99 3 1

Be proud! | 5 inzichten over trots op jezelf zijn

 • 27 januari 2018
 • 30 Reacties
Categorieën: Zelfliefde

Ben jij weleens oprecht trots op jezelf? Je bent vast wel vaker trots op een ander. Maar trots op jezelf? Dat is niet altijd eenvoudig. Wellicht ben je bang om arrogant over te komen of kun/durf je zo snel niet uit te spreken dat je ergens trots op bent. Hartstikke zonde! Schouderklopjes zijn namelijk niet vanzelfsprekend en complimentjes van anderen evenmin. Hoe mooi zou het daarom zijn als je in ieder geval jezelf een compliment kunt geven. Ik geef je graag een duwtje in de goede richting. Dit zijn 5 inzichten die je misschien helpen om trots op jezelf te zijn.

trots op jezelf tips redenen

1. Vergeet de kleine prestaties niet

Het eerste waar je aan denkt bij trots zijn, is misschien een grote mijlpaal. Een diploma bijvoorbeeld of je eerste echte baan. Maar realiseer je dat je ook trots op jezelf kunt zijn wanneer je geen felbegeerd papiertje in ontvangst neemt en ook niet iets anders meemaakt waar je op Facebook tientallen felicitaties voor krijgt. Je levert elke dag wel een kleine prestatie om trots op te zijn. Dat kan zijn dat je een rondje hebt hardgelopen, ondanks dat je flinke tegenzin had, dat je een lekkere maaltijd hebt gekookt, een mooie foto hebt gemaakt of iemand een hart onder de riem kon steken. Op sommige dagen kun je zelfs al trots zijn op jezelf wanneer je op tijd je bed uit komt.

2. Kijk terug naar wat je hebt bereikt

Heb je je al eens gerealiseerd wat je al hebt bereikt in je leven? Ja, jij ja! Ik weet zeker dat ook jij prachtige dingen hebt kunnen realiseren. Je hebt angsten overwonnen, nieuwe dingen geprobeerd en hebt misschien dingen gedaan die je best moeilijk vond. Je hebt ook dingen geleerd, iets voor anderen betekend, levenservaring opgedaan, moeilijke situaties doorstaan en zelfstandigheid ontwikkeld. Stuk voor stuk dingen om niet zomaar aan voorbij te gaan. Stel daarom eens een reversible bucketlist op (klik hier voor die van mij!) om bij al die dingen stil te staan. Om je vervolgens te realiseren dat je best een boel hebt om trots op te zijn.

3. Gebruik jouw eigen situatie als maatstaf

De dingen waar jij trots op bent, hoeven niet per se dingen te zijn waar anderen trots op zouden zijn. Jij bepaalt zelf wat voor jou een goede reden is om trots te zijn. Zo is voor veel mensen een autorit misschien niets bijzonders. Maar als jij al jarenlang rijangst hebt, dan is een ritje naar de supermarkt al iets om trots op te zijn. En ben je al jarenlang in gevecht met jouw innerlijke perfectionist? Dan kan het een punt van trots zijn wanneer je een keer juist niet zo perfect werk aflevert zonder schuldgevoel. Dat zijn misschien niet de prestaties waarbij een publiek luid klappend toekijkt, maar dat hoeft ook niet. Als jij zelf maar een gevoel van trots hebt.

4. Beschouw dingen niet als vanzelfsprekend

Ongetwijfeld heb jij talenten of mooie eigenschappen die je al veel hebben opgeleverd. Beschik je bijvoorbeeld over een heleboel doorzettingsvermogen, de nodige humor, veel creativiteit of eindeloze positiviteit? Misschien zijn die dingen voor jou vanzelfsprekend geworden, maar het zijn zeker dingen waar je trots op mag zijn. Niet iedereen biedt misschien zo’n goed luisterend oor als jij, niet iedereen blijft knokken bij tegenslagen en ook niet iedereen kan altijd met geweldige grappen op de proppen komen. Wat is jouw grote kracht, waarvan jij durft te zeggen dat het je al veel heeft gebracht (rijm not intended!)? Sta daar eens bij stil en wees trots!

5. Durf trots in jezelf te zoeken

Het voelt misschien vreemd om trots op jezelf te zijn. Maar realiseer je dat je er veel aan hebt wanneer je trots op jezelf kunt zijn. Er is niet altijd iemand anders die jouw prestaties ziet of die daar iets van zal zeggen. En dan nog, anderen kunnen je wel overladen met complimentjes, maar het belangrijkste is dat je die complimenten ook zelf voelt. Een ander kan je nog de hemel in prijzen, maar je zelfvertrouwen krijgt pas echt een boost als je de woorden van de ander ook zelf gelooft. Ook daarom is met een beetje trots zijn op jezelf niets mis. En kapsones of arrogantie? Daar heeft dit helemaal niets mee te maken.

Trots op jezelf | Ga aan de slag!

Niet alleen na het lezen van dit artikel mag jij je best even trots voelen. Maak er iets terugkerends van. Ik daag je uit om een paar weken lang elke avond je allermooiste notitieboekje erbij te pakken. Schrijf steeds 3 dingen op waar jij vandaag trots op bent. Denk niet te groot, twijfel niet te lang en schrijf op wat als eerste in jou opkomt. Zo sta je elke avond even stil bij wat goed. En hoe mooi zou het bovendien zijn als je, wanneer je even niet zo goed in je vel zit, kunt bladeren door jouw eigen ‘trotsboek’?!

Waar ben jij op dit moment trots op?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 27 januari 2018 op 7:01 am - Beantwoord

  Ik ben trots op waar ik nu sta en wat ik heb bereikt. Iets wat niet zonder slag of stoot is gegaan.

  • Romy 28 januari 2018 op 9:54 am - Beantwoord

   Daar mag je zeker heel trots op zijn! Juist omdat je de nodige tegenslagen hebt gehad, is het heel bewonderenswaardig hoe jij in het leven staat 🙂 Absoluut een compliment waard!

 2. Maaike 27 januari 2018 op 7:21 am - Beantwoord

  Als ik de kinderen savonds naar bed breng kletsen we altijd nog even over de dag. Ik vraag dan vaak wat ze leuk vonden van die dag en wat ze superstom vonden. En zij vragen het aan mij. Je brengt mij op het idee om het ook eens over de dingen te hebben waar we trots op zijn!

  • Eline 27 januari 2018 op 10:53 am - Beantwoord

   Wat een tof idee!

  • Romy 28 januari 2018 op 9:55 am - Beantwoord

   Wat een mooie manier om de dag af te sluiten! Vragen naar iets waar ze trots op zijn, is zeker een mooie toevoeging aan dat avondritueel 🙂

 3. Darina 27 januari 2018 op 8:31 am - Beantwoord

  Ik ben trots op de dingen die ik heb mogen bereiken en die me veel uithoudingsvermogen hebben gekost. Vooral mijn opleiding is daar een voorbeeld van. Ik heb nu een hele leuke baan.

  • Romy 28 januari 2018 op 9:55 am - Beantwoord

   Daar mag je absoluut trots op zijn. Wat goed dat je, mede door je doorzettingsvermogen, bent gekomen waar je wilde komen 🙂

 4. Eline 27 januari 2018 op 10:55 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel! Ik probeer ook wel regelmatig stil te staan bij die kleine prestaties (die voor mij soms heel groot zijn). Trots op mezelf zijn en lief voor mezelf zijn helpen me echt om een gezonde dosis zelfvertrouwen op te bouwen 🙂

  Liefs, Eline

  • Romy 28 januari 2018 op 9:56 am - Beantwoord

   Wat mooi dat je ook regelmatig stilstaat bij de dingen waar je trots op bent. Nadenken over de trotse momentjes en niet te hard zijn voor jezelf kan inderdaad echt helpen om iets zelfverzekerder te worden 🙂

 5. Nesrin 27 januari 2018 op 11:33 am - Beantwoord

  Ik ben trots op waar ik nu sta en ben ook heel trots op wat ik het afgelopen jaar bereikt heb. Jezelf een schouderklopje geven is af en toe nodig.

  • Romy 28 januari 2018 op 9:59 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen! Je mag zeker trots zijn op waar je nu staat met onder andere je kinderen en je fijne baan waar je hard voor hebt geknokt 🙂

 6. Mariska 27 januari 2018 op 1:16 pm - Beantwoord

  Dit is wel een heel mooi artikel! Trots zijn op jezelf is wel een fijn gevoel vind ik. Vaak denk ik wel dat kleine dingen vanzelfsprekend zijn, maar als je er goed over nadenkt heb je het toch maar ‘even’ bereikt.

  • Romy 28 januari 2018 op 9:59 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen! Je mag zeker trots zijn op waar je nu staat met onder andere je kinderen en je fijne baan waar je hard voor hebt geknokt 🙂

  • Romy 28 januari 2018 op 10:00 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! Ik dacht er inderdaad tijdens het schrijven van dit artikel ook over na hoe jammer het eigenlijk is dat dingen soms vanzelfsprekend lijken, terwijl je er eigenlijk best trots op mag zijn. Soms is iets best wel een prestatie als je er goed over nadenkt.

 7. Evelyne 27 januari 2018 op 2:01 pm - Beantwoord

  Ik kreeg deze week nogmaals de bevestiging dat ik goed ben in het begeleiden van stagaires en vrijwilligers. Iedereen voelt zich op z’n gemak bij mij en ik kan met meestal iedereen overweg. De één moet je ook al anders aanpakken dan de ander, maar meestal lukt het mij. Omdat ik momenteel op woensdag iemand bij me heb met een visuele en mentale beperking is dat niet altijd even makkelijk. Maar deze week kwam de begeleiding nog eens mee en drukten ze mij nogmaals op het hart dat ik het goed doe. Daar ben ik stiekem toch wel trots op.

  • Romy 28 januari 2018 op 10:01 am - Beantwoord

   Dat is zeker iets heel moois om trots op te zijn! Zo te horen had je dat compliment van de begeleiders meer dan verdiend. Zeker werken met iemand met een beperking is niet iets wat iedereen zomaar kan. Een heel welverdiend schouderklopje voor jou! 🙂

 8. Simone 27 januari 2018 op 2:13 pm - Beantwoord

  Dit lijstje had ik dus even zo hard nodig! Niet dat ik helemaal niet trots ben, maar ik begin een beetje te ‘balen’ dat ik nu pas mijn eerste echte baan heb. Hoewel het niet eerder kon door mijn gezondheid, maar toch baal ik. Terwijl dat eigenlijk geen zin heeft. Dus dankje hiervoor. Had ik even nodig 🙂

 9. Anna 27 januari 2018 op 3:28 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik vind het namelijk ook best lastig om trots op mezelf te zijn. Ik denk inderdaad ook vaak aan grote mijlpalen, maar dat hoeft ook helemaal niet. Ik ga eens aan de slag met zo’n lijstje, goed idee!

  • Romy 28 januari 2018 op 10:02 am - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat je iets aan mijn artikel had om meer trots te zijn op jezelf. Het maakt ook inderdaad helemaal niet uit wanneer je je eerste echte baan hebt, zeker niet als eerder je gezondheid flink in de weg heeft gezeten. Je mag heel trots zijn op wat je hebt bereikt, juist vanwege het feit dat de weg daarnaartoe niet altijd even makkelijk was.

  • Romy 28 januari 2018 op 10:03 am - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je zo’n trotslijstje ook een kans wilt geven. Ik ben heel benieuwd wat er op jouw lijstje met punten van trots komt te staan 🙂

 10. Fleur 27 januari 2018 op 4:59 pm - Beantwoord

  Ooh wat leuk een ’trots boekje’! Dat ga ik zeker uit proberen! En inderdaad; niet alleen de grote dingen zijn dingen om trots op te zijn en stil bij te staan. Ik kan inmiddels nu wel sneller bedenken waar ik trots op ben, al zou ik het nu niet zo op kunnen noemen, en als ik het dan wel zou vinden dan durf ik het nog niet zo even hardop te zeggen. Mooi om hier eens over na te denken en ook echt iets mee te doen:).

  • Romy 28 januari 2018 op 10:07 am - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je zo’n trotsboekje ook eens wilt proberen! Het is inderdaad nog best lastig om trots op jezelf te zijn en vooral om dat uit te spreken of zwart op wit te zetten. Juist daarom is het wel een mooie uitdaging, ook zeker bij de kleinere dingen in plaats van grote mijlpalen 🙂

 11. Janne 27 januari 2018 op 5:33 pm - Beantwoord

  Ik heb de indruk dat het makkelijker is om trots te zijn op wat je doet, dan op hoe je bent. Maar ook hoe iemand is, kan een goede reden zijn om trots te zijn! Zoals Evelyne hierboven.
  Ik ben denk ik vooral trots op mijn zelfstandigheid. Ik sta er bij vlagen nog steeds versteld van dat ik voor mezelf kan zorgen, voor mezelf kan opkomen, allerlei dingen kan oplossen en met van alles rekening kan houden. Dat is iets wat ik echt geleerd heb en dat niet vanzelf is gekomen. Trots zijn op hoe ik ben in plaats van op wat ik heb geleerd te doen, dat zit er bij mij niet zo in. Ik zou niet meteen een goede eigenschap van mezelf kunnen noemen. Ik ga er eens over nadenken!

  • Romy 28 januari 2018 op 10:09 am - Beantwoord

   Dat is absoluut waar. Het is makkelijker om trots te zijn op een prestatie die je hebt geleverd dan op iets wat in je karakter zit. Dat laatste voelt misschien toch eerder aan als vanzelfsprekend. Je noemt wel al hele mooie dingen op om trots op te zijn. Mooi om te horen dat je eens gaat nadenken over een eigenschap waar je trots op bent. Misschien helpt het om eens te kijken naar dingen die je in het verleden hebt bereikt en om dan te bepalen welke eigenschap van jou je daarbij heeft geholpen.

 12. Saskia 28 januari 2018 op 7:14 pm - Beantwoord

  Ja 2 & 4 vind ik zelf erg belangrijk en sta ik dan ook elke dag bij stil. Dit maakt het leven een stukje leuker en ook makkelijker om tegen aan te kijken (ook met minderen momenten) Zo beleef ik dit ook, terwijl ik best een pittig week heb (met nog een gesprek met een ouder, die ook erg pittig gaat zijn).

  • Romy 29 januari 2018 op 7:37 am - Beantwoord

   Wat goed dat je, juist in deze heftige week, stilstaat bij de dingen waar je trots op bent. Juist in een niet zo fijne tijd kan dat je echt goed doen.

 13. Nikita 28 januari 2018 op 7:35 pm - Beantwoord

  Iets waar ik trots op ben, is mijn stagebeoordeling. Ik deed twee weken stage afgelopen weken in een sector waar ik nog nooit heb gestaan. En een sector die niet zo gemakkelijk is. Toch heb ik een 7,5-8 op 10 gekregen voor stage en dat maakt me echt heel erg blij! Ook ben ik blijf ik trots op alle stappen die ik heb gezet richting zelfliefde. Er spelen alleen een paar probleempjes, maar daar ga ik komende week eens over praten met mijn leerkracht.

  Iets waar ik ook trots op ben is (en dat realiseerde ik me dit weekend) is dat ik altijd naar het goede zoek in mensen. Ik merk dat verschil tussen mijn familie wel. Zij gaan snel iemand beoordelen of bekritiseren of iemand compleet slecht vinden. Ook al kennen ze iemand amper. Maar ik vind in iedereen wel iets goeds. Er zijn bijvoorbeeld mensen op school die een leerkracht haten en echt alles aan die persoon slecht vinden. Ik geef toe, ik heb ook leerkrachten die ik niet zo leuk vind. Maar desondanks weet ik altijd iets positiefs te vinden in iedere leerkracht. En ik denk oprecht (ook al zeg ik het zelf) dat dat gewoon een hele mooie eigenschap is in de wereld van vandaag.

  • Romy 29 januari 2018 op 7:04 pm - Beantwoord

   Wauw, dat is zeker een heel mooie beoordeling voor je stage. Daar mag je hartstikke trots op zijn! Net als op de ontwikkelingen die je op persoonlijk vlak hebt doorgemaakt, op weg naar meer zelfliefde. Ik hoop dat je met hulp van je leerkracht daar nog verder in kunt komen.

   Wat mooi om te horen trouwens dat je vaak wel het goede in mensen kunt zien. Dat vind ik een mooie eigenschap. Ik weet zeker dat je alleen al met die instelling onze wereld, waarin toch best wel veel haat en nijd is, al een beetje mooier maakt 🙂

 14. Lilian 30 januari 2018 op 10:17 pm - Beantwoord

  Goede tips en zo belangrijk! Ik ben ooit gestopt met roken, daar ben ik nog steeds trots op. En nu ben ik er trots op dat ik m’n werk heel goed doe en dat de klanten van onze online boekwinkel heel tevreden en blij zijn, ook als de bestelling niet goed gaat (wat ik altijd goed op probeer te lossen).

  • Romy 30 januari 2018 op 10:46 pm - Beantwoord

   Wat een prachtige dingen om trots op te zijn! Stoppen met roken is niet zomaar iets, maar ook een goedlopend eigen bedrijf mét tevreden klanten is zeker een geweldige prestatie 🙂

Recente blogs

Pipdate #2 | Pippa woont een half jaar bij mij

20 november 2019|Lifestyle|

Over een week is het alweer een half jaar geleden dat ik voor een lange rit in de auto stapte. Met een lege reismand en een tank vol benzine vertrok ik naar het oosten des lands. Ondertussen fantaseerde ik alvast over hoe het zou zijn als het reismandje straks met een kat gevuld zou zijn. Spannend vond ik het ook wel. Zou ik dat wel kunnen, net op eigen benen en dan al verantwoordelijk zijn voor een pluizig wezentje? Hoe zou het tussen ons gaan? Inmiddels is de bewuste Pippa-ophaaldag alweer bijna een half jaar geleden. In deze Pipdate praat ik je graag bij over hoe het nu met Pippa gaat.

9 dingen om te accepteren voor een luchtiger leven

18 augustus 2019|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Vrolijker in het leven staan gaat in mijn ogen deels over dingen accepteren. Er zijn nu eenmaal dingen die je niet oplost door je er druk over te maken. Ze worden er misschien alleen maar erger door als je ze een hoofdrol in je gedachten laat spelen. Dit zijn 9 dingen die je soms maar het beste kunt accepteren. Al is het maar om ruimte in je hoofd over te houden voor dingen die er meer toedoen.

Moeite met keuzes maken? 7 lessen uit ‘De kracht van keuze’

27 mei 2024|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Zal ik naar die verjaardag gaan en daarmee de ander blij maken? Of kies ik toch voor mezelf en kruip ik vanavond vroeg onder de dekens? Neem ik deze extra opdracht aan om sneller te sparen? Of zeg ik hem af om voor mezelf meer vrijheid te creëren? Keuzes, keuzes. We moeten er nogal veel maken op een dag. Maar hoe hak je al die knopen door als je moeite met keuzes maken hebt en je hoofd er eindeloos over breekt? Wat als je bang bent om verkeerde keuzes te maken, piekert over oordelen van anderen of last hebt van doemscenario's in je hoofd? Ik las er het boek 'De kracht van keuze' over van Kelly Weekers. Dit zijn 7 lessen die het boek mij leerde om makkelijker betere keuzes te maken.