Tot een aantal maanden geleden had ik nog nooit van Sintra gehoord. Ik had je op je woord geloofd als je had gezegd dat Sintra een eiland bij Afrika of een kaap op Antartica is. Dat was totdat mijn manager laatst over haar reis naar Sintra vertelde en ik vlak daarna toevallig ook een paar blogartikelen over deze mooie plek voorbij zag komen. Mijn moeder en ik wisten het zeker: Sintra móesten we bezoeken. Daarom brachten we één dag door in Sintra tijdens onze stedentrip naar Lissabon. Ik vertel je graag meer over dit sprookjesachtige dorp en het nóg magischere Palacio da Pena.

dag naar sintra portugal lissabon

Wat is Sintra?

Veel mensen die ik vóór onze stedentrip over Sintra vertelde, hadden er nog nooit van gehoord. Ik dus tot een paar maanden geleden ook niet. En dat terwijl Sintra zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en niet zonder reden. Maar goed, wat is Sintra? Het is een dorpje ongeveer 30 kilometer buiten Lissabon. Het dorp zelf met winkels, gezellige huisjes en een mooi Moors paleis ligt in het dal, maar het meest bekende deel van Sintra bevindt zich op de top van de berg: het Palacio da Pena en Castelo dos Mouros. En dat alles tussen de prachtige natuur en met een geweldig uitzicht over de hele omgeving!

Het dorpje Sintra

dag naar sintra palacio nacional

dag naar sintra portugal lissabon

dag naar sintra portugal lissabon

dag naar sintra portugal lissabon

In het kleine dorpje Sintra zelf waan je je in een soort toeristische oase van hotels en souvenirwinkels, omgeven door rustige natuur. Ook voor cafés en restaurants kun je in het centrum van Sintra terecht. Er zijn genoeg leuke tentjes waar je op een schattig terras kunt genieten van iets lekkers. Verder vind je in het centrum van Sintra het Palacio Nacional, een Moors paleis waar je absoluut niet omheen kunt (zie de eerste foto hierboven). Grappig detail: in het centrum, in ieder geval in de (na)zomer, zie je zo nu en dan een onverwachtste file van tuktuks en auto’s. Op zich al heel grappig om te zien! Vanaf het centrum rijden namelijk talloze tuktuks de berg op, op weg naar het Palacio da Pena en Castelo dos Mouros.

dag naar sintra portugal lissabon

Palacio da Pena in Sintra

Tijdens ons bezoekje aan Sintra bezochten wij Palacio da Pena, het sprookjesachtige en kleurrijke kasteel (ha, perfecte match met mijn Instagram-feed overigens!) waar we onze ogen uitkeken. Ik heb in mijn leven al meerdere paleizen en kastelen gezien, maar dit paleis vond ik toch wel héél indrukwekkend. Ik denk dat dat vooral komt door de prachtige kleuren, de ligging op de top tussen de mooie natuur, de vele torens en trappetjes in het paleis en de geweldige uitzichtpunten. Ook vind je door het hele paleis heen de mooiste doorkijkjes, vanaf waar je steeds weer een uniek kijkje krijgt in de sprookjesachtige omgeving. Je merkt het: ik ben enthousiast! Toch nog niet overtuigd? Ik laat je graag een paar van mijn vele foto’s zien.

dag naar sintra palacio da pena

dag naar sintra palacio da pena

dag naar sintra palacio da pena

dag naar sintra palacio da pena

dag naar sintra palacio da pena

dag naar sintra palacio da pena

Overigens is Palacio da Pena nog een kleine klim vanaf de entree voor het paleis. Maar de wandeltocht ernaartoe is zeker geen straf, want je komt onder andere door een prachtige vallei met meren en mooie bloemen (Valley of the Lakes). Vooral in de beginnende herfst vond ik het er erg mooi uitzien.

dag naar sintra valley of the lakes

Andere bezienswaardigheden in Sintra

Wij bezochten zelf alleen het Palacio da Pena. Dat had te maken met een klein inschattingsprobleem, waar ik later meer over vertel. Maar er is zeker genoeg te doen in Sintra. Een andere grote trekpleister is dus Castelo dos Mouros, het kasteel dat je hieronder ziet. Wij hebben het zelf alleen vanuit de verte gezien, omdat we al eerder het soortgelijke Castelo de São Jorge in Lissabon zelf hadden bewonderd. Ook Quinta da Reigalera schijnt prachtig te zijn. Dit is een immense woning met daaromheen een prachtige tuin met fonteinen. Als ik deze foto’s zie, weet ik zeker dat ik nog eens naar Sintra terug wil om deze magische plek ook te bekijken.

castelo dos mouros dag naar sintra portugal lissabon

De route naar Palacio de Pena (ons inschattingsprobleem!)

Heb je zin in een leuk verhaal over onze route naar Palacio da Pena vanuit het dal? Nou, mijn moeder en ik dachten dat de standaard manier om van het station naar de top van de berg te gaan gewoon per benenwagen is. Ook zonder wandelschoenen en sportieve outfits – lees: in zomerjurkjes, mijn moeder zelfs op ballerina’s en ik met een winkeltas met nieuwe schoenen aan mijn arm. Na een half uur flink doorstappen, kwamen we aan bij een pad met ‘hiking trail’ erop. “Oké, dat is vast een beetje overdreven!” dachten we nog. En zo liepen we door een (overigens prachtig!) bos om even later onze weg weer te vervolgen naar de top. We zouden er vast bijna zijn! En ja hoor, na nog een half uur lopen, zagen we eindelijk een stukje van het kasteel. Als in, we zagen dit (foto gemaakt met mijn volledig ingezoomde zoomlens!):

dag naar sintra portugal lissabon

Oftewel, we moesten nog een flink stuk lopen. Menig tuktuk raasde voorbij met passagiers die ons een beetje vreemd aankeken. Maar mijn moeder en ik waren vastbesloten om nog even flink door te stappen naar de top. Een extra steuntje in de rug vormde de tuktukchauffeur die langsracete en ons toeriep “You’re almost there!”. We voelden onszelf uiteindelijk ware bikkels toen we aankwamen bij de entree van het park. Pluspunt: we hebben door die wandeling wel de mooie natuur op weg naar de top kunnen bekijken.

Goed, wat kun je hiervan opsteken? Wandelen is niet de gangbare route naar de top. Op zich ook prima te doen, maar als niet-wandelaar kun je waarschijnlijk beter een tuktuk naar boven nemen voor €5 per persoon. Ook bus 434 is een goede optie en kost eveneens €5 per persoon. Voor een unieke belevenis zou ik je echter de tuktuk aanraden (die wij dus alleen bergafwaarts namen). Het is al een beleving op zich om met een overenthousiaste tuktukchauffeur door steile bochten de berg af te racen in een gammel karretje. En mocht je toch willen wandelen naar de top, laat dan je ballerina’s vooral thuis… (tip van mijn moeder!).

dag naar sintra portugal lissabon

Reizen van Lissabon naar Sintra

Sintra is goed te bereiken per trein. In ongeveer 40 minuten ben je met de trein in Sintra vanaf het station Rossio in het centrum van Lissabon. Een retourtje Lissabon – Sintra is niet duur: wij betaalden iets minder dan €5 voor een retourtje per persoon. Doordeweeks rijdt de trein elk kwartier. Op zondag, de dag dat wij naar Sintra gingen, rijdt de trein dan minder vaak: één keer per uur. Check dus vooraf even goed de vertrektijden heen en terug, zodat je niet al te lang op het station hoeft te wachten. Maar wachten of niet en een flinke wandeling of niet, Sintra is het allemaal meer dan waard!

Had jij al eens van Sintra gehoord?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 10 oktober 2017 op 6:43 am - Beantwoord

  Prachtige foto’s Romy! Ik had nog nooit van Sintra gehoord. Het ziet er heel mooi uit, echt een bezoekje waard!

 2. Nikita 10 oktober 2017 op 7:19 am - Beantwoord

  Die foto ’s zijn zo mooi! Wow. Nu wil ik zeker reizen later! En die wandeling was misschien zwaarder maar je hebt toch een extra stukje natuur gezien! Bekijk het positief! Leuke outfit trouwens! Lissabon en Sintra lijken me echt prachtig. Ik had voorlopig een kort lijstje met reisbestemmingen, maar ik denk dat ik Lissabon daar ook maar aan toevoeg haha. En als ik daar toch ben, kan ik Sintra evengoed ook doen! Op een dag zal ik ook de wereld zien 🙂

  • Romy 10 oktober 2017 op 7:36 pm - Beantwoord

   Ja, zeker weten! We hebben heel wat mooie dingen gezien, juist door het wandelen. En we konden er tijdens het wandelen ook eigenlijk wel om lachen 🙂
   Wat leuk om te horen dat Lissabon en Sintra ook op jouw lijstje komen te staan. Ik kan je beide bestemmingen echt aanraden!

 3. Donna 10 oktober 2017 op 7:20 am - Beantwoord

  Wauw! Wat een prachtige foto’s. Ik had nog nooit van dit plaatsje gehoord.

 4. Danielle 10 oktober 2017 op 7:29 am - Beantwoord

  Wat een prachtige foto’s ! Ik wil er direct heen 🙂

 5. Jessica 10 oktober 2017 op 7:46 am - Beantwoord

  Wat een prachtige plek is dit toch, alleen hiervoor zou ik al richting Lissabon gaan! 🙂

 6. Iris 10 oktober 2017 op 8:04 am - Beantwoord

  Ik heb er ook nooit van gehoord, maar het ziet er echt prachtig uit! En wat een avontuur! Leuk dat je dit samen met je moeder gedaan hebt!

 7. Mike 10 oktober 2017 op 8:31 am - Beantwoord

  Wauw, supermooie foto’s!

 8. evelien 10 oktober 2017 op 8:49 am - Beantwoord

  Het ziet er zo mooi uit! Ik vind het paleis prachtig, zo kleurrijk en sprookjes achtig!
  Liefs,
  Evelien

 9. Maaike 10 oktober 2017 op 9:02 am - Beantwoord

  Ik had er ook nog nooit van gehoord! Het ziet er wel echt heel mooi en vooral fleurig uit! En die wandeling! Ik moest er wel om lachen hoor. En knap dat jullie hebben doorgezet! En slim om de weg terug wel met een tuktuk te doen!

 10. Susan 10 oktober 2017 op 9:20 am - Beantwoord

  Prachtige foto’s! Ik moest wel een beetje lachen van jullie inschattingsfout haha. Had mij ook kunnen overkomen!

  • Romy 10 oktober 2017 op 7:36 pm - Beantwoord

   Ja, alleen al voor Sintra is Lissabon zeker een bezoekje waard 🙂

  • Romy 10 oktober 2017 op 7:38 pm - Beantwoord

   Haha, wij hebben inderdaad ook heel wat gelachen tijdens de wandeling. Daar liepen we dan als verdwaalde toeristen de berg op in niet zo handige outfits 😉 Het moet vast een grappig gezicht zijn geweest.

  • Romy 10 oktober 2017 op 7:38 pm - Beantwoord

   Haha, wij moesten er tijdens het wandelen ook wel hard om lachen. Stelletje ervaren reizigers die wij zijn 😉

 11. marije 10 oktober 2017 op 9:26 am - Beantwoord

  Wauw wat mooi. Ik had hier nog nooit van gehoord maar gaat zeker op mijn to visit lijstje

 12. Edith-Sofia 10 oktober 2017 op 9:37 am - Beantwoord

  Wauw, wat mooi! Ik had er ook nog nooit van gehoord, maar het is echt prachtig!

 13. Loes 10 oktober 2017 op 9:48 am - Beantwoord

  Ik moet zeggen dat ik ook nog nooit van Sintra had gehoord, maar het ziet er echt heel erg mooi uit! Zo vrolijk en kleurrijk.

 14. Simone 10 oktober 2017 op 9:49 am - Beantwoord

  Wat gaaaf! Ziet er onwijs mooi uit daar. Stiekem wel heel leuk dat je wandelend naar de top bent gegaan, want snel langs al die mooie natuur razen is ook best wel een beetje zonde!

  • Romy 10 oktober 2017 op 7:39 pm - Beantwoord

   Ja klopt! In die zin had een wandeling naar de top ook wel weer wat 🙂 We hebben in ieder geval heel wat moois gezien onderweg en konden daardoor ook nog mooie foto’s van de natuur om ons heen maken.

 15. Madelon 10 oktober 2017 op 10:16 am - Beantwoord

  Oh wauw wat een mooie foto’s! Om eerlijk te zijn had ik er nog niet eerder van gehoord, maar het ziet er inderdaad prachtig uit. Haha wel jammer van de inschattingsfout. Maar het leverde ook een mooie foto op! (en spierpijn gok ik zo?)

  • Romy 10 oktober 2017 op 7:40 pm - Beantwoord

   Dankjewel 🙂 De wandeling leverde inderdaad nog wel een aantal mooie foto’s op en we zijn weer een belevenis (en een beetje spierpijn) rijker 😉

 16. Katrien 10 oktober 2017 op 11:04 am - Beantwoord

  Toen ik vorig jaar in Lissabon was, ben ik niet naar Sintra geweest maar ik had er wel veel mooie verhalen over gehoord. Dus bij een volgend bezoek aan Lissabon of Portugal, staat Sintra zeker op het programma. Bedankt alvast voor de tip om de klim naar boven met bus of tuktuk te doen 😉

  • Romy 10 oktober 2017 op 7:40 pm - Beantwoord

   Haha, ik ben blij dat ik met onze inschattingsfout in ieder geval iemand anders van een wandeling kan weerhouden 😉 En ik raad je zeker aan om ook Sintra te bezoeken als je naar Lissabon gaat. Het is een bezoekje meer dan waard 🙂

 17. Anne - Simple Thoughts 10 oktober 2017 op 12:06 pm - Beantwoord

  Wauw, dat ziet er gaaf uit! Ik had nog nooit van dit plekje gehoord, maar ik zet hem op mijn reislijstje.

 18. Sarah 10 oktober 2017 op 2:39 pm - Beantwoord

  Erg mooie foto’s. Ziet er gezellig uit. Sintra staat al een tijdje op mijn bucket list! Ik wist alleen niet dat het zo makkelijk (en toch ook goedkoop) was om tot daar te reizen vanuit Lissabon. Fijn om te lezen dus 🙂

  • Romy 10 oktober 2017 op 7:47 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat Sintra ook op jouw lijstje staat! Ik hoop dat je die droom snel kunt waarmaken 🙂 Het is inderdaad eigenlijk heel makkelijk om vanuit Lissabon naar Sintra te gaan. En voor de prijs van het treinkaartje hoef je het ook niet te laten 🙂

 19. marleen 10 oktober 2017 op 2:55 pm - Beantwoord

  Jaaa, Sintra. Wat is het toch mooi daar he! Wij zijn ook nog even het dorpje zelf ingeweest trouwens, heerlijk gegeten, wijntjes gedronken! En zo’n typisch kersenlikeurtje in een cupje van chocolade. HEMELS. Ik zou zoooo weer teruggaan. Jouw foto’s zijn echt prachtig trouwens!

  • Romy 10 oktober 2017 op 7:48 pm - Beantwoord

   Ja, zeker weten! Het is er zo geweldig mooi! Ik wil ook heel graag nog eens terug, ook om de mooie parken nog iets uitgebreider te bekijken 🙂 Dankjewel ook voor je lieve compliment over mijn foto’s!

 20. Liese 10 oktober 2017 op 3:04 pm - Beantwoord

  Mooie foto’s Romy! En die gele kleur maakt het bijzonder 🙂 Zou je het er druk noemen? Ik noteer voor mezelf (mocht ik een toekomstige trip naar Sintra maken) om toch te voet te gaan haha.

  • Romy 10 oktober 2017 op 9:36 pm - Beantwoord

   Ja, juist die gele kleur doet het hem en maakt dit zo’n mooi en bijzonder paleis 🙂 En te voet naar de top gaan heeft zeker ook wel wat. We hebben in ieder geval veel van de mooie natuur om het paleis heen gezien zo 🙂

 21. Charel 10 oktober 2017 op 4:18 pm - Beantwoord

  PRACHTIG ZEG <3

 22. Irene 10 oktober 2017 op 5:55 pm - Beantwoord

  Oh wauw dat paleis is super mooi! Zelfde kleur als de trui die ik vandaag aan heb! 😀 Lekker vrolijk. Ik had ook nog nooit van Sintra gehoord maar het ziet er een fijne omgeving uit.

  • Romy 10 oktober 2017 op 9:37 pm - Beantwoord

   Ja, zo’n mooie kleur (ook voor een trui trouwens!). Ik denk dat ik met mijn nieuwe gele trui ook een mooie camouflage had gehad voor het paleis 😉

 23. Evelyne 10 oktober 2017 op 6:52 pm - Beantwoord

  Ik had er ook nog nooit van gehoord, maar bij deze staat die dus genoteerd 😉 En wat een mooie foto’s! Ik krijg gewoon zin om te vertrekken, haha.

  • Romy 10 oktober 2017 op 9:37 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je ook helemaal enthousiast wordt over Sintra. Dankjewel voor je compliment over mijn foto’s 🙂

 24. Elisabeth 10 oktober 2017 op 8:09 pm - Beantwoord

  Nooit van Sintra gehoord tot jij er over had. Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt en wat ziet het er daar geweldig mooi uit!

 25. Iris 10 oktober 2017 op 9:35 pm - Beantwoord

  Wat is het super mooi daar, al die kleuren, wauw!

 26. Sam - singlereadytomingleblog 11 oktober 2017 op 9:06 am - Beantwoord

  Hahaha, wij zijn ook te voet gegaan toen 😉 Wel met de tuktuk terug naar beneden, dat dan weer wel! Prachtig paleis blijft het toch he!

  • Romy 11 oktober 2017 op 7:17 pm - Beantwoord

   Haha, gelukkig zijn wij niet de enigen die de benenwagen hebben genomen 😉 Wij namen inderdaad ook de tuktuk naar beneden. De tocht naar boven was wel even genoeg voor die dag 😉

 27. Anna 11 oktober 2017 op 11:26 am - Beantwoord

  Wauw wat een prachtige plek! Ik had er ook nog nooit van gehoord. Zo grappig dat jullie helemaal zijn gaan lopen, haha. Dat zijn altijd van die dingen waar je dan achteraf pas achterkomt :p

  • Romy 11 oktober 2017 op 7:35 pm - Beantwoord

   Haha, precies! We merkten pas vlak bij de top, toen we nog bijna geen enkele voetganger waren tegengekomen, dat het niet helemaal de gangbare route naar de top was 😉

 28. Justine 11 oktober 2017 op 2:16 pm - Beantwoord

  Wat een toffe foto’s! Zo’n sprookjesachtige plek ook zeg! Grappig ook die tuktuks, ik dacht altijd dat dat super aziatisch was en heb ze eigenlijk nog nooit in Europa gezien! 🙂

  • Romy 11 oktober 2017 op 7:37 pm - Beantwoord

   Ja, het is echt bijna een sprookje om door Sintra te lopen! Ik had ook geen idee trouwens dat Sintra barst van de tuktuks. Wel heel grappig om er op een kruispunt in Portugal opeens talloze bij elkaar te zien staan 🙂

 29. Ine 14 oktober 2017 op 1:16 pm - Beantwoord

  Ooh zo leuk! Ik ging er deze zomer ook naartoe. Het is echt een prachtige bestemming, net als in een sprookje 😉

  • Romy 15 oktober 2017 op 9:07 am - Beantwoord

   Wat gaaf dat je ook naar Sintra bent geweest! Het is daar inderdaad echt sprookjesachtig mooi.

 30. Vivian 15 november 2017 op 3:58 pm - Beantwoord

  Haha, wat een leuk stuk! Het kasteel ziet er echt heel erg leuk en bijzonder uit inderdaaad, ik sla je stuk even op want wij willen ook graag nog eens naar Portugal 🙂 en haha, wat een leuk verhaal van dat lopen! Die chauffeur ook die jullie aanmoedigde, haha.

  • Romy 16 november 2017 op 7:11 am - Beantwoord

   Wat leuk dat je mijn artikel opslaat! Ik kan je een bezoek aan Sintra echt aanraden als je ooit in Portugal bent. Het is zo’n magische plek 🙂