Tools die het leven een beetje makkelijker maken? Daar houd ik wel van. Zeker als blogger en ondernemer is een helpende hand van de technologie van nu wel zo fijn. Gelukkig heb ik inmiddels de nodige apps en tools voor bloggers en ondernemers ontdekt die mij nogal wat werk uit handen nemen. Dat varieert van een fijne timetracker tot handige programma’s waarmee je ook zonder grafisch talent voor vormgever kunt spelen. Deze 10 tools voor bloggers en ondernemers kan ik je aanraden.

tools voor bloggers en ondernemers
De foto’s van mij met laptop zijn gemaakt door Iris Zaagman.

1. Canva

Sommige mensen hebben de geweldigste tools voor grafische vormgeving en zijn daar ook nog eens superhandig mee. Ik helaas niet (staat wel op mijn goed gevulde bucketlist!). Daarom vind ik Canva ideaal. Dankzij deze tool kun je met weinig moeite toch iets moois vormgeven. Talent heb je er niet voor nodig! In Canva vind je namelijk templates voor… tja, voor wat eigenlijk NIET?! Bijvoorbeeld templates voor Instagram-beelden, blogafbeeldingen, headers, cv’s, folders, presentaties en zelfs e-books. Daarbij kun je uitgebreid aan de slag gaan met alle lettertypes, vormen en iconen of met je zelf geüploade beelden. Kortom, alles wat je nodig hebt om ook zonder Photoshop-talent mooie beelden te maken.

Canva is een gratis tool, maar sommige functies kun je alleen in de betaalde variant gebruiken. Zelf gebruik ik (de gratis versie van) Canva o.a. voor mijn mediakit, Vaker Vrolijk-gedichten, LinkedIn-afbeeldingen en voor alle Pinterest-afbeeldingen op mijn blog. Zie hieronder een paar voorbeelden die ik met Canva heb gemaakt.

tips voor een huis kopen

2. Photoscape

Voor het bewerken van mijn foto’s hoop ik nog eens met Photoshop aan de slag te gaan. Tot die tijd werk ik met Photoscape, een superhandig fotobewerkingsprogramma dat je gratis kunt downloaden. Natuurlijk kan dit programma niet aan Photoshop tippen, maar je kunt er alsnog heel veel kanten mee op. Zo kun je met dit programma:

 • Foto’s bewerken (kleuren aanpassen, licht toevoegen, contrast aanpassen, verscherpen, etc.)
 • Foto’s bijsnijden
 • Foto’s verkleinen
 • Simpele retoucheringen doen (bijvoorbeeld een pukkeltje wegwerken)
 • Meerdere foto’s samenvoegen
 • Tekt toevoegen aan foto’s
 • Collages maken met handige templates

Oftewel, met Photoscape kun je echt heel veel doen om je foto’s nog meer naar je zin te maken. Ik bewerk zelf al mijn blogfoto’s met dit programma en maak er ook de collages mee die je op mijn blog voorbij ziet komen. Zie hieronder twee voorbeelden van mijn Photoscape-creaties.

review photoscape
Deze foto heb ik bewerkt met Photoscape. Ik heb de kleuren bijgesteld, de verzadiging verhoogd en de foto helderder gemaakt.
mei 2020
Deze collage maakte ik met een vast template in Photoscape.

3. Toggl

Toggl kreeg ik een half jaar geleden getipt door een mede-ondernemer. Sindsdien gebruik ik hem dagelijks voor freelance opdrachten waarbij ik op uurbasis werk. Met deze gratis tool kun je tijdens het werken bijhouden hoeveel tijd je aan een opdracht besteedt. Ook slaat het programma alle gewerkte uren op in een overzichtelijk rapport. Heel handig als je, zoals ik, allerlei opdrachten door elkaar hebt lopen en niet per taak factureert. Aan het eind van de maand, kun je met een paar klikken zien hoeveel uren je voor elke opdrachtgever hebt gemaakt. En dan gesorteerd op project!. Zo is het een eitje om daarna de factuur op te stellen.

Overigens vind ik Toggl ook gewoon handig voor mezelf. Al is het maar om in de gaten te houden of ik niet té veel tijd steek in sommige (niet-betaalbare) taken als ondernemer.

4. Rompslomp

Ik weet nog dat ik als startende blogger (toen nog zonder KvK-inschrijving) mijn facturen zelf in elkaar fröbelde met Word. Het kostte me zeker een kwartier per factuur om alles netjes neer te zetten. Gelukkig pak ik dat nu een stuk efficiënter aan. Ik weet dat veel ondernemers MoneyBird gebruiken, maar ik ben zelf gek op Rompslomp. Met name omdat MoneyBird na de proefperiode geld kost (€ 12 tot € 31 per maand), terwijl Rompslomp gratis is. Maar ook vind ik Rompslomp gewoon een heel praktisch en fijn programma om binnen 2 minuten een factuur te maken.

In Rompslomp heb ik een standaard template klaarstaan met mijn logo, contactgegevens en rekeningnummer. Ook rekent het programma automatisch uit hoeveel btw er bij een factuurbedrag komt, waardoor je geen Excel of rekenmachine meer nodig hebt.

Overigens verstuur ik mijn facturen nog altijd met de hand via e-mail en houd ik mijn administatie bij in een mega-handige Excel-sheet (met dank aan mijn vader voor het maken van die sheet!). Als je o.a. het versturen van facturen en het checken van betalingen liever uitbesteedt, is de betaalde versie van Rompslomp een goede optie.

tools voor bloggers en ondernemers

5. Later

Voor de social media van Vaker Vrolijk plaats ik alle berichtjes gewoon op het moment zelf. Als ik voor opdrachtgevers posts voor hun social media schrijf, pak ik dat natuurlijk iets efficiënter aan. Daarvoor gebruik ik de tool Later, waarmee je social posts van tevoren kunt inplannen, bijvoorbeeld voor Instagram. Heel handig, vooral als je liever niet dagelijks tijd wilt besteden aan het updaten van je social-kanalen. Tot 30 posts per kanaal per maand is de tool gratis te gebruiken.

6. Google Analytics

Waarschijnlijk zijn de meeste bloggers wel bekend met Google Analytics. Met deze tool gaat er een wereld van blogstatistieken voor je open. Hoe vaak wordt je blog per week en per maand bezocht? Welke artikelen worden het vaakst gelezen? Via welke kanalen komen mensen op je blog terecht? En wie lezen je blog zoal? Dat en nog veel meer kun je uitzoeken met deze handige tool. Naast Google Analytics, gebruik ik zelf ook Google Webmaster Tools om te achterhalen op welke zoekwoorden mijn blog wordt gevonden.

Eerlijk: ik blog zelf niet voor de statistieken of om geld te verdienen met mijn blog (op af en toe een samenwerking na). Ik vind het gewoon interessant om soms in mijn statistieken te duiken. Maar je kunt er dus ook nuttige informatie uit halen om je blog of site te verbeteren.

7. Preview

Voor mijn Instagram-foto’s gebruik ik de app Preview. Met perfecte Instagram-plaatjes heb ik het niet zo op, maar ik vind het zelf wel leuk als mijn foto’s bij elkaar passen. Dat is waar Preview ideaal voor is. Met deze app kun je zien hoe een bepaalde foto in je feed staat (#firstworldproblems, maar dat terzijde). Ook kun je in de app je foto bewerken. Ik gebruik zelf nooit filters, maar geef mijn foto’s met deze app wel wat extra kleur en gooi de helderheid en verzadiging omhoog. Worden mijn foto’s wat vrolijker van! En ik dus ook.

8. Monday/Trello

Als ondernemer werk ik regelmatig samen met andere mensen aan projecten. Daarvoor zijn tools als Monday en Trello ideaal. Ik heb zelf vooral ervaring met Monday (simpelweg omdat het bedrijf waarmee ik samenwerk die tool gebruikt), maar ik weet dat Trello ook heel handig (en vaak voordeliger) is. In een programma als Trello of Monday kun je taken aanmaken, toekennen en afvinken voor een samenwerkingsproject. Ook kun je (in ieder geval in Monday) documenten uploaden. Zo heb je dus alles overzichtelijk bij elkaar en weet je ook precies wie zich waarmee bezighoudt en of iedereen goed op schema ligt.

9. Google Drive

Zelf werk ik ook weleens met mensen samen via Google Drive. De meeste mensen zullen deze tool wel kennen. Je kunt in Google Drive met anderen aan documenten werken zonder dat je steeds bestanden heen en weer hoeft te mailen. Het is zelfs mogelijk om tegelijk met anderen aan één document te werken. Dat laatste probeer ik overigens meestal te voorkomen, omdat ik er wat zenuwachtig van wordt als anderen op het moment zelf precies zien wat ik tik. Maar dat is vast iets persoonlijks.

tools voor bloggers en ondernemers

10. Adobe Reader DC

De meeste mensen hebben vast wel Adobe op hun computer staan, maar wist je dat je met dat programma meer kunt dan alleen pdf’s lezen? Dankzij deze tool weet ik het als ondernemer nog steeds zonder printer te redden (ook al sluit ik niet uit dat die printer er ooit nog van zal komen!). Met Adobe Reader DC kun je namelijk documenten digitaal ondertekenen, formulieren invullen en opmerkingen aan pdf-documenten toevoegen. Heel handig! Ik heb er zelfs een ellenlang formulier voor een verzekeringsaanvraag mee ingevuld. Scheelt toch weer papier én de aanschaf van een printer en scanner!

Andere handige tools voor bloggers en ondernemers

Naast al deze handige tools zijn er ook meerdere tools voor bloggers en ondernemers die nog op mijn probeerlijstje staan. Al is het maar ter aanvulling op mijn papieren planningsmethodes. Over de volgende tools voor bloggers heb ik bijvoorbeeld ook goede verhalen gehoord:

 • To Do. Schijnt een ideale app te zijn voor lijstjes, to do’s en gedeelde agenda’s.
 • Google Calendar. Is misschien wel een handig alternatief voor mijn papieren agenda. Ook omdat alle afspraken in Google Calendar zowel op je PC als in je telefoonapp te zien zijn.
 • Evernote. Volgens mij gebruiken heel wat mensen deze tool om lijstjes te maken en hersenspinsels uit te werken. Best handig, zeker voor blogs!
 • Mailchimp. Dé tool om eenvoudig professionele nieuwsbrieven te maken en te versturen. Heb ik zelf al met veel plezier voor opdrachtgevers gebruikt! Nu misschien nog een keer voor mijn blog of eigen site.
 • Snapseed. Instagram Stories doe ik om eerlijk te zijn bar weinig mee. Wie weet brengt deze app daar verandering in. Met Snapseed kun je je Instagram Stories in een handomdraai in een leuk template gieten.
 • Forest. Schijnt ideaal te zijn als je regelmatig met je concentratie stoeit. Deze app helpt je om productiever te werken. Handig voor iedereen die graag in opperste concentratie aan projecten wil werken.

Welke apps en tools voor bloggers en ondernemers gebruik jij?

tips voor handige tools

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Tineke 8 juni 2020 op 6:40 am - Beantwoord

  Vooral Later lijkt mij handig, ik was nog op zoek naar iets waarmee ik mijn Instagram posts in kon plannen.
  Liefs

 2. Darina 8 juni 2020 op 6:46 am - Beantwoord

  Photoscape wil ik wel gaan gebruiken. Het lijkt me een heel fijn programma. Canva vind ik ook een hele fijne tool en Google Analytics raadpleeg ik ook regelmatig. De app Pocket gebruik ik om artikelen te bewaren, ook heel handig!

  • Romy 25 juni 2020 op 9:42 pm - Beantwoord

   Dank je voor de tip voor die app Pocket! Klinkt superfijn! Die ga ik ook eens bekijken.

 3. Lisa 8 juni 2020 op 7:20 am - Beantwoord

  Ik vind het altijd leuk om netjes m’n handtekening te zetten met Adobe Reader DC. Verder gebruik ik soms Trello en een agenda in Outlook. Fijne tips van jou: Toggl ga ik proberen.

 4. Saskia 8 juni 2020 op 7:24 am - Beantwoord

  Handig lijstje. Sommige kende ik al en gebruik ik, andere niet. Dus zeker dank voor de tips.

 5. Lianne 8 juni 2020 op 7:36 am - Beantwoord

  Canva, Trello en Later gebruik ik ook geregeld en ik vind ze echt heel fijn! Ik ben me nu aan het oriënteren op andere tools en apps om mijn Instagramfeed nog mooier en het ondernemen nog efficiënter te maken. Binnenkort wil ik me ook gaan verdiepen in Mailchimp en Google Analytics. Facturen maak ik heel ouderwets nog gewoon net een maakvoorbeeld in Word, dat ik steeds weer opsla voor nieuwe facturen, maar die tool van jou klinkt ook erg handig! Deze tips komen zeker goed van pas, bedankt! Ik sla ze even op 🙂

  • Romy 25 juni 2020 op 9:44 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je iets aan mijn tips voor blogtools hebt 🙂 Ik vind het zelf ook altijd heel fijn om programma’s te ontdekken waarmee je dingen handiger of efficiënter kan aanpakken. MailChimp is ook echt heel fijn trouwens! Je kunt er supersnel een nieuwsbrief mee maken door gewoon steeds je eerste template te kopiëren en opnieuw in te vullen. Scheelt echt heel veel tijd!

 6. Daenelia 8 juni 2020 op 7:37 am - Beantwoord

  Trello. Is eigenlijk de enige van jouw lijstje en gebruik ik niet echt voor het bloggen.
  Voor graphics gebruik ik Corel photo-paint en voor mijn tekencreaties FireAlpaca. Eigenlijk gebruik ik puur voor het bloggen vrij weinig.

 7. Melanie 8 juni 2020 op 7:53 am - Beantwoord

  Wunderlist is – of beter was – fantastisch. Maar helaas overgenomen door To Do. Dat werkt ook wel, maar Wunderlist was fijner.

 8. Hermien - KouweKleren 8 juni 2020 op 7:58 am - Beantwoord

  Handige lijst, er zijn er wel wat die ik eens ga bekijken, naast degene die ik al gebruik. Wunderlist is trouwens overgenomen door Microsoft en heet nu To Do. Vind het net wat minder fijn geworden, maar houd er nog wel van alles in bij, van de boeken die ik nog wil lezen tot hoe vaak ik mijn kleding draag.

 9. Els 8 juni 2020 op 8:23 am - Beantwoord

  Interessant. Veel tools ken ik nog niet! Ga mij er eens in verdiepen.!

 10. Anouk 8 juni 2020 op 9:04 am - Beantwoord

  Deze blog komt echt als geroepen, ik heb dit jaar eerder zomervakantie en wil meer tijd gaan besteden aan mijn blog! Een deel van deze tools ga ik zeker eens uitproberen.

 11. Janne 8 juni 2020 op 9:13 am - Beantwoord

  “In Canva vindt je namelijk” –> vind 😉

  Ik gebruik al een aantal jaar Trello en vind het heel handig. Je kunt er inderdaad ook documenten toevoegen. Ik heb het zelfs een tijd gebruikt als mijn persoonlijke planner, omdat het zo makkelijk is om er taken voor over een maand, een aantal maanden of een jaar in in te plannen, en omdat het ook een app heeft.

 12. Meaghan 8 juni 2020 op 9:44 am - Beantwoord

  Canva vind ik echt super fijn en werk ik geregeld mee! Niet alleen voor mijn blog, maar ook voor studieprojecten en om kaarten en cadeaubonnen te maken! Een aantal andere tools kende ik nog niet en wil ik zeker eens gaan uitproberen!

  • Romy 25 juni 2020 op 9:47 pm - Beantwoord

   Wat een slim idee om Canva ook voor schoolprojecten te gebruiken! Je kunt er inderdaad superveel kanten mee op. Ik ga ook eens kijken of ik er een leuke cadeaubon mee in elkaar kan flansen. Altijd handig en net wat leuker dan een geschreven tegoedbon 🙂

 13. Anna 8 juni 2020 op 10:04 am - Beantwoord

  Wat een super handig lijstje! Ook heel leuk om te lezen waarvoor je de tools precies gebruikt, zo grappig dat iedereen weer zo zijn eigen manier heeft he?! Ik heb zelf alleen maar grafische programma’s op mijn laptop en ik gebruik Adobe Illustrator om mijn facturen op te maken, haha! Die Instagram preview app lijkt me echt heel handig. Ik heb nu een apart mapje op mijn telefoon, met al mijn Instagram foto’s (als ik een foto er toch niet bij vind passen, gooi ik ‘m weer in een ander mapje haha :’)).

  • Romy 25 juni 2020 op 9:48 pm - Beantwoord

   Best slim eigenlijk, zo’n apart mapje met je Instagram-foto’s! Dat werkt eigenlijk ook wel handig!
   Programma’s als Adobe Illustrator staan hoog op mijn lijstje om nog eens handiger mee te worden. Daar kun je volgens mij nog veel meer mee dan met Canva. Maar goed, eerst een keer een laptop kopen die de Adobe-programma’s aan kan, haha.

 14. Naomi 8 juni 2020 op 10:35 am - Beantwoord

  Je brengt me weer op ideeën. Ik heb trouwens Forest ook een poosje gebruikt op mijn telefoon. Werkte niet voor mij, omdat ik dan bijvoorbeeld iets in mijn agenda wilde zetten of op mijn boodschappenlijstje en ja, dan had ik toch mijnt telefoon echt ‘nodig’. Doei boom:).

 15. Johanna 8 juni 2020 op 10:52 am - Beantwoord

  Ojé zo veel programmas of apps die ik nog niet ken. Toch maar eens een middagje op onderzoek uit gaan. Bedankt voor door de lijst.

 16. Geke 8 juni 2020 op 11:42 am - Beantwoord

  Weer heel veel bijgeleerd dankzij jouw handige overzichtje. Dank je wel!

 17. Silke 8 juni 2020 op 12:16 pm - Beantwoord

  Wauw bedankt voor de vele en uitgebreide tips!! Ik ga ‘m opslaan :D:D Ik heb zelf een chromebook dus ik werk standaard in Google Drive, als ik ermee aan de slag ga moet ik nog even kijken welke dingen van jouw lijst allemaal lukken op de chromebook. Maar dat komt!

 18. Lilian 8 juni 2020 op 12:41 pm - Beantwoord

  Canva en Evernote ben ik ook dol op! Voor foto’s gebruik ik ook Photopea.com, dat lijkt precies op photoshop maar is gratis en in de browser te gebruiken (ik heb een chromebook, dus ik kan geen software downloaden)

  • Romy 25 juni 2020 op 9:54 pm - Beantwoord

   Oeh, Photopea.com klinkt ideaal! Daar ga ik ook eens naar kijken. Mijn laptop heeft niet genoeg geheugen vrij voor Photoscape (zelfs niet als ik al mijn bestanden zou opruimen), dus wie weet is dit programma een uitkomst 🙂

 19. Iris 8 juni 2020 op 12:59 pm - Beantwoord

  Wat een handig lijstje! Ik gebruik nog geen één van deze programma’s, dus ik ga mij er eens in verdiepen. Handig en het levert vast meer tijd op 😀

 20. Evelyne 8 juni 2020 op 2:56 pm - Beantwoord

  Superhandig artikel dit! En ik zie zeker enkele tools waar ik ook gebruik van zou willen maken. Later nog eens deftig doornemen. Bedankt!

 21. Suzanne 8 juni 2020 op 3:02 pm - Beantwoord

  Hele fijne tips! Ik gebruik zelf Later en Canva erg graag! Daarnaast wil ik Money Bird gaan gebruiken voor mijn onderneming.

 22. Tamara 8 juni 2020 op 3:26 pm - Beantwoord

  Wauw wat een verschil tussen de foto’s met photoscape! Ik krijg altijd een beetje een dubbel gevoel van het bewerken van foto’s (want waarom moet het een perfect plaatje worden als dat niet de realiteit is), maar ik geef toe dat je met deze tool wel mooi de kleuren naar boven haalt. Misschien ga ik hem dan stiekem toch ook eens gebruiken!

  • Romy 25 juni 2020 op 9:57 pm - Beantwoord

   Photoscape is zeker een aanrader voor dit soort aanpassingen! Ik doe zelf niet echt aan foto’s manipuleren (op een enkele keer wat spetters op een bord wegwerken na ;)), maar vind het wel mooi om de kleuren wat levendiger te maken. Vaak vind ik de foto’s direct uit mijn camera wat grauw ogen. Dan kom je met alleen al wat extra verzadiging toevoegen een heel eind.

 23. Simone 8 juni 2020 op 4:59 pm - Beantwoord

  Rompslomp kende ik nog niet! Wat super handig zeg. Ik heb gelijk een account aangemaakt. Zelf kan ik ook facturen via mijn website maken. Maar wellicht als ik het drukker krijg en de mogelijkheid om klanten met iDeal te laten betalen kan ik dit altijd gebruiken.
  Verder gebruik ik Contentkalender, Studio voor makers (van FB), Wix (website), canva en lightroom. Vooral deze programma’s/apps zijn voor mij echt onmisbaar in mijn werk 🙂

  • Romy 25 juni 2020 op 9:59 pm - Beantwoord

   Ha wat leuk dat je Rompslomp ook gaat proberen! Het werkt echt heel fijn! Met de betaalde versie kun je nog net wat meer dan met de gratis versie, maar ik vind zelf de gratis versie ook al heel fijn.
   Studio voor Makers gebruik ik zelf voor een opdrachtgever en wil ik ook eens voor mijn eigen posts gaan gebruiken. Vind het heel handig werken!

 24. Audrey 8 juni 2020 op 6:59 pm - Beantwoord

  Die eerste twee klinken wel heel handig! Zeker het opslaan van templates zou mij veel tijd schelen bij het bloggen. Ik vind de app-naam ‘Rompslomp’ trouwens wel echt geniaal bedacht. En mensen die (kunnen) toekijken terwijl ik typ, daar kan ik dus ook absoluut niet tegen! Word ik echt onwijs kriegelig van.

  • Romy 25 juni 2020 op 10:01 pm - Beantwoord

   Nou hè?! Dat meekijken tijdens het typen vind ik ook helemaal niets. Dan ga ik acuut aan een ander stukje van de tekst werken 😉
   Het leukste aan Rompslomp is trouwens de e-mail die ze versturen als je je wachtwoord bent vergeten (ja, dat overkomt mij nogal eens…). “Wachtwoord vergeten? Wat een rompslomp hè?!” Haha, ik vind hem nog steeds geniaal!

  • Romy 25 juni 2020 op 10:01 pm - Beantwoord

   Nou hè?! Dat meekijken tijdens het typen vind ik ook helemaal niets. Dan ga ik acuut aan een ander stukje van de tekst werken 😉
   Het leukste aan Rompslomp is trouwens de e-mail die ze versturen als je je wachtwoord bent vergeten (ja, dat overkomt mij nogal eens…). “Wachtwoord vergeten? Wat een rompslomp hè?!” Haha, ik vind hem nog steeds geniaal!

 25. Justine 8 juni 2020 op 7:19 pm - Beantwoord

  wat een goede tips allemaal! Sommige gebruik ik zelf ook, echt handig. De app to-do die je noemt was eerst Wunderlist en die vond ik echt top. Ik heb ‘m ook nog steeds, ondanks dat er dus vanaf nu geen updates meer komen. Zo’n handige lijstjes app!

  Ik vind de fotos die je hierbij hebt gepost trouwens ook echt prachtig!!

 26. Noor 8 juni 2020 op 7:35 pm - Beantwoord

  Wat een super handig artikel! Momenteel doe ik stage aan een communicatieafdeling en het is altijd fijn om nieuwe software te ontdekken! Morgen toch maar eens stoefen bij mijn collega’s 😉

 27. Heidi 9 juni 2020 op 10:22 am - Beantwoord

  Super gewoon, vooral dat voor de foto’s vind ik super. Ga ik zeker mee nemen in mijn gedachten.

 28. Giovanna Jansen 10 juni 2020 op 9:48 am - Beantwoord

  Handig overzicht! Een aardig aantal ken en/of gebruik ik al, maar sommige ken ik nog niet, dus bedankt voor de tip!