tomatenrisotto 8

Recept tomatenrisotto (vegetarisch) – binnen 30 minuten te maken!

 • 30 december 2021
 • 6 Reacties
Categorieën: Recepten

Sinds ik de risotto’s heb ontdekt, wil ik niet meer zonder. Mijn grote favoriet is pompoenrisotto. Maar heel eerlijk vind ik het ook wel fijn om voor een makkelijker risottorecept te gaan, waarvoor ik niet met gevaar voor eigen handen een pompoen in stukken hoef te hakken. Deze tomatenrisotto is supermakkelijk: je hoeft er nauwelijks groenten voor te snijden en kunt deze heerlijk zoete maaltijd al na 30 minuten in de keuken staan serveren. Dat wíl je proeven!

Risotto met tomaten

Laatst vertelde mijn broertje dat risotto voor hem een typisch date-gerecht is. Het is echt zo’n maaltijd waarmee je hoge ogen gooit door het lange achter de pannen staan en het vele proeven. Maar in feite heb je er weinig werk aan. Veel meer dan de lepel door de pan roeren, hoef je er niet voor te doen. En voor deze tomatenrisotto al helemaal niet.

Ik kwam op het idee voor tomatenrisotto doordat wij nog een heleboel tomaten uit een Lidl Groente- en Fruitbox hadden liggen. Gewone tomaten, cherrytomaatjes – onze voorraadkast lag er vol mee. Dat moest een avondmaaltijd met tomaten worden dus. Tomatensoep met brood kan voor mijn hongerige maag niet doorgaan als avondmaal, dus werd het iets anders en lekkerders: tomatenrisotto.

Weinig werk, veel smaak

Zoals ik in de intro al verklapte, is een groot voordeel van de tomatenrisotto dat je er bijna geen snijwerk aan hebt. Je hoeft alleen wat tomaten in stukjes te hakken en that’s it. De cherrytomaatjes kun je in zijn geheel in de oven gooien, de tomatenfrito komt uit een pakje en de erwtjes zijn kant-en-klaar uit de diepvries. Niets geen uitsloverij dus! Het is vooral een heel simpel recept, dat toch lekker smaakt.

Voor wat extra smaak heb ik de tomatenrisotto gekruid met Provençaalse kruiden en verse basilicum. Mijn favoriete kruiden bij bijna alle gerechten waar tomaat in zit. Het eindresultaat smaakt heel zoet en fris.

Ik denk dat je ook kinderen heel blij kunt maken met dit tomatenrecept. Veel ervaring heb ik daarmee niet met een puberende kat als enige kind in huis. Maar ik kan me zo voorstellen dat deze tomatenrisotto er bij tomatenliefhebbende kinderen goed in gaat.

Tomatenrisotto met romige smaak

Ik vind het zelf heel lekker als risotto een wat romige smaak heeft. Dat kun je bijvoorbeeld voor elkaar krijgen met kokosmelk, kookroom of slagroom. Zelf kies ik graag voor geitenkaas. Dat is heerlijk zoet, zacht en smeuïg en is meteen een goede vleesvervanger in dit gerecht. Het geeft de risotto een romige textuur, maar is tegelijkertijd niet te overheersend.

Als je niet zo dol bent op geitenkaas als ik, zou je ook feta, mascarpone of mozzarella kunnen gebruiken. Die kaassoorten zou ik wel pas aan het eind toevoegen en niet door de saus heen roeren.

tomatenrisotto recept
recept tomatenrisotto

Recept tomatenrisotto met geitenkaas

Romy
Deze heerlijk zoete risotto is voor de echte tomatenliefhebber. Binnen 30 minuten heb je deze lekkere risotto op tafel staan. Een tomatenmaaltijd om enorm van te genieten!
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 25 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 150 gram risottorijst
 • 1 gele ui
 • 4 grote tomaten
 • +/- 15 cherrytomaten
 • 400 gram tomatenfrito
 • 200 gram diepvrieserwten
 • 90 gram geitenkaas (ik gebruik voorgesneden plakjes van Jumbo/Lidl/AH)
 • 350 ml. bouillon (= 350 ml. water + ½ bouillonblokje)
 • 3 teentjes knoflook
 • Paar snufjes peper
 • 2 snufjes cayennepoeder
 • 1 el Provençaalse kruiden (ik gebruik die van Lidl-huismerk)
 • Paar blaadjes verse basilicum
 • 1 el olijfolie

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 175 graden. Schuif zodra de oven is voorverwarmd (terwijl je de stappen hieronder aan het doorlopen bent) de cherrytomaatjes in de oven. Een minuut of tien is voldoende. Zodra de tomaatjes wat gaan scheuren, zijn ze klaar.
 • Snijd om te beginnen de ui, knoflook en tomaat in kleine stukjes.
 • Schenk de olijfolie in een koekenpan en bak daarin de ui en knoflook een paar minuten aan, totdat ze wat bruin en glazig zien.
 • Gooi de risottorijst bij de pan met ui en knoflook. Bak een minuut of twee mee. Blijf wel goed omscheppen, zodat de rijst niet aanbakt. Strooi ook de gedroogde kruiden over de risotto.
 • Doe ⅓ van de bouillon in de koekenpan, samen met de tomatenfrito. Blijf goed doorroeren totdat de risottorijst de bouillon en frito grotendeels heeft opgenomen.
 • Schenk daarna nog een beetje bouillon in de pan. Voeg vervolgens steeds kleine beetjes toe zodra de bouillon in zijn geheel is opgenomen. Het kan zijn dat je wat bouillon overhoudt; het ene type risottorijst neemt meer bouillon op dan het andere type.
 • Doe ook de gesneden tomaat en de diepvrieserwten in de pan en bak nog 2 minuten mee.
 • Haal daarna de pan van het vuur en schep de tomatenrisotto in twee pannen. Leg de cherrytomaatjes uit de oven erbovenop en maak af met de geitenkaas en een paar blaadjes basilicum.
Trefwoord risotto
tomatenrisotto recept

Nog meer tomatenfavorieten

De tomatenrisotto was bij mij en mijn tomatenliefhebbende vriend een schot in de roos. Qua smaak heeft het wat weg van tomatensoep, maar dan iets romiger en natuurlijk meer vullend. Wat mij betreft zijn tomaten sowieso een groente waarmee je de plank niet snel misslaat. Zo eet ik ook graag ratatouille met tomaat, ben ik gek op deze linzen dahl waarin veel tomaat verstopt zit, en kan ik cherrytomaatjes zelfs waarderen als gezonde snack tussendoor.

Tomatenrisotto voor jong en oud

De tomatenrisotto heb ik inmiddels een paar keer gemaakt en is, naast mijn geliefde pompoenrisotto, een van mijn persoonlijke favoriete gerechten geworden. Deze tomatenrisotto heeft voor mij als groot pluspunt dat je er totaal niet lang mee bezig bent. Ik mag dan graag koken; mij maak je nog altijd het meest blij met recepten die niet veel werk kosten maar toch lekker zijn. Dat was met deze tomatenrisotto goed gelukt.

Dus als jij nog iets zoekt om vanavond op tafel te zetten met tomaten: probeer dit recept eens. En mocht je kinderen hebben die je het ook laat proeven, laat me vooral weten wat ze ervan vonden. Ben ik zelf ook wel heel nieuwsgierig naar!

Wat is jouw favoriete gerecht met tomaten?

tomatenrisotto 19
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 30 december 2021 op 9:57 am - Beantwoord

  Heerlijk recept! Ik ben ook gek op risotto. Jouw recept ga ik zeker maken.

 2. Els 30 december 2021 op 2:53 pm - Beantwoord

  Mmm, dit kan niet anders dan heel lekker zijn!

 3. Geke 30 december 2021 op 4:50 pm - Beantwoord

  Dat klinkt als een heel lekker recept. Gaat het op het te proberen lijstje want ik wil komend jaar vaker vegetarisch eten.
  Risotto hebben wij ‘leren maken’ door Hello Fresh. Ervoor durfde ik het nooit proberen.

 4. Maaike 31 december 2021 op 12:07 am - Beantwoord

  Dat klinkt als een heerlijk gerecht! Ik ga het binnenkort eens maken, thanks voor het delen! 😀

 5. Irene 1 januari 2022 op 3:08 pm - Beantwoord

  Amai dat ziet er echt héél lekker uit! Ik ga ‘t opslaan en hier eens op de menu zetten deze maand!

 6. Giovanna Jansen 3 januari 2022 op 1:48 pm - Beantwoord

  Oe dat ziet er lekker uit!

Rating recept
Recente blogs

Outfit | Groene blouse & nieuwe sieraden

17 oktober 2019|Outfits|

Groen is geen kleur die ik in grote hoeveelheden in mijn kledingkast heb liggen. Dat vond ik reden genoeg om juist eens met iets groens thuis te komen. En zo geschiedde toen ik laatst bij Steps een wel heel fleurige en knalgroene blouse tegenkwam. Mee naar huis ging dat ding! En aangezien ik nieuwe items nooit lang in de kast kan laten liggen, ging ik al een dag later met deze blouse de straat op. Ik droeg er meteen ook mijn nieuwe sieraden bij, om mezelf helemaal in een nieuw jasje te steken. Kijk je mee naar mijn outfit?

Stop die negatieve spiraal! (7 handige tips)

22 mei 2018|Positiviteit|

Positief denken is soms nog knap lastig. Er hoeft dan maar één ding te gebeuren om in een negatieve spiraal te belanden. Stel: het allermooiste droomhuis is net voor je neus weggekaapt. Vervolgens schiet je te binnen dat dit niet de eerste keer is en dat je ook nog eens al heel lang wacht op de prins op het witte paard én dat je auto net niet door de APK-keuring is gekomen. Poeh, het zit je ook allemaal niet mee... Ho stop! Dit is het moment om je niet te laten meesleuren in negatief denken. Met deze 7 tips tegen een negatieve spiraal help ik je graag op weg.

Stop de chaos in je hoofd! (7 tips!)

30 mei 2018|Persoonlijke groei|

Een propvol hoofd dat voelt alsof je minstens 50 kilo aan extra gewicht op je romp meesjouwt? Dat is hoe chaos in je hoofd soms kan voelen. Dan heb ik het over gedachtes die maar blijven doorgaan, radertjes in je hersenpan die van geen ophouden weten en to-do-lists in je hoofd waarover je alle overzicht kwijt bent geraakt. Dat vreet energie en maakt je meestal niet echt gelukkiger en productiever. Ook ik ervaar de laatste tijd soms wat chaos in mijn hoofd en wil daar maar al te graag van af. Daarom een actieplan met 7 tips om de chaos in je hoofd te stoppen! Doe je mee?

Ga naar de bovenkant