unnamed file 34

Twijfelen | 5 tips voor de eeuwige twijfelaar

 • 25 maart 2017
 • 35 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Trek ik vandaag mijn roze jurk aan of toch die stoere spijkerbroek? Ga ik naar Rome of toch naar Berlijn? Maar ook: maak ik mijn studie af of ga ik toch voor iets anders? En maak ik het uit of blijf ik bij mijn vriend? Elke dag moeten we keuzes maken. Groot en klein. Maar wat nu als je een eeuwige twijfelaar bent? Wat nu als je de knoop niet kunt doorhakken, maar altijd bang bent om het verkeerde te kiezen? Ik ben ook jarenlang een enorme twijfelkont geweest. Inmiddels lukt het me soms iets beter om keuzes te maken. Dit zijn 5 tips die mij helpen om minder te twijfelen. Misschien helpen ze jou ook bij keuzestress.

tips bij twijfelen twijfel

1. Bepaal wat de opties zijn

Voordat je een keuze kunt maken, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat je opties zijn. Schrijf de keuze-opties op papier en zet daaronder de voor- en nadelen. Geef elk voor- en nadeel een cijfer tussen 1 en 10 op basis van hoe zwaar ze voor je wegen. Kijk daarbij naar jezelf, maar ook naar de invloed van je keuzes op anderen. Wie stel je ermee teleur en wat betekent dat voor jou? Bestaat er daarnaast ook een compromis? Of een optie om geen keuze te maken? Schrijf die dan ook op papier. Ook dat kan namelijk een keuze zijn. Door je opties in kaart te brengen, wordt het straks al iets makkelijker om een keuze te maken.

2. Luister naar je eerste ingeving

Het klinkt misschien cheesy, maar bij mij is vaak echt mijn eerste ingeving de juiste. Toen ik laatst spontaan een baan kreeg aangeboden, merkte ik bijvoorbeeld tijdens het gesprek al dat ik niet erg enthousiast was. Ik voelde aan alles dat ik mezelf niet gelukkig zou maken door ja te zeggen. Toch begon ik te twijfelen, maar uiteindelijk besloot ik dat mijn eerste gevoel het juiste was. Ook als je keuze er minder dik bovenop ligt, heb je vast wel een eerste gevoel over een van de keuzes. Wat is je eerste gedachte erbij? Houd je er een naar onderbuikgevoel aan over? Of geeft het je juist een warm gevoel van binnen?  Neem dat gevoel mee in je besluit.

3. Relativeer de keuze

Juist als we twijfelen, kan een simpele keuze opeens een enorm dilemma worden. Laat ik weer een persoonlijk voorbeeld geven. Ik vind het weleens lastig om te kiezen tussen werken en ontspanning in het weekend. Dan weeg ik alle voors en tegens tegen elkaar af en breek ik mijn hoofd over iets wat eigenlijk niet zo’n ding zou moeten zijn. Probeer daarom eens of je je keuze kunt relativeren. Ga voor een helikoptervisie en bekijk hoe groot de impact van jouw keuze over het geheel genomen is. Heeft het invloed op de rest van je leven of alleen op vandaag en morgen? Zijn er gevolgen voor de mensen om je heen of betreft het alleen jou? Misschien blijkt wel dat je keuze helemaal niet zo’n impact heeft en kun je daardoor sneller de knoop doorhakken.

tips bij twijfelen twijfel

4. Kies een moment om te beslissen

Wat mij kan helpen bij keuzes maken, is om mezelf een deadline te stellen waarop ik de knoop doorhak. Geef jezelf bijvoorbeeld een weekend om er goed over na te denken. Of spreek met iemand af dat je een week later op een keuze terugkomt. Zo voorkom je dat je eindeloos blijft twijfelen en wordt je meteen gedwongen om een beperkte tijd goed over je keuze na te denken. Ben je er op dat keuzemoment nog niet uit? Kies er dan voor om niet langer te twijfelen, maar om gewoon iets te kiezen. De perfecte keuze bestaat niet en een perfect moment om te beslissen evenmin. Misschien is het voor je eigen rust dan beter om gewoon iets te kiezen en af te wachten hoe het loopt.

5. Houd vast aan je keuze 

Wat nu als je een keuze hebt gemaakt? Ik spreek voor mezelf als ik zeg dat dit moment vaak nog het lastigst is. Nadat ik een keuze heb gemaakt, kan ik alsnog twijfelen of ik wel het juiste heb gekozen. Ik kan dan zelfs de niet gekozen optie volledig ophemelen en balen dat ik die optie niet heb gekozen. Herken je dat? Na een tijdje zei iemand tegen me: “Blijf toch eens achter je keuze staan!”. Diegene had gelijk. Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, heeft het geen zin meer om te blijven twijfelen. Je hebt voor iets gekozen. Misschien pakt het goed uit, misschien ook niet. Probeer je te focussen op de voordelen van je keuze en niet meer na te denken over je andere optie. Let it go… Let it go…, hoe moeilijk dat ook is.

Wat helpt jou als je erg over iets twijfelt?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 25 maart 2017 op 6:24 am - Beantwoord

  Goede tips! Vooral die laatste is voor mij echt een eye opener. Ik blijf af en toe toch nog twijfelen als ik een keuze heb gemaakt.

  • Romy 25 maart 2017 op 9:24 am - Beantwoord

   Dankjewel! Wat fijn om te horen dat je iets met die tip kunt 🙂

 2. Sylvia 25 maart 2017 op 7:41 am - Beantwoord

  Wat ik heb geleerd is dat je altijd het antwoord al heel vaak weet. Het enige wat je moet doen is een muntje in de lucht gooien ( bij kop wil ik dit en bij munt wil ik dat) je weet meestal al wat je wil al je het muntje in de lucht gooit?. Maar inderdaad sommige keuzes blijven heel moeilijk en kan je maar beter een nachtje over slapen..
  Fijn weekend gewenst!

  • Romy 25 maart 2017 op 9:25 am - Beantwoord

   Oeh, dat is een goede tip inderdaad! Ik merk bij mezelf ook dat ik vaak de keuze al heb gemaakt en daar eigenlijk voor niets nog over twijfel. Fijn weekend 🙂

 3. Sofie 25 maart 2017 op 7:55 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar voor mij, ik ben een eeuwige twijfelaar. En inderdaad, soms nog twijfelen ook al heb ik al een keuze gemaakt!

 4. Benthe 25 maart 2017 op 8:53 am - Beantwoord

  Wat een handige tips! Als ik ’s avonds uit eten ga, kan ik al de hele dag twijfelen over wat ik dan zal kiezen (want ik heb natuurlijk de hele menukaart al bekeken als voorstudie). In zo’n geval (en ik zit te denken dat dit waarschijnlijk ook voor andere twijfelmomenten geldt), probeer ik te visualiseren hoe blij ik zal zijn met mijn keus. Dus ik beeld me in dat óf die pasta carbonara óf die pizza voor m’n neus staat en waar ik dan het meest blij van zou worden, haha. Die deadline stellen is ook een goede tip ?!

 5. Susan 25 maart 2017 op 9:02 am - Beantwoord

  Goed lijstje voor mij! Ik ben nogal een twijfelaar..

 6. Klaske 25 maart 2017 op 9:09 am - Beantwoord

  Fijne tips! Ik ben gelukkig niet zo’n twijfelaar, maar soms heb ik van die momenten dat ik écht geen keuze kan maken. Zo irritant is dat!

 7. Saskia 25 maart 2017 op 10:35 am - Beantwoord

  Wat een mooie tips! Gelukkig ben ik juist iemand die niet heel veel twijfel heeft en ik heb wel duidelijk voor ogen wat ik weet.

  • Romy 25 maart 2017 op 7:36 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Wat fijn dat jij juist niet zo’n twijfelaar bent 🙂

 8. Rachel Kromdijk 25 maart 2017 op 12:22 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips en wat heb je toch een mega fijne schrijfstijl!

 9. Priscilla 25 maart 2017 op 12:23 pm - Beantwoord

  Ik ben een achteraf-twijfelaar. Ik ben vrij impulsief als ’t gaat om keuzes maken maar als ik de keuze heb gemaakt slaat vaak de twijfel toe. Ik weet van mezelf dat ik een snelle beslisser ben… dus wat nou als ik te snel beslist heb… wat nou als ze keuze toch niet goed was… ja, dat is heel herkenbaar. Je geeft goede tips trouwens. Vooral vasthouden aan je keuze, dat is echt essentieel.

  • Romy 25 maart 2017 op 7:37 pm - Beantwoord

   Zo herkenbaar wat je zegt! De laatste tijd valt het wel mee, maar eerst kon ik ook heel erg achteraf twijfelen. Het helpt me echt om nu na de beslissing het boekje dicht te doen en me vooral te concentreren op de optie die ik wél heb gekozen.

 10. Lisette 25 maart 2017 op 1:31 pm - Beantwoord

  Mooi lijstje heb je gemaakt. Ik ben niet echt een twijfelaar, maar hak de knoop soms net weer iets te snel door, en krijg daardoor spijt. Ik mag dus van me zelf best wat meer twijfelen in sommige omstandigheden om er over na te denken de juiste beslissing te nemen….

  • Romy 25 maart 2017 op 7:38 pm - Beantwoord

   Wat grappig dat jij juist het tegenovergestelde hebt! Te snel keuzes maken is inderdaad ook niet altijd handig 😉

 11. Danique 25 maart 2017 op 1:55 pm - Beantwoord

  Fijne tips! Ik ben zelf ook echt een enorm twijfelgat. Erg vervelden zo af en toe.

 12. Marleen 25 maart 2017 op 4:28 pm - Beantwoord

  Hele handige tips! Zeker handig voor mij als eeuwige twijfelaar 🙂

 13. Astrid 25 maart 2017 op 5:23 pm - Beantwoord

  Je eerste ingeving is inderdaad vaak de juiste. Daar op vertrouwen is een hele goede tip!

 14. marleen@burgertrutjes 25 maart 2017 op 6:43 pm - Beantwoord

  Goeie tips! Gelukkig ben ik eigenlijk helemaal geen twijfelaar! 🙂

 15. Nesrin 25 maart 2017 op 8:57 pm - Beantwoord

  Ik heb het leuk dat ik niet lang twijfel en eigenlijk altijd voor nummer twee ga. Ik luister bij twijfel altijd naar mijn gevoel en dit heeft mij nog nooit in de steek gelaten.

  • Romy 25 maart 2017 op 11:52 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je op die manier knopen kunt doorhakken. Ik vind het zelf ook altijd het beste werken om naar mijn gevoel te luisteren bij een keuze 🙂

 16. Charel 25 maart 2017 op 8:58 pm - Beantwoord

  Jup ik ben een twijfelaar! Ik weet nooit wat ik wel of niet goed doe! Maar dit helpt me wel! Fijn zo op de zaterdagavond haha!

 17. Sara | MevrouwMiauw 25 maart 2017 op 10:23 pm - Beantwoord

  Wat een fijn artikel toch weer. Ik vind vooral het “spreek een tijd af waarop je de keuze moet hebben gemaakt” een goede. Want jezelf een deadline stellen is goed, maar ook jezelf tijd geven om de keuze te maken. Als je met jezelf een moment afspreekt dat de keuze gemaakt moet worden dan geef je jezelf automatisch ook tijd. Waarschijnlijk ook voldoende tijd omdat je zelf je deadline bepaalt. 🙂

  • Romy 25 maart 2017 op 11:52 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je hier iets mee kunt 🙂 Fijne avond nog!

  • Romy 26 maart 2017 op 8:07 am - Beantwoord

   Dankjewel! Dat klopt inderdaad. Het is ook niet goed om je beslissing te overhaasten en op deze manier geef je jezelf precies genoeg tijd voor een keuze 🙂

 18. Claire 26 maart 2017 op 8:07 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel. Ik heb laatst een keuze gemaakt waarbij ik dat nare onderbuik gevoel had. Ik dacht nog: hmm ik voel me er niet voor 100% lekker bij. En tóch heb ik het gedaan. Achteraf denk ik ‘had ik nou maar geluisterd naar dat onderbuik gevoel’ 😉 Zo zie je maar dat je stiekem eigenlijk wel weet wat het antwoord is haha.

  • Romy 26 maart 2017 op 8:18 am - Beantwoord

   Wat naar om te horen dat je een keuze hebt gemaakt waar je je eigenlijk niet goed over voelde. Gelukkig leert zoiets je dan wel wat voor de volgende keer 🙂 Ik heb dat zelf ook weleens gehad en merk dat ik nu sneller herken wanneer iets echt niet goed voelt.

 19. Irene 26 maart 2017 op 5:28 pm - Beantwoord

  Goeie tips! Ik bedenk soms dat ik altijd mag terugkomen op ee n beslissing. Dat helpt bij het relativeren maar gaat wel een beetje in tegen je laatste tip 🙂 haha. Doordat ik dan denk dat het oké is om toch nog te veranderen, wordt het wat minder zwaar allemaal. Ik ben ok zo iemand die jiet goed kan beslissen en daardoor wordt het zo’n heel groot ding. Terwijl de keuze voor je avondeten bijvoorbeeld echt totaal niet zo belangrijk is. We maken het onszelf toch altijd moeilijk hé :p

  • Romy 26 maart 2017 op 6:41 pm - Beantwoord

   Dat is op zich ook wel een mooi uitgangspunt! Op die manier maak je de beslissing iets minder groot voordat je hem neemt. Haha, ik herken wat je zegt. Zelf kan ik ook weleens van de allerkleinste keuzes iets heel groots maken 😉

 20. Jessica J. 27 maart 2017 op 11:32 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik neem vaak impulsieve beslissingen en begin me dan later af te vragen of het wel de juiste was. Dat stukje over luisteren naar je eerste ingeving, doet me denken aan mijn schooltijd. Zodra ik over het antwoord op een examenvraag begon te twijfelen, was het op zeep. Ik heb geleerd dat ik steeds bij m’n eerste ingeving moet blijven!

  • Romy 27 maart 2017 op 6:33 pm - Beantwoord

   Haha, precies! Dat had ik ook al-tijd op school. Je eerste ingeving is vaak de juiste, zowel bij kennisvragen als bij twijfelkwesties 🙂

 21. Kimdy 28 maart 2017 op 1:45 pm - Beantwoord

  Ik ben een echte twijfelaar helaas en merk vaak dat je eerste ingeving inderdaad het beste is. Ik ga je lijstje in ieder geval bewaren haha, denk dat het in twijfeltijden heel erg kan helpen!

  • Romy 28 maart 2017 op 9:15 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je iets met het lijstje kunt 🙂 Haha, twijfeltijden zijn inderdaad niet de fijnste tijden 😉

Recente blogs

Voor jezelf opkomen? Méér dan prima in deze 7 situaties!

9 december 2018|Persoonlijke groei|

Voor jezelf opkomen is niet altijd makkelijk. Toch zijn er situaties waarin het hard nodig is om van je te laten horen. Dat kan zijn omdat je voor de tiende keer wordt gebeld door een telefoonverkoper met een ge-wel-dig aanbod, maar ook omdat mensen serieus over jouw persoonlijke grenzen heen gaan of omdat simpelweg je tijd of energie op is. Zelf heb ik, dankzij een cursus en vooral door wat levenservaring, geleerd om in sommige situaties wel degelijk voor mezelf op te komen. Op een vriendelijke manier - dat wel. Dit zijn 7 situaties waarin voor jezelf opkomen volgens mij meer dan geoorloofd is.

Blij Lijstje #71 | Puppycursus (waar ik niets van afwist), pannenzegels & pakstress overleven

4 januari 2024|Persoonlijk|

Alle blije momenten verzamelen! Ik blijf het (al 71 lijstjes lang) fijn vinden om zo nu en dan mijn lievelingsdingen van de afgelopen tijd neer te pennen. Gewoon omdat zo'n lijstje je laat beseffen dat er áltijd (zelfs als je in een mindere periode zou zitten) dingen zijn waar je om kunt glimlachen. Soms zijn dat grappige opmerkingen, dan weer leuke tv-programma's, ervaringen of fijne meevallers. Dit keer schittert in mijn Blije Lijstje onder andere een bijzonder telefoongesprek over een puppycursus, emo-gedoe rond de jaarwisseling en het grote stop-je-hele-huis-in-dozen-project.

Held op sokken, wie ik?!

13 februari 2018|Persoonlijk|

Een parachutesprong, een bungeejumpsessie of een reis naar de rimboe tussen de slangen? Ik draai er mijn hand uiteraard niet voor om. Ook voor de engste kermisattractie deins ik niet terug en doe mij vooral voor het slapengaan maar een spannende horrorfilm. Oké, maar niet heus. Ik krijg al bijna angstzweet als ik alleen al naar achtbanen met steile hellingen kijk, zit liever bij de meest onnozele romantische komedies dan bij spannende horrorfilms en krijg spontaan kippenvel van ietwat uit de kluiten gewassen spinnen op de muur. Een held op sokken, wie ik?!