Inspiratie | Trots zijn op jezelf (juist op KLEINE dingen!)

15 jul 2018 | Persoonlijke groei, Zelfliefde | 24 reacties

Groot, groter, grootst. Dat motto lijkt vaak te gelden als het gaat om waar je trots op bent. Wat zou jij bijvoorbeeld als eerste noemen als iemand vraagt naar jouw grootste trots? Zelf zou ik ongetwijfeld gaan voor mijn masterdiploma, mijn rijbewijs en mijn nieuwe baan. En dat terwijl kleine prestaties die geen enorme mijlpaal zijn soms net zo goed trotsmakers kunnen zijn. Juist kleine overwinningen op jezelf of kleine stapjes in de goede richting zijn ook een schouderklopje waard. Dus waar ben jij trots op vandaag? Met dit artikel wil ik jou inspireren om op die vraag een antwoord te vinden.

trots zijn op jezelf op kleine dingen

Van grote mijlpalen tot kleine stapjes

Bij de grote mijlpalen in het leven kunnen we het vaak wel van de daken schreeuwen. Een behaald diploma, een zelf gekocht huis of een eerste baan is reden genoeg om de vlag uit te hangen, een Facebook-update te plaatsen en talloze online felicitaties te ontvangen. Logisch ook! De kleinere prestaties als dat je je kamer hebt opgeruimd of net geweldig goed hebt ingeparkeerd, zal je niet snel breed uitmeten op social media. Het gevaar is alleen dat we – of laat ik voor mezelf spreken: ik – die kleine prestaties daardoor soms vergeten. Zonde! Ook kleine stapjes of mini-overwinningen zijn een viering meer dan waard. Al is het maar een dansje als er even niemand kijkt!

Jouw eigen maatstaf voor succes

Er is niemand anders die kan bepalen waar jij wel en niet trots op mag zijn. Een geweldige inparkeermanoeuvre is voor de ene persoon misschien peanuts, maar is voor iemand met grote rijangst juist een flinke prestatie. Net als dat het voor de ene persoon een mooie overwinning is als ze de McDonald’s voorbijrijdt zonder een pitstop te maken bij McDrive, terwijl het voor iemand met angst voor ongezond eten juist een prestatie is om wél die afslag te nemen en een dubbele portie friet met mayo te bestellen. Kortom, wat voor jou een succes is en waar jij trots op bent, dat bepaal jij zelf. Wat anderen daarvan vinden of hoe makkelijk of moeilijk het voor een ander is, doet er niet toe.

Een klein ding, een grote overwinning

Soms zijn de kleinste dingen in feite de grootste overwinningen. Neem bijvoorbeeld het feit dat ik na 8 jaar mijn benen weer eens in een strakke spijkerbroek besloot te hijzen. Voor 99,9% van Nederland zal dat eerder dagelijkse kost dan een uitdaging zijn, maar voor mij was het een heel ding. En wat was ik daarna trots! Hoe groot of klein jouw uitdaging voor een ander is, is geen reden om jezelf niet op de schouder te kloppen en heel even te glunderen van trots als jij een stap zet.

trots zijn op jezelf op kleine dingen

Wat staat er op jouw trots-lijstje? 

Daarom wil ik jou graag motiveren om 3 dingen te bedenken waar jij trots op bent. Geen standaard mijlpalen dus, maar kleine stappen die voor jou misschien ook wel groots zijn. Dat kan een eerste stap zijn om een angst te overwinnen, een stap richting volwassenheid, een voorzichtig stapje buiten je comfortzone of een poging tot iets waarvan je dacht het nooit te kunnen. Het lukt je vast wel om je 3 trotsmomenten voor de geest te halen. Pak er een mooi notitieboekje bij, zet bovenaan de pagina ‘Trotslijstje’ en noteer wat het eerste in je opkomt.

Mijn mini-trotsmomenten

Om jou alvast te inspireren bij het opstellen van jouw trotslijstje, zet ik 10 kleine prestaties op een rij waar ik zelf trots op ben. Geen enorme mijlpalen, maar wel kleine dingen waarvoor ik mezelf een mini-schouderklopje durf te geven.

Ik ben er trots op…

 1. …dat ik laatst een vervelende telefonische verkoper na een halve minuut wist af te wimpelen in plaats van beleefd te blijven en 5 minuten van mijn tijd te verdoen.
 2. …dat ik twee weken vakantie heb ingepland voordat ik aan mijn nieuwe baan begin, ondanks dat ik me daar best wel schuldig over voelde. Ahum, kiezen voor mezelf enzo.
 3. …dat ik onlangs zonder TomTom de weg van een station naar een winkelcentrum wist te vinden (en dat als navigatiekneus!).
 4. …dat ik naar een speeddate-avond bij het Kattencafé ben geweest, terwijl ik daarvoor zo nerveus was als een klein meisje dat haar spreekbeurt moet houden.
 5. …dat ik nu de Engelstalige scriptie van mijn broertje nakijk, ondanks dat het best een uitdaging was.
 6. …dat ik op drukbezochte verjaardagen met allemaal vreemde mensen tegenwoordig ook prima kan meepraten.
 7. …dat ik regelmatig op oproepjes voor tekstschrijvers reageer, ondanks dat er op zo’n moment wel duizend keer door me heen schiet “maar waarom ik?”. Weg onzekerheid, gewoon proberen!
 8. …dat ik bij mijn nieuwe baan over mijn salaris heb onderhandeld, terwijl ik dat dus echt heel spannend vind.
 9. …dat ik laatst een lieveheersbeestje van heel dichtbij op de foto heb weten te zetten.
 10. …dat ik een paar collega’s om een aanbeveling voor LinkedIn heb gevraagd. Hoe spannend ook!

Aan jou de beurt! Waar ben jij trots op?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

24 Reacties

 1. Shirley

  Dit is onverwacht een moeilijke vraag, maar wel een goede vraag om vaker over na te denken. Ik ben trots…

  … dat ik laatst de scriptie van mijn zusje nakeek en dat ze hem nu gehaald heeft. Vooral trots op haar, maar ook een beetje op mezelf, omdat ze mijn opmerkingen nuttig vond.

  … dat ik goed aan het opruimen ben en laatst veel boeken heb weggegeven.

  … dat ik op mijn werk iets goed had ingeschat.

  Antwoord
  • Romy

   Wat goed! Daar mag je met recht trots op zijn! :) Leuk om te horen dat je, ondanks dat je het best een lastige vraag vond, toch drie mooie dingen kon opnoemen om trots op te zijn!

   Antwoord
 2. Yvonne

  Leuk Romy! Zeker dingen waar je trots op mag zijn! Ik doe zelf weleens een dankbaarheidsoefeningetje voor ik ga slapen (wat zijn 3 dingen om dankbaar voor te zijn van de afgelopen dag –> en dat mogen ook heel kleine dingen zijn!) maar trots is toch weer net een iets andere benadering. Een stukje erkenning van je eigen persoonlijke groei :)

  Antwoord
  • Romy

   Wat mooi, zo’n dankbaarheidsoefening! Dankbaarheid is ook iets waar ik nog wel meer bij zou willen stilstaan. Maar daarnaast is trots op jezelf ook echt wel een waardevolle benadering. Ik vergeet zelf nogal eens dingen waar ik best trots op mag zijn, terwijl die momenten van trots je eigenlijk een mooie zelfvertrouwenboost kunnen geven.

   Antwoord
 3. Lianne

  Goed artikel en inderdaad eens goed om bij stil te staan! Oké, komt ie, mijn drie trotsmakers zijn:
  – Dat ik de knoop heb doorgehakt om vanaf volgende maand minder te werken en alleen te werken zoals ik dat wil, en geen weekenden meer.
  – Dat ik een tripje heb geboekt naar Londen, all by myself. Wel spannend, maar ik heb er wel zin in!
  – Dat ik laatst weer een doel gesteld heb: voor september moet dat manuscript eindelijk af zijn!

  Antwoord
  • Romy

   Wat een mooie punten, waar je absoluut hartstikke trots op mag zijn! En zo gaaf dat je volop met je manuscript aan de slag gaat om het in september af te hebben. Ik ben nu al heel benieuwd :)

   Antwoord
 4. Darina

  Mooi artikel en je mag heel trots zijn! Ik ben trots op:
  1. Dat ik besloten heb minder te gaan werken
  2. Dat ik een deadline heb gesteld dat mijn manuscript af moet zijn zodat ik de grote stap ga wagen om uitgevers te benaderen
  3. Wat ik allemaal heb bereikt (privé en op het werk)

  Fijne zondag!

  Antwoord
  • Romy

   Prachtige dingen om terecht trots op te zijn! En wat goed dat je binnenkort je manuscript af wilt hebben om het naar uitgevers te sturen. Ik ben héél benieuwd en ga hard voor je duimen dat het uiteindelijk een écht boek gaat worden :)

   Antwoord
 5. Elisabeth

  Ik ben trots op het feit dat ik van de week best wel ziek was, maar tocht het doorzettingsvermogen gevonden heb om aan mijn verplichtingen te voldoen. Ook al koste me dat heel veel energie en wilskracht

  Antwoord
  • Romy

   Wat goed! Daar mag je zeker trots op zijn. Veel mensen zouden dat je niet nagedaan hebben.

   Antwoord
 6. Rachel

  Ah wat lekker dat je twee weken hebt opgenomen voordat je aan je nieuwe job begint.
  Je kan het ook zoals ik doen om zeven weken op te nemen hahaha…

  Ik stopte 25 juni bij mijn vorige werkgever en de nieuwe gaat precies op vakantie wanneer ik terug kom dus ik kan daar pas op 13 augustus beginnen.. heel verkeerd. morgen vertrek ik naar italie dus daar focus ik mezelf nu eerst op!

  Antwoord
  • Romy

   Oh wat heerlijk dat je 7 weken vrij bent. Een mooi mazzeltje dat het toevallig zo is gelopen :) Geniet lekker van je vakantie en héél veel plezier in Italië!

   Antwoord
 7. Saskia

  Mooi artikel, vooral om stil te staan bij alle grote en kleine dingen waar je trots op kan zijn<3 Lekker positief artikel, ik hou ervan!

  Waar ik trots op ben? Dat ik ondanks mijn dyscalculie alle klassen en vakken gewoon heb gehaald. Mijn andere (vervolg) diploma's, mijn rijbewijs, mijn werkveld en hoe goed ik het daarin doe, mijn gekochte woning en hoe wij dit allemaal bolwerken. Hoe ik samenwerk met mijn partner en we het samen goed hebben.

  Antwoord
  • Romy

   Prachtig lijstje noem je op met allemaal punten om terecht heel trots op te zijn! Mooi om te lezen dat jij en M. zo gelukkig zijn samen en heel wat mooie dingen samen hebben weten te bereiken :)

   Antwoord
 8. Eline

  Wat een mooie dingen om trots op te zijn, het hoeft niet altijd heel groot te lijken voor een ander, het gaat vooral om die persoonlijke overwinning.

  Ik kan ook best trots zijn als ik ‘s avonds laat nog geconcentreerd en veilig met de auto thuis kom, een paar jaar terug vond ik het echt super lastig om ‘s avonds of als ik moe was nog goed te kunnen rijden. Daarnaast kan ik heel goed trots zijn op sommige foto’s die ik maak. Sommige situaties zijn een flinke uitdaging, met weinig licht of juist super fel licht, en dan moet ik echt even improviseren en aan mijn instellingen sleutelen. Als ik in zo’n moeilijke situatie toch het beeld kan schieten wat ik graag wil maken ben ik echt wel even trots!

  Liefs, Eline

  Antwoord
  • Romy

   Ik heb je reactie met plezier gelezen! Wat een mooie dingen noem je op :) Dat van het autorijden herken ik zelf wel. Ik kan ook nog altijd trots zijn als ik een flinke autorit maak zonder zorgen, terwijl ik tijdens mijn rijlessen (en nog twee jaar daarna) flink gestrest raakte van welke autorit dan ook ;)
   En je foto’s zijn oprecht prachtig! Ik zag heel wat mooie foto’s op je site voorbijkomen. Mooi om te horen dat je er ook echt trots op kunt zijn als een foto, ondanks de lastige omstandigheden, toch heel goed gelukt is.

   Antwoord
 9. Evelyne

  Ik ben trots op.. een beslissing die ik onlangs nam, maar ik wil er momenteel niet meer over uitwijden. Je leest het binnenkort allemaal op mijn blog ;) Enfin, deel 1 en 2 kun je al lezen, de rest volgt :p

  Antwoord
  • Romy

   Oh, dat klinkt ontzettend spannend! Ik ben heel benieuwd en ga snel deel 1 en 2 alvast lezen :)

   Antwoord
 10. Zo simpel is dan geluk

  Mooie dingen om trots op te zijn!
  Zelf blijf ik het lastig vinden om trots op mezelf te zijn. Waar ik in ieder geval wel blij mee ben is dat ik steeds vaker alleen dingen onderneem, ook al zijn dat maar kleine dingen, zoals alleen ergens lunchen.

  Antwoord
  • Romy

   Je hebt genoeg redenen om trots op jezelf te zijn – dat weet ik zeker! Alleen al het feit dat je buiten je comfortzone gaat door vaker iets in je eentje te doen, is een mooie reden om jezelf een klein schouderklopje te geven :)

   Antwoord
 11. Nikita

  Zo waar Romy! Zo waar! Mooi artikel, ik ben trots op jouw artikel :)

  Je hebt gelijk trouwens, mensen zetten zo snel op social media dat ze een job hebben, huis gekocht. Ik ook hoor, maar de kleine dingen ook. Toen het goed ging met mijn perfectionisme en onzekerheid heb ik daar ook een status voor gepost op Facebook. Terwijl het voor zoveel mensen iets vanzelfsprekends lijkt. Sommige klasgenoten waren zo blij voor me! Mijn vertrouwenspersoon was even blij toen hij dat hoorde. Maar ook toen ik mijn boekhoudexamen goed had afgelegd (met 89 procent!) als dyscalculieleerling was ik trots. En waar ik op dit moment trots op ben? Ik was ingeschreven bij een interimkantoor voor een studentenjob, maar dat kan nog wel eens een tijdje duren eer ze iets hebben. Toen mama via kennissen een tip kreeg voor mij, ben ik daarop ingegaan en heb ik zelfstandig gesolliciteerd. En voila, ik heb een vakantiejob! En een hele leuke, ik ga er met plezier naartoe en heb hele leuke collega’s!

  Antwoord
  • Romy

   Prachtig hoe je stappen zet op het gebied van je perfectionisme. Een méér dan terecht puntje van trots! En superfijn en knap ook dat je zelfstandig een mooie vakantiebaan hebt gevonden. Stoer hoor! Het is zo fijn als je in de zomervakantie met plezier naar je werk gaat :)

   Antwoord
 12. Simone

  Wat een leuk en goed artikel! Ik ben trots op waar ik nu sta deze dag. Jaren lang kon ik niet werken of naar school en nu kan ik toch best wat uurtjes maken. Ook ben ik trots dat ik niet bij de pakken neer ben gaan zitten toen ik hoorde dat ik niet kon blijven bij mijn werk (en zelfs ook gelijk mijn laatste dag had). En dan nummer 3: Ik ben ook nog eens trots dat ik mijn leven lekker omgooi. Ook al denk ik dat ik toch een soort verlate quaterlife crisis heb, blijkbaar heb ik de veranderingen nodig. Het is in elk geval verfrissend en voelt vaak ook nog eens als een opluchting!

  Antwoord
  • Romy

   Je noemt heel mooie punten op, waar je ook zeker heel trots op mag zijn. In een lastige situatie belanden is vervelend, maar juist daarom is het bewonderenswaardig hoe je ermee omgaat en het einde van je baan ook ziet als een kans om nieuwe dingen te ontdekken. Zelf heb ik de laatste tijd hetzelfde ervaren als wat jij omschrijft: soms heb je zo’n soort quarterlife crisis juist nodig om mooie nieuwe stappen te zetten en een positieve verandering in gang te zetten :)
   You go girl!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs