toerist in eigen land

Toerist in eigen land uithangen | Zo vind je de leukste plekken!

 • 14 september 2019
 • 15 Reacties
Categorieën: Op reis

Over het algemeen ben ik geen wereldreiziger die de ene maand in de jungle en de volgende maand op de Noordpool loopt met een loodzware tas op haar rug. Hoewel ik graag zo nu en dan iets nieuws van de wereld zie, speel ik met net zoveel plezier voor toerist in eigen land. Regelmatig ontdek ik nieuwe plekken waarvan het me soms zelfs verbaast dat die zich binnen de Nederlandse landsgrenzen bevinden. Hoe ik dat aanpak, leuke plekken vinden in eigen land? Dit zijn 12 handige tips waarmee jij ook voor toerist in eigen land kunt spelen. En dat nog leuk vindt ook!

1. Social media, nu mag het!

Ik weet dat sociale media tal van nadelen hebben. Ze zorgen er vaak voor dat je meer tijd op je telefoon doorbrengt dan in het echte leven. Maar soms is het tegendeel waar! Je kunt heel wat leuke plekken in eigen land ontdekken via Pinterest en Instagram. Je hoeft maar een paar interessante fotografie-accounts te volgen op Instagram om dagelijks te worden geïnspireerd met leuke bestemmingen dicht bij huis. Of typ in de zoekbalk de stad in waar je leuke plekken zoekt. Er komt ongetwijfeld wat leuks uit rollen.

Op Pinterest zoek ik vaak specifiek op bepaalde regio’s. Met zoektermen als ‘hotspot Rotterdam’ kom je bijvoorbeeld al snel uit bij een plek in Rotterdam die minder bekend (en misschien ook wel leuker) is dan de Erasmusbrug.

toerist in eigen land tips
De bovenste twee foto’s zijn gemaakt door Iris Zaagman.

2. Ga op de bonnefooi

Je kunt natuurlijk de hele route uitstippelen voor je dagje weg in eigen land, maar je kunt je ook laten verrassen. Koop bijvoorbeeld een goedkope dagkaart voor de trein bij Spoordeelwinkel en bepaal onderweg waar je uitstapt. Of zoek op Google Maps een plek op die je aanspreekt binnen een bepaalde straal van je huis. Wil je het écht avontuurlijk aanpakken? Prik met je ogen dicht een plek op de kaart van Nederland. Wie weet waar dat je zal brengen als toerist in eigen land.

toerist in eigen land tips

3. Vergeet ook je eigen omgeving niet

Als je toerist in eigen land gaat spelen, denk je misschien al snel aan plekken die minstens een half uur bij jou vandaan liggen. “Mijn omgeving ken ik wel”, is ook iets wat ik lange tijd dacht. Maar eerlijk, zelfs als je ergens al heel lang woont, kun je nog binnen een straal van tien minuten fietsen voor jou onbekende plaatsen ontdekken. Loop of fiets eens in een andere richting dan je gewend bent. Je zult verbaasd zijn over de leuke straatjes, fijne boetiekjes en mooie plekken in de natuur die je tegenkomt.

» Ter inspiratie: ik ontdekte in mijn eigen woonplaats kort geleden dit mooie park.

4. Neem je camera mee

Zodra ik een cameratas om mijn schouder heb hangen, kijk ik vaak heel anders naar mijn omgeving. Dan wordt een omgeving waar ik vaker kom opeens echt een uitstapje, omdat je met een camera bij de hand vaak meer oog hebt voor alles om me heen. De bloemen, mooie landschappen en bijzondere luchten bijvoorbeeld. Een camera bij de hand kan echt helpen om de mooie dingen om je heen meer te zien. En het zorgt ervoor dat een uitstapje niet bij een vage herinnering blijft, maar dat je er ook een tastbaar aandenken aan hebt: de foto’s.

bloesempark amsterdamse bos kersenbloesem

5. Ga ook gerust eens alleen

Misschien krijg je andere mensen om je heen niet enthousiast voor een dagje op stap gaan. Of ben je gewend om met een flink tempo door een stad te racen door je gehaaste gezelschap, waardoor je de helft mist. Goed nieuws: je kunt ook prima in je eentje de toerist in eigen land uithangen. Een dag in je eentje eropuit kan soms heel rustgevend zijn. Je kunt zelf bepalen waar je naartoe gaat, hoe lang je in het leuke koffietentje blijft zitten of (in mijn geval) hoe lang je nodig hebt om een écht goede foto van die ene mooie plek te maken.

Extra pluspunt: eventuele taartjes en donuts hoef je niet te delen.

6. Vergeet de toeristische info niet

Zelfs als je op de bonnefooi weggaat, kan het nog fijn zijn om je op het laatste moment even in te lezen in de bestemming. Niet omdat je geweldig voorbereid de deur uit moet gaan, maar omdat je met wat voorbereidingen vaak meer mooie plekken weet te vinden. Het zou toch zonde zijn als je een keer naar de andere kant van het land reist en er naderhand achterkomt dat je de grootste toeristische highlight of het leukste boetiekje van de stad hebt gemist. Alleen al op zoektermen als “de leukste hotspots in …” kun je vaak leuke plekken vinden. Of zoek de lokale VVV op. Je bent toerist of je bent het niet.

hotspot utrecht The Streetfood Club

7. Pak eens níet de bus

Het klinkt misschien aanlokkelijk om je door een bus te laten vervoeren van A naar B in een stad of dorp. Maar vergeet vooral niet soms je eigen benen te benutten. Niet alleen is dat goed om je stappenteller een boost te geven, maar ook kun je zo nog eens wat zien. Waar je in de bus of metro razendsnel door de omgeving rijdt (of daar in de metro ondergronds zelfs niets van ziet), kun je al lopende echt met aandacht genieten van alles wat er te zien s.

Trek dan overigens wel bij voorkeur platte schoenen aan. Een half uur rondbanjeren op stiletto’s is over het algemeen geen succes.

8. Kijk verder dan de grote winkelstraat

In bijna elke Nederlandse stad is wel een H&M en Zara te vinden. Maar veel leuker dan het assortiment dan die winkels voor de honderdste keer bekijken, is het om de kleine boetiekjes en unieke winkels in de stad op te zoeken. Kijk bewust eens in de zijstraatjes van de hoofdstraat of ga via TripAdvisor op zoek naar onbekende straten en wijken die ook de moeite waard zijn.

Ook leuk: bezoek de lokale kringloopwinkel (bekijk hier mijn tips voor tweedehands shoppen). Wie weet kom je daar nog parels tegen, waar dus niet de rest van Nederland al in loopt.

amsterdamse grachten in de herfst fotografie

9. Kijk door de ogen van een échte toerist

Ben je zelf inspiratieloos voor leuke bestemmingen? Gelukkig zijn er genoeg andere mensen die je op ideeën kunnen brengen. Wat mij altijd een inspiratieboost geeft, is om door de ogen van een toerist naar een plek te kijken. Daarom zoek ik vaak juist buitenlandse blogs of Instagram-posts van buitenlanders op om te ontdekken wat toeristen bekijken in Nederland. Dat heeft me al vaker op plekken gebracht waar ik zelf nog nooit van had gehoord. De Zevenlandenhuizen in Amsterdam zijn daar een goed voorbeeld van.

10. Bekijk kortingsacties

Tja, ik ben een echte Hollander die kortingen liever niet laat lopen. Waarom meer betalen dan nodig is?! Het mooie is dat je via kortingssites als Vakantieveilingen of Actie van de Dag soms ook op nieuwe ideeën wordt gebracht.

Heb je al een bestemming als toerist in eigen land op het oog? Check dan even of er iets te besparen valt. Zo kun je via Land van ANWB veel uitjes met korting boeken als ANWB-lid, bijvoorbeeld voor de Efteling of voor dierentuinen. En bij Spoordeelwinkel kun je soms profiteren van combinatiedeals, waarbij je tegen een lagere prijs een toegangsticket én een kaartje voor het vervoer hebt.

Moco Museum in Amsterdam

11. Stap in de auto voor een roadtrip

Wil je liever meer van de omgeving zien in plaats van op één plek te blijven? Pak dan de auto (of huur een auto) en maak een roadtrip in een bepaald gebied. Zo kom je nog eens ergens. Dat lijkt mij bijvoorbeeld leuk om een keer op de Veluwe te doen. Vergeet ook vooral niet regelmatig even uit de auto te stappen. Goed voor de benen en goed om nieuwe plekken te ontdekken!

12. Durf je te laten verrassen

Ik merk wel vaker om me heen dat mensen Nederland eigenlijk niet zo bijzonder vinden. Zeker niet als ze gewend zijn voor weekendjes weg op z’n minst één grens over door te brengen. Maar ik zou zeggen: geef het een kans. Schrijf provincies, steden of dorpen nooit bij voorbaat af. Zo dacht ik heel lang dat ik Rotterdam niets zou vinden (sorry, Rotterdammers!), maar ik heb inmiddels ontdekt dat ook Rotterdam leuke plekken te bieden heeft. Hetzelfde geldt voor provincies die je misschien in eerste instantie niets lijken.

Ga gewoon eens die kant op en ervaar het zelf voordat je de volgende reis naar een verre bestemming boekt.

pk bar & kitchen utrecht oudegracht

Inspiratie nodig als toerist in eigen land?

Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken als toerist in eigen land? Misschien heb je iets aan deze artikelen op mijn blog:

Heb jij nog leuke tips voor uitjes als toerist in eigen land?

leuke plekken in eigen land vinden

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 14 september 2019 op 8:12 am - Beantwoord

  Als we naar het buitenland gaan, proberen we zoveel mogelijk toeristische dingen te vermijden. In NL doen we dat ook. Ten eerste kom je dan in de onvermijdelijk dure tourist trams met barre kwaliteit eten, je komt geen mensen tegen die geen toerist zijn en je ziet niets authentieks.
  Zo zit ik nu in Italië en heb nog geen pasta gegeten (is wel erg Italiaans, maar er is zoveel meer lekker eten!). We hebben mooie dingen gezien, hoor. Maar zodra we minder Italiaans horen, zoeken we snel wat anders op. In de toeristische zone betaal je bijvoorbeeld 10 euro voor twee cappuccini en twee suiker-croissantjes… In de buurten buiten het centrum, nog geen 4,50 euro. Goedkoop toch? En je moet ook echt moeite doen, omdat men eigenlijk alleen maar Italiaans spreekt.
  En eerlijk gezegd, ik heb nu de tijd. Als ik in Nederland een dagje Maastricht doe, zoek ik toch echt de meest optimale route uit omdat ik weinig tijd heb.
  Verder is een staycation prima! Maar ik hang nou eenmaal niet graag de toerist uit. Ook niet in mijn eigen land.

  • Romy 15 september 2019 op 10:25 am - Beantwoord

   Je hebt wel gelijk dat je zeker in het buitenland vaak de leukste dingen tegenkomt door toeristische hotspots te vermijden. Of door in ieder geval méér te bezoeken dan alleen de toeristische plekken. En qua kosten scheelt dat natuurlijk ook vaak inderdaad. Dat merk ik overigens ook als ik in Nederland ergens wat ga drinken. Vaak scheelt het al als je twee straten verder kijkt dan de hoofdstraat en kost een kop thee en lunch dan opeens de helft.

 2. bychristiana 14 september 2019 op 8:22 am - Beantwoord

  Tijdens vakantie lopen wij ook altijd heel wat af! We pakken dan zo min mogelijk het openbaar vervoer, juist dan ontdek je vaak leuke plekjes. Maar op de een of andere manier doen we dat in Nederland dus nooit, eigenlijk jammer.

 3. Neverdullmoments 14 september 2019 op 8:54 am - Beantwoord

  Mooie foto’s, Romy! Wij doen het eigenlijk te weinig, maar het is inderdaad heerlijk om lekker te ontdekken! Wij kijken vaak op een kaart waar het lekker groen is en zoeken daar dan een wandelroute uit. Lukt niet altijd, maar de zoektocht is ook al heel leuk!

  Over kringloopwinkel gesproken… Ik vond daar laatst een boekje van Natuurmonumenten met ‘verstopte pareltjes’ in Nederland!

  • Romy 15 september 2019 op 10:26 am - Beantwoord

   Wat een leuke manier om groene plekken te ontdekken! Dat ga ik misschien ook eens proberen. Dat boekje van Natuurmonumenten klinkt trouwens ook geweldig. Verstopte pareltjes zijn natuurlijk het leukste om te bezoeken 🙂

 4. Naomi 14 september 2019 op 9:22 am - Beantwoord

  Heerlijk artikel! Ik ontdekte pas op hooguit tien minuten fietsen vanaf huis weer een ‘nieuw’ fietspad. Lag er uiteraard altijd al, maar ik was er nooit geweest. Het was er prachtig én rustig. Genieten dus en ook nog eens makkelijk te herhalen.

  • Romy 15 september 2019 op 10:27 am - Beantwoord

   Wat mooi, zo’n onontdekte plek voor het eerst vinden! Ik blijf het bijzonder vinden hoe je zelfs na een aantal jaar op een plek te wonen nog mooie nieuwe plekjes kunt ontdekken.

 5. Mariska 14 september 2019 op 9:23 am - Beantwoord

  Kortingsacties zijn natuurlijk ook altijd fijn! 🙂 Ik woon nu bijna anderhalf jaar in Edam (in een nieuwer gedeelte) en ben pas sinds een half jaar geleden in het oude centrum geweest. Het is daar zo leuk en mooi! Nooit geweten 🙂

  • Romy 15 september 2019 op 10:28 am - Beantwoord

   Wat leuk dat je in je nieuwe woonplaats ook nog steeds nieuwe plekken tegenkomt. Volgens mij is Edam ook echt wel een leuk plaatsje om te wonen.

 6. Darina 14 september 2019 op 1:22 pm - Beantwoord

  Ik hou ervan om niet altijd de bekende plekken te bezoeken maar eens een straatje in te lopen en te zien wat er is. Zo kom je regelmatig op de mooiste plekjes uit.

 7. Audrey 14 september 2019 op 7:59 pm - Beantwoord

  Leuke tips! Ik ben zelf dol op Texel, en de Veluwe moet ik nog steeds bezoeken. Mijn tip zou verder zijn om naast Zuid-Limburg vooral ook Midden-Limburg niet over te slaan. Roermond is echt een leuke stad met mooie oude gebouwen (sla het outlet center vooral wél over!) en in de omgeving heb je veel mooie dorpen en natuurgebieden. Nationaal Park De Meinweg bijvoorbeeld. Mocht je eens deze kant op willen komen en een gids willen, dan mag je me altijd een berichtje sturen 🙂

  • Romy 15 september 2019 op 10:29 am - Beantwoord

   Wat leuk, deze tips van een Midden-Limburger! Ik kom eigenlijk niet vaak in Limburg, dus ik ga je tips zeker onthouden (en het Outletcenter overslaan ;)). Mocht ik een keer die kant op gaan, dan laat ik het je zeker weten. Enne, dat geldt natuurlijk ook andersom als je een bezoekje aan Aalsmeer, Amsterdam of omgeving wel ziet zitten 🙂

 8. Els 14 september 2019 op 9:16 pm - Beantwoord

  Als ik besloten heb om ergens naar toe te gaan kijk ik ook altijd of er korting is, haha. en tip 7 doe ik altijd ;-). Ik ga nooit met de bus. Ik ga graag weg in eigen land. Liefst op plekken waar het niet te druk is. Ik sla Amsterdam graag over.

  PS wat een leuke foto’s van jou in dit artikel!

  • Romy 15 september 2019 op 10:30 am - Beantwoord

   Dank je voor je compliment over de foto’s! Ik vond het ook leuk om eens wat foto’s van dagjes weg uit te zoeken. Slim dat jij ook haast nooit de bus pakt tijdens zo’n dagje weg. Dan zie je opeens echt veel meer van de stad.

 9. evelien 18 september 2019 op 10:02 am - Beantwoord

  Wat een leuk artikel!
  Ik hou ervan om door een (onbekende) stad te wandelen, en de leuke straatjes en plekken te ontdekken.
  Er zijn zoveel mooie plekken in Nederland.

  Liefs,
  Evelien

Recente blogs

Blij Lijstje #76 | potjesplezier, behang-blijdschap & sushi met stokjes

14 mei 2024|Persoonlijk|

Waar een mens al niet blij van kan worden. Soms is een doos met keukengerei genoeg om dat voor elkaar te krijgen bij mij. Tja, je bent een huismusserige dertiger of niet! Na een maand vond ik het weer de hoogste tijd voor een Blij Lijstje met de grote en vooral kleine blijmakers van het dagelijks leven. Over fotoshoots tussen de daslook, kruidenlades op alfabetische volgorde, verliefd worden op tuinmannen (en op één in het bijzonder), spelletjesavonden, nieuwe websites en boeken over baarmoeders. Komt-ie!

6 favoriete items in de roze spotlights

14 maart 2017|Lifestyle|

Wat hebben een set stiften, een flesje parfum en een invulboek met elkaar gemeen? Hun welverdiende plekje in dit artikel met favorieten! Eens in de zoveel tijd vind ik het leuk om een aantal producten in het zonnetje te zetten. Dat varieert dus van mascara tot DIY-producten en van boeken tot parfum. Het zijn stuk voor stuk items die me vrolijk maken of die gewoon hartstikke handig zijn. Laat ik verder niet te veel verklappen... Deze 6 favorieten zet ik vandaag in de (roze) spotlights.

Kletsblog | Nieuwe dingen, eerste keren & huizenjacht

23 november 2018|Persoonlijk|

Ik ben gek op kletsen. Nadat ik eerst de kat uit de boom heb gekeken, kan ik een enorme klessebes zijn. Wat een mazzel dat ik er op mijn blog ook flink op los kan "kletsen"! Het is alweer een tijdje geleden dat ik een persoonlijke update heb geplaatst, dus ik vond het hoog tijd om je bij te praten. De afgelopen maanden stonden in het teken van heel wat nieuwe dingen en eerste keren: een nieuwe baan, een eerste auto en op zoek gaan naar mijn allereerste huis. Dus, wat houdt mij zoal bezig de laatste tijd? Pak een kop thee en lees mee.