foto bij damrak

Een dagje Amsterdam? Als groot liefhebber van onze eigen hoofdstad, ben ik daar altijd wel voor in. Twee dagen Amsterdam klinkt me dan ook al helemaal als muziek in de oren. Zaterdag waren mijn vriend en ik op de Dam te vinden om het nieuwe tulpenseizoen in te luiden. En zondag zag ik de Dam in zijn gebruikelijke tulpenloze staat en ging ik samen met fotografiemaatje Yrla op zoek naar fotogenieke plekjes in Amsterdam. Het was een weekend waarin ik me verbaasde over bizarre tulpendrukte, als een echte toerist in Amsterdam natregende en mijn SD-kaart wist te vullen met meer dan 200 goed gelukte én minder geslaagde foto’s.

Tulpen op de Dam

Om te beginnen de Tulpendag dus. Een tijdje geleden zag ik er een aankondiging voor voorbijkomen op Facebook. Op de Dam vind je die dag grote bakken met tulpen in alle kleuren van de regenboog, waarvan je een bosje mag plukken. Als enthousiaste toerist in eigen land leek het me wel wat om tulpen uit Amsterdam mee naar huis te nemen. Mijn vriend was er ook wel voor in, dus stapten we samen op de trein om op tulpenjacht te gaan. Ik zag het al helemaal voor me: idyllisch tulpen plukken tussen de mooie “velden” met de Dam op de achtergrond en een paar duiven als gezelschap.

Expectation vs. Reality

De werkelijkheid bleek een ietwat lachwekkend voorbeeld van Expectation vs. Reality. Zet de woorden ‘gratis’, ‘Amsterdam Centrum’ en ’tulpen’ in één zin en het is natuurlijk niet gek dat de Dam bezaaid was met niet alleen vele tulpen, maar ook nog eens duizenden mensen. Heel wat toeristen stonden met hun tassen, selfiesticks en smartphonecamera’s in de aanslag klaar om tulpen in te slaan. De rij voor de Python in De Efteling was er niets bij. Geheel in Efteling-stijl stond er ook nog eens ergens tussen de dranghekken een bord met de tekst ‘Vanaf hier nog 1 uur wachten’. Met – je raadt het al – ook ná dat bord nog een flinke rij.

Challenge ‘Foto-zonder-hoofden-met-tulpen’ accepted!

Maar we lieten ons niet kennen en zagen het fotograferen van het prachtige tulpentafereel als een bijzondere uitdaging. En dus moesten we op een overvolle brug balanceren met de camera in de lucht. Lang leve mijn kantelbare schermpje, waardoor ik nog enigszins kon zien of er op de foto’s tussen de mensenhoofden door nog een glimp van de tulpen te zien was. Die missie vond ik zelf nog verrassend goed geslaagd (zie de foto’s hierboven). Overigens met grote dank aan mijn vriend, die iets langer is dan ik. Altijd handig in mensenmassa’s!

Mijn vriend en ik besloten na die paar geslaagde foto’s maar een ander stukje van Amsterdam te verkennen. Ik woon als Aalsmeerse immers in het dorp van de bloemen, dus ongetwijfeld kan ik bij mijn eigen Jumbo wel een bosje tulpen scoren. Met in dat geval dus hooguit twee wachtenden voor me.

Tijd voor bagels, selfies & schuilsessies

Gelukkig hoef je je in Amsterdam nooit te vervelen. Mijn vriend en ik vermaakten ons prima bij Bagels & Beans. Bij mij was het uiteraard de bagel met paddoburger (groot favoriet!) die op mijn bord belandde. Eenmaal uitgegeten en opgewarmd met verse muntthee, liet ik mijn vriend een paar hotspots van Amsterdam zien. We keken onze ogen uit bij Magna Plaza, vluchtten daarna een paar winkels in om te schuilen voor de regen en wandelden toen nogmaals langs de tulpen op de Dam waar nog altijd een hele rij de regen trotseerde om wél met een bosje naar huis te gaan. Na een toeristenselfie bij het Damrak gemaakt te hebben, was het tijd om deze geslaagde dag (tulpenloos of niet!) af te sluiten.

Nóg een keer naar Amsterdam

Maar de leuke bezoekjes aan Amsterdam gingen gisteren ook nog vrolijk verder. Volledig spontaan sprak ik zaterdagavond met Yrla, die ik bij de Fotografille Meet-up in Tilburg heb ontmoet, af om de volgende dag samen in Amsterdam foto’s te maken. We zijn allebei gek op fotografie – ook op portretfotografie – en zagen een dagje fotograferen samen wel zitten. Altijd leuk om daar samen mee te oefenen en het allebei totaal geen probleem te vinden als de perfecte foto niet binnen vijf minuten is gemaakt.

Dit zijn twee foto’s die ik van Yrla maakte.
En Yrla maakte onder andere deze foto’s van mij met het Amsterdamse zonnetje op de achtergrond.

Lichtjes, zonnestralen & kletspraat

Tussen de mensenmassa’s, de lichtjes (hallo bokeh-effect!) en de grachtenpanden maakten we heel wat foto’s en kletsten we ondertussen honderduit. Extra leuk om tips uit te wisselen, samen een poging te doen om met tegenlicht mooie effecten te creëren en soms blij verrast te zijn met het fotoresultaat.

Nu ik dit artikel typ, is het zondagavond en geniet ik nog even na van een heerlijk weekend. Tijd om me klaar te maken om morgenochtend weer naar Amsterdam af te reizen. Niet om fotogenieke straatjes vast te leggen of om tulpen te plukken. Nee, gewoon voor werk dit keer.

Wat is jouw favoriete stad in eigen land voor een dagje weg?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 20 januari 2020 op 6:53 am - Beantwoord

  Hele mooie foto’s van fijn dagjes Amsterdam. Leuk die foto’s van jou! Ik kom er ook altijd graag al is het nu alweer een tijdje geleden.

 2. Tineke 20 januari 2020 op 7:02 am - Beantwoord

  Mooiw foto’s! Ik ben al jaren niet meer in Amsterdam geweest. Wel een leuke stad. Maar mijn favoriete stad is Groningen

 3. Naomi 20 januari 2020 op 7:29 am - Beantwoord

  Supermooie foto’s! En ik dacht dus ook toen ik je verhaal over de tulpen las: leuk, zou ik ook wel willen. Tot ik de foto’s zag. Hahaha, inderdaad even een ander beeld dan in je dromen;).

  • Romy 21 januari 2020 op 11:20 pm - Beantwoord

   Haha, voordat wij naar Amsterdam gingen voor de Tulpendag, had ik allerlei idyllische foto’s op internet gezien. Óf die fotografen hebben heel goed gephotoshopt óf er was niets van waar, want met minder mensen dan dit konden we de tulpen onmogelijk op de foto krijgen 😉

 4. Marije 20 januari 2020 op 7:57 am - Beantwoord

  Ik ben 1x per ongeluk op de dam beland met zo’n tulpendag. Wat een gekkenhuis

  • Romy 21 januari 2020 op 11:20 pm - Beantwoord

   Haha, wat een gekte hè al die mensen?! Zeker als je niet weet dat het Tulpendag is, kan ik me voorstellen dat je vreemd opkijkt als je al die mensen met tulpen door de stad ziet lopen.

 5. Audrey 20 januari 2020 op 8:08 am - Beantwoord

  Wat een leuk weekend, zeg! En die Tulpendag-drukte, wat erg… Yrla lijkt heel erg op mijn nichtje, grappig om te zien.

  • Romy 21 januari 2020 op 11:21 pm - Beantwoord

   Ha, wat grappig dat ze op je nichtje lijkt! Wie weet verre familie! 😉

 6. Jenn 20 januari 2020 op 8:54 am - Beantwoord

  Leuk! Amsterdam is ook wel een van mijn favoriete steden voor een dagje weg in eigen land. Die tulpendag zou ik dus echt overslaan, haha, niks voor mij. Het idee is leuk, maar zo lang in de rij heb ik er niet voor over.

  • Romy 21 januari 2020 op 11:22 pm - Beantwoord

   Haha, gelukkig waren mijn vriend en ik het er ook na een paar seconden al over eens dat deze lange wachtrij ons het bosje tulpen niet waard was. Toch fijn dat Amsterdam ook op zo’n dag nog veel meer te bieden heeft 🙂

 7. Ilona Wielinga 20 januari 2020 op 9:57 am - Beantwoord

  Jeetje, wat een tulpen en wat een mensen. Ik zou er met een grote boog omheen lopen, haha. Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik het sowieso niet zo heb op de drukte in amsterdam.
  Mooie foto’s hebben jullie trouwens geschoten!

  • Romy 21 januari 2020 op 11:22 pm - Beantwoord

   Ja, die enorme drukte is niet heel erg uitnodigend om eens even tulpen te gaan plukken op de Dam 😉 In ieder geval wel een belevenis om er eens bij aanwezig te zijn geweest en het flinke gekkenhuis op de Dam live te hebben gezien 😉

 8. Jantine 20 januari 2020 op 10:21 am - Beantwoord

  Oh ja, nu valt het kwartje…ik had ergens wel iets gelezen over die tulpen op de Dam en was afgelopen zaterdag voor een bookcrossmeeting in Amsterdam (wat een weer…). Zag alsmaar mensen met tulpen lopen, dat viel me echt op, maar nooit meer gedacht aan de Dam. (Ik was meer richting Haarlemmerstraat). Tjemig, dus die mensen hebben daar lang voor in de rij gestaan…zij liever dan ik
  Mooie foto’s!
  Groetjes
  Jantine

  • Romy 21 januari 2020 op 11:24 pm - Beantwoord

   Haha, geniaal dit! Ik kan me voorstellen dat je je even afvraagt wat er aan de hand is als je steeds mensen met bosjes tulpen door de stad ziet lopen. Ik geloof dat er echt duizenden mensen op af zijn gekomen, dus er zullen inderdaad heel wat bosjes tulpen zijn meegegeven.
   Hopelijk heb je, tussen het kijken naar mensen met tulpen door ;), een geslaagde bookcrossmeeting gehad in Amsterdam. Wat een leuk idee, zoiets!

 9. Meaghan 20 januari 2020 op 10:30 am - Beantwoord

  Super leuk zeg! Mooi dat je zo veel foto’s hebt kunnen maken. Ooh en die tulpen zien er prachtig uit! Hihi, wel typisch weer voor Amsterdam dat het zo ontzettend druk is!

 10. bychristiana 20 januari 2020 op 10:39 am - Beantwoord

  Haha, wat een hysterie rondom die tulpen, maar wat ik me nu afvraag; als toeristen die tulpen hier plukken en ze moeten bijvoorbeeld naar huis met het vliegtuig, dan kunnen ze die toch eigenlijk niet meenemen? Desalniettemin; wel heel mooi om te zien, al die tulpen bij elkaar. Ik vind een bosje tulpen in huis heel leuk, en dan vooral witte of paarse.

  • Romy 21 januari 2020 op 11:28 pm - Beantwoord

   Haha, goed punt! Ik vraag me inderdaad af of mensen al die tulpen weer op het vliegtuig mogen meenemen. Ach, de perfecte Instagram-foto met Hollandse tulpen in Amsterdam hebben ze in ieder geval wel in the pocket 😉

 11. Jessica J. 20 januari 2020 op 10:50 am - Beantwoord

  Oh wow, de foto’s met het tegenlicht die Yrla van je maakte, vind ik echt heel erg mooi! Tegenlicht geeft zo’n mooi effect. ♡

  • Romy 21 januari 2020 op 11:27 pm - Beantwoord

   Ja, wat tof hè?! Ik ben ook echt blij met de foto’s die Yrla van mij maakte. En ze heeft me meteen wat handige trucjes geleerd om voortaan zelf ook meer met tegenlicht te fotograferen.

 12. Giovanna Jansen 20 januari 2020 op 11:20 am - Beantwoord

  Wat een leuk Amsterdams weekend had je! Bijzonder die tulpen op de Dam, in januari al. Maar wel mooi en kleurrijk.
  Gezellig dat je samen met Yrla ging fotograferen en ook van elkaar foto’s maakten. Mooi effect die takken met lichtjes op de tweede foto van haar.

  • Romy 21 januari 2020 op 11:26 pm - Beantwoord

   Dank je wel! Die takken met lichtjes zagen we toevallig naast een cafeetje staan waar we even gingen opwarmen. Die vroegen er gewoon om wat te experimenteren met de camera.

 13. Justine 20 januari 2020 op 12:04 pm - Beantwoord

  Wat een gezelligheid allemaal! En hoe mooi zijn die foto;s die jullie van elkaar schoten. Dat moet je vaker doen joh!

  • Romy 21 januari 2020 op 11:25 pm - Beantwoord

   Thanks! Yrla en ik hebben maar meteen afgesproken dat we inderdaad vaker zo’n fotodate moeten plannen. We blijken ook nog eens vlak bij elkaar te werken, dus dat moet vast helemaal goed komen 😉

 14. Rachel Kromdijk 20 januari 2020 op 2:51 pm - Beantwoord

  Wat een heerlijk en vrolijk artikel, echt prachtige foto’s ook! Ik wil ook meer met fotografie gaan doen, maar het is lastig.. momenteel kom ik echt tijd te kort.

 15. Simone 20 januari 2020 op 7:11 pm - Beantwoord

  Poeh, mijn favoriete stad? Dan denk ik Maastricht en Utrecht. Beiden een erg leuke stad. Utrecht is niet super ver van ons vandaan. Maar kom er tegenwoordig eigenlijk nooit meer. Misschien moet ik toch maar eens een tripje plannen richting die leuke stad!

  • Romy 21 januari 2020 op 11:29 pm - Beantwoord

   Ja, Utrecht blijft een mooie stad! Ik kom er tegenwoordig wat vaker en vind het, na Amsterdam, absoluut een van de leukste steden van Nederland. Als je nog een leuke kringloopwinkel zoekt, is de kringloopwinkel daar aan de Oudegracht (vooral het filiaal met boeken) ook echt een aanrader trouwens 🙂

 16. Mirjam 20 januari 2020 op 7:24 pm - Beantwoord

  Leuk zo! Ik ga graag naar Utrecht, ik h eb er een halfjaartje gestudeerd en nog altijd een speciale band met de stad.

  • Romy 21 januari 2020 op 11:29 pm - Beantwoord

   Ja, Utrecht blijft een leuke stad! Daar kom ik ook heel graag.

 17. Nikita 20 januari 2020 op 10:02 pm - Beantwoord

  Ik ben nog nooit in Amsterdam geweest, maar dat wil ik wel ooit eens doen. En mijn favoriete stad blijft natuurlijk Brugge. Hoe kan het ook anders. De dingen die jij hebt met Amsterdam, heb ik met Brugge. En met mijn school. Brugge heeft een heel speciaal plekje in mijn hart. Ik heb er mijn passie leren kennen en het was de plek waar ik me na jaren pesten eindelijk thuisvoelde. Ineens kwam ik in 2015 in een klas die mij accepteerde voor wie ik was. Daarnaast leerde ik hoe belangrijk tekenen voor me is. En na die jaartjes school heb ik er natuurlijk mijn job gevonden. Ik weet niet wat de toekomst brengt, maar een ding weet ik wel. Ik wil in Brugge blijven werken & wonen. Ik ben niet in Brugge geboren maar ik kan het niet verklaren. Elke keer als ik uit de trein stap in Brugge en naar mijn werk wandel of wat dan ook, voelt het alsof ik thuiskom. En die band en voeling heb ik met mijn eigen stad nooit gehad. Waarschijnlijk is dat een stuk gewoon psychologie; wat Brugge was de plek waar alles veranderde en waar het beter werd. Het maakt niet uit wat de reden is. Als ik gelukkig word van in Brugge te gaan wonen, dan moet ik dat vooral doen. Dus als ik nog blogger ben en ik verhuis, dan kan je voorspellen dat het Brugge wordt. Het is ook gewoon (jij bent zelf ook in Brugge geweest dus je kent de stad) mijn eigen stad is groot, ongezellig en staat vol appartementen. Terwijl Brugge, klein schattig en hele smalle straatjes heeft. Brugge is warm en schattig en er zullen ongetwijfeld ook wel dingen gebeuren die niet netjes zijn. Maar dat heb je in iedere stad. Brugge is mijn plekje en daar wil ik wonen later.

  • Romy 21 januari 2020 op 11:38 pm - Beantwoord

   Het is prachtig om te lezen hoe je in Brugge echt jouw thuis hebt kunnen vinden, juist doordat je een speciale band met die stad hebt ontwikkeld. Ik kan niet anders dan heel hard met je mee duimen dat je ooit in deze mooie stad (dat de stad prachtig is met zijn smalle straatjes kan ik alleen maar beamen!) een huisje zult vinden.

 18. Anouk 21 januari 2020 op 7:02 am - Beantwoord

  Mooie foto’s! Ik denk dat ik de dam zou vermijden als ik weet dat er zoiets is haha 🙂

 19. Anna 21 januari 2020 op 9:33 am - Beantwoord

  Wat een leuke foto’s hebben jullie gemaakt! En wat ziet het er kleurrijk en gezellig uit, al die tulpen op de dam! Ik kan me goed voorstellen dat het veel publiek trok. Haha, tulpen van de Jumbo zijn vast ook net zo mooi :p.

 20. Janne 21 januari 2020 op 12:01 pm - Beantwoord

  Ik word wel vrolijk van het zien van al die tulpen in al die fijne kleurtjes. Dat kunnen we wel gebruiken in het grijze, mistige januari.

  Ik ben de Randstad niet zo gewend, want ik woon nu voor het zesde jaar in Nijmegen en daarvoor woonde ik met mijn ouders op het platteland een uurtje hiervandaan. Voor mij staat Amsterdam sowieso gelijk aan “veel te veel mensen”, dus je tulpen-met-mensenmassa-verhaal was geen verrassing 😀

  Ik ga niet vaak een dagje naar een stad toe, maar ik wandel wel graag door mijn eigen stad heen. In het oude gedeelte van de stad zijn een hoop steegjes en trappetjes. De straten hebben de gekste namen en door het hoogteverschil raak je nog wat extra gedesoriënteerd. Ik vind het wel leuk. Nijmegen wordt ook wel “Havana aan de Waal” genoemd en dat kun je goed zien aan de vele yoga- en andere hippiewinkels en het “kollektieve café” (waar alle medewerkers een beetje eigenaar zijn).

  Leuk om te zien hoe jouw en Yrla’s fotostijlen verschillen. Maak je nog een langer artikel met haar foto’s van jou en jouw foto’s van haar erin, of zijn dit de enige die je kunt laten zien? Ik vind ze erg mooi geworden.

  • Romy 21 januari 2020 op 11:58 pm - Beantwoord

   Haha, zeker de afgelopen jaren is Amsterdam inderdaad nogal druk te noemen. Ik voelde me ook even een echte toerist toen ik op de Dam aankwam en me pas iets te laat realiseerde dat ik natuurlijk niet de enige was die tulpen op de Dam plukken een tof idee vond.
   Je voorliefde voor Nijmegen begrijp ik wel trouwens. Ik vind Nijmegen zelf stiekem wat Belgisch (zoals Gent en Brugge) hebben door de vele smalle straatjes en hoogteverschillen.

   Dank je voor je compliment over de foto’s! Ik zal binnenkort nog wat meer van Yrla’s foto’s bij persoonlijke artikelen plaatsen. Een artikel over onze fotoshoot staat voor nu niet op de planning. Maar we hebben al een paar ideeën voor vervolgafspraken, zoals wanneer het Bloesempark weer in bloei staat. Dus die artikelen zullen er in de toekomst vast wel aankomen 🙂

 21. Marian B 23 januari 2020 op 11:01 am - Beantwoord

  Gezellig. Leuke foto’s! En wat een drukte bij de tulpen.

 22. Saskia 23 januari 2020 op 11:27 am - Beantwoord

  Hele mooie foto’s en het ziet er erg gezellig uit 🙂

 23. Zo simpel is dan geluk 25 januari 2020 op 11:11 am - Beantwoord

  Heerlijk even twee dagen genieten van onze prachtige hoofdstad. Ook een van mijn favoriete steden. Den Bosch vind ik daarnaast ook altijd erg leuk. Volgende week ga ik voor het eerst naar Dordrecht. Ben benieuwd!

  • Romy 29 januari 2020 op 11:39 pm - Beantwoord

   Ah wat leuk! Dordrecht lijkt mij ook een mooie stad. En Den Bosch is inderdaad ook een prachtige stad. Daar vind ik het ook altijd goed vertoeven.

 24. zwartraafje 28 januari 2020 op 5:22 pm - Beantwoord

  Zo fijn dat jullie even weg konden gaan met jullie tweetjes. De foto’s zijn ook heel leuk geworden. Ik vind die van Yria tussen de lichtjes heel mooi. Eigenlijk ga ik met mijn nicht makkelijk richting Nederland voor een daguitstap. Zo houden we wel van Eindhoven, Maastricht, Bergen op Zoom, Breda, … naar Amsterdam zijn we echter nog niet geweest vermits we doorgaans een stadje uitkiezen dat dicht bij de Belgische grens ligt. In eigen land hou ik vooral van Antwerpen (dicht bij huis), Brugge en Gent.

Recente blogs