstandsbedieningen voor bestonden. Ik ga er morgen even tijd voor maken om daar naar te zoeken. Super bedankt voor de tip 🙂

 12. Irene | Tussenmarsenjupiter 30 november 2016 op 10:42 pm - Beantwoord

  Ik ben helemaal pro selfies! Haha. Ik moet er ook wel 68743569 maken voor ik vind dat er een goeie bij zit maar dat is dus compleet normaal!

 13. Anne - Ditisanne.nl 1 december 2016 op 1:01 pm - Beantwoord

  Haha, ik maak eigenlijk maar zelden selfies, vooral omdat ik er dan zo raar op kom te staan! 🙂
  Moet zeggen dat het met een selfiestick al een stuk beter gaat, maar dat ziet er dan weer zo toerist-achtig uit, plus mijn vriend vindt het een verschrikkelijk ding…! 🙂

  Als ik alleen reis, vraag ik wel regelmatig andere reizigers of ze even een fotootje willen schieten, maar ideaal is het niet, inderdaad!

  • Romy 1 december 2016 op 7:21 pm - Beantwoord

   Haha, ja selfie-sticks en mannen zijn toch niet altijd een goede combinatie 😉 Ik heb er zelf ook geen, omdat ik geen compact camera heb. Zelf vraag ik ook regelmatig anderen om een foto van mij te maken. Met een beetje mensenkennis kun je vaak wel de juiste mensen ertussenuit pikken 😉

 14. Denise 1 december 2016 op 5:57 pm - Beantwoord

  Ik maak zelf ook bijna nooit selfies. Ik vind het zo awkward, haha. Zo te lezen in de reacties ben ik dus niet de enige die ook geen selfies maak. Misschien ligt het ook wel een beetje aan het vrouw-zijn en er echt leuk op te willen staan en daarom moeilijk doen om een foto 😉

 15. jonna@burgertrutjes 2 december 2016 op 8:52 pm - Beantwoord

  Sinds een tijd ben ik gek op selfies, i love it!! en door de blog maak ik nog meer foto’s .

 16. Renske 3 december 2016 op 8:32 pm - Beantwoord

  Op deze manier heb ik eigenlijk nog nooit naar een selfie gekeken, haha. Hoera voor selfies! Mijn vriend en ik zijn trouwens van mening dat we echt te weinig foto’s / selfies van ons samen hebben als we op pad zijn. Iedere keer blijven we het vergeten, haha. Hopelijk komt daar eens verandering in, haha. Oh, van mezelf mag ik ook wel eens wat vaker foto’s maken geloof ik. Ik denk daar niet snel aan, terwijl het inderdaad juist leuk is om jezelf óók met dat ene historische gebouw op de foto te zetten, haha.

Recente blogs

9 leuke Nederlandse tv-programma's die ik altijd terugkijk

4 september 2019|Lifestyle|

Heel vaak komt het niet voor dat ik de televisie aan heb staan. Ik ben niet echt warm te krijgen voor programma's als Temptation Island en Geer & Goor. En de laatste keer dat ik op zaterdagavond thuis bleef om een oer-Hollandse familieshow te kijken, kan ik me niet eens meer herinneren. Toch zijn er wel degelijk programma's waarvoor ik graag tijd vrijmaak. Niet om live te kijken, maar om terug te kijken op het moment dat het mij uitkomt. Dit zijn mijn 9 favoriete Nederlandse tv-programma's waarvoor ik - spreekwoordelijk gezien dus - graag thuis blijf.

Recept butter chicken, maar dan vegan (en heerlijk romig!)

2 februari 2022|Recepten|

Butter chicken? Dat is niet bepaald een gerecht waar ik als vegetariër bekend mee was. Op zich niet heel vreemd: mij zie je niet snel “recept butter chicken” intypen op Google. Maar toen ik laatst via Lenna Omrani een vegan alternatief hiervoor ontdekte, ging er een wereld voor me open. Ik maakte een eigen variant met extra groenten, lekker veel kokosmelk (als alternatief voor margarine) en vegan kipstukjes van Garden Gourmet. Heerlijk romig, goed gekruid en met een lekkere bite. En volledige kipvrij dus!

Plannen: zo combineer ik werk, stage, bloggen en hobby's!

18 februari 2017|Carrière en ondernemen, Lifestyle|

"Zeg Romy, hoe combineer je dat eigenlijk: werk, stage, bloggen en leuke dingen?" Nu zou ik mezelf niet de prijs voor planwonder van het jaar gunnen. Sterker nog, ik schrijf maar nauwelijks iets op in mijn agenda en probeer altijd alles zelf te onthouden. Wel denk ik dat ik de nodige handigheidjes heb ontwikkeld om mijn tijd te verdelen. In dit artikel vertel je wat mij zoal helpt om alles te combineren en een goede planning te maken.