unnamed file 12 1

Een tweeling zijn: hoe is dat?

 • 4 november 2016
 • 26 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Voor  mij zijn tweelingen eigenlijk heel normaal geworden. Mijn broertjes zijn namelijk een (twee-eiige) tweeling, dus ik ben er min of meer mee opgegroeid. Bovendien hebben mijn ouders mijn broertjes altijd als twee individuen behandeld en sta ik er daardoor vaak niet bij stil dat ze ooit 5 minuten na elkaar geboren zijn. Toch merk ik dat mijn broertjes als tweeling iets bijzonders met elkaar hebben. Vaak voelen ze elkaar bijvoorbeeld haarfijn aan en lachen ze om precies dezelfde grappen. Ik was daarom benieuwd hoe het is om een tweeling te zijn en legde mijn broertjes een aantal prangende vragen voor.

tweeling

Hoe hebben jullie het als kind ervaren om een tweeling te zijn?

Joeri: Ik heb Ivan eigenlijk altijd gezien als een ‘normale’ broer, behalve dat we dezelfde leeftijd hadden en daardoor op school veel meer met elkaar in contact kwamen. Daarnaast speelden we veel samen buiten en hadden we dezelfde vrienden.

Ivan: Ik heb het niet echt ervaren als iets bijzonders of anders. Op de verdwaalde en onvermijdelijke opmerkingen van anderen na heb ik er niet zoveel van gemerkt.

Waarin verschilt jullie band van die van gewone broers?

Joeri: Ik denk dat we elkaar beter kennen, omdat we veel gebeurtenissen op een gelijk moment in ons leven doormaken. ‘Normale’ broers hebben toch meestal andere vrienden en kijken misschien tegen elkaar op. Bij ons is dat niet het geval geweest waardoor we ook op een andere manier met elkaar optrekken. Wel was het vroeger zo dat we weleens juist competitief waren bij spelletjes als voetbal omdat we een tweeling zijn.

Ivan: Ik denk niet dat onze band van nature anders is. Ik denk wat dat we elkaar misschien beter aanvoelen, omdat we samen zijn opgegroeid. Omdat we een tweeling zijn, gaan we tegelijk door alle fases van het leven. Hierdoor deel je interesses, problemen, activiteiten en vrienden. Dat maakt onze band misschien sterker dan bij ‘gewone’ broers.

Wat is er leuk aan om een tweeling te zijn en wat is er minder leuk?

Joeri: Ik vind het leuk dat ik meteen een goede vriend heb aan mijn broer. Minder leuk is dat ik nu de helft van de zolderverdieping heb in plaats van de hele zolder…

Ivan: Het leukste is dat je altijd iemand om je heen hebt van dezelfde leeftijd. Iemand die goed begrijpt wat je meemaakt en met wie je dingen kunt delen. Er is niet echt iets wat ik minder leuk vind aan een tweeling zijn.

Ben je blij dat jullie een twee-eiige tweeling zijn?

Joeri: Ik heb daar eigenlijk nooit zo over nagedacht. Ik kan me niet voorstellen dat het heel anders zou zijn, behalve de grapjes die je dan op 1 april op school kunt uithalen. Verder zijn we best wel verschillend van elkaar en doen we ieder ons eigen ding.

Ivan: Ja, daar ben ik oprecht blij mee. Niet alleen is het voor anderen dan gemakkelijker om ons uit elkaar te halen, maar heeft geeft ons ook meer ruimte om ons als individuen te ontwikkelen. Ik denk namelijk dat je als twee-eiige tweeling minder wordt gezien als ‘die tweeling’.

tweeling

Zijn er weleens mensen die jullie door elkaar halen?

Joeri: We worden niet snel met elkaar verwisseld. Wel is het zo dat juffen en meesters op de basisschool zich weleens verspraken bij het opnoemen van onze achternamen. Maar ik denk dat dat door onze achternaam kwam en niet doordat we veel op elkaar lijken.

Ivan: Vroeger haalden mensen ons weleens door elkaar, maar dat is nu verleden tijd. We lijken nu in zulke mate niet meer op elkaar dat mensen ons niet meer door elkaar halen. Sterker nog, het zou me verbazen als mensen gelijk zouden zien dat we een tweeling zijn.

Wat herken je van jezelf in de ander en waarin verschil je juist van hem?

Joeri: Ik denk dat we weinig karaktertrekjes met elkaar delen. Ivan is wat kalmer en misschien ook georganiseerder dan ik. Daarin lijkt hij veel op onze vader, terwijl ik juist meer op onze moeder lijk. Ik denk dat ik minder kalm kan overkomen. Wel hebben we ongeveer dezelfde interesses in de dingen die we doen. Zo bleek laatst dat we, zonder dat van elkaar te weten, veel dezelfde series hebben gekeken.

Ivan:Ik denk dat we beide erg trouw zin gebleven aan onze persoonlijke overtuigingen. Daarnaast denk ik dat we allebei nuchter zijn en ons niet snel gek laten maken. Wel denk ik dat ik misschien wat meer geduld heb en dat Joeri minder makkelijk stil kan blijven zetten. Joeri blijft altijd het liefst bezig.

Hoe zou je het vinden om zelf later een tweeling te krijgen?

Joeri: Poeh, dat zou ik echt niet weten. Het lijkt me een beetje raar eigenlijk. Ik zou dan waarschijnlijk wel beter weten hoe ik met ze om moet gaan, omdat ik zelf ook een deel van een tweeling ben. Gelukkig hoef ik er voorlopig nog niet over na te denken…

Ivan: Dat zou mij echt niet uitmaken.

Ben jij of ken jij een tweeling?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Lieke - Life As Lieke 4 november 2016 op 8:27 am - Beantwoord

  Wat leuk om te lezen! Het lijkt me heel bijzonder om tweeling te zijn. Ik ken wel wat tweelingen ja..

 2. Iris 4 november 2016 op 8:53 am - Beantwoord

  Wat grappig om tweelingbroers te hebben. Dat lijkt me heel bijzonder

 3. Lisa 4 november 2016 op 9:45 am - Beantwoord

  Leuk artikel! Aan de ene kant lijkt het me leuk om een tweelingzus te hebben: ik denk toch dat je meer een natuurlijke band voelt met elkaar. Aan de andere kant lijkt het mij ook lastig, want je gaat jezelf toch vergelijken met je tweelingzus. Hoe vet zou het zijn als jij slecht bent in wiskunde en de andere in de talen en je elkaar aan kunt vullen bij de toetsen. Dit lijkt me zo ideaal! Liefs

  • Romy 4 november 2016 op 10:33 am - Beantwoord

   Haha, ja dat zou geweldig zijn! Die mazzel hadden mijn broertjes dan weer net niet. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik soms wel blij ben dat ik zelf geen tweeling ben. Dat vergelijken lijkt me inderdaad best lastig.

 4. Vlijtig Liesje 4 november 2016 op 10:22 am - Beantwoord

  Ik ben er geen en ik ken er ook geen. Maar ik heb nu wel dat liedje van Kinderen voor kinderen in mijn hoofd:

  ‘Zou je niet liever een tweeling zijn, alleen is maar alleen,’ of zo. Een leuk liedje!

  • Romy 4 november 2016 op 10:34 am - Beantwoord

   Haha, dat was eigenlijk wel een leuke intro van mijn artikel geweest!

 5. Cindy 4 november 2016 op 11:42 am - Beantwoord

  Hey jongens (en Romy) wat leuk om te lezen!!
  Ik vind het ontzettend leuk dat ik jullie (alle3) al zo lang ken en zien opgroeien.
  Het is mooi om te zien dat jullie alle drie zo’n eigen persoonlijkheid hebben ontwikkeld!
  Ga lekker door met waar je hart ligt, en maak er een mooi leven van!
  Xxx

  • Romy 4 november 2016 op 12:08 pm - Beantwoord

   Wat een lieve reactie! Dankjewel 🙂 Ik zal hem ook aan de jongens doorgeven!

 6. Merel Teunis 4 november 2016 op 3:18 pm - Beantwoord

  Wat leuk om dit te lezen!! Ik heb tweelingen toch altijd wel bijzonder gevonden en hoe jouw broers dat ook beschrijven lijkt het mij erg mooi om die band dan met je tweeling broer/zus te hebben. Was zeker ook wel leuk om deze vragen een hun te kunnen stellen? Fijn weekend alvast!!

  Liefs, Merel

  • Romy 4 november 2016 op 3:22 pm - Beantwoord

   Ja zeker weten! Eigenlijk zijn we er alle drie nooit zo mee bezig dat ze een tweeling zijn, maar het was leuk om er met deze vragen eens bij stil te staan. Bedankt voor je leuke reactie!
   Fijn weekend!

 7. Bente 4 november 2016 op 3:30 pm - Beantwoord

  Ik zat vroeger bij 1 deel van een tweeling in de klas, maar verder ken ik eigenlijk geen tweelingen. Zijn toch best wel zeldzaam als je er zo over nadenkt! Leuk artikel 🙂

  • Romy 4 november 2016 op 5:17 pm - Beantwoord

   Dankjewel 🙂 Ja klopt, eigenlijk ken ik al met al ook niet zo heel veel tweelingen.

 8. Saskia 4 november 2016 op 4:49 pm - Beantwoord

  Super leuk om dit zo te lezen. Ik was bijvoorbeeld heel erg benieuwd naar de band tussen een tweeling. Leuk om te lezen.

 9. Sara | MevrouwMiauw 4 november 2016 op 9:19 pm - Beantwoord

  Super leuk artikel dit! Heel erg leuk bedacht dat jij je broers vragen hebt voorgelegd en dat ze ook zo goed hebben meegewerkt. Super origineel! 🙂

  • Romy 4 november 2016 op 10:01 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment 🙂 Ik moet zeggen dat het ook erg leuk was om te doen.

 10. Marsha 4 november 2016 op 9:27 pm - Beantwoord

  Heel leuk om te lezen! Had ik maar broers haha lijkt mij echt heel leuk!

  • Romy 4 november 2016 op 10:03 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! Ja, het is heerlijk om broers te hebben! 🙂 Alhoewel ik daar vroeger weleens anders over dacht, haha.

 11. Naomi 4 november 2016 op 11:40 pm - Beantwoord

  Ik ben zelf geen tweeling maar ik ken er wel een paar en het is wel bijzonder, het lijkt me een heel onbegrijpelijke band voor eender wie die geen tweeling broer of zus heeft! Origineel en leuk artikel om te lezen 🙂

  • Romy 5 november 2016 op 9:05 am - Beantwoord

   Dankjewel! Het is inderdaad echt iets bijzonders. Ik denk dat het zonder eigen tweelingbroer of -zus moeilijk voor te stellen is hoe het is om er een te hebben.

 12. Désiree 5 november 2016 op 8:37 am - Beantwoord

  Wat leuk om te lezen Romy…..en natuurlijk ook je broers.
  Wij hebben jullie zien opgroeien in die 15 jaar, dat we naast jullie zijn komen wonen. En ik moet zeggen dat ik jullie echt als 3 individuen geb gezin en dat ik soms weer even nadacht……oja het is een tweeling? Wens jullie nog een heel fijn leven samen toe en blijf genieten van elkaar!

  • Romy 5 november 2016 op 9:04 am - Beantwoord

   Wat een lieve en mooi reactie! Dankjewel!

 13. Saskia 5 november 2016 op 6:37 pm - Beantwoord

  Wat super leuk om hie reen artikel aan te wijden. Ik heb hem met veel aandacht en plezier gelezen! Ik had vroeger een beste vriendin, die ook tweeling was.

  • Romy 5 november 2016 op 7:46 pm - Beantwoord

   Wat een ontzettend leuke reactie! Dankjewel voor het compliment!

 14. Josephine 30 december 2016 op 12:52 pm - Beantwoord

  Lol, wat een leuk artikel! Zelf ben ik de jongste van een drieling die erg op elkaar lijkt. 🙂

  • Romy 30 december 2016 op 4:24 pm - Beantwoord

   Wat bijzonder zeg! Een drieling komt echt niet vaak voor! Het lijkt me heel bijzonder om twee zussen van dezelfde leeftijd te hebben op wie je ook nog eens heel erg lijkt.

Recente blogs

21 dingen die ik nog vóór 2021 ga doen

19 november 2020|Persoonlijk|

Nog maar een paar weken en dan is het alweer zover: tijd om een nieuw jaar in te luiden. Maar laten we niet op de feiten vooruitlopen: gelukkig hoef ik me de komende 1,5 maand ook zeker niet te vervelen. Ik maakte een aantal plannen die ik dit jaar nog wil uitvoeren. Geen moetjes, maar gewoon leuke plannen waarvan ik vastbesloten ben er werk van te maken voordat ik met een sterretje in mijn ene hand en een glas alcoholvrije champagne in de andere dit gekke jaar achter me laat.

Recept woknoedels met sticky aubergine, edamame & cashewnoten

25 oktober 2023|Recepten|

Woknoedels zijn één van mijn beste nieuwe ontdekkingen. Natuurlijk heb ik wel vaker noedels gegeten. Maar woknoedels kun je gewoon mee wokken met de groenten. Hoe handig! Zo heb je naderhand maar één pan af te wassen, terwijl je toch een lekkere en voedzame maaltijd voor je neus hebt staan. Mijn lievelingsrecept met woknoedels is dit: woknoedels met sticky aubergine, edamame-boontjes en cashewnoten in een heerlijke umami saus. Als je houdt van de lekkere sticky sauzen zoals ze die bij goede toko's maken, dan word je vast blij van dit woknoedels-recept.

Vaker Vrolijk-winactie | Maak kans op een vrolijke prijs!

7 april 2019|Lifestyle|

Er is maar één ding leuker dan cadeautjes krijgen: cadeautjes geven! Met die gedachte in mijn achterhoofd vond ik het hoog tijd om weer eens een leuke winactie op te zetten. Omdat ik me elke keer weer realiseer hoe geweldig leuk het is dat jij mijn blog volgt. Of dat nu heel trouw is of dat je alleen af en toe stiekem even meeleest. Ik waardeer het enorm dat je daar de tijd voor neemt. En als bedankje heb ik dus iets vrolijks voor jou in petto. Althans, ik hoop dat jij hier vrolijk van wordt!