tweedehands interieur

Tweedehands interieur bij elkaar sprokkelen? 9 tips voor sprokkelgeluk!

 • 21 september 2023
 • 4 Reacties
Categorieën: Interieur, Groen doen

Al een paar keer ben ik door Bart beschuldigd van een dure interieursmaak. En ja, daar heeft mijn lieve vriend enigszins gelijk in. Gelukkig gaat er tegelijkertijd een koopjesjager en een kringloopgelukszoeker in mij schuil. Ik mag graag door tweedehands winkels rondlopen en het internet doorzoeken in de hoop om tweedehands schatten te vinden waar ik én mijn portemonnee blij van worden. Nu kreeg ik laatst de vraag hoe je dat eigenlijk doet: het leuke spul vinden tussen de meuk. Maar echt, een tweedehands interieur bij elkaar sprokkelen is geen Olympische sport. Iedereen kan het en het is nog reuze-leuk ook. Dit zijn mijn 9 tips voor extra veel sprokkelgeluk.

1. Word een Marktplaats-stalker (en zoek anders)

Ha, wie kent dé bekende tweedehands-vondsten-plek niet. Ook ik ben hier al vaak genoeg geslaagd voor leuke aanwinsten voor een tweedehands interieur. Ook nog voor een prikkie. Nu kan Marktplaats wel wat overweldigend zijn. Als je zoekt op kasten binnen 10 kilometer stuit je meestal (nadat je eerst 15 advertenties doorgescrold bent) op honderden verschillenden kasten. Hoe vind je daar nu het juiste tussen? Of je zoekt juist zoiets specifieks dat het lijkt alsof nooit online komt waar jij naar op zoek bent.

Hoe weet je wél te slagen voor tweedehands interieur? Dit zijn een paar Marktplaats-speurtips die ik gebruik voor meer Marktplaats-succes:

 • Staar je niet blind op één zoekterm. Zo zocht ik toen ik dit huis kocht een gele tv-kast. Je begrijpt: op een doorsnee dag komen er niet bijster veel gele kasten op Marktplaats te staan. Maar toen ik andere zoektermen ging proberen, slaagde ik wel. Onze gele kast (zie een paar foto’s verderop) vond ik bijvoorbeeld met de zoekterm ‘gele commode’. Een term als ‘gele kast’, ‘geel tv-meubel’ of ‘gele babykast’ had ook gekund. Mijn geleerde les? Probeer verschillende dingen en vergroot je kans op succes.
 • Zet meldingen aan voor specifieke zoektermen. Zoek je iets heel specifieks? Schakel dan je notificaties in, zodat je direct een mailtje ontvangt als er iets op Marktplaats staat wat aan jouw zoekcriteria voldoet.
 • Probeer ook meer basic zoektermen. Niet iedereen die een eikenhouten kast heeft staan, weet dat die van eikenhout is gemaakt. En ook mensen die dat wel weten, zullen er niet altijd aan denken om dat in de advertentie te vermelden. Probeer daarom soms meer laagdrempelige zoektermen. Zo schijn je met een term als ‘oude kast’ ook nog weleens geluk te hebben. Niet iedereen zal het ‘antiek’ of ‘eikenhouten’ noemen. Wat voor die persoon een oud barrel is, kan voor jou een pareltje zijn.
 • Gebruik een breder zoekgebied. Als je een meubel echt heel graag wilt, overweeg dan om iets verder weg van huis te kijken. Sommige meubels zijn de auto- of treinrit wel waard. Of je kunt er desnoods een auto voor huren. Ik haalde mijn gele tv-kast bijvoorbeeld op 45 minuten rijden van huis. Achteraf was hij de rit zeker waard!

2. Spiek ook op Instagram voor tweedehands interieur

Misschien ligt het aan de Instagram-bubbel waar ik in zit, maar ik zie steeds vaker mensen die kringloopvondsten via Instagram aanbieden of die antieke spullen upcyclen en dan op Instagram te koop zetten. Een heel tof alternatief voor Marktplaats! Ik volg zelf bijvoorbeeld graag het account van Firma Zoethout. Dit merk maakt van antieke kasten te gekke vintage kledingkasten met een likje verf, mooie deurknopjes en de prachtigste designs. Maar er zijn nog veel meer accounts te ontdekken waar je kringloopvondsten van anderen kunt scoren.

Een paar toffe accounts waar ik regelmatig spiek, zijn deze:

 • Kringloopgelukjes
 • Kringloopklavertjes
 • Vintage.koopjes
 • Vintagerevival_nl
 • Roomsrommel
 • Kringloopvintage

Als je zoekt op hashtags als ‘kringloopgeluk’ of zoekt op het woord ‘kringloop’ of ‘vintage’ in accountnamen, kun je trouwens ook veel van dit soort Insta-shops vinden.

tweedehands interieur

3. Vind vintage design bij Whoppah

Als je écht mooi vintage voor in huis zoekt, moet je wel heel erg veel geluk hebben om daar bij de kringloopwinkel spontaan tegenaan te lopen. Waar je dat soort vintage items wél vindt, is bij Whoppah. De naam van de winkel is al fantastisch. Maar als je dan ook nog – whoppah – iets moois ziet tijdens het scrollen, wordt het nog fantastischer. Deze webshop heeft een mega-assortiment aan mooie vintage meubels en accessoires. Er zitten te gekke retro items tussen, maar ook hippe stoelen en van die mooie vintage kasten die elk stootje moeiteloos doorstaan. Zo maken ze ze tegenwoordig haast niet meeer.

Alle meubels en accessoires van Whoppah zijn geselecteerd door curators. Je weet dus zeker dat je een echt mooi vintage item in huis haalt. Het toffe is dat je hier écht unieke dingen vindt die je niet in de doorsnee woonwinkel ziet staan en zelfs niet bij een doorsnee Marktplaats-scrolsessie tegenkomt. Of je nu houdt van Scandinavisch design (maar dan niet afkomstig van IKEA), van eikenhouten meubels of van die geweldige grootmoeders servieskasten – bij Whoppah kun je met een paar zoekcriteria een hoop vinden.

Ook leuk: wist je dat je via Whoppah ook je eigen designmeubels of vintage meubels kunt verkopen tegen een mooie prijs? Handig als je er zelf van af wilt, maar geen zin hebt in vervelende Marktplaats-kopers die hun afspraak niet nakomen of als je niet weet wat een goede prijs is voor jouw pre-loved interieuritem.

Lees ook: Oude spullen wegdoen? 11 manieren om ze een tweede leven te geven.

4. Zoek bij bekende woonwinkels naar tweedekansjes

Ook steeds meer woonwinkels stappen af van het idee dat alles spiksplinternieuw moet zijn. Bij sommige winkels kunnen klanten hun gebruikte meubels van dat merk inleveren, zodat de winkel ze voor een kleiner prijsje kan verkopen. Als jij gek bent op meubels van specifieke merken, is zo’n tweedekans-hoek dus zeker leuk om in de gaten te houden.

Overigens zijn tweedekansjes soms gebruikte tweedehands meubels en soms meubels met een kleine beschadiging. Zo heeft Loods5 ook een speciale sale-winkel achter hun vestiging in Zaandam. Daar kun je veel meubels en accessoires voor een kleinere prijs kopen. Ook bij merken als Flinders en Fonq vind je tweedehands of ietwat beschadigde items die zeker nog mooi genoeg zijn om een nieuw thuis te krijgen. Misschien bij jou?

5. Sla rommelmarkten niet over

De naam “rommelmarkt” geeft deze markten niet de waardering die ze verdienen. Ja, er ligt een hoop rommel. Maar nee, dat is niet het enige wat er te vinden is. Het mooie aan rommelmarkten is juist dat er tussen de afgrijselijke bloemetjesgordijnen (lees: iets wat moet doorgaan voor een tentjurk) en afgedankte kinderspullen ook pareltjes te vinden zijn. Je moet er alleen wel goed voor zoeken en op tijd gaan, zodat de pareltjes nog niet allemaal voor je neus zijn weggekaapt.

Ik kom zelf bijvoorbeeld altijd met heel wat aankopen bij de Koningsdag-vrijmarkt vandaan. Regelmatig krijg ik dan de vraag van mensen hoe ik dat doe en waarom het hen maar niet lukt om iets te vinden. Ik denk dat het deels mazzel hebben is én dat deze tips een handje helpen bij rommelmarktgeluk:

 • Probeer meerdere rommelmarkten om zo te ontdekken welke wel en welke geen succes zijn. Zo ken ik ook zeker rommelmarkten waar ik geen bal aan vond en met lege handen vandaan kwam. Maar wie weet heb je op de markt een dorp verderop of een markt in een grotere stad meer geluk.
 • Ga vroeg. De echte scoorders zijn er vraag al voor dag en dauw bij. Ook ik loop op Koningsdag al om half acht over de vrijmarkt. En ja hoor, dat heb ik er absoluut voor over! Na een paar uur zijn de allermooiste items er vaak al wel tussenuit gevist. Hoe eerder je bent, hoe groter de kans is dat er nog tweedehands gelukjes tussen de meuk op jou liggen te wachten.
 • Denk niet te snel “Wat een meuk!”. Sla niet meteen een kraampje over als je er op het eerste gezicht niets ziet. Denk ook niet na vijf kraampjes vol rotzooi dat dit jouw rommelmarkt niet is. Soms is pareltjes vinden echt een kwestie van blijven kijken, soms wat zooi opzij schuiven en dan ontdekken dat er echt wel iets te vinden is.
 • Verdiep je van tevoren in het soort kraampjes. Zo ga ik zelf graag naar de IJ-hallen voor mooie kleding, maar vind ik dat zelf niet de beste plek voor tweedehands meubels. Ik ken dan weer juist andere markten in Amsterdam waar wel veel moois voor in huis staat. Spiek vooraf even op het Instagram-account of de website van de kringloopwinkel of verdiep je in de wijk. Mijn ervaring is dat je bij een rommelmarkt in een kinderrijke nieuwbouwbuurt vaak vooral speelgoed tegenkomt. Zoek je een markt in de Amsterdamse Pijp of het centrum van Utrecht op, dan heb je meer kans om vintage voor in huis op te duikelen.
 • Zie de potentie in dingen. Dat klinkt als een verkooppraatje van een slinkse makelaar die je een krot probeert te verkopen. Maar nee, sommige vintage meubels hebben écht potentie. Op het eerste oog zie je misschien een houten kastje in een lelijke kleur, met handgreepjes uit grootmoeders tijd en met een marmeren blad waar je niets aan vindt. Maar met een likje verf en nieuwe greepjes kan het zo een heel ander kastje zijn.
tweedehands interieur 3

6. Laat mensen niet zomaar hun meubels weggooien

De vorige bewoner van ons nieuwe huis had bijvoorbeeld nog een grote eikenhouten kast staan die er van zichzelf niet al te charmant uitzag. Maar ik zag direct voor me hoe met met een fris beige of groen kleurtje opeens een hip ding wordt. Zo worden er bij een ontruiming of verhuizing vaak genoeg dingen naar de kringloop of zelfs naar de vuilstort gebracht die absoluut niet weggooiwaardig zijn. Weet je dat iemand gaat verhuizen en veel meubels wegdoet? Vraag diegene eens om foto’s te maken van wat spullen en bied aan om tegen betaling iets over te nemen. Dat scheelt de ander sjouwwerk en levert jou een mooi meubel op voor weinig geld.

Een grappig voorbeeld van onszelf: de oude bewoner van ons huis had een paar kasten laten staan die wij eigenlijk niet wilden hebben. Ze hoorden blijkbaar bij het huis. Wij vroegen ons vooral af hoe we van die meubels af konden komen, maar mijn zwager vond één van de kasten zo mooi dat hij en zijn vriendin hem graag wilden hebben. Zo bleek maar weer: dingen waarvan jij op het punt staat ze af te danken, kunnen voor een ander de perfecte interieuraanvulling zijn.

7. Bezoek kringloopwinkels op andere plekken

Bij de meeste kringloopwinkels wordt het assortiment niet wekelijks compleet op de schop gegooid. Als je er vorige week zaterdag nog was, bestaat de kans dus dat je dit weekend precies dezelfde dingen tegenkomt als vorige week. Of misschien heeft jouw kringloopwinkel überhaupt niet echt dingen in jouw stijl en staat er daadwerkelijk vooral inboedel in grootmoedersstijl. Als kringloopliefhebber ben ik gaan ontdekken dat het de moeite waard is om bij kringloopwinkels in andere woonplaatsen rond te neuzen. Ik vind onze eigen kringloopwinkel in Aalsmeer bijvoorbeeld niet fantastisch en heb er op een paar boeken na nog maar weinig gescoord. In Amstelveen, één plaats verderop (en onze nieuwe woonplaats binnenkort!), slaag ik dan weer wel vaak.

Dus heb je het idee dat jij nooit kringloopgeluk hebt? Rijd je eigen stad of dorp uit en probeer het ergens anders. Mijn ervaring is dat het vooral helpt om naar grotere kringloopwinkels te gaan. Zo heeft Rataplan allerlei mega-kringloopwinkels in meerdere plaatsen in Nederland. Het aanbod aan meubels is daar vaak niet al te bescheiden.

Mijn allerbeste kringloopwinkelontdekking tot nu toe is de kringloopstraat in Alkmaar. Daar zijn meerdere mega-kringloopwinkels naast elkaar gevestigd. In Amersfoort heb je trouwens ook een complete kringlooproute. Ook die lijkt me geweldig om af te lopen. Met heel veel kringloopwinkels bij elkaar is de kans al helemaal klein dat je met lege handen in de auto of op de fiets stapt.

tweedehands interieur 2

8. Vergeet de tweedekansjes niet die je zelf in huis hebt staan

Misschien is het niet eens nodig om de winkel in te duiken voor een nieuw tweedehands interieur. Het kan zomaar zijn dat je al een te gek meubel hebt staan dat het met een likje verf of een laklaag ook in je nieuwe tweedehands interieur goed doet. Zo ben ik inmiddels wel uitgekeken op het idee van een gele tv-kast, maar komt mijn gele kastje straks terug in ons nieuwe huis met een ander kleurtje. Kost een paar uur werk en levert je een compleet nieuw meubel op zonder dat je er je spaarpot voor hoeft om te keren (oké, op de kosten voor de pot verf en de kwast na!).

Een versleten tafel kun je een nieuwe look geven door hem op te schuren en opnieuw in de lak te zetten. Een stoel waarbij de gaten in de zitting vallen, kun je opnieuw laten stofferen. De kapotte sprei op je bed kun je laten repareren bij een naai-atelier. En de bloempot waarvan je je afvraagt wat jou bezielde toen je hem kocht, kun je misschien pimpen met twee kleuren verf en een leuk patroon.

Je hebt meer moois in huis dan je je misschien realiseert. Als je maar verder kijkt dan de krassen, huidige kleurtjes en deuken waar je oog nu vooral op valt.

9. Stof je Facebook-account af

Misschien ben jij net als ik niet al te veel meer op Facebook te vinden. Toch is er een goede reden om je Facebook-account onder de laag neergedwarreld stof vandaan te halen: Facebook-buurtgroepen. Nee joh, niet die groepen waarin mensen klagen over de volle vuilniscontainers en de hondendrol in hun tuin drie weken geleden. Ik bedoel de verkoopaccounts uit jouw dorp, stad of omgeving. Daar is soms echt nog wel iets leuks te vinden voor je tweedehands interieur.

Typ je woonplaats in de zoekbalk en ontdek welke suggesties voor Facebook-groepen je krijgt. Schrijf je in en houd het aanbod eens in de gaten. Afmelden kan altijd nog, maar wie weet duik je er zomaar eens een mooi meubel voor een prikkie op dat je dan ook nog bij jou om de hoek kunt ophalen.

Oh ja, naast de buurtgroepen, bestaan er ook allerlei verkoopgroepen voor mensen uit het hele land. Er zijn zelfs speciale groepen voor meubels. Hoewel ik eerst sceptisch was, heb ik die vooroordelen nu toch overboord gegooid. Misschien geldt hier wel hetzelfde als voor rommelmarkten: je moet er wat meuk voor doorploegen, maar met goed zoeken duiken er soms zowaar interieurpareltjes tussen de zooi op.

Heb jij nog meer leuke tips om items voor een tweedehands interieur te vinden?

1
tweedehands meubels vinden

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 21 september 2023 op 6:11 am - Beantwoord

  Ik kijk regelmatig op de site Reliving waar vintage en echt antiek wordt aangeboden. Leuk en nostalgisch. Ik zie er hele leuke meubels … waar ik geen plek voor heb.

 2. Sandy 21 september 2023 op 6:35 am - Beantwoord

  Nog een instagram tip: er zijn vrouwelijke restylers die kringloopkasten oppimpen door deze mooi te verven (soms decoreren) en dan weer te verkopen. Echt heel tof.

 3. Naomi 21 september 2023 op 7:46 am - Beantwoord

  Mooie tips. Ik kocht zelf mijn meubels elf jaar geleden nieuw en ben er nog steeds heel blij mee, maar als ik -ooit- nieuwe nodig heb, vind ik tweedehands pareltjes scoren ook wel een leuk idee.

 4. Simone 21 september 2023 op 4:37 pm - Beantwoord

  Nou, echt super grappig dat ik dit nu lees. Toevallig scoorde ik gisteren voor bij ons in de keuken twee leuke plankjes waar mijn kruidenpotjes straks op kunnen. En daar waren we nog naar op zoek ook. Voor 3 euro had ik er twee, hoe leuk!

Recente blogs

Vegan pasta-recept: pasta met aubergine & linzen

1 oktober 2022|Recepten|

Recepten veganizen is de laatste tijd helemaal mijn ding. Sinds ik lactose-arm moet eten, probeer ik steeds vaker pasta’s te maken zonder zachte kazen. Met linzen, noten en tahin lukt dat hartstikke goed. Je mist wat mij betreft niets qua smaak of eiwitten. Dit vegan pasta-recept is een van mijn favorieten van de laatste tijd. Hij heeft een heerlijk sausje van tomaten en aubergine uit de oven en smaakt door de toevoeging van zelfgemaakte amandelsaus lekker nootachtig. Als je nog twijfelt of je lekkere pasta’s kunt maken zonder kaas, het kan! Misschien weet dit recept je te overtuigen. 

Recept voor vegetarische ratatouille met zoete aardappel

2 juni 2020|Recepten|

Als groentegek kan de hoeveelheid groenten op mijn bord me niet groot genoeg zijn. Ik ben dan ook gek op elk recept waarin een hele lading verse groenten verwerkt is. Mijn favoriet? Ratatouille! Ik maak het minimaal één keer per week klaar en heb er ook echt al-tijd zin in. Supersimpel te maken, heel snel klaar en heel gezond. Wat wil je nog meer? Het recept misschien? Nou, dat komt goed uit. Hieronder deel ik mijn recept voor vegetarische ratatouille.

Het rijdt en het is geel | Mijn eerste eigen auto gekocht!

16 oktober 2018|Persoonlijk|

Nooit had ik verwacht dat je op Vaker Vrolijk nog eens een artikel over auto's zou vinden. Net zo min als ik had verwacht dat ik ooit mijn mobiel erbij zou pakken om foto's van mijn auto te tonen alsof ik een moeder ben die vol trots haar kroost laat zien. Toch is het zo! Ik kocht dit weekend namelijk mijn allereerste eigen auto. Weer een mijlpaal om te schrappen van mijn lijstje met "volwassen stappen"! Ik vertel je graag meer over mijn nieuwe gele Ford, waarmee ik voortaan de wegen onveilig maak.