treinbestemmingen in Europa

14 treinbestemmingen in Europa voor een citytrip per trein

  • 19 september 2023
  • 3 Reacties
Categorieën: Op reis

Op vakantie gaan doe ik het liefst zonder ellenlange autoritten. En in het kader van duurzaamheid stap ik liever zo min mogelijk in het vliegtuig. Dan blijft er één ideale optie over: op reis gaan met de trein. Ik heb dit nu meerdere keren gedaan en het bevalt me uitstekend. Je hoeft niet zelf op de weg te letten, je mag meer bagage meezeulen dan in het vliegtuig en je zit ook nog eens comfortabeler dan in een krap vliegtuigstoeltje. Dus ja, dat treinen smaakt wat mij betreft naar meer! Gelukkig zijn er genoeg leuke treinbestemmingen in Europa, soms zelfs op maar een paar uur afstand. Dit zijn 14 mooie treinbestemmingen die ik je kan aanraden of die hoog op mijn eigen nog-naartoe-treinen-lijstje staan.

Treinbestemmingen in Europa: soms op maar 2 uur afstand!

Er was een tijd waarin met de trein reizen naar het buitenland nog veel gedoe en veel overstappen betekent. Maar naar veel grote steden valt dat gelukkig tegenwoordig hartstikke mee. Zelfs in Praag sta je al in ongeveer 10 uur vanaf Amsterdam, terwijl je er met de auto langer over doet dan dat. Bovendien vind ik reizen met de trein veel relaxter dan zelf uren achter het stuur zitten in de auto of een houten kont krijgen op de bijrijdersstoel. Je kunt gewoon uit het raampje turen, hebt vaak gratis wifi aan boord en stapt meestal in hartje centrum uit. Een stuk handiger dan zelf door het drukke verkeer moeten komen met de auto!

Waar je dan naartoe reist? Ik heb mijn eigen favoriete treinbestemmingen in Europa op een rij gezet. De meeste hiervan heb ik zelf al eens bezocht. De andere bestemmingen staan hoog op mijn lijstje om hopelijk ooit de trein naartoe te pakken. Er staan zowel bestemmingen tussen waar je al binnen 2 uur bent als bestemmingen die iets verder weg zijn.

dagje Parijs

1. Parijs

De bedenker van de Thalys van Amsterdam naar Parijs verdient wat mij betreft een lintje. Ik ben al twee keer met die trein naar Parijs geweest en blijf me erover verbazen dat je in 3 uur in hartje Parijs kunt staan vanaf Amsterdam. Normaal doe ik er net zo lang over om in Zuid-Limburg te komen. En laat Parijs nu ook nog eens een fantastische bestemming zijn. Ik gok dat ik voor de Parijs-liefhebbers onder ons niet eens hoef uit te leggen waarom.

Sowieso moet je ooit in je leven over de Champs Elysées hebben gelopen en de trappen naar de Sacré Coeur hebben beklommen, is mijn bescheiden mening. Of laat jezelf natekenen op het plein achter de Sacré Coeur. Dat levert je een leuke souvenir voor het leven op! Maar ook los van de toeristische hotspots die in elke doorsnee reisgids staan, is Parijs de treinreis duizend keer waard. De stad straalt zoveel sfeer en charmantheid uit, uiteraard eet je er de lekkerste croissants en baguettes en je kunt op elke hoek van de straat in schattige theetentjes neerploffen.

Ook een leuke tip: je kunt zelfs Parijs in één dag bezoeken. Zo’n bliksembezoek deed ik een paar jaar geleden met mijn vader om de Parijse kerstmarkt te kunnen bewonderen. Als je een vroege trein heen en een late trein terug neemt, is het prima te doen. Mits je het looptempo er enigszins inhoudt die dag 😉

2. Keulen

Je bent nog niet eens 3 uur onderweg (vanuit Amsterdam) om in deze bewonderenswaardige Duitse stad te staan. En dan heb je ook wat! Zelf vind ik Keulen, na Berlijn, een van de mooiste Duitse steden. In Keulen kun je als cultuur- en geschiedenisliefhebber je hart ophalen met allerlei musea. En als je niet van de musea, maar wel van chocola bent, dan moet je sowieso het Schokoladen-Museum met eigen ogen bewonderen (en er een paar stukjes chocola opsnoepen!).

Verder is het historische centrum van Keulen haast een sprookje om doorheen te wandelen met alle kleurrijke huisjes langs een straat van kiezelstenen. Daarnaast staat de stad natuurlijk bekend om de hoge Domtoren, kun je er over het water varen, een dierentuin bezoeken of je ogen uitkijken in een botanische tuin. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de terrasjes waar je een typisch Keuls biertje (of gewoon een kop thee) kunt bestellen. Alhoewel, het schijnt dat je de beste biertjes bij een echt Brauhäus bestelt. Kun je er meteen een rondleiding door een brouwerij aan vastplakken!

Maar waarvoor ik zelf vooral op citytrip naar Keulen wil, is het Viertelgebied. Mijn voorliefde voor vintage boetiekjes en tweedehands winkels is groot. Die schijn je in deze wijk volop voor te hebben. Ook spot je op elke hoek van de straat mooie street art en barst het hier van de hippe tentjes om neer te ploffen.

Extra tip: ook in Keulen hebben ze een kerstmarkt die zeer de moeite waard schijnt te zijn als je jezelf graag onderdompelt in kerstsferen en met liefde aan een glas glühwein nipt. Een extra leuke treinbestemming in Europa dus om in december naartoe te reizen!

antwerpen11
antwerpen8

3. Antwerpen

Een paar stops voor Parijs ben je in Antwerpen. Ook een prachtige bestemming om naartoe te gaan! Het station alleen al is een plek waar je je ogen uitkijkt. Maar ook buiten het station is er veel te beleven. Er zijn grote winkelstraten, leuke hofjes en toffe buitenwijken. Vooral de hippe wijk Het Zuid is heel leuk om doorheen te wandelen. Daarnaast zijn er talloze musea, zoals het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen. Bezoek verder een brouwerij, ga naar het chocolademuseum of picknick in één van de parken. Wat mij betreft is Antwerpen één van de allerleukste steden net over de grens.

Tip: ga voor een lekkere lunch of brunch naar de Wasbar in Antwerpen. Aan dat kleurrijke tentje heb ik vijf jaar na mijn vorige bezoek nog steeds goede herinneringen!

Met de Thalys sta je al in 1,5 uur in Antwerpen. Ook met de normale trein doe je er niet lang over. Vanuit Roosendaal is het nog maar een klein stukje met een stoptrein en die brengt je ook nog eens langs allerlei sfeervolle Belgische dorpjes. Ook Antwerpen is leuk voor een los dagje weg (of voor – heb je háár weer – een bezoek aan de kerstmarkt).

treinbestemmingen in Europa Londen 2
treinbestemmingen in Europa Londen

4. Londen

Na onze trip met de Eurostar-trein naar Londen dit jaar kan ik niet anders dan deze bestemming hoog op mijn lijstje met mooiste treinbestemmingen in Europa zetten. Sinds de komst van deze nieuwe trein kun je vanaf Rotterdam in 4 uur in Londen staan. Ideaal! Nu had ik altijd al een zwak in Londen, maar sinds je er met de trein naartoe kunt reizen al helemaal.

Over wat er te doen is in Londen schreef ik een apart artikel. Je kunt je er sowieso met gemak een hele week vermaken. Naast toeristische trekpleisters als de Big Ben, St. Paul’s Cathedral en de torenhoge London Eye, heeft de stad ook veel leuke buitenwijken. Sla sowieso het kleurrijke Notting Hill met pastelkleurige statige panden niet over. Ga daarnaast naar Camden Town om te speuren naar vintage vondsten. En vergeet ook zeker niet een paar leuke eettentjes uit te zoeken (wij vonden Mildreds fantastisch!) en de schitterende botanische tuin Kew Garden te bezoeken. Kortom: na een week ben je waarschijnlijk nog niet uitgekeken. Ik heb een maand na terugkomst alweer zin om de trein terug te pakken.

Berlijn 1

5. Berlijn

Binnen 6,5 uur sta je vanaf Amsterdam op het station in Berlijn: één van mijn lievelingssteden in Europa. De sfeer in Berlijn is gewoon zo fijn (ha, dat rijmt!). Het is een perfecte fietsstad, waar je met een leenfiets naar elke uithoek van de stad kunt fietsen. Berlijn is aan de ene kant leuk voor cultuurliefhebbers die graag een museum bezoeken en meer leren over de heftige en indrukwekkende details rondom de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en het IJzeren Gordijn. Uiteraard moet je sowieso de Berlijnse Muur bezoeken, die inmiddels van allerlei prachtige en betekenisvolle graffiti-schilderingen is voorzien. Daarnaast zijn er allerlei musea en kun je Checkpoint Charlie bekijken, de wachtpost die tijdens de Koude Oorlog een belangrijke rol speelde in Berlijn.

Aan de andere kant zijn er ook genoeg niet-cultuurdingen te doen. De stad barst van de hippe eettentjes, waar vega, vegan of glutenvrij eten vaak geen enkel probleem is. Daarnaast kun je er heel goed shoppen, zijn er veel hippe wijken met prachtige graffiti-schilderingen en relaxte zitplekjes, en kent de stad ook genoeg marktjes om over te struinen.

Favoriete hotspots in Europa Grote Markt Brugge

6. Brugge en Gent

Eigenlijk doe ik deze twee Europese treinbestemmingen tekort door ze in één adem te noemen. Maar de steden liggen niet gek ver van elkaar vandaan en zijn perfect te combineren! Het zijn allebei mooie historische steden met een pittoresk centrum met kleine keien op de grond, schattige grachten, veel winkels en mooie gebouwen.

In Gent wil je sowieso het Belfort bezoeken: een 95 meter hoge toren vanaf waar je uitkijkt over de hele stad. Ook leuk om te proberen zijn de Gentse neuzen: de paarse neusvormige snoepjes waar je in geen enkele Gentse souvenirwinkel omheen kunt. Daarnaast is er een prachtig kasteel en vermaak je je ook al goed door simpelweg door het centrum, over de bruggetjes en langs de mooie historische gebouwen te slenteren.

Brugge is een Belgische stad met minstens zoveel charme. Het historische centrum en de Markt (het grote marktplein) zijn de bekendste highlights. Daarnaast is het Begijnhofje leuk om te bezoeken, kun je een vaartocht maken over de smalle grachten en kent de stad allerlei unieke boetiekjes.

7. Maastricht

Voor deze Europese treinbestemming hoef je de Nederlandse grens niet eens over te gaan. Maar omdat ik zelf uit de Randstad kom, voelt Maastricht met haar mooie glooiende landschap en pittoreske historische centrum al haast als een beetje België of Frankrijk. Ik wandel er graag rond, ben gek op het centrum en ben ook zo iemand die dan wel graag de bekende plekken (zoals het Vrijthof, de Sint-Pietersberg en de grotten) bezoekt. Als je niet toevallig zelf al heel dicht bij Maastricht woont, is deze mooie stad vol historie absoluut een bezoekje per trein waard. Vergeet niet een stukje échte Limburgse vlaai (niet die van MultiVlaai!) te halen. Ik heb ze zelfs vegan gezien.

Bof ik even dat wij hier twee weken geleden nog rondliepen om Barts vader te supporten bij de laatste etappe van het Pieterpad!

leuke steden in Nederland Dordrecht
Hier zie je Dordrecht helaas niet van haar meest zonnige kant. Maar zelfs in de regen is de stad nog mooi.
bluebirds in the backyard dordrecht high tea

8. Dordrecht

Nog een Nederlandse stad waar ik een groot zwak voor heb, is Dordrecht. Iedereen kent wel de grootste Nederlandse steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Maar Dordrecht is misschien nog wel leuker. Het is een stad met dorpse allure en een supermooi centrum. Je kunt in allerlei restaurants aan het water van een lekker broodje of taartje genieten, en de stad heeft de leukste boetiekjes tussen de bekende winkelketens door, en ook nog eens mooie grachten en prachtige kerktorens.

Tip: voor een lekkere lunch of een uitgebreide high tea is Bluebirds in the Backyard een geweldige eetplek. Dit tentje ziet er niet alleen heel Pinterest-proof uit. Het eten is er ook méér dan perfect met allerlei lekkere broodjes, cake en taart. De hele kaart is vegetarisch en over vegan, suikervrij of glutenvrij eten doen ze totaal niet moeilijk.

9. Avignon

Een vriendin van mij reisde een tijdje geleden per trein naar Avignon. Ik wist niet eens dat er een trein die kant op gaat en was verbaasd toen ik hoorde dat zij al in 7 uur (!) vanaf Amsterdam in deze Franse stad staat. Hoe handig! Daar zou je met de auto een stuk langer over doen. De trein naar Avignon gaat minder vaak dan bijvoorbeeld de trein naar Parijs, maar met een goede planning en ruim van tevoren boeken kun je wel een passende reis vinden.

Het centrum van Avignon staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is niet voor niets. Op de foto’s ziet het er adembenemend mooi uit. De binnenstad wordt begrensd door een vier kilometer lange muur met bijna 40 torens en dit enorme bouwwerk is nog zo goed als helemaal intact. Verder vind je in de stad de bekende Pont d’Avignon (een grote brug), een enorm gotisch paleis (het Palais des Papes) en allerlei pleinen waar je tussen de indrukwekkende gebouwen een drankje kunt drinken in de Zuid-Franse zon.

10. Lille

Nog een Franse stad die hoog op mijn nog-te-bezoeken-lijstje staat, is Lille. Deze stad staat bekend om haar grote brocante markten, waar ik al regelmatig mensen gouden vondsten heb zien opduikelen. Ik kan dan ook niet wachten om daar ooit zelf mijn vintage-shop-geluk te beproeven.

Ook los daarvan is het een historische Franse stad die genoeg te bieden heeft. Als ik de Lille-tips op internet mag geloven, ben je er na drie dagen nog lang niet uitgekeken. Bewonder allerlei historische gebouwen met eigen ogen, ga naar het museum Het Paleis van de Schone Kunsten (dat na het Louvre het belangrijkste museum van Frankrijk is) en vergeet zeker niet neer te ploffen op een terrasje voor un café et un croissant s’il vous plaît.

Over een reis naar Lille doe je vanuit Amsterdam maar iets meer dan 3,5 uur. Nóg een goede reden om snel eens die kant op te gaan!

leuke dingen om te doen in Windsor Windsor Castle 3
leuke dingen om te doen in Windsor 8

11. Windsor

Dat Londen en Windsor perfect te combineren zijn, ontdekten wij deze zomer. We reisden vanaf Londen door naar dit typisch Britse stadje. Windsor bleek nog veel meer te bieden te hebben dan alleen het bekende kasteel van de koninklijke familie. Wat er te doen is in Windsor, zette ik in een ander artikel op een rij. Maar alleen al het kasteel is een uitgebreid bezoek waard. Daarnaast is het een niet te groot stadje, wat fijn is als je grote wereldsteden iets te veel van het goede vindt qua drukte. Toch zijn er voor een klein stadje heel veel winkels te vinden, heeft de stad een prachtig groot park waar je uren doorheen kunt wandelen en dartelen er zelfs honderden herten rond. Als je met kinderen reist, is Legoland Windsor daarnaast een leuke aanrader.

Vanaf Londen doe je er ongeveer één uur over met de trein naar Windsor. Het beste kun je dan met de Eurostar-trein naar Londen reizen en vanaf daar verdergaan met de metro en de trein. Vanaf metrostation Paddington gaat er een trein naar Slough, die je vervolgens rechtstreeks naar Windsor brengt.

12. Praag

Als je een makkelijke slaper bent, is de nachttrein ook een ideale optie. Daarmee kun je zelfs naar verre treinbestemmingen in Europa afreizen met vaak alleen in Duitsland een overstap. Praag is één van de bestemmingen waar je goed kunt komen met de trein en waar heel veel te beleven valt. Ik ben zelf twee keer in mijn leven in Praag geweest en deze sfeervolle stad blijft een speciaal plekje in mijn hart houden.

Het absolute hoogtepunt vond ik het kleurrijke stadscentrum, waar alle gebouwen in zachte tinten je direct in Disney-achtige sferen brengen. Ook vind je hier de meest bijzondere klok die ik ooit heb gezien. Het is een enorm uurwerk, waar elk uur 12 figuurtjes (de apostelen) in de rondte draaien als de klok slaat. Ook een must see is de Karelsbrug: de bekendste brug van Praag. Op die brug kun je unieke souvenirs shoppen, genieten van een prachtig uitzicht op de rivier (de Moldau) en straatartiesten en portrettekenaars bewonderen. Als je eenmaal aan de overkant bent, stuit je op de Burcht van Praag: de grootste burcht ter wereld.

En dan heb ik nog lang niet alles genoemd wat je in Praag kunt doen en zien! Eén ding dat je sowieso niet mag missen, is “het Gouden Straatje”. In dit straatje zijn alle huisjes in vrolijke kleuren geschilderd en zien ze eruit zoals jaren geleden gebruikelijk was in steden.

Over een treinreis naar Praag doe je iets meer dan 10 uur. Dat is inclusief een overstap in Berlijn.

kopenhagen nyhavn
botanische tuin in Kopenhagen 2

13. Kopenhagen

De een-na-laatste stad die ik niet onbenoemd kon laten in dit lijstje met treinbestemmingen in Europa is Kopenhagen. Dat de Deense hoofdstad de moeite enorm waard is, ontdekte ik vorige zomer toen wij er een paar dagen rondslenterden. Kopenhagen ken je vast van de gekleurde huisjes langs de rivier. Oftewel: Nyhavn. Maar om eerlijk te zijn, zijn er nog veel leukere dingen in de stad te doen dan door die toeristische haven lopen.

Zo vonden wij de botanische tuin in Kopenhagen geweldig. Ook is het centrum leuk om rond te lopen en is de wijk Christianhavn een aanrader als je het drukke centrum wilt ontvluchten en van hippe buitenwijken houdt. Daarnaast kun je een bootje huren om de omgeving vanaf het water te verkennen. En natuurlijk moet je De Kleine Zeemeermin eens in je leven hebben gezien. Maar wees gewaarschuwd: klein is deze zeemeermin zeker. Dus stel je er niet te veel bij voor!

In Kopenhagen sta je vanaf Amsterdam in iets meer dan 10 uur als je met de trein reist. Een bezoek aan deze stad is ook goed te combineren met een rondreis door Denemarken. Als je een auto huurt, kun je in korte tijd nog veel meer van de Deense omgeving en de mooie natuur zien.

14. Middelburg en de Zeeuwse kust

Ik eindig dit lijstje met een Nederlandse stad die ik ook de treinreis hartstikke waard vind: Middelburg. Als je zelf niet vlak bij de kust woont, is dit een uniek en idyllisch stukje Nederland om eens naartoe te gaan. Middelburg is een toffe en gezellige stad voor wanneer je graag wat reuring om je heen hebt en houdt van uitgebreid winkelen en terrasjes pakken. Ook zijn er diverse bekende gebouwen en musea te vinden, zoals het Zeeuws Museum, de Vleeshal (een kunsthal met postmoderne kunst) en de Lange Jan (een 90 meter hoge toren die je – na een flinke beklimming – een prachtig uitzicht over de stad geeft).

Als je het liefst uitwaait aan de kust, is Vlissingen heel leuk. Vanaf daar kun je urenlang wandelen over het strand, de duinen bekijken of in strandtentjes genieten van het uitzicht en de rust. Ook andere kustplaatsjes, zoals Zoutelande en Westkapelle, zijn overigens goed te bereiken als je vanaf Vlissingen de bus pakt.

Tip: vergelijk altijd de reistijden en prijzen

Nog een tip als je met de trein op citytrip gaat: vergelijk altijd verschillende data en tijdstippen, omdat er vaak nogal wat verschil zit in de prijzen en de tijd die je onderweg bent. Zo betaalden wij voor twee retourtjes naar Londen minder dan € 250, omdat we een gunstig tijdstip kozen. Wij deden er 4 uur over om in Londen aan te komen, maar bij sommige reizen duurt het een stuk langer vanwege een extra overstap. Met de NS International-planner kun je alle opties vergelijken en kijken wat het voordeligst uitvalt. Qua prijs én qua reistijd. Zo houd je meer geld én tijd over om in de stad waar je uitstapt te winkelen en in lunchtentjes te genieten van de lokale lekkernijen. Want tja, dáár ga je natuurlijk voor op citytrip, nietwaar? 🙂

Heb jij nog meer tips voor leuke treinbestemmingen in Europa?

treinbestemmingen in Europa 4

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Daenelia 19 september 2023 op 6:23 am - Beantwoord

    Zürich. Dat is ook heel goed met de trein te doen. En een mooi middelpunt voor verder reizen naar Italië! Met de trein! Dat is nog steeds mijn grote droom, met de hond in de trein naar Italië.

  2. Geke 19 september 2023 op 7:39 am - Beantwoord

    Leuke tips, dank je wel, dat is heel wat inspiratie.

    Wij zijn aan het denken om in het voorjaar met de nachttrein naar Wenen te gaan.

  3. Melanie 20 september 2023 op 10:58 am - Beantwoord

    Hoi! Wij gingen deze zomer met de kids met de trein naar Italie – met Milaan als eerste landingsplek daar. Je moet er wel een paar keer voor overstappen maar ik vond het prima te doen en heel gezellig. En over een paar weken ga ik met de oudste zoon naar Praag – inderdaad met de slaaptrein. Maar, anders dan je schrijft , hoeven we niet over te stappen maar gaan we rechtstreeks. Dat is met GreenCityTrip. Ben nog wel een beetje benieuwd hoeveel slaap we krijgen in een rijdende trein op een smal bedje, maar goed, dat gaan we meemaken…

Recente blogs

Chronisch tijdgebrek? Dit zijn 10 tips om tijd te besparen!

14 augustus 2017|Lifestyle|

Als het aan mij had gelegen, zouden er in elke dag 25 uur zitten. Of nog beter: 26 uur. Ik heb namelijk bijna dagelijks last van een tijdgebrek. Ik heb simpelweg te veel (leuke!) plannen om in 24 uur te realiseren. Maar daar ben ik zeker niet de enige in. Kamp jij ook regelmatig met tijdgebrek? Dan heb je misschien iets aan dit artikel. Ik zet namelijk 10 tips op een rijtje om eenvoudig tijd te besparen. Zo krijgen jij en ik misschien wél gedaan wat je allemaal wilde doen (=inclusief die momentjes me-time).

10 dingen die ik dus écht NIET kan

27 oktober 2017|Persoonlijk|

Niemand is een alleskunner of een duizendpoot. Ook ik heb de nodige dingen waar ik niet bepaald goed in ben en waarvan ik dat gelukkig al járen heb geaccepteerd. Soms is het mischien lastig of frustrerend, maar regelmatig ook best wel grappig. Zo laat ik plattegronden lezen en spinnen vangen liever over aan anderen en durf ik te zeggen dat ik niet de lekkerste koffie maak. Benieuwd welke 10 dingen ik nog meer écht NIET kan? Dit zijn 10 dingen waar ik met mijn 24 jaar nog steeds niet zoveel van bak.

Je hoeft niet altijd sterk te zijn | 5 inzichten

27 oktober 2020|Persoonlijke groei|

"Je bent sterker dan je denkt" is een zin die best wel vaak in mijn artikelen verschijnt. Maar de afgelopen tijd kwam ik tot het besef dat sterk zijn eigenlijk helemaal niet altijd hoeft. Of nee, het zit anders: soms is niet volhouden en niet doorgaan het sterkste wat je kunt doen. Jij hoeft niet altijd de schouder te zijn waarop anderen uithuilen. Je mag ook best een keer zelf een schouder opzoeken. Dit zijn 5 dingen die ik daarover leerde.