Traybakes zijn een ideaal gerecht voor een drukke, hectische dag. Je hoeft alleen een heleboel stukjes groenten over een bakplaat uit te spreiden, daar kruiden overheen te strooien en dan de oven het werk te laten doen. Van alle traybakes die ik ooit maakte, is dit sowieso mijn grote favoriet. Het is een traybake met zoete aardappel, zongedroogde tomaten, dadels en kikkererwten. En met veel mediterraanse kruiden, zoals ras el hanout, kerrie en komijn. Maar het allerlekkerste is nog wel dat je de geroosterde groenten op het eind door een heerlijk smeuïge tomatensaus roert, waardoor je een lekker stoofpotje met ontzettend veel smaak krijgt. Klaar voor een simpele maar toch lekkere en voedzame maaltijd? Probeer deze traybake snel!
Mediterraanse traybake met zoete aardappel in een smeuïg sausje
Met mediterraanse kost maak je mij altijd een blij mens. En laat dit gerecht nu mediterraans ten top zijn. Je strooit lekker veel mediterraanse kruiden over de geroosterde groenten. Daardoor barsten de zoete aardappel en geroosterde paprika’s van de smaak.
Daarnaast rooster je de kikkererwten mee met de traybake, waardoor ze lekker knapperig worden en ook een heerlijk kruidige smaak krijgen. Verder serveer ik het gerecht met tomaatjes uit de oven. Die barsten zo lekker open in de oven, waardoor ze nog veel smaakvoller zijn en een “knapperig” korstje hebben.
Verder serveer je de traybake in een romige tomatensaus, die alleen maar 3 minuten op het vuur hoeft te pruttelen. En het allerbeste onderdeel van deze traybake: je schenkt er op het eind een kruidige tahinsaus bij om het mediterraanse feest compleet te maken. Die is gemaakt van tahin, water, dadelstroop en diverse kruiden. Een lekkere toevoeging die de traybake met zoete aardappel een smeuïger tintje geeft.
Welke kruiden zijn lekker bij een mediterraanse traybake?
Wat mij betreft is ras el hanout de allerlekkerste kruidenmix voor traybakes met een mediterraans tintje. Ook bij deze traybake met zoete aardappel gebruik ik 2 flinke theelepels ras el hanout. Zelf gebruik ik meestal het potje van Verstegen, maar allerlei andere merken verkopen deze mix ook.
Daarnaast gebruik je bij deze traybake met zoete aardappel komijn, gedroogde koriander, kerrie, knoflookpoeder en kurkuma. Je kunt ook nog een lepeltje crispy chili-olie door de saus roeren als je van pittig houdt. Maar dat is optioneel.
Vol van groenten en eiwitrijk
Deze traybake met zoete aardappel bevat alleen maar pure ingrediënten en barst van de groenten. Er gaan voor 2 personen 2 paprika’s, een takje tomten en een heel blik tomatenblokjes in. Lekker groenterijk dus! Daarnaast levert deze heerlijke traybake je een goede dosis eiwitten op. Voor 2 personen gebruik ik namelijk 225 gram kikkererwten in dit gerecht. Een goede, natuurlijke bron van eiwitten! Ook in de tahinsaus zitten nog wat extra eiwitten. Tahin is namelijk gemaakt van sesampitjes.
Verder krijgt de traybake een subtiel zoet tintje doordat je er een paar fijn gesneden dadels doorheen roert én dadelsiroop gebruikt in de tahinsaus. Zelf ben ik altijd dol op een subtiel zoete toevoeging aan hartige gerechten. Mocht jij daar minder van houden, dan kun je de dadels ook weglaten. Of vervang ze door rozijntjes – ook heel lekker!
Recept traybake met zoete aardappel en smeuïge tomatensaus
Heb je al trek gekregen in een snelle traybake die lekker weinig moeite kost, maar toch heel smaakvol is? Maak dan heel eenvoudig zelf deze traybake met zoete aardappel in een smeuïge tomatensaus. Met dit recept heb je het heerlijke zoete-aardappel-gerecht in no-time klaar:
Traybake met zoete aardappel in smeuïge tomatensaus
Equipment
- Bakplaat met bakpapier
- Oven
- Hapjespan
Ingrediënten
Voor de traybake:
- 2 zoete aardappels (met of zonder schil, net wat je lekker vindt)
- 2 paprika's
- 225 gram kikkererwten (= uitlekgewicht)
- 10 roma-tomaatjes of cherrytomaten aan tak
- ½ rode ui
- 2 tl ras el hanout
- 1 tl komijn
- 1 tl gedroogde koriander
- 1 tl kerrie
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl kurkuma
Voor de smeuïge tomatensaus:
- 400 gram tomatenblokjes
- 6 zongedroogde tomaten
- 5 dadels
- 1 tl crispy chili-olie (= optioneel)
Voor de tahin-dadeldressing:
- 3 el tahin
- 2 el water
- ½ el dadelstroop
- Sap van een ½ limoen
- 1 tl komijn
- 1 tl knoflookpoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 210 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Was de zoete aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Snijd ook de paprika's in stukjes. Verspreid de zoete aardappel, paprika en kikkererwten over de bakplaat. Bestrooi met de gedroogde kruiden en hussel nog eens om.
- Schuif de bakplaat dan voor 20 minuten in de voorverwarmde oven. Open na 10 minuten de oven om ook de tomaatjes aan tak op de bakplaat te leggen. Die hoeven maar 10 minuten in de oven.
- Maak in de laatste 5 minuten de smeuïge tomatensaus door de tomatenblokjes op laag vuur te verwarmen. Snijd de dadels en zongedroogde tomaten in kleine stukjes en schenk die erbij. Voeg zo nodig crispy chili-olie toe. Laat een paar minuten pruttelen.
- Maak dan de tahin-dadeldressing door de ingrediënten daarvoor door elkaar te roeren.
- Haal de traybake uit de oven en giet alles bij de tomatensaus op het vuur. Roer nog één keer door en serveer dan met de tahin-dadelsaus.
Nog meer mediterraanse recepten?
Ben jij al net zo gek op mediterraanse gerechten als ik? Dan zit je hier goed, want ik heb inmiddels een hele verzameling gerechten met een mediterraans tintje online staan. Dit zijn nog een paar smakelijke aanraders:
- Herfstrisotto met ras el hanout
- Harissa-tofu met paprika, tomaat en naanbrood
- Vegan pompoenrisotto met geroosterde kikkererwten
- Orzo met paprika, harissa en linzen
- Couscous met rode biet, pompoen en gekaramelliseerde rode ui
Wat is jouw favoriete mediterraanse gerecht?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…